„Van egy polgári űr” – A Momentum elnökségi tagja a Mandinernek
2017. február 01. írta: Redakció

„Van egy polgári űr” – A Momentum elnökségi tagja a Mandinernek

hajnal_miklos.jpg

„Igen, van, hogy hülyeséget mondunk” – ismeri el Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja a Mandinernek, de ezzel együtt igen határozottan képviseli nagyrészt fiatalokból álló mozgalma nézeteit. „Tízezer nővér fizetését lehetne biztosítani évi 15,6 milliárd forintból. Mennyivel jobb befektetés lenne, a töredékéért az olimpiának” – állítja. Hajnal most Oxfordban tanul, de nem Soros-ösztöndíjjal. Idén végez: nem biztos, hogy a parlamentbe tart, de a Momentum ettől függetlenül jövőre indulna a választásokon. Interjúnk.

„Érti, miért kapta fel önöket ennyire a média, ha egyszer ennyire kiforratlanok még?

Van igény arra, hogy beszéljünk az olimpiáról.

Nem inkább az a helyzet, hogy van egy politikai piaci rés: nincs liberális párt.

Nagyon sok politikai űr van. Van egy generációs: 35 év alatt több mint 50 százalék a Jobbik támogatottsága. Nem azért, mert mindenki azonosul a Jobbik világlátásával, hanem mert senki nem szólítja meg ezt a korcsoportot. Van aztán polgári űr. Sokan szavaztak a Fideszre, de annyian már nem szavaznának rá. Látva az urizálást, például.

Szóval akkor önök Fidesz 2.0 akarnak lenni?

Na, ez már kedvesebb, mint az SZDSZ 2.0, amit szintén meg szoktunk kapni!

Csak a generációs űr betöltése miatt, amivel a Fidesz is kezdte annak idején. De ezek szerint ön sem volt oda az SZDSZ-ért?

Nem voltam még nagykorú, amikor az a párt létezett, úgyhogy esélyem, jogom sem volt szavazni rá soha. Ami nem tetszett benne, az ez az összeborulós, koalíciós hozzáállás. Mi ennél konfrontatívabbak vagyunk. Az olimpia kérdése is megosztó, de fel kell vállalnunk. Egyébként tényleg azért szoktak minket SZDSZ-ezni, mert van űr a politikai baloldalon.

Hát épp ez az. Ha párttá alakulnak, ugyanazokra a szavazókra hajtanak majd, akikre a balos pártok, tovább szeletelve a tábort. Azaz elintézhetik, hogy a Fidesz még Budapesten is nyerjen, ahol a leggyengébb. Ez a cél?

Erre még nem gondoltunk egyelőre. Most az olimpia-ellenes kampánnyal foglalkozunk. Majd ha odajutunk, el fogunk kezdeni gondolkozni ezen a felelősségen. A négy létező politikai űr egyike esetében mondjuk valóban igaz ez a felvetés. A másik hárommal viszont nőhet a torta. Azokkal a jobbikosokkal, akik generációs alapon szavaznak csak a jobbikra. Azokkal, akik nem járnak szavazni. És a kiábrándult fideszesekkel. Ez a három kategória nem érinti a baloldali pártokat. Persze, veszélyt fogunk jelenteni rájuk. Ahogy ők is ránk. Ilyen a versenyzés természete.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6412174654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2017.02.01. 16:15:23

Valaha ez úgy volt, kellene egy jó szakma, valami szerethető állás, meg is kellene nősülni, nem ártana egy járgány, saját lakás, hoppá, még egy gyerek.

Most meg? Ne szaladgáljanak beolajozott, meztelen férfiak egy hippodromban! -ezt a gondja.

Van egy haverom, aki legalább 27 éve kívánja a pestieknek, hogy fulladjanak meg. Most, hogy ez már teljesültnek tekinthető, rátérhet a második óhajára. Kapják csak meg az olimpiájukat!

Kandeláber 2017.02.01. 16:51:31

Szóval ez a gyerek meg a kollégái lennének az új pógárok...
Nem túl szép az új világ.

Tündér_Lala 2017.02.01. 17:55:28

Csárlikám politikus akar lenni. Ennek ugye két módja van. Beáll valaki mellé tanulni és szolgálni vagy önállóan próbálkozik. Az utóbbit választotta viszont a téma nem szerencsés, mert egy politikus nagy hit nélkül (magában és ügyében) semmit sem ér. Egy vezető célokat tűz ki és nem negatív kampányokkal akar kitűnni.

Magáról az olimpiáról:
Sokáig én sem támogattam. Viszont ha a beruházások egy részét visszakapjuk és az ország-város reklámot is beleszámítjuk, akkor értelmes cél lehet. Számolni kell és ebben a mostaniak jók.
Persze lehet mondani, hogy más helye is lehetne a pénznek. Annak mindig akad más helye is. Ezzel a szemlélettel nem lenne sem parlamentünk, sem Budapestünk, sem vidéki városközpontjaink, ha annak idején elfogyasztják és megeszik az árát. A húzó hatás pedig tagadhatatlan. Ebből pedig a vidék is profitálhat.
Vagyis ha jól számolnak inkább támogatandó mint elutasítandó.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.01. 18:04:47

@Tündér_Lala:

"Beáll valaki mellé tanulni és szolgálni "

megszólalt a kamionsor tündére

:DDDD

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.01. 18:23:11

fordítsuk magyarra a cikket: mi vagyunk az ajrópai értelemben vett póóógárpárti truváj középerő és galaktikus mostmártuti megváltás, VÉLETLENÜL pont mint a Centrum... mint az MDFSZDSZ... mint a Bajnaieggyütt... mint a MoMa...

pártprogram kopipésztelve:

- megemlékezés és elhatárolódás
- karantén
- ajrópa!
- progresszív adó nettó 150k fölött kereső bőgatyás parasztoknak
- segélyke!
- lop stop az összestöbbipártnak
- polkorrekt szájkosár a mucsai közéletnek
- befogadó gruppenmultikulti
- elszámoltatás (kivéve, ha apuci is nagykoalában lopta szét a 4-es metrót)
- prüntyögés (demokratikusan)

Sir Galád 2017.02.01. 19:11:01

Jah, igen, 1200 milliárd lesz az olimpia. Stumpf András, ebben az országban élsz egyáltalán???

Tündér_Lala 2017.02.01. 19:17:49

@Herr Schnapsidee Lieferant: Okoska, sorolja akik nem úgy kezdték (ritka 2-3 kivétellel). Még olyan is akadt aki beházasodott ugyebár.

prognosys 2017.02.01. 19:23:12

Megint néhány selyemfiú próbálja megváltani a világot...hajaj...valaki szóljon már nekik, hogy a selyemfiúk kora lejárt...

2017.02.01. 19:24:17

azért az alapvetően egy proli mentalitás, hogy valaki azzal indít, hogy valami ne legyen. ők is az ellenérzésekre alapozzák a politikát. ez a korszellem. 138 ezer aláírást kellene összegyűjteni. arra pakolni kell legalább 20%-ot azért, hogy a hitelesség meg legyen. ez azt jelenti, hogy 160-170 ezer aláírás kellene. a fidesz úgy fog számolni, hogy neki jó legyen. tehát az inkább 180-200 ezer aláírást kellene. annyi valószínűleg nem lesz. és innentől kezdve végük van. mert erre az egy akcióra alapították a mozgalmat. de persze lehet, hogy tévedek. és az online letölthető kérdőívekkel tarolnak. ahogyan mondják.

Bell & Sebastian 2017.02.01. 19:27:36

@Herr Schnapsidee Lieferant: Maga szerint mi legyen? Páros években melegolimpina, páratlanban Maccabi felváltva, vagy ezen fölbuz... bátorodva egy giganagyszabású feminista verés kozákokkal, meg ami kell?

Nekem azért mindegy, mert nem kérdeztek, különben is, tornahallért küzdünk, ami már Gyurcsány alatt is majdnem megvolt és eddig mindegyik megígérte minden választás előtt. Mostanra megszoktuk, hogy nincs, ezért nincsen vele gond se, meg aztán, gyerek is alig, a curling nem népszerű, söpörjön a tanács havat.

A közvilágítást is legalább négyszer átszerelték baráti cégek, régebben legalább lehetett látni este, de azóta már kifinomult a filhallásunk.

Szóval, mindenünk megvan, mindent kapni a boltban, térerő elég, internet megyeget. Hopp, a kiürült utcák ledózerolása, az lesz a következő feladat. Csak lesz rá valami uniós pályázat, nemzeti önerővel megtámogatva.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.01. 19:41:08

@Tündér_Lala: köszönjük a beismerő vallomást, remélem azért öblögetsz 2 sz*pás közt és ne feledd: igazi profi lenyeli.

GNDL 2017.02.01. 19:45:04

@Tündér_Lala: „Számolni kell és ebben a mostaniak jók.”

Vizes vébé költségei
2015 terv: 25 milliárd
2017 terv: 100+ milliárd
...és még van pár hónap a végéig.

Olimpia költségei
2017: 750 milliárd
2024: ???
...de a fentiek alapján nagyjából másfél-két évente megnégyszerezheted a tervet. :)

„Vagyis ha jól számolnak inkább támogatandó mint elutasítandó.”

Nem tudnak jól számolni. Lopni tudnak, pofátlanul...

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.01. 19:56:43

@Bell & Sebastian: ha a cápák már egymást kóstolgatják a lezabált akváriumban, akkor mindössze hátra kell dőlni.

Pelso.. 2017.02.01. 20:50:43

@Tündér_Lala: vezető célokat tűz ki,
Valóban, mint azt tette a 2010-es választási és kormány programban. Ugyan néhány azóta történt apróságot nem tett bele, biztos elfelejtette izgalmában.

Conchobar 2017.02.01. 20:54:56

"Tízezer nővér fizetését lehetne biztosítani évi 15,6 milliárd forintból. Mennyivel jobb befektetés lenne, a töredékéért az olimpiának" - Hát ezek is az olimpia megrendezéséből szeretnének hasznot húzni, csak éppen ők az ellenkező oldalon. Akárcsak a túloldalon, ezek is etetik a népet, amit aztán majd megfejnek

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.02.01. 22:29:31

@Conchobar:
Korántsem.

Tízezer nővér magyar emberek ezreit menthetné meg a haláltól egy olyan egészségügyi rendszerben, amelyet a Fidesz romániai és bolgár szintre küzdött le.

Ha ehelyett olimpiát rendeznek, akkor lehet, hogy Mészáros Lőrinc vehet egy újabb yachtot az Adriára, hogy azon terrorista kapcsolatokkal rendelkező migránsok magyarországi letelepedését tárgyalja meg, de a beteg magyar emberek meg fognak halni - vagy a betegségektől, vagy a migráns terroristáktól.

