Lesz még tavasza az európai civilizációnak?
2017. március 22. írta: Filemon Norbert

Lesz még tavasza az európai civilizációnak?

sainte_chapelle.jpg

Ellenforradalmárunk Párizs utcáit járja. Arcán alig titkolt döbbenet. Szereti a bort, de állapotán nem segít már néhány pohár Corton-Charlemagne.

Letagadhatatlan civilizációs átrendeződés tanúja. Tudja, a történelem tovább halad a megszokott útján. Úgy néz ki, egyszer majd franciák nélkül. Európaiak nélkül. Lebontott templomok. Vadonatúj mecsetek. Bevándorlókkal szinten tartott demográfiai mutatók. Emberi jogi kategóriákba erőszakolt természetellenes magatartások.

Így nem túl csinos az Egyház legidősebb leánya, noha még sosem volt rajta ilyen drága a viselet.

A Szajna irányába siet. Pár perc múlva végre megpillantja a Sainte-Chapelle égbe törő vonalait.

A kápolna a keresztény középkor lenyűgöző emléke. Ahogy hatalmas festett üvegablakain átszűrődik a fény, élénk színek közvetítik a szenvedés és szépség, kereszt és dicsőség kettősségét.

Látogatónk első benyomása a teljes csodálat. Megérinti a csend mozdulatlan nyugalma. Nincs mit mondania, érzékeit egyszerűen hatalmába keríti a környezet hangulata. Szinte hallja, látja, érzi: Per crucem ad lucem.

Mégis, hogyan alkothatott egy sötét kor ehhez hasonlót?

*

Még néhány pillanat, és megtalálja összegabalyodott gondolatainak fonalát.

Ahogy egy modern felhőkarcolóban Louis Sullivan, úgy ebben az épületben is ott rejlik korának embere. Itt a forma még nem a funkciót követi. Nem a hasznosság az elsődleges érték. A hangsúly egyértelműen a szépségen van. Isten jellemzőjén, ami lényegét tekintve objektív.

Roger Scruton szerint ma a szépség azért van eltűnőben, mert úgy élünk mintha nem számítana. Mintha nem lennének morális szükségleteink. Nem fontos, mert nincs hasznunk belőle. De ekkor még nem rúgta ránk az ajtót Marcel Duchamp. Még nem minden műalkotás és nem mindenki művész.

Világos, a kápolna megálmodója hitte, hogy a mennyország létezik. Élet és halál nem értelmetlen illúzió. Isten ítélőszéke elkerülhetetlen realitás. Az alapvető törvények és szabályok, amelyeken örök boldogsága áll vagy bukik, valóságosak. Mert Isten által adottak. Ezért meg nem változtathatók. Ezért aki a lelki harcot meg akarja vívni, annak erényekkel kell felvérteznie magát. Gyakorlásuk nélkül ugyanis nem tartható féken a kegyelemtől elszakító bűn. Az emberben dúló belső forradalom.

Nem csoda, hogy a hétköznapi életben kiemelt szerepet kapott az alázat és a mértékletesség. A kor gyermeke ezért bár messze nem tökéletes, de bűnbánó, jámbor és alázatos.

A XII. és XIII. század során a társadalmi és politikai berendezkedés lehetővé tette, hogy a keresztény teológia és filozófia áthassa a világi élet legutolsó szegletét is. A hit fényében a közösség és az egyén végső célját a világi javak és élvezetek hajszolása helyett, Istenben látta.

Ez a rend alapelveiben megfelelt egy közjóra irányuló organikus társadalomnak. Ami természetesen, néhol spontán fejlődik a természetjog és az isteni törvény vezérlete alatt. Ahol az evangélium terjesztését és védelmét az egyházi és világi vezetők egyaránt fontos feladatuknak tekintik. Ami hierarchikus, bár az elit hatalma jelentős korlátokba ütközik, a kezében összpontosuló erős tekintély ellenére. Ahol a család a társadalom alapvető egysége.

Gyakorlatilag szervesen kialakult, féltékenyen őrzött fékek és ellensúlyok korlátoztak minden hatalmi törekvést. A despoták és diktátorok más vidékek és későbbi korok szülöttei voltak.

*

XVI. Benedek pápa gondolata segít megérteni Európa valódi identitását, amely az ószövetségi egyistenhit, a klasszikus görög filozófia és a dialektikus gondolkodásmódon csiszolt, gyakorlatias római jog találkozásában öltött testet.

Elsősorban ez a szerencsés esemény magyarázza Európa bámulatos eredményeit.

Az Egyház által tanított evangélium vívmányai kifejeződtek az önzetlen szeretetben, az emberi élet szentségében, a nők tiszteletében, a házasság méltóságában, az igazságos háború eszméjében. Egyetemein pedig virágzott a magas szintű vitakultúra által fejlesztett tudományos élet.

