Kommentszűrés
’15 nov
24
13:31

A jobbos Amerika-fixációról

Írta: dobray

middleeastexplained.png

Ki a felelős a párizsi vérengzésekért? Mivel az Iszlám Államnak az Egyesült Államok külpolitikája ágyazott meg, ezért végső soron az Egyesült Államok. Kinek az érdeke Európa gyengítése? Az Egyesült Államoké, mivel piacot akar. Ki küldte ránk a migránsáradatot? Mivel küldték, ez nem vitás, ennyi ember csak úgy nem indul el, tehát a felelős az Egyesült Államok.

Körülbelül ez az általános megfejtés egyes jobboldali körökben a világ jelenlegi állásával kapcsolatban. A szemét Egyesült Államok eltaktikázta magát, vagy inkább tudatosan félrekezelte a Közel-Keletet, piac kell neki ott is, itt is. Minden mögött az Egyesült Államok rejtőzik.

Mintha a világon csak az Egyesült Államok lenne az egyedüli cselekvőképes politikai faktor, úgy fejtik fel az események mögöttes ok-okozati viszonyait a kocsmatársaságok és a jobbos közírók.

Címkék: külföld bevándorlás diplomácia migráció menekültek konteó konteo Amerika USA EU Kína Törökország Egyesült Államok NATO Szíria Közel-Kelet Washington


’15 nov
24
10:11

„Minden rosszabbnál van még rosszabb” – Napló a világháborúból

Írta: bödők.gergely

kismama_sarga_csillaggal.jpg

A főszereplő, a család, a lelkileg támogató, a magát mentő, a másokat segítő, a gúnyolódó, az együttérző, a nyerészkedő, a kockáztató, a szenvtelen szemlélő, az életét féltő és a szomszédét nem sajnáló − világháborús naplóban bontakozik ki egy budapesti társadalmi tabló 1944-1945 fordulójából. 

A történelmi ismeretterjesztés területén élenjáró Jaffa kiadó Kismama sárga csillaggal – Egy fiatalasszony naplója a német megszállástól 1945 júliusáig című, frissen megjelent kötetében a Magyarország német megszállása utáni zsidó mindennapokba kalauzol. Egy fiatal, állapotos nő naplójának segítségével megismerhetjük a családja túléléséért és gyermekei biztonságáért tett heroikus erőfeszítéseket. Tehetetlenség, kiszolgáltatottság, remény és csipetnyi csoda 1944–1945 Magyarországán.

Az utóbbi években felerősödött hazai emlékezet- és identitáspolitikai viták egyik csúcspontja az ország 1944. március 19-i német megszállásának értékelése és a magyar zsidóságot ért súlyos atrocitások, valamint a május közepétől induló deportálások miatti felelősség viselése körül zajlottak. A Szabadság téren felállított – Magyarországot Gábriel arkangyalként ábrázoló – megszállási emlékmű mellett kiállók és az ellene tiltakozók közötti heves „összecsapások” azt jelzik, hogy a holokauszt magyar áldozatai még mindig nem kerültek helyükre a nemzeti emlékezetben.

Címkék: holokauszt napló gettó zsidóság második világháború 2. világháború német megszállás Budapest Jaffa Kiadó Szívós Erika Bödők Gergely Szécsényi András Huhák Heléna


’15 nov
23
15:01

Adjátok vissza a pénzhegyeiket! − A quaestoros mentésről

Írta: Stumpf András

quaestor_persely.jpg

Mindenki nyugodjon le! Hiába ármánykodnak a bankok, a kormány az emberek oldalán áll! Az emberekén, akiket fejenként akár harmincmillióval is megkárosított a gonosz, egészen mellesleg egyébként alighanem gyurcsányista Tarsoly Csaba. (Akkor kapott állami hitelt a Quaestor, nem? De. Naugye.)

Az Alkotmánybíróság (AB) ugyan elkaszálta a kárrendezési törvény egynémely rendelkezését, de a kormánytól távol áll, hogy széttárja a karját, mondván: megpróbáltuk, de hát sajnos ez van, fékek, ellensúlyok, stb. Most még azt sem mondják, hogy az AB a nép ellensége. Tiszteletben tartják a döntést, de újraírják a jogszabályt, idén még parlament elé is viszik, úgyhogy lesz kárrendezés hatmillió fölött is!

A kormány megvéd minden, harmincmillióját nehezen összekuporgató kisembert! Éljen!

