A döglött oroszlánba történő belerúgás
2007. november 15. írta: Oli bácsi

A döglött oroszlánba történő belerúgás

Bár a Mester tegnap párásodó tekintettel jelentette be, hogy még egyszer lesz ő velünk a jövő hónapban, utána meg sokáig nem lesz, most elmondom, mi a retkes baj van Frei Tamással.

Nem, nem jövök az ócska értelmiségi dumával arról, hogy populáris, olcsó és szomorú, hogy ez a magyar tévénézők zöme számára ez az ismeretterjesztő tévézés és nem a Delta. Különösen úgy nem, hogy a Szeretett Hitves ideiglenes távollétéből következő szalmaözvegység okán a Gyilkos elmék-re várakozva botlottam bele a comment.blog Pampalinijébe, (olyan gonosz úgysem tudok lenni, mint ők) jó barátaim, az utángyártott távirányító és a 139 forintos, fémdobozos Kozel sör segítségével. 

Frei, kutyával

 

Örvendetes meglepetés volt, hogy Frei beszél németül (persze ez az életrajzában benne van), a nyakkendői ugyanolyan jók, és hát továbbra is utazik a témái után. Ezek a pozitívumok. A Tintin-séró és a botoxos arcjáték valamint a tetszőleges budapesti palace teraszáról előadott felkonfok maradtak, hát Istenem, nem vagyunk egyformák. Az egy-két hónappal korábban abszolvált világnézeti fordulatához hűen a mostani adás is színleg a Nagy Magyar Problémák magyarázatával törődött, hogy kelet vagy nyugat, vagy kompország vagy menjünk a Holdra fel. A XXI. század Ady Endréje persze nem bírta ki, hogy legalább egy malachitból készült fürdőkádat ne mutasson (költői túlzás, mielőtt valaki rákérdezne), meg ne csámcsogjon a négyszáz éves északolasz villán, ahol a történelmi bestsellereket író Habsburg-unokával trécselt a szokásos semmiségekről (Aubusson-szőnyeg, hah), majd ellensúlyozandó a gondosan gyűrt díszzsepit, néha belemondta a kamerába, hogy "mi magyarok", meg "lássuk be", meg hogyan is állunk a paprikás csirke receptjével, amit Zita királyné is megtanult főzni a kedvünkért. Meg van teremtve a nemzeti egység, Frei kikacsint: "veletek vagyok, nem felejtem el azt, hogy honnan jöttem, kik vagyunk"

Csak ezzel az a baj, hogy ez így végtelenül lábszagú és provinciális. Nagyjából a nyolcvanas évekbeli (a mainál egy vonással sem értelmesebb) Magyarok Világszövetsége Magyar Hírek című propagandahíradójára emlékeztet (Randé Jenő, valaki?), Frei is mindig megtalálja Salvador egyetlen magyar származású fürdőszobai csap-gyárosát, és az 550 négyzetméteres hacienda teraszáról, a ringó csípejű munkásleányokat elnézve azon ábrándozik, hogy hát mi a siker titka, meg "jól értették kedves nézőim, négy-száz-mil-li-ó". Nyilván bele lehetne nézni a kamerába, és azt mondani, hogy "Nézzék el nekem, hogy csak magyarokat találok a világban mindenütt, de igazi külföldihez csak akkor jutok be, ha Andy Vajna bevisz. Ezt azonban nem vallhatom be, mert akkor a Hugo Boss szart adna nekem, nem öltönyt" - csak ez rontaná az üzletmenetet. Vannak egyébként más országokban is idegesítő riporterek, akik a tömegdemokrácia sznobériáját használják ki, és ki sem bújnak koronás fők valagából (egy telivér példány), de ott legalább nem azzal jönnek, hogy "megtaláltuk az egyetlen argentínai francia trónkövetelőt" - mert az nézettségben nem fizetne.

