Kommentszűrés
’14 júl
24
18:01

Pártosság, sajtó, szabadság

Írta: pinter.bence

sajto1.jpg

Mindig visszás egy kicsit, amikor politikai erőknek elkötelezett médiumok vagy civilnek nevezett szervezetek arról beszélnek, hogy nincs független civil, nincs független újságíró. A cél egyszerű: egyrészről legitimálni kell saját kendőzetlen pártosságukat, másrészt el kell ültetni a fejekben, hogy nincs harmadik út. Például ha nem vagy kritikátlanul kormánypárti, akkor bizony bajnaista, gyurcsányista vagy balliberális értelmiségi vagy. Esetleg kommunista. Punktum.

Címkék: média sajtó szabadság függetlenség sajtószabadság


’14 júl
24
12:01

Iszik és teker? Mértékkel, miért ne?

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

kerekpar.jpg

Tegye fel a kezét az, aki bringázott már alkoholfogyasztás után.

És utána még egyszer, ha balesetet okozott ezzel.

Nos, ennyire életszerű a kerékpározás mértékletes alkoholfogyasztás utáni engedélyezése, és ennyire volt fölösleges korlátozás a korábbi tiltás.

A 2010 óta regnáló kormányzatról nem mondható el, hogy a társadalom különböző szektoraival, léthelyzeteivel kapcsolatos szabályozások liberalizálását tartaná szem előtt − kivéve az otthoni pálinkafőzés engedélyezését. A több államban és több szabályozásban hívő kormányzat viszont egy területen megnyitotta a szabadság kis szelepét. Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van − derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Ez egy, a valósághoz igazodó, életszerű, az embereket felnőttként kezelő döntés. 

Címkék: közlekedés alkohol társadalom szabadság kerékpár bringa felelősség bringázás


’14 júl
24
07:01

Hogyan lesz így arányos a budapesti választás?

Írta: bakó.bea

budapest_kozgyules.jpg

Zöld utat adott az Alkotmánybíróság hétfői döntése a fővárosi választási rendszer átalakításának, sőt, gyakorlatilag egy árnyalatnyit még rontott is a helyzeten. Ugyanis azt rendben lévőnek találta a testület, hogy a kerületi polgármesterek alkotják a Fővárosi Közgyűlést − úgy, hogy jelentős különbségek vannak a kerületek mérete és lakossága között , viszont a kompenzációs lista lakosságszám alapján való súlyozását már alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette. Szintén elbukott az alkotmányosság tesztjén az a meredek ötlet, miszerint a jelöltek ajánlóíveit aláírók a személyes adataik sorsáról csak szűk határidőn belül kérhettek tájékoztatást.

Az ötvenhét országgyűlési képviselő által kezdeményezett utólagos normakontroll két fő kérdést érintett: a Fővárosi Közgyűlés összetételének átalakítását és az ajánlóívekre vonatkozó adatkezelést. Miután ugyanis a parlamenti választás után kiderült, hogy több párt ajánlóíveket másolt, akként módosították a választási eljárási törvényt, hogy az érintettek csak addig kérhetnek tájékoztatást az ajánlóíven lévő adataik kezeléséről, amíg a választási iroda jogerősen nyilvántartásba nem veszi az adott pártot vagy jelölő szervezetet. Gyakorlatilag viszont a legtöbb aláírónak tudomása sem volt eddig az időpontig arról, hogy az adataikat esetleg lemásolták, vagy bármilyen visszaélés történt.

Az ajánlóívekkel kapcsolatos adatigénylés mindenesetre az egyszerűbb kérdés volt. Az Alkotmánybíróság egyhangúan ki is mondta, hogy sérti a személyes adatok védelméhez való jogot ez a rendelkezés, és megsemmisítette a határidőről szóló kitételt. Viszont továbbra is csak az kérhet tájékoztatást az ajánlóíven szereplő személyes adatairól, akinek az ajánlását megszámolta a választási iroda, tehát az szükséges volt a párt indulásához. A pluszban gyűjtött ajánlások miatt, melyek az indulás szempontjából lényegtelenek, továbbra sem lehet reklamálni.

