Kommentszűrés
’17 jan
21
08:01

Alt-right: Áldassék Kek!

Írta: Gazics György

kek.jpg

Kek az alt-right, a mémek istene. Vagy valami hasonló. Eredetileg állítólag egy koreai hangutánzószó a nyugatiak nevetésre, amit odaát online használnak, innen terjedt el egy amerikai szubkultúrában. A jelképe egy béka. Vagy Pepe a prófétája. Nem tudom pontosan.

Én is félek tőle, nem is feszegetném tovább. Mindenesetre aki Trump ellen vét, kihívja a haragját, és amikor Kek lesújt, áldják a nevét.

Donald Trump beiktatása kapcsán bemutatok négy embert, akikre lesújtott Kek, vagy épp megáldotta őket, nézőpont kérdése. Ez nem lehet a véletlen műve.

Címkék: USA Egyesült Államok Republikánus Párt Demokrata Párt Donald Trump alt-right


’17 jan
20
10:01

Trump: vissza a természethez

Írta: batiszkáf

trump_term2.jpg

„Milliókkal több szavazatot kapok, mint Kasich. És nem értem, miért [keːsik]-nek ejtik a nevét. Úgy kell írni, hogy i-c-h. Amikor csak látom, azt gondolom, hogy [keːsiʧ]. De [keːsik]-nek ejtik. Szóval igazán odateszem magam, hogy jól ejtsem. De most tényleg... nem lehetne megkérni őt, hogy változtassa meg a neve betűzését? Nem lehet ilyet? Annyira nevetséges.”

Most őszintén: ezt az embert képesek voltak megválasztani?

Igen − és mi sem természetesebb.

Címkék: politika USA Egyesült Államok Donald Trump


’17 jan
19
15:41

ObamOut

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

obama_out.jpg

Nyolc év után távozik a Fehér Házból Barack Obama, az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke. Ezzel a szimbolikus jelentőségűvé vált személyes adottsággal érkezett Washingtonba – és nyolc év után nagyjából ennyit is tud magával vinni örökségként.

Ugyanis színes bőrűségén kívül egyrészt önhibából, másrészt a politikai ellenfelek kemény ellenállása miatt nem marad különösebb értékelhető, sikeres elnöki öröksége.

Pedig 2008-ban minden összeállt: az igazi modern amerikai álomként bemutatható egész addigi élettörténete, felemelkedése, a politikába való okos belépése, a Bush-korszak végét váró amerikai balliberális tábor messiáskeresése, az akkor újnak számító közösségimédiás kampány tökélye – egyszerűen minden klappolt. A megfelelő ember a megfelelő időben, a megfelelő helyen. Elnöksége végére meg semmi nem klappol.

Címkék: USA Barack Obama Egyesült Államok Donald Trump


’17 jan
18
15:11

Nővérhiány itthon: mélypont mélypont után

Írta: Redakció

apolok.jpg

Legalább tizenhatezer nővér és ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, miközben az egyetemről kikerültek kétharmada eleve külföldön áll munkába. Az ágazatban meglévő feszültségeket jól jelzi, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke letiltotta a lapunknak adott nyilatkozatát a Sándor Máriával való konfliktusuk folytán. A „fekete ruhás nővér” továbbra is azt mondja: a kamara és a szakszervezet minden kormánnyal megkötötte a maga alkuját. Az őszi 26 százalékos béremelésre csak legyintve nevetnek a nővérek. Munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk újabb része az ápolókról.

A legoptimistább becslések szerint is legalább tizenhatezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, de a pesszimistábbak egyenesen huszonhatezerre teszik ezt a számot. Már Sándor Máriáék fekete ruhás tiltakozása is a nővérhiányból indult ki, miután Sándor Mária egyik kolléganőjének a beteg édesapja elhunyt otthon, de a kolléganő becsületből beállt dolgozni a nővérhiány miatt, és egyébként sem nagyon engedhette volna meg magának, hogy a kevesebb pénzzel járó táppénzre menjen.

Meddig lesz így fenntartható az egészségügy, mit mondanak, akik külföldre mentek, és mennyit ér az ősszel megadott 26 százalékos béremelés? Munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk negyedik részében ennek járunk utána, megszólaltatva szervezeti vezetőket és még itthon lévő, illetve már külföldre szakadt ápolókat – néhányuk keresztnevét az anonimitás érdekében megváltoztattuk.

Bakó Bea riportját híroldalunkon olvashatják.

