Népsavazók, szevasztok!
2008. március 03. írta: Gabrilo

Népsavazók, szevasztok!

 Bár Oli bácsi akart írni erről posztot, most elveszem a kenyerét (a következő mellkasi fájdalmakért felelősséget vállalok, cserébe mehívom egy pohárborra/csészekávéra alkalomadtán). És ha már folyamatosan azt hangoztatom, hogy a konzervatívok a konkrétot veszik figyelembe, és nem az absztraktot, félreteszem elitista „nép”- és demokrácia-kritikus, néha talán idioszinkrasztikus előítéleteimet, nem kezdek el ágálni arról, miért jobb a monarchia, és készségesen alávetem magam a kemény tényeknek: demokrácia van.

  És persze, lehet azt mondani, hogy épp ez az út vezet messze a törvény uralmától, és közelebb a zsarnoksághoz. De a zsarnoksághoz több út is vezet (vö. mihez is tágas a kapu - széles az út, és mihez keskeny az ösvény? naugye). Ha állandóan népszavazásokat tartanának, akkor - nyilván - a „nép” kénye-kedve szerint kétnaponta változna a kormányzat, és lehetetlenség lenne magának a rendnek a fönntartása. Ilyen esetben nincs tekintély és engedelmesség, a viszonylagos rendet csak a vágyaik uralta emberek igényeinek kielégítése „tartja fönn”. És ez demokratikus gebasz, mitagadás.
 No, következő oldal.

 Szintén félretéve mindenféle finnyáskodásaimat, az úgy van, hogy én amikor behúzom az ikszet, négy éves szerződést kötök a kormányzattal. Ő vállalja a kötelezettségeit (amit ígért), én pedig vállalom azt, hogy betartom a törvényeket, meg befizetem az adót, stb. (természetesen a tényeket ismerve egyik sem sikerül maradéktalanul...)
A klasszikus modern politikai gondolkodók szerint - gy.k. szerződéselméletesek - két szerződés van (exkluzíve Hobbes és Rousseau). Az egyik az eredeti szerződés, a pactum unionis („társulás” - ez megelőzi a kormányzatot), a másik a pactum subjectionis, mely meghatározza a kormányzat formáját. Ezek a csúnya gondolkodók úgy gondolták, ha a kormányzat szerződést szeg, zsarnokivá válik, ezzel ő maga bontja föl a szerződést. Ergo, újra kell azt kötni.

 Nos, a jelenlegi kormány legitim voltát arra alapozza, hogy bizony rájuk többen húzták be az ikszet. Jó. A probléma azonban az, hogy azt is gondolják, a szerződésben foglaltak csak ránk, az istenadtanépre vonatkoznak, rájuk nem, azaz - mivel a forma így van - azt csinálnak négy évig, amit akarnak (az eddigi projekt a semmi intenzív csinálása volt - a projektvezető saját bevallása szerint). Ezt még egy vérgőzös baloldali demokrata sem fogadná el, ha másért nem is, egy 1933-as németországi választási eredmény tapasztalata miatt.
 S ha ez így van, a hatalomnak nem csak egy korlátja van (ti. „teccettek volna okosabbnak lenni, majd négy múlva másra húztok, köcsögök, haha”), hanem más, törvényes korlátai is.
 Ha a kormányzat kicsikét zsarnokoskodik, akkor kell legyenek az ellenállásnak különböző formái. Az egyik a kukaborogatás mocskoszsidózással egybekötve, ami ad1. nem ellenállás, hanem bunkóság, ad2. focimeccs-pótló, ad3. eredményre sem vezet.
 A szívem szakad meg, hogy a setét középkor elnyomó hagyományai közül néhány, az uralkodót korlátozó rendelkezés a Modern, Európai, Haladó Köztársaságok alkotmányaiból kimaradt, de - sokadszorra is - tudomásul veszem, és a törvény uralmának fenntartása érdekében nem nyálazok ezen annyit.
 Maradnak azok a lehetőségek, melyeket a Modern, Európai, Haladó Köztársaságok biztosítanak nekünk. A mocskoszsidózós kukázás nincs köztük. Az egyik ilyen lehetőség a néps(z)avazás.

 Persze, az is benne van, hogy a kérdések részben blődli lózungok. Az is benne van, hogy populista ízű. És elvont értelemben lehet ezekről vitatkozni (erre röviden visszatérek még). Ám mindenki érzi azért, hogy ennek a népszavazásnak leginkább szimbolikus jelentősége van. Ha az igenek győznek, az egyértelmű nem a kormány politikájára. Ha a nemek győznek, vagy nem lesz elegendő szavazat, akkor az a kormány politikájára adott igent, illetve az érdektelenséget szimbolizálja.

 Magukról a kérdésekről, általánosságban.
 Vannak érvek a vizitdíj, a kórházi napidíj, és a tandíj mellett és ellenük is. Szkeptikusként azt mondom - elvont placcon - hogy az érvek mindkét irányból megfontolandók lehetnek.
Mélyen nyugatos, európaiértelembenvettkonzervatív énem pedig nagyokat bólogat a piacra, az öngondoskodásra, meg egyebekre. És nem fáj nekem a 300, sem az 1000 forint, és könnyen lehet, hogy a tandíj sem fájna (najó, azért az talán mégis, és nem kicsit).
Csakhogy.

