Kommentszűrés
’17 már
17
16:41

Újságíróvá változtatta Bayer Zsoltot a Varangykirály!

Írta: Stumpf András

bayer_zsolt1.png

Bayer Zsolt egy reggel nehéz álomból arra ébredt, hogy ágyában újságíróvá változott. 

Félálomban még kurvaanyázott egyet rutinból, de aztán kitörölte a csipát a szeméből, fogmosás közben pedig tényleg újságírót pillantott meg a tükörben. Pártos újságírót, persze, de olyan publicistát, akit érdekelnek a tények. Aki legalább használni akarja őket. 

Az átváltozás kicsit megijesztette és még az sem nyugtatta meg, hogy annak oka felől szemernyi kétsége sem volt. Néhány sor, néhány varázsigeként működő sor, egy rissz-rossz bökvers néhány sora. Egy bizonyos Kiss Tibor nevű rocksztár agyszüleménye. Az hatott ráolvasásként és indította be a csodával határos reakciót.

De beindította, s ha már így esett, Zsoltnak, aki immár újra tények iránt érdeklődő, rendszerező, tájékoztató újságíró lett, nem volt más választása: nekiült tényeket gyűjteni és írni. Három hosszú részben válaszolt a rocksztárnak. Hogy olvasóit ne veszítse el, magára erőltetett azért némi fennhéjázást, kioktatást, személyeskedést, de azok immár csupán cifra szalagok voltak a tények, kimutatások unalmasnak gondolt, valójában mindennél fontosabb csomagján.

Minthogy a rocksztár hevenyészett utalást tett az egészségügyre, Zsolt először ennek a témának ült neki. Részletesen megírta, hogy a varangykirályként versbe faragott miniszterelnök alatt mi változott várólista-ügyben. A cél tehát nem változott: megvédeni a barátot. Az eszköz azonban – s az sokszor fontosabb a célnál – a „kurvaanyád” helyett hirtelen egy már-már feledésbe merülő valami lett: a tény. 

*

Zsolt átváltozásának reggele után egy másik skribler Kálmán Olgával ült szemközt, immár a Hír TV stúdiójában, amikor az egyébként profi műsorvezető azon kezdett lamentálni: vajh mikor figyelnek már az emberek a valóságra, meddig lehet őket megetetni a migránsok elleni „gyűlöletkeltéssel”. Mikor foglalkoznak már azzal inkább, hogy egy CT-re három hónapot kell várni.

Ez a skribler történetesen én voltam. Noha akkor még nem olvastam Zsolt cikkét, ám mivel derengett, megemlítettem, hogy a várólisták bizony csökkentek a Fidesz alatt. Olga hitetlenkedve nézett. Pedig bizony: a műtéti várólisták ügyét a Varangykirály kormánya külön programmal kezelte. A hetvenezres lista 28 ezer alá csökkent. Ráadásul a CT-s példa sem helytálló már. Az is Orbánék működése alatt változott, és bizony jó irányba. Ők vezették be, hogy rákgyanú esetén két hét a maximum, annyi idő alatt el kell végezni a CT-vizsgálatot. Nem három hónap tehát. A két hét persze még mindig sok, egy hét jobb lenne, de ha folyamatot nézünk, egyértelmű a javulás. 

Zsolt mindenesetre még napokig úgy ébredt, ahogy azon a bizonyos keddi reggelen. Semmi változás. Egy újabb cikkben összefoglalta tehát az egészségügyi intézmények fejlesztésének történetét, harmadjára pedig azzal a balos-jobbikos tévképzettel számolt le elég makacs tények alapján, hogy ugyanis Magyarországról a Varangykirály elűz mindenkit. Az ENSZ-től származó adatsor, amelyre hivatkozik, elég jól mutatja, hogy a környező országokhoz képest tőlünk mentek legkevesebben Nyugatra, plusz hogy kevesebben bandukolnak most kifele mint ahányan a szocik alatt tették.

*

Szóval akkor minden rendben van? Nincs. A tízezres nővérhiány és a nővérek ebből fakadó túlterheltsége valóságos gond, még ha igaz is, hogy egyébként az ő fizetésüket is emelték, amit nehéz hasba rúgásként értelmezni. A szocialistául teljesítményvolumen-korlátnak nevezett formai és tartalmi szörnyszülött továbbélése (lombikbébi-programoknál például, miközben a kormány ugye elvileg sok-sok szép magyar gyereket szeretne) is gond; ahogy az is nagy és megoldatlan kérdés, mi lesz a háziorvosok tömeges nyugdíjazása után. Ahogy egyébként Európában sok helyen. A sor folytatható. 