Címkék: kórház egészségügy riport munkaerő munkaerőhiány ápolók nővérek


’17 jan
18
10:51

Civil War

Írta: Stumpf András

civilek_1.jpg

Van erős érv amellett, hogy „eltakarítsa az útból” (copyright by Németh Szilárd) a külföldről pénzelt civilszervezeteket a kormány! S hogy mi az? Egyértelmű: hogy Gulyás Márton ne jusson többé egy fillér forráshoz sem! 

Ez a gonosz gondolat futott át az agyamon, amint meghallottam a civilbeszántós hírt. Hogy éppen ez, abban bizonyára szerepet játszott, hogy a túlmozgásos nyafogás országos megafonbajnoka ismét lefasisztapropagandistázott egy fórumon – de aztán huss, elszállt a gondolat, én pedig megszántam szegényt. 

Egyrészt a denevérektől is undorodom, de hát ritkán tűnnek fel: ki lehet bírni. Meg aztán: veri őt a sors keze eléggé. Nem bottal. (Bottal a dékás nagyik szokták.) Hogy mivel? Nos, velünk ellentétben Gulyás Mártonnak a nap 24 órájában el kell viselnie Gulyás Mártont. Azért az nem lehet vidám. 

Ráadásul, hosszú évek meddő kísérletezése után a slejmtorkú mitugrásznak végre sikerült előrukkolnia egy tényleg vicces videóval a háttérhatalmazós elmeroggyanásról.

Szóval: sajnos nem.

Nincs egyetlen jó érv sem a Fidesz civilbeszántós tervei mellett.

Címkék: társadalom civilek civil szféra Fidesz Orbán-kormány Soros György Németh Szilárd


’17 jan
17
14:11

Jegyzetek egy újabb remek évből − Mandiner2016 X.

Írta: batiszkáf

jegyzet.jpg

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek.

Batiszkáf írása.

 

„A politikai élet világa csak addig terjed, ameddig az uralkodó kozmológia megengedi.” (Molnár Tamás - A hatalom két arca: Politikum és szentség)

 

Ez itt a lényeg; ehhez mérten dédelgessünk ábrándokat a demokrata politikusokkal meg pártokkal kapcsolatban. A haladás tulajdonképpen nem jelent mást, mint hogy az ember sorra levonja a humanista-mechanisztikus-haszonelvű világképből fakadó konzekvenciákat. A demokrácia „konzervatív” szereplői legjobb indulattal is csupán annyit érhetnek el, hogy néhány évvel (esetleg évtizeddel) késleltetik egy-egy ilyen következtetés levonását. Jelentős részük amúgy is csak félszívvel próbálja feltartóztatni a feltartóztathatatlant, és egy csapásra a progresszió bajnokává vedlik, amint éppen ez tűnik előnyösnek a számára. Azoknak az igyekezete, akiknek tényleg vannak elveik, relatíve még tiszteletreméltó is lehet, de tény, ami tény: hosszútávon teljességgel hiábavaló. Ideje volna már belátni, hogy a szerelemvonatból nincs kiszállás.

Mondjon valaki az elmúlt századok értékháborújából egy ütközetet, amelyből a jobboldal végül nem vesztesen került ki!

Sokatmondó, hogy míg a média és az értelmiség hörögve a „liberális minimumot” kéri számon a szivárványos dogmatika ellen vétkezőkön, addig az, hogy valamiféle konzervatív minimum is létezhetne a világon, egyszerűen elgondolhatatlan.

Címkék: kultúra életmód konzervativizmus évértékelő reakció évértékelés korszellem progresszió 2016


’17 jan
16
17:01

Már megvolt a lázadás éve − Mandiner 2016 IX.

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

lazadas2.jpg

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek.

Rajcsányi Gellért írása.

Orbán Viktor szerint 2017 a lázadás éve lesz. Egyrészt egy hivatalban lévő és szinte teljhatalommal rendelkező miniszterelnöknek érdemes óvatosan a lázadást forszíroznia, hirdetnie; másrészt lehet, hogy ezúttal kicsit elkésett az egyébként éles politikai szimatával: a lázadás éve inkább 2016 volt a világban. A nyugatiban, amelyben élünk.

Mert a 2016-os év, benne Donald Trump amerikai elnökké választásával és a brit Brexit-népszavazás kilépéspárti győzelmével volt e lázadás legnagyobb súlyú és hatású fegyverténye. Persze mindezek láttán jobb, ha semmit nem zárunk ki a jövőbeli események kapcsán; de most az valószínűsíthető, hogy ekkora léptékű, forradalmi változások, átrendeződések nem fognak történni 2017-ben.

