Határtalan félelmek
2007. december 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Határtalan félelmek

Paráznak a sógorok a december 21-ei határnyitás miatt. Míg a Lajtán innen előre örvendünk annak, hogy immár ellenőrzés nélkül utazhatunk el, ha akarjuk, Battonyától Lisszabonig, addig a Lajtán túl aggódnak a nyitás következményei miatt. "Ázsia a Landstrasse-i palotám végénél kezdődik" - mondta Metternich egy boldogabb korban, utalva a Bécs akkori keleti végében fekvő birtokára, amin túl már a Kisalföld terült el. Nos, az attitűd máig megmaradt odaát.

Osztrák szomszédainkat valamiféle hamis Monarchia-mítosz bűvöletében még ma is barátainknak hisszük. Vagy legalábbis jólnevelt és elegáns szomszédnak tartjuk, szemben a lesajnált tót, rác vagy oláh tesókkal. Reakciós sörözések alkalmával azonban rendre megállapítjuk, hogy ezek a "sógorok" ott vernek át a palánkon minket, ahol csak tudnak. És emellett a "Magyar, ne lopj!" - jelenség is tovább él bennük.

Ugyanis a legújabb felmérések szerint az osztrákok 75 százaléka attól fél, hogy a határok megszüntetése után növekedni fog a bűnözés. Csak 22 százalék nem lát összefüggést a schengeni rendszer bevezetése és a bűnözés tendenciái között. Az osztrákok azzal együtt állítják ezt, hogy csak a 31 százalékuk tudja, hogy a határnyitás ebben az évben bekövetkezik. A többiek szerint később, vagy soha nem fog bekövetkezni a nyitás. De azért félnek tőlünk, rendületlenül. Majd meglepődnek, ha jövő nyáron a Plattenzé meg a Pussta felé veszik az irányt, és nem kell megállniuk Ázsia kapujánál.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr43261390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hiba 2007.12.12. 11:18:25

ezmiez? Utáljuk már az osztrákokat is kicsit, vagy mi? Külön gyönyörű a belinkelt cikk, ami egy bunkó táblára azzal vág vissza, hogy Hitler meg osztrák volt. Tahók mindenhol vannak, a politika mindenhol politika, a nemzeti önérdek is mindenhol megvan. nem kell leborulni előttük, protestáljunk ha kell, de ilyen cikkek feleslegesek. Ausztria egy igen jó ország, az osztrákok pedig többnyire jóléttől kinyílt kedves emberek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.12. 11:20:09

Én a birodalmi németekkel értek egyet, akik szerint az osztrákok elfajzott németek túl sok keleties szokással. Egyébként igaz, ami igaz, a civilizáltsági fok ott valóban magasabb.

LT 2007.12.12. 11:40:45

Doom, azthittem a Mester-el értesz egyet:

w.blog.hu/2007/08/10/operation_fospumpa

Joggal büszkék amúgy az exsógorok, majdnem adtak egy Amerikai Elnököt lol.

img.villagephotos.com/p/2003-7/261070/arnie-egg.jpg

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.12.12. 12:10:49

Ez nagyon érdekes jelenség. Mi innen naívan el sem tudjuk képzelni, hogy mennyire negatív kép van rólunk az osztrákokban.
Egy üzletember ismerősöm mesélte, hogy Ausztriában a bizniszben is az a legfontosabb: osztrák vagy-e, vagy sem. Nagyon védik a sját nemzeti piacukat. (Ez egyébként szép dolog.)
De a magyarokról nagyon rossz véleménnyel vannak, nekik itt kezdődik a balkán.
Mondjuk szépen bemutatkoztunk a shoppingolásokkal. Most is, ha elmegyünk egy bevásárló központba: hemzseg a magyarokról. leginkább egy pronyó, újgazdag réteg nyomul ott, akik elég visszataszítóan tudnak viselkedni.

andreasue 2007.12.12. 12:17:13

Talán, ha meg tudnák különböztetni a magyar a CIGÁNYTÓL...

Manyizga (törölt) 2007.12.12. 12:21:43

VAn egy északnémet mondás, mely szerint:
"Az osztráktól az emberré válás felé az első lépcső a bajor!" :)

Egyébként meg a mai Ausztria úgy népesült be, hogy amikor Hannibál átkelt az Alpokon az elefántjaival, megállt a mai Ausztriában egy hegytetőn és hátrafordult a nyeregben és elkiáltotta magát: "Betegek és sánták itt leszállnak!"