Az már fogósabb kérdés volt, hogy mit mond a testület a Fővárosi Közgyűlés összetételének átalakításáról: a döntés logikája érthetetlen, de ez sajnos nem meglepő.

Címkék: politika belföld önkormányzati választás Budapest Alkotmánybíróság Fővárosi Közgyűlés


’14 júl
23
20:01

Szakértő: Rakéta okozhatta a maláj gép tragédiáját

Írta: Redakció

malaj_gep_tragedia.jpg

Szinte biztos, hogy az Ukrajnában lezuhant maláj repülőgépet egy földről indított rakéta általi külső találat érte – mondta a Mandinernek Simon Péter repülőmérnök, a Légikatasztrófa című könyv szerzője. A szakértő szerint esélytelen volt a repülőgép megmenekülése, a fekete dobozból már nem fogunk sokat megtudni, és a politikai vonatkozások miatt kétséges, hogy a teljes igazságot rövidesen megismerhetjük.

„Volt esély arra, hogy a tragédia előjeleit, az esetleges rakétabecsapódást előzetesen érzékeljék a repülőgépen?

Az eseménynek nem volt előjele, nem volt vészjelzés a pilóták részéről, ami mindenképp a gép pillanatok alatt történő megsemmisülését, a levegőben történő szétesését, felrobbanását valószínűsíti. Kisebb-nagyobb részegységek biztosan maradtak egyben, de a gép valószínűleg még a levegőben darabokra hullott közvetlenül a robbanástól és/vagy a kontrollálhatatlan zuhanás közben.

Mit tart valószínűbbnek: a repülőgép meghibásodása vagy külső behatás, például rakétatámadás okozhatta a tragédiát?

A tragédia lehetne egy műszaki hibából eredő robbanás is, mint a TWA-800-as gép esetében történt; de ezúttal, szinte példátlan módon, már az első hírek a rakétatalálatról szóltak. Az első hírek és az azt követő nyilatkozatháború óta már olyan fotó is nyilvánosságra került a roncsról, amely a feltételezett SA-11 vagy egy hasonló elven működő rakéta találatára enged következtetni. A rakéta – ha valóban a feltételezett típus volt – a cél előtt felrobbanva a robbanás lökéshulláma okozta pusztításon kívül nagysebességű repeszek sokaságával árasztja el a célpontot; maga a rakéta a hangsebesség több mint háromszorosával halad. A képen a pilótafülke – valószínűleg annak a bal oldala – egy része látható olyan sérülésekkel, amelyeket nagy valószínűséggel repeszek okoztak.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

Címkék: repülés közlekedés külföld tragédia Oroszország Ukrajna Simon Péter ukrán válság maláj repülőgép


’14 júl
23
15:01

1944. március 19.: a sorsfordító náci megszállás

Írta: AgentUngur

nemet_megszallas.png

Nem vagyok oda az emlékművekért, névváltoztatásokért, ünnepségekért és megemlékezésekért. Nem azért, mintha időnként nem lennének fontosak, de a mai Magyarországon egész egyszerűen túl sok van belőlük. Kár a bronzért, erőfeszítésért, botrányért.

A Szabadság téri német megszállási emlékmű olyan, amilyen. Itt nem kívánom értékelni, csak magát az eseményt, amire emlékezni kívánt. Üzenetének ugyanis van egy nagyon fontos eleme. Az, hogy alaposan leszögez egy megkerülhetetlen tényt: Magyarország 1944. március 19-én elvesztette egyébként is meglehetősen csekély mozgásterének túlnyomó részét – ha röviden akarjuk mondani, elvesztette függetlenségét. Nem igazán az emlékmű számít, hanem az, hogy magával az eseménnyel legyünk tisztában, azzal kapcsolatban kéne hisztériától és bel(kül) politikától mentes vitát folytatni. A vitáért a bronzzal ellentétben ugyanis sohasem kár.

