Kommentszűrés
’16 okt
22
11:41

Nekünk van '56-unk!

Írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

1956_forradalmar.jpg

Nekünk van '56-unk! Az egyik legjobb dolog, ami a miénk!

Ha eszembe jut, mosolygok, pedig rengetegen meghaltak és utána... De '56 csodálatos, mi vagyunk benne, bárki, aki kiment tüntetni, elszavalt egy verset, gyógyított sebesülteket, sőt, még a Molotov-koktélokat is mi dobáltuk, egyszerű emberek. Nem katonák, hanem járó-kelők, akik egyszer csak üvegekkel vették fel a harcot a tankok ellen, a világ legnagyobb hadserege ellen.

Címkék: történelem emlékezet 1956 szabadság forradalom szabadságharc


’16 okt
21
15:01

Szlovénia első vezetője: Csodálom a szabadságszerető magyarokat

Írta: Redakció

alojz_peterle_2.jpg

„Csodáltam a magyarokat, akik úgy döntöttek, harcolnak a saját méltóságukért és szabadságukért” – mondja Alojz Peterle, a független Szlovénia első miniszterelnöke 1956-ra emlékezve. Peterle maga is egy újszülött ország vezetőjeként nézett szembe a rájuk támadó jugoszláv hadsereggel, de Szlovénia megnyerte a háborút. Az EP-képviselő hisz a visegrádi együttműködésben és abban: Közép-Európa segíthet kilábalni az Unió válságából. Interjú.

„Szlovéniában nem tört ki forradalom a kommunizmus ellen, viszont a függetlenség kinyilvánításakor rögtön háborút kellett megvívnia a jugoszláv hadsereggel, a tíznapos háborút. Ekkor ön volt a miniszterelnök, a függetlenné vált Szlovénia első vezetője. Értelmiségi körökből érkezve háborús miniszterelnök lett: hogyan viselte mindezt?

Először is, senki nem várta a kereszténydemokraták győzelmét az első demokratikus választáson, 1990-ben. Mi magunk is meglepődtünk. Mivel én voltam a győztes párt vezetője, én lettem a kormányfő, bár korábban nem álmodoztam erről, nem volt ez a pálya a rögeszmém. Mindenesetre nem bántam meg, hogy vállaltam ezt a felelősséget. Úgy gondolom, ha csak profi politikusok lettünk volna, nem tudtuk volna ezt megcsinálni. Az úgynevezett „realisták” azt mondták nekünk, álljunk le, senki nem fog minket támogatni, veszíteni fogunk, és így tovább. A politika a lehetőségek művészete – de néha a lehetetlenség művészete is. És megcsináltuk. (...)

Történelmi fordulópont idején volt a független Szlovénia első miniszterelnöke. Huszonöt évvel később mi, európaiak újra történelmi időket élünk. Mit gondol a mai helyzetről?

Szabadok vagyunk, de még nem egyesültek. Az első 42 évemet egy kommunista diktatúrában töltöttem. Tudom, mit jelent a szabadság és annak a hiánya. Láttam a megosztott Európát. Aztán lebontottuk a Vasfüggönyt. Emlékszem, hogy régen, amikor Brüsszelbe utaztam, háromszor kellett pénz váltanom, számos határon kellett átkelnem. Nem akarok újra egy megosztott Európát látni. Nem örülök annak, hogy nem tudjuk a politikai értékeinket exportálni. Háború van Ukrajnában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában. Konfliktusok vesznek minket körbe. Menekültválsággal kell szembenéznünk. Nincs ebben semmi romantikus. 2004-ben még annak hittük a helyzetet. De soha nem gondoltam azt, hogy Szlovénia és más korábbi kommunista országok egyszer s mindenkorra a geopolitikai törésvonalak jó oldalára kerülnek és kész. Soha nem volt az álmom az, hogy egyszer befejezünk egy történelmi projektet és akkor aludni mehetünk. Ez egy soha véget nem érő történet. Ez egy építkezési terület. Sok jelét látom a szétesésnek, a Brexit nem csak a britek számára, hanem nekünk is tragédia. Hadd emlékeztessek mindenkit a jugoszláv történetre: ha egyszer elveszítjük a közös nevezőinket, a közös életre szóló akaratunkat, akkor az a véget jelenti. Azt hiszem, kockán forog az európai projekt. Politikai válságot látok Spanyolországtól Ausztriáig. Megterhelő és kritikus idők várnak ránk a közeljövőben.