A maradékkal meg ment a rómaiak ellen... :)))

takácslajos 2007.12.12. 12:45:41

A cikkben nem írják, hogy a magyaroktól félnek, csak hogy azt gondolják, meg fog nőni a bűnözés. Ez lehet más nemzetiségű bűnöző, aki mostantól könnyebben jut be Ausztriába, mert Magyarországra nem nehéz bejutni... Ráadásul a cseh, szlovák, szlovén határ is most fog megnyílni.

bpandacsoki 2007.12.12. 12:49:55

Hopp, de jó, féltem, hogy az osztrákoknak sikerül elnyújtani a dátumot. Ezek szerint megoldották az 50 ezer minkanélkülivé váló volt határőr problémáját, vagy legalábbis nem hagyta őket Únió mellébeszélni.

orok belga 2007.12.12. 12:56:29

szeretnem kerni az osztrak sogorokat, hogy amennyiben problemajuk adodik a magyarokkal, legyenek szivesek a hatar onnanso oldalan mergezni a Raba folyot, es a fogaszati kezeleseket elvegeztetni osztrak arakon. mocskos disznok! elnezest

shadai 2007.12.12. 13:04:44

1. Az osztrákok egy nem elhanyagolható hányada idengengyűlölő, magyarul xenofób. :] Ezt szociológiai felmérések, valamint az osztrák politikai pártok eredményei is bizonyítják sajnos.

2. Ahogy Ausztria és Bécs sokunk számára a "nyugat kapuja" úgy az osztrákok számára Magyarország és Budapest a Balkán kapuja. Nem kéne meglepetést mímelnünk, tudjuk ezt mi is. Csak négy teljesen hétköznapi példa, amiben ez a mentalitásbeli (tehát nem csupán gazdasági!) különbség nap, mint nap megmutatkozik:

a.) Bécsben szabályozzák az utcafronti bolti feliratokat ("cégéreket") is, különösen a Ringen és azon belül. Itthon bármilyen száforintos fröccsentett műanyag felirat, neonzöld matricakivágásokkal feldobható a körút házainak patinás homlakzatára. Ld. még: első emeletig kifesteni a házak homlakozatát. Ld még: műanyag bódék az ünnepi szezonban.

b.) A másfél millió lakosú Bécsben 60 ezer kutya él (ezek 99%-a regisztrált); Budapesten 400 ezer kutya él, melynek csak a fele regisztrált. A kutyaszart Bécsben eltakarítják ebük után a gazdik (ha nem teszik, megbüntetik őket, valamint ez társadalmilag elfogadhatatlan magatartásnak számít). Itthon mindenki tudja, hogy mi a helyzet, nem kell külön ecsetelnem. Ld még: utcai szemetelés, csikkek eldobálása, általános köztisztaság, utcai padok állapota, vandalizmus.

c.) A bécsi boltokban, kávézókban és egyéb kereskedelmi egységekben kedvesek az eladók, pl. köszönnek (!) a vevőknek. Itthon valami teljes mizantrópia az általános valamiért (persze vannak már kivételek).

d.) A bécsi közlekedésben sokkal udvariasabbak az emberek: hivatalosan működik a zipzár-szabály (itthon tudja valaki, hogy mi ez?), az utazótársak segítenek a buszokon, villamosokon fel-lerakni a babakocsit.

Ezeket a különbségeket mi, magyarok is érzékeljük: sokan ezért szeretünk 1-2 napra Bécsbe menni.

A zöldpolitikáról és a kultúrpolitikáról pedig még nem is beszéltem.

shadai 2007.12.12. 13:05:32

superdeep, a faszé spemmelsz mindenhol!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.12. 13:05:57

Manyizga, ez nem egészen így történt...:D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.12. 13:08:21

ergé, - kis empátiával - érthető a sógorok félelme...

takácslajos 2007.12.12. 13:10:08

Mellesleg minket is meg lehetett etetni a 23 millió román bevándorlóval...

orok belga 2007.12.12. 13:10:28

shadai teljesen igazad van, de tegyuk hozza hogy nemely kerdesek az altalad emlitettek kozul azert elsosorban politikai akaraton mulnak (tenlyeg: a fovaros miert nem szabalyozza milyen feliratok kerulhetnek fel?). egy osztrak viszont mar az alapjan prejudikal hogy meghallja a magyar szot, nem erdekli milyen vagy valojaban. persze vannak kivetelek, de akkor is ez volt a benyomasom.

orok belga 2007.12.12. 13:12:06

pl mit tudnak arrol hogy mi mennyien mentunk kulfoldi allamokba, es bizonyitunk a jo munkankkal es nem a bunozesunkkel pl Angliaban, Irorszagban? semmit. pedig egy csomo magyar fiatal nyugaton el mar, es beilleszkedett.

shadai 2007.12.12. 13:16:54

"tenlyeg: a fovaros miert nem szabalyozza milyen feliratok kerulhetnek fel?"