A német megszállásnak számos tragikus következménye lett, ezek közül a magyar zsidóság tragédiája az egyik, az érintett magyar polgárok számát és sorsának kegyetlenségét illetően kétségtelenül a legnagyobb. Nem elfogadható narratíva az, hogy 1944. március 19-e után nem volt magyar felelősség a történtekben, de az sem, hogy egy szuverén magyar állam saját akarata lett volna, ami történt.

A megkerülhetetlen tény tehát a következő: ha nincs német megszállás, a magyarországi zsidók, zsidó gyökerű magyarok túlnyomó része, több mint kilencvenöt százaléka megalázva, megtaposva bár, de túléli a második világháborút. A berlini döntés Magyarország megszállásáról igazi fordulópont.

Címkék: történelem holokauszt náci zsidó emlékmű német megszállás Harmadik Birodalom 1944. március 19.


’14 júl
23
11:11

Csakazértis-emlékmű: dicstelenül és avatatlanul

Írta: TuRuL_2k2

szabadsag_ter_a_nemet_megszallas_aldozatainak_emlekmuve.png

Vasárnapra virradóra helyére került a német megszállás áldozatainak emlékművének szoborcsoportja. Az éjjeli órákban, kordonok és rendőrök védelmében emelték be a már álló oszlopok elé az angyalt és a sast. Az eddig sem dicső, eddig sem méltóságos történet e mozzanata is nélkülözött minden dicsőséget, minden méltóságot, akár logisztikai, akár botránymegelőzési okai voltak az időpontválasztásnak.

Senkivel, de tényleg senkivel nem találkoztam, aki ezt az alkotást igazán magáénak érezné – nem csoda, hogy avatatlanul marad. Így aztán lett egy olyan emlékművünk, ami senkinek nem hiányzott, senki nem kérte, ellenben sokakat sért és még diplomáciai konfliktusokat is okoz (elég csak az alkotás ellen tiltakozó Egyesült Államokra gondolni, akiknek ráadásul onnan néhány méterre áll a nagykövetsége). Ez kétségkívül olyan politikai teljesítmény, ami párját ritkítja.

Címkék: Szabadság tér német megszállás áldozatainak emlékműve


’14 júl
22
17:31

Szocik kongresszus után: sok hűhó semmiért?

Írta: Redakció

tobias_jozsef.jpg 

Vendégszerzőnk, Kóré András politológus írása.

Tisztújító kongresszust tartott a Magyar Szocialista Párt. Magyarországon hozzászokhattunk már ahhoz, hogy ezeknek a legmagasabb pártdöntést hozó szervezeteknek a személyi kérdései nem tartogatnak meglepetést. Huszonnégy év távlatából kijelenthetjük: igazi jelentőségük nem abban áll, hogy viták és programok ütköztetése során ki győzi meg a legtöbb tagot és nyeri el az irányítási lehetőséget. A kivétel-erősíti-a-szabályt alapon természetesen volt erre is példa, így az MDF-en belüli feszültséget Dávid Ibolya és Lezsák Sándor az elnöki címért folytatott tényleges küzdelme oldotta fel. Azonban elmondható, hogy aki alulmarad ma egy pártvezetésért vívott küzdelemben, annak lassan távoznia kell a szervezetből. Ezért sokkal fontosabb, hogy a távozó vezetőnek a bizalmasai milyen erőt képviselnek és tudnak-e a válságra reagálva dinasztikus módon azonnal kiállítani egy saját embert, vagy összedől-e az addigi kurzus és új jön. Utóbbi történt 2010-ben az MSZP-vel, amikor Mesterházy Attila átvette Lendvai Ildikótól az elnöki címet és szembefordult mindennel, ami Gyurcsány Ferencre emlékeztetett.

Ez a metódus azért is fontos, mert a gyors reagálás és személyi javaslat dönti el, hogy tartósak lesznek-e a pártszervezeten belül lezajlott változások. Mesterházy Attila az elmúlt négy évben sikerrel központosította pártját és alakította át személyi arculatát. Első lépései közé tartozott, hogy összevonta a párt- és a frakcióvezetést. A párton belüli csoportosulások is megtapasztalhatták az új elnök hatalmi felfogását, az addigi híres, pluralizmust sejtető platformokat kabinetekké alakította át. Mintegy kétszáz főt távolított el a pártszervezetből és türelmesen kivárta azt is, hogy mikor lehet a legkisebb kockázattal kitenni Gyurcsány Ferencet az MSZP-ből.

