Kilenc osztályos iskola – új remény az országnak
2017. március 09. írta: ForgacsIstvan

Kilenc osztályos iskola – új remény az országnak

iskola2.jpg

Forgács István írása

 

Nem, egyáltalán nem túlzó a cím. Ez az a döntés, amivel a rendszerváltás óta létező kormányok közül elsőként a mostani valóban tehet – és sokunk reménye szerint tesz is – azért, hogy az ország társadalmi és gazdasági viszonyai jó irányba változzanak. Nem túlzó a cím, mert aki olvas, hallgat és ért is engem, az tudja, hogy régóta hangoztatom: Magyarország jövője azon múlik, sikerül-e a hazai cigány közösségek felzárkózásának kérdését elsősorban gazdasági szempontból megközelíthetővé tenni.

De a gazdaságnak képzett emberekre van szüksége. A jól működő gazdaságra meg az ország egészének.

És most muszáj nagyon egyszerű keretek között, nagyon tiszta képet adni arról, hogy hogyan is állunk a hazai cigányok, az oktatás és a gazdasági kérdések összefüggéseiben.

*

Nos, szigorú és egyszerű tényeknél maradva így:

− több gyermek születik nehéz sorsú családokba, mint 10-15 évvel ezelőtt, ezeknek a többsége cigány család és cigány gyermek.

− a nehéz körülmények között felnövő gyerekek számára sokszor az óvoda sajnálatos módon nem adja meg azt a hátteret, ami ahhoz kell, hogy gond nélkül, zökkenőmentesen kezdjék meg az általános iskolát. Egyszerűbben fogalmazok: nem lesznek iskolaérettek. Tömegével nem lesznek iskolaérettek. Hogy ez kinek a hibája, felelőssége, az itt most felesleges vitára adna okot, maga a tény az, amit látni kell. A kellően fel nem készített gyermek nemcsak, hogy kihívás, de komoly nehézség is a pedagógusok számára.

− a nehéz körülmények között felnövő gyerekek sokkal rosszabbul teljesítenek az iskolában (az első évek azzal mennek el, hogy valóban iskolaéretté váljanak, hogy megtanulják az alapokat) és sokkal nehezebb azokon a szocializációs folyamatokon keresztülmenniük, amelyeket a társadalmi normák a mai világban elvárnának

− az iskolában rosszul teljesítő, rossz körülmények között felnövő gyerekek jelentős része nem szerez képzettséget, nem szerez szakmát, komoly írási-olvasási, szövegértelmezési gondokkal küzd, kiugróan magasak a magatartásbeli problémák, és vagy a közfoglalkoztatásban találja magát (a fiúk), vagy gyermekeket vállal (a lányok), miután kimarad.

− eközben fogynak a szakmunkások, a szakmával rendelkező munkavállalók, egyre súlyosabb gondokat okoz a munkaerőhiány, és ahogyan néhány éve már szóltam róla, tényleg nem lesz, aki Miskolcon vezesse majd a villamost. Ez a folyamat egyértelműen gazdasági hatásokkal bír. (Igen, örülök a cigány egyetemistáknak is – kár, hogy minden új diplomásunkra jut 100 új közmunkás.)

*

Sokan és sokat gondolkodtak az elmúlt néhány évben (ha szigorú vagyok, akkor csak néhány hónapban vagy hétben) már azon, hogy ezen mit és hogyan kellene változtatni. Én magam is többször szóltam erről, és a decemberben elindított „Így oldd meg a cigányügyet” című publicisztika-sorozatban is folyamatosan visszatérő elem ez, sőt, a január 11-én megjelent 2. részben konkrét ajánlás fogalmazódik meg arról, hogy az óvoda és iskola közé kellene egy átmeneti időszakot jelentő terminus, ami abban segítene, hogy az óvodában még iskolaéretté nem vált hátrányos helyzetű/cigány gyerekek valóban felkészülhessenek az iskolára.

És ez nem a saját vízióm kizárólag – tanárok tucatjai (meg merem kockáztatni, százai, ezrei) értettek egyet velem az elmúlt hónapok során, amikor felvetettem nekik ezt az elképzelést. Azaz, végre behozható a közbeszédbe, közgondolkodásba az a tény, hogy az általános iskolák alsós osztályainak tanárai számára sokszor komoly nehézség a hátrányos helyzetű gyerekek tanítása, és valóban kellene talán egy olyan időszak is, ami már nem óvoda, de nem is iskola még.

Ez segíthetné az átmenetet a két intézmény között, és leginkább azt szolgálná, hogy az addig sokszor még meg nem szerzett szocializációs, értelmi és elsajátított, fejlesztett készségi alapok meglegyenek az eredményes iskolai évekhez. Nyilván nagyon sok minden más is kell majd, hiszen tanulni csak akkor lehet eredményesen, ha van hol az iskola után otthon is, ha kerül étel az asztalra, ha a kilyukadt cipő helyett másikat is vehet a szülő a gyereknek.

De először is most az kell, hogy az iskolába, a valódi iskolába a lehető legtöbb olyan gyermek induljon el, akik, és akiknek a családjai értik, hogy az általános iskola a lehető legfontosabb és leginkább megbecsülni szükséges lehetőség a hátrányos helyzetűek részére. A rászorulóknak ingyenes étkezéssel, ingyenes tankönyvekkel, egy idő után ösztöndíjakkal.

*

Nem tudom, hogy kell-e még ezt ennél részletesebben is magyarázni, okfejteni, okoskodni valamiről, ami odakint, a Körúton túl borzasztóan egyértelmű, vegytiszta, és racionális döntésekre sarkall. A kormány most hozott egy ilyet, és ez olyan lépés, ami végre komoly esélyt kínál cigányügyben az előbbre mozdulásra. Minél több gyermek kap esélyt arra, hogy kellően felkészülten kezdje el az iskolát, annál könnyebb lesz a pedagógusok dolga, és annál több esély nyílik arra, hogy a cigánygyerekek az általános iskola után tovább is tanuljanak, és minden korábbinál többen legyen közöttük azok, akik szakmát, érettségit és diplomát szereznek majd.

Ebben a pillanatban ez a legfontosabb teendő. Örülök, hogy a kormány meg meri majd lépni. Én, és sok tízezer pedagógus, meg persze rengeteg progresszív véleményformáló biztos vagyok benne, hogy határozottan örül most ennek a bejelentésnek, mert tudjuk, enélkül minden esély elszállna, hogy tegyünk valóban valamit a hazai cigány közösségek felzárkózása érdekében.

Hogy lesznek, akik nem értenek egyet? Hogy lesznek, akik szerint sokkal komolyabb gond, hogy Mátészalkán Kevinnek többségében csak cigány osztálytársai vannak? Hogy lesznek, akiknek soha semmi lesz jó? Legyenek. És sok minden más mellett rettegjenek továbbra is nyugodtan Trumptól, Le Pentől, a Brexittől, vagy attól, hogy populizmus felfalja a világot. Én megyek és hideg, tiszta vizet öntök a poharakba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7812322975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.03.09. 07:49:53

Aki képben van a Fidesz eddigi oktatáspolitikájával, annak már az első pillanatban nyilvánvaló, h az egésznek csak az a célja, h még kevesebb gyerek kezdje meg a középiskolás tanulmányait (mivel addigra már nem lesz tanköteles).
Inkább az általános és a középiskola közti nyelvtanulós plusz osztályt kéne visszahozni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.09. 07:53:56

@Forgács István:

Szabad kérdezni?