Tautológia: mert BALKÁN vagyunk! :D

Carnivora (törölt) 2007.12.12. 13:27:55

Baromság. A fél családom osztrák nem a MAGYAR-okkal van bajuk, hanem na lehet tippelni CIGÁNY-okkal. Csak ebbe az álszent liberális világban nem lehet ezt vállalni. -

doci 2007.12.12. 13:29:51

Nem tartom tul szerencsesnek se a rajongoi, se a gyulolkodoi magatartast.

Nem akarnek messzire menni, de Becsben is vannak olyan reszek, ahova nem biztos, hogy egy atlag magyar orommel lakna. Ha elmesz egy gyorsetterembe, ott fustol, dohanyzik mindenki, s a szemetet, talcat csak a kulfoldiek viszik el az asztaltol.
Az is teny, hogy a hatarnyitas idejen sok olyan ember ment at, akinek nem kellett volna, erdekes modon, a Grabenen nem hallottam anno magyar szot, mig a Mariahilferen meg szinte csak azt.
Azt se felejtsuk azonban el, hogy ok is jottek ide, fogorvoshoz, no es persze kajat venni.
A mostani helyzet szerintem mestersegesen gerjesztett, bizonyos erdekcsoportok altal.
Azt se szabad ugyanis elhallgatni, hogy a legtobb, gazdasagi veszteseget okozo remhir szomszedunkbol, Burgenlandbol ered, lasd sertespestis, stb., aminek egyszeru oka, hogy nem a biztonsagukat, hanem a megelhetesuket feltik a magyar mezogazdasagtol.
En amugy szuper jol kijovok az osztrak kollegaimmal.

shadai 2007.12.12. 13:30:48

Ha már konzi blog vagyunk itten, akkor egyébként beszélhetnénk őszintén a hír kapcsán a "szabálykövetésről" is. Pontosabban annak itthoni sokszor látványos hiányáról - mert ez az, ami kissé sokkírozza az osztrákokat.

Itthon sokkal lazábban kezelik az emberek (az egyes személyek és a közvélemény) az ilyen-olyan szabálysértéseket, az adócsalást, a közlekedési kihágásokat, a sajtóetikett megsértéseit, a plagizálást, az ittas vezetést, a szoftverkalózkodást, a biztonsági őv nélküli vezetést, a szemetelést vagy akár a munkahelyi lopásokat. Itthon nem számít egyértelműen bunkó állatnak az autós, aki nem áll meg a gyalogos zebra előtt, nem számít fehérgalléros bűnőzőnek az, aki számlákkal trükközik, nem számít korruptnak az, aki megveszteget hivatalnokot, rendőrt, iskola igazgatót, nem számít vérlázítónak az egyetemi tanár, aki óráján dohányzik, nem számít taplóságnak a mozgólépcső bal oldalán állni..

Erről kéne inkább beszélni. Mert amíg ezeken nem vagyunk képes változtatni, nem leszünk "polgári" Magyarország, akár mit is gondolnak vagy nem gondolnak rólunk a nyugati szomszédaink.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.12. 13:40:05

Azt hiszem egy kis alapja van annak, hogy felnek. Mi is felunk a tolunk keletebbrol erkezoktol, hiaba probaljuk szepiteni.

Dr Net Elek (törölt) 2007.12.12. 13:46:20

Shadai infóit annyival azé kiegésziteném, hogy Bécsben spec. idén már több mint 70 bankrablás volt (az ugye min. 1 hetente), tavaly is 60 felett.

Szóval nem olyan rózsaszin minden.

LT 2007.12.12. 13:49:08

Na igen,

Bécsben valóban megállnak és nem anyáznak az autósok ha lelépsz a zebrára.

Szemetes utcán csak kisszemétre van, nagyszemeteshez társasházakban kulcs kell és durvan szelektálják a szemetet.

Egy kávézóban tényleg kávézóban érezheted magad.

Sajnos sok nagy vagy ug előadó, együttes mai napig csak Bécsig jut el, bár lehet ez csak anyagi kérdés.

Szabálykövetés a norma és nem az élelmesség- átverés-mutyizás-lehúzás.

De akkor még mindig nem értem miért habositják, mérgezik a folyókat ebbe az irányba?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.12.12. 14:05:40

"tenlyeg: a fovaros miert nem szabalyozza milyen feliratok kerulhetnek fel?"

Lemerném fogadni, hogy Bécs egy önkormányzatból áll, és nem 23, egymással nem kommunikáló kiskirályságból...

Amúgy meg talán mi is kezdjük el terjeszteni, az "Osztrák, ne lopj!" szlogent:

homar.blog.hu/2007/12/12/loptak_a_kunsthistorisches_museum_ruhata

shadai 2007.12.12. 14:14:47

Szerintem nem élezni kéne a feszültséget (rossz stratégia), hanem szembe kéne nézni ezekkel a dolgainkkal (jó stratégia): az gányolás-átverés-mutyizás-lehúzás bermudanégyszögünkkel. A mi generációnk talán tud rajta változtatni.

Ez a "cigányozás" is szánalmas. Mi magunk vagyunk "a cigányok", amikor a fent leírt módokon viselkedünk (cigányozást beleértve).

Varga Anita · http://ribiszke 2007.12.12. 14:41:38

én csak párszor voltam odaát kirándulni. ami tényleg tetszett: tisztaság, rendezettség. és udvariasak is voltak velem, persze 3 nap nem egy lerohanás. őszintén sztem a médiából sem áramlik kevesebb szemét, mint keletről... stb ez pedig globális jelenség
tényleg miért nem szeditek össze a kakit és a szemetet pestiek?
a mi falunkban az ilyet nem tűrik,és még a kb. 2 hónapja ott hagyott kabát is rendületlenül várja a gazdiját.sőt már legalább 2x hozák utánam a mobita játszóról...

Téglagyári Megálló 2007.12.12. 15:22:43

No, pont tegnap léptem majdnem kutyaszarba a császárvárosban, szóval erről ennyit...

dowNLoad 2007.12.12. 16:05:31

Öster Reich : keleti nép, akkor mi már szinte távol-keletiek vagyunk? (főleg Münchenből nézve) Azért demszkájt kiküldeném egy tanulmányútra Bécsbe, hogy nézzen már körül. (levonnám a fizetéséből) Meg az útépítő cégeket is, hogy lehet alsóbbrendű utakat is úgy javítani, hogy nincs 10cm szintkülönbség, a csatornafedelekről nem is beszélve (amiből nagyságrendekkel kevesebb van, miért?) és nem lesz kátyú 1év alatt ugyanott. Valahogy ami itt sehogy sem sikerül, az ott magától értetődő.

LT 2007.12.12. 16:14:54

TM, biztos csak a kutyások tüntetettek. azóta kerültek ki ezek is:

farm1.static.flickr.com/204/467114350_ac26ba59c6.jpg?v=0

eN 2007.12.12. 22:45:36

Ausztrianak (a Habsburgok nelkul) annyi letjogosultsaga van, mint Belgiumnak: 0. Ettol frusztraltak szegenyek, aztan utalnak mindenkit. A belvaros tele van torok etkezdekkel, az nem zavarja oket? A kornyezet ovasa/torvenyek betratasa is csak addig terjed, hogy _otthon_ nem csinaljak, kulfoldon mar lehet (lasd cipogyarak, strabag, stb)?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.12.13. 10:00:37

Valahol megvan az interneten TGM "Tu, felix Austria" című cikke? Én kerestem, de nem találtam, pedig nagyon jól rímel a bejegyzésre, TGM közkedvelt és végtelenül szórakoztató "elgurult a gyógyszerem + góbé humor + Wittgensteines lábjegyzetek" stílusában.

Téglagyári Megálló 2007.12.13. 13:10:38

Hm, ez vicces, TGM Wittgensteint idéz, hát Ludwig volt az, aki elég megvetően nyilatkozott a filozófiai hirlapirókról :-)

fatman 2008.06.09. 14:06:08

Valahogy a POLGÁROK az ilyen cselekményeiket IS elfeledik amikor a pénz herdálásáról ordítoznak.
((nagy örömömre, nem ezek nem a Stadtpark-ba járnak pihenni))

webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video&video_id=377223

süti beállítások módosítása