Hogyan szabad a vasárnap?
2007. szeptember 07. írta: Ács Ferenc

Hogyan szabad a vasárnap?

Van itt ez a kampány az üzletek vasárnapi bezárásáért. Felülről kitalált házifeladatnak tűnik, csinálgatják hát, még a különösen irritáló kommancs szakszervezetet is sikerült mögé állítani, derék. (Holott szerintem az MSZOSZ léhűtő funkcijainak nem szabad vasárnap kellene, hanem egy bepöccent Margaret Thatcher, de ez most mellékszál.) Ugye az igaz, hogy hívőknek, nem hívőknek íratlan törvények szerint is legalább egy szabadnap jár a héten, ez már csak az emberek mentális egészsége miatt is fontos lenne, meg hát ősi rend szerint így természetes. Úgyhogy ezt nem vitatom és az is értelemszerűnek tűnik, hogy vasárnap legyen az, amikor az ember kihúzza a dugót, család, regenerálódás, szunya, természetjárás, mozi, miazmás. Csakhogy.

Élünk pár millióan olyanok is errefelé, akik mondjuk gyakorta csont nélkül hat napot dolgozunk a héten és a fent vázolt szabadidős programok mellett leggyakrabban csak vasárnap tudunk nagybevásárolni, shoppingolni, plázázni (v.ö.: Lezsák összes: "Kimentek a tankok, bejöttek a bankok." ) Lehet, hogy a kampánykiskáté szerint (hétfőre bemagolod, fiam!) "az emberek alig vásárolnak vasárnap", de akkor én az alig vásárlók között vagyok és szeretném, ha én választhatnék, dönthetnék arról, hogyan osztom be a hetemet. Természetesen egyetértek azzal, hogy akarata ellenére ne lehessen senkit sem arra kényszeríteni, hogy ezen a napon dolgozzon. De azzal is, hogy dolgozhasson, ha akar, feltéve, ha betöltötte a 18. évét. Lehet persze a vasárnap szépségéről beszélni azon nem kis tömegeknek, akiket azért rúgnak ki, mert egy nappal csökken a nyitvatartás. És még egy, ami szerintem a döntő ebben a kérdésben: aki manapság próbált bármilyen (köz)szolgáltatásban ügyintézni, legyen a szétzüllesztett ELMŰ, egy mobilszolgáltató vagy közhivatal, pontosan tudja, hogy ezek egyenként ma már kvázi negyed-, félnapos programok. Mindezek teljesen felborítják az ember napirendjét, sok minden hétvégére marad. Arról nem is szólva, hogy egy ilyen romos és elmaradott gazdaságban, mint a magyar, ahol jelenleg éppen 1.4%-os növekedést sikerült elérni, talán nem a munka korlátozása az időszerű. Az a szöveg pedig, hogy "Amire szükségük van, így is beszereznék" - kissé pimasz. Álljál sorban Béla, te helyettem péntek délelőtt a hivatalban, és akkor megígérem, hogy nem megyek vasárnap vásárolni.

Hab a tortán ez a "multik önkénye" típusú retorika, ami szerintem megint vakvágány, de ebbe itt nem mennék bele, a politika láthatóan ugyanazt a fdorgatókönyvet követi, mint mondjuk 2003-ban, senki nem tanult semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95159514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bummer 2007.09.07. 13:41:01

1. Gondolom, szombaton reggel 8-tól este 10-ig dolgozol, szintén a többi napon este 9-ig (ha már nagybevásárlásról van szó).
2. "akarata ellenére ne lehessen senkit sem arra kényszeríteni, hogy ezen a napon dolgozzon" :-)))) Te melyik országban élsz?
3. Nem lenne jobb, ha vasárnap mindenki útrakelne, kulturálódna, kirándulna stb., mert tudná, hogy vasárnap úgyse lehet semmit venni? Nem tenne jobbat az ország lelki egészségének, ha tudnánk, hogy a vasárnap a kikapcsolódásé?

Ludovique 2007.09.07. 13:44:59

Majd ha nem zárnak be a boltok és hivatalok délután 6-kor a városban, akkor lehet vasárnapi teljes bezártságról beszélni, talán. A hipermarketek nem mindenkinek opciók.

dowNLoad 2007.09.07. 14:06:26

Kimaradt egy vessző:
Hogyan, szabad a vasárnap?
(ez nem Ausztria, kishaver, és nem is lesz az, ha rajtuk múlik)
haha, majd pont te döntöd el, hogy mi szabad, a hivatalok lehetnének nyitva pl. 10-19-ig, mert aki dolgozik (itt nem sokan) az munka után el tudna menni, így vagy lelép munka közben, vagy szabadságot vesz ki, hogy hivatalos ügyeket intézzen? Miért is lehet jó állás hivatásos sorbanállónak/ügyintézőnek lenni a nyugdíjasoknak ma Magyarországon? (önkormányzatok, APEH, földhivatalok, stb)

Monszun 2007.09.07. 14:42:18

Nem hiszem, hogy a vasárnapi munka lenne az ország legnagyobb baja. Ez egy virtuális párt virtuális projektje.

mildi 2007.09.07. 15:14:20

emberek, nekem pl. hótmindegy nyitva-e a tesco vasárnap, v se, gyerekkoromban se voltak nyitva vasárnap a boltok, mégis felnőttem..:D
egyébként, ha betiltják a vasárnapi nyitvatartást, elesnek a dolgozók a hétvégi prémiumtól, ami nem kis pénz, van aki kifejezett hétvégén szeret dolgozni, cserébe hétköznap jár neki szabadnap, amikor pl intézheti az ügyeit...
szabad vallásgyakorlás?! ugyanmá'! én rendszeresen dolgozom hétvégén, meg karácsonykor, újévkor, húsvétkor, május elsején...mikor hogy jön ki a forda, ezen az alapon utazni se akarjunk vasárnap, vagy a vasutas mikor menjen templomba? (volános, ügyeletes rendőr, tűzoltó, orvos...)

monszunnál a pont

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.07. 15:21:54

Én is akartam írni erről (a CBA-bejelentés kapcsán), nekem tetszik a vasárnapi nyitvatartás korlátozása.

mildi 2007.09.07. 15:35:23

turul, sztem meg nem kéne beleszólni tvileg, hogy nyitva legyenek-e vasárnap, v se.; arra kell figyelni, hogy a vasárnapi premiumokat tisztességesen kifizessék...tescos unokaöcsém inkább amellett lenne,hogy a hivatalok legyenek "normálisabban" (pl este 6-ig) nyitva, sokra nem megy ugyanis a vasárnapi szabadnappal, intézni ugyanis hétvégén semmit nem lehet, pihenni viszont nem csak vasárnap lehet...
én nem csak vasárnap, hanem ünnepnapokon is dolgozom, de elő van írva, hogy minden hónapban min egy teljes hétvégének szabadnak kell lennie

a templomba menésre azért hülyeség hivatkozni, mert pl a zsidók péntek estétől szombat estig nem dolgoznak, nekik akkor szabad szombat kéne, pont olyan joguk van vallásgyakorlásra, mint bárki másnak

mi volt ez a cba bejelentés?

szejler 2007.09.07. 15:35:51

A CBA humánus ötlete netto üzleti érdekből született. A második legnagyobb forgalmú üzletlánc franchise rendszerű cég, forgalmának nagyobbik hányada nem saját, hanem szerződött boltokban fut be.