Így vezet az olimpia a magyar emberek halálához. Hazafinak nem kérdés, melyik oldalra kell állnia. Sőt, mondhatjuk, hogy aki az olimpia oldalára áll, az a magyar emberek halálát akarja, tehát hazaáruló. Most Bencsik Andrásra nézek szigorúan.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.02. 03:05:42

@Doomhammer: tudja azon filózom, hogy mindazok, akiknek olyan fontos most a nővéri fizetések emelésének egyébiránt teljesen jogos ügye, miért nem tették meg ezt anno saját maguk, amikor még benne voltak a tutiban. Nem kétharmadhoz kötött kérdés.

gyalog.galopp 2017.02.02. 08:20:02

Deja vu.

Az autópálya építéseknél meghatározott kilométerenként feltűnik egy civil természetvédő egyesület - természetesen akkor, amikor a gépek megjelentek - azzal, hogy állj az egész. Az éppen feltúrni készült szakaszon él a világon egyedülálló kövi slappantyú, melynek elpusztítása alapjaiban rengeti meg az evolúciót.
Aztán néhány kilométerrel arrébb az ormányosbogárcsalogató cickafarkat kellett megvédeni.
A gépek állnak néhány hétig, hónapig, majd elkezdik a munkát, a költségek meg csak nőnek és nőnek a néhány hónappal korábban megalakult természetvédők meg nyomtalanul felszívódnak.

Etniez 2017.02.02. 09:23:33

Onnan látszik, hogy igaza van a srácnak, hogy nem az érveivel, hanem a személyével foglalkoztok.
origo 2.0...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.02.02. 13:14:22

@Herr Schnapsidee Lieferant:
Szerintem ez a Hajnal Miklós sose volt benne a tutiban.

Ez kell most a magyarságnak, fiatal, őszinte arcok, akik valóban a nemzeti érdekekért küzdenek és nem azért, hogy minél több betont önthessenek bele akármibe is, mondjuk egy stadionba.

Mi ér többet, Mészáros Lőrinc gazdagodása vagy a magyar életek? Az olimpiaellenes aláírásgyűjtő íven meg lehet válaszolni a kérdést.

Pelso.. 2017.02.02. 13:25:06

@Herr Schnapsidee Lieferant: Soha nem az számított, hogy a nővér mennyit keres, persze, jobb, ha keveset, legalább van min gumicsontolni.
Egyébként, anno MP meglépte, 50 százalékkal megtolta a közalk béreket, amivel évekre hazavágta a költségvetést...:)

gyalog.galopp 2017.02.02. 14:09:28

@Pelso..:

A csávókám közgazdának tanul és nem is akárhol, ennek ellenére összemossa a bérköltséget a befektetési, költségekkel.
Ez a fajta gondolkozás már Chikáni magasságokat érint, ezért ugyan kár volt Londonban baszni a rezet, ennyi ésszel itthon olcsóbban megúszta volna.

Pelso.. 2017.02.02. 14:15:41

@Herr Schnapsidee Lieferant:
Még ellenzék korukban Navra és Pesti I szakértők jó néhány kórházban tartottak kiselőadást a jövőről, véletlenül fültanúja voltam, amikor dupla bért ígértek pont a nővéreknek, ami ötlet csak a hármharmad hiányán bukott meg, ugyebár.
Egyébként, ahol szakellátás (leginkább diagnosztika) , vagy eü háttér szolgáltatás, mint főzés, mosoda stb ki lett szervezve, hát a külső szolgáltatóknál bizony magasabb lett a dolgozók össz. jövedelme, mint az állami szektorban. Ez is egy hungarikumunk, csak az előjel fordított, megszoktuk.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.02. 16:41:15

@Pelso..: hát a drága jó MP anno a nehezen tartható egyenfrizura emelés helyett a kritikus szektorokban emelhette volna esetleg oszt utána lett volna még 8 év szerkezeti változásokra vizitautomatás keveset hoz, sokat visz töketlenség helyett, előtte meg anno bokrosnak sem ott kellett volna megszorítania, ami később hatványozottan bosszulta meg magát.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.02. 16:41:54

@Pelso..: ez a része nyilván a fospumpa szégyene, nem vitás.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.02. 16:48:19

@Doomhammer:

akárhányszor előadják nekem a háttérszándék és emberek nélküli romlatlan ifjúság meséjét, elmorzsolok egy könnyet. Ámde megnyugtatom, a nem csak sejtéseken alapuló szkepszisem ellenére simán aláfirkantom a gyűjtőívet, ez kijár részemről bármilyen pártnak, aki a szokásos fotelfilozófálás helyett veszi a fáradságot és végig ácsorogja/agitálja forgalmas közterületen az aláírásvadász időszakot.

Pelso.. 2017.02.02. 19:38:09

@gyalog.galopp: felőlem...
Semmi jóra nem számítok egyiktől sem.

Pelso.. 2017.02.02. 19:57:04

@Herr Schnapsidee Lieferant: MP nem az emeléssel önmagában hibázott, hanem hogy nem kötötte valamilyen teljesítmény orientációs rendszerbe, ez utóbbit persze egységes betegellátási minőség irányítási keretbe foglalva, egyidőben ezzel elkezdeni a strukturális átalakítást. Maradt hagyományosan: a lé elszállt, a szektor meg rohad azóta is.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.02. 20:44:10

@Pelso..: nem az emelés, hanem hogy m-i-n-d-e-n közalkalmazottnak emelt. Van fontosabb és kevésbé fontos terület, no meg létszámstop, stb.