Milyen megoldást tud Közép-Európa kínálni erre a válságra?

Az európai szellemet új energiával kell felélesztenünk. Az úgynevezett új tagok, Kelet-Közép-Európai országai képesek lehetnek erre. Hiszem, hogy politikai kötelességünk erre törekedni. A Balkánra vonatkozó ismereteink is fontosak ezen a téren. Nagy reményeim vannak a visegrádi együttműködéssel is. Közép-Európa szellemisége a maga történelmi érzékenységeivel segítheti Európát túljutni ezen a válságon.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú történelem 1956 demokrácia rendszerváltás kommunizmus EU Európa Szlovénia Jugoszlávia Alojz Peterle


’16 okt
21
11:31

„Nekem kifejezetten tetszettek a gárdisták!” – Dúró Dóra a Mandinernek

Írta: Redakció

duro_dora1.jpg

Nincs Simicska-Vona konspiráció; ellenben a kiábrándult fideszesekre számít a Jobbik – mondja Dúró Dóra a Mandinernek. A Jobbik frakcióvezető-helyettese éppen tíz éve Gyurcsány kapcsán ismerte meg leendő anyósát – de nem ezért utálja az akkori kormányfőt. Lapunknak elmagyarázta, mire gondolt a „költő”, azaz Vona Gábor, amikor arról beszélt, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye; de védelmébe vette az egykor az Országgyűlésben „robertázó” férjét, a Jobbik-frakcióból azóta kicsapott Novák Elődöt is. A holokauszt-filmeket sokallja a parlament kulturális bizottságát is elnöklő Dúró, aki szerint még a Fidesz leváltása sem ér annyit, hogy az MSZP-vel egyezkedni kezdjenek. Nagyinterjúnk.

„Támogatásokról jut eszünkbe egy kérdés, amely ismerős lesz önnek: miért nem lehet Simicskát elszámoltatni a Jobbikban?

Valóban volt egy vita Előd egyik felszólalása kapcsán, de szeretem hinni, hogy ez nem így van, hogy nem lehet...

Ha nem így van, miért nem szólt a férjének, hogy ne kérdezgessen ilyeneket belső levélben?! Lehet, hogy még ma is együtt ülnének a Parlamentben!

Épp a héten volt a kulturális bizottságban a Médiatanács éves beszámolója. Tudják, mi derült ki? Az, hogy a Hír TV-ben a Jobbik megszólalóinak aránya súlyosan alulreprezentált. 10 százalék körüli, miközben ugye ennek duplája a politikai súlyunk. Ennyit arról, hogy Simicska Lajos áll-e a Jobbik mögött.

Nem ő áll?

Akárhogy is igyekszik ezt terjeszteni a Fidesz: nem.

Vona Gábor már másodjára találkozott vele nemrég...

Úristen! Orbán Viktorral is találkozott a héten. Vele ráadásul négyszemközt beszélt, míg Simicska Lajossal nem, csupán egy rendezvényen, két percig. Nem éppen megfelelő körülmény a nagy konspirációra.

Konspiráció? Az erősen KGB-gyanús feleséggel megáldott Kovács Béla már ott sertepertélt és milliókkal támogatta is a Jobbikot tíz éve, amikor önök hősiesen támadást indítottak a szovjet emlékmű ellen a Szabadság téren. Pénznek nincs szaga, úgyhogy belefér?

A Jobbikot sem közvetve, sem közvetlenül soha semmilyen külföldi állam nem támogatta pénzzel.

Miért ilyen biztos ebben? Lehet, hogy csak nem tud róla.

Nem támogatta. Ami az oroszokat illeti: Magyarország érdeke, hogy gazdaságilag jó kapcsolataink legyenek velük. Másrészt van egy emlékezetpolitikai vetülete is a két ország viszonyának. A szovjet hadseregre támaszkodva évtizedekig működtettek itt egy diktatúrát, amely a szűk vezető rétegen kívül mindenkit megnyomorított. Emellett nem lehet szó nélkül elmenni, de ez két külön dimenzió.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú ellenzék Jobbik MSZP Novák Előd Fidesz Dúró Dóra Simicska Lajos


’16 okt
20
12:41

Tunne Kelam: '56 reményt jelentett számomra

Írta: Redakció

tunne_kelam_1.jpg

A szabadság egyetlen garanciája a polgári lét szabadsága. A veszély az, hogy egyre több európai kerül függő helyzetbe, mert lemondanak a választás szabadságáról a fogyasztás és szórakozás érdekében – mondja Tunne Kelam, az észt szabadság harcosa, a magyar '56 csodálója, egykori antikommunista ellenálló, európai parlamenti képviselő. Kelamot '56-hoz fűződő emlékeiről és a mai Európáról alkotott véleményéről is kérdeztük.