Címkék: vélemény politika közélet jobboldal társadalom befektetés pénzügyek pénzügy Fidesz Tarsoly Csaba Quaestor Quaestor-ügy


’15 nov
23
09:11

És ön mikor élt volna legszívesebben?

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

ferenciek_tere.jpg

Ferenciek tere, 1902

Kedvenc Fortepanom egyik legkedvesebb képe a fenti fotográfia: egy életkép 1902-ből, a budapesti Ferenciek teréről. Az épületek ugyanazok mint most, de a miliő, az valami egészen más. És ugyan a Ferenciek az elmúlt egy-két évben óriási fejlődésen ment keresztül és már nem az a belvárosi autópálya-csomópont, mint a korábbi évtizedekben, ez az egyszerű kép számomra tökéletesen összefoglalja ezt a polgári időszakot, az európai civilizáció fénykorát, ami örökre letűnt az első, aztán a második világháború, majd a kommunizmus felfordulásában. Legnagyobb sajnálatunkra.

Világot megrázó tragédiák, nyomasztó légkört teremtő világpolitikai fejlemények idején rendre felbukkan magánbeszélgetéseinkben egy kérdés: mikor élnénk, mikor éltünk volna legszívesebben? Az állandó fejlődésben hívő hurráoptimisták és a hanyatlás jeleire gerjedő kultúrpesszimisták összecsaphatnak a felvetésen: vajon most éljük az eddigi legjobb világot, vagy pedig régen minden jobb volt?

Irigylem azokat, akik erre az egyébként nyilván játékos kérdésre egyértelmű választ tudnak adni. Én ide-oda csapongok a két véglet között. Én örülök annak, hogy most élhetek. De van egy másik korszak, amit szívesen megéltem volna.

Címkék: jövő kultúra életmód múlt optimizmus pesszimizmus jelen polgárság civilizáció Európa


’15 nov
22
11:01

Fantasztikus a magyar határkerítés, Amerikában is ez kellene! – A Blackwater alapítója a Mandinernek

Írta: Redakció

erik_prince.jpg

„Fantasztikus ötlet a magyar határkerítés. Gratulálok Magyarországnak, hogy kiáll a nemzeti szuverenitásáért!” – mondja Erik Prince, az amerikai hadászati világ egyik nagyágyúja. A volt elitkommandós és vagyonos üzletember a Blackwater nevű, kritikusai szerint magánhadseregként működő híres-hírhedt cégével támogatta az amerikai hadsereg és diplomácia közel-keleti akcióit. A Mandinernek adott interjúban büszkén megvédi eddigi tevékenységét és mesél a CIA-hoz fűződő kapcsolatairól is. A libertárius nézeteket és katolikus hitet valló, hétgyermekes Erik Prince szerint az Iszlám Állammal „veszett kutyaként” kéne bánni, a migrációs hullám pedig igenis megállítható. El is mondja, hogyan. Interjúnk.

Az 1969-es születésű Erik Prince egy holland ősökkel rendelkező, vagyonos michigani családból származik. Édesapja a semmiből teremtett egy hatalmas sikert befutó autóipari céget. Prince ugyanakkor a katonai pályát választotta: előbb az amerikai Navy SEAL elitkommandósa lett, majd megalapította Blackwater nevű biztonsági cégét, amely óriásira duzzadt és megkerülhetetlen jelentőságű lett a kétezres évek közel-keleti háborúiban az amerikai hadsereg és diplomácia oldalán. A CIA-val is kapcsolatban lévő Prince és cége aztán a politikai és jogi támadások kereszttüzébe került, az üzletember és katonai guru végül eladta vállalatát. Jelenleg világ körüli logisztikai cégét építi, eddigi pályafutását pedig a most magyarul is megjelent, Amerika szolgálatában című könyvében írja és védi meg. Erik Prince Budapesten, a Mandiner szerkesztőségében adott interjút, még a párizsi merényletek előtt.

Címkék: interjú háború terrorizmus migráció hadászat USA Egyesült Államok Közel-Kelet Blackwater Iszlám Állam Erik Prince


’15 nov
21
11:41

A gettók dala: rap és iszlamizmus

Írta: Redakció

banlieue.jpg

Vendégszerzőnk, Sayfo Omar, az Utrechti Egyetem kutatója, arab média szakértő írása.

 

A francia külvárosokban régóta rohad valami. A banlieue-k nihilista erőszakkultuszából és fűmámorából kijózanodó fiatalok számára az iszlám sokszor új identitást és életcélt ad. A vadhajtások következményeit pedig immár ismerjük.