Jean Sol Partre 2017.02.03. 00:04:13

@Tündér_Lala: "Számolni kell és ebben a mostaniak jók."

ezt hogy érted? az úszó vb-re gondolsz, vagy arra, hogy a z olimpia pályázására tervezett pénz 5-szörösét költötték már el? vagy talán az elrugaszkodás évére, a 7 % növekedésre? esetleg az államadósság csökkenésére?
a saját pénzük számolgatásán kívül eddig semmit nem találtak el, miről beszélsz?

maroz 2017.02.03. 05:10:15

@Jean Sol Partre: Tündér Lala sajnos nem válaszképes, pedig ejj, de szívesen megkérdezném tőle (is), hogy egészen pontosan ki ez a többes:

"Viszont ha a beruházások egy részét visszakapjuk"

Ezt én úgy utcaszintre lebontva szeretném már látni egyszer. Harminckilenc szomszéd beruház, és én egyedül látom a hasznát. Na jó, megosztom velük 95-5% alapon, az öt oda, mind a harminckilencnek, mert csak így mondhatjuk el többesben: beruháztunk és egy részét visszakaptuk. Az arányokkal ne pöcsöljünk, Lala se teszi.

Pelso.. 2017.02.03. 06:30:42

@maroz: Nem fejtette ki életszerűen, pedig nagyon egyszerű és mindennapos, csaknem ráhibázott:
Egy létesítmény kivitelezéskor valaki lenyúl húsz százalékot. Abból aztán, - cserébe a segítségért és védelemért-, valaki2 visszakapja annak felét. Tehát visszakap abból, amit adott, hát nem nagyszerű.
Persze nem ő, szerepe a tapsikolásra és bálványimádatra van korlátozva.
Ja, a többes szám meg az esetszám miatt van, sok az eszkimó is, de majd megtriplázzuk a költséget, bírjuk.

maroz 2017.02.03. 07:36:55

@Pelso..: Így megy ez, huszonhetedik éve. De engem megesztek élve, ha szóvá merem tenni, hogy a neoliberális kapitalizmus a magyar társadalom legkevesebb 80%-ának rossz. Hülyének vagyok mondva, amikor szóvá teszem, hogy a neoliberális kapitalizmus "a" rendszer, és nem Orbán. Ésatöbbi. Ehh... unom.

Tündér_Lala 2017.02.03. 08:54:55

@maroz: Nézze maga a többes számon lovagol. Mi ez a többes szám ?
Az adófizetők összessége (például).
Hogy uszodát csinálnak ? Nem járok uszodába.
Utat csinálnak, újítanak fel ? Nem az én utcámat, hanem olyat ahol talán 30 éve nem jártam.
Színházat csinálnak ? Nem járok színházba.
Stb.,Stb.

Csakhogy - lehet hogy nem elég sűrűn - a maga utcáját is felújítják és azokat a létesítményeket is amelyeket maga vesz igénybe, a többi pénzén. Nem kellene ? Nos akkor apránként minden szétrohadna és az volna csak a paradicsom ?
Ez evidencia és minden rendszerben így működik, mert eggyszerűen így praktikus.

A rendszer szervezés másik kérdés. Az államkapitalista (szocialista) berendezkedés helyett most éppen ebben a (világ)rendszerben élünk, mert a helyzet alakulása és a többség reményei úgy hozták.. Mindennek van előnye és hátránya. Adottságnak tekintendő szerintem. (tud valaki ténylegesen jobbat, hátrányok nélkül ?)
Ami tehető, hogy a hátrányok minimalizálására törekszünk az arányok és szabályozók állításával. Az ámblok tagadás nem konstruktív.

Pelso.. 2017.02.03. 09:07:58

@maroz: Nem eszlek élve.
Azt nem látom, ha amennyiben a neolib kapitalizmust felváltja valami más, hogy-mily módon csökkenne drasztikusan és gyorsan a mutyi, lenyúlás, korrupció mértéke, valamint hogy módosulna a munkaadói szemlélet, mely szerint minimálbérért kidolgoztatni dolgozók belét. Mi lenne az össztársadalmi motiváció és az elitre-félelitre kényszerítő erő?
Elismerem, az is rendszer valamelyest, de az említetté szintén, cinikusan NER-nek nevezték, itt működik az orrunk előtt.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.03. 10:26:05

@maroz:

belekotty: maga inkább filózzon el azon, miért vándorol ki a munkaerő hazánkból a fránya-fránya neolibkapitalista nyugatra? ezek szerint mégiscsak számít, hogy az adott rendszert hogyan és kik működtetik, az egyik esetben eteti a gazdi a birkát nyírás előtt, a másikban nem, egyik esetben méltányosan osztja el újra az adókat, a másikban nem. Vonatkozik ez bármilyen más rendszerre is, hisz míg a hazai irányított ner-gazdaság albánia felé csúszik, a kínai illib olvasat az dübörög 2 évtizede.

