Mi van, ha a történelem 2016-ban sem ért véget?
2017. február 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Mi van, ha a történelem 2016-ban sem ért véget?

tortenelem2.jpg

„A történelem mindezt nem olvasta, egyszerűen nem tudott arról, hogy neki bizony vége van, kampec. Egyszer csak feltette a kezét: bocsánat, még itt vagyok, és mutatnék egy-két meglepő újdonságot. Vett egy éles kanyart, áttörte, és elsodorta a gondosan megtervezett gátakat, és kilépett a számára kijelölt mederből” − mondta Orbán Viktor a minapi évértékelőjében. Bölcs gondolat, még ha nem is túl eredeti. De mindig igaz.

És legfőképp akkor, amikor nagyon elkezdjük hinni, hogy a történelem épp lecövekelt egy irány mellett.

2016 Donald Trump győzelméről és a Brexitről, no meg euroszkeptikus pártok előretöréséről szólt a nyugati világban, így igaz. Ezeket a történéseket össze is kötik bizonyos jelenségek, folyamatok, így igaz. És az is igaz, hogy erre Orbán Viktor a jelenlegi magyar politikai élet legtapasztaltabb és legtehetségesebb politikusaként korán rá is érzett, sőt, 2010-től a magyarországi fejlemények bizonyos mértékig meg is előzték a mostanában szerte a nyugati világban látott jelenségeket.

De mi van, ha 2017-ben a nagybetűs Történelem még egyszer felteszi a kezét, mondván, hohó, idén is itt vagyok? Mert egyébként a történelem azoknak szokott a legkevésbé kedvezni, akik azt hiszik, rájöttek már annak menetére; és nagy dölyffel, fölényesen rötyögve tudni vélik, honnan fújnak a passzátszelek, minek van vége és mi lesz majd ezután.

Mi van, ha ebben az évben nem úgy mennek tovább a dolgok, ahogy azt a tavalyi fejlemények után gondoljuk? Hogy a jövőben valami egészen más bontakozik ki, mint amire számítunk? Ez ugyanis a sok évezredes tapasztalat.

Csak néhány dolog.

*

Ebben a pillanatban a legfrissebb mérések szerint Németországban a szocdemek, élükön Martin Schulz kancellárjelölttel népszerűbbé váltak az Angela Merkel-féle CDU-nál. Az EU-szkeptikus AfD párt meg csúszik lefelé, 10 százalék alatt is mérik már.

Mi van, ha egy kiszámítható Merkel-féle CDU-szocdem nagykoalíció helyett egy Martin Schulz-féle szocdem vezetésű nagykoalíció, vagy pláne egy szocdem-zöld-kommunista baloldali kormányzat alakul majd Németországban, Európa vezető hatalmában ősszel?

A szomszédban, Franciaországban is csak a kiszámíthatatlanság a kiszámítható. A szimpatikus Francois Fillon konzervatív elnökjelölt körül kínos, kisstílű nepotizmusról szóló botrányok törtek ki, miközben tör fel Emmanuel Macron, egy baloldali érzékenységű, szoft liberális technokrata fiatalember, egyre növekvő politikai mozgalommá szervezve támogatóit. Hozzá képest már Marine Le Pen, a Nemzeti Front nagyasszonya tűnik a régi, kiismerhető, megunt politikai elit képviselőjének.

Mi van, ha egy amúgy sem túl valószínű Marine Le Pen-elnökség, vagy egy Fillon-elnökség helyett Franciaország balliberális-technokrata elnököt választ magának tavasszal?

Mi lesz, ha az EU-tól mindig is ódzkodó britek távozásával egy időben a kontinentális Európa (és az EU) két nagyhatalmában hirtelen erősen Unió-párti és karakteresen baloldali-liberális kormányzat alakul majd?

És ott van még Donald Trump a kiszámíthatóan kiszámíthatatlan, idén kezdődött elnökségével. A hazai és nemzetközi liberális sajtóban vég nélkül elemzik és rettegik orosz kapcsolatait −akár valós, akár kiszínesített vagy megalapozatlan híresztelésekről van szó. Ehhez képest Trump a gyanús outsiderek helyett alapból összerakott egy öreg militarista, üzleti és pénzügyi rókákból, mit rókákból, bölényekből álló, kemény republikánus vonalvezetésű kormányt. És lassan kibontakozó kormányzása sem kezd másnak tűnni, mint egy kemény republikánus kormányzásnak. Mely során most legutóbb épp Moszkvának üzente meg a Donald, hogy a Krímet vissza kéne adni a korábbi tulajdonosának, meg egyébként Obama túl puha volt Oroszországgal.

Mi van, ha Trump nem lesz egy mindent átrendező, a régi világrendet lebontó és újat alkotó, messzemenőkig izolacionista elnök? Mi van hanem ehelyett a republikánusok utóbbi évtizedekbeli "neokon", héja politizálása fog érvényesülni? Már csak azért is, mert Trumpon és kis családi-baráti körén kívül mégis csak a republikánus párt és annak elitje csinálja majd a kormányzást.

*

A jövő előttünk áll, így nem a kijelentések, hanem a kérdések sorakoznak. Honnan fog majd fújni a szél 2017-ben? És mi lesz az ereje, mi lesz az iránya? Minek kell majd ellenállni? Mi és ki ellen kell majd az örök orbáni harcot vívni?

Mi lesz majd Berlinben, Párizsban, Brüsszelben, mi lesz majd Washingtonban?

Honnan tudjuk, hogy 2017 milyen értelemben lesz a lázadás éve?

Mi van, ha a történelem 2016-ban sem ért véget?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8612263748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2017.02.16. 07:56:59

"Mi van, ha egy kiszámítható Merkel-féle CDU-szocdem nagykoalíció helyett egy Martin Schulz-féle szocdem vezetésű nagykoalíció, vagy pláne egy szocdem-zöld-kommunista baloldali kormányzat alakul majd Németországban, Európa vezető hatalmában ősszel?" - Ez az a zsidó Schulz, aki ellen vizsgálatokat indítottak az EU-ban visszaélések meg kiskirálykodás miatt? Ezt fogják majd megválasztani a németek?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 08:03:24

Túl türelmetlen vagy.