„Az észtek és a többi kelet-európai nép visszanyerte a függetlenségét 25-26 éve. Milyennek látja a mai európai helyzetet?

A szabadság értelmes, pozitív kihasználását nagyban akadályozták a régiónk posztkommunista elitje. Még Észtországban is. A volt kommunisták újra megszerezték a vagyont és a hatalmat, miközben az embereknek azt mondták, ők maguk a felszabadítók és demokraták. Mindenesetre itt Észtországban szerencsések vagyunk a puha átmenettel. Minden eshetőség ellenére sikerült elkerülnünk a vérontást. Ez egy csoda volt.

Európa manapság újra egy fordulóponton áll. Hogyan tudjuk megőrizni Európában és országainkban a szabadságot?

Először is, nem szabad követnünk a régi Róma példáját a kenyérre és cirkuszra, vagyis a fogyasztásra és szórakoztatásra alapozó berendezkedésével. Ma már a politika is a szórakoztatóipar része lett. Számomra a szabadság egyetlen garanciája a polgári lét szabadsága. A veszély az, hogy egyre több európai kerül függő helyzetbe az állami segélyezés, az állami irányítás, vagy éppen Brüsszel által, vagy más rajtuk kívül álló tényezők miatt. Erich Fromm, a híres pszichológus 1941-ben megjelent Menekülés a szabadságtól című könyvében megmagyarázta, hogyan is születnek meg a náci és szovjet birodalomhoz hasonló diktatúrák. Szerinte az emberek tudják, hogy mitől akarnak megszabadulni, de nem tudják előre, mire is használják a szabadságukat. Sokan vannak olyanok, akik a választás szabadságát egy új vezető, egy új diktátor számára átadnák. Pedig a szabadság kemény munkát és a személyes felelősség felvállalását jelenti életünkben és döntéseinkben. A demokrácia is a kemény munkán és a felelősségen alapul.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

 

Címkék: történelem 1956 szabadság forradalom kommunizmus EU Európa Észtország Szovjetunió Tunne Kelam


’16 okt
19
16:11

Gyilkosságra bujtogattak a Müpában. És gyönyörű volt.

Írta: Stumpf András

both_miklos_ukrajna.jpg

Nem kezdem sorolni a helyzeteket, amikor nagyon nem jó magyarnak lenni. Azokat úgyis képes sorolni minden magyar, talán minden más nemzet fiainál-lányainál jobban a világon. Van viszont néha egy-egy pillanat, amikor ez a ténybeli tény egyúttal csodálatos érzés is. És nem, nem csak a foci (néha) meg az olimpia ilyen.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert most vettem észre, hogy a minap reggel beesett a postaládámba a Budapest Ritmo fesztivál záró sajtóközleménye, aztán homlokomra csaptam: elsodortak a mindenféle események és nem írtam még egy sort sem a szombat estéről!

Pedig ez bizony olyan szombat este volt, amikor éppen nagyon jó magyarnak lenni.

S hogy mi volt szombat este?

Az említett fesztivál volt a Müpában, annak is a második napja, azon belül pedig egy koncert: Both Miklós Titokzatos Ukrajnája.

Címkék: zene kultúra népzene Ukrajna Both Miklós


’16 okt
19
07:01

Így legyél Magyarország örökös vezetője!

Írta: pinter.bence

democracy.jpg
Kemény és szívós munkával, egy sor merénylet és kapitalista összeesküvés túlélése után végre sikerült: létrehoztam egy utópiát Magyarországon, ahol mindenki busszal vagy biciklivel jár, mindenki egészséges, az oktatás minősége az egekben, a gazdaság szárnyal, az alkoholizmus megszűnt, és ami a legfontosabb: kitöröltem a választók fejéből a választás lehetőségét, a politikai vetélytársakat örökre levertem, én lettem az ország kirobbanthatatlan, örökös vezetője.