Szervezeti szinten az elnökség teljes hatalmat kapott a képviselőjelöltek kiválasztására, majd a 2012-es kongresszuson a régi nagy öregeknek már semmilyen szerep nem jutott. Ehhez a menetrendhez tartozott a fiatalabb politikusok bevonása az országos politikai döntések meghozatalába, akik közé Tóbiás József Komárom megyei elnök is hozzátartozik. Mint bizalmi ember, Mesterházy döntéseinek egyik fő támogatója lett. Az MSZP mostani kongresszusa azzal, hogy 263 (92%) szavazattal őt, az előző elnök egyik emberét választotta vezetőjéül, a szervezet változásait elfogadta és azt üzeni, hogy a megelőző időszak demokratizmusa és sokszínűsége helyett mindenekelőtt a választásokon megszerezhető mandátumok maximalizálása a kiemelt cél. Ezen a téren nem várhatunk változást, mindössze egy személycsere történt.

Címkék: baloldal ellenzék MSZP Mesterházy Attila Botka László Tóbiás József


’14 júl
22
15:31

Közel-keleti kirakós: ki kinek a barátja és gyűlölt ellensége?

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

kozel_kelet.jpg

„Most, hogy vége van a világbajnokságnak, nem 10 millió szövetségi kapitány országa vagyunk, hanem 10 millió Közel-Kelet szakértőé” − írja egy barátunk, és milyen igaza van. Bár Magyarországon leginkább az Izrael vs. arabok tengelyen gondolja magát jólértesültnek minden térség iránt érdeklődő hírfogyasztó; a Közel-Kelet ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb gordiuszi csomó minden világpolitikus számára.

Tavaly a Washington Post közölt egy igencsak összetett ábrát a szíriai konfliktus belső és külső viszonyairól.

Most pedig a neten terjed a Slate magazin kiváló, friss táblázata a Közel-Kelet baráti és ellenségességi viszonyairól. A kis ikonokra kattintva a kiválasztott két fél egymással szembeni kapcsolatairól többet is megtudhat az olvasó. A Joshua Keating és Chris Kirk által összerakott táblázat átnyálazása és bemagolása után garantáltan többet fogunk tudni a Közel-Keletről − és garantáltan tanácstalanabbá is válhatunk.

Címkék: külföld iszlám konfliktus Izrael Palesztina Irán Irak Egyiptom Törökország Közel-Kelet Hamász


’14 júl
22
07:01

Majdnem szabadság, majdnem Nyugat − Kádár és mi VII.

Írta: Redakció

kadar_janos_szabadsag.jpg

Vendégszerzőnk, Kiss Ádám (WeLoveBalaton) írása.

Pár éve egy kutatás azt vizsgálta, hogyan élték meg a zimmer frei-éra nyertesei, hogy Kádár halála és a Wind of Change romba döntötte a balatoni aranykort. A kutató érdekes megállapításra jutott: '89 előtt a Balaton majdnem olyan volt, mint a Nyugat, legalábbis akik nyakig ültek a valutában és a nagymellű keletnémet lányokban, ezt hitték. De amikor leomlott a fal, meghalt Kádár és eljött az igazi Nyugat, szörnyen csalódniuk kellett, mert nem azt kapták, amit elképzeltek. De nem is kaphatták azt, hiszen a maguk kvázinyugata, amihez az igazit mérték, egy illúzió volt.

A kádári alku lényegét rengetegen körülírták már, nincs is benne semmi vitatni való. A harmincas évek végétől a hatvanas évek elejéig a magyar társadalom minden rendű, rangú, vallású, politikai nézetű csoportját kiforgatták az életéből. Ki ne mondott volna igent arra az ajánlatra, hogy akkor innentől mindenki békén lesz hagyva, ha nem ugrál, cserébe kap munkát, Trabit, telket?