Senki sem gondolta, hogy hirtelen minden megváltozik. Ez egy folyamat. A lényeg: megindult, a liberalizmus bukik.

Pelso.. 2017.02.16. 09:07:56

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Dehogy, semmi oka türelmetlenségre, minden rendben halad. Most azon kell dolgozni, hogy legyen még vagy öt ciklus meg ugyanannyi hűséges mészároslőrinc.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 09:47:47

@Pelso..:

A lényeg más. Az, hogy a liberális erők ne tudják megkaparintani a hatalmat soha többé.

Bell & Sebastian 2017.02.16. 09:51:57

Van egy olyan sejtésem, hogy a környezetszennyezés kihat a gondolkodásra, nevezetesen az agyi szinapszisra. A hülye emberek ezért a nagyvárosokban koncentrálódnak. Aki fel akar zárkózni, az gyorsan szívjon egy kis gázt, amíg nem késő.

Tata86 2017.02.16. 10:14:07

Az a nagy helyzet, hogy Orbán bevállalt egy csomó konfliktust, és nagyon egyértelmű álláspontot.

A kérdés, hogy ezzel mit értünk el? Mert a cehhet mi álljuk közösen... Mármint azon kívül, hogy a "nagyok" néha minket is ha címlapra nem is, de a harmadik oldalra tesznek.

Nos? Ugye eddig nézett úgy ki, hogy Orbánnak minden bejön. Migráncs-ellenes hangulat, PC-ellenesség, Trump és Putyin közeledése...

Szóval, ez egy lokális maximum. Mi az a kézzelfogható eredmény, amit hozott ez a harc? Mert egy beiktatási meghívóra már nem futotta az biztos.

És mi lesz akkor, ha, ahogy a poszt is sugallja fordul az a bizonyos kocka, amely már csak olyan, hogy mindig fordul?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2017.02.16. 10:40:15

édes gellért, fején találtad a szöget! nincs vége a történelemnek. a szarakodás puha paplanja alatt még szundít a háború, de már meg-meg moccan, pillái rebbennek, egyszóval ébredezik. és ami elpuhult, kolloidgerincű nemzedékeiteknek elképzelhetetlen volt, az egyszer csak feltépi a hasakat, kifordítja a beleket, tüdőlövéses habot köp a szájszélre.... jön a háború. tessék felkészülni. hazafiságból, bátorságból. és abból, hogy akivel összeölelkezve koccintottál rejkjaviktól berlinen át, dublinig, abba bele kell majd döfnöd a szuronyt.
csak szóltam.

GNDL 2017.02.16. 10:42:15

„Orbán Viktor a jelenlegi magyar politikai élet legtapasztaltabb és legtehetségesebb politikusaként”

Cup-cup... kacsing-kacsing... :)

Orbán egy évtizede nem nyilatkozott a baráti sajtón kívül senkinek, nem szerepelt hírműsorokban élőben a baráti stúdiókon kívül sehol, nem írt sehová egy sort sem a baráti lapokon kívül, nem szerepelt egyetlen konferencián, előadáson, különböző társadalmi csoportokkal való egyeztetésen a gondosan válogatott és kordonok közé zárt lojális haverok gittegyleteit kivéve sehol... nem vitázott élőben más politikustársaival... soha sehol nem tudta megvédeni intézkedéseit, soha sehol nem tudott magyarázatot adni más intézkedéseire... nincs programja, nincs jövőképe, nincsenek világos céljai...

Ennek így ebben a formában semmi köze egy politikushoz. Jelenlegi formájában némiképp inkább egy fundamentalista vallási vezető képe rajzolódik ki, alternatív valóságépítéssel és a saját hívei fanatizálásával, mindenki más démonizálásával.

Orbán egy mítosz, egy a rendszerváltás hiánya miatt a magyarok nyakán maradt szánalmas régi posztkommunista rossz buta vicc... ennek a fajta kalandor ámokfutásnak amit műveltek egyszerűen nincs Európában jövője. És így hogy megszálltátok az országot, sajnos Magyarországnak sincs Európában jövője...

Bell & Sebastian 2017.02.16. 10:53:44

@Tata86: Isten nem kockajátékos, vélte Einstein, Heisenberget kritizálva. A kvantumok szintjén nyilván más a kása, mint a megfigyelhető univerzumban.

A valószínűségszámításon nyugszik a világunk. Erre fel az autista baloldal nagy pofája.
__

A konkrét felvetésre csakis az a releváns válasz, kölcsönvéve Armageddon barátunk elmés megjegyzését, így lett elvált szülők gyerekévé Okoska törp.

A csillagjóslás rendíthetetlen alapelve szerint (minden magasabb rendű befolyással bír az alacsonyabb rendűre) mindez disszociatív önazonosság-zavarra utal.

Magyar erdőbe magyar útonálló való. -ahogyan a nemlétező mondás tartja.

Conchobar 2017.02.16. 10:55:10

@GNDL: "És így hogy megszálltátok az országot, sajnos Magyarországnak sincs Európában jövője..." - Mindent tönkre tettek Magyarországon ezek a piszkok. Így legfőbb ideje lenne már továbbállnod egy országgal, nem?

Pelso.. 2017.02.16. 11:00:55

@Tata86: Talán nem mellékes, mi célból a harc, s ki számára hozhat eredményt, közvetve akár közvetlenül, - neki eddig ok, s hol vagyunk többiek, mi mind?

A két elnök közeledése ma csak óvodás szintű hivatkozás a médiája részéről, s nemcsak a Krím miatt.