XIII. Leó pápa Immortale Dei című körlevelében ezt olvashatjuk:

„Volt idő, mikor az evangéliumi tanítás volt a kormányzás zsinórmértéke. Ebben a korban a sarkalatos és az isteni erények átitatták a törvényeket, az intézményeket, a népek szokásait, a civil közösségek és társaságok minden kategóriáját és azok kapcsolatait. Akkoriban mindenütt virágzott Krisztus vallása a neki járó méltóságban, egyetértésben a törvényes főhatalom és közigazgatás védelme alatt. Akkoriban az Anyaszentegyház és az állam szerencsés összhangban s egy lélekben fáradozott azon, hogy kölcsönösen segítsék egymást sajátos céljaik elérésében. Az államrend és a civil szervezetek így minden várakozást meghaladó, gyümölcsöző egységet teremtettek, aminek az emlékei tovább élnek és élni fognak, hiszen a történelem pecsétje alatt számtalan dokumentum őrzi a tényeket, melyeket az ellenség egyetlen ármánya sem tudott elpusztítani vagy elhomályosítani.”

A krisztusi elvek gyakorlatba ültetésének természetes következménye: trón és oltár szövetsége, egy sajátos egység a megosztott sokféleségben. Olyan alakokkal, mint IX. Szent Lajos és Aquinói Szent Tamás.

Ettől az univerzalizmustól retteg minden magára valamit is adó forradalmár. Mert a Krisztus nélküli egység barátja. Egy elképzelésnek, ami általában sokat ígér, de rendre keveset ád. Ahol a keresztnek nincs helye a magánéletben, a családban és a közéletben.

Szent X. Piusz pápa Notre charge apostolique című apostoli levelében erről másképp vélekedik:

„Nem, a civilizációt nem kell többé feltalálni, sem az új államot a felhőkbe építeni. Volt és van: ez a keresztény civilizáció, ez a katolikus állam. Csak arról van szó, hogy szüntelenül fel kell állítani és újraépíteni természetes és isteni alapjain az egészségtelen utópia, a lázadás és az istentelenség mindig újraéledő támadásaival szemben: Omnia instaurare in Christo!” Mindent Krisztusban megújítani!

Zárják a kápolnát. Mennie kell.

Már vagy egy félórája elhagyta a Cité szigetét, amikor valaki a kezébe nyom egy szórólapot. Holnap Rodney Brooks, a robotika professzora ad elő. Megfordítja. A hátoldalán szereplő rövid idézet megragadja figyelmét. Magyarul így szól:

„Gépek vagyunk, ahogy feleségeink, gyermekeink és a kutyáink.” 

És a középkor volt sötét?

 

***

Filemon Norbert esszésorozatának első részét itt olvashatja: A Nyugat öngyilkos forradalmáról

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3412360085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2017.03.22. 00:23:34

nyugateurópának visszavonhatatlanul vége kulturálisan, genetikailag, etnikailag, vagy bármilyen más szempontból. a gazdaságot elpusztította a kapitalizmus helyére betolakvó imperializmus, a csládokat elpusztította a férfiakat elnyomó feminizmus, a politikát elpusztította a liberalizmus, az oktatásban a tudást elpusztította a megszakértés.

2017.03.22. 02:44:54

Van keresztény kultúra abban az értelemben, hogy rablásban, gyilkosságban ez abszolút világbajnok a kultúrák e nagyon is szomorú és nemtelen történelmi versenyében. A szaracénokat, albiakat, bogumileket kiirtó a keresztes hadjáratokra bíztató szentek, misztikusok és e háborúkat levezető nem egyszer "szent" királyok, az Amerikát kirabló konkvisztádorok, a rabszolga-vadászgyarmatosítók, a világháborúkat kirobbantók és végig csinálók, mind-mind a fehér, az európai ember, a keresztény nemzetek képviselői. A 20. századi folytatások: Hitler és Sztálin megsemmisítő táborai is, Hirosima és Nagaszaki borzalmai is, mind ebből a kultúrkörből eredtek. E borzalmak kigondolói mind - még Marx is! - "eltörölhetetlen jeggyel" megjelölt, megkeresztelt keresztények. A tőkés társaságok is, a harmadik világot nyomorba döntők is - java részükben - "keresztények".

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.03.22. 03:59:20

Ásít.

Ellenforradalmárunk mit keres egyáltalán Párizsban? Minek ment oda, ki engedte el és ki engedte be?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.22. 05:29:48

Az ember elfeledte Istent, a valódi létezést. Ez egy hosszú folyamat, melynek napjainkban van vége. A modernitás legújabb torz szakasza a győztes liberalizmus perverzkedése, elnyomása, embergyalázása.

Az ember azonban mindig magára talál. Lehet, ehhez egy, a világot a piszoktól megtisztító atomcsapás kell, de az is lehet, hogy sikerül kiverni a globálkulákok kezéből a fegyvereket, s simán likvidáljuk őket, így a nagy visszatérés, az új hajnal békésen indul meg.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.22. 05:48:40

Lesz, ha elhúznak a kurvaanyjukba a multikulturalisták, a feminsták és a politikai korrektivisták.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.03.22. 06:35:24

majd ha szibériába küldik a szőlőbányászt stadiont nemesíteni

bispora 2017.03.22. 07:57:34

@Herr Schnapsidee Lieferant:
Liszenko nyomna rá egy zsíros lájkot, ha ez itt létező opció lenne.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.22. 08:24:27

@lényeglátó:

Te úgy ébredtél ma reggel, hogy ha törik, ha szakad megszerzed a Világháló leghülyébb kommentelője címet? Ennyi zagyvaságot egy kommentben én talán még sohasem olvastam.