Freiben még ennél is idegesítőbb, hogy miközben ő folyamatosan hangsúlyozza, hogy Catharina von Habsburg(-Lothringen, egyébként) milyen tudatlanságban nőtt fel a saját és családja eredetét illetően, ő maga is elég tájékozatlan. Csak most így, séróból: Bourbon-Pármai Zita nem a harmincas években hagyta el Európát (további Frei-féle történelem- és világmagyarázatok, ill. azok cáfolatai itt meg itt: utóbbi csak egy ismertető a 20. oldalon. A szerző személyét kitaláló kedves olvasónk egy zacsi Frei-féle kávébabot formázó mandzsettagombot kap ajándékba. Én ugyanis már nem emlékszem, ki volt.) Catharina von Habsburg jellegzetes családi álla fölött meg csak ömlenek a kedves csacskaságok Magyarország helyéről, jövőjéről: az ilyesfajta szózatok ellen már beoltott minket rég függetlenségi-protestáns neveltetésünk meg a Kockás képregénymagazin buzgó olvasása. De biztos kellett az ürügy, hogy itten Magyarország jövőjéről van szó, nem arról, hogy nehéz talján vörösborok mellett a Comói-tó partján szeretnénk eltölteni néhány varázslatos estét.

Ehhez képest a Borisz Abramovics-portré inkább röhejes volt. Frei maga is érezte, hogy a köpcös oligarcha (milyen lenne, ha nem gyúrna?), innen-onnan összelopottdobált berendezéssel teletömött krasznojarszki villájában, a Svájcból hazautazó, ámde botrányos rózsaszín körömlakkot használó leányivadékával, testőrhadaival meg a saját műfüves (és nyilván: fűtött) focipályával és a Putyintól kapott ízléstelen karórával kissé gáz. De hát felültette őt a yachtjára, lövöldözhetett a lőtermében: ezért cserében nem illik tudakozódni arról, hogy akkor mi is van a Malévval, meg a Szuhoj utasszállítók (amelyeket még a világon sehol nem állítottak rendszerbe. A Gripenekről is mondanak hasonlókat mostanság. Jobbára ugyanazok, akik meg a Szuhojt védik.) vásárlásával. A végén gyorsan néhány kérdés a pénzemberhez, hogy szereti-e a magyarokat, meg mit tapasztalt. És mit ad Isten, nem azt válaszolja, hogy "hányok, ha csak rájuk gondolok", hanem, hogy az EGYSZERŰ EMBEREK (hol is hallottam már ezt?), azok nagyon szeretik az oroszokat és ő is őket.

A múlt havi Frei-dossziéra állítólag 458 ezer 18-49 közötti polgártársunk volt kíváncsi, a műsort nézettségben lenyomta a Szökés. Vélhetően ez lehet a műsorfolyam végének az oka (ez lényegesen elmarad a korábbiaktól). Freinek azonban még négyéves szerződése van a TV2-vel, úgyhogy rettegve várhatjuk, mi forr az idő méhében, mit csapol nekünk a Sztárriporter.

 Édesjézus, ugye nem belpolitikai műsort? Ugye nem? 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr40229691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.15. 11:03:31

Ön mennyiért gyilkolna meg egy sztárriportert? Ezek a mi lokális sztárjaink. Hegyeshalmig tart a szavatosságuk, mint a lokális pénzembereinknek. (V.ö.: Gyárfás.)

táltos 2007.11.15. 11:08:54

Oh!, a Kockás képregények! De szép is volt!
Sajna nem láttam a frei-műsort, csak a reggeli Mokka ajánlóját. Siettek gyorsan tisztázni, hogy ez az Abramovics nem az az Abramovics (mármint a chelsea-s) és hogy Habsburg Katalinról mennyire nincsen szó Magyarországon. Már akkor tudtam, hogy ezt a frei-műsort megint kihagyom. Szerintem már az is mélypont volt mikor a nagy magyar probléma-megoldó műsorát elkészítette.
Biztosan nagy tehetség volt (még Vitray áradozott róla anno), de sajna ez ritkán mutatkozik meg a műsoraiban.
Úgy tűnik a tv2 bármibe kezd, az nem jön össze.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.15. 11:09:42


A Frei dosszié nevű szörnyűséget a dr House helyén adták. Mégegyszer: Van (volt ?) valaki a TV2-nél aki szerint Gregory House és Frei Tamás az nagyjából egy kategória. Új szezonja lesz House-nak és ezt már nem barmolják szét Frei-jel.

mildi 2007.11.15. 11:14:27

csatlakoznék jó tündérünkhöz, frei legnagyobb hibája, hogy olyankor nincs house
ha vki annyira freit akar, tegyék ki este 11-re (én olyankor már alszom)