Mivel a hálózat nem egységes, és sok CBA kisbolt egyáltalán nincs nyitva vasárnap, éppen a CBA-nak lenne a legelőnyösebb a vasárnapi nyitvatartás eltörlése, mivel a versenytársak (plus, lidl) folyamatosan nyújtják a hétvégi nyitvatartást, és ezzel párhuzamosan a lakosság egyre nagyobb részben költ éppen hétvégén.

Devil Inside 2007.09.07. 15:38:49

Bummer:
Egyrészt a shoppingolás is kikapcsolódás. (Néha még nekem férfinak is, főleg, ha egyedül megyek és ha borok és mindenféle kaják között válogathatok.)

Szivesebben osztom be én a hétvégémet és hidd el, igyekszem magam kipihenni, annak ellenére is, hogy akár vasárnap is vásárolhatok.

Például szombaton szeretek sokáig aludni, aztán elmenni a piacra - zöldségfélét és olyan húsfajtát venni, amit szupermarketben nem lehet vagy nem érdemes beszerezni. Viszont délutánra-estére remek egyéb pihentető programokat lehet találni, amiket nehéz vagy nem optimális vasárnap bepótolni, akár angol-német-olasz-stb. bajnoki megtekintéséről, akár egy borfesztiválról, baráti összejövetelről, együtt bográcsozásról, bármiről van szó. Így ha valamire még nagy szükségem van - épp ideje új farmert venni, esetleg friss és nem mélyhűtött halat szeretnék vacsorára (tudom, nagyon exkluzív igény), akkor igencsak jól jönnek a plázák és szupermarketek. A hétköznapokat hagyjuk, majd ha a jómunkásember kezéből ugyanúgy kieshet pontban délután fél ötkor a toll/billentyűzet/vakolókanál, mint tőlünk nyugatabbra, akkor esetleg beszélhetünk róla, hogy nincs az embereknek szüksége 7/24-ben elérhető bevásárlóhelyekre... (Amúgy ez a liberálisabb munkaügyi szabályozás eléggé hiányzik az EU-nak az USA-val, Kínával szembeni globális versenyben...)

(Nem beszélve róla, hogy magyar embert nem ez akadályozza meg a hétvégi regenerálódásban, hanem pihenés helyett főz-mos-takarít-füvetnyír és az ütvefúrójával szórakoztatja a szomszédot. Ez nem helyes, de nem a vasárnapi nyitvatartástól függ.)

Ács Ferenc 2007.09.07. 15:56:57

A CBA jól is teszi, hogy ha vasárnap bezár, mert a környékemen lévő boltjai kifejezetten a leglepusztultabbak a kínálatból, az egyik retkes is. A legegyszerűbb persze úgy korlátozni a versenyt, ha lezárjuk a pályát.

Bummer:

1. Ha nem is reggel 8-tól este 10-ig (bár ilyen is volt) de hogy az egész szombat elússzon, az elég általános. Lehet, te diák vagy, esetleg nyugdíjas, hogy ez ennyire elképzelhetetlen (?)
számodra.
2. Itt élek, Szánalmiában, mint te, nyilván.
3. "Nem lenne jobb, ha vasárnap mindenki útrakelne, kulturálódna, kirándulna stb., mert tudná, hogy vasárnap úgyse lehet semmit venni?" - Ilyen már volt,úgy hívták, hogy szocializmus. Éppen a kampányhoz csatlakozott MSZOSZ-elvtársék csinálták. Ne azért kiránduljunk, mert minden zárva van, hanem mert az mondjuk egészségesebb. De hadd döntse már el a nagykorú állampolgár, hogy mit akar kezdeni a vasárnapjával! Az ország lelki egészségének pedig az tenne igazán jót, ha a politika végre felnőttnek tekintené az állampolgárokat és mostani impotens viselkedése helyett az érdemi kérdésekkel foglalkozna.

mildi 2007.09.07. 16:09:59

Ács Feri 2007.09.07. 15:56:57
A CBA jól is teszi, hogy ha vasárnap bezár, mert a környékemen lévő boltjai kifejezetten a leglepusztultabbak a kínálatból, az egyik retkes is.

a mi környékünkön a cba a legjobb bolt, reggelente náluk szoktam kaját venni, már 5kor nyitnak, és pont útba esnek az állomásra menet :D
ráadásul a faluban egyedül náluk lehet kártyával fizetni...

Pallos Levente 2007.09.07. 16:10:57

Alapvetően támogatom, hogy a törvények betartásával tarthassanak nyitva a boltok vasárnap is. Persze, család meg templom vasárnap, de a 90% nem emiatt nem jön misére.

De akkor legyen 3x annyi munkaügyi felügyelő, és kaszálják el a jó sunyiba mindegyik céget, amely nem tartja be a törvényt (pl. mindig hétvégén dolgoztatott munkaerő, nem kifizetett túl-, hétvégi munka stb.).

Vonatkozó történet: a Vác az MTK-nál vendégeskedett vasárnapi matinémeccsen (kb. 15 éve). Beharangozó beszélgetés 1-2 nappal korábban Csank Jánossal. Szokásos rezignált arc: nem szeretem ezeket a vasárnapi meccseket. Akkor az ember a családdal van, templomba megy... :-)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.07. 16:21:07

A CBA üzletei nagyon különbözőek, s nem is az üzletlánc a tulajdonosuk. Az egész egy beszerzési szövetkezetnek indult, később alakult át kereskedelmi lánccá, s a csatlakozó üzletek önállósága elég nagy: sokkal nagyobb, mint egy Lidl- vagy akár Spar-bolté. A szerkesztőség alatti CBA pl. régen Görög Közért néven futott (eleinte nem is értettem, miért árulnak pl. olyan sokféle olajbogyót), s az átmárkázás csak részben történt meg.

kappel 2007.09.07. 16:57:59

a hazai munkaerőpiacot nem igazán befolyásolná az a néhányszáz vasárnapi eladó, akiket lapátra tennének, a nagyja maradna.
az ügyeleteseket (orvos.tűzoltó,stb.)nehogy már ide soroljuk, ez tisztán biznisz, az meg valahol közszolgálat.
egyébként nem hiszem el, hogy hétfő-szombat 0-24 esetén ne tudnátok bevásárolni.
a tömeg pedig, ami pénzt elkölt az übermarketekben vasárnaponként fordíthatná másra is, (kultúrára nem is merek gondolni), akárcsak az idejét.ha bemész, mit látsz, lézengenek, kocsit tolnak, szevasz, elment a vasárnap.
ez nem más mint annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy vasárnap is szórhasd a pénzt ún. szükséges dolgokra.az viszont meglepő, hogy pont egy láncolat kezdeményezi.
ha a többség az Úr napját nem is szenteli meg,jó az ötlet.
egyébként valóban nem kardinális téma e több sebből vérző országban, de jót lehet csámcsogni rajta, meg szavazni a taplóban. vasárnap este.

peet 2007.09.07. 17:09:17

Vasárnapi prémium? Melyik országban?

dowNLoad 2007.09.07. 17:14:37

A szemét osztrákok, németek, svájciak, stb. nincsenek tekintettel egyes kisebbségekre és nem szombaton, hanem vasárnap tartanak zárva! hova jut így a világ? (nekem a nem a templom, hanem a szabadnap jutott eszembe)

intoleráns széljobb 2007.09.07. 18:40:45

Ha a kocsmárosok sem tudják eldönteni, hogy beengedjenek-e dohányosokat saját üzletükbe vagy se, akkor miért tudná az a sok szerencsétlen áruházlánc hogy vasárnap kinyit-e vagy sem. Segíccs Állam!