--- A posztban tárgyalt időszakban (a XII. és XIII. században) szaracénoknak azokat az észak-afrikai mohamedán kalózokat nevezték, akik a Földközi-tenger nyugati medencéjében raboltak, fosztogattak. Hogyan kellett volna velük szemben fellépniük az európaiaknak? Tágabb értelemben szaracénként emlegettek minden arabot, sőt, minden muszlimot. Te úgy érzékeled, hogy a muszlimokat kiirtották a XII. és XIII. században?

--- A bogumikok balkáni szektás mozgalmak voltak, velük a középkori keresztény Európának semmiféle érintkezése nem volt.

--- Az albiak (gondolom, az albigensekre, katarokra gondolhatsz) olyan szélsőséges vallási mozgalmak voltak, amelyek tagadták az állam fennhatóságát, önjelölt vallási vezetők irányítása alatt éltek és olyan vidám szokásiak voltak, mint például gyermekeik megölésével biztosítani üdvösségüket. A fényességes demokráciában ma hogyan lépne fel egy állam ilyen mozgalmakkal szemben?

--- A rabszolgakereskedelem a középkori Európában egyáltalán nem dívott. Az Afrikából Amerikába irányuló rabszolgakereskelem újkori fejlemény, a XVII. századtól indult be és elsősorban portugál és holland zsidók biznisze volt.

--- Ez a Marx, Hitler, Sztálin eltörölhetetlen jeggyel megjelölt keresztje valami elmebeteg delírium szüleménye nálad vagy beszedtél valami rossz minőségű anyagot? Mert másként értelmezni nemigen lehet.

Conchobar 2017.03.22. 08:53:44

@lényeglátó: "Van keresztény kultúra abban az értelemben, hogy rablásban, gyilkosságban" - A római császárok keresztényüldözései mennyiben támasztják alá a vérszomjas kereszténységről szóló téziseket? Az asszírok és mongolok népeket elimináló magatartása mögött melyik kultúrát, melyik istent véled origóként megtalálni? Nagaszaki és Hirosima mennyiben kapcsolódik bármilyen kultúrához? Miért nehéz azt megérteni, hogy a rablás, gyilkosság, hatalomvágy és bírvágy legkésőbb a magántulajdon megjelenésétől jellemzője az embernek. Olykor nyíltan, olykor meg valamely ideológia mögé bújtatva. Nem a katolicizmus a hibás abban, hogy álcázásul felhasználták politikai-hatalmi célok elérésére pl. a keresztesháborúk idején. És még valami: csak a tudatlan, tájékozatlan, valamely ideológia által megvezetett ember emlegeti a kereszténységet a keresztesháborúk és más effélék okán (merthogy ezek csak a kereszténység egyik ágát, a római katolikusokat jellemezték. Ortodoxok, ariánusok, protestánsok, egyiptomi kopt keresztények stb. nem indítottak kereszteshadjáratokat)

GNDL 2017.03.22. 09:56:52

Tehát a magyarországi keresztények, legalábbis a politikai „képviseletük” azért fosztogatják olyan rőssel a közpénzeket mintha nem lenne holnap, mert szerintük tényleg nem lesz holnap?! :)

1000bocs 2017.03.22. 10:01:05

@lényeglátó: jól van, felmondtak a felvilágosult ego önmagát mentegető mantráját arra nézvén, miért is kell egy egyébként senkinek sem ártó és hasznos dolgot - az emberek istenhitét - felszámolni.

Mondjuk az általad felsoroltakat kontextusban kellene vizsgálni, hiszen adott korban adott viselkedési, hatalomszerzési és túlélési stratégiák voltak, amik a világ táján mindenhol ugyanazok, katolikus hittől függetlenül.

Felvetődne a kérdés, hogy egy mongol horda világot átivelő gyilkolásában, vagy a török hasonlóan több kontinensnyi öldöklésében milyen szerepet játszott a "gyilkos kereszténység".

Ha belátnád hogy a vallástól függetlenül az ember játszmája a hatalomért és a javakért mndenhol ugyanaz, maradna számodra az hogy a vallás mint szervező erő mégis megtart.

És akkor az egódra épülő filozófia már el is szállt, mint a füst.

Mondom mindezeket meg nem keresztelt, kvázi pogány emberként, aki egyik felekeztnek sem tagja.

(mondjuk hogy a zsidók által futtatott emberkereskedelmet is a kereszténység számlájárta írod, majd az emancipáció utáni első generációs zsidó "forradalmárok" által felfuttatott kommunizmus bűneit is - mit is mondhatnék? Van egy bája.)

Szindbad 2017.03.22. 10:57:55

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Én világ életemben előbbre helyeztem az embert Istennél, te pedig tudjuk mit tennél a liberálisokkal vagy a buzikkal Isten nevében. Hát nagyjából ez a különbség. Istent a gonoszságod szabadon engedésére használnád, ha hagynánk.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.22. 11:17:14

@Szindbad:

Az ember Isten nélkül értelmezhetetlen.

Nem tennék semmi rosszat se liberálisokkal, se homokosokkal.

kerekes pereces 2017.03.22. 11:20:00

Nem baj gyerekek, a lényeg, hogy a felújított orosz metrókocsik ma el sem indulnak. Milyen jó ötlet volt drágábban felújítottat venni, mint olcsóbban újat. Köszönjük meg Orbán Viktornak, hogy nem pazarolja feleslegesen az adófizetők pénzét.