Már a gyűlölet sem a régi

A francia külvárosok populáris kultúráját vizsgálva ijesztő látlelete rajzolódik ki annak, miként idegenedett el a társadalomtól, majd radikalizálódott fekete és észak-afrikai fiatalok egy csoportja. A '60-as, '70-es évek bevándorlóinak gyermekei egészen a közelmúltig nem vallási, hanem szociális – ha úgy tetszik –, osztály-alapon határozták meg önmagukat.

Mathieu Kassovitz 1995-ös, mára klasszikussá vált Gyűlölet című filmjében még együtt bandáztak a banlieue-k arab, fekete és zsidó fiataljai, akik közösen vívták meg napi harcaikat a rendőrséggel, a gazdagokkal és úgy általában a saját nyomorukkal.

Amikor idén, a filmklasszikus húszéves jubileumának apropóján felmerült egy második rész időszerűsége, Kassovitz maga is elismerte, hogy a vallási identitás felerősödése miatt a klasszikus felállás mára elképzelhetetlen lenne.

Címkék: zene hiphop iszlám dzsihád rap bevándorlás ifjúság külváros banlieue Európa Németország Franciaország iszlamizmus


’15 nov
20
10:41

Az Európai Menekült Expressz veszélyei

Írta: pinter.bence

sziria.jpg

Sokat fordult a világ az elmúlt pár hónapban menekültügyben. Megremegett Schengen, megcsappant a Wilkommenskultur, és még a kerítésépítést korábban elítélő Ausztria is lépéseket tett arra, hogy kerítésecskékkel és ajtócskákkal próbálja valamiféle kontrollált mederbe terelni a magyar határzár miatt Horvátországon és Szlovénián keresztül érkező ezreket. Az útvonalon fekvő balkáni országok pedig éppen a minap jelentették be, hogy mostantól csak Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkezőket engednek át határaikon. Egy szíriai útlevél manapság aranyat ér.

Különösen akkor, ha valaki körözött terrorista, és szíriai kiruccanása után valamilyen okból szeretne visszatérni Európába. A francia hatóságok szerint az egész Európát megrázó kegyetlen párizsi támadások több elkövetője is magát menekültnek álcázva érkezett vissza a kontinensre, megbújva a valódi szenvedés és életveszély elől menekülő százezrek között. Az egyik elkövető mellett egy olyan útlevelet találtak, amelyet a balkáni útvonal több állomásán is regisztráltak a hatóságok, a férfi ujjlenyomata pedig meg is egyezett az útlevelet regisztráló férfiéval.

Ez nem jelenti azt, hogy a Közel-Keletről menekülők mindegyike vagy akár jelentős hányada terrorista lenne. Igaz az a megállapítás, hogy ezek a szerencsétlen férfiak, nők és gyerekek éppen a terrorista bűnözők elől menekülnek, legyen szó akár az Iszlám Államról, akár a tálibokról, akár bizonytalan identitású szíriai „mérsékelt fegyveres” ellenzékről, vagy éppen az eszközökben egyébként szintén nem igazán válogató Aszad csapatairól. A Közel-Keleten elkeserítő a helyzet, ebben pedig megvan a felelőssége mindenkinek, akinek köze volt az eszkaláláshoz Washingtontól Moszkváig, Rijádtól Isztambulig. Éppen a következményekkel most szembenézni kényszerülő Európa, így például Németország és Franciaország maradt ki például nagyrészt a napjainkig vezető láncreakciót beindító, láthatóan nem túl sikeres nyugati intervencióból Irakban. A beavatkozás kárvallottjai most éppen ezeknek az országoknak az ajtaján kopogtatnak segítségért. És ha mindez nem lenne elég, a magukat szent harcosnak tartó köztörvényes bűnözők is úgy gondolják, hogy Párizsban vagy éppen Hannoverben kell bosszút állniuk a nyugati világon.

Címkék: terrorizmus migráció Orbán Viktor EU Európa Szíria Közel-Kelet Iszlám Állam terror Párizsban


’15 nov
19
10:01

Magyarország: a terrormentes béke szigete

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

biztonsag.jpg

Magyarország néhány más kelet-közép-európai társával együtt Európa és a válságoktól sújtott egész nagyvilág egyik legbiztonságosabb országa a terrorfenyegetettség szempontjából. Ezt a tanulságos térképet közölte a brit The Telegraph a minap, brit külügyminisztériumi adatokra hivatkozva. A négyszintű terrorfenyegetettségi skálán Magyarország a legalsó, 1-es kategóriába került.