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.09.07. 20:15:15

Ha vki nem akar kinyitni vasárnap, az ne nyisson. Miért akar az állam megint beleszólni mindenbe? A munkahelyi visszaéléseket nem ilyen béna tünetkezeléssel kéne kezelni.
Az meg nemtom feltűnt-e a fix szabadnapot követelőknek, hogy a 7/24-es boltokban eddig sem ugyanaz a pofa szolgált ki a teljes időben, hanem váltogatják egymást. Tehát eddig is mindenkinek megvolt a szabadnapja. Nem szeretném ha az állam megmondaná, hogy vasárnap pihenjek, meg kiránduljak. A üttörőmozgalomnak már vége, gyerekek.

Ács Feri 2007.09.07. 21:22:12

Parapiity: na pont ez a lényeg. Állam bácsi, segíts! Állam bácsi, adj 13. meg 14. havi ezt-azt, kedvezményt, ártámogatást. Csak ez megy mindenhonnan, basszus. Állam bácsi, tiltsd be a boltokat vasárnap, akkor majd jó lesz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.07. 21:37:37

Ács Feri 2007.09.07. 21:22:12:
"Parapiity: na pont ez a lényeg. Állam bácsi, segíts! Állam bácsi, adj 13. meg 14. havi ezt-azt, kedvezményt, ártámogatást. Csak ez megy mindenhonnan, basszus. Állam bácsi, tiltsd be a boltokat vasárnap, akkor majd jó lesz."

Ez kissé meredek.

Egy dolog, hogy társadalmi érdek és piaci hiba címén mindenféle nem odavaló jogcímen fejik az államot.

Jelzem, Magyarországon az állam által vállalt feladatok még amerikai összehasonlításban sem túlzottak. Ezen feladatok ellátásának hatékonysága annál érdekesebb, elsősorban fejőstehénnek használják azok, akiknek joga van dönteni róluk.

Másik dolog, hogy az állam szabályoz, törvényeket hoz. Még ultraliberális megközelítés szerint is ez kizárólag az állam dolga.

A 13. havi nyugdíj és a vasárnapi nyitvatartás összehasonlítása olyan, mintha egy a törvények létrehozását a versenypiacra bíznánk.

szejler 2007.09.07. 21:59:12

Nekem teljesen mindegy van e Vasárnap TUSKO, PLUS stb. Megoldom. De dolgoztam ilyen helyen, és van akinek igenis szüksége van a hétvégi +pénzre, van akinek meg a vasárnapi vásárlási lehetőségre. Milyen alapon tiltanám meg nekik azt a lehetőséget?

A CBA javaslata pedig mint mondtam, álszent.

Playmobil Soldat 2007.09.07. 22:03:49

Jó ötletnek tartom. Ne csak a hipermarketek, a kisebb-nagyobb üzletek stb., hanem a plázák is zárjanak be vasárnap. Max. a mozik legyenek nyitva, ha nagyon muszáj. A mai világban szükséges ilyen eszközökkel is megmutatni az embereknek, hogy ezeken túl van más lehetőség is a kikapcsolódásra. Sőt a vásárlásra is van más időpont és mód is... Én, aki a huszas éveim második felében járok, tisztán emlékszem, hogy gyerekkoromban abban a kisvárosban, ahol felnőttem, volt 2 nagyobb élelmiszerbolt, és mindegyik csak szombat délig volt nyitva, onnantól hétfő reggelig semmi lehetőség nem volt. És mégis nagyon boldog gyerekkorom volt. Akkoriban ez így működött. Mindenhol. Örülök is, hogy akkor voltam gyerek és nem most. Miért kell a polgárok képébe nyomni ezeket a lehetőségeket? Így természetes, hogy ki fogják használni azok, akik hajlandóságot mutatnak rá. Ahelyett, hogy a családé, a kikapcsolódásé, a közös játéké, a kirándulásoké lenne a 7 napból 1.

Gabe 2007.09.07. 22:09:12

És tévé se legyen hétfőn!
Meg áram se!
Meg mobiltelefon, meg internet, meg angolvécé, meg fürdőszoba se! Amikor születtem, ezek nem nagyon voltak (23 évesen használtam a házunkban először angolvécét), mégis felnőttem nélkülük. Akkor ez se legyen, oké?
(Mindez arról szól, hogy ha megszoktuk, nehéz róla lemondani)

Ács Feri 2007.09.07. 22:22:35

"Ne csak a hipermarketek, a kisebb-nagyobb üzletek stb., hanem a plázák is zárjanak be vasárnap. Max. a mozik legyenek nyitva, ha nagyon muszáj."

Nem, nem muszáj. Ha már lúd, legyen kövér, legyen minden zárva! Mondjuk Koltay filmeket azért lehessen játszani.

"A mai világban szükséges ilyen eszközökkel is megmutatni az embereknek, hogy ezeken túl van más lehetőség is a kikapcsolódásra."

Így van. Aki meg ebből sem tanul, ahhoz el kell menni, és meg kell tanítani a helyes viselkedésre.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.07. 22:31:14

szejler 2007.09.07. 21:59:12:
"és van akinek igenis szüksége van a hétvégi +pénzre, van akinek meg a vasárnapi vásárlási lehetőségre. Milyen alapon tiltanám meg nekik azt a lehetőséget?"

Miért van megtiltva nekik nemzeti ünnepen?

Ács Feri 2007.09.08. 08:55:06

Mondjuk azért, mert abból van 3, vasárnapból meg 52.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.08. 09:08:40

Ács Feri 2007.09.08. 08:55:06:
"Mondjuk azért, mert abból van 3, vasárnapból meg 52."

Ugyan már, ha 3 elfogadható, akkor elfogadható 10 is, akkor pedig már tökmindegy, hogy 10 vagy 20 vagy 52. :-)

A társadalmi érdek felől kell közelíteni.

Valamiért normális, hogy senki ne szenvedjen egy szupermarket pénztárában augusztus 20.-án.

Egy közönséges vasárnapnak nincs meg ez a rangja.