Szindbad 2017.03.22. 11:24:35

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Az Isten ember nélkül értelmezhetetlen.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 11:29:53

A huszadik század katedrálisa az autó, a miénk a computer.

Sötét kor sose volt, legfeljebb a Disznóvári által felsorolt fejekben.

Ha Magyarországra szűkítünk, piszok rosszul állunk, bármit is mond a hivatalos Médea.

Félkegyelmű jogászok terrorjából semmi jó nem sülhet ki. A féleszű arra is vonatkozik, hogy halott az egyik agyféltekéjük, magyarán, a jobboldali jelzőt szemrebbenés nélkül megvonnám ettől a bandától is, ha tehetném.

Nem elegáns a dicstelen 133 napot emlegetni annak, kinek nagypapija páncélvasutír volt a fáma szerint - nyilván kényszer hatására.

A Soros -nevű, hamis megváltóban míg hisznek, költik a pénzét, kár beléjük a malaszt.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 11:50:29

Lesz-e kutyából szalonna?

A tudomány szerint nemigen, mivel ha a politikai irányultság nagy ritkán változik is, ez nagyon lassan megy csak végbe, úgy három emberöltő, azaz száz év kell hozzá.

Ezt fontos tudni ahhoz, ha valaki abban akar hinni, hogy a kommunista örökség irmix-dirmix levethető, mit egy szakadt télikabát. Hinni, azt persze lehet, csak ez tényszerűen lehetetlen.

Aki sokat komcsizik, azt előbb-utóbb megtalálják, van rá idejük, bőven. Kihalás esetén a fiak, utánuk az unokák, majd az ő..., és így tovább.

A csillagokat lehoznák az égből, csak vadász ne jöjjön. Olyan hegyi-, havasi gyopárral a gomblyukában.

Sir Galád 2017.03.22. 11:52:23

Szóljatok, ha jönnek a zombik...

Sir Galád 2017.03.22. 11:53:41

@Bell & Sebastian: Te is fiam Brutus? Komolyan elhitted ezt a Soros-féle népbutítást?

Robinzon Kurzor 2017.03.22. 11:57:11

@Bell & Sebastian:

Ha már 133 nap ... személyes kedvencem a Kun Miklós (NER udvari történész), aki a 80-as évek középén magának a Kádár elvtársnak panaszkodott levélben, hogy egyes új történészi értelmezések a Rákosi-korszak előfutárát látják a dicsőséges 133 napban, azon belül is konkrétan a nagyfaterban.

Robinzon Kurzor 2017.03.22. 11:58:21

@Sir Galád:

Nem hiszi el, de kénytelen úgy tenni, különben dől a kártyavár ...

Bell & Sebastian 2017.03.22. 11:59:46

@Sir Galád: Tekintettel arra, hogy legutolsó találmánya, miből fizeti a szemfedőnket, a devizahitelezés tovább él, örök és megbonthatatlan, elhiszem.

A puding próbája, ugyebár. Zombit akarsz? Tükörbe néztél, lobotomi?

Bell & Sebastian 2017.03.22. 12:02:10

@Robinzon Kurzor: Küldd inkább apádat, azt a csalódott főbírót.

Sir Galád 2017.03.22. 12:40:32

@Bell & Sebastian: Igen, egy gátlástalan pénzhajhász. Pont ezért semmi köze hozzánk.

Szerintem a legközelebbi részben már lesz, a fóbiákból születnek az ilyen irományok.

Sir Galád 2017.03.22. 13:11:29

@Robinzon Kurzor: Mondom, lesznek még itt zombik is.

Szindbad 2017.03.22. 14:09:20

@Sir Galád: Nem hogy elhiszi, de tőle származik.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 14:43:05

@Sir Galád: @Szindbad: Akkor most lovagoljunk kicsit a magyar bankszektor legendás jövedelmezőségén!

Vajon hová megy a gátlástalansággal, aminek még Orbán sem akart / tudott gátat szabni, az így megszerzett pénz?

Orbánnak és haverjainak csak az jött le az egészből, ha nekik szabad, akkor nekünk is. Táncolj paraszt (Cseh Tamás nyomán), ha kiszívják még az oxigént is belőled, a véreddel együtt.

Védhetitek a védhetetlent, a példánál maradva ezt a magyar, bosszúszomjas grillparti-szökevényt, csak minek?
Tán a rokonai vagytok, akiknek annál jobb, minél rosszabb?

Szindbad 2017.03.22. 14:54:50

@Bell & Sebastian: Nem is tudsz róla semmit. Pár éve ugyanúgy beszoptad az IMF a haza ellenségét. Hülyék vagytok ti mint a tök. Bármit beszoptok. De tényleg bármit.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 15:07:31

@lényeglátó: Ha már ennyire igyekszel rátolni mindent a keresztényekre, akkor elárulhatnád azt is, kiről szeretnéd levenni a púpot? Hogy mit tettél bele, azt Bbj. már kivesézte.

Igen, a múlt ítél meg bennünket, és nem te a múltat, mivelhogy lezárt, kész, vége, be van fejezve. Ez meg irtóhadjárat a fehér, keresztény faj ellen, hogy pontosan fogalmazzunk.

Szóval, hogyan váltják Tamás bátyát vagy egy rég elporladt szaracént, kecsua székelyt mai európaira? Egy az öthöz?