 Az öngondoskodás feltételezi az állam gazdasági beavatkozásának csökkentését. A baloldalon súlyos lehet a képzavar. Lehet minimálkalóriás ingyenebédet vinni az ellenzék kampányarcának, meg mondani, hogy az egészségügy nincs ingyen (mintha eddig úgy lett volna, a TB pedig csak a képzeletünkben létezett), de khm... hiteltelen.
 A balliberális koalíció immáron hat éves kúrmányzása kormányzása alatt az adók és járulékok nem csökkentek, hanem emelkedtek. Öngondoskodni meg úgy tudok, kedves balliberális kormányzat, ha ki tetszenek venni kacsójukat a zsebemből, és én szépen beosztom magamnak a pénzemet; és akkor eldöntöm, mire költök: tandíjra, eü-biztosításra, luxusprostikra, kommersz szeszre, stb. És akkor, ha rosszul osztom be, és szarba kerülök, a kormányzó emberkék széttárhatják a karjukat, hogy tetszettem volna jobban beosztani - és joggal tennék mindezt.

 Ellenben, ha fizetésemnek több mint a felét kapásból állambácsinak adom, majd ezután azt mondják nekem, hogy az egészségügy/oktatás nincs ingyen, az belőlem is kihozza a Volunté Zsenerál iránt elkötelezett mélydemokratát.
 Ha ugyanis a fizetésem több mint felét elveszik, akkor azért elvárom, hogy személyesen Drazsé nyújtsa be nekem a klotyópapírt a budira, ha kifogytam belőle. Akkor - ismét a fránya szerződések, azokban nem csak jogok, kötelezettségek is vannak - az állam azt vállalja, hogy megfelelő szolgáltatásokat nyújt nekem a pénzemért. Ha erre nem képes, az is rendben van, csak akkor a pénzt hagyja nálam, és szerződöm mással.

 Ha azonban a fizetésem felét is elveszik, és mellé azt is akarják, hogy öngondoskodjak, akkor hajlamos vagyok elhinni azt, amit a Gonosz, Populista Belzebúb Zorbán mond, hogy ti. itt pénzbehajtás folyik, melynek során a Néppel fizettetik meg a Nagy Elkúrás költségeit.
  És emellé még tollakat is vizionálnak a hátunkra.

 Végezetül újra a szerződésről: különbség van aközött, hogy a szerződés egyes, talán apró pontjait nem sikerül teljesíteni, haladékot kérünk, stb., és aközött, hogy kötünk egy szerződést, és annak a tökéletes antitézisét kezdjük el megvalósítani. Az nem csúszás, halasztás, vagy hiba, hanem szerződésszegés (a Btk. kicsit szigorúbban fogalmaz, ezt nevezi csalásnak: „Csalást az valósít meg, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz.”  - a Szerk.). És ha már az elnyomó középkor demokratikus hagyományaitól elszakadtunk, akkor Modern Európai Emberekként azzal a lehetőséggel élünk, mellyel a Modern Európa megajándékozott bennünket.

 Népsavazunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr24362844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simonmondja... 2008.03.03. 09:33:49

A fizetésed felét elveszik?
És a tandíj fájna?
Közalkalmazott vagy, miközben nappalin szerzed az első diplomád?
300, vagy 1000 forint kifizetése öngondoskodás?
Próbálj érte külföldön orvost venni.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.03. 09:44:42

Nos, Gabrilo, hosszabban és a rád jellemző ironikus hangon, de voltaképpen ugyanazt fogalmaztad meg, amit én kissé direktebben itt ni:

molnargoreny.blog.hu/2008/03/03/nepszavazas_2026

Mindenesetre igazad van. A kérdések demagóg volta lényegtelen ahhoz képest, hogy ma a legnagyobb disznóságokat a kormány csinálja, tehát ha ezen az úton gyengíthető, akkor a "zöld-e az ég" kérdésre is igennel kéne szavazni.

Bummer 2008.03.03. 09:58:08

A gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, fogtechnika stb. stb. rég nincs ingyen. Az egészségügyi ellátásban elköltött önrész vizitdíj nélkül már most kb. 50%.
Azt mondják, hogy a vizitdíj visszaszorított a felesleges orvos-beteg találkozásokat kórházi napokat. Ennek következtében 15 milliárd Ft-tal kevesebb gyógyszert írtak föl. Ha viszont korábban gyógyszert adtak, akkor mégsem volt felesleges az a találkozás!
24 ezren nem jelentkeztek a felsőoktatásba anyagi okok miatt. Évente 24 ezer ember azért nem lesz diplomás, mert nem volt pénze a tandíjra.

Slothrop 2008.03.03. 09:59:15

Az elméleteddel két baj van.
- A "kormány" a hivatalba lépéskor sem köt semmiféle szerződést a "néppel", pláne nem a választás előtt. Hogy a fenébe köthetne, milyen alapon? Ez a magyar kvázi-kétpártrendszerből adódó optikai csalódás, az alkotmányos rendszerben semmi nyoma.
2. A "modern európai demokráciákban" tételesen limitálják az országos népszavazás tárgykörét. Nem hogy a "demagóg" kérdéseket iktatják ki, hanem a kevésbé fontosakat is, kb. az államszövetséghez csatlakozás vagy kilépés szintjén alul. Esetleg teljesen kizárják az országos népszavazást. Az örök svájci elenpélda nem modern, hanem archaikus.

Széna Tomi 2008.03.03. 10:11:03

Mondott egy jót a Zorbán:
Aszongya, hogy ez a kormányzati módszer: elvesznek pénzt egy szegmenstől és adnak cserébe egy törvényt, aminek a betartatása erre a szegmensre hárul (ti. ha nem szedi be a doki a vizitdíjat, hiányozni fog neki az a pénz). Így végül mindenkit egymásnak ugrasztanak, és egyúttal új terheket is bevezetnek. A népszavazás nekem arról szól, hogy hagyjuk-e állambácsinak, hogy belevigyen ebbe az utcába.