És igen, Kádár „jó király” volt. Olyan, mint Ferenc József és Horthy. Közvetlen volt, joviális volt, nép fia volt, nem olyan eszelős értelmiségi figura, mint a rákosisták. Az ilyet szereti a magyar, még ha véres kézzel is csinálja meg a boldog békeidőket. És igen, az ő idejében érte el a huszadik század modernitása Magyarországot. Még ha neki ehhez legfeljebb annyi köze volt, hogy hagyta a beatzenét átszűrődni a határon, és hagyta, hogy a kedvenc értelmiségijeit, Sartre-ot és más távoli bölcseket olvassanak itthon. Ő meg beérte a nyugati bunyós filmekkel, péntek esténként a Báthory utcai minisztériumi vetítőben, pirosaranyas szendvicset majszolgatva. A krumplipaprikást szerette, nem a bélszínt, ugyebár.

Címkék: történelem társadalom szabadság rendszerváltás szocializmus kádárizmus alku Kádár János Kádár és mi


’14 júl
21
16:01

Henri Boulad SJ: Európa nem veheti magára a világ összes baját

Írta: Redakció

henri_boulad.jpg

Aki nem hajlandó integrálódni, azt haza kell küldeni – mondja az európai bevándorlásról Henri Boulad SJ egyiptomi jezsuita szerzetes, neves katolikus szerző. Boulad szerint a nyugati hatalmak eltérítették eredeti céljától az arab tavaszt, a törökök EU-s csatlakozása rémálom, és ugyanúgy szavazni kellene más országokban is a mecsetek, minaretek építéséről, mint Svájcban. Henri Boulad július 17-én, csütörtökön tartott előadást Budapesten a jezsuita Párbeszéd Házában, ezután beszélgettünk vele.

„Könyveiben arról értekezik, hogy az iszlám még nem békült meg a modern időkkel. Hogy látja, változott ez vagy még mindig így van?

Sok muszlim szeretné, ha ez megtörténne. De a radikálisok elutasítják ezt a Korán nevében. Azt mondják: ha megtörténne, amit szeretnétek, akkor az iszlám nem lenne többé iszlám. És ezzel egyetértek. Az iszlámot nem lehet megreformálni anélkül, hogy elvesztené identitását és természetét. 

Ha jól tudom, ön kedveli a szúfi hagyományt. Ez sem jelentene megoldást?

Igen, nagyon szeretem a szúfi miszticizmust. De a szúfizmust elítéli az iszlám főáram.

Hanyatlást lát Európában: ön szerint mikor kezdődött ez a hanyatlás és miért?

Amikor Európa elvesztette spirituális és keresztény gyökereit. A judeo-keresztény örökség része az európai identitásnak. Amikor hivatalosan elutasította az EU, hogy ezt megemlítsék az „európai alkotmányban”, az ennek a gyökérnek az elvágását jelentette, minden realitás és igazság ellenére. Európa három pillére épül: a görög-rómaira, a judeo-keresztényre és a modernitásra. Ez a három örökség formálta Európát. Ha elfelejti a judeo-keresztény örökségét, elveszíti a lelkét.

Ez a folyamat visszafordíthatatlan?

Semmi sem visszafordíthatatlan, csak harcolni kell az értékeinkért.”

Szilvay Gergely interjúját Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú iszlám bevándorlás kereszténység civilizáció jezsuita EU Európa Közel-Kelet Henri Boulad SJ


’14 júl
21
13:11

Szentmihályi Szabó Péter, a magyar glóbusz galaktikus nagykövete

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

szentmihalyi_szabo_peter.jpg

Azt írja az újság, Szentmihályi Szabó Péter lehet Magyarország római nagykövete. Először is, tök menő, hogy a Galaktika scifi-magazin egykori szerkesztője személyében első alkalommal léphet be a geek szubkultúra a magyar diplomácia már eddig is színpompás világába. Másodszor: a Magyar Hírlapba hosszú-hosszú évek óta naponta, fáradhatatlanul közírogató Szentmihályi Szabó Péter eddigi kalandos életútja a huszadik-huszonegyedik századi Magyarország tömény összefoglalója. Mi több, SZSZP a pályafutása alapján a komplett magyar glóbusz, a magyar galaxis írója, Nostradamusa és immár nagykövete lehet!