Elmondom, hogyan.

Címkék: politika játék társadalom hatalom


’16 okt
18
17:01

„Szétloptál mindent” − Ilyen ország pedig nincs CDX.

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

quaestor_1.jpg

Hipnotizáltan olvastuk a Quaestor-sztori újabb részleteit a 444-en, hogyan is tüntetett el ostoba befektetésekkel és szimpla kitalicskázásokkal mintegy 200 milliárd forintot a különös cégbirodalom különös vezetősége − különös tekintettel a cégcsoport második embere, Kámory Ferenc írásbeli kirohanásaira saját kollégái és üzlettársai felé („Szétloptál mindent”; „mással levelezgess vazze”).

A Quaestor mára részben megismert, hihetetlen két évtizednyi működése önmagában kábé ezer darab Ilyen ország pedig nincs-posztot megérdemelne. És valójában nincs most bennünk semmi irónia: a nagypályás kóklerek tevékenysége tényleg szomorú tükörképe a rendszerváltás utáni Magyarországnak.

Címkék: ilyen ország pedig nincs brókerbotrány Quaestor brókerügy


’16 okt
18
12:31

Megint ott kell lenni

Írta: Redakció

1956.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor kommentárja

 

Az ötven éves évfordulón a baloldal már rendezett nekünk, a Fideszt támogató magyaroknak olyan 56-os megemlékezést, hogy a fal adta a másikat.

Most, a hatvanadikon megint cirkuszt szerveznek, nehogy véletlenül szépre, méltóra, magasztosra sikeredjék az ünnep.

Címkék: ünnep emlékezet jobboldal 1956 forradalom baloldal ellenzék október 23. Fidesz


’16 okt
17
11:01

Ávósokra lőtt, letépte a komcsi zászlót: Lovas György 1956-ról

Írta: Redakció

lovas_gyorgy.jpg

Lőtt, és ezzel valószínűleg ávósokat is ölt; majd később letépte a kommunista Magyarország zászlaját az ENSZ épületéről New Yorkban Lovas György. A magyar zsidó és görög származású, korán árvaságra jutott '56-os forradalmár tagja volt az újpesti Munkástanácsnak, majd Amerikában Kampányolt Barry Goldwaternek és Ronald Reagannek is. Kereskedésből szerzett vagyonát az évtizedek során nagyrészt antikommunista szervezkedésre és '56 emlékezetének ápolására fordította. Portréinterjúnk.

„Minden évben megemlékeztünk 1956-ról, a legkisebb egyletben is. Megfogadtuk, hogy mindig meg is fogunk és egy évet sem hagytunk ki. Minden évben meg kell ünnepelni 1956-ot, minden városban, ahol megalakult a szervezet, meg kell emlékezni október 23-ról, erről a forradalomról!”– harsogja szenvedélyesen Lovas György tágas otthonának nappalijában, hevesen gesztikulálva. „És betartottuk, egészen 2006-ig.” Lovasék kampányoltak a republikánus Barry Goldwaternek, aki 1964-ben indult az elnökségért, de elvesztette a harcot a demokrata párti Lyndon B. Johnsonnal szemben. Ronald Reagannek is kampányoltak, ugyanakkor maradt sérelem Lovasban. „Nagyon-nagyon fájt, hogy nem mondta el nekünk, mi a terve a Szovjetunió szétbomlasztására. És felkészületlenül ért minket a rendszerváltás, a felünk már ki volt halva, mi is lihegtünk. Nem hittünk benne és nem voltunk már felkészülve arra, amire 20-25 éve fel voltunk készülve, hogy hazamegyünk és folytatjuk a forradalmat. Nem hatalmat akartunk, hanem börtönbe tenni a maradék kommunistát!”

Szilvay Gergely portrécikkét Történelem.mandiner oldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú történelem emlékezet 1956 forradalom szabadságharc USA Lovas György


’16 okt
14
12:11

„Trónok harca” – mire lehet jó az Alaptörvény hetedik módosítása?