GNDL 2017.02.16. 11:08:48

@Conchobar: Mindegy hogy hová menekülnek előletek az emberek, fizessenek adót bárhol Európában, ti azt is fosztogatjátok... lásd az uniós forrásokból él az ország, amit az európai adófizetőktől kaptok... persze egyáltalán nem arra, amire felélitek. :)

Bell & Sebastian 2017.02.16. 11:16:44

@GNDL: Ha cak arra gondolok, mennyi úrtraktort vesznek a magyar gazdák, és egy sem magyar gyártmány, legfeljebb a sámli, amin felmászik rá az informatikus, ez nem egészen így van.

Hanem úgy, hogy a lóvé a németeké, az adósság a miénk. Hogy csöpögtetnek vissza belőle? Eleve kódolt, hogy ellopják, ez a bére a rendszer fenntartásának.

Amikor a törzsfőnök kap egy nikkelezett karórát a sápadtarcútól a földjéért, mert jól megy a fűszoknyához - ezt pont olyan.

Bell & Sebastian 2017.02.16. 11:17:25

űrtraktor, egy ' lemaradt

GNDL 2017.02.16. 11:21:53

@Bell & Sebastian: Ja, ha ennyire szar nektek akkor miért fogadjátok el?! Miért nem kezdeményeztek népnemzeti konzultációt, hogy kell-e nektek az imperialista haldokló nyugat piszkos pénze?! Miért nem arról népszavaztok, hogy takarodnotok kéne Európából? Miért nem vállaljátok már fel végre, hogy kik vagytok valójában?

Az a baj ezzel a fideszes (torckista) permanens forradalmi retorikával, hogy ha már kihirdetitek a forradalmat, akkor azt valamikor el is kéne kezdeni... :)

Veder1 2017.02.16. 11:25:41

@Bell & Sebastian: de az is lehet hogy az emberek altalaban hulyek, es mivel az emberek a varosokban koncentralodnak...

GNDL 2017.02.16. 11:25:43

@GNDL: s/torckista/trockista

Bryan élete 2017.02.16. 11:40:52

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:" A lényeg más. Az, hogy a liberális erők ne tudják megkaparintani a hatalmat soha többé."

Sohatöbbé olyan nincs.
Egyébként pedig inkább millió liberális, mint egy tikkelő begyógyszerezett napóleon.

Veder1 2017.02.16. 11:42:53

@jose maria padilla: meg szerencse, hogy az ormester ur igazi veteran aki mar megtapasztalta milyen is a haboru :)

Tata86 2017.02.16. 11:43:34

@Pelso..: A cél szvsz, maga a harc. Illetve a magyarországi jobboldal át akar élni egy katarktikus vereséget. Ehhez gyűjtik a muníciót.

A világunk hál' Istennek, literally, olyan, hogy az ember eléri a céljait. A trükk benne az, hogy az őszinte célját éri el az ember. Szorongó zsellér/zsentri társadalmunk pedig hisztizni akar, és ezért is tesz. Minden más körítés.

GNDL 2017.02.16. 11:49:59

@Tata86: Megvédjük a rezsiharcot... megvédjük a közmunkát... megvédjük a közös uniós adópolitika ellenében a világrekord magyar adóterheket... megvédjük a szükségesnél kétszer nagyobb bürokráciát... megvédjük az államosítást... ingyen tankönyv, ingyen étkezés, mert annyira csórók a magyarok hogy állami támogatás nélkül nem hogy több de egyetlen gyermeket nem tudnának eltartani a saját keresetükből...

Jobboldal... aha, az... szigorúan csak egy alternatív valóságban. :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 12:09:47

@Amelanchier:

Egy darab napóleon kis kárt okoz, milliónyi liberó meg óriásit.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 12:10:39

@GNDL:

A lényeg: ne a te fajtád pofázzon, ez a legfontosabb.

GNDL 2017.02.16. 12:15:39

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: És mi van ha a „fajtám” mégis csak pofázik?! Mi van ha egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak az enyémhez hasonló vélemények, és egyre többen és többen fogunk pofázni? Előveszitek újra a dobtárast, te bolsevik geci?! :) Üröm az örömben hogy most nehezebb lesz az orosz testvéreiteket segítségül hívnotok a magyarok ellen...

Pedró27 2017.02.16. 12:17:31

@Tata86: "Mi az a kézzelfogható eredmény, amit hozott ez a harc? Mert egy beiktatási meghívóra már nem futotta az biztos."

Szerinted ez cél volt?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 12:36:24

@GNDL:

Bocs, pofázhattok, ha nem diktáltok, azaz csak ne legyen hatalmatok, ez a lényeg.

Dobtár minek? Elég a nép demokratikus akarata.

GNDL 2017.02.16. 12:44:53

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Pontosan erről van szó... a kékcédulás bolsevikok is a népi demokráciára hivatkoztak, hiába voltak elenyésző kisebbségben... :) Bár eleve az is ellentmondásos a nem kicsit szélsőséges ámokfutásodban amit itt rendezel, hogy demokráciára hivatkozol, de előbb kijelented hogy az a lényeg hogy akivel nem értesz egyet az ne pofázzon, majd miután mégis megengeded hogy pofázzon, azért a hatalom közelébe mégsem engednéd őket...

Komolyan a suttyó műveletlen paraszt fideszes mintapéldánya te vagy... :)

Laikus Érdeklődő 2017.02.16. 12:51:42

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Hajrá Birca! Csapj oda a lipsi mensevikeknek!
Harapjatok bárányok:
www.youtube.com/watch?v=qEKkvuuSSVY

Bell & Sebastian 2017.02.16. 13:00:52

@GNDL: Ajvé, szezon meg a fasom. Mi ez a királyi többes egy alattvaló, büdös paraszttól?

