Óriási vasbeton kettős kereszttel a turulmadár ellen
2008. január 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Óriási vasbeton kettős kereszttel a turulmadár ellen

Szamárfül kollega kommentje nyomán bukkantam rá erre az igazi külpolitikai gyöngyszemre. A szlovák politikai elit kollektív tébolyával már sokat foglalkoztunk, de most újabb abszurdot abszolváltak Slotáék. A magyarfaló alkoholista fejébe vette, hogy új módszerrel tiltakozik a magyarok step by step nemzetegyesítése ellen: a szimbolikus politizálás igazi fattyaként óriási vasbeton kettős keresztek sorát akarja felépíteni a szlovák-magyar határ mentén. Slota szerint ennek az a célja, hogy "elriasszák a magyarok Szlovákia felett köröző hülye turulmadarait".

A tízméteres vasbeton kettőskeresztek az igazi, mélytufa szlovák sovinizmus jelképei lesznek, remélem, hétről hétre kijárnak majd rájuk a Magyar Gárda tagjai, hogy valami politikailag inkorrekt performanszot mutassanak be körülöttük.

Az, hogy miért mélytufa a jelkép, gondolom, nem kell elmagyarázni: a történelmi (és a jelenlegi!) magyar címerből kivágott, hármas halmon álló kettős kereszt egyszerű lopás, amivel az 1993-ban függetlenedett Szlovákia próbált magának történelmi múltú jelképet barkácsolni (bár talán Tiso pap kleriko-fasiszta szlovák államának is ez volt a címere, ezt majd megmongyák történész kollégáim).

Slota, te nagyon sötét! Remélem, a turulmadarak az ősi magyar jelképek láttán, örömükben szépen ráfészkelnek a kettős keresztekre. Vagy tojnak rájuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr89291969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.10. 13:11:36

A Szabad Franciáknak is ez volt a jelük, csak kicsit díszesebb kivitelben.

jbb 2008.01.10. 13:21:29

Ismétlés a tudás anyja: www.slovensko.com/about/flag
A hivatalos álláspont.

Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2008.01.10. 13:23:55

Legalább akkora általánosítás, mint az SNS Nagy Vezérének újabb agyréme. A kettős kereszt nemzeti szimbólummá emelésének megvan a maga oka. Még akkor is, ha nem a nemzetiséghez kötődik (ahogy a szlovákok szeretnék látni), hanem a szó szoros értelmében vett felvidéki hagyományokhoz.

subotei 2008.01.10. 13:40:26

Köszönöm Slota úrnak a belátást, amivel méltó emlékeket kíván állítani a kersztény magyar feudális állam megalapításának! A kettős kereszt - egyébként történeti szempontból alaptalanul - legalább olyan magyar szimbólum, mint a turul vagy - ugyanolyan alaptalanul - az árpád-sáv. Ha arra járok, párás szemmel tekintek majd e jelképekre, és szívemet hála tölti el megértő szlovák nacionalista testvéreink iránt.

Tib 2008.01.10. 13:42:31

A mai szlovák címer egészen pontosan Nagy Lajos magyar (és persze ősszlovák) királyunk egyik pecsétje, egy az egyben.
Csak kiszinezték a hagyományos szláv kék-fehér-piros színkombinációval, amit a függetlenségre törekvő szláv népek a francia trikolórról csórtak.

Jó lehet így élni, höhö.

marlington 2008.01.10. 13:57:51

Ja, a kék színű hármashalom komoly.

Bobkó Csaba · http://bobkocsaba.ingyenweb.hu 2008.01.10. 14:08:11

Több forrásban, pl. itt: www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=1209&Itemid=75
szerepel ez is:
"Továbbá hangsúlyozta, hogy a dél-zempléni Csörgő (Čerhov) település az utolsó szlovák község délkeleten, ezért külön öröm számára, hogy itt ősszel egy vasbetonból készült kettős keresztet emeltek és leleplezték az azon levő emléktáblát. (A néhány száz lakosú aprócska Csörgő település Szlovákújhely és Sátoraljaújhely tőszomszédságában, azoktól három kilométerre fekszik-szerk.megj.)"
Mintha maga is belátná, hogy a Csörgőtől délre kezdődő magyar nyelvi tömb Schengen után már a turulé...
Igaz, a Révkomáromi keresztállítási terv ennek ellentmondani látszik, de az csak szimbolikus hergelés, azzal az erővel a pesti Szlovák Kulturális Intézet tetejére is állíthatna.
Elvileg az említett közeli Sátoraljaújhellyel területileg öszefüggő Kisújhely lakosságának hivatalos statisztika szerint kb. 20%-a magyar, de arról Slota mintha lemondott volna.
Talán az autóforgalom újraindításának akadályozása a helyi (kisúlyhelyi) polgármester részéről is ilyen okból vívott elkeseredett utóvédharc lenne...
Még fehér ló se kellett hozzá?