Írta: Redakció

joguralom.jpg

Vendégszerzőnk, Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatójának és az NKE oktatójának írása

 

A modern alkotmányoknak három alapelvárásnak illik megfelelniük – írta még 2010-ben, a magyar alkotmányozás előtt Jakab András alkotmányjogász. E három elvárás véleménye szerint a következő: a szimbolikus funkció, az állami alapintézmények demokratikus konstituálása és a hatalom jogi korlátozása.

A hatalom jogi korlátozása annál is inkább fontos, mert noha – az alkotmányjog szemüvegén keresztül vizsgálva a helyzetet – még mindig kulcsfontosságú a törvényhozó hatalom és a végrehajtó hatalom megkülönböztetése, a gyakorlatban ezek mára – politikatudományi értelemben – összeolvadtak. Ennek a jelenségnek a következményei többirányúak. Egyrészt új hatalmak (pl. média) jelentek meg – amelyeket Bibó István konkuráló hatalmaknak nevez –, illetve felértékelődött úgy általánosságban a bírói hatalom, valamint az alkotmánybíráskodás mint ellensúly jelentősége. A legújabb tendenciák azonban arra engednek következtetni, hogy a bírói hatalom is változik. Mára már világosan látszik, hogy egyre többször és egyre élesebben fognak felvillanni előttünk a különböző bírói hatalmak közötti együttműködések és konfliktusok kérdése.

Az Alaptörvény küszöbön álló, hetedik módosítása pedig elsősorban ebből a fenti szempontból jelentős számunkra, nem kizárólag az Európai Uniót feszítő migrációs válság megoldásával összefüggésben. Mert változó intenzitással ugyan, de valójában még ma is a jogrendszerek, a nemzeti jogok és az uniós jog harcát éljük az Európai Unióban.

Címkék: jog alkotmány alkotmányjog jogalkotás alaptörvény EU Európai Unió Orbán Balázs


’16 okt
14
10:31

Bob Dylanről és a hatvanas évek végéről

Írta: Redakció

bob_dylan_1.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

Pontosan az romlott el, ami az indulásnál olyan csodálatos volt, mint Bob Dylan zenéi, mint a lány a Zabriskie Pointból, mint Woodstock, mint a szabadság, amely színes lepkeként bomlott elő abból a furcsa bábból, amivé a világ lett a második világháború után – mint a friss levegő, amely még a mi párttitkár-tanácselnök szocializmusunkat is átjárta akkor, a hatvanas években.

Címkék: zene kultúra irodalom beat hatvanas évek Bob Dylan Bencsik Gábor


’16 okt
13
14:01

'56-ból az új Kánaánba – Papp László forradalmár-építészmérnök portréja

Írta: Redakció

papp_laszlo_1956.png

Fél óra alatt döntötte el 1956 novemberében Papp László építészmérnök és állapotos felesége, hogy elhagyják Magyarországot. Az '56-os forradalmár Bécs után Amerikának vette az irányt, ahol a magyarok diákszervezetének, később pedig a New York-i építészek egyesületének vezető személyisége lett. Connecticuti otthonában kalandos életéről az új New York-i '56-os emlékmű felállításáról beszél. Amerikai '56-osokról szóló interjúsorozatunk első portréja.

Szilvay Gergely portréinterjúját Történelem.mandiner oldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú emlékezet 1956 forradalom szabadságharc emigráció USA Egyesült Államok Papp László


’16 okt
12
16:01

Mindenki túltolja – Prőhle Gergely a Mandinernek

Írta: Redakció

prohle_gergely_2.jpg

„A rövid életű politikai kommunikáció mindig a túlzásokra épít, a normális érvelést lehetetlenné teszi. Ennek vagyunk tanúi pró és kontra. Mindenki túltolja a biciklit. A nyilvánosságnak ez a tulajdonsága egyszer még nagyon visszaüthet.”

Stumpf András interjúját Prőhle Gergely volt berlini nagykövettel, az EMMI helyettes államtitkárával, a Petőfi Irodalmi Múzeum leendő főigazgatójával főoldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú kultúra külföld belföld diplomácia kultúrharc kultúrpolitika Németország PIM Petőfi Irodalmi Múzeum Prőhle Gergely


’16 okt
12
10:41

Megérteni Németországot

Írta: Redakció

merkel_terv.jpg

Vendégszerzőnk, Hettyey András, az NKE adjunktusának írása


A náci bűnökön túl: a német külpolitika értelmezésének kísérlete

Német külpolitikával foglalkozó kutatóként meglepő azt látni, hogy az utóbbi hónapokban itthon Németországnál rosszabb sajtója lassan már csak Észak-Koreának van, különösen a „kormányközelinek” nevezett médiában.