Ez a téma fontosabb, mint elsőre hinnénk. És egyre csak fontosabb lesz a jövőben.

Nagyon is figyelembe kell vennünk ezt akkor, ha Magyarország, a mi nemzedékünk és utódaink jövőbeli helyzetéről, lehetőségeiről és kilátásairól akarunk gondolkodni.

Címkék: jövő külföld iszlám erőszak belföld béke terrorizmus provincializmus fanatizmus Európa Közép-Európa


’15 nov
18
12:21

Terjed a PRK-kór: Amnézia International!

Írta: Stumpf András

amnezia.jpg

Terjed az egyelőre csak „PRK-szindrómaként” emlegetett, súlyos feledékenységgel és nyilvánvaló tények letagadásával járó tünetegyüttes. A szakemberek annyit is megállapítottak, hogy a jelenség összefüggésben áll az Európa felé tartó tömeges migrációs hullámmal.

A megbetegedés tüneteit elsőként egy magyar közszereplőn fedezték fel, aki miután szeptemberben illuminatit emlegetett annak felvetése kapcsán, hogy a migránsok között az Iszlám Állam küldött terroristái is könnyedén bejuthatnak Európába, a videó másik részletét helyezte el a Youtube-on, bizonyítandó: ő akkor is azt mondta, hogy lehetnek köztük rossz emberek.

Címkék: emlékezet terrorizmus migráció Amnesty International Papp Réka Kinga emberijogizmus Jeney Orsolya


’15 nov
18
07:01

Kikkel játsszunk az Európa-bajnokságon?

Írta: Redakció

valogatott_1.jpg

Véget ért minden pótselejtező, összeálltak a kalapok, amikből majd kisorsolják a 2016-os Európa-bajnokság csoportjait. Hat csoport lesz egyenként négy csapattal, összesen 24 válogatottal. A csoportokból az első és második helyezettek, valamint a harmadik helyezettek közül a legjobb négy eredményt elérő csapatok jutnak tovább a nyolcaddöntőkbe. 

• 1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium

• 2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna

• 3. kalap: Csehország, Svédország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG

• 4. kalap: Törökország, Írország, Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország

Kikkel játsszon Magyarország az Európa-bajnokságon? És kikkel ne? Rakják össze álom- és rémálomcsoportjaikat!

Címkék: foci futball válogatott labdarúgás Magyarország Európa-bajnokság EB EURO 2016


’15 nov
17
23:41

Germanisztán felé

Írta: Zsigmond és Péterfy

germanyball.png

Maybe ich have to let in more so zey dont attack us?

A zseniálisan szórakoztató Polandball leágazása, a Germanyball tragikomikus tükröt tart a meghasonlott, megzavarodott és immár terrorfenyegetettséggel szembenéző Németország elé migráció és terrorizmus ügyében. 

Címkék: terrorizmus migráció Németország Polandball Germanyball


’15 nov
17
12:41

A korrektség cenzorai: itt a túlérzékenység szektája

Írta: dobray

politikai_korrektseg.jpg

Párizs lenyúlta a show-t – ez tömören összefoglalva a fekete jogvédő mozgalom, a Black Lives Matters mozgalom véleménye a párizsi terrorista támadásról. A polgárjogi aktivisták amiatt aggódtak, hogy az előző héten sikerrel felfuttatott kampányuknak szánt címlapos helyeket elviszi előlük az Iszlám Állam. Nem vicc, nem rossz humor; tényleg.

A túlvezérelt politikai korrektség új szintjét jelentő szociális igazságosság (social justice) mozgalomról, a safe space-ről és trigger warningról mostanában elszaporodtak a cikkek, jobbról és balról is. Amerikában kibontakozott a nebántsvirág-mozgalom. A Missouri Egyetemen rasszista beszólásért a fuckthesystem jelszóval operáló fekete mozgalom tagjai és szimpatizánsai gyakorlatilag lemondatták az egyetem vezetőjét. Ne várják az események pontos rekonstrukcióját tőlünk: a sokadik vonatkozó cikk elolvasása után is csak az a szalagcím jut eszünkbe: What the Hell is going on at Missouri? Mi a fene folyik ezen az átkozott egyetemen?

Címkék: felsőoktatás egyetem holokauszt szólásszabadság posztmodern politikai korrektség marxizmus PC USA Leo Strauss Iszlám Állam Ungár Péter Michel Foucault Jacques Derrida trigger warning safe space Kapelner Zsolt Germaine Greer


’15 nov
16
07:01

Huszonkilenc évünk − A magyar foci felbukkanására

Írta: kovacspe

priskin.jpg

A nappaliban ugrálok egyedül, mint egy hülye. 