Bell & Sebastian 2017.03.22. 15:09:42

@Szindbad: Bármit azért az nem, mert ebben a műfajban te vagy a győztes trollface.

Tündér_Lala 2017.03.22. 15:10:57

A kereszténységnek van egy elvitathatatlan előnye:
A hatamasok is hiszik, hogy van fölöttük egy hatalom (Isten), akinek az ítélőszéke elött egyszer el kell számolniuk cselekedeteikkel, felebarátaikhoz való viszonyukal, a tőle kapott hatalommal járó felelősséggel. Ezért pedig a gyarlóságainak minimalizálására törekszenek.

Ez a modern emberből hiányzik, különösen a hatalom csúcsain. Legfeljebb a közvéleménytől tartanak, azt viszont gátlástalanul manipulálják.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 15:19:10

@Tündér_Lala: Na ja, a nem jó közvéleményt leveretik terroristákkal, a maradéknak csak az antiterroristák jutnak.

Sodrófával nem lehet lázadni, Gatlingot csak az vehet a krájzlerájban, aki nem a szatócsot áldja meg vele először.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.22. 15:22:07

@Bell & Sebastian:

No, ha már eszembe jutott, elmondom! Nem tudom, látta-e ezt?

www.atv.hu/videok/video-20170314-csatt-1-resz-2017-03-13

Ebben minden benne van.

Jordán és Eperjes "vitázik" a szombathelyi színházi balhéról. Jordán előadja az ártatlan nyuszit, még szuszog is hozzá, ahogy a nyulak szoktak, majd amikor Dér (a Jordánnal szemben indult színházigazgató-jelölt) kikényszerített visszalépésére kerül a sor, akkor nyeglére és cinikusra vált, úgymond, "aki gyáva, az ne akarjon színházigazgató lenni". A beszélgetés végén, amikor Eperjes hamiskásan sejteti, hogy talán elindul (a Dér visszalépése miatt újra kiírt) színházigazgatói pályázaton, Jordánról aztán egy pillanat alatt lehull az álarc, őszinte döbbenet és riadalom ül ki az arcára, hogy hiába volt a sok kavarás, Eperjes megtorpedózhatja a számítását...

Hiába minden, farizeusokkal nem lehet egyezkedni!:-(

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.03.22. 15:28:55

@bbjnick: azért eperjesnél nagyobb farizeus még a bibliában sincs.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 15:32:23

@bbjnick: Egy részét láttam, de bevallom, elkapcsoltam a vége előtt, mert ismerem az összes interpretációját ennek a dramatizált vidorságnak.

De én olyan hülye vagyok a színházhoz, hogy még a Pipás Pistán is fölháborodtam, pedig az jó régen volt.
Annyit azért tudok, hogy darabot az intendáns választ. Amit kiforgatni nem lehetetlen, csak nem szokott sikerülni. Szamócában is van szent őrület, maradnék a normalitásnál, ha lenne. De nincsen.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 15:34:22

A két előzőt nem láttam, pedig úgy tűnhet. Hiába, ennyi év után még a gondolat is kitalálható.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.22. 16:02:49

@Bell & Sebastian:

A konkrét eset, szerintem, nem volna olyan bonyolult: az válassza és nevezze ki az igazgatót, akinek a színház működése a felelőssége, adott esetben az önkormányzat. Ha alkalmatlan embert mutyiznak az igazgatói székbe, az ő saruk, rajtuk verik le a választáson.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 16:09:23

@bbjnick: Pontosan. Mint az önrendelkezés nagy híve, magam is így látom. Hozzáteszem: jobb híján, az ízlésterrort elkerülendő.

Jakab.gipsz 2017.03.22. 16:50:03

@bbjnick:

Az idézett párbeszédet, cenzúrázta a szabad sajtó, már nem lehet megtekinteni. Pedig érdekelt volna.

Sir Galád 2017.03.22. 18:35:32

@Bell & Sebastian: Ki a fasz védi? Arról beszélek, hogy népbutítás zajlik a nevével. De tőlem aztán hihetsz a békaemberekben, csak ne neheztelj, ha hülyének nézlek...

Bell & Sebastian 2017.03.22. 19:40:08

@Sir Galád: Beléd is, édes fiam. Ha korrupciót emleget itt valaki, első helyen (majd hosszú szünet) tegye szóvá a banki visszaéléseket, mert volumenét tekintve mindent visznek. A K&H eddig hány disznóságot követhetett el úgy, hogy még mindig itt van?

És ami az érdekes, már teljesen átvették a kormányzati stílust, nincsen kegyelem, fizess vagy megdöglesz. Ami, megint csak gondolom, annak köszönhető, hogy x + n -edszer nem tömik ki őket adópénzből, mert azt a kusza szemű költi, nem ad belőle.

Ezeket én csak két rablónak látom, akik kiegyeztek abban, melyikük milyen részterületet fosztogathat, ahelyett, hogy a magasztos céljaikat követnék.

Felfüggesztik az uniós júdáspénz kifizetését. Fasza, legalább Mészáros alvállalkozói fűbe harapnak és végre kapára-kaszára kap a nép, mert úgy visznek el hat egységet, hogy egyet sem adnak vissza, hoppon-koppon marad a pártmaffia.