Ha az óvoda nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a felzárkóztatás terén, akkor a plusz egy év iskola, ugyan, miért (és mitől?) volna hatékonyabb e téren?

És mi legyen az iskolaérettekkel? Ők a felzárkóztató év alatt esélyt kapnak ahhoz, hogy hozzáhülyüljenek az iskolaéretlenekhez?

Több tanárt is ismerek, akiknek az iskolái az elmúlt tíz-tizenöt évben szinte teljesen elcigányosodott, ők azt mondják, hogy nem az értelmi képességekkel van elsődlegesen a probléma, hanem a szociokulturális attitűddel: a cigánygyerek másként reagál ugyanazokra az impulzusokra, mint a magyargyerek. Ha az iskolák bevezetik a cigánydrillt, mert elcigányosodnak, mi lesz a kisebbségbe kerülő magyargyerekekkel? Vagy az ő hátrányuk nem hátrány?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.09. 07:55:01

@MolnarErik:

No, te sem láttál még elcigósodott vidéki iskolát!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.09. 07:57:27

@bbjnick:

elcigányosodott=elcigányosodtak

Conchobar 2017.03.09. 08:02:44

"Kilenc osztályos iskola – új remény az országnak" - A fociiskolában új órarendet vezetnek be a cápák részére, és mi szörnyen boldogok vagyunk, hogyha focizni még nem is, de legalább majd futni megtanulnak a cápák. Ezután már majd felhagynak az úszással (meg az öreg növényevék levadászásával, az öregezéssel), és kétlábon fognak járni. Lesznek kételkedők, fanyalgók, akiknek soha semmi se jó? Legyenek. Mindenesetre, forgácspista jött és vizelt ide egy posztot

Conchobar 2017.03.09. 08:04:39

@Conchobar: jav.: az öreg növényevők levadászásával

hllndr 2017.03.09. 08:31:13

A kérdés ott kellene feltenni, hogy miért csak magyar bölcsészek mosogatnak Londonban, aluliskolázott romák miért nem? Ha Merkelnek hinni lehet, Európának szüksége van olcsó és nem túl képzett munkaerőre, és egy pakisztániak vagy törökök által üzemeltett étteremben a bőrszín alapú diszkrimináció kérdése sem (sem úgy) merül fel, ugye.

Azt szeretném ebből kihozni, hogy nem biztos, hogy az tanulás a felemelkedés módja. Ez nagyon eretnek gondoltnak hangzik, dehát tele van Németország némettanár végzettségű magyar pincérekkel, tehát emberek magasan a képzettségük alatt dolgoznak, azért, mert úgy, ott, többet kereshetnek.

Persze lehet, hogy ettől még, ezen a szinten is fontos egy erős általános iskolai és szakmunkásképző alap és a nyelvtudás, ha a diploma nem is.

De gondolkodjunk ebben! Meg kellene normálisan szervezni a romák külföldi munkavállalását - nem erőltetett kivándoroltatásra gondolok, hanem turnusokra, munkaerőközvetítőkre, akik egy-egy szezonra küldenek ki munkavállalókat, akik ezáltal pénzt, tapasztalatot, világlátást, nyelvtudást szereznek. Ez valószínűleg mindenkinek jó lenne.

Abszurd a helyzet, hogy Magyarország elveszíti az orvosait, képzett embereit, miközben a mélyszegénységben élők tapodtat sem mozdulnak a putrisorról. Az a minimum, hogy őket is megmozdítani egy kicsit. Mindenki jól járna vele.

Ilyen munkaerőközvetítők magyaroknak régóta vannak. Sajnos, nem mind becsületes. A romák esetében a zárt, elszigetelt kultúra a probléma, ezt hagyományosan a magyar építőipar úgy oldotta meg, hogy roma alvállalkozó volt a közvetítő a magyar vállalkozó és a roma munkavállaló között, aki mindkét világot ismerte, aki mindkét fél felé megbízhatóan tudott fellépni, jellemzően olyan roma ember, akinek már apja, nagyapja is valamiféle tekintélyes ember volt a romák között. Az ilyen kubikus alvállalkozókat hívta a pesti szleng "brazil gépsornak". Nem lenne különösebben nehéz ügy ezt a kettőt összekapcsolni.

Gyakran nincs szükség szaktudásra, alapvető nyelvtudásra már inkább.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 09:28:41

Bizony, a nyugati munkaerőpiac rasszista és kirekesztő, még az alsóbb szinteken is, a saját állampolgáraik javára, az intruderek kárára.

Reneszánsz emberekre van szükségük sokrétű kézműves tudománnyal. Ám ezt olyan alapkövetelmények megelőzik, mint a nyelvtudás, hierarchia tisztelete, kulturális mimikri (nem baj, ha nem szívből jön, csak ne lássék), képesség a csoportmunkára, és a többi...

A magyaroknak általában összejön mindez, de erős a mezőny, feljövőben a szlovákok, szerbek, spanyolok, hollandok.
___

A postról. Ó, te szent együgyűség! Eleve az zavar, hogy nem tudom összeegyeztetni a sakálokkal üvöltést az ellen-Heti hetesben és ezt a farkcsóválást, egy teljesen nyilvánvalóan rossz ötletnek.

Mert ott, ahol a nagyja tölti bele a hagyományt és szocializálja az apraját _rosszul_, mielőtt akár csak beszippanthatná őket az óvoda (szakíts, ha tudsz!), és bevallottan kudarcot vall az óvodapedagógus, óvodapszichológus, logopédus és egyéb csepűrágók, mit oldana meg egy felzárkóztató év?

Elmondom a jobbik esetet. A nyolc évesen iskolaérett Kevint majd összeeresztik az elsőben a zongorász-származású, 5,6 éves Kiss-Grün Jakobinával?

Ilyen itt sose nem lesz. Ha az állam ekkora balog, a találékony magyar majd megoldja okosba. Csak győzikézze fizetni - a londoni mosogatásból.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 11:12:44

A sokféle vélemény elolvasása (nem itt) után azt kell, hogy mondjam, ismét egy gyakorlatban már létező jelenséget szentesítene Balog, mint az emlékezetes, életkori határok leszállításával, amiben elfelejtett figyelmezni arra, hogy a testi és a szociokulturális (ami egy hamis fogalom, legalább két okból) érettség a szexre (meg a védekezésre-tervezésre) az kettő, különböző dolog, mert nem vagy-vagy, hanem is-is az összefüggés köztük.

Az óvodai visszatartásról, mint helyzeti előnyszerzésről van itt szó, amit általánossá téve akár az iskolába is beköltöztetnének.

Teknős, mint hivatásos anya támogatná, mert fiai esetében ő is élni szokott e jótékony csalással, no meg, ezzel a trükkel le is küzdött egy évet a kettőből, ami a kétféle, testi fejlődés mérhető különbsége az általános iskolában.

Szóval, csapjuk be a genealógiát, ami nincsen, vagy legalább tagadják.

Három problémát ezzel kipipáltunk. Leszármazás (és biológiai nem), kulturális hagyomány, szociológiai háttér.