Külön sztori lenne, hogy ami itt megy, az egyáltalán nem neolibkapitalizmus, hanem sógorkoma akikapjamarja, ennek megfelelő kiszámíthatatlansággal, maffiamentalitással, korrupcióval, nepotizmussal, kontraszelekcióval stb.

gyalog.galopp 2017.02.03. 11:20:25

@maroz:

A neolib kapitalizmus már a nyugatnak se olyan jó, nem tudják tovább fújni a lufit.
Ami nálunk korrupció, mutyi, az ott lobbi és normális üzletmenet.
Soha nem fogom megérteni, ha egy multi tíz-százmilliárdos támogatással hajlandó leszarni a fejünket és rabszolga munkát végeztetni, akkor Mészáros mért ne kaphatna párszáz milliót disznóólakra.

@Pelso..:

Ami nálunk megy, azt nem mi találtuk ki,átvettük.
A visszaélések elkerülésének egyik módja az al, al, al, al, al, alvállalkozói rendszer drasztikus felszámolása.
Ha van egy fővállalkozó, ez legyen a sógor , koma két hete alakult 3 fős cége, egy adott munkára -pl hideg burkolás- megbízott alvállalkozó már nem adhatja tovább a munkát más alvállalkozónak és nem vehet igénybe munkaerő közvetítőt sem. Csinálja meg a saját alkalmazottaival.

A melósok bére és jelentős adóbevétel ezen a láncon úszik el.

Vannak lehetőségek, az semmi esetre se lehet opció, hogy ne csináljunk semmit, mert úgyis ellopják.

maroz 2017.02.03. 11:37:06

@Pelso..: Az nem rendszer, az csak parasztvakitas, hogy az rendszer lenne. A rendszer a neolib kapitalizmus, ebben Orban egy felperiferias vegrehajto, nem tobb. Mint ahogyan az elmult 26 ev barmelyik politikai aktora is csak egy szaros kis vegrehajto volt, nulla erdemi mozgasterrel.

Attol meg, hogy nem tudok jobb rendszert mondani attol miert ne allna meg az az allitas, hogy ez, ami van az a magyar tarsadalom 80%-a szamara rossz vagy egyenesen borzalmas? Ezt csak akkor lenne szabad kimondani, ha azonnal adnam is hozza a tuti megoldast?

Nincs megoldas, falnak menes lesz, aztan fasz se tudja, hogy mi.

maroz 2017.02.03. 11:40:33

@gyalog.galopp: Olvasom, hogy a negyes metrot kik korrumpaltak szarra. Valami Meszaros Siemens, vagy ki. Meg az Alstom. Meg valami osztrak cegek. Tehat ha kibasznank oket innen a picsaba csokkenne a korrupcio. Vagy ha nem, akkor legalabb orszagon belul maradna nem csak a kara, hanem a haszna is.

gyalog.galopp 2017.02.03. 12:00:16

@maroz:

A négyes metró az kb egy közép-afrikai szintű primitív korrupció volt, erről már akkor is sokat suttogtak. Kínában ezért az érintetek használható alkatrészeinek újrahasznosításáról a szervkereskedők gondoskodtak volna.

Egy biztos a korrupcióhoz mindig kell legalább egy másik fél is. Nincs a világon olyan gazdasági érdekeltség , amelyik ne akarna korrumpálni, és mindig, mindenütt van az a pénz...

Addig örüljünk, mig az uránok szétesett állapotban leledzenek, ha stabilizálódik a helyzetük a jó pénzért idecsalogatott drága multijaink csomagolnak és húznak oda.
Na, akkor majd jól fog jönni Mészáros Lőrinc disznó farmja. Akinek idáig büdös volt a korrupt disznószar az majd örömmel fogja lapátolni.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.03. 12:15:50

@gyalog.galopp:

"Na, akkor majd jól fog jönni Mészáros Lőrinc disznó farmja. Akinek idáig büdös volt a korrupt disznószar az majd örömmel fogja lapátolni."

ahogy képzeled... majd lapátolnak a Lajtán túl. Migráns Ahmed nem fog a gyesznóhoz nyúlni, változatlanul lesz helye a magyar mezőgazdasági munkaerőnek, alsó hangon 4x fizuért, nem 4x megélhetési költség mellett.

Szegény kis ráhelke kénytelen lesz megfogni a kapa nyelét, brühühüüüü :)))

gyalog.galopp 2017.02.03. 16:44:49

@Herr Schnapsidee Lieferant:

Nem értesz te ehhez(se):)
Dániában egy családi vállalkozás 1000 anyakocával működik, erre nálunk Zrt-t alapítanak.
A mezőgazdasági tömegtermeléshez már nem kell munkaerő, pláne nem állandó. Csak a prémium minőségben van pénz, csak ez tud munkaerőt lekötni.

De a lényeg nem ez, amire utaltam az, hogy a fidesznyikek sokkal okosabbak, mint az elődeik, ők bespajzolnak, mer még hittanórán megtanulták, hogy a hét bő után hét szűk esztendő jön. Ők a baksist nem a párnacihába varrják, hanem vállalkozásokba fektetik.

A szoci magánzsebek dugig vannak, de a pártkassza milliárdos mínuszban, ha meg nincs hatalom támogatás sincs, azt hitték a Strabag, meg a többiek majd a nevükre írják őket.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.05. 05:06:56

@gyalog.galopp: amely vállalkozások nagy része eleve sima közpénz-szivattyú, a többi meg a szerzés módja miatt kicsavarható a kezükből, ha jön az a bizonyos 7 szűk esztendő.