Mindent nem lehet Szarosra kenni, elvégre valaki csak beengedte ide hálából, ha már a lengyelektől és csehektől kiebrudalták előtte.

De hogy egy ilyen faszkalap az ebül szerzett pénzével világpolitikai tényező lehet, ez mindent elmond a fals irányról.

Ezt se tudják legyőzni, mi lesz majd, ha a Coca-Cola holnaptól recirkulált trágyalével itatja a jónépet?

Tehéntőgy 2017.03.22. 20:47:05

"Nem csoda, hogy a hétköznapi életben kiemelt szerepet kapott az alázat és a mértékletesség. A kor gyermeke ezért bár messze nem tökéletes, de bűnbánó, jámbor és alázatos.
A XII. és XIII. század során a társadalmi és politikai berendezkedés lehetővé tette, hogy a keresztény teológia és filozófia áthassa a világi élet legutolsó szegletét is. A hit fényében a közösség és az egyén végső célját a világi javak és élvezetek hajszolása helyett, Istenben látta."

Elég vicces, a kortársak ezeket az évszázadokat eléggé válságként élhették meg, soha annyian nem keresték addig a keresztény Európában másutt az Istent, mint ahol a társadalmi és politikai berendezkedés szerint kellett volna. Ez a kor nagy vallásos tömegmozgalmainak az időszaka, a népi keresztesek dühétől a valdensekig és a koldulórendek létrejöttéig soha addig a nyugati kereszténység hivatalos rendjét nem érte annyi kihívás, mint épp ekkor. Fiorei Joachim és Dolcino testvér. Végleg önmaga karikatúrájává váló keresztes eszme, Konstantinápoly kifosztásával, a Jeruzsálemet kardcsapás nélkül visszaszerző II. Frigyes pápai kiátkozásával és végül a Konradin ellen kihirdetett kereszteshadjárattal. János pap megérkezése az Urál mögül. Várakozás a Papa Angelicusra a kiábrándító valódiak helyett. A manicheizmus terjedésével szembeni egyházi tehetetlenség után a kegyetlen kiirtásuk. Magyarországon meg épp gyerekszemeket tolnak ki a trón biztonsága érdekében.
Bébi, a te szent rended soha a büdös életben nem létezett. A kápolnában pont azért látod, mert az műalkotás.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 21:36:14

@Tehéntőgy: Bizony így van, pont ahogyan mondani tetszik, ahhoz, hogy elveszíthessük, előbb meg kellett nyerni. Nem alapjogon adták, mint a nyolcszoros pengedrót-mászó -érdemérmet.

Bell & Sebastian 2017.03.22. 21:38:19

@Tehéntőgy: Látta a Gladiátort? Úgy kezdődik, hogy:

- Rómaiak! Kétezer év néz le most rátok. (nem esik, köpnek, bazmeg)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.22. 22:11:23

@Tehéntőgy:

De hiszen épp az a különbség a XII.-XIII. és a XXI. század között, hogy a keresztény univerzalizmus meg tudta adni a válaszokat válságaira (lásd Szent Tamás és Szent Ferenc), míg a liberoglobalizmus vagy globaloliberalizmus (vagy ki tudja, mi az ördög tyúkszaros patája ez, amiben élünk) csak egyre mélyebben dolgozza beléjük magát. Hamvas mondja, hogy "A művészet mondja el az ember titkos gondolatait és félelmeit és azt, hogy mire sóvárog, mitől reszket és azt, amerre szédül. A művészet az a kulcs, amellyel az eszme arra, amit eltakar, visszanyitható." Nézze meg a Sainte-Chapelle-t és nézze meg a kortársaink műveit!

Tehéntőgy 2017.03.22. 23:01:09

@bbjnick: Mintha a keresztény univerzalizmus nem állt volna aztán száz évre rá meg a hármas egyházszakadás és a huszitizmus kellős közepén. Persze biztos kiválasztható ha akarjuk olyan tetszőleges évtized, amikor épp nyugi volt Ajrópa-szerte, de azért a poszt ultramontán meséjét hadd ne kelljen már komolyan venni.
Valóban jó kérdés viszont, mi az ördög tyúkszaros patája, amiben élünk, hisz maga a liberális demokrácia is valahol tagadhatatlanul oximoron.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.22. 23:57:38

@Tehéntőgy:

Ne tessék hamis lapokkal játszani! A XIV. század közepén, a nagy pestisjárvány idején, néhány év alatt Európa lakosságágnak fele és a klérus kilencven százaléka meghalt. Hogyan nézne ki ma Európa, ha hirtelen kihalna fele lakossága és szakértelmisége kilencven százaléka?!

Jakab.gipsz 2017.03.23. 00:48:35

Tény: Európa vajúdik. Egy új világot nekünk a keresztény uniónak kell teremtenünk.

Ez az új-világlátás mód gyakorlatilag már készen van, mert lényegesen tágabb a valóságnak megfelelőbb mint a materialista világkép, csak még az értelmezéséhez szükséges kontextus nincs elbeszélve.

Új analógiák és hasonlatok szükségesek a régi kiüresedett semmit sem mondó paradigmák helyett. Igen háború van és háborúban hallgatnak a múzsák, egy több ezeréves teológiai-filozófiai konfliktus tart a vég kifejet felé, egy tudomány-filozófiai paradigma váltás felé kell nyitottnak lennünk. Amely segítségével a "Nyitott társadalom és ellenségei" (soha sem ellenőrzött) elmélete a történelem szemét dombjára kerülhet alkotóival egyetembe.

Tehéntőgy 2017.03.23. 01:23:03

@bbjnick: Hogy? Ma már nem folyik a zemberek lelkiben elég erősen a csí, ezért beköszöntene a madmax 5, vagy mi?
A Fekete Halál sehol másutt sem okozott komoly civilizációs összeomlást (max. hozzájárult közvetetten a politikai átalakuláshoz, mint Kínában a Jüan-dinasztia bukásához, dehát hasonló következményei voltak Európában is, Jacquerie stb.) de akkor mi volt olyan rém speciális az akkori európai keresztény civilizációban? Ha pl. Franciaország végül ugyanúgy nem rokkant bele a válságba, mint a mameluk Egyiptom?

annamanna 2017.03.23. 04:09:07

Zsolt 96,1 Énekeljetek az Úrnak új éneket; énekelj az Úrnak te egész föld!
Ézs 42,10 Énekeljetek az Úrnak új éneket, és dicséretét a földnek határairól, ti, a tenger hajósai és teljessége, a szigetek és azoknak lakói.

www.youtube.com/watch?v=oq3zqIgHmfQ

www.youtube.com/watch?v=Sjd0GobQ7sM

Eppur si muove. Ami él, mozog. Ami nem megy előre, az visszafelé halad.

1Kor 10,12 Azért a ki azt hiszi, hogy áll, meglássa, hogy el ne essék.

Tehéntőgy 2017.03.23. 07:02:52

@bbjnick: Az albigens gyermekáldozatoknak az inkvizíció beteg fantáziáján kívüli létezésére tudtommal nincs bizonyíték. Elég logikátlan is a dolog, hiszen a katharok reinkarnáció-hívők voltak, vagyis az épp aktuális tisztátalan test elpusztítása értelmetlen lett volna csecsemők esetén is, attól még önmagában nem kerültek volna a mennybe. Az egész leginkább úgy jöhetett létre, hogy a teológiájuknak a Sátán által teremtett anyagi világról és testről szóló részét jól lehetett kombinálni az üldözött vallási csoportokkal szemben mindig előrángatható gyermekgyilkosság-váddal (nyilván tudod, hogy az ókori Rómában ugyanezt a keresztény Úrvacsorába is belemesélték), és hipphopp így lett a Chocapic.
Ez ugyanaz, minthogy a kathar teológiából következett, hogy az öngyilkosság nem bűn - ebből lett az az egyházi propagandában, hogy a katharok _bátorítják_ az öngyilkosságot, ami valószínűleg megintcsak nem volt igaz. Ennyi erővel azt is elhihetnénk, hogy a katharok vasárnaponként fekete macskával fajtalankodtak, arra is vannak vallomások ;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.23. 11:15:50

@Tehéntőgy:

Terelgetünk? Terelgetünk?

Ha már azon vitát nem tudunk nyitni, hogy ha egy társadalom szellemi elitjének kilencven százaléka gyakorlatilag egyik napról a másikra eltűnik, akkor az a társadalom már soha nem lesz ugyanaz, de még hasonló sem, akkor kreáljunk egy kamuvitát egy olyan, innét eldönthetetlen kérdésben, minthogy az albigensek áldoztak-e gyereket vagy sem?

Mert, ugye, vagy az inkvizíció beteg fantáziájának terméke az az albigens gyermekáldozat vagy sem: hogyan lehetne igazolni vagy tagadni bármelyik állítást is? Csöndben megjegyzem, így volt ez a maja gyermekáldozatok kérdésével is, az is ötszáz évig az inkvizíció beteg fantáziájának terméke volt, mígnem a XXI. században el nem kezdtek a yukatáni cenotékba (hatalmas természetes víznyelőkbe) lemászkálni, azokban merülgetni, búvárkodni és ott --- hogy, hogy nem --- a maja Chaac esőisten kultuszhelyeire nem találtak és gyermekcsontvázak tömegére.

Szóval, hagyjuk a terelgetést, mert ki tudja, hová keveredünk!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.23. 11:32:00

@Jakab.gipsz:

Megnéztem, nálam még megnyílik az a video. Nem lehet, hogy valami régebbi video-illesztőprogram van az oprendszereden és azért nem tudod megnyitni? Nem tudom, csak felvetem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.03.23. 12:54:54

@bbjnick: Mivel megtalálták a maja gyermekáldozatok tárgyi nyomait - és itt most képzeljük el, milyen vehemenciával vitatná ezek valódiságát vagy a belőlük levont következtetés helytállóságát, ha érdeke volna! -, ezért az albigensekkel szembeni gyermekáldozási vádak igazoltnak tekintendők?

Ne menjen trapézművésznek, folyton elvéti a kapcsolódást.

PS. Mi van az írországi menhelyek ciszternáiban talált egymásra hányt gyermekcsontvázakkal, azok mit bizonyítanak?

Mi0 2017.03.23. 13:33:40

Azért megjegyezném hogy a magas szintű vitakultúra által fejlesztett tudományos élet jegyében nem hogy a 12-13. sz.-ban, a 17.-ben is elevenen elégették az egyházi tanokkal ellentétesen gondolkodókat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.23. 14:09:11

@Counter:

1) Magával ellentétben nekem nincsenek érdekeim, véleményem van.

2) Ha ilyen komoly szövegértési problémákkal küzd, akkor szerintem ne erőltesse ezt a kommentelés dolgot.

3) S ha a véleményemre kíváncsi: engem temethetnek tömegsírba, csak katolikus szertartás szerint tegyék. (De ezt ne vegye biztatásnak! [........../.])

Tehéntőgy 2017.03.23. 14:24:10

@bbjnick: Dehát az esőistennek logikus dolog gyereket áldozni. Azért adja cserébe az esőt. A maja teológiában van értelme a gyermekáldozatnak.
Jahve bácsi kultuszában is volt értelme eleinte feláldozni neki az elsőszülött fiút, éppúgy, mint Baalnak vagy Molochnak. Ezt helyettesítette aztán a húsvéti bárány, azt meg az istenség saját fia, ezért nem áldozzák fel a mai keresztények az elsőszülöttjüket, ez is logikus. Ha a teremtő istenség adta a gyereket, éppúgy mint a terményt, visszajárt neki az első abból is, mint a búzakévéből.
A katharizmus logikája szerint viszont semmi értelme a gyermekáldozatnak, mert a gyermek testét a Sátán adta, mint anyagi dolgot. Nincs mit feláldozni rajta, ha a gyermek teste gonosz. A lelke sem üdvözül tőle, hiszen a hitük szerint újból megszületett volna egy másik gonosz testbe zárva. Egyszerűen nem lett volna semmi teteje megölni egy gyereket egy katharnak.

Lucius Flavius Silva Nonius 2017.03.23. 14:47:28

@Jakab.gipsz:

"Uj vilagot nekunk a kereszteny unoinak kell teremtenunk"

Ön (es masok) is ezen blog kommenteloi kozul ra vannak fixalodva a keresztenysegre, mint egyetlen lehetseges "europai ujjaszervezo elvre".

Olvassa el az alabbi hellenisztikus filozofiakat:
hu.wikipedia.org/wiki/Hellenisztikus_filoz%C3%B3fia

En is ujra tudnam szervezni Europat, pl. a kovetkezo (kombinalt) helleniszisztikus filozofiak alapjan:
1: sztoikus cinizmus
2: hedonista szkepticizmus
3: sztoikus szkepticizmus
4: hedonista cinizmus
5: etc

Önök miert pont a keresztenyseget eroltetik?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.03.23. 17:10:34

@bbjnick:
1) Eredeti véleménye - amelytől máris nyilván minden érdek nélkül elszakadt, hogy a szertattrtásra tegye át a hangsúlyt - szerint a tömegsír léte az emberáldozat bizonyítéka.

Tömegsír Írországban is akad. Ebből mi következik?

2) Mi zárja ki, hogy a megtalált csecsemőket katolikus szertartás szerint temették volna?

3) Nagyobb problémát lát ennek feltehető elmaradásában, mint az emberáldozat gyakorlatában?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.03.26. 13:14:20

@bbjnick:
E. zseniális színész (volt), amúgy meg szimpla elmebeteg.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.26. 21:58:27

@Hepci: Eperjes, ahogy Pajor, drogot váltott. "Kerás" helyett bigott vallásos lett. Persze mindkettő jobban járt (Eperjes talán valamivel jobban, hogy nem a hitgyülihez szegődött).

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2017.10.24. 18:45:19

Nem akarok nagyon mélyen beletaposni a tisztelt szerző giccseskedésébe, de a szerző által pozitív példaként feltüntetett IX. Lajosnál nagyobb kretén kevés akad az emberiség történetében...

nemes tevékenysége során előbb elindul a Szentföld felszabadítására. Ennek során első lépésként kiírtja Damietta városának kopt keresztény lakóit. Ezt követően egy sikeresen csapdába vezeti a teljes seregét, a szabad elvonulást visszautasítja, majd miután nagy bátran lemészároltatja teljes seregét, hősiesen megadja magát. Magyaroknak különösen kedves lehet az a tény, hogy szabadulása után a Jeruzsálemi Királyságot át akarta játszani a mongolok számára... kis aranyos...
Miután ez a terve sem sikerül, hazatérve szembesül avval, hogy háborúskodásai csődközelbe vitték az államot, erre rendez egy kis zsidók elleni pogromot, és a lopott vagyonból stabilizálja az állam helyzetét. Ezt követően korábbi egyiptomi dicsőséges tettein felbuzdulva megint muzulmántorkok vagdosása lebeg a szeme előtt. A Szentföld helyett viszont Tunéziába indul, ahol a korábbinál is nagyobb sikerrel indítja meg a hadjáratot, ahol csata nélkül sikerül járványokban felszámolni a saját seregét, hogy végül itt fejezze be dicsőséges pályafutását.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.12.26. 12:10:49

Úgy járhatunk, mint a franciák.

www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/12/26/osztie-atya-meg-kell-oriznunk-a-kereszteny-hagyomanyokat
"Osztie Zoltán arról beszélt: Európában sok helyütt már nem adventi vásárt tartanak, hanem mesevásárt vagy fényvásárt, egyes adventi naptárakban pedig mecsetek képe jelenik meg."
süti beállítások módosítása