Címkék: világ baloldal évértékelő évértékelés 2017 2016 Jobbik Fidesz Orbán Viktor Donald Trump Brexit


’17 jan
16
10:01

Teljessé vált a kormánypárti Mátrix − Mandiner2016 VIII.

Írta: pinter.bence

matrix.jpg

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek. Pintér Bence írása.

 

Hatalmas szenzációként igyekezett tálalni az amerikai elnökválasztás után az ellenzéki sajtó, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő az amerikai választásról írt esszéjében lazán átvette az amerikai alt-right mozgalom egyik kedvelt fordulatát. Ennek ugye az a lényege a Mátrix híres jelenete után –, hogy a progresszív PC-diktatúra hívei egy konstruált valóságban élnek, egyfajta Mátrixban ami ugye a kék pirula. A vörös pirula ezzel szemben vonatkoztassunk el a vörös szín egyéb konnotációitól – azt jelenti, hogy kilépünk a valóságba, elutasítjuk a konstruált PC-világot.

Kovács tiltakozott, szerinte csak véletlenül jutott neki eszébe neki is pont a Mátrix híres jelenete a PC-diktatúra lebontása kapcsán, nem pedig azért, mert hatalmas alt-right rajongó lenne. Teszi ezt valószínűleg azért, mert az alt-right talán még az Orbán-kormánynak is csak bajosan felvállalható rokonság, Donald Trump sem ölelte keblére a kritikusok szerint a fehér felsőbbrendűséget skrupulusok nélkül hirdető, a hagyományos konzervativizmust élesen elítélő mozgalmat. Pedig azért egészen világos, hogy az alt-right változékony filozófiájának magja erősen összecseng a Fidesz hatéves országlásával különböző mémjeiknek használata pedig simán illeszkedhet a hazai propagandába, nem véletlen, hogy az új kormánymédiumokban is felbukkant már a vöröspirulázás. Az alt-right egyik hangadója, Vox Day sem csinált titkot abból blogján, hogy rajong Orbán Viktorért.

Címkék: jobboldal évértékelő évértékelés 2016 Orbán-kormány alt-right


’17 jan
14
13:11

Bátran kell élnünk – Almási Kitti klinikai szakpszichológus a Mandinernek

Írta: Redakció

almasi_kitti.jpg

Magyarországon sokan erősen eltorzult értékekkel élnek – állítja Almási Kitti, aki szerint rengeteg gátlás és félelem is torzítja a személyiségünket. A hétköznapok megélését és a bátorság felvállalását ajánló klinikai szakpszichológussal többek között a női-férfi szerepekről, párkapcsolatról, feminizmusról, gyermeknevelésről és a pályafutása során tapasztalt magyar jellegzetességekről is beszélgettünk. Interjúnk.

„A pályafutása során észrevett valamilyen magyar jellegzetességet a párkapcsolatok, gyereknevelés, nemi szerepek megélésének terén?

Nem tudom mennyire magyar jellegzetesség, de nálunk nagy arányban élnek emberek erősen eltorzult értékekkel. A sikeres ember fogalma például nagyon megcsúszott a magyar társadalomban. Az elmúlt évtizedekben nagy változások voltak az országban, és ez kitermelt egy olyan réteget, amelynek egzisztenciális helyzete jelentősen megugrott. Magasra kerültek, de ehhez nem értek meg érzelmileg. Egyszerűen nem tudják intelligensen kezelni a helyzetet. Nincs még hagyománya annak, hogy ilyen értelemben valaki kulturáltan viselje az esetleges anyagi sikerességét. Emiatt sok kirakatproblémával találkozom. Az ehhez a réteghez tartozó férfiak a pénzüket rakják ki a kirakatba, a nők meg mondjuk a testi adottságaikat és az összegyűjtött tárgyaikat. Ez nem egy érzelmileg érett társadalmi réteghez kapcsolódik. Gondolok itt arra is, hogy kiket neveznek sztároknak, mivel lehet valaki híres. Nyugathoz képest még mindig kicsit elmaradottnak érzem itthon azt, hogy a hírnév mögött sokszor nincs valós teljesítmény. Sok kétes dologgal lehet ismertségre szert tenni itthon. Ez borzasztó veszélyes a fiatalokra nézve. Nem kell tanulni, alázatosnak lenni, megmászni egy ranglétrát ahhoz, hogy híres legyél. Elég közönségesnek, primitívnek lenned hozzá. Ez egy torz társadalmi berendezkedésre utal.”