Bőven van aztán mit kritizálni ennek a kormánynak a működésén általában is. Elsősorban a közvagyont magánvagyonnak tekintő mentalitást, a félelmetes, pofátlan zsákmányszerzést, iszonytató gazdagodásokat, rokoni-haveri offshore-mutyikat. Másrészt a politikailag nagyon ésszerű, a fideszes tábort egyben tartó, ám az országot az elmebaj határára sodró álhazafiaskodást, „idegen ügynökök” - értsd: kormánykritikus, nemzetközi hátterű szervezetek – ellen hozott, vagy az antikommunizmust csupán álcának használó, egyes cégekre (Heineken) szabott nevetséges bosszútörvényeket, vagy a büntető törvénykönyv alóli mentesség kormányhatározattal való megadásának ötletét – hogy csak néhány friss példát említsünk. Aztán: a feltétlen lojalitás elvárását, a kontrollt mindenek felett, felülről kinevezett, közös forrásból működtetett pénznyelőket kultúrában, médiában, amelyek gyakran épp csak egyre nem képesek: valós teljesítményre.

*

Bírálni való akad tehát bőven. Úgy tenni azonban, mintha a tények (várólisták csökkenése, például) nem is lennének tények: a propaganda rosszabbik fajtája. Ha komolynak látszó emberek így tesznek, nem kell csodálkozni, ha munkakörüknél fogva is komolytalan rocksztárok ennek megfelelően írnak majd versikéket.

Merthogy egyébként Kiss Tibivel nincs semmi gond. Ritka bugyuta felvetés, hogy a Varangykirály után fizesse vissza a Tusnádfürdőn kapott gázsiját. Nem a Fidesznek játszott ott ugyanis, hanem a közönségnek. Épp ezért voltak idióták azok a balosok, akik kiakadtak a Quimby tavalyi, tusnádi fellépésén. A versikével meg azért nincs gond, mert a rocksztárság lényege nem a felelősség, hanem a szabadság. A szabadság, amely nélkül nincs ihletett pillanat és őszinte, katartikus alkotás. Az őszinteség és szabadság mellékterméke pedig bizony lehet a tájékozatlanság, igazságtalanság, félresikerültség. Kiszakadhat így egy rossz célra tartó magánérzületi kisülés néhány kemény, hatalomellenes sorban, de rocksztárnak jól áll az ilyesmi. Ugyan ki várja el, hogy valóban értse az egészségügyi folyamatokat? Utálja Orbánt, szíve joga, valahogy ezt versikébe öntötte, jól van, ennyi.

Ha másért nem, a rá adott Bayer-reakcióért, az ébredés három dokumentumáért már jó, hogy megszületett a vers.

Mert az viszont fontos, hogy aki közéletről ír, aki közéleti műsort vezet, barátságot kössön a tényekkel. Felelősségérzetből, tartásból, de már csak önérdekből is. 

Elhinni saját hazugságainkat: ez ugyanis nagyon káros. Kormányon is, ellenzékben is. Előbbi nem is tesz ilyet. Tudja, hogy hazudik, amikor hazudik. Az ellenzék véleményformálói viszont elhiszik saját toposzaikat.

Aztán csak csodálkoznak, csodálkoznak, hogy miért nem lázad már ez a szegény, elhülyített magyar. 

Címkék: média vélemény sajtó közbeszéd tény Bayer Zsolt Kiss Tibi

A bejegyzés trackback címe:

http://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6612345853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Peter Götz 2017.03.17. 17:36:51

na,hát akkor minden rendben,építsünk stadiont.....

Bell & Sebastian 2017.03.17. 17:55:11

Mit gondol Edward bárdja, Zsolt a Bimbiről és fordítva. Celebek a Borsban, az is hülye, aki olvassa.