Bummer 2008.03.03. 10:19:11

Így van, Tomi. Nem is nagyon tudnak mit kezdeni a vizitdíjnemszedő orvosokkal. Megbüntetik, mert a saját bevételéről lemondott.

W Joe 2008.03.03. 10:33:29

Ez az öszödi beszédes, népszavazásos hercehurca talán egy dologra jó lesz, a 2010-es szavazásoknál már picit kételkedőbbek lesznek a szavazók, és kevésbé hisznek majd az igéreteknek mindkét oldalon, és talán a pártok is jobban visszafogják majd magukat. De most 2008-ban kormány vagy miniszterelnökváltás nem hiszem, hogy lenne emiatt.

www.wita.hu/index.php?show=wita&wita=17
Szavazás: "Ön szerint távozni fog posztjáról Gyurcsány Ferenc, amennyiben az igenek győznek a népszavazáson?"

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.03. 10:35:08

Bummer: "visszaszorított a felesleges orvos-beteg találkozásokat kórházi napokat."

Visszaszorította a találkozásokat, ez tény. De, amint már többször kifejtettem: semmiféle garancia nincs arra, hogy a FELESLEGESEKET!

Ellentétes inkább a tapasztalat: a neurotikus, a pánikbeteg vizitdíj mellett is elmegy az orvoshoz. A bizonytalan panaszokkal rendelkező korai rákos meg nem, inkább vár, hátha javul...

A rendszer óriási hibája, hogy nincs ingyenes szakmai szűrő, hanem az első szűrő a laikus beteg. Innentől a döntését nem a betegsége objektív súlyossága, hanem a tünetek iránti tolerancia mértéke, esetleges indolenssége, szegénysége, stb. határozza meg. Vagyis a vizitdíj: súlyosbítja a betegségeket, mert az orvoshoz kerülés nem időben történik.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.03. 10:36:18

"simonmondja... 2008.03.03. 09:33:49
A fizetésed felét elveszik?
És a tandíj fájna?"

???

Te dolgozol mar amugy? Kezdjuk azzal, hogy van a 32% munkaadoi jarulek, tehat a brutto fizetesed, amit Te a papiron latsz, az mar csak 1/1.32 = 75.75%-a annak, amennyibe a munkadodnak kerulsz. Erre jon ra a 16% munkavallaloi jarulek (8.5% nyugdijjarulek, 1.5%munkavallaloi jarulek, 6% egessegbiztositasi jarulek.) + az ado. Csak azert kerdezem, hogy dolgozol-e, mert akkor szembesulsz azzal, hogy bizony a 16% munkavallaloi jarulek utan is be kell fizetni az adot, tehat akarmilyen keveset is keresel, a brutto fizetesedbol minimum 16+18 = 34%-ot levonnak (az a resz, amely beleesik a 36%-os adosavba, abbol meg tobbet). Ha osszeszorzod a 0.7575-ot es a 0.66-ot, csodak csodajara pont 0.5-ot kapsz.

Magyaran nincs olyan ember ma Magyarorszagon, aki dolgozik, es a fizetesenek legalabb a fele ne kerulne vissza az allambacsihoz, reszben befizetett ado utan, a masik felet nem is latod, ha nem onfoglalkoztatott vagy, de az is megy az allam bacsihoz. Ha eleg magas a fizetesed, akkor a helyzet egy bo 10%-kal rosszabb.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.03. 10:40:27

Slothrop: Gabrilónak van igaza. Az a bizonyos szerződés tény. Attól, hogy nincs papíron, még nem lehet azzal érvelni, hogy nem létezik. Amikor felszállsz a buszra, nem írsz alá a BKV-val egy szerződést arról, hogy ő szolgáltat, te meg fizetsz - és mégis megbüntetnek, ha nem. Ugyanis azt a szerződést is a ráutaló magatartással már megkötötted.

A demokrácia társadalmi szerződése ugyanilyen. A szavazók ugyanis nem véletlenszerűen, hanem az ígéretek alapján szavaznak. Saját szuverenitásukról mondanak le a kormány javára - cserébe azt várják, hogy legalább megpróbálja a kormány azt tenni, amiért rábízták az irányítást. Márpedig minőségi különbség van a program itt-ott nem teljesítése, és az azzal történő azonnali, cinikus és be is ismert szembefordulás között. Ha ezt az ország eltűri, a választás is fölösleges, elég lenne például sorsolni, hogy most ki kormányozzon, aztán azt csinál, amit akar. A te véleményed voltaképp ezt sugallja: ha a kampányígéreteket simán szemétbe lehet dobni azonnal, akkor mi alapján válasszunk???

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.03. 10:44:59

ma reggel irta a vilaggazdasag, hogy a gyogyszergazdasagossagi torvenynek erdekesek lettek a hatasai:

OEP oldalrol csokkent a kiadas
egesz orszag teljes gyogyszerpiacara nezve 13.8% dragulas.

melle jon a retorika: levagtuk a mocskos gyogyszergyartok profitjat.
le bizony. be is potoltak masutt.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.03. 11:43:07

Simonmondja,

itt egy konkrét táblázat, az elvonások mértékéről.

egyiketsem.blog.hu/2008/01/31/kommentar_nelkul_19

simonmondja... 2008.03.03. 12:14:47

Egyiketsem.
Köszi.
Nagy az elvonás.
Csak állítólag még 2 millió sincs azoknak a száma, akik Tb-t fizetnek.
8 milliónak ingyé van a cucc.
Biztos, hogy máshol is csak minden ötödik ember befizető?
És hozzá mindenki biztosítottnak számít?
És sehol nincs vizitdíj és tandíj?
És, ha van, akkkor mennyi?
Nem kéne mást is összevetni?