Mindenesetre van precedens arra, hogy társadalmi érdekre hivatkozva az állam belenyúl a nyitvatartási rendbe és ezt a többség normálisnak is tartja. Ha emlékszel, ezt a szabályt utólag vezették be és nem is nagyon régen.

Most már csak az a kérdés, hol a beavatkozás határa.

Érdekes, hogy Nyugat-Európában ugyanez a folyamat fordítva játszódott le. Én emlékszem, hogy 15 éve még Németországban és Franciaországban megállt az élet szombat délben (amikor nálunk már éjjel-nappali boltok voltak). Szombat 2 óra után már csak autópálya-boltokban lehetett bármit is venni. Most ott tartunk, hogy Franciaországban a nagy szupermarketek vasárnap délig nyitva vannak.

Nálunk kezdetben minden szabad volt, most már korlátozások vannak és nemzeti ünnepeken például a nagy boltok zárva vannak.

Kérdés, hol lesz a végleges állapot.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.09.08. 10:17:53

lieber "mozgathatoskatona",

szerintem hozzuk vissza a hazafias nepfrontot is, az osszes tobbi part meg menjen haza. en is emlexem, hogy gyerekkoromban milyen jo is volt a politikai egyseg.

kisebb, de befolyasosabb allamot!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.09.08. 10:19:55

oh, ez kimaradt.

ezt a temat felesleges es rossz is osszemosni a gyerekkori nosztalgiaval. nekem is jobban tetszik, hogy az egigero fuben lovaskocsival viszik a butorokat a skala metro elotti feluljaron, meg uresek a savok mindenfele, de azert valljuk be vannak a jelenlegi helyzetnek is elonyei.

Playmobil Soldat 2007.09.08. 11:16:04

Látom, nem értettétek, hogy mire gondoltam. Szó sincs csupán gyerekkori nosztalgiáról, ez több annál. És nem összességében, hanem a vásárlási szokásokra gondoltam, de ti már továbbmentetek a hazafias népfrontozig, lovaskocsikig, Ács Feri meg elkezdett már Koltayzni is. Ennek mi értelme van? Tőlem aztán nyugodtan építhetitek a fogyasztói társadalmatokat, attól függetlenül én nem járok vasárnaponként plázázni, hipermarketezni, úgyhogy engem nem érint a kérdés. Viszont egyre inkább meg vagyok arról győződve, hogy ezzel a társadalommal baj van.

szejler 2007.09.08. 11:44:01

Playmobil

Én inkább úgy fogalmaznék: vannak vele bajok. De ez a vasárnapi nyitvatartás mizéria nem tartozik közéjük.

A végtelenségig lovagolhatunk azon, 3-6 vagy 52 kötelező pihenőnapot kell az emberekre kiosztani. Részemről az alapelv továbbra is: aki dolgozni, vásárolni akar, annak senki sem tilthatja meg ezt, az ő érdekére hivatkozva.

A nemzei ünnepen tartott munkaszünet a közös!! ünnepnek, az emlékezésnek szól. Tiszteletadás azoknak, akik valamikor munka helyett (mellett) kirúgdosták az osztrákok/szovjeteket vagy éppen összetákolták ezt az országot.

Playmobil Soldat 2007.09.08. 13:03:55

Szejler, a megközelítésedet átgondolva neked is igazad van. Több nézőpont lehetséges. És az érveidet teljesen jogosnak is tartom. Bár sokszor úgy gondolom, hogy a mai társadalomnak, a mai embereknek igenis szükségük lenne bizonyos korlátozásokra, hogy akik esetleg maguktól nem jönnének rá, azok ezáltal rá legyenek kényszerítve, hogy a 7 napból legalább 1 ne arról szóljon, amiről általában a többi 6. Persze, szajkózhatjuk a liberális maszlagot folyamatosan, hogy ne szóljon bele az állam az egyén életébe, de szerintem éppen a liberalizmus teszi irányítottá az embereket, maximum nem direkt módszerekkel.

Az ilyen Ács Feri-s beszólogatásokkal viszont azért sem tudok mit kezdeni, mert ez már nem arról szól, mint az eredeti téma. Ács Feri gondolom sejti, hogy korábbi topikban kicsit Koltay védelmére keltem (más ötletem nincs, miért jött ő a képbe) és ezzel az okkal igyekszik lekezelni és a 0-val egyenlővé tenni az érveimet. Hülyéneknézés mesterfokon.

eN 2007.09.08. 14:02:00

Playmobil Soldat: te bizonyara meg sulis vagy, es nem latod azt, milyen is sok ember hete. Mi mindketten reggel 9-tol este 6-ig, de inkabb 7-8-9-ig dolgozunk(*) hetkozben, igy ha pentek este elmegyunk valahova, akkor a szombat delig valo nyitvatartas (pl. csarnok) igencsak kellemetlen, nem beszelve ha szombaton tobb mindent is el kell intezni, pl ruhat, cipot is kell venni valamikor. Nekem eleg nyug a hivatali ugyintezes, amit szinten nem lehet emberi idoben csinalni, hisz azok meg szombaton sincsenek nyitva...
Igy maradnak a meregdraga, kis kinalattal rendelkezo ejjel-nappalik alternativakent, amiket ne jutassuk mar torvenyileg helyzeti elonyhoz.

(*): persze, nem lenne kotelezo, lehet kozszferaban is dolgozni ;)

gloire 2007.09.08. 14:05:32


Kiváncsi lennék rá, hány olyan család van, ahol mindkét
szülő áruházi eladó. Ja és egy helyen is dolgoznak. És
egyszerre osztják be őket hétvégézni. Nekik valószínüleg
tök mindegy. Kevésbé ideális helyzetű pénztárosnők
és polcpakolók sajnos hétvégén nem tudnak a családjukkal
lenni. Mert szerintem elég valószínű, hogy az iskolákban
maradni fog a hétvégi szünet. Meg a legtöbb munkahelyen.
Úgyhogy a pénztárosnő férje nyilván egyedül, vagy a gyerekkel
megy horgászni ha hétvég dolgozik az asszony.

Ritkán járok vasárnap boltba, szinte soha. De ettől függetlenül
mindig sajnáltam a köpenyeseket hogy ilyenkor is robotolnak.


C 2007.09.08. 14:22:41

A katolikus egyház harcol annyira a vasárnapi munkaszünetért, hátha az emberek a pláza helyett a templomba mennének. Ha sikerül elérnie, az a megerősödését jelentené.