Címkék: sci-fi irodalom újságírás nagykövet diplomácia Róma Olaszország Szentmihályi Szabó Péter


’14 júl
20
12:01

Laposa Bence: A bor arra szolgál, hogy élményt adjon

Írta: Redakció

laposa.bence.jpg

Vajon mi a bor valódi küldetése és mi teszi olyan megbízható fajtává az olaszrizlinget? Hogyan lehetne egy újfajta minőséget létrehozni és vajon elérhető utópia, hogy egész évben pezsegjen a turizmus a Balatonnál? Laposa Bence badacsonyi borásszal beszélgettünk a hazai bormarketingről, a Balatoni Körről, a termelői piacok előretöréséről és arról, hogy hogyan lehetne áthangolni a balatoni vendéglátást.

„A hétköznapjai során senki ne gondolja, hogy egyedül van a céljaival. Nagyon sokszor érzi magát az ember ufóként a saját közegében – de amikor látja, hogy van még másik húsz olyan, aki nagyon sok mindent hasonlóan csinál, 5-10-100 kilométerre tőle, akkor az egy jó dolog. Tudunk egymástól tanulni, ennek már van egy belső motiváló ereje, amely egyáltalán nem lebecsülendő. Az alakulás óta többet látogatjuk egymást, több a közös témánk, többet ajánljuk a másikat. Kezdjük megismerni és elismerni egymást. Ez az alapja. Vannak komoly szakmai céljaink is, nagyrészt a borászattal, gasztronómiával összefüggésben. Igyekszünk minden olyan dologra időt fordítani, amely a Balatonhoz köthető. Első kampányunk a »balatoni bort a Balaton-partra«. Ez az alapvetés kitágítható és a bor helyébe bármilyen más termék behelyettesíthető. Fontos a helyi alapanyagok használata, a törekvés arra, hogy az a turista, aki idejön, helyi dolgokkal találkozzon. Elsősorban ez nem a mi gazdasági érdekünk, sokkal inkább arról szól, ha valaki elmegy a világon egy vidékre, ideje nagy részét azzal tölti, hogy mi kerül a poharába és a tányérjába. Ha az adott helyen pozitív impulzusokat, egyedi dolgokat kap, ami helyből származik a visszacsatolás is pozitív lesz.
 
Egyszerű, őszinte, helyi dolgok kellenek. Ha ezt borban, ételben és egyéb termékekben meg tudjuk valósítani, hatalmasat léptünk előre. Pontosan ebben kell még fejlődnünk és behozni a nagy lemaradást. (...) A tóti piac jó példa erre: rájöttek az emberek, hogyha meg akarnak itt élni, vagy az átlagnál egy kicsit jobbra vágynak, akkor el kell kezdeni termelni és létrehozni valamit. Akik pedig jól csinálják, azok pénzt is tudnak keresni vele: ez egy olyan felismerés volt a Balaton-parton, amelyre ötven évet kellett várni; harminc évig működött a tömegturizmus, húsz évig volt egy tetszhalott állapot, de mostanra végre rájöttek az emberek, hogy ami idáig volt, az nem jó. Olyan nincs, hogy produktum nélkül akarunk megélni, és elkezdtek dolgozni a maguk módján, kicsiben, a két kezükkel. Ha az ember kimegy a tóti piacra, látja, hogy azért nem vagyunk teljesen elveszve, egy csomó jó dolog van a szörpöktől kezdve a lekvárokon át a szárított almachipsen keresztül a különböző pástétomokig. Ebben egy olyan mobilizáló hatást érzek, amely a vidék és az egész ország szempontjából elengedhetetlen. Meg kell találni azt a fajta ellenpólust, lehetőséget a multikkal szemben, hogy legalább amit megeszünk, abban találjunk helyi alternatívákat.”

Terján Nóra interjúját Bor.mandiner oldalunkon olvashatják.