Srí 2007.11.15. 11:16:45

Tudom, ostoba vagyok meg minden, de én bírom a műsorait, mert más szemmel nézem, mint ti. Nem az infók érdekelnek - gyakran oda sem figyelek, olyan unalmasan beszél Frei - hanem a látvány. Földhözragadt "bika"ként nem szeretek utazni, viszont szeretem nézni a filmeket, fotókat, amiket mások készítettek. Frei műsoraival olyan helyekre juthatok el, ahova kevesen tehetik be a lábukat. Kaastélyimádó lévén ( írtam erről a blogomban, de indítottam egy új blogot is a kastélyokról, várakról) szerettem ott barangolni tegnap a Habsburg leszármazott unoka-dédunoka kastélyában, apróra szemügyre véve mindent, vagy amikor a gazdag arab olajsejkhez vagy kihez is mentünk el, megnézni a mesés környezetet, amiben élnek. Nekem jó ez így. Szívesen megyek vele ezekre a felfedezőutakra,a többi biztos úgy van, ahogy Oli bácsi mondja, nem is vitatom.

Ja, Randé Jenő nekem megvan, rokonom ugyan nem lett, de a volt férjem a lányát vette feleségül sok éve, már nincsenek ugyan együtt, de született egy kislányuk, Randé unoka.

Ács Ferinek: Gyárfás nem visz sehova, szimplán csak nagyon unalmas:)

Srí 2007.11.15. 11:18:18

Ja, Abramovics még nekem is gáz volt. A tájon kívül más nem érdekelt.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.15. 11:28:15

Döglött oroszlán? Miért pont oroszlán? Nem akkora és nem is oly nemes...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 11:40:31

a nyakkendői tényleg jók néha... de ki az a médiában, aki ebben az alakban még fantáziát lát? eztet nem értem.

táltos (Habs.Kat.-hoz): nem olvasod a papírReakciót... :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.15. 11:52:54

Hah, filozofálni akarok!
"Vannak egyébként más országokban is idegesítő riporterek, akik a tömegdemokrácia sznobériáját használják ki,"

Mi a helyzet a sznobizmus trendjeivel, mondjuk egy grafikonon ábrázolva? Hol tetőzött a sznobizmus, a dualizmus korában vagy 2007-ben?

Hol durran nagyobbat egy hercegivadék?

Fakopács 2007.11.15. 13:56:45

Lehetek Frei Tamás ügyvédje? Nos mutassatok nekem egy olyan újságírót, aki három idegennyelven képes interjút készíteni (Tudom, Lovas István. Még!).
2. Akinek olyan kapcsolati tőkéje van, hogy egy oligarcha beengedi a házába. (Jó, ennek az értékéből levon, hogy gyakorlatilag nem kérdezett tőle semmit.)
3. Aki a bulvár televíziós műsorok közül - még a gyenge felhozatal mellett is a második legszínvonalasabb műsorral örvendeztet meg bennünket. Vagy a TV2 RTL Klub viszonylatban valakinek más a véleménye?

Provokatív voltam.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 14:16:19

nem, sztem nem voltál provokatív.
ez az a szint (már bocs), ami tényleg provinciális (ó hány kommentben a Comment posztjaiban...): a szűkös lehetőségekhez, az rtl más hasonló "sztárjaihoz" méred... nem pedig az igényesebb elvárásokhoz.
és:
"Akinek olyan kapcsolati tőkéje van, hogy egy oligarcha beengedi a házába" - Nem vagy picit naív? szted mennyi pénzbe kerültne Borisz bácsinak az a 20 perc (kb) a hazai tvkben, mint amennyit vele leforgatott (tkp önköltségen, vagyis ingyen) Frei?

F. ezt a díjat érdemli:
bazdmeg.blog.hu/2007/10/24/statue_of_a_giant_piece_of_shit

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.15. 14:20:21

a 2-3 nyelvért persze respekt, mondanám... de ha magyarul sem tud értelmeset mondani, mire megy vele?!
ha vki 4 tolmácson keresztül jobb riporot csinál, akkor az készítsem tvműsort, ne F.

karoly 2007.11.15. 19:52:14

Ó, hát ezt soha nem értettem, miért ennyire nagy jóság Freit kritizálni. Miért jelenthet Ő ennyire kritikára érdemes célpontot, mindamellett a színvonal mellet amit a kereskedelmi, s egyéb tévék egyébként is képernyőre bírnak vinni.