Playmobil Soldat 2007.09.08. 15:32:53

Ha a munka-suli oldalról közelítjük meg, akkor viszonylag tisztán látom a helyzetet. Igaz, én is voltam nappalis tanuló, de mostanában hétköznap munka, hétvégéken suli - ez dominál. Szóval vásárolgatni a legtöbb időm nekem is csak vasárnap lenne e logika mentén haladva. Én mégis azt mondom, hogy...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.09.08. 19:12:37

emberek,
szerintem a 3 muszak is alkotmanyellenes. csak nappal lehessen dolgozni! mert mekkora az eselye annak, hogy a ferj es a feleseg is ejjelior?

en ugy itelem meg, hogy nem ezt a problemat kell a legnagyobb prioritassal megoldani. szep, hogy a bator civil szfera figyelmet nem keruli el, de mintha ezt meghalado fontossagu gondok gyulekeznenek a fejunk folott.

ha annyira szabalyozni akar mindenki mindent, akkor rogzitsek torvenyben a pihenonapi munkahoz kotelezoen jaro fizeteskiegeszitest, azt jonapot.

egyebkent pl ott ahol a felesegem dolgozott, a pihenonapot kivaloan el lehetett csusztatni, tehat a munkavallalonak nem kellett lemondania a vasarnaprol, mert megkapta hetfon.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.09.08. 19:37:52

Az államnak természetesen van szerepe, meg joga törvényeket hozni. Az elvvel semmi baj. De mielőtt törvényeket hoz, főleg társadalmi érdekre hivatkozva, előbb vizsgáljuk meg, mi a társadalmi érdek. Szerintem amikor tömegek vannak vasárnap is a bevásárlóhelyeken, minimum vicces arra hivatkozni, hogy a bezárás lenne az.
És ha az éjjelnappalikat hagynátok nyitva tartani, az hogy illeszkedik ebbe a vélt érdekbe? Így úgy tűnik, csak a vasárnap bevásárolni szándékozók dolgát nehezítenétek meg.
Nem tilthatod be a Mónikasót csak azért, mert szerinted a nézőknek olvasniuk kellene.
Az meg totál tévedés, hogy a munkahelyi visszaélések (kényszerített hétvégi beosztás, stb) lennének az okok, mert ezeket nem tünetileg kell kezelni. Ezzel az erővel szakmák ezreiben lehetne mindenféle abszurd korlátot bevezetni.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.09.08. 20:00:30

Denever, van már ilyen szabály. Hétvégén dupla bér jár.
Lefogadom, hogy a tapló kereskedelemben ezt nem tartják be, de ellenőrizni kéne.

mildi 2007.09.08. 20:53:14

denever, nekem anyám is , apám is vasutas, és volt, hogy egyszerre voltak szolgálatban...igen korán megtanultam magamnak (meg öcsémnek) tízórait csomagolni :D

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.09.09. 13:40:45

asszem megint takareklangon megy a blogmotor, mert mildi kommentje nem jelenik meg, csak az oldalso sorban...

dr.minorka 2007.09.09. 21:54:52

"asszem megint takareklangon megy a blogmotor", mert vasárnap van...

Zsírmester 2007.09.10. 12:26:34

Pedig a CBA-ban milyen jó is a sült császár. Amíg nem a piacon szereztem be a jóságokat, ezért mindig betértem. Ezt leszámítva elég sittes lánc, illetve még 1 plusz: Van nógrádi ropi.

Titusz 2007.09.10. 19:01:29

Az lenne a jó, ha nekem és persze másoknak is ebben az országban, olyan (óra)bére lenne, hogy a munkáltatóknak már nem érné meg fizetni a vasárnapi munkát (is).

Pusz

Mekkora BAROM vagy; ha a gazdásági problémák megoldását, az emberek megrokkantásában látod.
("Arról nem is szólva, hogy egy ilyen romos és elmaradott gazdaságban, mint a magyar, ahol jelenleg éppen 1.4%-os növekedést sikerült elérni, talán nem a munka korlátozása az időszerű.")

Ács Feri 2007.09.10. 21:50:45

Doomhammer: szerintem az a meredek, hogy Magyarországon a többség nem hajlandó szembenézni azzal, hogy nem tartható fent az eddigi szociálpolitika, a nyugdíjrendszer, stb. Nem fenntartható a 13. havi nyugdíj sem, ennek megtartása kizárólag szavazatvásárlási célokat szolgál. Az értelmes közbeszédet mérgező szociális demagógia már olyan fokon ellepte Magyarországot, hogy ez ellen fel kell lépni. Remélem, hogy a Reakció őszintén fog írni ezekről a kérdésekről. Nem értek veled egyet abban sem, hogy a vasárnapok "egyenértékűek" a nemzeti ünneppel. Ez utóbbi mindenütt "tabu" - természetes, hogy minden zárva van.

Playmobil Soldat: "Tőlem aztán nyugodtan építhetitek a fogyasztói társadalmatokat, attól függetlenül én nem járok vasárnaponként plázázni, hipermarketezni, úgyhogy engem nem érint a kérdés."

Akkor miért akarod megszabni, hogy mások hogyan szórakozzanak, vásároljanak? A társadalommal valóban baj van, de nemcsak a túlzottan kommersz, kizárólagosan "fogyasztói" szemlélet miatt, hanem az általad is képviselt, másokat így-úgy megrendszabályozni kívánó mentalitás miatt is.

"Ács Feri gondolom sejti, hogy korábbi topikban kicsit Koltay védelmére keltem"

Szíved joga, hogy diktatúrák propagandistáit védelmezz, de szerintem akkor már lehetnél ebben igényes: ott van például Leni Riefenstahl, aki zseniális filmrendező volt, ellentétben ezzel a rossz izlésű macskajancsival.

dr.minorka 2007.09.10. 22:00:44

"Doomhammer: szerintem az a meredek, hogy Magyarországon a többség nem hajlandó szembenézni azzal, hogy nem tartható fent az eddigi szociálpolitika, a nyugdíjrendszer, stb. Nem fenntartható a 13. havi nyugdíj sem, ennek megtartása kizárólag szavazatvásárlási célokat szolgál."
Ezzel szemben az igazság az, hogy tartható mindez, megfelelő értelmes és hatékony politika esetén. Illetve van még egy feltétele is: akarni is kell.

Ács Feri 2007.09.10. 22:05:10

"Az lenne a jó, ha nekem és persze másoknak is ebben az országban, olyan (óra)bére lenne, hogy a munkáltatóknak már nem érné meg fizetni a vasárnapi munkát (is)."

Az lenne jó, ha egyáltalán nem kellene dolgozni, ugye? A jólét anélkül is jár neked.

dr.minorka: akarni lehet, de nincs rá semmilyen fedezet.

dr.minorka 2007.09.10. 22:09:21

"Arról nem is szólva, hogy egy ilyen romos és elmaradott gazdaságban, mint a magyar, ahol jelenleg éppen 1.4%-os növekedést sikerült elérni, talán nem a munka korlátozása az időszerű." Ez így a teljes tájékozatlanságról árulkodik. A magyar gazdaság nem romos és nem elmaradott. A költségvetés romos, és a politikai osztály (ahogy uraimék a politika gépezetét működtetik, akármilyen zászló alatt )elmaradott.
---------------------------
Lehet érvelni amellett, hogy az emberek zömének hétvégén jut bővebb ideje bevásárolni, stb. Ez egy legitim érv, legfeljebb azt kérném, hogy gondolkozzunk azon, hogy mit lehetne tenni a kereskedelemben dolgozó szülőket támogatandó, hogy ne rúgják ki őket, ha önző módon a gyerekeikkel szeretnének lenni a hétvégén. Lásd pl. az IKEA megoldás, ahol hétvégén alkalmilag foglalkoztatnak embereket (bár ezt az élelmiszerkereskedelem területén nehéz lenne bevezetni...)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.10. 22:09:34

Ács Feri 2007.09.10. 21:50:45:
"Doomhammer: szerintem az a meredek, hogy Magyarországon a többség nem hajlandó szembenézni azzal, hogy nem tartható fent az eddigi szociálpolitika, a nyugdíjrendszer, stb. Nem fenntartható a 13. havi nyugdíj sem, ennek megtartása kizárólag szavazatvásárlási célokat szolgál."