Veretes megállapításokban nincs hiány a migrációs válság kitörése óta: „A német nagypolitika, a hatalmon lévő politikai erők mindenáron való megfelelni akarása, önfeladása immár közel hét évtizede történelmi tény” − írja a Magyar Idők. Merkel „egy olyan Németországot képvisel, ami szégyelli múltját, röstelli jelenét, és alig várja, hogy…valaki, mondjuk, a muszlimok leigázzák őket és ezzel megváltsák őket náci múltjuktól, örök tettesi státuszoktól, amit maguktól képtelenek elengedni, amin képtelenek túllépni” véli Schmidt Mária. „Merkel (vagy akik mögötte állnak) még korántsem adta/adták fel Európa kulturális, lelki kiüresítésének a tervét” figyelmeztet Fricz Tamás.

A német külpolitikát persze lehet, és kell is bírálni de előtte alaposan meg kell próbálni megérteni a mozgatórugóit, tradícióit, érdekeit és értékeit, különben nem tudjuk értelmezni Berlin lépéseit. Hogyan lehet az, hogy a náci múltjának súlya alatt állítólag görnyedő Németország az elmúlt húsz évben repülőgépeivel bombázta Szerbiát, kommandósaival vadászott az al-Kaida vezetőire, katonáival élet-halál harcot vívott a talibánokkal és kiképzőivel kurdokat tanított páncéltörő rakéták használatára? Ha van valami, amit az állítólagos terhelt német lelkiismeret nem engedne, akkor az, hogy a német hadsereg külföldön újra harci bevetéseket hajtson végre.

Hogyan lehet az, hogy az állítólag a másoknak való megfelelést az előtérbe helyező Németország maximális határozottsággal és saját érdekeit védve lép fel 2010 óta az EU déli perifériáján, ahol a bajba került országoknak meglehetős rugalmatlansággal, de németes kitartással ismételgeti a spórolás mantráját? Egy átlagos görög adófizető vagy portugál nyugdíjas biztosan nem azt érzékelte az utóbbi években, hogy Angela Merkel gátlásosan a sarokban ülne, és hamuszórás közben másoknak engedné át a terepet. De Berlin nem csak a kis tagállamokkal keménykedik: se vége, se hossza a francia és olasz panaszoknak a költségvetési szigor miatt, amit Berlin állításuk szerint az EU-n keresztül rájuk próbál erőszakolni.

Másfelől közelítve a kérdést: nem kellene–e örülnünk inkább, amiért Németország óvatosan, közös megoldásokra törően, nem a súlyának megfelelően lép fel Európában?

Címkék: külpolitika diplomácia EU Európa Németország Angela Merkel Hettyey András


’16 okt
10
09:51

Trump és Clinton tovább süllyed a mocsárba

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

trump_clinton_2.jpg

Már nem a bányászbéka segge alá, inkább a Föld középpontja felé tart az amerikai elnökválasztási kampány színvonala − mondhatjuk az elmúlt napok és hetek mindenoldali botrányai után. Donald Trump és Hillary Clinton az elnökválasztások történetének legnépszerűtlenebb jelöltjei közé tartoznak: az idei verseny szinte már nem is a népszerűség megszerzéséről, hanem a másik népszerűtlenségének minden eszközzel való tovább rombolásáról szól.

Donald Trumpot a vele ellenséges amerikai mainstream liberális média egy zavaros fejű, kiszámíthatatlan, nagyotmondó, szexista, ízlés nélküli, újgazdag tahónak mondja − és ki tudja azt állítani, hogy nagy vonalakban nincs igazuk a kritikusoknak?

Hillary Clintont a vele ellenséges amerikai konzervatív-jobboldali sajtó egy törtető, gátlástalan, fogalmatlan, hányaveti, állami és magánérdekeket össze-vissza keverő, korrupt gépezetet működtető, csak marketingeszközökkel idollá feltuningolt, üres figurának tartja és ki tudja azt állítani, hogy nagy vonalakban nincs igazuk a kritikusoknak?

Címkék: elnökválasztás USA Egyesült Államok Hillary Clinton Republikánus Párt Demokrata Párt Donald Trump