KGyST · http://repules.tumblr.com 2008.01.10. 14:29:51

Nem védeni akarom őket, de náluk ez az autópálya-mellett-vasbeton-szobor néphagyomány, igaz, nem a szlovák ősállamiságé, hanem a komcsi rendszeré, édes istenem.

Éljék magukat ebben ki, vezessék le ezen az energiájukat, mi meg foglalkozzunk az értelmes dolgokkal.

hiba 2008.01.10. 14:36:07

Igen, igen pont ezt akartam mondani, hogy a vasbeton szobornak nagy hagyományai vannak arrafelé. Eddig mondjuk a partizánemlékművek mentek. De milyen jó fotó lesz, ahogy a vasbeton kereszteken üldögélnek majd a héjják-sólymok-vércsék, mint a turul dublőrei, és onnan szemlézik a szlovák vadászmezőket.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2008.01.10. 14:43:54

És szarnak rá mellesleg, nem akartam vulgáris lenni, de ez ide kívánkozik.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.01.10. 14:48:49

Az utak menti vasbeton kolosszusok készítése kisantant szokás lehetett. Románia is tele van ilyen betonszörnyekkel.

Slota beteg. Hármas halom, kettős kereszt, egyes! Ülj le fiam!

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.10. 14:57:06

A jobbik meg magyarországon állít kettőskereszteket minden karácsonykor. és ezt így hogy? :) ha most magyar gárdista lennék, meg lennék zavarodva.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.10. 14:59:31

találós kérdés: mi az eredete a felső kis keresztnek?!
ha túl könnyű, elnézést...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.10. 15:00:44

A kettőskereszt lesz a kárpát-medencei nacionalista márklár.

Tib 2008.01.10. 15:00:45

Némileg off - inkább a Szvatoplukos topikba kellett volna betennei, de azt már nem olvassák, amúgy meg a gyökér közös:
konzervatív szlovák történészek, régészek és nyelvészek álltak ki Fico mellett, hogy igenis létezett ősszlovák állam, az ezt elítélő szlovák szakemberek nem is szakemberek, és örülnek, ha a hazájukba rúghatnak:
www.mult-kor.hu/cikk.php?article=19331

Érdemes elolvasni a cikkhez érkezett hozzászólásokat is - legalább a felük sokkal primitívebb hangnemről és történelemszemléletről árulkodik, mint az ősszlovákozás maga.
És ez szomorú :(

Freetibet (törölt) 2008.01.10. 15:02:35

Eddig is ismertem az www.erdely.ma oldalt, viszont hogy van Felvidéki megvelelője is, nem tudtam. Logójában Szlovákia térképe, a déli, magyarlakta részek szép zöldre kiszínezve (nem kékre, mint a "szlovák" hármashalom). Bizony kicsit meg is könnyeztem. Nem az övék az a föld, tudják ezt ők is jól. Ezért is vannak így besz@rva, a buta Slotával az élen.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.10. 15:02:47

szamárfül, kettősök. ha jól emlékszem, akkor a katolikus egyház tiltakozása miatt váltottak kettősre.

mr.joshua 2008.01.10. 15:06:48

"Az utak menti vasbeton kolosszusok készítése kisantant szokás lehetett. Románia is tele van ilyen betonszörnyekkel."
Stimmel, Abániában jártam a nyárom, ott is megvannak (igaz, ott a bunker a tuti, olyannyira, hogy lehet műanyag, fröccsöntött bunker-szuvenírt kapni!!!), nomeg Bosznia a legjobb gyűjtőhely. Vagyis tévedtem, Ukrajna!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.10. 15:06:49

lehet...
én élőben csak "simát" láttam.. gondola.hu/cikkek/39421 azért mondtam.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.10. 15:09:34

(off, a bunkerekhez:
annak akit érdekel a Titó-kori, déli határmenti magyar bunkeriáda, annak erről egy friss könyv:
Srágli Lajos: Erődország
a déli atárvédelmi rendszer létesítésének és lebontásának története, 1948-1958
Város- és Faluvédők Szövetsége, 2007.
136 p. ill., részben színes, részben térk.
)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.10. 15:36:40

Látszik, hogy annyi hülye politikushoz hasonlóan Slota sem ért az állattanhoz. A kettőskeresztek ekkora méretben a lehető legalkamasabbak arra, hogy a turulmadár megpihenjen, emésszen rajtuk, illetve leshelynek használja.