Vitray Tamás közvetítette: „Détári, lődd már be! Na végre, legalább ez bent van”. 1986-ot írtunk, Kanada ellen szenvedtünk a világbajnokságon. Ez volt a második gólunk és 2-0-ra nyertünk csapnivaló játékkal. Aztán kikaptunk még a franciáktól és utazhattunk haza.

Tizenhárom éves voltam és nagyon elkenődött. Azóta minden egyes válogatott meccsre úgy ülök le, hogy nem lehet, hogy ne éljem meg, míg újra ott leszünk.

Címkék: élet sport foci futball válogatott labdarúgás Magyarország Európa-bajnokság


’15 nov
15
19:08

Európa kollektív öngyilkos merénylete

Írta: TuRuL_2k2

Negyvenegy nap. Jelenlegi tudásunk szerint ennyi idő telt el az egyik öngyilkos merénylő görögországi partraszállása, és a párizsi bevetése között (a Görögországban az ideiglenes útleveléhez levett ujjlenyomat egyezik az egyik elkövetőével, ezért lehetünk viszonylag biztosak abban, hogy az információ helytálló). Ha valaki a péntek éjjeli dzsihádteljesítménytől kedvet kapott egy újabb magányos akcióra a hitetlenek ellen, vagy kiadták neki a parancsot, hogy indulni kell, karácsonyra már Párizsban lehet. Vagy Londonban, Berlinben, esetleg Budapesten – gyakorlatilag akadálytalanul, minimális kockázatot vállalva.

Mert napi tízezer embert nem lehet ellenőrizni. Elképesztő mennyiségű olyan menedékkérő van már Európában, akikről nem tudjuk, köztörvényes bűnözők voltak-e vagy sem, követtek-e el népirtást, vagy sem. Már így is épp elég nagy bajt csináltunk magunknak, és napról napra növeljük annak kockázatát, hogy az európai hétköznapok olyanok lesznek, mint a Közel-Kelet mindennapjai: félelem a  zsinagógában, félelem a koncerten, félelem a stadionban, félelem a vonaton, és félelem a metrón. Ha végre urai leszünk az EU külső határainak, akkor is épp elég szenvedés lesz rendet vágni az eddig összehozott káoszban.

Címkék: terror


’15 nov
15
10:01

A terrorizmusról és a még mindig naiv mellébeszélőkről

Írta: dobray

mellebeszelok.jpg

„A terroristák ellen a legjobb fegyver, ha békén hagyjuk az áldozatokat ártatlanokat” – írja a Kettős Mérce teljesen valóságvesztett bloggere, Jámbor András. Hogy az áldozatok ártatlanok békén hagyásának mi köze a terroristák elleni küzdelemhez, azt fel nem foghatom, hacsak nem pusztán ceremoniális-retorikai eszköznek kell felfognunk Jámbor szövegét. Attól tartok, nem csak annak, megoldása ugyanis az: „Meg kell védenünk magunkat, de nem csak a biztonságunkat, hanem a jogainkat, a szabadságunkat is. És még többet kell tennünk azért, hogy még kevesebb feltétel álljon elő ahhoz, hogy valaki rossz útra térjen. Körbe kell zárnunk és ki kell húznunk a talajt a terroristák lába alól”.

Kerner Zsolt a 24-hu-n arról értekezik, hogy „ha kibaszod a muszlimokat a városszéli gettókba, ha nem adsz munkát valakinek, akit Mohamednek hívnak, akkor Mohamed nem fog beilleszkedni, viszont nagyon durva indulatai lesznek veled szemben.” Levonja a következtetést: „a megoldás pedig nem Európa határainak lezárása, és nem a rasszizmus, vagy a vallásháború.” Valóban nem ezek jelentik a megoldást, de ezzel nem vagyunk beljebb. Kösz a megfejtést.

A Guardian legfőbb problémája jelen pillanatban az, hogy nehogy a szélsőjobboldal malmára hajtsa a vizet a párizsi vérengzés.

Az Átlátszón Vágó Gábor arra figyelmeztet: „azért gyilkoltak, hogy elinduljon a gyűlölethullám”.

Komolyan mondom, megáll az ész.

Címkék: vélemény külföld háború terror terrorizmus katonaság radikalizmus Vágó Gábor Oroszország Párizs Franciaország Szíria Közel-Kelet Jámbor András Iszlám Állam Kerner Zsolt