Pelso.. 2017.02.05. 07:23:31

@Herr Schnapsidee Lieferant: Lesz az vagy háromszor hét is. Kijózanítani ugyan senkit sem fog, de fogadjunk, a felelősök már előre megvannak, pl a libajnai és a neolib fantom személyében.

gyalog.galopp 2017.02.05. 09:21:45

@Herr Schnapsidee Lieferant:

A ruszki megszállás alatt a legvidámabb barakk voltunk.
Az amcsi megszállás alatt a legpocsékabb titulussal illetnek.
Ezek teljesen szubjektív ítéletek, de kifejeznek valamit, pl. kit szabad a hatalomba engedni és kit nem.
Kádár után megint kiszabadult a szellem a palackból.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.05. 09:33:48

@gyalog.galopp: el lehet menni keletre, ha nem teszik neked az amcsi tábor. Majd integetek :)

gyalog.galopp 2017.02.05. 10:01:41

@Herr Schnapsidee Lieferant:

Már megint rosszul látod, a kelet jön ide, vagy beengedjük, vagy bejönnek erőszakkal, tudod a történelem ismétli önmagát.

Integethetsz, de ahonnan integetni szándékozol ott már telített a létszám, halgassá híreket.

Pelso.. 2017.02.05. 10:32:22

@gyalog.galopp: A sokszoros alvállalkozói láncok megszüntetésére semeddig sem tartana jogszabályt alkotni. Betartatni kissé nehezebb, de arra sincs szándék. A nagy buliknál a kbt. most is pontosan szabályozza, de kiskapu van, elég egy alvállalkozó, esetleg konzorciumi tag, s ki lehet rántani a lét. Hogy arányaiban mennyit, az csak a mögöttes védelem nagyságrendjétől függ.

@maroz: a parasztvakitást tették a sajátos rendszer alapelemévé.
Attól még lehet ok az állítás, de ez esetben a hogyan tovább kérdés még inkább fennáll.

maroz 2017.02.05. 20:00:55

@Pelso..: Oké, ha neked a faszom is rendszer, legyen.

Volt egy iraki csóka, itt tanult, bölcsész volt, történelemmel foglalkozott, már ugye amikor nem a büféjét vitte. Az egyik cimborám tette szalonképessé a diplomadolgozatát, volt vele munkája nem kevés, mert a srác beleírt vagy hatvan iraki forradalmat, annyi meg a világon nem volt, összesen. Hát, van ilyen, ő azt nem vette le, hogy a kofalárma nem forradalom, te azt nem veszed le, hogy a szájkarate nem rendszer.

Másik példám a filozófia. Imádom, hogy lassan már az "Új élet" koporsókészítő Bt.-nek is filozófiája van. Szóval kár erodálni a fogalmakat, elkopnak azok maguktól is.

dr Angyalföldy 2017.02.07. 02:40:28

Üdv mindenkinek.

Van egy vicc, így végződik: "Ja, ha nekem nem lenne, akkor én is két forintért árulnám."

Negatív programmal nem lehet kormányt váltani, az csak a fideszt erősíti.

Ez a delikvens is a NER része.

"Erre még nem gondoltunk egyelőre" - mondja naív ártatlansággal és ebben benne van minden, amit ezekről
tudni kell.

dr Angyalföldy 2017.02.07. 02:43:17

@maroz:

"nem tudok jobb rendszert mondani... Nincs megoldas, falnak menes lesz, aztan fasz se tudja, hogy mi. "

Hát ezzel a programmal sem igen lehet kormányt váltani.

maroz 2017.02.07. 09:08:20

@dr Angyalföldy: Rendszert kéne váltani, nem kormányt.

Pelso.. 2017.02.07. 12:03:40

@maroz: Rendben, rendszernek látszó tárgy, - amely lokálisan lehet károsabb, mint a jóval heterogénebb, s kissé fantomizált másik rendszer.

maroz 2017.02.07. 12:12:21

@Pelso..: Ugyanaz figyelhető meg például Romániában is. És Bolgáriban. És Moldovában. És...

A rendszer lényege a lejtő. Kell lennie olyan régióknak is, ahol károsan mennek a dolgok a többség számára mert máskülönben a centrumban nem mehetnének még úgy-ahogy, de mégiscsak jól a dolgok. A nézetkülönbség közöttünk abban áll, hogy te a félperiféria, rajta Magyarország működését egy anomáliának látod, holott az valójában a rendszer normái szerinti működés. Ez a rendszer ennyit tesz itt lehetővé, és ezért rossz ez a rendszer. A neoliberális, globalizált kapitalizmus, mert ez a rendszer.

Pelso.. 2017.02.07. 12:16:44

@maroz: Anomália az anomáliában, közelít?

maroz 2017.02.07. 12:21:45

@Pelso..: Két kedvencem a napokból:

"Samsung MLT-D116L 3K import valódi utángyártott fekete toner kazetta"

"Gyurcsány: elég a pokolian elvont értelmiségi szövegekből"

Kéne egy kis valódi utángyártott végre... :)))

Jean Sol Partre 2017.02.07. 12:36:19

@maroz: a pekingi piacon "original fake" kiírással hirdetik a Converse cipőket :)

Azért az még mindíg szomorú, hogy pont nálunk a legmeredekebb a lejtő.

maroz 2017.02.07. 13:11:28

@Jean Sol Partre: Ez került a napokban a kezembe:

moly.hu/konyvek/jurij-poljakov-szokni-szeretnek

Lejtőügyileg is érdekes. :)

Jean Sol Partre 2017.02.07. 14:32:13

@maroz: jól hangzik, lehet, sort kerítek rá

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.07. 19:09:12

@gyalog.galopp:

"Már megint rosszul látod, a kelet jön ide, vagy beengedjük, vagy bejönnek erőszakkal, tudod a történelem ismétli önmagát."