Ez itt mintha Gyurcsány Ferenc szövege lenne. Betű szerint. Az ilyesmire háklis vagyok. Hányinger jön rám, ha azt a kóklert meghallom.

Mi az a szociálpolitika, ami nem tartható fenn? Az, hogy emberek nyugdíjat kapnak és ha betegek lesznek, meggyógyítják őket?

És mi az alternatíva?

Hogy nem kapnak nyugdíjat és nem gyógyítják meg őket?

Miért a 13. havi nyugdíjon rugóznak a drága reformerek? Az egy 8%-os nyugdíjemelés. Legyen elég a gügyögésből, hogy az Urat idézzem, mondjuk ki nyíltan, hogy csökkenteni kell a nyugdíjakat 8%-kal, ahogy azt annak idején Bokros megcselekedte. Kivéve, hogy most nem kapcsolhatja be az inflációt, mint tette 1995-ben, tehát nettó csökkentésre van szükség.

Úgy hangzik, mint egy program. Tessék bátran kimondani.

"Nem értek veled egyet abban sem, hogy a vasárnapok "egyenértékűek" a nemzeti ünneppel. "

Ezt nem mondtam, csak azt mondtam, hogy van precedens.
Azt is mondtam, hogy társadalmi megegyezés kérdése, melyik nap ilyen fontos.

Ács Ferenc 2007.09.10. 23:05:31

"Ez itt mintha Gyurcsány Ferenc szövege lenne. Betű szerint."

Aha. Csak találomra beütöttem a "Gyurcsány és a 13. havi nyugdíj" kifejezéseket és ez jött ki: "A nyugdíjügyi konferencián Gyurcsány Ferenc megismételve Horn Gyula MSZP-kongresszuson tett ígéretét azt mondta , a jövőben a 62 éves nyugdíjbavonulástól ingyenes lesz az utazás." (Index) Betű szerint. Egyébként meg ha ezt mondaná, akkor lenne végre egy jó mondata. Bár nem lenne hiteles, mert ő az egyik nagy szvazatvásárló. De nem mondja, hiszen alapvető szavazóbázisáról van szó, amelynek privilégiumaihoz tilos hozzányúlni, mert akkor tényleg szorulna 2010-ben. És ha ő is ezt mondaná, akkor mi van? Te is nadrágot viselsz, meg Hitler is viselt, úgyhogy te is hitlerista lennél? Baromság. Az nem tartható fenn, hogy mindenki tartja a markát, miközben az ország nem termeli meg a közkiadások fedezetét. (Pl. nyugdíjak.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.10. 23:18:47

Ács Ferenc 2007.09.10. 23:05:31:
"Egyébként meg ha ezt mondaná, akkor lenne végre egy jó mondata. Bár nem lenne hiteles, mert ő az egyik nagy szvazatvásárló. De nem mondja, hiszen alapvető szavazóbázisáról van szó, amelynek privilégiumaihoz tilos hozzányúlni, mert akkor tényleg szorulna 2010-ben."

Én erre a gondolatra utaltam:
"szerintem az a meredek, hogy Magyarországon a többség nem hajlandó szembenézni azzal, hogy nem tartható fent az eddigi szociálpolitika, a nyugdíjrendszer, stb."

www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&fnId=109848&fnHid=109848
"A kormány további feladatai ebben az évben

1. A nyugdíjreform következő szakasza

A nyugdíjrendszer átalakításának célja, hogy hosszú távon igazságos, finanszírozható és biztonságos ellátást nyújtson az idős embereknek.

Ma két problémával állunk szemben a nyugdíjrendszer tekintetében. Egyrészt aktuálisan is jelentős hiánnyal küzd a nyugdíjak kifizetésére szolgáló alap (a nyugdíjreform hatásaiból, a magánnyugdíj-rendszer bevezetéséből adódó hiányon túl is), másrészt már most látható, hogy a demográfiai változások következtében 2030 körül a nyugdíjrendszer olyan komoly fenntarthatósági problémákkal kerül szembe, melyek kezelését a felelősségteljes politikának már most napirendre kell tűznie.

Ezért már most cselekedni kell. A rövidtávú problémák orvoslása során hozzá kell nyúlni a korhatárhoz és mindazokhoz a paraméterekhez, melyek a fenntarthatóság, az egyensúly javítása érdekében hatással lehetnek. Ezen belül kulcskérdés a korhatár. 2050-re ugyanis a 65 éven felüliek népességen belüli aránya – az életkor örvendetes növekedésének is köszönhetően – a mai 15%-ról 26%-ra emelkedik, egy aktív korúra pontosan kétszer annyi 65 éven felüli fog jutni, mint ma."
...

miert 2007.09.11. 10:25:04

Ács Feri:
"Doomhammer: szerintem az a meredek, hogy Magyarországon a többség nem hajlandó szembenézni azzal, hogy nem tartható fent az eddigi szociálpolitika, a nyugdíjrendszer, stb. Nem fenntartható a 13. havi nyugdíj sem, ennek megtartása kizárólag szavazatvásárlási célokat szolgál."

Doomhammer:
"Ez itt mintha Gyurcsány Ferenc szövege lenne. Betű szerint. Az ilyesmire háklis vagyok. Hányinger jön rám, ha azt a kóklert meghallom. "

Majd:
"Mi az a szociálpolitika, ami nem tartható fenn? Az, hogy emberek nyugdíjat kapnak és ha betegek lesznek, meggyógyítják őket?
___És mi az alternatíva?
Hogy nem kapnak nyugdíjat és nem gyógyítják meg őket?___"

Na és ez az okos válasz kinek a szövege - betű szerint?

Értelmes párbeszéd, hol késel?

dr.minorka 2007.09.11. 11:43:20

"dr.minorka: akarni lehet, de nincs rá semmilyen fedezet."
Azt kéne bizonyítani! Az akarni kéne nem azt jelenti egyébként, hogy "csak akarni kéne és lesz". Hanem azt, hogy aki nem is karja, az nem is fogja megtalálni a megoldást.

dr.minorka 2007.09.11. 12:02:51

Hogy segítsek az egyenlet megoldásában: Roppant érdekes, hogy a 13. nyugdíj jut eszedbe (és az UFI mélyen konzervatív nyuggerező társaságának), és nem a katasztrofális költségvetési helyzetben végrehajtott adócsökkentés (ÁFA és SZJA).