Mire egy euró bejön, hat kimegy. Nem pont ezt nevezik kölcsönös előnyökön nyugvó, jó üzletnek, bameg komcsi! :)

Bell & Sebastian 2017.02.16. 13:03:35

@Vödör: Ott szívják a gázt, falun mást szívnak.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 13:13:28

@GNDL:

Értelek, ballibám: ha a liberálisok nyernek egy választáson, akkor számít a választás eredmlnye, ha viszont vesztenek, akkor bolsevizmus a választás eredményére hivatkozni.

Viccesek vagytok, pártkatonácskák...

GNDL 2017.02.16. 13:18:12

@Bell & Sebastian: „egy euró bejön, hat kimegy”

Ja... fideszes/kurucinfós alternatív valóság, sokadik felvonás...

De akkor felteszem még egyszer a kérdést: ha ennyire szar, miért nem húztok faszba? :) Az unión kívül is van élet, mondotta volt a legfőbb vallási vezetőtök... nem elég permanens forradalmat hirdetni, végre kézbe is kellene venni azt a sarlót és kalapácsot, hogy levághassátok láncaitokat, hogy újra szárnyaljon a népnemzeti szuverenitás... :)

GNDL 2017.02.16. 13:19:39

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Még azt sem igazán érted amit te magad írsz te szerencsétlen együgyű paraszt... :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 13:50:38

@GNDL:

Ha gazdáid visszaadják, amit loptak az utóbbi 25 évben, kilépünk. Rendben?

miles_Christi 2017.02.16. 15:23:58

@GNDL:

A fajtád ma csak pofázik? Nocsak! Hirtelen milyen kis békeszerető lett a fajtád!

Emlékszel? "mondjuk „tragikus balesetek” amelyek véget vetettek egyes bajkeverők pályafutásának... vagyis az életének is, de ez most mindegy, itt ezen a ponton a cél számít nem az eszköz. "

A cél számít, igaz? Két napja még gyilkosságra uszítottál, rühes kis liberáns! Neked van a legkevesebb jogod bármiféle dobtárast emlegetni.

Ilyenkor látni, mik is vagytok tulajdonképpen. Ha nem figyelsz, repedezik a világjobbító máz, és alóla előtűnik a a hataloméhes kis rohadék, aki a saját beteges elképzeléseit akarná ráerőltetni mindenkire. Ha másképp nem megy, akkor erőszakkal. Ha pedig már az sem megy, akkor likvidálni azt, aki nem ért egyet.

GNDL 2017.02.16. 16:11:04

@miles_Christi: Na egy újabb mélykeresztény turbópolgári fideszes hívő... :D

„Két napja még gyilkosságra uszítottál”

Mondjuk az sosem érdekelt, hogy egy magadfajta félművelt suttyó fideszes paraszt a rá jellemző diszlexiája miatt mi az amit képes megérteni akár csak egyetlen bekezdésnyi szövegből is, hiszen nektek a tálib vallási vezetőitek mindösszesen egyetlen szavas választási programot hoztak nyilvánosságra, gondosan ügyelve hogy szerény értelmi képességeiteknek megfelelő irománnyal tájékoztassanak titeket kormányzati terveikről, de... az idézettben leginkább arra próbáltam utalni, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok célja a nemzet biztonságának védelme, meglepő módon mivel még a nevükben is benne van. Tehát ha ők állnak a nevezett „sajnálatos esemény” mögött, akkor elég nyilvánvalóan jól tették amit tettek...

„Neked van a legkevesebb jogod bármiféle dobtárast emlegetni.”

Igen, mindig élvezettel olvasom amikor Orbán elképesztően retardált fanatikus hívei arról értekeznek, hogy mihez van jogom vagy mihez nincs... mesélj még róla, töki, mutasd meg mennyire vagytok ti „polgáriak” és „keresztények” a fideszes óljaitokban... :)

Conchobar 2017.02.16. 16:30:54

@GNDL: "Mondjuk az sosem érdekelt, hogy egy magadfajta félművelt suttyó fideszes paraszt" - Ebben az országban mindenki suttyó fideszes paraszt, de szerencsére még itt vagy te mementónak, te aki tengerbe hajló sziklaként állod a hullámokban rádtörő fideszeseket, te, aki az igazi jobboldalt képviseled, te, aki felnyitod mindannyiunk szemét. Csak arra ügyelj, hogy a fehérköpenyesek nehogy elkapjanak

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.02.16. 16:44:45

@GNDL:
"nincs programja, nincs jövőképe, nincsenek világos céljai..."

Hádde van. Hatalmon akar maradni, mert különben jönnek a rosszak. Ez ügyben lepaktált Putyinnal, akiről azt gondolja, hogy a jövő embere és ráállt az autokrata kormányzásra, amiről azt gondolja, hogy a jövő politikai iránya.

Mi van, ha nem?

Bell & Sebastian 2017.02.16. 16:53:06

@GNDL: Gyökér vagy? Nesze, ez a könnyített verzió, hogy diliflepnisek is ércsék.

kgk.sze.hu/images/dokumentumok/kautzkiadvany2013/makropenzugy/drabik.pdf

Az arány rosszabb, mint tippeltem, egyébként a KSH nyilvános adataiból is levezethető, amennyiben túllépünk a nagyon egyszerű kommunistáknak kitalált befizetés / kifizetés aránypáron, ugyanis itt nyitó- és zárómérleget kellene összehasonlítani.

Az igaz, hogy ekkora arányú kifosztás a nemzetáruló elit közreműködése nélkül nem ment volna, természetesen beleértve az összes, minden oldali balfaszt, élükön a poszt-szoci haverjaiddal.