GNDL 2017.03.17. 20:15:41

Ha már az az ominózus Kálmán Olga-féle szereplés... utána olvastál már a Jánossy-féle trendeknek amit Csintalan említett a végén? Nagyon sajnálom hogy pont ennek vitájára nem maradt idő a műsorban, mert így megint megúsztad hogy egy nálad nyilvánvalóan tájékozottabb és műveltebb úgymond „közvélemény formáló” személyiség felmossa veled a padlót, mármint jóval egyértelműbben ahogyan az adás nagy részében ez egyébként történt, ahogyan megérdemelnéd végre, úgy élő egyenesben... de remélem nem lesz mindig így... és egyszer majd ott fogsz ülni, a szokásosnál is butább arckifejezéseddel, és onnantól nem tudod majd letagadni sem hogy igazság szerint hülye vagy ehhez az egészhez... :)

leponex 2017.03.17. 23:38:17

@GNDL: most akkor felmosták vagy nem, nagyrészében vagy egyébként? vagy majd végre ? ...

bakker, te mekkora s.ggfej vagy :)

leponex 2017.03.17. 23:38:52

ménkű nagy respekt, Stumpf!

chrisred 2017.03.18. 04:53:18

Azt is lehet tudni, hogy a 70 ezres várólista azért csökkent, mert felpörgött az egészségügy, vagy esetleg más okból fogynak dinamikusan a CT-re váró betegek?

/manens 2017.03.18. 10:02:58

fasza ( márhogy a cikk )

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.03.18. 13:17:32

a kis stumpf egy reggel arra ébredt, hogy miután gondosan megnézte magát a tükörben, kicsit igazgatott buzibajszán, gyorsan és tövig szájba vette bayert és kistibit. előbbit joggal, a narkós kis gecit ok nélkül.

Sir Galád 2017.03.18. 13:21:15

"Elhinni saját hazugságainkat: ez ugyanis nagyon káros. Kormányon is, ellenzékben is. Előbbi nem is tesz ilyet. Tudja, hogy hazudik, amikor hazudik. Az ellenzék véleményformálói viszont elhiszik saját toposzaikat."

Ezt pont azt bizonyítja, hogy elhiszed. Nem túl káros?....

Hidvégi Mihály 2017.03.18. 21:50:51

Ócska egy újságíró vagy te, Stumpf A.

Nézd már meg egyszer egy tv-szereplésedet, amikor nem orbaánseggnyalók vesznek körül, hanem érvelned is kell. Baszd meg, a pofád soha be nem áll, minta attól, hogy feszt pofázol, attól mindjárt igazad is lenne, undorító az a gyors segítségnyújtás, ahogyan igyekszel a varangykirályt védeni mindenáron, pofázol, pofázol udvariatlanul és undorítóan.

Tanulj már tisztességet egyszer s ne pofázz közbe, amíg nem neked osztanak szót.
Hülyeségeket pedig ne írj. Se ide, se máshová. Kár a lapért.

Jakab.gipsz 2017.03.19. 01:12:47

@Hidvégi Mihály:

Mi történne akkor, ha ön nem gyűlölködne, ha nem érvelne.

Hidvégi Mihály 2017.03.19. 08:00:08

@Jakab.gipsz: Ez kedves barátom, mármint a fenti szövegem nem gyűlölködés volt. Tényeket állapítottam meg, kissé indulatosan, de ezek tények. Nézed meg, hogyan szerepel rendes sajtó (tehát nem a lakájmédia) előtt Kovács Zoltán sajtószóvivő, ha jól emlékszem a titulusára, az itt megszólított Stumpf András, s még sokan mások Orbán bűvköréből.

Azt szeretnék ha valahol beszélgetnek velük, hogy soha ne legyen a vele szemben állónak ideje arra, hogy elmondja tisztességesen az ő érveit. Ennek érdekében szavába vágnak, amikor a másik beszél, akkor is mondja, mondja a szövegét, mintha felhúzták volna. S minden Orbánhű megnyilatkozó így viselkedik, látszik, hogy erre képezték ki őket, elnyomni a másikat teljes mértékben, a (még) szabad sajtónál se lehessen érdemi vitát végezni.

Szóval kedves barátom, ez a totális elnyomás, ez ellen tiltakozom, kissé nyersen, de igazul. Nem gyűlölködöm úgy általában, csupán egyetlen embert gyűlölök, igen, a legnagyobb szart, akinek mindezt az élehetetlen világot köszönhetjük, Orbán Viktort. Aki ilyen mélyre süllyedt, nos, ott csak azon csodálkozom, hogy miért lehet ép érzésű ember még, aki nem gyűlöli.