Lapozd inkább a történelmi lexikont. 1000 év Magyarország során volt pár év tatár, 150 év török meg 40 év szovjet = összesen kereken 200 év keleti zóna. Mindhárom eset történelmi mélypontként kanonizált, a kapunyitó kollaboránsok fejére köpni és sírjára szarni szokott a jólnevelt polgár, sőőőőt, az új gazdi is, aki csak a saját kinevelésű emberében bízik.

Jelenleg meg az a roppant egyszerű képlet, hogy amíg a lengyelek és románok stabil NATO tagok, addig nixugribugri a mögöttük lévő magyaroknak. Gazdaságilag többnyire lehet haverkodni a medvével, de biztonságpolitikailag a pentagonnál a marshallbot.

Ha ebben a képletben változás lesz, azt majd úgyis utólag tudod meg Jalta 2.0 jegyzőkönyvből. Aminek egyébként lehet egy olyan verziója is, hogy a nyugat-kelet szembenállást nem is olyan távoli jövőben egy észak-dél váltja fel és akkor vodkás whisky-t lehet vedelni német söröshordóból miközben legéppuskázódik egy újabb fanatikus dzsihódista hullám.

gyalog.galopp 2017.02.07. 19:25:00

@Herr Schnapsidee Lieferant:
Esetleg, ha kidugnád a fejed abból a provinciális, belbesti, alagsori házmester lakásból és a horizontodat a pinceablak fölé emelnéd, meg még esetleg ha a világképedet nem az orbánerinaciorasszistaditatúrista izé ködösítené el, akkor rájönné, hogy a kelet az nem Magyarországra jön, hanem az atlanti világba, úgy kulturálisan , mint gazdaságilag.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.07. 19:41:11

@gyalog.galopp: NYIHAHA az ájfónon terjedő nyugati lájfsztájl lassan, de biztosan átjárja a dzsungel mélyét is. A lúzerek csont nélkül errefelé kaparnak, a profik saját hagyományaikkal ötvözve másolják és egyre több energiájukba kerül közben önmaguknak maradni.

Minden az illuminátus terv szerint halad, MUHAHAHA!

tireless treehugger 2017.02.07. 23:22:54

@Herr Schnapsidee Lieferant:

szerintem igaza van a kelet bejövetelével, mert velük kereskedünk nekik akarunk eladni és ők pedig nekünk akarnak eladni. a kereskedelem során nemcsak áru jön hanem emberek, kultúra, vallás, szokások, ... megállítani nem lehet, a kereskedelem akkora erő hogy még a frontvonalon is átjut. a déli kereskedelembe mi nem tudunk beszállni, nagy népek bejáratott biznisze, török-görög-olasz-francia, nekünk az egyetlen esély a keleti nyitás.

de, ....
mert a következményekről nincsen szó a migráncstévében, aztán majd lesz meglepi ha az örmények beindítják az aranykereskedelmet, afgánok heroint, pakik a textilárut, szírek pénztváltanak, moldávok használtautót, ukránok fegyvert, az oroszok védelmet fognak árusítani, a törökök és kínaiak pedig mindent és bármit. aztán ezek beépülnek a politikába, kölcsönösen kiszolgálják egymást, és a maffiák összefonódása kivégzi a maradék hazai tisztességes gazdaságot is.

a nyugati cégek pusztítása átlátható nyilvános versenyszerű kezelhető. kelet ennél nagyságrendekkel rosszabb lesz.

a dzsihadizmus közel-keleti regionális probléma, semmi jelentősége európában, egyetlen kósza felbukkanásakor a szerbek-horvátok fél év alatt kilőtték őket. talán te is abbahagyhatnád a fantáziálást róluk, már vagy 3 éve nyomod, ennyi idő után már a kutyám se ugatná többet őket.

lehettünk volna (német/eu) védett övezet, de nagyokosok eladták az országot bagóért (antalli örökség), így lettünk konfliktus övezet (már megint). viszont zavarosban lehet igazán nagyot fogni, mondjuk erős gyomor kell hozzá, de mint láthatod van arra is jelentkező, bbj, tündike, conchobar, birka,... milyen boldogok a lehetőségtől.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.08. 05:41:10

@nix ugribugri:

kieg:

"lehettünk volna (német/eu) védett övezet"

... izé, ez nem az az övezet, amely hülyeségnek tartotta (és tartja) a szigorú határvédelmet, helyette inkább keblére ölelt 1 milla szűretlen migráncsot, csak hogy aztán "alig" másfél év múlva eljusson oda, hogy ez talán mégis hiba volt és vissza kéne paterolni közel-keleti menekülttáborokba, pont ahogy a (fúj-fúj fasiszta, kirekesztő stb.) v4 államok az első perctől mondták? Meg amely övezet évtizedek óta képtelen önálló katonai véderőt felmutatni, majd úgyis az USA megoldja alapon? Amely a fiskális politikától a szabványokig úgy intézi a bizniszt, hogy a centrum jól és a periféria rosszul járjon, oszt amikor ne adj Isten egy USA-EU kereskedelmi háború is befigyelhet, kapkodva próbál újra összehaverkodni azokkal, akiket fellengzősen lekezelt eddig?

hááát...

gyalog.galopp 2017.02.08. 07:16:28

@nix ugribugri: @Herr Schnapsidee Lieferant:

A keleti nyitás semmi mást nem takar, mint kiiktatjuk a behozatalból és a kivitelből a közvetítőket.