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.03.03. 12:25:06

De, érdemes lenne: Franiaországban egy elsőéves egyetemista évente 165 eurót (kb. 45 ezer forintot) fizet beiratkozási díj gyanánt egy átlagos egyetemen.

studieren-in-frankreich.de/fr/studieren/immatrikulation/imma_kosten_inhalt.html

Pedig hangyányit többet keresnek a szülei és kisebb az elvonás.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.03.03. 12:25:44

Mint itthon. Emlékeztetőül: itthon ez 100 ezer forint.

simonmondja... 2008.03.03. 12:33:48

Oli bácsi.

Az véletlen, hogy tandíjügyben mindig Franciaország a példa?
Mint népszavazás
témában mindig Svájc.
Bocs, hogy kérdezem, de talán tananyag az ajánlott médiákban, amit nem fogyasztok.

simonmondja... 2008.03.03. 12:37:09

Oli bácsi.

Tényleg, nézzük legalább fordítva a kettőt.
Miről népszavazhat a francia, és mennyi egy svájci egyetem beugrója?

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.03.03. 13:06:53

Édes Simon!
Most már te is dolgozhatnál. Én kaparjak neked össze mindent? Gyermekkorod helyszíneiről? A továbbtanulásról?

Egyébként nem véletlen, de azt ismerem.

Továbbiak:
Egy svájci példa: Université de Geneve, 1000 frank évenet (170 ezer forint) (studieren-in-frankreich.de/fr/studieren/immatrikulation/imma_kosten_inhalt.html, 73. oldal)

Más országokban mennyi: de.wikipedia.org/wiki/Studiengeb%C3%BChr
(összevetni GDP-vel, elvonási rátával, életszínvonallal)

Ugyan nem tudom, hogy jön ide (mert akkor azt feltételezzük, hogy az alkotmányunk is hasonló), de erről népszavazhatnak a franciák (angolul, hogy értsd):
en.wikipedia.org/wiki/French_constitutional_referendum%2C_1969

És most olvass.

Francois Pignon 2008.03.03. 13:12:50

Francia népszavazásról így hirtelen az ugrik be. hogy két éve a kormánnyal szembeni elégedetlenségüktől vezérelve szavaztak. Pedig a kérdés valójában nem is arról szólt. De ilyesmi magyarhonban bizonyára elképzelhetetlen. ;)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 13:14:09

Oli bácsit kiegészítve mondok ennél is rosszabbat:

Svédországban pl. kapcsiból állam fizeti az egyetemet, és a diákok a tanulmányaik folyamán kölcsönt is felvehetnek - és legtöbbször fel is veszik, mert iszonyatosan kedvezményes. Nem, nem annyi a kamat mint a diákhitelé, hanem valóban alacsony.
A honi ballibák állítólag a svéd mintát akarják folyamatosan másolni - vagy legalábbis eddig erre jáccottak. Mindebből eddig a magas állami adókat bírták teljesíteni. Sejhaj, kevés az a bódottáho'.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.03. 13:17:37

Istvan 2008.03.03. 10:36:18:
"Magyaran nincs olyan ember ma Magyarorszagon, aki dolgozik, es a fizetesenek legalabb a fele ne kerulne vissza az allambacsihoz,"

Kivetelek azert vannak.
index.hu/tech/szoftver/cry150208/
"Én Londonból jöttem haza a magyar Crytek miatt. Majd hülye lettem volna kinn maradni, ha itthon dolgozhatok, ugyanolyan körülmények között, és a hazai árak mellett kell megélnem hasonló fizetésből" – magyarázza az egyik grafikus."

Hasonlo fizetesbol. Vagyis Magyarorszagon ugyanannyit tejel ez a ceg az allamnak, mint Nagy-Britanniaban ugy, hogy Nagy-Britanniaban az adokulcs vagy 20%-kal alacsonyabb. Mert azt mondjuk nem felteteleztem, hogy a magyar leanyvallalatnal tobbe kerul egy oranyi munka, mint Nagy-Britanniaban.

De erdekes.

simonmondja... 2008.03.03. 13:18:01

Kösz Oli bácsi.
Így mindjárt nem olyan unalmas.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 13:22:09

Slothrop:

Szerződés van. Lehet ellene ágálni, nem szeretni, de van. Nem in concreto, de a nyelvezet megmaradt.
Ellenben ha nincs szerződés, akkor leginkább úgy zajlik a dolog, hogy én megmondok hogy mától kormányozlak és ha nem tetszik, elhelyezek az arcod oldalsó felében egy viperát, és annál jobban fog tetszeni (hm-hm...). Tehát jogok és kötelezettségek vállalása történik mindkét oldalról.
Én amúgy irtózom attól a gondolattól hogy a nép szuverén legyen (menccsisten), de MG-nek igaza van: ezt a szuverenitást helyezzük át a kormányzatra, azért hogy...

- fenntartsa a rendet, a békét, és az állampolgárok biztonságát
- biztosítsa jogaik érvényesítését
- az szuverenitás jogáért cserébe kötelességeit teljesítse.

Többek között.

Na most lehet elővenni ceruzát, hogy ezek közül a kormányzat mely feltételeket teljesítette. Az eredmény hervasztó lesz:((

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.03. 13:31:22

Ezzel a népszavazással az a legnagyobb bajom, ha a kormánybuktatás oldaláról nézem, hogy a hírös horngyulai mondással elintézhető az eredmény.