Partos Bence interjúját híroldalunkon olvashatják.

 

Címkék: élet interjú család férfi társadalom pszichológia nevelés Almási Kitti


’17 jan
13
10:41

Eljött az igazság utáni világ a magát komolyan vevő sajtóban is

Írta: pinter.bence

trump_sajto2.jpg

Donald Trump következő négy éve olyan hullámvasút lesz, amilyet a világpolitikában rég nem láttunk. Ennek csak az egyik oka az, hogy a megválasztott amerikai elnök egy rendkívül ellentmondásos, karakán, makacs és kitartó ember, aki nem fél kíméletlenül és gyakran igazságtalanul beleszállni bárkibe, aki nem tetszik neki. A másik oka az, hogy a vele szemben – gyakran joggal kritikus újságírók egy része úgy tűnik, hogy teljesen elveszítette az eszét.

Az elmúlt héten kirobbant botrány iskolapéldája a fenti felállásnak. Lássuk a tényeket: Trump politikai ellenfelei az amerikai szokásoknak megfelelően összeállítottak egy dokumentumot az akkor még csak jelöltaspiráns, majd elnökjelölt viselt dolgairól. Nyilván nem volt nehéz dolguk, Trump a befektetései mellett első számú celeb volt az elmúlt évtizedekben, van miből dolgozni. A dossziéban persze súlyos dolgok vannak, a celebségből fakadó blődségeknél sokkal súlyosabb dolgok.

Címkék: média sajtó botrány felelősség igazság nyilvánosság USA Egyesült Államok Donald Trump post-truth


’17 jan
12
12:41

Zenével a kiemelkedésért: ökölrázás helyett Szimfónia

Írta: Redakció

szimfonia_program.png

Venezuelai mintára született meg a hátrányos helyzetű gyermekeket a zene, a muzsikálás segítségével kiemelni és fejleszteni szándékozó Szimfónia program. A fiataloknak nem csak hangszertudása, hanem a magatartása, koncentrációs képessége is javult a program hatására. A zene ugyanis jobbá teszi az embert – derül ki riportunkból.

Avatatlan füllel is meghallani: sok szimfóniásnak lenne helye a zenei pályán. Az apró, észak-magyarországi falvakból azonban szinte lehetetlen bekerülni a muzsikus világba. „Snétberger Ferenc tehetség központja lehetne a kitörés módja, más utat nem igazán látunk” – mondják a tanárok a realitások talaján maradva. Ám akad, aki rácáfol erre. Van olyan szimfóniás diák, aki már neves cigányzenekarokban játszik, ám a csapathoz mindig visszatér. A zenekar ugyanis mára közösséggé formálódott. A különböző falvak gyerekei csapattársként tekintenek egymásra. Ez korábban elképzelhetetlen volt „A falvak gyerekei rázták egymás felé az öklüket. Ám a kezdetekkor tapasztalt felgyülemlett agressziónak ma már nyoma sincs.”

Minden tanár hasonló, talán aprónak tűnő, mégis hatalmas változásokról számol be. Míg tavaly még bukdácsoltak a szimfóniások az iskolában, idén nem bukott egyikük sem. A zenélni tanuló diákok célokat tűznek ki maguk elé. A program elején nem tudták megmondani: mik lennének szívesen, ha felnőnek, ma már van válaszuk a kérdésre. Csecsemőgondozói, zenész, sőt tanári pályáról álmodnak. Köszönnek, a szemünkbe néznek, tartásuk, véleményük, kreatív ötleteik vannak. Nem tudom ezt másnak betudni, mint a zenének.

Meszleny Zita riportját híroldalunkon olvashatják.

Címkék: oktatás zene kultúra társadalom roma gyerekek szegénység nevelés ifjúság cigányügy Szimfónia program


’17 jan
11
20:01

„Nincs bázisdemokrácia” – Csárdi Antal LMP-elnökjelölt a Mandinernek

Írta: Redakció

csardi_antal.jpg

Véget kell vetni az elkenések időszakának Csárdi Antal szerint. Az LMP társelnöki posztjára pályázó fővárosi képviselő – civilben zöldséges – szerint amikor kihívottja, a jelenlegi társelnök Hadházy Ákos nem zárja ki egyértelműen a levitézlett balos pártokkal való összefogást, azzal árt az LMP-nek és az országnak is. Szerinte édeskevés a korrupciózás, amit Hadházy tol. Az ávós tempót pedig ávós tempónak kell nevezni szerinte.