GNDL 2017.02.16. 17:01:09

@Conchobar: „ebben az országban mindenki suttyó fideszes paraszt”

Hát, sajnos úgy áll a helyzet hogy az országból elüldözött jól és jobban képzett fiatalok és fiatalabbak helyét nem veszi át senki, így értelem szerűen minél többen menekülnek az országból a külföldön munkavégzésre és letelepedésre alkalmas, tehát nyilvánvalóan tanult, képzett és rátermett polgárok közül, egyre nagyobb arányban maradnak például azok, akiknek vagy megfelel ez a posztkommunista nihil, ez a balkáni leszakadás amit a Fidesz-MSZP művel két évtizede, vagy azok akik ilyesfajta munkavégzésre nem alkalmasak, vagy nem megfelelően képzettek... lásd például a rekord szakképzett munkaerőhiányt Magyarországon. Ha lehet ez egyfajta válasz arra, hogy többek közt miért lehet még mindig magas a Fidesz támogatottsága... hát ezért, a jók elmennek, a megmaradó selejt aránya pedig egyre csak nő... :)

„te, aki az igazi jobboldalt képviseled, te, aki felnyitod mindannyiunk szemét”

Egyrészt igen, nagyon keveset hallani manapság a jobboldal felől Magyarországon, pedig ha léteznének akkor már 2011-12 magasságától verniük kellene az asztalt a Fidesz-KDNP szocialista restaurációs törekvései ellen. Másrészt pedig nem, én aztán senkinek a szemét nem akarom felnyitni, főleg annak tükrében mint amit fentebb említettem: ha így folytatódik az elvándorlás, lassan tényleg csak a selejt marad Magyarországon, azokkal meg sem az elmúlt két évtizedben nem lehetett mit kezdeni, sem ezután nem lehet, tekintve hogy azért a „fiatal demokratákból” is mára demenciás szenilis vénemberek lettek, így úgymond intellektuális képességeik a jelenlegi hitvány szintről csak még nagyobb ütemben fognak romlani. :)

„arra ügyelj, hogy a fehérköpenyesek nehogy elkapjanak”

Mondjuk azok után, hogy manapság már munkanapon délben totál részeg fideszes lumpenprolik támadnak demokratikus jogaikkal élő aláírásgyűjtőkre a városban, szinte törvényszerű lenne ha megjelenne a színen a Fidesz-KDNP KKK tagozata is... a kormányzati ideológia már adott hozzá évek óta... :)

GNDL 2017.02.16. 17:04:31

@Doomhammer: Ja, vannak ilyen hatalommániás pöcsök... pont ezért is lenne szükség legközelebb egy olyasféle rendszerváltásra amit nem lehet csak úgy visszafordítani, kétharmaddal sem... például: touristinromania.net/wp-content/uploads/2014/03/ceausescu-executie.jpg :)

GNDL 2017.02.16. 17:07:05

@Bell & Sebastian: Drábik... :D Köszönöm, de ha félkegyelmű futóbolondokat akarok olvasgatni akkor a Mandiner posztjai és alatta a fideszes kommentelők hozzászólásai nekem pont megfelelnek... több se kell, mondhatni... :)

Bell & Sebastian 2017.02.16. 17:12:15

@GNDL: Ugye megmondtam, hogy te egy gyökér vagy. Cserébe elvárod, hogy fontolóra vegyük szavaidat. Hát nem, Botoxildikó legyen a nevem, ha adok rád, helyette inkább teszek-. :)

GNDL 2017.02.16. 17:21:18

@Bell & Sebastian: „Cserébe elvárod, hogy fontolóra vegyük szavaidat.”

Hányszor mondjam, hogy nem... nem várok el semmit senkitől, egyszerűen csak leírom a véleményem, te meg vagy elolvasod vagy nem, vagy megérted vagy nem... ha válaszolsz válaszolok, ha válaszolok nem érdekel hogy válaszolsz-e vagy sem... ennyi... :)

A fideszes hívekkel kapcsolatban egyébként is igen szkeptikus vagyok, aki az elmúlt hét év után még mindig a Fideszre szavazna akár „most vasárnap” is, azzal kapcsolatban én személy szerint legfeljebb olyasféle elvárásokat tudnék megfogalmazni, hogy remélem azért maga alá nem szarik, vagy van körülötte olyan aki letörli a nyálát, nehogy a nyakába folyjon... ilyesmi... tényleg, már azt sem hiszem hogy a fideszeseket valaha integrálni lehetne az európai kultúrkörbe, vagy ne adj isten megtanítani őket késsel-villával enni... :)

Bell & Sebastian 2017.02.16. 17:25:47

@GNDL: Cúna, rocc kiclán, cserébe elmondom a szekunder átbaszást is.

Mi mindent drágábban és rosszabb minőségben vehetünk meg, mint "demokrata" elvtársaid Fejlettnyugaton. Tisztelet a kivételnek, ami többnyire svájci.

Nem háborog a bekeretezett piros könyved és pufajkád a vitrinben?

GNDL 2017.02.16. 17:40:02

@Bell & Sebastian: Mondom, népnemzeti konzultáció, a szokásos mederben:

Az EU rossz, értem?!
- Mi az hogy.
- Hajjaj...
- Meg a Soros is.

Aztán lehet rendezni a népszavazást, Rogán és baráti körének megint hamarabb jön karácsony a plakátkampányok miatt, gondolom jut majd a Mandinerre is pár banner szokás szerint így a szerzőgárdának továbbra sem kell dolgoznia, teljesen mindegy mi lesz az eredmény vagy hogy érvényes lesz-e a népszavazás a 98% Orbánt támogatja, a fideszes parlament simán megszavazza (mernék nem), és akkor szépen lehet takarodni az EU-ból, elvtársak... visszahajthatjátok szépen a fejeteket az orosz medve ölébe, és újra fiatalnak érezhetitek magatokat... :)

GNDL 2017.02.16. 17:50:23

@Bell & Sebastian: „Nem háborog a bekeretezett piros könyved és pufajkád a vitrinben?”