Republikánus Péter 2008.03.03. 13:35:38

Még egy apró megjegyzés a konzervativizmusvitához: az, hogy a konzervőrök úgymond elutasítanak minden politikai dogmatizmust, maga is egy durva nagy dogma. Röviden: dogmatizmusok elutasítási is dogmatizmus. (Vö.: az ateizmus is egyfajta vallás.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 13:49:36

republikánus,


Ezek nagyon jó kiforgatós-dekonstruktivista érvek, csak nincs értelmük. Ugyanis logikailag is inkonzisztens amit állítasz:
ha nem szeretem a fekete színt, akkor az kizárja azt, hogy ezzel egyidőben szeressem a fekete színt.
De azé' ez nem egy Wittgenstein-tétel.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 14:09:01

Gabrilo
OFF

Látom, meg tudom is hogy a reakcióba írsz, de ez most egyben kivonulást is jelent a konzervatoriumról? Csak mert tegnap írtál ott valami "nem illetékest" magadról.

on

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 14:42:46

bazalttufa:

Nem, nem kivonulás, elébb jöttem a Reakcióba, minthogy kiugrottam volna. Most egyelőre úgy néz ki, ismét vagyok ott is, formálisan legalábbis biztos:)

ON

simonmondja... 2008.03.03. 15:00:25

Oli bácsi.

Kicsit átnéztem a francia egyetemi összegeket.
46 ezerhez hasonló összeg csak két helyen szerepelt benne, az egészségügyi és az építőmérnöki alapképzésben. Az szerintem nálunk a főiskolának felel meg, mert a mesterképzés kell, hogy a doktorit megkapjuk, az viszont már nem annyi.
És a biztosítás is mintha hasonló összeg lett volna, rögtön az elején.
Egyéb tandíjak nagyobbak , jóval, de az elején szerepel, hogy 50 és 10 000 euró között vannak.

simonmondja... 2008.03.03. 15:03:00

Talán sok nővért és művezetőt akarnak képezni.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.03. 15:14:30

Formálisan nem vagy a Konzervatóriumon, Gabrilo, nem szerepelsz a szerzők között. Jobb is, mert a Konzervatórium meg bal... Legfeljebb lehozták egy írásodat honoris causa.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 15:16:39

Mg:

Vigyázó szemedet a Konzervatórium szélsávjára vessed, ott a nevem.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.03. 15:34:41

Most már tényleg ott van. De erre nem lennék immár büszke... Inkább ide írj, ez egy korrekt hely.

simonmondja... 2008.03.03. 15:35:52

Oli bácsi.

Átlapoztam a francia népszavazások eseteit is.
1969 óta, vagyis az utolsó negyven évben volt 6 népszavazásuk.
1. Francia alkotmány - szenátus stb.
2. Új-Kaledónia önrendelkezése
3. Európai Gazdasági Közösségbe való belépés
4. Maastrichti egyezmény
5. Elnök mandátumának megváltoztatása 7-ről 5 évre.
6. Eu. alkotmányról való szavazás.

Mind a hat alkotmánymódosítás volt.
Ezeknek a franciáknak lövésük sincs a demokrácia orbáni értelmezéséről. Vizitdíj, tandíj - birka egy nép.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 15:43:07

MG,

Az a dolog, amiről vita volt, úgy tűnik, rendeződni látszik. Bár ennek megvárom én is a végeredményét, ez viszont már csak ránk tartozik.
De korrektséggel szerintem itt sincs, ott sincs baj. A te ügyedben akkor elmondtam a véleményemet, nem határolódgatok el. A srácokkal kilépéskor sem vesztem össze.

na,

ON.

kispufi 2008.03.03. 15:48:27

de nincs egy nyamvadt öszödi igazságbeszélyük se. demokratúrában, retorikai csúcsteljesítményben egyaránt nincsenek ezek sehol, hiába mutogatta sarkónak az irányt a ferenc, akihez egykorvolt hazánkfia úgy rohant, hogy még a zorbánt, azt a nácicigányt is faképnél hagyta.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 15:51:06

simonmondja...

Függetlenül a mostanitól, ez egy elég hülye érv.
Esetleg lapozd át a svájci népszavazások eseteit is 69-től..a birka svájciak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 15:53:52

OFF

Szejler btw. lészön elemzés a konzervatóriumon?:))

Befejeztem, ígérem:))

ON

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 15:56:38

Gabrilo

Lössz. Ma este szándékszom elküldeni.

OFF ENDE

simonmondja... 2008.03.03. 16:05:38

Bazalttufa.

Svájc, azon kívül, hogy nagyon hasonlít hozzánk, miért példásabb demokrácia mindegyik másiknál?

Talán picit több kidobni való pénzük van.

A nők szavazati jogának megadásáról például többször is népszavaztak. A hetvenes években még mindig csak férfiaknak volt szavazati joga.
Tényleg nagyon jó példák.
Morvai úrasszony csak fehércseléd lehetett volna náluk.

Bummer 2008.03.03. 16:31:57

simonmondja, tudod, a magyar népszavazás intézménye épp azért fontos, hogy a Gyurcsányi féle gazembereket meg lehessen fékezni.