Német védelmi övezet, ja. Merkel most a lengyel picsával szelfizik, szegény lengyeleknek kevés volt ezer év, hogy megtanulják, a német mézesmadzagnak szaros a vége.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.08. 07:31:01

@gyalog.galopp:

"A keleti nyitás semmi mást nem takar, mint kiiktatjuk a behozatalból és a kivitelből a közvetítőket."

szerintem is be kéne zárni a ráfizetéses sógorkoma kudarcba fulladt magyar nemzeti kereskedőházakat :DDDDDD

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.08. 07:59:55

@nix ugribugri:

kieg 2.:

"a dzsihadizmus közel-keleti regionális probléma, semmi jelentősége európában"

nyilván ezért kiemelt közéleti és anti-terror téma az egész eu-ban időközben, nyominger

Pelso.. 2017.02.08. 09:44:12

@Herr Schnapsidee Lieferant: Nem kiiktat, lecserél a nagy nemzeti közvetítőre, Magyar Nemzeti Kereskedőháznak hívják. (haverok, buli, fanta)
Amely ugyan több milliárdos buktát termel,
de sebaj, a hiányt foltozzuk közpénzből, elfér nekünk a többi mellett, az eddigi közvetítő meg menjen közmunkásnak, meg biztos libsi is.

Pelso.. 2017.02.08. 20:05:36

@gyalog.galopp: A közvetítéshez még:
Most nyert a Strabag netto 32 milliárdos közbeszerzést.
Azon tűnődök, vajon ki lehetett biznisz eszdéeszes (egykori) közvetítője. Persze az is lehet, ilyesféleképpen kell értelmezni az idénre hirdetett lázadást.
Nagyszerű időket élünk, csak tudjuk értékelni.

tireless treehugger 2017.02.08. 21:38:38

@Herr Schnapsidee Lieferant:

a kiemelt közéleti téma = propaganda

anti terror = szintén propaganda

swarci = értelmetlen károgás.

ha varnyú lennél már éhen haltál volna ennyi tévhittel, szerncsédre a liberális társadalmak eltűrik a folyton nyekergő fajtádat. (még szavazati jogot is adnak, pedig azt végképp nem kellene.)

tireless treehugger 2017.02.08. 21:47:41

a német védett övezetről: a csehszlovákok és osztrákok egész jól elvannak a németek árnyékában,, persze nektek a békés nyugodt élet semmit sem jelent, éltek ájfónlájfsztájl dzsungel módra.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.09. 06:01:38

@nix ugribugri: jajj, te kis huncut. A csehek és főképp az osztrákok a MAGUK érdeméből vannak el békésen, gondosan ügyeltek arra, hogy a befektetői érdek találkozzon a nemzeti érdekkel és méltányosabban kormányozgatnak, mint a küldetéstudatos korrupt illiberátorok. Egyáltalán nem tápolták őket önzetlenül a németek. Biztonságpolitikailag meg abszolúte más elképzeléseik vannak Muttinál, aki bárminemű védelem helyett egyenest a befogadósdiban látta volna a tutit, de ez ugye most a napokban már lendületesen kezd józanulni, Einbürgerung helyett Abweisung és Rückführung a sztori neve. Nukleáris arzenál és erős hadsereg híján manapság még csak védőhatalomként sem jön szóba Németország, most próbálják magukat utolérni és a hirtelen lengyel haverkodás az első helyes lépés ebbe az irányba. Jó buli volt 2 évtizedig a periférián olcsón termelni és drágán eladni, de oppsza bonyolulttá vált a világ és érdemben kéne foglalkozni az érdekszférával, ójaj.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.09. 06:05:37

@nix ugribugri:

Persze picinyem, persze. Idegeskedés helyett keverj magadnak egy finom szörpöt, ingerlékenynek tűnsz mostanság.

dr Angyalföldy 2017.02.09. 12:39:03

@moroz:

Azt aztán pláne nem.

dr Angyalföldy 2017.02.09. 16:39:54

@maroz:

Meghajolok érveid súlya előtt :D

Hogy aszongya:

"nem tudok jobb rendszert mondani... Nincs megoldas, falnak menes lesz, aztan fasz se tudja, hogy mi. "

maroz 2017.02.09. 17:15:48

@dr Angyalföldy: Félreértetted, nem érv volt, ellenérv. Gondoltam überelem az "Azt aztán pláne nem."-érvedet. Duplán, mert szemmel láthatóan annyira megtetszett neked, hogy kétszer is leírtad.

Na, de eriggy a picsába, asse tudom ki vagy, minek szóltál hozzám, szóval finoman és udvariasan jelezném, hogy.

dr Angyalföldy 2017.02.09. 17:33:55

Ez aztán még ütősebb ellenérv volt.

Nem csak idióta vagy, közszemlére is teszed, ráadásul a szád is mocskos.

Dühöngj tovább rút levedben főve :D
süti beállítások módosítása