Ja, nyilván a hókusz, vagy egyéb műsorok (ui. a frei műsorok mellet még rengeteg - ilyen alapon - kritikára érdemes műsor van) szerkesztői, készítői nincsenek "face 2 face", ugye? Egy hiradónál pl., ugye nem lehet nekik menni, hogy a szerkesztő milyen hírt mondatott be, meg hogy b+ milyen szánalmasan gyerekes vágóképpel illusztrálták a bemondatott hírt, hogy milyen gyerekesen szánalmasan válogatott témák vannak, hogy a mennyire ad-hoc és figyelmetlen a szövegezés, stb. De ugye itt van Frei. wtf.

dowNLoad 2007.11.15. 21:09:19

A tv2(csigatv) színvonalát jellemzi, hogy bárdosandrások csinálják a híradót, és még büszkék is rá:
www.origo.hu/teve/20070621bardos.html
Na ugyanez nagyban frei.
Vesszen a csigatv, még magyarországi szinten is fos amit tudnak!

Szibarita 2007.11.16. 10:15:18

Szerintem Freinek jobb izlese van, mint hogy Hugo Boss oltonnyel egesse magat akkor, amikor eppen elegans akar lenni, es oszinten ti, mint konzervativ ifjusag ezt igazan tudhatnatok.

Hugo Boss oltonyt nyomulo juppik es sikeres biztositasi-ugynokok hordanak, a konzervativ ifjusag azt hittem, tud oltozkodni.

Szibarita 2007.11.16. 10:17:06

Minden visszavonva, ezekszerint megsem. Tessek, meg egy rosszpont.

dowNLoad 2007.11.16. 12:20:46

Erről forgass frei "bérgyilkos" tamás:
Tegnap az A LA CARTE c. műsorban (m1) ismerte be Szanyi Tibor elvtárs, hogy sok mindenben nem ők döntenek(a kormány) hanem kijelölnek bizonyos irányokat, bizonyos (hazai és nemzetközi)körök, és nem tudnak mást tenni, csak abba az irányba mehetnek. Csak így tovább, egyszer még azt is elismerik, hogy a választásokon csaltak, és lesz@rnak mindent és mindenkit, csak a havi 1milliójuk legyen meg, és akkor mindenki bekaphatja, csak ez számít, meg az, hogy ne legyen akkora balhé 2 választás között, hogy esetleg felhúzzák őket egy villanyoszlopra.

Tréki 2007.11.17. 07:11:36

Ha már Vajna, akkor
MAGYAR CICI MENNI HÁLIVÚD...
napielet.hu/napi/rovat/kultluk/1314/magyar_cici_menni_halivud

Elpet 2007.11.17. 18:55:16

Oli, most olvastam csak végig ezt az írásod, lassan eltűnök, de még írok pár sort, mert megfogott a dolog.

Lehet, hogy a Tomi egy jó gyerek, nem vitatom. De bárhány műsorát is láttam, valami furcsa érzésem volt( most az orbánbérgyilkost felejtsük el talán, azt kifejezetten nem kellett volna, de hát én is jó gyerek vagyok, spongyát rá). Valami mindig nagyon hiányzik mindegyikből. Tamásnak talán a legnagyobb baja, hogy felszínes. A látható dolgokról beszél, és semmi mögöttesre nem tud rátapintani, olyasmire, ami belül megrázkódtat. Nem tudom eldönteni, hogy ő nem is érez meg ilyen dolgokat, vagy csak nagyon tényszerű akar lenni, mindenesetre minden műsora olyan hideg, mint egy csirkecomb aszpikban. Most néztem DVD-n Fábry-Wahorn Cadillac Drive-ját. Istenem, végig éreztem, hogy ennek a két faszinak vannak a világról gondolatai, és bizony nekem voltak megrendítő és katartikus pillanataim a sorozat nézése közben. Pedig jóformán csak végigökörködték az egészet.
Freinél- hát semmi. Nagyon ambíciózus és nyilván sokat dolgozó ember, de nekem még egyetlen műsora sem mondott semmit néhány tényszerű dolgon kívül. Felszínes. Nem tudok mást mondani.

Oli bácsi 2007.11.18. 14:07:01

elpeti:
Ez így van szóról-szóra, bíró úr kérem. Ki mondta, hogy a "Tomi" egy jó gyerek? Nekem hadd maradjon csak Frei.
Karoly:
Kis dícsérte a Fókuszt? Ki hozta szóba?
süti beállítások módosítása