Slothrop 2008.03.03. 16:42:53

Molnárgörény:
A BKV-s példa pont rossz, mert azzal, hogy jegyet veszek, jogilag megfogható szerződésre lépek a BKV-val. A "kormánnyal" a "népnek" nincs ilyen szerződése.

gabrilo:
Fent a postban arról beszéltél, hogy "amikor behúzod az x-et", 4 éves szerződésre lépsz a kormányzattal. Mégeccer, ilyen szerződés nincs. Ez más, mint amit most mondasz a kormány alkotmányos kötelezettségeiről. Olyan van. Egyébként normális viszonyok között az emberek nem "ígéretekre", hanem pártprogramokra szavaznak, majd a pártok a parlamenti madátumarányok ismeretében koalíciót kötnek, és megalakul a kormány, ami egyezteti a programokat. Normális viszonyok között nem érdekük, hogy túl nagy hülyeségeket ígérjenek, mert egyrészt ezt az emberek észreveszik, másrészt mert akkor nincs miről egyeztetni a koalíciós partnerekkel. Mivel nálunk nincsenek normális viszonyok, a rendszerváltás óta kb. 1 olyan kormány volt, amelyik nagyjából úgy kormányzott, ahogy a választás előtt a program megígérte, ez a Medgyessyé volt. De mivel orbitális hülyeségeket ígért, ebből orbitális baj lett.

Republikánus Péter 2008.03.03. 16:43:09

"logikailag is inkonzisztens amit állítasz: ha nem szeretem a fekete színt, akkor az kizárja azt, hogy ezzel egyidőben szeressem a fekete színt..." (gabrilo)

Jó példa - pont a konzervőrök szeretnék egyszerre utálni meg szeretni is a fekete színt: ha én kijelentem, hogy "nem fogadok el semmiféle dogmát", akkor ez a kijelentés mégis micsoda? (Egy dogma.)

A klasszikus konzervőr alaptétel a következő mondatokra rímel: "én minden embert szeretek, ezért utálom azokat, akik gyűlölködnek". Vagy: "mindenkit tolerálunk, kivéve, akiket intoleránsnak tartunk". Minden politikai dogmát elutasítunk, kivéve a sajátunkat (mert abban a tévedésben vagyunk, hogy ez nem egy dogma).

Tehát inkább a konzervőr alaptétel inkonzisztens logikailag. Farkába harapó kígyó.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 17:09:55

republi,

Tévedsz, csak kiforgatod a szavakat, és jelentéseket. De gyakorlati példákat már említettem néhányat:
Hasonlítsd össze Disraeli és Thatcher gazd.pol.ját mondjuk. eléggé különböző, mégis mindkettő konzerv. Hogyan lehet ez?
A dogmák alapján cselekvők egy vagy néhány elvből kívánják a cselekvéseiket levezetni, a konzervek meg mérlegelnek, és az adott, konkrét alapján döntenek, nem az absztrakt alapján. Ezért lehet mind a két említett figura konzerv. De most többet nem segítek, egyéni munka is köll!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 17:12:20

Az emberek észreveszik hogy hülyeség a kormányprogram...
Hát, most konkrétan leestem a székről, annyira kellett nevetnem, de no offense meant. Szerinted a Zemberek hány százaléka olvassa el a kormányprogramokat? De most komolyan!
Ellenben a szerződés nagyon is áll. Attól mert nem állítanak oda minden polgárt papírral-tollal, attól még az a négy éves periódus szerződés. A "sign here" ez esetben az ikszelés.
És a modern demók a szerződéselméletek nyelvezetét hasnyálják is, miazhogy.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 17:14:19

simonmondja...

Keresett félreértés esete forog fenn.

Ki mondta hogy svájc a demokratikus rendszerek csúcsteljesítménye? Te bedobtad Franciaországot, mert passzolt az érvedhez, CSAKHOGY kimondatlanul is általánosítottál belőle, és ez biza inkorrekt vala, amit egy svejcifonákkal küldtem vissza, mert megérdemled.

A tények szerint egyik ország így, másik amúgy működteti a népszavazást, és bármennyire is szeretnéd, ebből sehogy sem következik az egyik vagy a másik demokratikus gyakorlat felsőbb vagy alsóbb rendűsége.

Nagyjából erre utaltam svájcal, mire a te válaszod az, hogy akkorse!! mert Svájc jusztisszardemokrácia, egy 35 éve tárgytalan példával alátámasztva.

A franciák meg ott tesznek a nemzetiségi mozgalmaknak keresztbe, ahol csak tudnak. Ma is.
Ezek szerint a francia demokrácia mehet a kukába.

Grat.

Slothrop 2008.03.03. 17:20:32

gabrilo, te miről beszélsz?
Lassan, tagoltan: választás előtt, mielőtt behúzod az x-et, nincs kormányprogram, csak pártprogramok vannak. Az, amit ez meg az a párt "ígér" arra az esetre, ha kormányozna. Felőlem ígérheti kretén óriásplakátokon meg tévévitákban is, ha szerinted csak abból értenek az emberek.

A kormánynak - ha megválasztotta a parlament, és nem az ikszelők - meg a parlamenttel van szerződése, nem az ikszelőkkel.

Szilu Bácsi 2008.03.03. 17:35:50

Igen, Slothrop!
Akkor szerinted bármit megtehetnek a parlamenti képviselők négy évig, mert nem írtak alá x millió választópolgárral egy papíralapú szerződést???
Egyébként a BKV jegy nem szerződés. A szerződés a felszálással jön létre, ezt nevezik ráutaló magatartásnak. Ezért szeg szerződést a bliccelő. Az más kérdés, hogy hasonlóan nehéz számonkérni őket, mint a politikusokat.

Szilu Bácsi 2008.03.03. 17:39:57

Egyébként abban igazad van, hogy a kormányprogramot a parlament fogadja el a kormány beiktatása után.
Nálunk csak az a gond, hogy a parlamenti képviselők szavazógépek, így nem kérik számon a kormányon a kormányprogram betartását.
Hogy kérhetné számon, amikor megbüntetik, ha nem a frakció álláspontja=pártelnökség álláspontja szerint szavaz?
Gyakorlatilag nincsenek önálló képviselőink.

Slothrop 2008.03.03. 17:49:11

Szilu Bácsi
Igen, mindent megtehetnek, ezt hívják szabad mandátumnak.
Viszont az is igaz, hogy a magyar parlament ezzel a vezényszóra gombnyomogatósdival egy kabaré.

Slothrop 2008.03.03. 17:53:33

Szilu Bácsi
Igen, mindent megtehetnek, ezt hívják szabad mandátumnak.
Viszont az is igaz, hogy a magyar parlament ezzel a vezényszóra gombnyomogatósdival egy kabaré.

dowNLoad 2008.03.03. 18:58:41

A TESCO/METRO/CORA bevezeti a 300Ft-os belépési díjat, amit a JÓ vevőktől a végén levonnak, NEM kötelező, kórházba, patikába, hipermarketbe járni, az életben maradás OPCIONÁLIS, kötél, szög, gerenda van mindenhol, ha mégsem, kedvezményes hitellehetőségek garmadája van, a törlesztés öröklődik, hahaha. (HAZA OTT VAN, ahol adót fizetsz! Bokros Lajos)

tewton 2008.03.03. 19:35:07

haha, download, ez jó. Belépődíj a multikba, hiszen MIATTAD kell világítani meg fűteni a hodályokat.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.03.03. 19:47:59

Simoncica!

AZT NEM MONDTAD, HOGY NEM TUCC FRANCIÁUL, SZEGÉNY KISBOGÁR!!!! Itt szenvedtél a fordítóoldalakkal, aranyom.

Szólj, segítek, hogy ne maradj tudatlan:
A belinkelt táblázat szerint minden BA képzésre (licence=első három egyetemi év) 165 euró a beiratkozás (az orvosi, gyógyszerészeti és nővérképző szakokra IS), az 'aussi' szó ugyanis ezt jelenti. (legfelső sor, ez az universités publiques tarifája, a lejjebb lévők a speciális képzések, vagy doktori és egyéb fokozatok) Úgyhogy vegyél vissza.

Mont mondottam, a francia népszavazásokról szóló felvetésed inkonzisztens, mert
1. nem ugyanaz az alkotmányos rendszerünk, a magyarban ott a 28/C (jab.complex.hu/hjegy.php?docid=94900020.TV) ez meg a francia (www.assemblee-nationale.fr/connaissance/constitutionfevrier2008.pdf) hasonlítgass. De ne szótárral:-DD Tudtommal senki nem mondta, hogy a magyar referendum alkotmányellenes.

2. Igazán koherens indokot még nem hallottam tőled arról, hogy ha a francia tandíj jó (kevesebb mint a mienk) miért kéne szavazni róla? És a svájciak meg szavaznak orrba-szájba, de náluk van magas tandíj (is) (meg négyszer-ötször olyan magas átlagkereset hozzá), de akkor az ő népszavazásaik nem, vagy ezt így hogy.

Probálj meg nem a "csak" morfémával válaszolni, simoncica.

simonmondja... 2008.03.03. 20:41:01

Oli bácsi.

Nem tudok franciául. De egy-két ilyen linkkel szerintem minden európai nyelven elboldogulok segítség nélkül.
Persze lesznek félreértések, mint most is, de ezért jó, hogy itt vagy és nem maradok tévedésben.

Ha a francia tandíj jó, akkor nincs mese, oda kell járni suliba. Csak lesz egy kis gond a közlekedési, meg a kajaköltségekkel, de ebben is vannak akik elsőkézből tudnak árakat mondani. Én csak a 10 000 forintos napijegyen akadtam fönn.

Én nem mondtam, hogy szavazni kell róla a franciáknak, csak azt, hogy unom, hogy tandíjban legyünk franciák, népszavazásban svájciak, járulékban szlovákok, nyugdíjban németek, rendszerben meg britek.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.03.03. 20:48:26

A nagy besüléseid végén mindig az "úgy unom" jön elő végső tromfként, meg néhány gépészkollégiumi élc a Felcsúti Focistáról.

Utóbbi még nem is volt.

simonmondja... 2008.03.03. 20:51:23

Oli bácsi.

De én legalább elolvasom a linkjeidet. És bevallom túloztam. A görögöt el se tudnám olvasni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.03. 20:59:50

"nincs kormányprogram, csak pártprogramok vannak. "

Eddig aszittem pártok kormányoznak, de akkor lehet, hogy a ződ elefánt:((

Slothrop 2008.03.03. 22:15:49

Akkor ideje, hogy tisztába jöjj vele: a választásokon nem kormányok indulnak (nem őket lehet "beikszelni"), hanem pártok. Ha még mindig nem érted, feladom.

Slothrop 2008.03.03. 22:17:17

De akkor is feladom, ha komolyan gondoltad, hogy azzal, ha április 9-én beikszeled mondjuk a Fideszt, szerződést kötsz a júniusban megalakuló szoclib kormánnyal.

Google 2008.03.03. 23:00:23

A győztes párt azért győztes, mert több x-et kapott (állítólag) és ezért alakíthat egy ződ elefántot, bocsánat, kormányt.
Szavazhattál bárkire, a szerződést azzal kötöd meg, aki hatalomra kerül.
Hat éve nyögjük e rabigát, pech, nem nyögné már más is?
Lehet, nem is raknánk akkora terhet a nyakára, mint amilyet mi hordunk!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.04. 00:11:51

Slothrop: fenét rossz a BKV-s példa - már ne haragudj, de látszik, hogy nem vagy jogász. A jegyvétel csak egy potenciális lehetőség, nem szerződés. Ugyanis a jegyet nem vagy köteles felhasználni, nem jár le, stb. (általában áremeléskor is mindig kimondják, hogy a régiek korlátlan ideig érvényesek). A szerződést a felszállással kötöd meg, mert akkor lesz a jogügylet kétoldalú: addig csak egy technikai felkészülést végeztél, az viszont naturália csupán, nem jogviszony. Amikor a szállítást igénybeveszed, akkor lesznek kölcsönös jogok és kötelezettségek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.04. 01:02:30

slothrop,
a szerződés lehet fikció, de ezen alapul a parlamentáris kormányzat Európában évszázadok óta.
Megbízást ad, szerződik valakikkel a magyar nép. Nem Slothrop, vagy tölgy. Még ha te vagy én a kormányzatra nem is szavaztunk, kötelesek vagyok a törvényeket, rendeleteket betartani. És a kormányzatot köti a szerződés velünk szemben is.
Olvastad a postot? Az első és a második szerződés logikáját érted?
Nem mellesleg, 2002-ben a kampányban Megyó és Ovi is látványosan szerződést írt alá a néppel.
2006 nyarán pedig a Pojáca is azt mondogatta, hogy át kell írni a társadalmi szerződést. A Társ. Szerz. nyelvét, fikcióját ő is használta (azt már nem értette meg- de hát tényleg technika szakos tanár, vagy mi- hogy egyoldalúan nem lehet szerződést átírni).

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.04. 16:00:37

Repulbikánus: az ateizmus vallás. bélyeget nem gyűjteni meg hobbi.

Molnargoreny:
Azzal, ha felszállsz a buszra jeggyel vagy bérlettel, szolgáltatási szerződést kötsz a szolgáltatást nyújtó társasággal, sőt, a szerződésben benne foglaltatik baleset-, élet- és vagyonbiztosítás is, ha a társaság hibájából balestet szendvedsz a szolgáltatás igénybevétele alatt. Nézz utánna légyszi.

Egyebek:
Tetszik, hogy végre leírtátok az öngondoskodás magas elvonás ellentétet. Vikinek abban az egyben igazat adok, hogy tényleg behajtás folyik, nem reform vagy bármi hasonló.
A fizetések még szomorúbban néznek ki. Tegyük fel, hogy havi 100.000 Ft a legmagasabb adósávba esik. Ez esetben a fizetésed igazából kb 130.000 Ft, amiből a nettód kb 51.000, és ebből fizetsz ÁFÁ-t, illetéket, jövedéki, regisztációs és egyéb adókat, plusz vizit-, kórházi- és tandíj.
Jogos a felvetés, hogy akkor mire is megy el 130.000 Ft-ból majdnem 90.000, azaz majdnem 70% (!!!), ha mellette is fizettetni akarnak.
És csodálkoznak, hogy aki tud, adót kerül.
Kurvára nem éri meg jól keresni és becsületesnek lenni.

dowNLoad 2008.03.05. 02:05:49

BS395:
És csodálkoznak, hogy aki tud, adót kerül.
Kurvára nem éri meg jól keresni és becsületesnek lenni.
ISMERSZ ILYEN EMBERT??? (aki jól keres és becsületes, vagy gazdag és becsületes??) HAHAHAHAHAHAHA (Ciprus, Luxembourg, Offshore, ez ugrik be hirtelen, és akkor még a LEGÁLIS lehetőségekről van szó csak) Kis pénzből még adót kerülni sem tudsz, csak simán csalni és megbukni. A BUKOTT PANELPROLIK, haha, sem csalni, sem választani, sem élni nem tudnak, született LÚZEREK. (és magukkal rántanak mondenkit, mert DÖGÖLJÖN meg a szomszéd tehene is!)

vattafák 2008.03.06. 11:35:11

nem, Gabrilo, te tévedsz. ez a szavazás nem a kormányról szól, henem apró, a lényeget nem mindig érintő de fájdalmas döntésekről. lehetek vizitdíj és napidíj párti, és szavazhatok a kötelező eltörlésük ellen, de ez még korántsem jelenti, hogy 2010-ben a szocikhoz (v. szadesz) ikszelnék. a koalicióról 2 év múlva szavazunk. és jó tudni, akkor csak a koalicióról szavazunk, nem a vizitdíjról, napidíjról, tandíjról. kapish?

nénike · http://mandiner.hu 2008.03.06. 11:45:15

Rajta vagyok valami Fidesz listán. Most kaptam SMS-ben:

Gyurcsány elvtárs húzz el innen, vidd az összes haverod / ehhez most a bíztatásunk, három igent megkapod! Csak a bárányok hallgatnak: vasárnap népszavazás, add tovább!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.03.09. 00:07:07

vattafák, tévedel. A ballib nyomja eztet, de nem így van. Ez a népsavazás szimbolikus, nem konkrétan a vizitdíjről, stb.-ről szól. A ballib amúgy jellegzetesen küldi a dolgot: leegyszerűsíti ezekre a kérdésekre (amikre sajna a fidesz is rákontráz nem kicsit). De ezeknek a kérdéseknek is csak a kontextusban van értelmük. A kontextus pedig az, hogy qrva magas adók és járulékok megléte mellett ugatnak öngondoskodásról. Meg az is, hogy ordas nagyot bírtak belehazudni a zarcunkba. Mivel kordont emelnek, meg veretnek, stb., ezért ez egy lehetőség a véleménynyilvánításra, amihez nem kell kidekorálni törmelékkel az Andrássy utat.

Ha a koaláról lehetne most savazni, akkor még boldogabb volnék, amúgy.
süti beállítások módosítása