Hát én csak úttörőig jutottam, „sajnos” azt sem tudtam végig kihúzni mert időközben a kor aktuális Orbán-rendszere törvényszerűen a végét járta. :) Bár nem voltam túl hithű ifjúkommunista Rogánnal és Orbánnal ellentétben, egyszer volt hogy iskolai ünnepségre nem éppen a fehér ingemben készültem (vagy éppen a szüleim akarták szándékosan szabotálni a dolgot és nem adták rám), mindenesetre az 56-ban elmenekült nagybátyám által küldött „US Air Force” feliratú kedvenc pólómban jelentem meg a nagy eseményen... száműztek is a sor végére a tanáraim, ráadásul végig ülnöm kellett mert már akkor is elég magas voltam, így a szemrevételező elvtársak elől el kellett dugniuk. :)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:03:10

fordítsuk magyarra a cikket: szidva szeresse a nagytudású bástya efftársat a hűséges virág efftárs. És természetesen 2018-ban is mindkét ikkkszet a fidoxraaaaa!!!

komolytalan samu 2017.02.16. 19:09:12

Én több mint egy hónapja mondom, hogy druzsba látszata ellenére, kiváló esély van egy második hidegháborúra.
- a repi establishment miatt
- azért mert Putyin addig teszteli Trumpot, amíg el nem ér a falig. Nem azért mert Putyin hülye, hanem mert el kell (!) mennie a falig.
- és azért, mert ha valaki eléri Trump falát, akkor Trump már nem köt kompromisszumot, és nem pragmatikusan, hanem egoból válaszol
- végül azért, mert Trump imádja a konfliktust, szüksége van ellenségre és Oroszországnál egyszerűen nincs jobb ellenség.

Én egy-két évre saccoltam, mire ez kialakul, de a tempó alapján gyorsabban is megtörténhet. Szóval öveket bekötni!

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:09:15

@GNDL: apropó európai kultúrkör... alig 1 éve még büszkén nyekeregtél, hogy bezzeg az osztrákok meg németek mennyire szeressék a migráncsokat... manapság lassan versenyben pofoznák őket vissza a sivatagba... ahogy a mucsai v4 államok mondták az elejétől kezdve... helyzetértékelés?

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:11:20

@GNDL: A te verziódban Dávid agyonszófosta Góliátot. Csúf halála lehetett.

komolytalan samu 2017.02.16. 19:13:31

Ja és természetesen a balos sajtó ugyanilyen habzó szájjal fog üvölteni, hogy Trump elmebeteg, aki mindjárt kirobbantja a harmadik világháborút. Fogadásokat elfogadok erre is.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:17:11

@komolytalan samu: a hidegháború már egy-két éve megy, ébresztő

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:18:24

@Herr Schnapsidee Lieferant: Ez még akkor volt, amikor maga szögesdrótostót volt a NER hámozott lufiján. Ki is durrantotta, azóta fújhatják.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:22:52

@Bell & Sebastian: maga a mai napig nem bírta megemészteni, hogy kihagyták a közbeszerzett csirkedrótozásból.

GNDL 2017.02.16. 19:23:03

@Herr Schnapsidee Lieferant: Azzal akivel anno erről vitatkoztam eleve az akkori helyzetértékelését sem fogadtam el, mint ahogy a te jelenlegi helyzetértékelésedet sem fogadom el... alternatív valóság vitára alkalmatlan. Ez a helyzetértékelésem. :) Európában a jelenlegi adminisztrációk továbbra is tisztességgel küzdenek a problémákkal, és nem rasszista hangulatkeltésre használják a helyzetet, még választások előtt álló államokban az ellenzék sem...

De ha te az vagy akivel anno vitáztam, sokat ront hitelességeden a nickváltás. Én cáfoltalak téged porba vagy más... talán ez is állhat a váltás mögött... :)

komolytalan samu 2017.02.16. 19:23:53

@Herr Schnapsidee Lieferant: ez? Ha nagy jó indulattal annak hívjuk, akkor viszont éppen szunyókál. Trump valószínűleg felébreszti. Észre fogja venni a különbséget.

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:25:35

@Herr Schnapsidee Lieferant: Békeharc van, és szabad verseny, ki teleportálja a végén az összes vérszívóját a Marsra? Azon megy még a vita, mennyi poggyásszal.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:26:34

@komolytalan samu: mert az ukrán és szír fronton vívott háborúcskák mik is akkor? Ehhez képest a nyócvanas évek kész hippifesztivál volt, ébresztő!

GNDL 2017.02.16. 19:27:14

@komolytalan samu: Trump elmebeteg, és nem csak a balos sajtó szerint. :) Eddig azt jósolták, hogy össze kell szednie magát ha ki akarja húzni első négy évét... ma már négy hónapot emlegetnek... :)

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:27:24

@Herr Schnapsidee Lieferant: Pedig milyen ügyesen kiszámoltuk az reális árát és feltételeit. Így csak alig hatszor annyiba került.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:27:38

@Bell & Sebastian: age of lunatics, az van.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:28:42

@Bell & Sebastian: na majd a konténerköltség kiegészül (elszáll).

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:31:07

@GNDL: Hozzád képest, aki teljesen normális, Trump elmebeteg? Nagy kár ez neked, hogy nem téged választottak az aldemokraták fődemokratának. Biztos hibás a renccer.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:32:00

@GNDL: Trump a Trollking! Kritikán felül áll, regnálásának minden perce művészet és egyben görbe tükör Nuland néni pofikájába. I don't see a problem here.

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:34:03

@Herr Schnapsidee Lieferant: Konténerben a keceli militáns utazik, akinek már Göncz tata is a körösztapja volt. Vagy tartotta a hétágút.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.02.16. 19:34:43

@GNDL:
Én azt gondolom, ezen a tájékon a "királyság" olyan természetesen jön létre, mint az üzleti életben a monopóliumok. Hacsak nem tesz ellene a nép (nem szokott).