Devil Inside 2007.09.11. 12:52:18

Végülis ez a vita meglehetősen vicces, itt is és Worluknál is egy olyan hártyavékony réteg vasárnapi szabadnapjáról szól, akiket a belpesti értelmiség szabad szemmel lát. Mindeközben rengetegen dolgoznak hasonló munkarendben és nem is azért, hogy a szupermarketeket kiszolgálják: vannak olyan üzemek, ahol hétvégére nem lehet leállítani a munkát - esetleg olyan mennyiségű megrendelésük van, hogy hétvégente ill. ünnepek alatt is érdemes dolgozniuk (persze emelt bérért, lsd. váci IBM negyedévek végén), biztonsági őrök ígyis-úgyis 7/24-ben őriznek minden őrizni valót. A vendéglátóhelyek jó részében is folyik a munka. Folyamatos ügyelet van a telefontársaságoknál / (kábel)TV-knél / internetszolgáltatóknál - legalábbis annál, amelyik komolyan veszi magát és ezt persze természetesnek vesszük. A mezőgazdaságban pedig pláne nem lehet kizárni a vasárnapi munkát (mégha egy nagyüzemi paradicsomszedést be is lehet ütemezni hétköznapra, a tehenek etetését/fejését nem igazán). Ez mondjuk évezredek óta így van, szóval a nosztalgikus kép, hogy "de bezzeg régen ez jobb volt" kissé torzít. (Az egész felvetés leironikusabb eleme ezzel együtt ugye az, hogy a vasárnap még ma is felismerhetően a vásárnapból származik. :-))

A közszolgáltatásokról nem is beszéltünk és Titusz hozzászólása tökéletesen rámutatott, hogy miért nem lehet a hétvégi munka bérezését az egekbe emelni: ugyanis ez csúnyán megdobná a költségvetést - azaz a közös költségeinket, de kissé még az összes - folyamatosan hozzáférhető energia árát is. Azt pedig nem lehet mondani, hogy ezeknek az embereknek a hétvégi munkája arányaiban kevesebbet ér, mint akik a versenyszektorban dolgoznak, azaz nekik marad a 150%, míg a többieknek 300% jár hétvégére...

Egy szónak is száz a vége: amikor valaki arról beszél, hogy "legyen mindenkinek szabad a vasárnapja" igencsak elfeledkezik róla, hogy a mai világban a "szabad vasárnapon" igénybe vett infrastruktúra üzemeltetéséhez és elérhető szolgáltatásokhoz mennyi ember munkájára van szükség a bolti eladókon kívül is.

Devil Inside 2007.09.11. 12:56:33

(Ja, mi lehet az oka, hogy be vagyok jelentkezve Indapass-szal, mégis meg kell adnom nevet/jelszót/kódot?)

Ács Feri 2007.09.11. 13:32:02

Devil: az, hogy sz@r a blogmotor. És tökre igazad van.

dr. Minorka: a teljességgel megalapozatlan és indokolatlan nyugdíjas-szavazatvásárlásoknak, a kegyeiket kereső kádárista szociális demagógiának mi köze van a konzervativizmushoz? Zéró! Egy konzervatívnak és egy nemzeti szabadelvűnek is kutya kötelessége küzdeni az általad is képviselt szociális demagógia, az osztogatósdi ellen. Nem termelünk annyit, mint amennyit szociális kiadásokra költünk. Érted? Ha pedig ez a gazdaság/ország neked nem elmaradott, akkor nézz meg egy másik uniós országot Európában. Bármelyiket. A béka segge alatt vagyunk és nemcsak Gyurcsány miatt, hanem az itt uralkodó mentalitás miatt is.

miert: bizony, bizony. Jó lenne végre azon vitatkozni, hogy miként lehetne értelmesen átalakítani az állam szerepét a "mindenkinek minden jár" alapállás feladásával, a közcélok újrafogalmazásával és a szociális hazudozás leleplezésével. Az őszinte beszéd hiánycikk Magyarországon.

2007.09.11. 16:04:57

Kulturális okokból én támogatom a vasárnapi boltolás tiltását.

Egyébként én is rászoktam a vasárnapi vásárlásra, mert kényelmes. Pl amihez több idő kell, Ikea, obi, ilyenek bejátszanak.
De le tudok mondani róla, de ezt központilag kell szabályozni. Az a képmutatás, ha azt mondják, hogy zárjon be az, aki akar.

szejler 2007.09.11. 17:08:51

Ha nem is a béka segge alatt, de elég kínos helyzetben van a magyar gazdaság.

A magasabb hozzáadott értékű termékek gyártásához nincs elegendő munkaerő, a képzés semmilyen szinten (közép, felső oktatás) sem piackonform (cserébe rettenetesen túlbürokatizált), az adó és járulékrendszer mind a 200 kilójával ül a gazdaság nyakán, a kormány pedig azon kívül hogy ostobán kapkod (+vonatozza haza a közpénzt),ahol teheti, még mindíg populista módon szórja a pénzt.

Aminek politikailag fontos és egyszerűen használható eleme a nyugdíjas szavazók viszonylagos "jóltartása". Egyszerűen tény, hogy a nyugdíjasokon kevésbé csattan a megszorítás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.11. 21:01:15

miert 2007.09.11. 10:25:04:
"Na és ez az okos válasz kinek a szövege - betű szerint?"

Segítek, miert.
Látod a kérdőjeleket a mondatok végén?
Ezek kérdések voltak, amire nem kaptam választ.

Értelmes párbeszédhez ismerni kellene a vitapartner
pozícióját, ezért tettem fel a kérdéseket.

Válasz sajnos nem jött, csak személyeskedés.

Pedig semmi ok az idegességre. :-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.11. 21:09:40

dr.minorka 2007.09.11. 12:02:51:
"Hogy segítsek az egyenlet megoldásában: Roppant érdekes, hogy a 13. nyugdíj jut eszedbe (és az UFI mélyen konzervatív nyuggerező társaságának), és nem a katasztrofális költségvetési helyzetben végrehajtott adócsökkentés (ÁFA és SZJA)."

Minorka doktor, hadd forgassam ki Guizot híres mondását, amit Churchillnek is tulajdonítanak, hogy aki 25 éves korában nem liberális, annak nincs szíve. :-)
en.wikiquote.org/wiki/Winston_Churchill

Aki fiatalkorában nincs az újraelosztás csökkentése mellett, annak nincs agya. Bármely rendszerben a fiatalok befizetnek és nem kapnak vissza szinte semmit. Ráadásul ezen a blogon sok a közgazdász, akiknek az a tévképzete van, hogy egy vállalathoz hasonlóan egy ország egyenlege is javítható a költségek csökkentésével, elbocsátással.

Egy országból nem lehet elbocsátani, csak ha külföldre mennek az "elbocsátottak". Tipikusan nem az eltartottakra jellemző.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.11. 21:14:21

szejler 2007.09.11. 17:08:51:
"A magasabb hozzáadott értékű termékek gyártásához nincs elegendő munkaerő, a képzés semmilyen szinten (közép, felső oktatás) sem piackonform"

Mit értesz piackonform képzés alatt?