Címkék: interjú kultúra bor életmód minőség gasztronómia Balaton Badacsony Laposa Bence Balatoni Kör


’14 júl
19
20:01

Óda a könyvtárhoz − Utolsó utáni figyelmeztetések III.

Írta: Redakció

konyvtar.jpg

2014 az I. világháború századik, a rendszerváltás huszonötödik, valamint korszakalkotóan legendás és mértékadóan befolyásos lap-ősünk, az Utolsó Figyelmeztetés születésének tizenötödik évfordulója. Az 1999-es indulás körülményeiről és az első évekről ebben a cikkünkben olvashatnak. Az UFi emléke szívünkben él – de egyébként az interneten is, hiszen az egy évtizeddel ezelőtti cikkeink nagy része most is elérhető a régi archívumban.

Idén alkalmanként szemlézünk az évtizedes cikkeinkből, hátha kiderül belőlük valami maradandó. Például az, hogy könyvtárba járni jó.

R. R. meg is írta, épp tíz évvel ezelőtt.

*

Óda a könyvtárhoz (UFi; 2004. augusztus)

F. énnekem igen jó barátom. Szó nélkül jött sittet pakolni, mindig jó borokat hoz, és a születésnapomat is tudja, amivel engemet folyamatos jelleggel zavarba ejt. Sok más mel­lett könyv­tár­sza­kot is vég­zett, és ez­zel tár­sa­sá­gunk­ban ki­fogy­ha­tat­lan és rend­kí­vül idét­len tré­fák for­rá­sa volt. Például: le­het-e szak­dol­go­za­tot ír­ni „A Vis­­sza-pe­csét be­üté­se” cím­mel? Az­tán F. Fülep La­jos­ról írt, aki­ről azt sem tud­tam, ki­cso­da. Ezt hív­ják csat­ta­nós vá­lasz­nak.

Bár az el­múlt év­ti­ze­dek­ben so­kan so­kat tet­tek azért, hogy a könyv­tá­ros az ér­tel­mi­sé­gi táp­lál­ko­zá­si lánc­ban va­la­hol a zöld sze­mes os­to­ros és az egy­sze­rűbb fe­hér­jék kö­zött he­lyez­ked­jen el, a ma­gyar nagy könyvtárosnemzet. Ma már sen­ki nem tud­ja, ki volt Er­dé­lyi Pál, Fitz Jó­zsef és Ha­lász Gá­bor, vagy ép­pen mai nap­ság mi­lyen mun­kát vé­gez mond­juk egy La­ka­tos Éva. Per­ver­zi­ó­ban ugyan csak va­la­mi na­gyon csúf fi­ze­tős ol­dal­hoz ha­son­lít­ha­tó, de e ha­sá­bok­ról ki­ált­juk be­le a vi­lág ar­cá­ba: bib­li­og­rá­fi­át ol­vas­ni jó. A bib­li­og­rá­fi­á­hoz meg kell a könyv­tár, és kell a könyv­tá­ros. Már csak ezért sem hagy­hat­juk vesz­ni egyi­ket sem.

Címkék: könyv kultúra irodalom tudomány 2004 életmód műveltség könyvtár UFi Utolsó Figyelmeztetés


’14 júl
18
14:21

S. tanár és a szektásodás − Az értelmiség útja az útvesztésig III.

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

S_tanar.jpg

Az év talán legnyomasztóbb riportját közölte a minap a 444 arról, hogyan folytatta a budapesti elitgimnáziumban tanító S. tanár − majd tévés szerkesztő − szexuális játékait, üzelmeit, visszaéléseit különböző kiskorú diákjaival elzárt táborokban vagy épp a lakásán − és hogyan maradt mindez évtizedeken keresztül titokban, elszámoltatás, felelősségre vonás nélkül. A következmények nélküli ország, ugye.