A legújabb kori magyar "királyságoknak" azonban van egy érdekes tulajdonsága, ami inkább hasonlóvá teszi őket az ortodox országok történelmi nemességéhez (bojárok). A bojárság nem örökölhető és bármikor elvehető, akárcsak a modern kor oligarcha-státusza. Az uralkodó (cár, vajda) adta, az uralkodó elvette. A nyugat-európai feudális állam, ami Magyarországon is dívott, sokkal inkább "jogállam" volt.

GNDL 2017.02.16. 19:37:09

@Herr Schnapsidee Lieferant: A szolgálatok már látnak némi problémát... pár hete van ott, de már több embert veszített mint a tengerészgyalogság ugyan ezen idő alatt... és nem látszik a vége. :)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.16. 19:38:44

@Doomhammer: maga alábecsüli a Gondviselés erejét.

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:38:50

@Doomhammer: Eddig hol volt, hogy nem figyelt? Az Aranybulla idején ezen már átlendültünk egyszer, némi nemű zsidótörvényekkel együtt.

Köztársaság nem kéne? Vagy egy marék francia drazsé?

komolytalan samu 2017.02.16. 19:39:02

@GNDL: Trump egy egomán gyökér, de azon érdemes elgondolkodni, hogy totális ellenszélben nyerte meg a választásokat, a teljes sajtópalettával, és még a saját pártjának elitjével szemben is.

Ahogy a cikkben is írták a kormány magja veteránokból áll és a nyers és dilinyósnak látszó intézkedések nem kis része valószínűleg átgondolt provokáció. Az alt-right-os sajtónak régóta ez a kedvenc taktikája, és vajon ki a kommunkációs főtanácsadója?

Trumpot mindenki lebecsülte az elmúlt két évben és ő szépen mindenkit megvert. Lehet, hogy nem csak a sajtó röhög rajta, de ő is röhög az sajtón.

Bell & Sebastian 2017.02.16. 19:42:22

@GNDL: Döntsd már el végre, te szélhámos, máma kiért aggódsz itt látványosan? Ha az amerikai demokráciáért, helyette inkább megnézem a Barátok köztöt, életemben először.

GNDL 2017.02.16. 19:48:17

@komolytalan samu: "totális ellenszélben nyerte meg a választásokat"

Várjunk még ezzel... egyelőre nem tisztázott Putyin szerepe/eszközei. Lehet Trump lesz az első elnök aki a Házból a kivégzőasztalra kerül... :)

GNDL 2017.02.16. 19:50:10

@Bell & Sebastian: Fater... nyolc óra... gyógyszerek, pizsi, szunya... ebben a korban már ezek nagyon fontosak... :)

komolytalan samu 2017.02.16. 21:06:55

@GNDL: Putyin lehetséges szerepe pontosan tisztázott, valószínűleg az ő közreműködésével került ki a a Clinton stáb levelezése. A tartalma (és mellesleg a biztonsági elbaszások) viszont teljes egészében a Clinton stáb sara.

Más lehetséges módon nem merült fel beavatkozás, a szavazógépek konkrét manipulálásán kívül nem is lett volna erre érdemi lehetősége.

Ez a kivégzés dolog biztosan van akinek izgató gondolat, de ezzel az erővel mangascifire is kiverheted.

GNDL 2017.02.16. 21:11:35

@komolytalan samu: Ja a Flynn-sztori pedig meg sem történt... na inkább tájékozódj még a témában, töki, mert ezek a szlogenek amit itt most felmondtál kurva kevés lesz... :)

komolytalan samu 2017.02.16. 21:15:11

@Herr Schnapsidee Lieferant: Arra a nyolcvanas évekre gondolsz, ahol az elején lezavartak egy szovjet-afgán (plusz proxyban az amerikaiak), irak-iráni, libanoni háborút és az első felét a hidegháború legélesebb időszakának tartják a rakétaválság után, a csillagháború jegyében?

Vagy te csak 80-as évek a második felére gondoltál?

komolytalan samu 2017.02.16. 21:18:45

@Herr Schnapsidee Lieferant: Arra a nyolcvanas évekre gondolsz, ahol az elején lezavartak egy szovjet-afgán (plusz proxyban az amerikaiak), irak-iráni, libanoni háborút és az első felét a hidegháború legélesebb időszakának tartják a rakétaválság után, a csillagháború jegyében?

Vagy te csak 80-as évek a második felére gondoltál?

GNDL 2017.02.16. 21:21:11

@komolytalan samu: A hidegháborús hangulat fenntartása a jenkik érdeke volt, egyébként meg a hidegháborúnak a jenki holdraszállása után gyakorlatilag vége volt... a szovjet hatalom onnantól csak egy jó kis ürügy volt a jenki hadiiparnak. :)

komolytalan samu 2017.02.16. 21:28:04

@GNDL: És mi a Flynn sztori mangafiú?

Az hogy Flynn a létező legamatőrebb módon bukott el, vagy az hogy Szergej Kisyak a legprofibb orosz diplomaták egyike, aki már a 80-as években az amcsi nagykövetségen dolgozott, elfelejtette hogy lehallgathatják? Vagy az, hogy az oroszok az elvileg legértékesebb fehérházi kapcsolatuk helyett kaphatnak egy olyan keményvonalas stratégát, mint Mattis, akinél rosszabbat az oroszoknak ki sem lehet találni?

Nehéz kérdések ezek, ha közben slasherpornóról ábrándozol.

komolytalan samu 2017.02.16. 21:31:27

@GNDL: Kérlek ne a nyolcvanhatban kiadott általános iskolás törikönyvedet üsd fel, ha válaszokat keresel!

GNDL 2017.02.16. 21:35:13

@komolytalan samu: Ennél kicsit durvább a sztori, de elég nyilvánvaló hogy csak most néztél utána, olvasgass még... jó szórakozást... :)

GNDL 2017.02.16. 21:37:05

@komolytalan samu: Kezdem érteni a nicked... :)

komolytalan samu 2017.02.16. 21:56:45

@GNDL: Hogy mi a nyilvánvaló, két kommentel ezelőtt is tudtam, de most már unom is. Ahoj.