Egy még marad. Mi dönti azt el, hogy ugyanabban a szituációban az egyik gyerek üt vagy szúr, a másik pedig nem? Ha az eddig sorolt háromból egyik sem, mert feltesszük, hogy teljesen egyformák.

Kinek van erre ötlete? Csak mert van is más baj is, a formális kereteken felül.
___

Természetesen van erre konzervatív válasz, de ezt Forgács István a büdös életben nem fogja megtalálni, de Balog lelkész sem, mint Orbán Viktor minisztere.

Pedig minden adott hozzá, csak képtelenek meglátni ezek a díszkeresztények & hamis próféták. A túlterjeszkedés a saját kompetencián sose vezet jóra, most se fog.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.03.09. 11:30:52

bassza meg forgács! mit gondol mitől lesz jobb, ha a kibaszott purgyékból 9 évet kapnak az embergyerekek?

miles_Christi 2017.03.09. 11:34:47

Érdekes. Mármint a cikk is, de a egy-két hozzászólás is.

Először is, a klasszikus kérdés(amit már bbjnick is feltett) : Mit old meg a felzárkóztató, vagy nulladik osztály? Főként, ha már az óvoda nem tudta azt megoldani? Bevezetni kötelező jelleggel? Mindenki plusz egy év? És akkor az iskolaérettekkel mi lesz?

A másik kérdés: Ha a 0. nem nem kötelező, akkor, ahogy B&S is írta, elsőben az iskolaérettek egy évvel fiatalabbak lesznek, mint a nulladikból kikerülő és a tekintélyelvúséget némileg másként értelmező kiscigány? (ha rosszabb olvas§sban, meg matekban, majd jobb lesz másban. Erőben) Ebben a korban egyetlen év, de még hónapok is sokat jelentenek a gyerekek fejlettségében.

Amit hllndr ír az jó ötlet, érdemes is lenne továbbgondolni, de az iskoláztatást nem oldja meg. (bár esetleg a foglalkoztatást igen) Ha már Forgács az oktatással akar valamit kezdeni - akkor most én írom le, azt, hogy tudom, hogy nem PC, de lebaszom - legyen az oktatás szegregált. Mindenki virnyákol, hogy a speciális helyzetű gyerekekhez spec képzettségű tanár is kell. Hát akkor kapják meg. Nem egy évre, ötre. Az egész alsó tagozatra. Ötödikre be KELL, hogy hozzák a különbségeket szocializáció, tudás terén egyaránt. Hja, hogy pénz kérdés? Miért? Mi nem az? Nem kell plusz egy év, csak speciális oktatás az alapoknál. Esetleg cigány kisegítő vagy főállású tanárokkal a fehérek mellett.

(A feleségem vitt nulladikot. A város összes iskolájából (3db) oda küldték azokat, akiket a pszichológus iskolaéretlennek ítélt. Mégsem voltak többen egy tucatnál. Ebből is csak 2-3 a cigány. Speciális tananyag, iskolapszichológusi felügyelet... de elsőben egy évvel idősebbek voltak a társaiknál)

A cikkhez: Forgács jókat szokott írni, jó ötletekkel, általában. Ezt most szerintem nem az. Nem így.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 12:05:17

@miles_Christi: Egyes különbségek megmaradnak, ha a fene fenét eszik is. Például a finom-motorikus mozgás terén mérhető különbségek. Ausgenommen zenész kaszt.

De a végső megoldás nyilvánvalóan nem értelmezhető a jól megszokott Bermuda-háromszög körbejárkálásával.

Mert mitől nem fog gyilkolni? -csak hogy végletesen sarkítsam a problémát velejét.

Előbb egy tisztességes államvalláshoz kellene idomítani a magánbabonáikat! Fog ez menni? Kérdezzük meg erről Ovi cigány kegyenceit, mennyi bennük az érdem és gátlástalanság aránya.

Cigány pasztorálás, kooperatív készséget adó ifjúsági mozgalmak, értelmes szabadidős tevékenység, sport, tehetségesek kiemelése, saját vezetők, férfi tanárok, pozitív példaképek... Szóval, jóval összetettebb feladat kiverni az otthonról hozott hülyeséget belőlük, hogy legyen helye a jónak, mint azt első látásra gondolnánk.

Amerikának is csak a kötelező, keresztény vasárnapi iskola jutott az eszébe a Kunta Kinték domesztikálására, ami még mindig sokkal jobb ötlet lenne, mint ez az agyrém.

Robinzon Kurzor 2017.03.09. 12:15:29

A poszt (és az ötlet) minőségét mi sem jelzi jobban, hogy kénytelen vagyok teljes mértékben egyetérteni bbj-vel.
(Felkavaró érzés, nem kívánom senkinek.)

mintaszel 2017.03.09. 14:30:03

A kilencosztályos iskoláról.

Vagy 2010-ben, vagy pedig az Alaptörvényben (most nem jut eszembe melyikben) a kötelező iskolalátogatás korát 15 évben jelölték meg.

Ennek a 15 évnek konkrétan semmi értelme, 14 évnek kellet volna lennie, mert így a kötelezőség miatt egy csomó olyan gyerek bekerül a középoktatásba, akinek ottan semmi keresnivalója, csak az első év végén lehet tőle megszabadulni. (Így a középoktatás négy évéből egy potenciálisan megmérgeződik a renitens fegyelmezésére fordított ablakon kidobott idővel.)

Ami most történt, hogy gombhoz varrák (-viszonyos múlt) a kabátot, és a 15 évhez igazították az iskolarendszert. Miért, minek? Senki nem tudja. Egy minisztériumi portörlő kitalált valamit, ami megjelent a Magyar Közlönyben. Forgács István pedig írt egy Szabad Nép-hangulatú beszámolót hozzá.

A szociológiáról.

Van ez a szociológia nevű tantárgy (NEM tudomány), amely mindenek a velejét abból vezeti le, hogy ez ember egy üres lap, amire azt írnak amit csak akarnak.

Biológiából az utolsó ilyen nézet Lamarcké volt (száz évekkel ezelőtt), pszichológiából az 50-es évek behavioristái voltak ezek, mostanság az epigenetikával jönnek vissza elemek, jellemzően negatívan befolyásolók (amennyiben a szülő túlsúlyos, a gyereke is az lesz, stb).

A szociológia mindenkoron a (baloldali) szocializmus/kommunizmus kedvelt gyereke volt. a szociológusok mindekoron a baloldal oszlopos tagjai. Forgács István kivétel.

A szocialista társadalmi felforgatás mindig különös becsben részeltette a ___kisebbségeket___. legyen szó etnikai kisebbségről, homókról, transzneműekről, bárkit akit "az elnyomó rendszer áldozatának" lehet beállítani, így benne a rendszer iránt gyűlöletet kelteni, és azt megdönteni (idővel). Amíg a szocialista felforgatás a többségi társadalom számára az egyenlőséget és felelősséget(valamint a fasiszta--gyűlöletkeltő retorikát)hangsúlyozza, addig a kisebbségek számára harcos nacionalizmust hirdet.

egy (amerikai) példa a gyakorlatban : imgur.com/a/BZfms

Forgács István tehát etnikai nacionalistaként lett oktatva az egyetemen, a saját fajtája, a cigányság ügyét képviselendő. Íme az ő háttere, innen érkezett.