Nem akarok most kifejezetten a személlyel, a médiában már egyre inkább teljes nevén emlegetett S. tanárral foglalkozni. Lehet, hogy a tettei jogilag már elévültek, de ő most is itt él közöttünk. Pontosabban, egyes információk szerint most már leginkább a társadalmon és régi baráti és munkahelyi kapcsolatain kívül, minden nap arra ébredve, hogy a fél ország, és annak nyilvánossága − vagyis az ő régi közege − róla és tetteiről beszél. „Vidéken élek, egy hegyoldalban van a házam, nem kell a társadalommal érintkeznem. Ez büntetés, de felszabadulás és megtisztulás is” − állítja maga S., és utána botrányos flegmasággal teszi hozzá: „Csúnya kudarctörténet ez az egész. De ezt dobta a gép”.

De hogy tudta ezt − és mindössze ennyit − dobni a gép? Ezért fontos S. tanár ügyéről az értelmiségi elit és annak útvesztése kontextusában beszélni. Tűnhet távolinak ez a kapcsolat, de feltevésem szerint van miről beszélni ennek kapcsán. Mert ahogy Konrád értelmiségi önhittségről és az európai valóság meg nem értéséről tanúskodó mondata („Az autonóm értelmiségeknek szellemi felügyelet alatt kell tartaniuk a nemzetállami kormányokat”), ahogy a Pásztor Albert körül immár a baloldalon belül dúló valóságértelmezési és szóhasználati vita, úgy az intellektuális elit S. tanár ügyében mutatott csődje is az értelmiségi útvesztés egyik mostanában felbukkant epizódja lehet.

Címkék: közösség társadalom szabadság elit belföld értelmiség útvesztés S. tanár


’14 júl
17
13:31

Ki a Civil és kik a civilek?

Írta: dobray

horgász.jpg

Civil a TASZ, civil a Krétakör, civil a NANE, civil az Amnesty, civil a Transparency és civil a Helsinki. Civil a Labrisz, civil a Greenpeace, civil a Patent, civil Háttér a Melegekért. Civil a Liberális Fiatalok Egyesülete, civil a melegfelvonulás, civil a Norvég Alap, civil a Soros. Civil az ellenállás, civil a Civil, a Civil a megvesztegethetetlen, a Civilnél az igazság. A Civilnek jár az állami vagy a külföld pénz, a Civil tiszta, erkölcsös, szociálisan érzékeny, a Civil nempolitikus.

A civilek is lehet rossz gazdák? – kiáltottak fel értetlenkedve sokan a Norvég Alap ügye és az Ernst & Young jelentése kapcsán, amikor kiderült, hogy az alap pénzeit nem megfelelő személyek osztogatták szét. Ezzel párhuzamosan az is kiderült: egyoldalú fogalmunk van a civilségről. A Civilek azok, akik olyan politikai és emberi jogi célokért küzdő nempolitikai szervezetet alkotnak, amely jelentős részben az államból vagy más országokból, hazai vagy külföldi mecénások pénzéből él. Eszerint a gondolkodás szerint a régi problémára – nincs igazi civil társadalom, nincs erős civil szféra Magyarországon! – a megoldás az, hogy az állam eltartja a Civileket. Ha az állam nem tesz így, akkor veszélyben a szabadság, főleg a szólásé, valamint megszűnik a társadalmi szolidaritás, eldől a társadalmi egyensúly az önző, felvilágosulatlan, csak magával foglalkozó középosztály javára.

A civil szervezeteknél tehát többnyire egy kisszámú csapat tevékenykedik főállásban, amelynek keretében például jogvédelmet lát el, és mondjuk gyakran pályázik működési pénzre. Tagság nem nagyon van, értelmetlen is ilyenről beszélni, mivel nem mozgalmakról van szó, de munkájukhoz igyekeznek megnyerni az egy százalékot befizető állampolgárokat. A civil szervezet politikai célokért küzd (bár ezt sokszor tagadja), állítása szerint nempolitizálva; viszont meggyőződése, hogy a politikusoknak igazából rájuk kéne hallgatni. A Civil a Független Értelmiségi szövetségese.

Van tehát a Civil, de kik a hétköznapi civilek?

Címkék: politika civil belföld néptánc horgászat cserkészet természetjárás TASZ Soros Transparency International NANE Greenpeace Krétakör Amnesty International KALOT Regnum Marianum Norvég Alap Szentjánosbogár SDG MEKDSZ KALÁSZ