GNDL 2017.02.16. 21:59:42

@komolytalan samu: Ja... tudtad... aha... csak említeni felejtetted el pedig kicsit komoly botrány aminek nincs vége Flynn kispadra küldésével... :)

komolytalan samu 2017.02.16. 22:36:17

@GNDL: ó bah, senki sem tudja biztosra, mi lesz ebből, de a legvalószínűbb szcenárió az, hogy Flynn bukásával ellaposodik, és Trump oroszellenes fordulattal csitítja el, mert nyilván ez sem véletlen, viszont logikus.

Nekem a diplomácia hobbi, napi szinten követem a szaksajtót, az amit két kommentel ezelőtt tudtam csak az volt, hogy értelmetlen veled erről vitatkozni. A hülyeségemért ezzel az utolsóval asszem végleg törlesztettem.

Bell & Sebastian 2017.02.16. 23:39:26

@GNDL: Akkor nyálazd meg a kispárnát.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.17. 06:13:25

@komolytalan samu: irak-irán kihúzható a képletből, az nem usa-szovjet sztori volt.

Alick 2017.02.17. 10:33:50

@GNDL: "Orbán egy mítosz, egy a rendszerváltás hiánya miatt a magyarok nyakán maradt szánalmas régi posztkommunista rossz buta vicc"

Sajnos a többi is ilyen, Orbánnak csak az hozta a hatalmat, hogy maffia-szevezésben hatékonyabb.

koala kóla 2017.02.17. 11:13:53

azért az kőkemény lenne ha schulzot megválasztanák

a németek kényesek a korrupciós ügyekre

komolytalan samu 2017.02.17. 16:01:58

@Herr Schnapsidee Lieferant: Persze, de a nyolcvanas évek hippifesztiválját azért segít idézőjelbe tenni. :)

Ha visszanézel, a 80-as évek első fele még a szovjet expanzióról és a hidegháború kiélesedéséről szólt, Reagen csillagháborúja is erről szólt lényegében. Gorbacsovtól számítva ez természetesen gyorsan enyhül, de a 80-85 időszak feszültségétől és világpolitikai tétjétől összességében nagyon messze vagyunk.

Az erőviszonyok, - főleg gazdaságilag, de katonailag is -, jelentősen megváltoztak, az orosz érdekszféra zsugorodásával az ütközési pontok, konfliktuszónák száma is jelentősen lecsökkent.

Jelenleg az egyetlen valódi frontvonal Ukrajnában húzódik, ahol Putyin a Krímmel együtt is inkább veszített, hiszen egy az EU-ig húzódó gyenge, irányítható ütközőzóna helyett, egy 100 km széles, súlyos összegekbe kerülő háborús övezetet kapott, meg egy vele ellenséges Ukrajnát. Oroszország nem a szankciók és a nemzetközi következmények miatt nem lép tovább, hanem azért, mert Ukrajna teljes annektálása hosszú távon felemésztené az erejét.

Szíria jelentősége másodlagos és az oroszoknak hosszú távon a győzelem (Asszadal együtt Szíria bevonása az orosz érdekszférába) is komoly fejfájás forrása lehet. Irán geopolitikai érdeke nem egyezik az oroszokéval, Törökország geopolitikai érdekei pedig inkább ütköznek Iránnal és még Oroszországgal is. A vallási (szunnita vs síta vs orosz szekuláris) megközelítés lehetséges problémái ehhez még adhatnak egy kellemetlen árnyalatot.

Más valódi kitörési pontja Oroszországnak most nincs, ill. lenne Kelet-Európa (minket is beleértve), de azt csak az USA kivonulása, vagy passzivitása és az EU összeomlása esetén reális cél, viszont a kettőnek együtt elég kicsi a valószínűsége.

Ez a "hidegháború" nem globális, csak lokális az erőviszonyok egyenlőtlenek azaz elég pontosan láthatók a felek lehetőségei, a játszmák lehetséges kimenetele. Nagyjából minden fél tudja mit tehet meg, meddig mehet el, csak kardcsörtetéssel kicsit ráerősítenek.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.17. 16:08:08

@koala kóla: ugggyaaan, nem érted... nem valakire, valaki ellen szavaznak, muttit unják, afd ciki, sulci meg a távoli eu-ban trükközött, azt nem érzik hazai problémának.

komolytalan samu 2017.02.17. 16:22:01

@Herr Schnapsidee Lieferant: Pepére lázadást lehet építeni, nem működő külpolitikát :)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.17. 16:37:07

@komolytalan samu: DEHOGYNEM! trollforsz attak! ratatata, pepepepepe!

Pelso.. 2017.02.18. 20:47:55

@komolytalan samu: Pence a müncheni biztonságpolitikai találkozón:" USA be fogja tartani a NATO-kötelezettségeit, kiáll szövetségesei mellett, és el fogja számoltatni Oroszországot, amiért megszállás alatt tartja Kelet-Ukrajnát..."
Ha lenne mostanában csúcstalálkozó, mi lenne a téma, netán globális felmelegedés és a pingvinek....:)

fenti írás meg több, mint bravúros: a történelemnek vége, de mégse, majd mi van ha bevezetésekkel a sorkitöltő találgatás. Meglehet, rg írja az évértékelőket.

komolytalan samu 2017.02.19. 14:41:50

@Pelso..: Nem értem, hogyan kapcsolódik ez a hsz-emhez, igaz másnapos vagyok.

tireless treehugger 2017.02.19. 14:57:06

győztünk
98%
200€ fölött a nyugdíj!
a virsliben már hús is van!!!
életemet áldoznám a magyar hazáért!!!!!

mégis mi ez a zaj az ablak alatt?, és miért van náluk kötél??

tik tak

Pelso.. 2017.02.19. 19:10:40

@komolytalan samu: Még közvetve is alig, erős oldalág.
süti beállítások módosítása