A megoldásról.

Pszichológiai kutatások szerint az egyedüli képesség amit jelentősen fejleszteni lehet, most tessék kapaszkodni, az _írásban való önkifejezés_ képessége.

Fogalmazás, levélírás (hivatalos levél, magánlevél, email, hozzászólás egy fórumon, esetleges szépirodalmi tevékenység (novella, regény, elemzés), mind idetartoznak.

Egy tökhülye gyereket is meg lehet tanítani tűrhető szinten fogalmazni, ha mást nem kommentet írni egy fórumra, de ha már azt tudja, akkor egy levelet is össze tud dobni. Tisztelt/Kedves X, a téma tárgya, Tiszteletel/Üdvözlettel Y.

Ez az egyedüli terület, amit jelentősen lehet fejleszteni. az iskolának tehát elsőrendű feladata leendő, hogy ezt előmozdítsa, tanítsa, a gyerekkel megkedveltesse.

Külön lehetne a gyerekkel szöveget olvastatni (!), és annak alapján fogalmazni tanítani. egy példa egy szövegre, a szóhasználatot helyenként magyarrá téve:

imgur.com/YxnHHAO

Ezt elősegítendő, hatosztályos gimnáziumokat kellene bevezetni, ezzel párhuzamosan 12 évre leszállítani a kötelező iskolábajárást. A gyerek így a serdülőkort már új iskolában kezdhetné, és a gimnáziumi tananyagot 6 évre lebontva lehetne neki tanítani. A mostani 8+4-es rendszer a szovjetek idején jött be, és megkockáztatnám, hogy esetleg nem a szovjet oktatási séma az evolúció végpontja, ami előtt áhítattal össze kell tennünk a kezünket.

Ami most történik

Balog Zoltán, foglalkozására nézve esztergályos, egy teljesen hozzánemértő, amatőr és tehetségtelen oktatáspolitkus, a mostani, alig működő rendszerhez eszkábált valamit. 8+4 helyet lesz 9+4. senki sem tudja, ennek mi az értelme, a gombhoz varrott kabáton kívül, ami persze szintén értelmetlen.

Hasonlóan nem tudja senki, miféle értelme van az új NAT kidolgozásával egyszemélyben megbízni Csépe Valériát, aki oktatás kapcsán életében semmit le nem tett az asztalra. Szerkezetileg ez a feudális minta, ahol van egy ember, akinek kezében összpontosul minden, aki nyilván tévedhetetlen és tökéletes, de mindenképpen bizalmasa a földesúrnak, akinek a posztját köszönheti. Nyilván lesz majd egy marketinginterjú vele, és akkor kész ennyi, közönségnek be van mutatva, ő az új tótumfaktum, kész.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 14:51:38

@mintaszel: Ha már oroszok, jelenleg 9 + 2 év a felállás, a szovjet időkben is ilyesmi volt, csekély eltéréssel.

Ha már, akkor a _kozák iskola_ a figyelemreméltó, ami kísérleti, akadémiai fennhatóság alatt áll, óriási a várólistája, éjjel-nappali-hétvégi bentlakásos, és a lefelé tanítás jellemzi. A nagyobb azonnal adja tovább a frissen szerzett tudását a kicsiknek.

Így megoldható 10 éves anyag egyetlen évbe sűrítése, például reáliákból.

Ha valakit érdekelne, például a magyar kormányzatot, mi fán terem ez a szuperhatékony módszer, amivel minden tanulmányi verseny megnyerhető, akár pár kattintással utána is nézhetne.

Nem hülyeség, én mondom!

mintaszel 2017.03.09. 15:09:01

@hllndr:

A kérdést ott kell föltenni, hogy a világ egy emberhúspiac-e, ahol mindennek árfolyama van, vagy pedig esetleg vannak olyanok hogy örök emberi értékek.
Aki mindennek tudja az _árát_, az semminek nem tudja az _értékét_.

Szintén Széchenyitől származik e néhány gondolat, amely olyan, a mai szarrá butított okostelós fogyasztói hülyegyereknek, mintha kínai írásjeleket próbálna olvasni szuahéliül:

imgur.com/a/7QrhH

Széchenyi álláspontját annyiból vitatnám egyébként, hogy szerintem a felülről jövő ösztönzés legalább annyira fontos, mint azt hirdetni, hogy mindenki egyénileg művelje ki magát, ami végsősoron egy ábránd. A népesség legalább 80% soha nem, fogja ezt megtenni magától. A célkitűzés szép, de naív.

Az iskolákban kötelező tananyagokat olvastatva órán kel megtanítani a gyereket önkifejezni, elsősorban gimnáziumokban.

Az ikszedik órán olvasott Széchenyi -gondolat után csak ragad valami a gyerekre, a stíluson kívül némi tartalom is.

Jean Sol Partre 2017.03.09. 16:26:03

Vicces, hogy a jobb képességűek egy emberként (úgy tűnik, világnézettől függetlenül) tekintik koloncnak a rosszabb képességűeket. Hogy hogy lehet őket lerázni, hogy ne zavarjanak a még jobb képességűvé válásban. Ilyenkor se nemzet, se szolidaritás, ebben az r sugarú körben ezek mind hatályukat vesztik.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.03.09. 17:52:27

@Jean Sol Partre: ez természetes. Mi dolgunk a tahóval, azon kívül, hogy dolgozik nekünk. A képességek nélküli dolga, ez.
Ettől még a nemzet része az alember is.

Robinzon Kurzor 2017.03.09. 17:53:23

@Jean Sol Partre:

Nem képességről van itt szó, hanem kulturális háttérről.
Ha változatlan módszerek mellett még egy évet betoldanak abba, ami egyébként triviális okokból nem működik, akkor az attól nem válik működőképessé.
Ellenben tovább rombolhatja azt, ami még félig megvan.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 17:54:24

@Jean Sol Partre: Szó nincsen erről. Könnyen belátható, hogy funkcionális analfabéták, kiket számolatlanul termel a rendszer, helyett legalább az alapkészségek szintjére fel kell hozni mindenkit, mert az előbbiek pátyolgatása csak a teljes megsemmisülésbe vezet.

Igazán nem lehet panaszunk a Fidesz reakcióidejére, mert míg a csalihitelek rendezésére négy évig semmit sem tettek, utána meg elkenték, ez az alapprobléma eddig valahogyan elkerülte a figyelmüket.

Csakhogy közben, nagyjából változatlan átlag mellett, eszkalálódott a "helyzet", mert a városok előnyére megzuhant a színvonal, természetesen a falusi iskolák kárára.

Merem mondani, ez most már nem cigánykérdés. Proli-kérdés lett / csináltak belőle, mivel is szépen elvették / átaludták az etnikai élét.

Így járt még az igazságszolgáltatás és az egészségügy, béke poraikra, ha felrobbannának végre-valagára.

Robinzon Kurzor 2017.03.09. 17:54:38

@jose maria padilla:

Nojn koma dráj.
Magától sokkal többet vár a szakvezetés!

Bell & Sebastian 2017.03.09. 17:56:38

@jose maria padilla: Most nagyon nem értünk egyet. Majd, ha nyakán lesz a kés, hogy kiköpje a PIN -kódját, jusson ez eszébe.

2017.03.09. 18:19:34

@jose maria padilla: „S valljon mi megint ezen elfogultság oka, melly a közönséget e tárgy körül tökéletes sötétségben tartja? Semmi egyéb, mint országos embereink legnagyobb részének járatlansága a reactiók törvényi körül – melly mint fentebb érintém, felette fájdalmas, s a közönségre nézve kimondhatlan káros… Minden engedékeny s lágy törvény okvetetlenül éppen ezen most említett effectust szüli. Tíz bűnöst s gondatlant directe kimél, ellenben száz ártatlant és szorgalmatost indirecte büntet…a rosszat, lágyvelejűt, tanulatlant s gondatlant ápoló törvény, midőn e szép társaságnak néhányit tán megmenti – s csak tán, mert ez is kérdés – minden bizonnyal számtalan jót,okost, tanultat s gondost szüntelen büntet, s eképp nem az élet elvének, de a rom Istenének állít oltárt.” Széchényi Hitelben, de nem hitelbe! Kamatmentesen használhatod!

2017.03.09. 18:21:28

@Bell & Sebastian: Agyficam

Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tíltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!) Mert mások valamikor kitalálták, hogy olcsóbb az alacsonyan tartott (éhbér) mellet családi pótlékot adni a gyermeket vállalónak, mint tisztességes bért adni valamennyi dolgozónak. Csak a bűn mindig elnyeri büntetését! Mert a magyar így saját gyereket nem vállal, csak egyet-kettőt, vagy egyet se, mert kevés a jövedelme. Mért kevés? Mert elvonják, hogy odaadják annak, akinek se munkája, se munkakedve, de van gyerekcsináló kedve, és bátorsága! Az állam a „más farkával veri a csalánt” Ő meg a sajátjával veri meg a magyart!
A magyarok pénzén, a magyar államvezetés segítségével, él és virul a magyarság sírba tevője! Ezt, így kitalálni, ehhez tényleg szocialista szakértelem kellet!

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.03.09. 18:24:11

Fordítsuk magyarra a cikket: ártunk és ormányunk leüzent, a forgácsicska bértapsolt, a lakájblog leközölte. Lapozzunk.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 18:37:40

@lényeglátó: "A magyarok pénzén, a magyar államvezetés segítségével, él és virul a magyarság sírba tevője!"

Ide vezet, ha majdnem mindenki hülyébb Zuckerbergnél.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 18:39:16

@Herr Schnapsidee Lieferant: Maga szerint ezt is megfúrják az angol zsidók, mint az olimpiát? Ugye nem.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.03.09. 18:43:03

@Robinzon Kurzor: bbj nyilvánvalóan soros ügynöke... eltartott egy darabig, de csak kimutatta a valós, kételkedő, ner-kritikus és nemzetvesztő brüsszelita természetét.

Tündér_Lala 2017.03.09. 18:51:22

Miközben Forgács jószándékeát becsülöm, most nem értem a lelkesedését.
Tessék mondani, ha az óvodában és iskolában nem sikerül a család és szubkultura visszahúzó hatását kompenzálni, akkor mitől sikerülne a plusz egy év alatt mindezt megtenni ?
Nem gondolom, hogy ez a csodaszer.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.03.09. 19:19:34

@Tündér_Lala: pofa súlyba, te kis tanítanék mozgalmár magyarbálintbérenc pondró... több tiszteletet a 9 évnek!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.03.09. 19:29:06

@lényeglátó:
nekem ne jöjjön ezzel a dilis nyugatájult faszszopó szécsényivel!

Bell & Sebastian 2017.03.09. 19:35:18

Arany János: Zúg itt is, amott is

Honnan, kicsi ciklon, ég vándora, jöttél?
Atlanti vizekben kedvedre fürödtél.
Képzeletem megfest Európa-hosszat:
földrésznyi sörényed ránk mily időt hozhat?
Zúg itt is, amott is – szép nők feje szaggat,
de az erős férfi, az is kiakadhat.
Kardját hüvelyéből – dugja vissza menten,
vagy az időjósdás hölgynek bejelentem.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.03.09. 20:00:49

@Bell & Sebastian: nono, ez attól függ, milyen utasítás érkezik tudjukhonnan, a tudjukkiktől és neakardmegtudnimiért.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 20:07:31

@Herr Schnapsidee Lieferant: Vagy kísérleti léggömb volt csupán, mibe beledupláztunk, ezért csak csendben fial tovább, mint az üregi nyúl.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.09. 21:12:21

"Előbb egy tisztességes államvalláshoz kellene idomítani a magánbabonáikat! (...) Cigány pasztorálás, kooperatív készséget adó ifjúsági mozgalmak, értelmes szabadidős tevékenység, sport, tehetségesek kiemelése, saját vezetők, férfi tanárok, pozitív példaképek... Szóval, jóval összetettebb feladat kiverni az otthonról hozott hülyeséget belőlük, hogy legyen helye a jónak, mint azt első látásra gondolnánk." --- írja.

Hát, igen.

De mindennek az alapja, hogy elkezdjünk nyíltan beszélni.

magyarido.blog.hu/2011/01/30/jegyzetek_a_zemberek_es_a_zalapitashoz_2011_januar_30

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.09. 21:22:44

@bbjnick:

Jé, lehagytam a címzést!:-) Természetesen @Bell & Sebastian:-nak szól a komment.:-)

mintaszel 2017.03.09. 21:57:34

@bbjnick:

Akartam írni előbb, de aztán mégsem írtam le, de látom nem lehet elkerülni.

Óvatosan a cigány kultúra fejlesztgetésével meg saját példaképekkel.

Itt van ez a Cserdi polgármestere. Falujában van holokauszt-emlékmű, a cigány-holokauszt emlékére.

youtu.be/GxMoeQDoFnA?t=1m45s odatekertem a lényeghez, pár másodpercnél nem érdemes tovább nézni az egészet.

Lefordítom ennek az üzenetét, jó? itt voltak ezek a rohadt magyarok (párásztok), ki akartak irtani minket, nem sikerült, de egyrészt újra megpróbálhatják, másrészt meg lehet folyamatosan ezen törik a fejüket, jobb óvatosnak lenni, ilyenek ezek a rohadt magyarok.

Ezen egy roppant egyszerűn megtanítható érzelmi üzenet, semmiféle IQ meg nevelés nem kell hozzá, a cigány kultúra ápolása alatt így lehet magyargyűlöletet tanítani nekik.

Csak elég cigányholokauszt-emlékmű kell hozzá.

Cserdiben már van egy.

mintaszel 2017.03.09. 21:59:54

@bbjnick:

...és akkor ilyen embereknek tapsolunk, meg állítjuk őket példának a többi cigány elébe.

Inkább hagyjuk a fenébe.

Bell & Sebastian 2017.03.09. 22:10:02

@bbjnick: Hogy képbe kerüljek, át kellene rágnom magamat ezen a kásahegyen. Hol is kezdjem?

polhist.hu/index.php?option=com_jevents&task=icalrepeat.detail&evid=375&Itemid=4

Addig is. Csak emlékszik arra az eszmefuttatásra, amit Orbán engedett el a demográfiai deficit és a betelepítés-kérdés magyarországi feloldásának felvázolásakor.

Egyelőre még nem interaktív a tévém, kedvem lett volna megkérdezni: -És? Mondj már valamit, cseszd meg, te is lakosságcserét akarsz, more? Szóból ért a paraszt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.09. 22:49:54

@mintaszel:

"...és akkor ilyen embereknek tapsolunk..." --- írod.

Én egy szóval nem ajánlottam, hogy ilyen embereknek tapsoljunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.09. 23:04:31

@Bell & Sebastian:

Abból a konferenciaanyagból nem nagyon fog képbe kerülni, mert a Politikatörténeti (vagy hogyan hívják) Intézet az MSZMP Párttörténeti Intézetének jogutódja (ami a Munkásmozgalmi Intézet jogutódja volt). Itt még a fiatalokat is a csunderlik csucsukák képviselik. #:-|

Egyszerűbb és célszerűbb, ha a forrásokhoz Szabó Zoltánhoz, Kovács Imréhez, Féja Gézához, Illyéshez és a Válasz folyóirat szerzőihez (Németh Lászlóhoz, Fülep Lajoshoz, Gulyás Pálhoz) vagy a hatvanas évek szociográfia íróihoz, Csoórihoz vagy Fekete Gyulához fordul.

Jakab.gipsz 2017.03.09. 23:34:23

A cigány kérdés megoldására két lehetőség van. Az első az amit az amcsik jelen pillanatban kénytelenek csinálni, a zéró tolerancia és a halmazati büntetés szigorú alkalmazása ez esetben, a jelenlegi 15-17 000 fő helyett létszám arányosan kb. 70-80 000 főt kellene börtönbe zárnunk. Ezt persze ne akarjuk. A másik megoldás, sem sokkal olcsóbb de talán célra vezetőbb meg utáltani a cigányokkal a "cigány- életmódot" a törzsi nomád egyik napról a másik napra való életmódot. Ezt pedig csak egy kultúra megtanításával lehet. Azaz azzal a görög klasszikus filozófiai látás móddal ami egykor az európai polgárság kulturáltságát is megalapozta, plusz opció a protestáns etika.
Ez esetben persze a modern demokraták ajvékolása az emberi jogokról, oka fogyott marad, ugyanis egy képzett igényes ember (cigány, nigger, magyar) talál olyan elfoglaltságot magának amellyel hasznos tagja lehet bár mely országnak. És nincs konfliktus.

Pyrrhus 2017.03.09. 23:45:45

Mondjuk a 12 osztályos iskola is nagy reménység volt anno.
Most a 9 osztályos lesz az. Mármint az újabb hiábavaló reménység.
A KLIK is a minden megváltoztató reménységnek indult.
Aztán kiderült, hogy csak szaporodó szarkupac.

mintaszel 2017.03.10. 00:43:22

@Jakab.gipsz:

Különböző fajták egymás mellett élése a történelem folyamán mindig előbb-utóbb konfliktusba torkollott.

De most jönnek a liberális társadalommérnökök (igen, most is, az orbánék alatt is), és jól megoldják nekünk. Úgy megoldják, hogy arról koldulunk.

@bbjnick: úgy értettem, hogy társadalom nagy része tapsol. Az emberek leszarják, hogy a Cserdi polgármestere avatott e holokauszt-emlékművet vagy sem. Vagyis azt is leszarják, hogy magyargyűlöletre neveli a falut. Csak az érdekli őket, hogy van aki munkára neveli a cigányt. Technikai értelemben az is munka, miképpen kell gyűlölni a magyart.

Jakab.gipsz 2017.03.10. 04:10:42

@mintaszel: @bbjnick: Nem csak a cigányok ragaszkodnak a törzsi-nomád életmódjukhoz, ez itt a legnagyobb probléma.
Mert minden gyerek kis Mauglinak születik, aztán embert nevelünk belőlük, a döntő többségből sikerül is, a maradék egyik fele sajna arra vár, hogy megmondjuk nekik mit kell csinálnia hogyan kell élnie ahhoz, hogy ember maradhasson, a maradék másik fél a nehezebb eset, ők akarják a döntő többségnek megmondani, mit csináljanak, hogy ők a legkevesebbek, bármit megtehessenek.

Na ez az ami nem mehet, a továbbiakban, a méricskélő társadalom mérnökök ideje leáldozott.

Mi pedig egy filozófiai zsák utcából kitolathatunk, talán még nem késő.

annamanna 2017.03.10. 05:01:22

Amíg az anyák nem dolgoznak, senkit sehová nem lehet felzárkóztatni.

@Jakab.gipsz: Valóban, ez nem csak a cigányokra jellemző probléma, hanem mindenkire, mindenhol, ahol a patriarchális család a jellemző minta. Muszlimokra leginkább, de másokra is.
Ha a nő alárendelt, kiszolgáltatott, el van zárva a "társadalomtól", nem képes teljesíteni (talán nem is akar), ott óhatatlan, hogy a gyerekének is azt közvetítse, hogy valamiképp szembenáll a "társadalom" elvárásaival, nem képes beilleszkedni, nem tud (vagy nem is akar) teljesíteni.
Ahhoz, hogy a gyerek hajlandó legyen megfelelni az iskolai elvárásoknak, az szükséges, hogy azt lássa, hogy az anyja is ugyanezen elvárásoknak felel meg, ezeknek rendelődik alá. Ha azt látja, hogy az anyjára ezek az iskolai, társadalmi elvárások nem érvényesek, akkor saját magára nézve sem fogja azokat kötelező érvényűnek tartani.

Dolgozó cigány nő: index.hu/belfold/2017/02/21/minden_erejevel_kaparta_ki_magat_a_legmelyebb_godorbol/ (lejjebbi képen nyilván az egyik gyereke látható, akinek nyilvánvaló, hogy az anyai minta miatt nem lesz gondja a társadalmi beilleszkedéssel).
A cikkből nagyon élesen kiderül, mi a különbség a kétféle létállapot között:

"“Nem volt hova mennem, ezért összeköltöztem vele” – meséli. Ekkor volt 14 éves, és a nyolc osztályt ugyan elvégezte, de tovább végül nem tanult. Pedig fodrász szeretett volna lenni.
17 évesen szülte első gyerekét, egy kisfiút, majd jött egy lány ikerpár. A kicsik mindössze két és fél hónaposak voltak, amikor az édesapjuk egy balesetben meghalt. Heléna egyedül maradt három gyerekkel, egy olyan szoba-konyhás lakásban, ahová nem volt bekötve a víz, a közeli kútról kellett hordania. Munkája nem volt, az árvaellátásból és a gyesből élt. Egy évvel később megismerkedett negyedik gyermeke apjával. Sajnos azonban ez a kapcsolat sem tartott sokáig.
Egy éves volt a legkisebb fia, amikor Heléna drogozni kezdett. “Akkor már egy ideje bent volt a telepen a drog, én pedig belecsöppentem. Akkoriban még nem a most felkapott dizájnerdrogokat használták, hanem a speedet, az exctasyt és a füvet. Amikor bevettem valamit, akkor elfelejtettem a problémákat, nem kellett gondolkodnom” – meséli. Heléna nyolc éven keresztül kábítószerezett, a gyerekeivel közben alig törődött. A kevés pénzt, amit az államtól kapott, drogokra költötte, a gyerekek nem jártak rendesen iskolába és óvodába, koszosak voltak. “A lehető legrosszabb anyukává váltam” – mondja magáról.
A férfi, akitől a negyedik gyereke született, egyszer annyira megverte, hogy Heléna kórházba került. Amikor onnan kijött, szakított a férfival, aki azonban ezt nem akarta annyiban hagyni. Úgy gondolta, akkor tudja a legtöbbet ártani Helénának, ha elmegy a gyámügyre és elmondja, hogy a nő drogozik. Így is tett, Helénánál pedig hamarosan meg is jelentek a hivatalból, és közölték, hogy mind a négy gyereket viszik."

Aztán bekerült Prezihez konyhai kisegítőnek, és visszaszerezte a gyerekeit: "Azt mondja, a mínusz egyről kezdett, sokat kellett tepernie, és rengeteget tanulnia."

Tehát ahhoz, hogy megállja a helyét a munkában, a cigány nőnek rengeteget kellett
- tepernie és
- tanulnia.

Ha ezt csinálja, akkor ezt a mintát adja tovább a gyerekeinek, azok ezt elfogadják tőle, és elfogadják az iskola rendjét is.

Ha nem ezt a mintát látják, akkor teljesen fölösleges bármiféle erőfeszítés. Anyai minta nélkül ötszázezer éves előkészítő osztály és a világegyetem összes pénze sem elég az integrációhoz.

tarackos 2017.03.10. 06:09:03

Forgacs ugy csinal, mint ha a 9. osztaly lenne az uj egyszerinagyaranyuadocsokkentes: az uj csodafegyver. Nem az!

tarackos 2017.03.10. 06:09:50

@annamanna: Igen, meg kell hozza egy Prezi.

annamanna 2017.03.10. 06:29:30

@tarackos: meg az kellett hozzá (szerintem) hogy a nő eleve állami gondozásban kezdte az életét, így sokkal inkább képes volt elfogadni a "fehér" értékrendet, mintha eleve az "autentikus" cigány közösségbe nőtt volna bele.

Ez a nő nagyon belecsapott a lecsóba, érdemes meghallgatni a vele készült interjút: "a nők felelősek a gyermekek neveléséért, ami azt jelenti, nem a férfiak felelősek azért, milyen erkölcsi szabályok szerint nő fel egy lány, vagy egy fiú.

„Az anyák, a nők befolyásolják ezt, egyszerűen ők hordozzák a nevelés felelősségét, az apa csak nagyon későn csatlakozik, ha egyáltalán részt vesz a nevelésben” – mondta Zana Ramadani."
www.hirado.hu/2017/03/04/zana-ramadani-a-muszlim-nok-is-felelosek-a-sajat-sorsukert/

megamedve 2017.03.10. 06:42:19

@Tündér_Lala: igazad van, ez az ötlet nettó hülyeség.
Csak arra lesz jó, hogy a normális családban felnövő gyerekeknek eltojnak egy évet az életéből.
Látszatintézkedésnek kellett valami, annak megteszi.

annamanna 2017.03.10. 07:47:26

@annamanna: A 9. perc környékén tér rá a lényegre: a fiúknak a családban azt mondják az anyák, hogy bármit megtehetnek, csak azért, mert fiúk. Úgyhogy nem teljesítenek, nem tanulnak, lemaradnak, kiközösítik őket, verekednek, vadulnak, balfácánná nőnek fel, és végül csatlakoznak valami terrorista csoporthoz.
A lányok meg nyilván szintén nem teljesítenek, mert nekik nem kell, mert ők lányok, és pont.

Ezek a jelenségek minden más társadalomra is jellemzőek lehetnek, ami alapvetően patriarchális értékrend mentén épül fel. Például az íreknél is a társadalmi gyakorlat része volt a nők alávetése és megalázása (ld Magdolna-mosodák) és a terrorizmus is.
Tom Hardy nevű színésznek ír katolikus anyja van, és a fickó rendszeresen agresszív, antiszociális, szociopata figurákat játszik, a legújabb sorozatában (Tabu) szinte alig beszél, viszont morog, mint egy állat. www.youtube.com/watch?v=y5X3gLwvrRI
Sokáig drogfüggő volt, a saját véres hányásában ébredt; és mindez szerintem összefügg az ír anyja nevelésével, tágabban a patriarchális családmodell csődjével.
A függőségben tartott nő addiktív, pusztuló világot épít fel maga köré, amit semmilyen módon sem lehet növekedési pályára állítani anélkül, hogy a nő függősége ne szűnjön meg.

A függőségi kapcsolatokban élő emberek - különös módon - hasonlóan gyorsan öregednek, mintha szerfüggők lennének. A cigányok jellemzően korán halnak; de hogy ez az egész mennyire globális probléma, arra mutatok egy "tőrőlmetszett" nyugati példát:
a nő: rsvpmagazine.ie/wp-content/uploads/2013/11/feature8.jpg - 31 éves a képen
a férfi: www.youtube.com/watch?v=sY-VU4bcSsA#t=03m12s

Bell & Sebastian 2017.03.10. 09:03:09

@bbjnick: Amit ajánl, annak a nagyja megvolt. A szociográfia _mai_ helyzete érdekelt volna. Pártunk és kormányunk költ-e ilyesmire, amiből következtetni tudna arra a valóságra, ami menetrendszerű pontossággal pofán vágja.

Lenne még a > Mátyás király álruhában < -módszer, ami magában hordozza annak veszélyét, hogy amint felismeri a nép, az egyszerűen agyoncsapja és elássa a trónbitorlót, valószínűsíthetően ezért ki is ment a divatból ez az ősrégi, monitoring-módszer.

Lesötétített, páncélozott kisbuszból nem lehet jól rálátni a valóságra, ha egyáltalán észrevenni, amint botorkál az út szélén.

Jakab.gipsz 2017.03.10. 09:36:59

@Bell & Sebastian:
A hülyeségeidtől kímélj meg, mindenkit, beszélsz írsz, de nem mondtál semmit, csak gyűlölködsz, ideje felébredned.

A tudás és az értelem pedig soha sem gyűlölködik.

Csak az ostoba, hisztizik és gyűlölködik.

@bbjnick: a valóság mindenkit pofán vág, ha akarja ha nem.

Sir Galád 2017.03.10. 10:20:10

Sajnos a valóság megint egész más lesz, mint ahogy már megszokhattuk az utóbbi 30 év kormányaitól. De csodálatos ez a havi benyalás

Bell & Sebastian 2017.03.10. 10:25:40

@Jakab.gipsz: No, ezt a felzárkóztató évet pont neked találták ki. Lusta is vagy, arrogáns és buta. Elbocsátalak.

Etniez 2017.03.10. 10:51:06

@hllndr: Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy Londonban nem mosogatnak a bölcsészek. Sőt, mekiben sem dolgoznak.
Az itteni magyarok kis hányada dolgozik ilyen helyeken és azt is max rövid ideig.
Nagyon jó lenne, ha befejeznétek az ilyen jellegű kommunikációt, mert ez nektek ilyen belülről fakadó irigység. Irigység másokra, akik tudnak mozdulni, ha nem jó a helyzet.
Pszichológussal megtudod beszélni ezt az elnyomott érzelmi problémádat.

Etniez 2017.03.10. 10:54:55

@hllndr: "De gondolkodjunk ebben! Meg kellene normálisan szervezni a romák külföldi munkavállalását"

Erre még az én véleményem:
London utcán sok cigány van. Tolják a guberált dolgokkal megrakott babakocsikat, minden kertbe benéznek. Nem csak magyar cigányok, román és bolgár cigányok is.
A cigánylányok elkezdték "várni a buszt" este tíz után Tottenham-ben.
Cigány férfival munkahelyen nem találkoztam. Tanácsi segélylakásban viszont igen.

Ezt csak azért írom le, mert itt nincs rasszizmus, sem kirekesztés, se semmi hátrányos megkülönböztetés. De ugyanazt folytatják, mint a rasszista elnyomó keleten.
Az afrikai beáll dolgozni. A paki beáll dolgozni. Mindenki beáll dolgozni, ők itt sem.
Ennek érdekelne az oka.

Etniez 2017.03.10. 10:55:34

@Conchobar: Az ország egyetlen reménye, ha kicsavarják a fidesz-kdnp kezéből az oktatás irányítását. 8 éve zuhanásban van ugyanis.

Etniez 2017.03.10. 10:59:47

@Bell & Sebastian: Én a Don Bosco rendben együtt töltöttem sok időt cigány gyerekekkel, ők átlagban többre vitték, mint a nem odajáró cigánygyerekek.
Szóval ott lehetne keresni okokat, mert tudnak valamit.

www.szaleziak.hu/

Etniez 2017.03.10. 11:04:23

@Herr Schnapsidee Lieferant: Orbán soros ügynök, Origó már írja a leleplezést.
Drága helyen lakik, annyi ingatlanuk van, amire 200 évnyi fizetése nem lett volna elég, továbbá Soros-pénzén tanult.
Nagyon gyanús nekem ez az Orbán.
Szerintem ő szervezi Sorossal a menekültválságot, hogy legyen kivel harcolnia és ez a harc hatalomban tartsa.

Na, kb ilyen cikkek mennek manapság a jobboldali sajtóban..

tarackos 2017.03.10. 11:28:57

@annamanna: Meg kellettek hoza azok a sorosugynokok is, akik osszehoztak a prezivel :)

Azert mar ebbol is latszik, h a kilencedik osztaly onmagaban semmi. Sztem mar a bolcsinel, ovinal kell elkezdeni es abban igazad van, h a tobbsegi mintat kell minel hamarabb bemutatni nekik.

(Tanodasok mondtak, h az is evekbe telik mire megbiznak bennuk annyira az anyak, h bevigyek oda a gyereket. Utana mar joval konnyebb.)

annamanna 2017.03.10. 14:39:16

@tarackos: Persze, de egy "autentikus" cigányasszonyt hiába hozták volna össze a Prezisekkel. Nagyon ronda szót mondok, de őt eleve "domesztikálták", hozzászoktatták az állami gondozásban a többségi társadalom működéséhez. Ha cigány családban nő fel, akkor bármilyen munkalehetőséget csípőből elutasít, mert nem érti, mire lenne jó, nem tudna rálátni annak a szükségességére és hasznára, így aztán nem is fogadná el. Nagyjából annyira távol esik tőlük a "dolgozó nő" fogalma, mint amikor Einstein eleve elutasította a kvantumelméletet, hiszen Isten nem kockajátékos.
Nem véletlen, hogy a feministák is abbahagyták a küzdelmet a nők munkavállalása iránt. Akit lehet, már bevontak ebbe, a többit (muszlimokat, cigányokat, és sok "kaukázusit" is képtelenség), még csak beszélni is értelmetlen róla.
Nem véletlen, hogy nem nők nyomulnak ide migránsként, hanem férfiak; a férfiak se fognak itt beilleszkedni, de a nők a saját társadalmukban sem vesznek részt, nemhogy egy másik társadalomnak a tagjaivá válnának.
Márpedig nincs más megoldás, mint a nők "társadalmasítása"; mert ahogy élnek, az oda vezet, ahol vannak; az életmódjukat kellene megváltoztatni ahhoz, hogy a körülményeik megváltozzanak. Erre persze nem hajlandóak, csak elvenni másoktól azt, amit el bírnak sajátítani. Az "aggyál, aggyál" szemlélet ebből a cikkből is látható, erre fut ki Forgács István logikája is, hiszen ő is annak a paradigmának a foglya, amiben felnőtt (pedig az ő szülei dolgoznak is, mégsem ajánlja általánosságban ezt a módszert a cigányoknak; csak hogy a magyarok tegyenek és adjanak nekik még többet és még többet és még többet és még többet).

tarackos 2017.03.10. 19:23:38

@annamanna: Ezek szerint cigobol is tobbfele van: autentikus, nem autentikus etc. Ezert is santit az elmeleted es ezert nem eleg egy kaptafa.

annamanna 2017.03.10. 20:06:11

@tarackos: Persze hogy többféle van, például eleve több csoportjuk van, akik különbözőképpen viselkednek, lehet tudni hogy vannak vadabb és "normálisabb" csoportok, még a nyelvük is más. A legtöbben például cigánynak hívják saját magukat, és kikérik maguknak a roma elnevezést, mert ők nem romák, mert azt a szót csak egyfajta csoport használja, aminek a nyelvén ez jelent is valamit.
Csak Magyarországon állítólag a különböző csoportok vannak: romungro, lovari, cerhari, gurvari, mašari, khelderaš, čurari, drizdari, sinti, băjás hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1ny_n%C3%A9pcsoportok

Persze nyilván a többségi társadalomba való beilleszkedésre is van a maguk részéről is több vagy kevesebb hajlandóság; de az minden egyes csoportra jellemző, hogy maga a csoport képes fenntartani egy adott "mikroklímát", és megőrizni a maga elkülönülő szokásait. Például New Yorkban is vannak - a mai napig - elkülönülő olasz, zsidó, néger stb lakossági tömbök, amik azért tudnak speciálisan különbözni a többitől, mert a csoport fenntartja a különbségeket.

Ha egy egyed kiszakad a csoportból (mert például állami gondozásban nő fel, vagy magányos migráns egy másik országban), az nyilvánvalóan sokkal inkább át fogja venni a többségi szokásokat, és alkalmazkodik azokhoz, mintha egy zárt kisebbségi csoport tagja maradhat.

Ami a leginkább képes belülről fellazítani egy csoport elkülönülését a többségtől, az szerintem a tévé. Ez tünteti el nagyon hatékonyan a magyar nyelvjárási különbségeket is és egyéb speciális szokásokat, a tömegmédia teszi nagyon hatékonyan globális világfaluvá a föld lakosságát, eltörölve például az öltözködési különbségeket. Az egységes trend megjelenik a lakáson belül, beszivárog a tudatalattiba, és önkéntelen igazodásra késztet. Ennek vannak pozitív és káros hatásai is. A romák integrációja tekintetében szerintem igen hatékony segítség.
Ettől persze még nagyon is veszélyes eszköz: www.youtube.com/watch?v=TLSEj1_ZxAA#t=03m15s

InTheGajd 2017.03.12. 09:14:00

Máshonnan kell a témát megközelíteni. Nem az a kérdés, hogy a ránk ömlött szarral (via fidesz) mit kezdjünk a jövőben, hanem hogy hogyan tudjuk ezt az folyamatot megállítani, hogy csak egy oldal maradjon a történelemkönyvben ez a 2-3 évtized.
süti beállítások módosítása