Egyébként a realitásérzék helyreállítása végett nézzük meg a KSH aktuális foglalkoztatási statisztikáit.
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/munkero/munkero072.pdf
35. lap. (ezer fő)
8 általánosnál kevesebb – Less than
8 grades of primary (general) school 12,0
Általános iskola – Primary (general) school 489,0
Szakiskola és szakmunkásképző –
Vocational school and Apprentice school 1 254,1
Középiskola érettségivel – Secondary school 1 340,7
with G.C.E.
ebből: – of which:
szakképesítéssel – with qualification 979,4
Főiskola* – College* 523,0
Egyetem** – University** 323,7
Összesen – Total 3 942,5

No lám, a munkaerő zöme középfokú végzettséggel rendelkezik. Nem is csoda, hogy köztük a legmagasabb a munkanélküliség.

miert 2007.09.11. 21:32:19

"Ezek kérdések voltak, amire nem kaptam választ."
Vagy kérdésként megfogalmazott állítás: azt sugallva, hogy csak ez lehet az alternatívája.

"Na és ez az okos válasz kinek a szövege - betű szerint?"
Én sem kaptam választ, illetve: "Válasz sajnos nem jött, csak személyeskedés."
Pontosabban jött, de ezt ("Segítek, miert. Látod a kérdőjeleket a mondatok végén?") lekezelésnek hívják.

"Pedig semmi ok az idegességre. :-)"
Ez gondolom Ács Ferinek szólt, de jelezném, hogy ez a mondat (ráadásul mosoly mögé bújva) egy igen sunyi - bár bevett - módja annak , hogy a másikat (még jobban) felidegesítsék.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.11. 21:38:37

miert 2007.09.11. 21:32:19:
""Ezek kérdések voltak, amire nem kaptam választ."
Vagy kérdésként megfogalmazott állítás: azt sugallva, hogy csak ez lehet az alternatívája."

Nem.
Kérdések voltak.
A kérdés arra megy ki, hogy lehet-e spórolni a nyugdíjon és a nyugdíjasok egészségügyi ellátásán.

Minthogy Ács Feri olyan lelkesen emlegette a 13. havi nyugdíjat, mint megszüntetendőt. Vagyis nyugdíjcsökkentést javasolt.

A többi a te belemagyarázásod.

Koncentráljunk tehát inkább a témára, mert a mostani kommentedben se ezt tetted.

Lehet-e spórolni az öregségi nyugdíjon és a nyugdíjasok egészségügyi ellátásán?

szejler 2007.09.12. 09:09:00

doomhammer

Piackonform képzés alatt értem azt, hogy pl szakközépiskolákban nem régen elavult felesleges szakmákat oktatnak, hanem odafigyelnek arra milyen cégek is tevékenykednek a közelben, velük közös oktatási tematikát dolgoznak ki. Ez egyrészt az iskolának és az önkormányzatnak sem kerül semmibe, a diákok piacképes tudást kapnak, a cég meg értékesebb munkaerőt, ami a döntő érv lehet amellett, hogy magasabb munkaerőköltségek, és magasabb adók mellett se Kínába, vagy Ukrajnába helyezze át a gyárat.

A közvélekedéssel ellentétben ugyanis a multik nem a legolcsóbbat, hanem a leghatékonyabbat választják.
(Egy valós példa: játékgép gyártás: Német üzem: 10% selejt, magyar: 30%, kínai: 70-80%).

Tehát a közgazdászok nem alacsony költségekben, inkább hatékony gazdaságban gondolkodnak. A felesleges költségek levágásával természetesen.

szejler 2007.09.12. 09:30:42

Dögöljön meg a blogmotor!!!
(kedves Index! Ha ez még így megy egy ideig, azt a blog.hu fogja megsínyleni)

Az elszállt postomat meg nem írom be mégegyszer.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.09.12. 10:11:17

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2007.09.11. 21:09:40

Egy országból nem lehet elbocsátani, csak ha külföldre mennek az "elbocsátottak". Tipikusan nem az eltartottakra jellemző.

Ezzel nehéz vitatkozni, csak az a helyzet, hogy kb. másfél éve semmi mást nem hallok, látok, hogy egykori álatlános iskolai osztálytársak, gimnáziumi osztálytársak, szülővárosi fiatalok, budapesti barátaim, vagy azok barátai, vagy komplett baráti társaságok nem tervezik, hanem leléptek valahová Magyarországról. Pluszban a blog.hu is tele van olyan blogokkal, amit olyanok írnak, akik utilaput kötöttek a maguk talpára. És az ő beszámolóikból sem az derül ki, hogy egyedül mentek volna (magyar kolóniákról írnak, satöbbi).

A legkülönösebb az egészben, hogy a 8 általánossal rendelkező pici faluból származó haver ugyanúgy dobbant, mint a festő szakmunkásképzőt végzett volt iskolatárs, és a budapesti, többgenerációs értelmiségi családból származó fordítólány ismerős.

Úgy tűnik, hogy ezek szerint vészesen csökken a hazai aktív-korosztály jelenléte. Hogy végleges-e a lelécelés, azt nem tudom, mindenesetre szerintem aggasztó mértékű (már ami az ország akár rövidtávú jövőjét illeti). Amolyan új magyar exodus-féle.

Téglagyári Megálló 2007.09.12. 10:57:22

k|M,

volt egy plakát az ARC kiállitáson, iwiw ismerősök voltak egy screenshot-on, és mindenkinek külföldi város volt megjelölve lakhelyként...

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.09.12. 11:23:16

Hm. A blogmotor halott.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.09.12. 11:25:38

Populistademagógia következik, de ez lábbal szavazás, nem?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.17. 08:48:37

www.vallalkozoinegyed.hu/cikk.php?article=3387&pat=2
"A "Szabad vasárnapért" chartához a napokban csatlakozott a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is - adja hírül a szövetség honlapja."
...
"A kereskedelmi dolgozók többségének nem jelent kompenzációt a vasárnapi magasabb kereset, a vásárlást a hétvégére időzítő lakosság pedig beszerezhet minden szükséges cikket hét közben és szombaton - mutatott rá."
...
"A Reál Hungária Élelmiszer Zrt. vezetése közleményt juttatott el az MTI-hez a témakörben, a cég a vasárnapi nyitva tartás korlátozását támogatja. Hangsúlyozzák: a vasárnapi forgalom ingadozó és kiszámíthatatlan. Az ilyenkor felmerülő plusz bérköltségek gyakran nem állnak arányban a forgalommal.

Szerintük a GfK Hungária Piackutató Intézet adatai is azt igazolják, hogy a teljes heti forgalom legkisebb részét teszik ki a vasárnapok."

Ács Feri 2007.09.17. 20:35:33

Vasárnap is vásárolni akar a többség
index.hu/gazdasag/magyar/vasmed070913/
süti beállítások módosítása