A turulra sokan azt mondják, hogy az a kerecsensólyom (Falco cherrug). A színezete alapján ez nem egyértelmű. A kerecsen feje kifejezetten világos; röpte pedig sokkal kevésbé erőteljes, mint a vándorsólyomé, kissé héjaszerű. Hajszája, vadászata is a súlymok között elég lassú.

Én olvastam olyan könyvet, ahol a turult a vadászsólyommal avagy északi sólyommal (Falco rusticolus) azonosították. Ez valószínűbbnek tűnik, több okból. Először is a turul honfoglalás előtti jelkép. A Levédia-Etelköz vidékén télen igen kemény hidegek voltak; és a sarkvidéki vadászsólyom kóbolóként akkoriban valószínűleg elvetődött oda (Magyarországon még soha nem észlelték). Két színalakja van, az egyik majdnem fehér, de a sötétebb az emlékeztet a turul színezetére. Nagyon erős, nagytermetű és gyors sólyom, továbbá a honfoglalás előtti magyarok csak ritkán láthatták (míg a kerecsent naponta), márpedig a napi gyakorisággal látott madár rajza-képe nem lenne pontatlan, a kerecsen világos feje biztosan megmaradt volna (az akkor szintén gyakori, erőteljes és gyors vándorsólyom - Falco peregrinus - pedig túl kicsi).

Valószínűleg tehát a turul (togrul) a Levédia-Etelközben keméy teleken ritka kóborlóként megforduló vadászsólyom lehetett, annak is a sötét alakja.

gloire 2008.01.10. 16:44:05

gondola.hu/cikk.php?szal=45198
Fasza, remélem küldenek valami dísztáviratot Slotának.

Feketedisznóvágás 2008.01.10. 16:53:37

Lehet hogy tévedek, de a szlovákok és egyéb szláv népek nézete szerint is a kettőskereszt Cirill és Metódhoz kötődik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.11. 00:41:14

Szlotának a nemlétezőjére ment a feles,minden bizonnyal. Meg turul-üldözésimániája lehet, pedig lehet hogy csak rétisas kerülgeti néha.
Idióta.

cs 2008.01.11. 02:44:48

Magyar turul ellen magyar kettoskereszttel. :) Ez biztos mukodni fog?:)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.11. 02:45:01

Szamárfül: ez egy világosabb alak. A sötétebb színváltozat itt látható:
www.mbr-pwrc.usgs.gov/Infocenter/i3540id.html
Gabrilo: a rétisasnak (Haliaeetus albicilla) több esze van annál, minthogy egy ilyen alakot kerülgessen. Bár, a közhiedelemmel ellentétben ez a sas dögevő is, tehát voltaképp kerülgethetné - bár kerülgetné ez okból mielőbb...

gloire 2008.01.29. 03:14:24


CIVITAS FORTISSIMA!
1919. január 29.

gloire 2008.01.29. 16:24:12


"Az I. világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva 1919. január 29-én fegyvert fogtak,
s kiverték a megszálló cseheket, akik az Ipoly völgyében vezető vasútvonal megszerzésével, az alakuló Csehszlovákia határainak
még délebbre tolásával próbálkoztak. Hőstettük a vasútvonal
mellett 18 környékbeli települést mentett meg a trianoni Magyarországnak. Balassagyarmat ezzel kiérdemelte
a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város megtisztelő címet."

gloire 2008.01.30. 09:01:01

Az évforduló teljes érdektelenség mellett telt.
A magyar, és a "magyar" sajtó sem számolt be róla.
A lakosságot nem érdelki, emlékét nem őrzi a város
lakosságának egy részén kívül senki sem az országban.

Mihala 2008.04.28. 10:46:02

A kettős kereszt a székely-magyar rovás GY betűje, olvasata eGY (az ország? az Isten?), vagy esetleg aGY (az ész uralkodik felettünk?). Jól láthatóan szerepel a többek szerint első (7000 éves) írásos emléknek tekinthető Tatárlakai leleten több más rovásbetűvel együtt (hu.wikipedia.org/wiki/Tat%C3%A1rlakai_lelet).
Bár mostanában GYú olvasata van, azaz GYújtanak, és (u)szítanak vele (a GYulából is jöhet?). Mások szerint hármas tagozódása az alvilág-felvilág-középső világot és az összekötő világfát/tejutat vagy esetleg istenhármasságot (Anya-Apa-Gyermek később Apa-Fiú-Szentlélek) is jelenthet. Nagy Lajos királyunk nyilván olyasmit választott, amit mindenki jól értett akkoriban...
Ezen kellene ma is elgondolkodni mindenkinek kicsit, és hamar rájönnénk, hogy milyen nevetséges is ez a Trianon utáni bohóckodás...
süti beállítások módosítása