Hiába, ez már csak így van, gyűlölet gyűlöletet szül. S nem fogok sosem meghunyászkodni, hiába a szeretet a legnagyobb kincs a világon, ennek ellenére a gyűlöletemet is vállalom, amíg tárgya van, ennek az érzésnek is működnie kell.

jános515 2017.03.19. 08:59:57

András ! Úgy látom felvetted az inget, amelyet nem biztos hogy rád szabtak. De viseld nyugodtan. Igaz, kissé már izzadtságszagú, kicsit megkopott és kicsit már foltos és lukas is . Ám ha jól érzed magad benne, akkor hordjad.

Bár nagyon szivesen válaszolnék a "varangykirályt " megvédő "kurvaanyád " szólamra, de sajnos most ezt nem teszem. Tudod, nem vagyok sem az "5-ös számú párttagkönyv " tulajdonosának barátja, ismerőse és párttársa sem. Igy van félnivalóm.

Nem vagyok Orbán Viktor barátja, ismerőse, és iskolatársa sem. Szobatársa pedig sajna koromnál fogva nem lehettem. Igy aztán meg kell gondolni, hogy az ember mit és kinek, hogyan ir le. Tudod, egyeseknek mindent lehet, de én a kettesek közé tartozom és a kisembereknek, most jobb csendben maradni. Bár tisztességesek, bár semmi bűnük nincs, de ők mégiscsak a kisebbség.

Ám mielőtt befejezném, szeretném leirni neked, hogy egy valamit sajnálok. Azt hogy nem fotóztam le, amit az egyik fiatalokból álló, éppen külföldre készülő fiúk ragasztottak ki, az egykori hegyeshalmi határátkelő lepukkant épületének falára. Csak egy A/ 4-es lap volt, és egyben egy üzenet is. Ők igy köszöntek el, innen, ahol egykor születtek. Dolgozni mentek és talán már soha nem jönnek haza.

A szöveget , az üzenetet nem irom le, nem akarok arra az alpári, a bányászbéka segge alatti stílusban vitázni, arra a szintre süllyedni ahol ti vagytok. Mert itt már valóban félni kell. Hiszen könnyen ellenség lehetsz és könnyen elitélhetnek , könnyen odalehet a becsülete annak aki mást mond, mást ír, mint amit "szobatársak " elvárnak tőle.

" Aztán csak csodálkoznak, csodálkoznak, hogy miért nem lázad már ez a szegény, elhülyített magyar ". --és ez igaz András.

De miért is csodálkozol, ha te is azok közé tartozol, aki segít a valótlanságok, a hamis hirek és az alpári semmitmondó , sértegető "kurvaanyázós " stílus mosdatásában, a lenézés, a mocskolódás a gyűlölködés elfogadtatásában.

Ja , persze, te ujságiró vagy, neked ez a munkád.
Na jó, mehetsz a kasszához, a vállalt megbizatást teljesitetted.

Jean Sol Partre 2017.03.19. 12:24:01

"Az eszköz azonban – s az sokszor fontosabb a célnál – a „kurvaanyád” helyett hirtelen egy már-már feledésbe merülő valami lett: a tény. "

Aha. 16 éves tények, de ez persze nincs kimondva. Azaz hazugság a cikk, igazo Bayer Zsoltis "újságírós" hazugság. Andris, te meg ebbe a pofonba is beleszaladtál, mert fontosabb volt hogy bevedd a szádba a faszt.
Ebből dolgozott Zsolti, és hasonlította össze a mai magyar adatokkal:
search.oecd.org/els/health-systems/17256025.pdf

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.03.21. 03:05:40

Hát, elébb-utóbb nehéz ébredése lesz.
A szerzőnek.

Etniez 2017.03.21. 11:29:13

@Jean Sol Partre: Aki volt már egészségügyi intézményben Magyarországon, az pontosan tudja, hogy hazudik Bayer.
Kár erre több karaktert vesztegetni.

Jakab.gipsz 2017.03.22. 01:38:40

@Hidvégi Mihály:

Gyűlölködni a világon a legfeleslegesebb dolog, amit ember kiagyalhatott, ugyanis nem leszünk okosabbak tőle. Tehát nem tanácsos a gyűlölet, mert a düh és a harag elhomályosítja elménket, és ez nem csak rád vonatkozik hanem mindenkire.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu