Mindenkinek ki kell küzdenie az identitásához szükséges válaszokat – Bagdy Emőke a Mandiner.családnak
2017. március 02. írta: Redakció

Mindenkinek ki kell küzdenie az identitásához szükséges válaszokat – Bagdy Emőke a Mandiner.családnak

bagdy_emoke.jpg

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom által a Házasság Hetén rendezett családkonferencia egyik meghívott vendége Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, professzor emeritus volt. Előadásának legfontosabb üzenete az volt, hogy senki nem ússza meg azt, hogy előbb vagy utóbb választ adjon arra a kérdésre: mi végre van a világon? Interjúnk családról és önismeretről, küldetésről és rendeltetésről, konzumkultúráról és az élet törvényéről, nemi identitásról és devianciáról, boldogságprogramról és hitről.

„Beszéljünk az élet törvényéről...

Az élet törvénye minden vallás és filozófia szerint ugyanaz. Eszerint jó az, ami az életet támogatja, védi, oltalmazza, továbbviszi. Az élet továbbviteléhez kapcsolódóan pedig úgy szól: mindenki kapott egy nemet és ahhoz egy rendeltetést. A nő képes kihordani a gyermeket, testéből táplálni, a családalapításban pedig érzelmileg tápot adni. A nő tehát azért kapott ösztrogént és erősebb jobb agyféltekét, hogy a családi élet érzelmi oldalát biztosítsa. Ezzel szemben a férfinak a bal agyféltekéje az erősebb: tesztoszteront kapott a küzdelemre, a fajfenntartásra, a család védelmére. A nő és a férfi tehát olyanok, mint zárban a kulcs, mint jing és jang, azaz komplementer, egymást kiegészítő entitások.

De ha mindebből kihagyjuk a spirituális illetve a vallási vonalat, és az egészet evolúciós biológiai és pszichológiai nézőpontból közelítjük meg, akkor is ugyanoda jutunk: az embernek rendeltetése van. A férfi és a nő evolúciós rendeltetése az, hogy használják szerveiket, mégpedig arra, hogy utódokat teremtsenek. Világos, mint a nap. Nincs miről vitázni.

És mi van, ha ez valaki számára nem ilyen világos, mi van a deviánssal?

A természet nagyon színes, érdekes: elcsúszások, keveredések vannak. De ez jól van így. A »de vio« azt jelenti, hogy »más úton lenni«. A természet is néha csinál más utakat, tehát a normától való eltérés is rendben van. Van, aki a rendeltetést tagadja, és azt mondja: én ezt nem akarom. Jól van, legyen. De attól még létezik a norma! Mégpedig az a norma, ami általános és nem az, ami deviáns, ami szélsőséges. Ahogy említettem, ma egy határsértés van, a norma kiszélesedett. A normába ma már olyan is befér, ami egyébként nem az.”

Antal-Ferencz Ildikó interjúját Család.mandiner oldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4212307153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maroz 2017.03.02. 14:14:19

Valamelyik édeserdélyi hakniját hirdették úgy, hogy bagdiemőke, a cihológia kirájnője, csak itt, csak ma, csak neked, csak 40 lej!

Talán az egyetlen ok, amiért reménykedni tudok abban, hogy mégiscsak van Isten és túlvilág az az lenne, hogy ha tényleg van, akkor az ilyen bagdiemőkéket meg pálferiket nagyon meg fogják farkalni a randábbnál randább ördögök, már ugye ha tényleg nem ugyanúgy megy minden odaát is, mint itt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.03.02. 14:30:32

@maroz:

Szerintem te teljesen becsavarodtál.

maroz 2017.03.02. 14:48:11

@bbjnick: Bíró úr, az ítéletet értem, de azt, hogy milyen tényállásra alapozza az nem világos.

Most komolyan, mi mást érdemelnének ezek, mint szurkot és tollat? Volt már ilyesmire példa, és működött, akkor meg?

Az a baj, hogy nem értelek, így azt se tudom eldönteni, hogy egyetértsek-e veled vagy sem. Mitől lettél hirtelen ennyire határozott?

Jean Sol Partre 2017.03.02. 15:49:55

Ennek a némbernek a mindenegyben blogon lenne a helye. Mondjuk az utóbbi időben a mandin is érződik ilyen törekvés.

tireless treehugger 2017.03.02. 23:33:03

"... hogy senki nem ússza meg azt, hogy előbb vagy utóbb választ adjon arra a kérdésre:
mi végre van a világon?"

isten haza család. minden más csak vegetáció, életellenes, hazátlan, nyomorult élet.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.03. 00:39:28

@tireless treehugger: Ti is emberek vagytok, mégpedig szánalomra méltó és segítégre szoruló emberek.
Hogy a mi segítő szándékkal nyújtott kezeinkbe rendre beleharaptok, súlyos személyiségzavarra és jellemgyengeségre vall.

maroz 2017.03.03. 06:57:55

@Disznóvári: Ellopta Jótündér a nickedet!!!!

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.03. 07:52:01

@maroz: Nem hiszem. Bár Bagdy szakmai teljesítménye és elismertsége (szakmai körökben) vitathatatlan, emlékszem, Elek ugyanúgy beállt a Bagdyt lejárató hadjáratba, mert nem fekszik be a genderista-femináci-családellenes-társadalomromboló trendekbe.

maroz 2017.03.03. 08:18:16

@Disznóvári: Szakmai körökben Bagdy teljesítményét nem hogy vitatják, hanem egyenesen értékelhetetlennek tartják. Tudod, a szakmai kör az egy tág valami, olyasmi is belefér, amiről esetleg te nem is tudsz.

Szakmai körökben azt is furcsán kezelik, ahogyan Bagdy gyakorlatilag showműsorrá lényegíti át a pszichológiát, és ahogyan a biznisz-pszichológia pocsolyájából igyekszik lelkesen vedelni és tenni azért, hogy a többi hozzá hasonló sztár is kedvére hörbölhessen.

Jótündér pont ugyanazért szokta előhozni a tudományos pedigrét, amiért te is: az elitizmus miatt. Persze nyilván, szelektíven, ő arra veri, hogy csak a nyugatra hozzá hasonló intenzitással bekötött okosember pedigréje lehet hiteles, míg az összes többi szart se ér. Te pedig ezt leegyszerűsíted: szemmel látható a véleményed alapján, hogy a hazai pszichológia útkereséseiről, problémáiról még csak információid sincsenek, de Bagdyt valamilyen ideológiai okból lieblingeled, ezért akár annak az árán is a védelmedbe veszed, hogy ismételten nettó idiótát csinálsz magadból. Azért egy picit szégyellhetnéd azt a hatalmas konzervatív, értékalapú arcod, amikor úgy beszélsz valamiről, hogy még csak az alapokkal sem vagy tisztában, de hát ahogyan már többször is elmondtam, felőlem úgy szállsz le a biciklidről ahogyan akarsz.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.03. 08:55:56

@maroz: Szart se tudsz a klinikai szakpszichológiáról.
Hozod a formádat: tájékozatlan vagy, ostoba és aljas. Méltóan patkányblogos múltadhoz. Te semmiben nem vagy különb a jótündéréknél, csak még ostobább is vagy náluk és sértett, mert kibasztak onnan. Vascső.

maroz 2017.03.03. 10:07:22

@Disznóvári: Jut eszembe, mi volt a Mácsó Büszkeség Napján? Összejöttetek legalább öten tüntetni? Mondtad, hogy számodra mellékes a létszám, te akkor is rendületlenül fogod vívni a harcodat az elnyomott férfiakért ha egymagad maradsz, de engem azért érdekelne, hogy mennyien lehetnek ma Magyarországon az olyanok, akik kapcsolódni tudnak a te harczodhoz. Vajon mit szólna erről Bagdy? Gondolom támogatná, hiszen mi másért dőlt volna el benned a bornyú, ha nem azért, mert rosszat mertem szólni arról, aki esetleg pozitívan áll az agybajodhoz. Ez van, egykönyves féligsemművelt genderharcosoknak minden utolsó szalmaszálba bele kell kapaszkodni, még ha rohadt is az.

Ha a Bagdy-féle mainstream pszichológia nem tudott rajtad segíteni mit gondolsz, nem lenne lassan ideje alternatívák felé fordulni? Vagy megvárod, amíg a vascső teljesen beborítja a vastagbéltekervényeidet, amit ki tudja miért, de az agyad helyett gondolkodásra használsz?

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.03. 10:24:24

@maroz: Családias hangulatban telt, a hvg tudósított is róla. Készülőben van egy állásfoglalás, amit a megfelelő személyeknek és intézményeknek el fogunk küldeni, széles körű társadalmi párbeszédet fogunk kezdeményezni, hogy megakadályozzuk ennek a szégyenletes egyezménynek a ratifikálását.
Az állásfoglalás tartalmilag nagyjából azonos lesz az Emberi Méltóság Központ által mefogalazottal, amely itt olvasható:
go.citizengo.org/rs/907-ODY-051/images/Isztambuli%20Egyezm%C3%A9ny%20%C3%81ll%C3%A1sfoglal%C3%A1s_Emberi%20M%C3%A9lt%C3%B3s%C3%A1g%20K%C3%B6zpont.pdf

Az, hogy nem vagyunk sokan, nem jelenti azt, hogy nem nálunk van az igazság.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.03. 10:39:36

@maroz: www.ferfihang.hu/2017/02/24/varakozasainknak-megfeleloen-zajlott-az-isztambuli-egyezmeny-elleni-demonstracionk/

(Félreértések elkerülése végett: én nem "beszélgetek" veled, te arra tudatlanságodnál, szellemi képességeidnél fogva alkalmatlan vagy. Csak a lejáratási kísérleteidre, kvázi rágalmazásaidra reagálok.)

maroz 2017.03.03. 10:39:41

@Disznóvári: Orommel hallom. Az is orom lehetett, hogy a hvg tudositott rola. Sajnos nem olvastam, mert en a hvg-t teljesen hiteltelen bandanak tartom, de ha adsz egy linket szivesen atfutom. Gondolom nem a Totave irhatott rola, bar ott ugyis mindenki totave, ugyhogy ez mindegy is. A Vegso Gyozelem mikorra varhato? Vagy ez Steiner csapatain mulik?

maroz 2017.03.03. 10:42:39

@Disznóvári: Tudom, arra viszont remekul. Volt egy bandatagunk sutyokorunkban, akit egymas utan otszor is le tudtam kuldeni a sarokra, hogy nezze meg nem vagyok-e ott. Te meg nala is jobb vagy, megnyomom a gombot es kijon beloled a vascso.

De hat ugye te nyugodt vagy, hiszen nalad van az Igazsag.

maroz 2017.03.03. 10:51:49

@Disznóvári: "A sajtónak nagy szerepe lehet abban, hogy hiteles, szakszerű és a túlzó indulatoktól mentes párbeszéd kialakításával és pártolásával hozzájáruljon, hogy..."

Szerintem a sajto jobban tenne, ha amilyen az adjonisten alapon neked vascsovel valaszolna. A tulzo indulatot kezelni kell megtanulni, es nem ilyen rinyapina modon mastol elvarni, hogy tartozkodjon tole mikozben te vascsovezel. Vagy ha vascsovezel, akkor kovetkezetesen legyel ferfi, ne nyafogo himringyo.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.03. 10:56:38

@maroz: Te utolsó szarházi, nemrég te álmodoztál valós személyek lelövetéséről és van pofád felróni nekem a "vascsövezést"?

maroz 2017.03.03. 12:03:42

@Disznóvári: Nahat, megfertozott teged is HH a diszlexiajaval?

De meg ha ugy is lenne, ahogyan az a masik szerencsetlen megzakkant balfasz allitja akkor is erdmes megfontolnod, hogy veled ellentetben en nem nyigtam otvaros buzikent a sajtonak, hogy jajj-jajj ne bantsanak. Dontsd mar el, hogy kemenypocsu ferfi szeretnel lenni vagy picsogo buzi.

Amugy meg miert ne probalhatnank meg esszeruen kooperalni? A ferfi buszkesegert tuntetni akkora egy ertelmetlen es hatastalan marhasag, hogy akar veletek is mehetnek, ha cserebe ti is eljonnetek amikor en bolondulok meg es csinalok valami hasonlot. Eljonnetek mind a harman, az mar majdnem tomeg.

Jean Sol Partre 2017.03.03. 12:26:18

@Disznóvári: mit kezdjek vele? irtózatos hülyeségeket mond, akkor is, ha remek a publikációs listája. Ez valami bölcsész fétis, ha van ilyen listád, menő és tiszteletreméltó vagy és a szavad aranyat ér. De én nem vagyok bölcsész, csak azt figyelem, ki mit mond, leszarom a listát. BE-től meg kiver a hideg veríték, valahányszor hallom vagy olvasom.

maroz 2017.03.03. 15:12:38

@Disznóvári: "A nő tehát azért kapott ösztrogént és erősebb jobb agyféltekét, hogy a családi élet érzelmi oldalát biztosítsa."

Például küzdhetnénk azért, hogy a férfiaknak is járjon ösztrogén. Meg egy erősebb jobb agyfélteke. Szerintem igazságtalan, hogy a technika és a tudomány mai állása szerint egy amúgy megoldható problémát nem oldanak meg, ki tudja miért.

Ösztrogént minden férfinak!

Egyenlő, nemi diszkriminációtól mentes agyféltekéket!

Jakab.gipsz 2017.03.04. 09:25:29

@maroz:
Persze ha a férfi-női princípium lényege, egymás kölcsönös feltételezése, nem felel meg kényes ízlésednek, készíthetsz gender típusú bio-robotokat is és akkor nem lesz konfliktus, közöttük.
Te kis ateista barom.
Csakhogy tudd egy okos művelt anyagilag független nő, továbbra is nő, na már most az ő figyelméért és szeretetéért, tiszteletéért, megküzdeni minden nap is, férfi munka, ami nem csak erőt (férfi-erőt), hanem intelligenciát is feltételez, így teljes egy fejlődés történet, a férfi-nő folytonosságának elve.

Persze ha raksz a fejére egy kendőt és ezzel jelzed, hogy ő valaki, egy műveletlen nő azt is képes elhinni, és a kötelességeinek eleget tenni, ha pedig lenyiszálsz belőle imitt-amott egy kis darabot, ahogyan a nem tökéletes férfiakkal is megtették, kvittek is vagytok, már csak az írások szerint kell éldegélnetek, és kész a zsidó-muzulmán papi hatalom, ami önmagában is eleve gyűlölködésre vezet, viszont ha van elegendő ágyútöltelék a játék folytatható a végtelenségig, ez is egy folytonossági elv.

maroz 2017.03.04. 11:52:57

@Jakab.gipsz: Te latszatra is hulyebb vagy, mint Disz ovari. Miben remenykedsz? Lathatod, hogy vele se rohanok smarolni a zuhany ala, pedig ot az egykonyvessege ellenere is potencialisan ertelmes embernek gondolom, teged pedig, ehh.

Szoval: miben remenykedsz? Mi a te harczod? Te kit szeretnel felszabaditani? A kecskek rokonszenvesek?

annamanna 2017.03.06. 05:04:13

A szövegből csak egy kis részletet emelek ki, amit az öregekről mondott. "Eljön az időskor, amikor számon kérik, hogy miért nem járult hozzá a társadalmi munkamegosztáshoz azzal, hogy gyerme(ke)ket adott a társadalomnak? Ha nem adott bele, akkor nem is fog kapni (nyugdíjat), mert nem lesz, aki adjon. Ez a társadalom szemrehányása. De ennél sokkal súlyosabb a magára maradottság, a magány büntetése. Mert ha csak ketten vannak, és annyira jól megvannak, hogy nem akarnak gyereket, mi lesz majd velük az öregségben, amikor az egyik meghal? Akkor meghal a másik is."

Ez azért tartom furcsának, mert ő maga már átéli ezt az időszakot, és nem úgy tűnik, mintha a gyerekein lógna. Nagyon is aktív. Furcsának tartom azt a logikát, hogy egy ember a társadalom számára csak gyerekeket adhat. Miért tartozik bárki bármivel a társadalomnak? Ki a társadalom, hogy tartozhatnak neki? Mit adott a társadalom, aminek fejében jogosan követelhet gyerekeket? Mi az, hogy szemrehány a társadalom, ez így elég zavaros.
Amit hiányolok a részletből, az pont az, amit egyébként Bagdy Emőke szívósan gyakorol: mit tud adni az idős ember a környezetének. Leginkább szerintem az élete során felgyűlt tapasztalatait, bölcsességét kellene tudnia egy idősebb embernek átadnia. A "régi szép időkben" valószínűleg elismerték, talán el is várták, hogy az idősek megosszák a tapasztalataikat, bölcsességüket a fiatalokkal, a családi közösségek miatt talán jobban egymásra is voltak utalva, és több időt szentelhettek az idősek a fiatalok tanítására.
Sok egyébbel együtt ez is mintha elfelejtődött volna, olyannyira, hogy még a vérkonzervatív Bagdy Emőkének sem jut eszébe; és lehetséges, hogy a legtöbb idős korú embernek nincs is mit megtanítania, átadnia a fiatalabbaknak, mert egyszerűen nincs semmilyen bölcsesség, amire egész életében eljutott volna.
Andy Vajna 72 évesen azt mondja "még nem tudom, mi leszek, ha nagy leszek". Deutsch Tamás azt mondja "a világ legmenőbb fiatalembere Mick Jagger".
Ezek persze lehetnek vicceskedések, de valahol megmutatják egy fiatalkorba ragadt világ problémáját; akik jelenleg élnek, bárhány évesek, olyan kultúrába nőttek bele, ami - számomra meglepő módon - már a fasizmusnak is alapelve volt: "Az ifjúság dicsőítése, a generációk közötti konfliktusok hangsúlyozása" "a történelmet alkotó ifjúság mítosza" "a férfiasság és ifjúság kidomborításán, karizmatikus vezetésen alapuló politikai esztétika" (wikipédia)

Érdekes, hogy a korszellem alól Bagdy Emőke sem tudja kivonni magát; noha ő maga 75 éves, és ma is aktív, mégis passzív, üres, kiszolgáltatott, valójában értéktelen életkornak láttatja az öregkort, ahol már csak az az egy számít, hogy az ember mit kap a "társadalomtól". De hogy mit adhat másoknak, az fel sem merül - még abban az emberben sem, aki saját maga nagyon is sokat ad a "társadalomnak".

Nem azt mondom, hogy mindenki olyan legyen, mint az alábbi cikkek szereplői, de efelé azért nem ártana elmozdulni a közgondolkodással: sielok.hu/rovat/tortenelem/cikk/homonnay-jeno/
"Maci csacsogott, beszélgetett a Tanár úrral, míg én csendben, elhűlve igyekeztem mindent megjegyezni. A kocsi falta a kilométereket, mi pedig az információkat."
"Engem megszólított egy felvidéki természetgyógyász, s vele beszélgettem. - mondta mintegy elnézést kérve. Szóval Jenő bácsi láthatóan feltűnő jelenség volt a sípályán."
"Elérkezettnek láttuk az időt, hogy a sportról kifaggassuk a tanár urat."
"Nyugdíj után hosszú évekig Balatonakarattyán volt gondnok, s pusztán szórakozásból tanította az embereket vitorlázni."
"Jenő bácsi kijelentette, hogy nincs a hosszú életnek semmi titka, de velünk megosztott azért néhány dolgot."
"Ránk esteledett, már megbeszéltük a világ teremtését, a térgörbületet, a kvazárokat, s minden egyebet amihez mi nem értettünk, ideje volt hazavinnünk Jenő bácsit."
"Útközben a kocsiban, ahogy az lenni szokott, vendégünk vitte a szót."
"Meg sem kérdezem, de megtudjuk, még mindig van diák tanítványa, akit érettségire készít fel."
"Hosszú, rögtönzött előadást hallhattunk a különféle restaurálási stílusokról"
sielok.hu/rovat/tortenelem/cikk/szaz-ev-vaganysag/

És: sielok.hu/rovat/hirek/cikk/106-eves-magyar-sielot-csodal-amerika/
"Akik ismerik vagy valaha is találkoztak vele, kiemelik rendkívüli emberi tulajdonságait, emberségét és humorát. Akik nem ismerik, gyakran csak annyit írnak róla, hogy "te vagy a példaképem', "te adsz nekem motivációt mindenhez", vagy "szeretnék hozzád hasonlítani"."
"Évszázadnyi bölcsességét szívesen osztja meg a fiatalokkal"
"Így adódnak át korosztályról-korosztályra a fontos dolgok. Legyünk elődeink követő példamutatói utódaink elődjeiként"
sielok.hu/rovat/hirek/cikk/100eves-magyar-sizo/

Heller Ágnes kapcsán is eszembe jutott már, hogy vajon ő mire jutott egy egész életnyi elmélkedéssel, mit szűrt le egy élet tapasztalatából, mi az, amit végül sűrű esszenciaként megoszt a "társadalommal"?

maroz 2017.03.06. 11:57:19

@annamanna: "és nem úgy tűnik, mintha a gyerekein lógna"

Aki tájékozatlan az spekulál, mint prérifarkas az üres hűtőszekrény előtt, vagy mint az egykönyves, de kurvaokos Disznóvárik. Pedig ott az a gyerek, hajjaj, nagyon is:

"Hogy mi köze az immár pszichocelebbé avanzsált Bagdy Emőkének a kamarához? A szakmát egészséges távolságból szemlélők kedvéért ide kívánkozik egy kis lábjegyzet. Az összefüggések nem túl bonyolult hálójának alapja az a tény, hogy nevezett professzor asszony gyermeke nem más, mint Császár-Nagy Noémi, a kamarai törvénytervezet megfogalmazója, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma partnercégének vezetője, egyetemi tanár, pszichoterapeuta (és ki tudja, mi még)."

index.hu/index2/#bloghu/pszichobiznisz/2017/03/05/aurahegesztok_pszichologusok_egy-null

@bbjnick: szerint becsavarodtam, szerintem meg bekaphatja, mert ebben a kérdésben kurvára nekem van igazam. Ami szart se jelent és nincs is semmi hatása, de ettől még ez van.

annamanna 2017.03.06. 22:35:46

@maroz: Megnéztem, kiről írsz, tehát ő Bagdy Emőke lánya:
i.ytimg.com/vi/J4qgETpleRw/maxresdefault.jpg
tv2.hu/data/files/372/372317.w.jpg

Képtelen vagyok elvonatkoztatni attól, hogy az anyja jobban néz ki nála, és persze szakmailag is híresebb. Nyomasztó lehet leélni egy életet a szülő árnyékában, ráadásul, ahogy a linked írja, koraszülött volt. Ezen túlmenően nem nagyon gondolok róla semmit; soha nem hallottam róla, nem tudom, mit csinál.
Egyelőre ott vagyok leragadva, hogy Bagdy Emőke, akármilyen idős is, de nőiesebb és stílusosabb a lányánál. Jó néhány eset mutatja, hogy a csinos (és híres) mami lánya elhanyagoltabb kinézetű az anyánál, ebben biztos van valamiféle pszichés törvényszerűség, talán egyfajta "elnyomott Hófehérke"-effektus; Cher lánya már túlságosan végletes példa, inkább ideillik Debbie Reynolds és Carrie Fisher media.borsonline.hu/cikk/13/126700/gallery-picture/645w/1130631_debbie-carrie-nf.jpg Gábor Zsazsa és Francesca Hilton static.origos.hu/s/img/i/1501/20150107francesca-hilton-1983-gabor-zsazsa.jpg?w=660&h=536 Tippi Hedren és Melania Griffith static5.imagecollect.com/preview/560/1e4a6dad0944884
Császár Noémi talán szándékosan banyásítja el magát, mert semmiképp sem szárnyalhatja túl az anyját. Nem tudom.

De ami még Bagdy Emőkét illeti - különösebben én sem kedvelem, azon tényleg kiakadtam, hogy mennyire királynősen gondolkozik (akár a saját lánya kontójára is). Valami olyan mondata csapta ki a biztosítékot nálam, hogy azt kell mondani a férfinak, hogy lehetsz a királyom, ha te engem a királynőddé teszel.
Ez azért vastagon az "anyám borogass" meg az "én kérek elnézést" kategória, szakmaiságot valószínűleg nyomokban sem tartalmaz.

Ugyanakkor szerintem van, amikor ok nélkül utasítják el Bagdyt, legalábbis van ilyen sztorim. El kellett olvasni a Családi szocializáció és személyiségzavarok c. könyvét, és az alapján írni egy dolgozatot. Miután az előadó értékelte a beadandókat, engem elkapott, hogy milyen sötét gondolataim vannak. Nagyon megdöbbentem; kiderült, hogy olyan szövegrésszel volt baja, amit szó szerint idéztem Bagdy könyvéből. Egyébként szerintem teljesen jó gondolat volt, most sem értem, miért akadt fönn rajta, de emiatt az affér miatt legalább ezt az egy kis részletet tényleg megjegyeztem a könyvből, mármint hogy az öngyilkos legszívesebben azt ölné meg, aki tönkretette az életét, de az már annyira belé épült, hogy nem tudja leválasztani magáról a bántalmazót, ezért csak úgy tud megszabadulni tőle, hogy saját magát öli meg. Nem tudom, ezzel mi a gond, elég az iskolai bullying miatt öngyilkossá vált tinikre gondolni, és rengeteg más eset is mutatja, hogy az öngyilkost korábban bántalmazták - pl megerőszakolták, pénzügyileg kifosztották (ld Libajnai vagy devizahitel miatti öngyilkosságok) - és az áldozat nyilván borzalmasan dühös a bántalmazójára, olyannyira dühös, hogy öl; csak nem a bántalmazót nyiffantja ki, hanem saját magát. Lehet, hogy az öngyilkosság önmagában sötét dolog; de ennek pszichés indoklása Bagdy Emőke részéről szerintem teljesen rendben van. Totál hülyének meg sarlatánnak azért nem kéne nézni, nem kéne a teljes munkásságát kikukázni, meg komplett lesötétezni.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2017.03.06. 23:10:23

@annamanna: Na látom, te legalább olvastál valamit Bagdy szakmai munkásságából. Abban nem vagyok biztos, hogy teljesen megértetted, de ez is valami. (Amúgy nem ez a legfontosabb műve, de tényleg alapműnek számít a felsőoktatásban.) Persze nem csak könyveivel tett sokat az ország lakosságának mentális egészségéért. Az OPNI munkatársai mesélhetnének nektek erről, ha még működne az intézmény.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.03.08. 10:56:09

disznóvári, higgye el ez a bagdy egy hülye.
süti beállítások módosítása