Fiatalok. Szociáldemokraták?
2008. május 05. írta: TuRuL_2k2

Fiatalok. Szociáldemokraták?

 A munka ünnepén a Magyar Szociáldemokrata Párt agitátorai járták a vidéki majálisokat, hogy új tagokat toborozzanak Kapolyi László zászlai alá. Az eddig leginkább a helyi hatalmi harcokban alulmaradó (például nagykanizsai, óbudai és józsefvárosi), átszivárgó szocialistákból építkező politikai erő egyik agitátora azt mondja: „Egy új lehetőséget kínálunk, egy új baloldalt. Különösen a fiatalokat célozzuk meg ezzel, egy színes palettát szeretnénk, most gyűjtjük össze az erőinket”

 Kérdés, az MSZDP mennyire lehet vonzó a fiatalok számára akkor, amikor az MSZP elsőszámú, nagyköltségvetésű fiatalos projektje, az Amőba épp a múlt héten húzta le végleg a rolót. A Fiatalok az újkapitalizmusban c. tanulmánykötet szerint a 15-29 éves korosztályból csak néhány százaléknyian vallják magukat szociáldemokrata értékrendűnek, jóval kevesebben, mint konzervatívnak, pláne liberálisnak. Az mszdp.hu-t elnézve még ehhez a szerény potenciális közönséghez sem egyhamar fog eljutni a párt: a dizájn és a fapados tartalom mellett különösen a kurzornyilat követő rózsa árul el sokat a szociáldemokraták és a fiatalosság viszonyáról. Igaz, az oldal még így is jobban teljesít, mint az MSZDP ifjúsági szervezetének, a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalomnak (SZIM) a honlapja.

 A fiatalok szerepe mellett azt sem látni egészen tisztán, hogy mire készülnek a szociáldemokraták a következő évek közéletében. Ők lesznek az MSZP KDNP-je, érdemi politikai súly nélkül? Pufferpártként fogják fel a szocialistáktól elforduló tagokat és szimpatizánsokat? Önállóan indulnak a következő országgyűlési választáson, vagy az MSZP-vel, ahogy eddig is? Neadj'Isten Gyurcsány magával rántja a szakadékba az utódpártot, és a történelmi MSZDP válik a vezető baloldali erővé?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr89454371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.05.05. 10:53:23

Múltkor ott voltam Tomcat egyik performance-án, és odajött hozzám egy idősebb úr, és meghívott egy beszélgetésre amin mszdp iránt érdeklődők többet megtudhatnak. Elhárítottam persze, de a névjegyét elfogadtam. Egyébként szimpatikus klubzakós öregúr volt, inkább néztem volna valami régi kisgazdának vagy kereszténydemokratának. Nem volt tolakodó sem.

Nekem egyelőre homályos ez az egész. Ugyan jó lenne egy nem utódpárti baloldali párt, de pont egy Kapolyi elvtárssal ez nehezen elképzelhető.

Machiavelli 2008.05.05. 11:01:14

Menekülnek a patkányok a süllyedő hajóról a mentőcsónaknak vélt ladikba. "Kár", hogy hozzá van láncolva gyurcsányi Titanikjához...

Papa Doc 2008.05.05. 11:30:42

A helyi frakciószakadásokat figyelve az volt eddig a benyomásom, hogy az MSZDP a Gyurcsánnyal elégedetlen, főleg öregebb, balos szocik gyűjtőhelye lehet. Oda menekülhetnek át azok a szocik, akik szeretnének tovább baloldaliaskodni, és nincs kedvük a kókai-gyurcsányi típusú, liberális beütésű irányzathoz.

Van egy olyan feltevésem, hogy az MSZDP feltámadása egy Gyurcsánynak előnyös folyamat, hiszen úgy szabadulhat meg a pártbeli ellenzékétől, hogy közben azok az MSZDP-ben továbbra is az ő oldalán politizálnak. Az MSZDP-be való átlépések tehát Gy. pozícióját erősítik, aminek az az előnye, hogy az MSZP egyelőre továbbra is a pusztulásába rohan.

Az MSZDP most Kapolyi pártjaként ismert, de Kapolyi hangoztatja, hogy ha a párt kissé megerősödik, ő majd visszavonul, és új vezetőgenerációnak adja át a pártot. Az MSZDP helyi szervezeteinek vannak honlapjai, egészen jók úgy értve, hogy értelmes szövegek, világos szocdem programok olvashatók bennük szemben mondjuk az MSZP-s források semmitmondó, de annál émelygősebben giccses szövegeivel.

Az MSZDP erős balra tartásában nyilván benne van az a szándék is, hogy ide gyűjtsék a kiábrándult szavazókat, azokat ne pl. a MKMP gyűtse be. Mivel az MSZP jelenleg nagyon távol van a "régi szoci" törzsbázis politikai ízlésétől, ezért éppen most, 2006 után szükséges az MSZDP megélénkülése.

Ám a párt önállósodása merő illúzió marad, amíg óriási átfedések vannak a nagy testvérrel tagság tekintetében, és amíg megbonthatatlan barátság van a két párt között, melyet szerződések rögzítenek. Így minden külsőség és bátortalan kísérletezgetés ellenére egy nagy semmi az MSZDP.

Ha Gyurcsány teljesen tönkreteszi az MSZP-t, akkor megerősödhet az MSZDP, mondjuk 6-8%-os kispárttá válva (ennél több régi vágású baloldali nemigen lesz az országban), de persze ez már csak spekuláció.

dekoninckx (törölt) 2008.05.05. 11:47:31

Ha a fiatalokat csak egy trendy party-website tudja megragadni, akkor eleve gáz van. A programjuk egyébként nagyjából hasonlít a Fideszére, legalábbis első látásra. :)

tevevanegypupu 2008.05.05. 11:55:41

Ha vegigtekintjuk a ket part multjat es elodpartjainak tortenetet, akkor nagy valoszinuseggel arra szamithatnank, hogy a mszdp (figyelembe veve a rendszervaltas utani esemenyeket is) keruli a mszp-vel valo frakciozast. De eppen Kapolyi a biztositeka annak, hogy tekinthetjuk a mszdp-t az mszp "bujtatott" agazatanak. Aki kiabrandult valoban a mszp-bol az biztos, hogy nem Kapolyi partjaban keres vigasztalast, mint ahogy a szocdemek sem allnanak es alltak ossze a multban sem a kommunistakkal.
Marpedig a szemelyeket tekintve vajon mi a valtozas a rendszervaltas utani mszp-ben? Es Kapolyi mitol lett szocialdemokrata?

CrL 2008.05.05. 12:04:12

nem lesz nehéz behozni az szdszt, ha igy haladnak

tallian.miklos 2008.05.05. 12:15:54

Azért a fiatalok "konzervatív" értékválasztása szerintem sok esetben csalós, pont annyira heterogén, mint maga a konzervatív tábor. Azaz sok esetben és sok kérdésben pl. baloldali.

Papa Doc 2008.05.05. 12:31:17

A fiatalok azért nevezik magukat "konzervatívnak", mert tudják, hogy hivatalosan ez a Gyurcsány-kormány-ellenességnek megfelelő álláspont. Ennél mélyebb jelentése valószínűleg nincs ennek az "értékválasztás"-nak.

Joschka Fischer (törölt) 2008.05.05. 13:02:25

szdp.hu/
ez meg a történelmi szocdemek honlapja
:-DDD

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.05. 13:08:11

és a történelmi szocdemek ifjúsági mozgalmának bemutatkozása :)

szdp.hu/ifjusag.html

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.05. 13:46:27

Nekem ezek a kedvenceim:

www.szocdemek.fw.hu/

Nincs is miért csodálkozni tehát:
"Közös munkához lát az MSZDP és a Centrum Párt"
www.stop.hu/articles/article.php?id=272171

További örömök biztos forrásai:
www.pallaspaholy.hu/index.phtml
www.klubhalo.hu

tevevanegypupu 2008.05.05. 13:53:31

Ha Szuro Matyas veluk, ki ellenuk??((:

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.05. 15:14:13

öööö.... a kdnp-nek mióta van érdemi politikai súlya? azon kívül, hogy bizottsági helyekért lejjeb soroltak pár fideszest a megyei listákon.

kapolyi meg inkább az árammal számolna el, mint a kádertemetővel.

Playmobil Soldat 2008.05.05. 15:35:09

A KDNP fel fog jönni hamarosan, meglássátok!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.05. 15:46:24

bs395:
Pont azt mondom, hogy a KDNP-nek sincs érdemi súlya.

nénike · http://mandiner.hu 2008.05.05. 15:57:30

Különösen szép szociáldemokrata gesztus (a honlap tanusága szerint), hogy azt a Szakasics Árpádot méltatják, aki elárulta a történelmi magyar szociáldemokráciát, és 1944-ben aláírta az MDP-vel a fúziót.

Az MSZP honlap legalább nem linkeli Kádárt.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.05.05. 17:21:29

Beszarás, nézzétek meg Kapolyi bemutatását az mszdp honlapon (www.mszdp.hu/Portrek.htm): a wikipedia oldalra mutat a hivatkozás, ahol azt taglalják, micsoda sötét alak. Vajon objektív akar lenni a párt, vagy nem tudnak olvasni?
- Hévízzel kapcsolatos miniszteri tetteiről: "a szovjet érdekeket a végletekig kiszolgálva feláldozták volna a tavat"
- orosz adósság kezelése: "Sokak szerint támadható az ukrán áramüzlet, és Kapolyinak csak pártkapcsolatai révén volt – és van ma is – lehetősége az áramimportra. "
- meg a mostani megfigyelős buli.

nénike · http://mandiner.hu 2008.05.05. 17:34:47

Leszármazottaktól elnézést, természetesen Szakasits.

Google 2008.05.05. 18:11:47

Sok a piros, sok a buli!
Nézem a MOL reklámot, ott is minden piros, pirosak a fák, a repülők, az olajkutak, minden.
Pirosból is megárt a sok, nemhogy buliból!
De hogy lett Kapolyiból szocdem? Egy reggel arra ébredt, hogy valakinek szocdemnek kellene lennie, miért ne lenne éppen ő az? Ideje van, energiája van, hát mi kell még?
Valahogy a kontinuitást nem látom, illetve látom, de az MSZMP-vel.

"Horthy-fasiszta" 2008.05.06. 13:37:12

Egy előző topicban már kifejtettem, hogy az mszdp, mint párt, jelenleg nem feltétlenül az mszp liberalizmusából kiábrándult tagok gyűjtőhelye, persze az más kérdés, hogy valószínüleg ezt a szavazóréteget kívánja megszólítani.

Ettől függetlenül örömteli, hogy a kanizsai majálison az mszdp sátrába csak akkor mentek emberek, mikor leszakadt az ég...:)

SZIM1890 2008.05.07. 18:03:49

A szociáldemokrácia rendszerváltás óta eltelt "sikertörténetét" egészen jól ismerem. 1991-ben, egri főiskolásként csatlakoztam a SZIM-hez. Volt szerencsém, bár partvonalon kívülre kényszerített pozícióban, de olyan emberek között szocializálódnom politikailag, gerincileg, akik életüket, szabadságukat, hazájukat (emigráció) tették fel hitükre, a magyar demokráciára. Sok hibája volt, van és talán még lesz is (Isten segedelmével)ennek a 150 éves magyar örökséggel bíró eszmeiségnek, képviseletének, de bizuton állíthatom, ha ma tradícionális, az 1948-ban széttaposott alapokon működne az ország (FKgP, MSZDP, KDNP) a mai trendi arcokat elfelejtettük volna 1990-ben, vagy sose lettek volná azzá, amik. Sose lett volna azzá ez a Haza, ami.
Kapolyi László személye sokáig talány volt számomra is, de az eltelt 18 év alatt sikerült megismernem annyira, hogy megmosolyogjam az ő ördögi szerepét, a beépített "szocdemgyilkos"- milliárdos beállítását. Sokmindenben nem voltunk egy síkon, de azt mindenképpen elvetném, hogy a szocdem eszmeiség nem szívügye. Egyébként családja révén nem a kommunistákhoz, sokkal inkább a szocdem vonalhoz kötődik. Kelemen Gyula szoros kapcsolatban állt, ha jól tudom, édesapjával, aki újpesti hivatalnok volt. Tudása, tudományos érdemei révén pedig nem tartozik semmiképpen sem azon "elvtársak" közé, akik pusztán a szemük szép állása miatt jutottak oda, ahová... Sok érzés, vélemény és emlék jött elő belőlem, olvasván, hogy már itt is újra "támák" lettünk, tehát elnézést, ha szétszórt voltam. Bármiről szívesen vitázok, beszélgetek az adott szocdem üggyel kapcsolatban...

Joschka Fischer (törölt) 2008.05.07. 18:38:54

ezt most írtam az MSZDP-kapcsolat.hu kettősről, igaz, hogy nem illik reklámozni, de hátha:
bukovics.blogter.hu/?post_id=266355

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.07. 19:08:59

martinbácsi:
Csak nyugodtan.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.07. 20:44:08

Turul,
közérdekű kérdés: mi van a nyomtatott Reakcióval?

Téglagyári Megálló 2008.05.08. 10:30:32

Turul helyett válaszolnék: még lesz egy szám, de a kiadó csak az online változatot hagyja meg. Kapitalizmus (sóhaj).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.08. 10:48:08

Ez furcsa. Hosszabb bevezető idővel szokás tervezni lapokat.
Ezekszerint feltünően kevés fogyhatott.
(mondjuk a címlapok mindent megtettek ennek érdekében.)

Téglagyári Megálló 2008.05.08. 10:54:24

Úgy hallottam, jóval több fogyott, mint egy átlagos folyóiratból, de ez is kevésnek bizonyult. Azt is emlegették a Szerkesztő urak, hogy pl. a Washington Post néhány éven belül meg fogja szüntetni a papirváltozatot, avagy szél ellen...

kispufi 2008.05.08. 11:28:31

Nem örülök a hírnek, bár én javarészt online olvastam eddig is, ill. az újságosról polcról levéve, belelolvasva-lapozva. viszont, ha csk az online, akkor hol van a mostani, meg az előző? Mert online se került fel semmi március óta!
SZIM1890: én készséggel elhiszem neked, hogy Kapolyi ideológiailag az igazi szocdem-vonal, de hogy egyeztethető össze az ipari miniszterség "tőkéje" révén elprivatizált árambiznisz és az így összejött "aprópénz"?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.08. 12:20:27

kispufi:
Általában javarészt online olvasnak minket. :) Az áprilisi-májusi számok összevonva jelennek meg, a netre is akkor kerülnek fel.

kispufi 2008.05.08. 12:59:34

meg fogom venni, eldöntöttem. először. és utoljára.

Joschka Fischer (törölt) 2008.05.08. 15:49:20

turul,

nekem ez nem tetszik, hogy a Reakció csak online lesz elérhető, ugyanis jó volt olvasni a valóban papírból készült lapot, dehát ti tudjátok... mikor jelenik meg az április-májusi?

Joschka Fischer (törölt) 2008.05.08. 15:50:01

jaaa, hogy új poszt, oké, oké :-)

SZIM1890 2008.05.08. 19:24:56

Kedves kispufi!

Én úgy tudom, hogy az orosz államadósság lebontásából indult el a Sys. Cons. gazdasági sikere. Sikerült elérnie, hogy az államadósság átvállalt részét energiahordozókra bontsa le. Ettől az oroszok mereven elzárkóztak, de sikerült elérnie az erőmű számára nem mellékes eredményt. Nem foglakoztatott egyébként soha Kapolyi László üzleti sikertörténete komolyabban, hiszen nem ebből az aspektusból voltunk, vagyunk egy hajóban. Az MVM szerint egyébként még mindig a Consultingtól kerül a legkedvezőbben az elektronos energia Hazánkba, tehát nem látom a végeredmény szempontjából miért is van ördögi kezekben ez a szektorrész...Tény, hogy sokan szednék szét és tennék zsebre a felépített rendszerét... De mielőtt tovább itt szédelegnék a számomra teljesen idegen ingoványon, leszögezem, hogy nem foglalkoztam, csak amennyire muszálynak éreztem az Elnök Úr üzleti hátterével. A tudományos munkásságát jobban ismerem, de azt is csak autodidakta módon. Viszont a szociáldemokráciáról, amely közös ügyünk volt és - bár sokszor eltérő szemlélettel - de az ma is, sokkal szívesebben beszélgetnék, vitáznék. A vitaindító cikk tartalmát, aspektusát megértem például, de nagyon látszik, hogy külső, s talán nem is elfogulatlan, előítéletes szemszögből íródott...

dowNLoad 2008.05.08. 22:58:32

Nem igazán értem, hogyan tudott KAPOLYI OLYAN EREDMÉNYT ELÉRNI, ami az orosz-ukrán vonalnak NEM JÓ, de KAPOLYINAK JÓ????
Akkor UGYANEZT ELÉRTE VOLNA egy ügyes (legaljasabb, legmocskosabb módszereket használó) ÁLLAMI CÉG IS!
Nem mond igazat. (micsoda meglepetés)
TEHÁT: a MÁSIK OLDALON IS VAN EGY KAPOLYI, csak ő oroszul/ukránul beszél, de ő is MILLIÁRDOS LETT ebből a buliból. (vagy ott az államnak volt erre egy CÉGE???) NEM KORREKT AZ EGÉSZ, viszont a MAGYAR ÁLLAMI CÉGEK IS BALFASZOK, a MI KÁRUNKRA, a KAPOLYI FÉLÉK JAVÁRA. (ugyanez az eset volt a TÁVKÖZLÉSBEN kókadt, a többi stratégiai üzletágban több kisebb klán osztozik a pénzünkön, mint KÖZVETÍTŐ, aki semmit sem csinál, csak leveszi a maga %-át)

SZIM1890 2008.05.09. 09:57:20

Kedves dowNLoad!

Ez azért egy kicsit sarkított és eléggé megkeseredett "szakvélemény", nem? A demokrácia nem tökéletes, de még nem működött eddig jobban nála semmi Európa jelenkori berendezkedésében. A demokráciában pedig szabad verseny van. Én szocdem révén támogatom az állami szféra minél nagyobb arányát, de nézzük csak meg... Véleményed szerint sírni kéne, hogy egyszer az orosz érdekek felé sikerült kerülnie egy magyar vállalkozásnak? Szerinted az állami vállalatok élén kik ülnének az adott szektorban? Szerinted az állami vállalatok élén a legalkalmasabb "nagyjaink" ülnek?- hogy pontos legyen a kérdésem. Egyáltalán, az állami szektorban történt egyáltalán szemléletbeli rendszerváltás? Sokszor még személyi sem! Persze, hogy nem korrekt az egész. Mint ahogy a privatizáció, az egész rendszerváltás kórképe borzalmas. De ettől még egy kapcsolatait, tudását felhasználó ember sikerei nem az ördögtől valóak. Vagy jobb lenne, ha az MVM drágábban venné az áramot az ukránoktól, vagy az oroszoktól? Vagy jobb lenne, ha az egész a ma jól ismert állami menedzsment kezében marad? Ki sem alakult volna szerintem az adott piac, vagy ha csírázni indult volna, azóta már rég külföldi multikézbe került volna, egy marék babért és pár "állami" aparatcsik kertvárosi villájáért. A kapitalizmus nem szép, de vannak szabályai. Kapolyi - még mindig a gazdasági vonalon vagyunk, pedig tényleg nem tisztem itt szédelegni - nem az az embertípus, akik miatt kialakult az újgazdagokról jórész jogosan formált torz kép. Az én pénzemen semmiképpen sem osztozik, mert én nem igen értek akadémikusi szinten az energiaszektorhoz, sem kapcsolati, sem pénzügyi tőkém nem lett volna itt tartani az adott piacot. Enyhén szólva is a jó magyar irigység mondathatná ezt velem. A probléma nem ez, kár ráhúzni a zakót, mert nem illik rá. Ráillik az nagyon sok másra... Hogy semmit sem csinált az adott ágazat kialakításáért? Gyakorlatilag felépítette azt. Nem az MSZMP, nem a KISZ, a SZOT vagyonáról van szó, amit lenyúlt. Nem is egy létező vállalat "privatizálásáról". Egy vállalkozásról, amit ki kellett építeni. Nyugat -Európában, például a svédeknél ez elismerést szülne. Ez! Nem azokra gondolok, akik a készet érezték sajátjuknak. Nem azokra, akik először államosítottak, majd privatizáltak. Mellékesként, mert sosem hallok róla: Kapolyi alapítványa, melyet Kelemen Gyuláról nevezett el, aki a családja jóbarátja volt (Édesapja Újpest főszámvevője volt, akitől először az állását, majd a nyugdíját vonták meg, mint osztályidegentől, így az egyetemista Kapolyi a metróépítkezésen dolgozva tudta csak finanszírozni tanulmányait...), szóval ez az alapítvány támogatja a legnagyoibb számban a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről kikerülő tehetségeket. Utána lehet nézni. Kapolyi maga technokrataként, 1968-ban, felkérésre lépett be a pártba és annak szakpolitikusa maradt mindvégig. Része volt a rendszernek, tagadhatatlan, de azért méltatlan olyanokkal összehasonlítani és egy lapon említeni, mint akikkel szokták. Részemről nem kívánok többet fogalkozni gazdasági hátterével. Kapolyi László személye számomra is talány, de az tény, hogy az MSZDP-ért dolgozik és hisz benne. Önmagát nem tagadhatja meg ugyan, nem is lenne az nagy erény, bár az elmúlt 18 évben ez trendivé vált. A szociáldemokrácia egyébként sem a gazdagok, hanem a szegénység ellen harcol. Mi is valódi rendszerváltást, igazságosságot szeretnénk, de nem látom értelmét ennek a Kapolyi-jelenségnek. Nem a szociáldemokraták, nem a 150 éves magyar szociáldemokrácia a kerékkötője egy igazabb Magyarországnak. Nem is mi vagyunk a polgári oldal ellensége. Bizonyos szinten közös a harc....