De miért kívánkozik Csárdi egy bukónak tűnő csapat élére? Mi a gond Majtényi Lászlóval és a Jobbikkal? Mit tenne az oktatásüggyel? Leszokik-e a dohányzásról?

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú ellenzék LMP Lehet Más a Politika Hadházy Ákos Csárdi Antal


’17 jan
11
16:21

„Le lehet győzni a rendszert” – A Momentum Mozgalom a Mandinernek

Írta: Redakció

momentum.jpg

A semmiből jött a hét elején egy új helyi népszavazási kezdeményezés, ami a budapesti olimpiai pályázat visszavonását célozza. A kezdeményezés elindítója az eddig viszonylag ismeretlen Momentum Mozgalom, akik hamarosan gyűjteni is kezdik az aláírásokat. De kik ők? A Mandinernek nyilatkoztak először az egyesület vezetői, akik nem kevesebbet, mint a rendszerváltás óta kialakult politikai kultúra leváltását tűzték ki célul.

Pintér Bence riportját híroldalunkon olvashatják.

Címkék: politika közélet mozgalom Momentum Momentum Mozgalom Fekete-Győr András


’17 jan
11
07:01

Így oldd meg a cigányügyet! – 2. rész: az oktatás

Írta: ForgacsIstvan

cigany_ovoda.jpg

Forgács István cikksorozata a cigányügyről (első írását itt olvashatják)

 

Az oktatás kérdése I. – az általános nehézségek és az óvoda fontossága

Az oktatás az az örökérvényű toposz, amivel sokat lehet és ebből adódóan sokat is szoktak foglalkozni. Állítólag mindennek az alfája meg az omegája, minden innen indul ki, és mindenki szerint valahonnan innen kellene kezdeni a cigányügy valódi megoldását.

Ugyanakkor kevés túlbonyolítottabb kérdéskör van ma a cigányokkal kapcsolatosan, mint ez, holott lehet, hogy nagyon egyszerű megközelítés mellett nagyon egyszerű megoldásokra lenne benne szükség. Én magam – nem tagadom – valami ilyesmivel próbálkozom most (két különálló részben is), mert hiszek abban, hogy mindaz, amit az elmúlt 15 évben láttam, megtapasztaltam és mások megosztottak velem, az kellően hitelessé teheti a szavaimat. Hiszem, hogy fontosak az okok is, meg az előéletük a dolgoknak, és persze sok minden más, ami hatással volt arra, hogy hol és hogyan vagyunk most; de én mégis úgy vélem, itt most a jelenkor tényeit kell mindenekelőtt látnunk. Feketén-fehéren, egy faék egyszerűségével.

A legáltalánosabb problémák a hazai cigány közösségek és az oktatás kapcsán a következők.

Címkék: oktatás társadalom roma iskola állam óvoda cigányság cigányügy Forgács István


’17 jan
10
15:51

Made in Pécs: tényleg Pécs a magyar Liverpool?

Írta: Zsigmond és Péterfy

made_in_pecs_nyito_1.jpg

Az egy évben egyszer Pécsre tévedő pesti firkász könnyen elhiheti a városról, hogy ott történik is valami, legalábbis ha a Made in Pécs fesztivál ideje alatt veti a sors az úgynevezett mediterrán hangulatok városába. Bár a rekordhidegben tartott fesztivál kocsmahelyszínei között lődörögve nem épp ez az eposzi jelző jut az ember eszébe a városról, Péterfy kollégát mindenesetre egyből elragadta az a romantikus hangulat, amibe a pestiek szoktak esni, ha azon ritka alkalmakkor esnek be Pécsre, amikor valami esemény van. 

Az esemény ezúttal a Made in Pécs volt: a fesztivált először tavaly rendezték meg, és az a lényege, hogy minden pécsi zenekarnak lehetőséget biztosítanak a fellépésre a város kocsmáiban, klubjaiban. Ennek jegyében idén összesen 109 zenekar adott rövid, húszperces koncerteket reggel tíztől este tízig folyamatosan, hat helyszínen: ezeknek a többsége igazából kocsma, és nem igazán alkalmas nagyobb létszámú koncertek megtartására. (Kisebb klubkoncertekhez viszont nem rosszak.) Az egyetlen ilyen a fő helyszínként funkcionáló, egy üzletház aljában lévő Est Café, ami viszont sajnos mindent megtestesít, ami miatt a pestiek csak annyit mondanak a Pécshez hasonló nagyvárosokra, hogy vidék.

Címkék: zene koncert fesztivál bor zenekar vidék Pécs Made in Pécs Szónok Dúzsi Bence