dowNLoad 2008.05.09. 12:11:45

SZIM:
Vagy jobb lenne, ha az egész a ma jól ismert állami menedzsment kezében marad? Ki sem alakult volna szerintem az adott piac, vagy ha csírázni indult volna, azóta már rég külföldi multikézbe került volna, egy marék babért és pár "állami" aparatcsik kertvárosi villájáért.

NEM AKAROK A SZAR ÉS A FOS KÖZÜL VÁLASZTANI!
Ha az államot nem hordták volna szét a "kapcsolati tőkével" rendelkező "szakemberek", akkor most lehetnénk SZLOVÉNIA helyében. (ott az állam SOKKAL NAGYOBB részben tulajdonos maradt, VAJON MIÉRT?) Egy ekkora ország, egyben sokkal jobb esélyekkel tudna tárgyalni a multikkal, mint 1000 db Kft, vagy 100 db Rt. Pl. PAKISZTÁN úgy épít UTAKAT, hogy csak TOYOTÁT vesz az állam, ezért cserébe a JAPÁNOK ÉPÍTIK AZ UTAKAT, ingyen. (mindketten jól járnak) Nekünk sikerült mindent úgy összehozni, hogy ketten is jóljártak: a MULTI meg 1db magyarországi emberük. A maradék BENNSZÜLÖTT megszívta. Az 1989-ben meglevő ÁLLAMI VAGYONT ki kellett volna osztani a bennszülöttek között, UTÁNA LEHETNE POFÁZNI, hogy ki HOGYAN ÜGYESKEDETT, de aki nek volt pénze 89-90-ben, hogy vegyen fillérekért bármit, az ma nem lehetne szabadlábon. (biztos, hogy CSAK a BENNSZÜLÖTTEK KÁRÁRA tudott GAZDAGODNI!!!)

SZIM1890 2008.05.13. 17:46:21

Kedves dowNLoad!

Isten lássa lelkemet, jórészt egyet értek Veled mindabban, amit a jó gazda szerepéről és a Hazánkról írsz. De még mindig nem értem, hogy erre miért pont az MSZDP elnöke a legmegfelelőbb etalon. Véleményem szerint ő nem ezt példázza, bár kétségtelen, hogy kimutathatóak a pártállami gyökerei. De nem csupán emiatt tart ott, ahol ma. Személyében - fehér hollóként talán - de véleményem szerint találkozott a hozomány a tehetséggel.Jobban örülnék mindemellett végre annak, ha olyan kérdésekben tudnánk véleményt cserélni, ami a szociáldemokrácia, a 150 éves tradíciókkal bíró magyar baloldali eszmeiség kérdéseivel foglalkozik. Talán ezen kérdésekben én is avatottabban tudnék Veletek beszélgetni, vitatkozni. A fórumtéma miatt léptem be ide vitázni, nem Kapolyi László üzleti háttere miatt...
süti beállítások módosítása