Közéletünk tüdőrákja
2017. január 30. írta: Stumpf András

Közéletünk tüdőrákja

finkelstein.jpg

Halálos beteg Arthur J. Finkelstein – a hétvége híre szerencsére nem hozta ki az állatot senkiből a magyar politikában és sajtóban, szerencsére elmaradt a „dögöljön meg máma még”-típusú megközelítés. Ez tényleg örömteli.

Másrészt meg groteszk a helyzet. Maga Finkelstein ugyanis jó pénzért simán lehet, hogy azt tanácsolná most az ellenzéknek: faragjanak hatalmas ellenséget a betegből, kívánják csak tömegek a halálát. Kórusban.

Elképzelhető, hogy azt javasolná: játsszanak rá a hírre, tegyenek úgy, mintha ennek az embernek a halála (aki történetesen most éppen ő) teremtené meg a feltételét, hogy ráléphessenek végre az Orbán megdöntése felé vezető fényes ösvényre. Emberáldozat... Ősi ösztön, gyilkos ösztön... A „Feszítsd meg!”-ösztöne.

Hm. Működhet... És ami működik, ami sikert hoz – az jó. Ami nem – az rossz. Ilyen egyszerű ma a politikai etika.

S hogy ilyen egyszerűvé vált, abban a nagybeteg, 72. évében járó kampánygurunak, Orbán Viktor tanácsadójának, Habony Árpád üzlettársának is jelentős szerepe van. Abban, hogy Magyarországon is a démonizálás, a lejáratás, az ellenségképzés lett a politikai kommunikáció majdnem kizárólagos iránya mára.

*

Mielőtt azonban teljesen Finkelstein, Habony és Orbán nyakába varrnánk ezeket az állapotokat, emlékezzünk meg kicsit Ron Werberről is. Meg Gyurcsány Ferencről. 

Nem, nem azért, hogy meglegyen most is, ami mindig „lényegesebb”, azaz: „a történetben meghúzódó Gyurcsány-szál”. Nem alkalmazni akarom a Habony-módszert – csupán felhívni a figyelmet arra, hogy kialakulása és térhódítása nem néhány gonosz, beteg lélek sötét vágyának megvalósulása volt. Hanem egy helyzetre adott reakció. Arra a helyzetre, amelyet a már akkor is az MSZP-s hátországban szervezkedő Gyurcsány Ferenc teremtett az országban 2002-ben.

Akkor volt az a választási kampány, amelyben először vezényelt gyűlöletkórust profi karmester. Ez bizony a szocialisták újítása volt. Addig annyira nem ismerte a magyar politika ezt a szintet, hogy komolyan sem vette. Orbán csak az eredményekről beszélt akkor, Wermer András nem foglalkozott a Werber-féle stratégiával, a lejárató, démonizáló, köteles beszéddel ijesztgető vonallal. Pedig – ahogy Kovács László is elismerte akkor – Werber adta azt a pluszt a kampányukban, amellyel nyerni tudtak. A politikai földmunka, az aktivistás adatgyűjtés, a listakészítés sem Kubatov Gábor találmánya: azt is Werber honosította meg itthon. 

Hogy a Fidesz milyen meglepetten próbált felzárkózni akkor, a vesztes első forduló után, arra máig emlékszem. Hirtelen egyetemistákat, szimpatizánsokat kezdtek összehívni, arra kérve őket, hogy villamoson, buszon, suttogó propagandával hazudjanak két hétig olyanokat, hogy a szocialisták duplájára emelnék a gáz árát, stb. Tudom, érdeklődésből elmentem egy ilyen alkalomra. A Parlamentben volt, a kérést egy ma igen magas közjogi méltóságot betöltő ember fogalmazta meg.

Felálltam, kimentem a teremből. És nem suttogtam propagandát. Először álltam szemtől szemben a politikával úgy, hogy nem volt rajta smink. Először láttam a bibircsókos, sebhelyes arcát. Émelyített a látvány, de láttam azt is: késői, hirtelen reakció ez. Kétségbeesett válaszkísérlet arra, amit a szocialisták meghonosítottak. S amely számukra sikert hozott.

Csak két és fél év telt el a szocialisták győzelme után, amikor az addig a háttérből irányító Fletó miniszterelnök lett, és szintén werberiánus eszközökkel állt bele a magyar politikatörténet egyik leggyomorforgatóbb kampányába. A határon túli magyarok lettek az ellenség, akik elveszik majd a munkahelyet és a nyugdíjat, ha állampolgárságot kapnak. Működött. Nem jött össze kellő számú támogató szavazat. Fletó uralta a pillanatot. 

*

A Fidesz az adatgyűjtésre már 2003-ban rákapott, de még 2006-ban sem vette fel igazán a vonalat. Habony akkor nyugger néni szomorú fejével akart nyerni, aki azt sulykolta ugye, hogy rosszabbul élünk mint négy éve. Miközben Gyurcsányék éppen kiszórtak a népnek 300 milliárdot. Hitelből, persze. Ahogy a szocialisták szokták, akik ugye mindig kifutnak más pénzéből. Egy kis bankárkormányozás volt ugyan akkoriban, de Orbán végig falusi Elvist alakított abban a kampányban, a tévévitában meg a kamerába nyüszögött és nem harapott vissza – miközben Gyurcsány végig ott lógott a torkán. 

Finkelstein tehát még ekkor sem volt a közelében. 2008-ra aztán lett és meg is mutatta, hogyan csinálják a gyűlöletkeltést és ellenségképzést nem a werberi, középiskolás fokon. „A politika ma nem a racionalitásról, hanem az érzelmekről és a dühről szól. Ha arról beszélsz, hogy ebben a hét pontban akarom megreformálni a nyugdíjrendszert, sosem fogsz nyerni. Ha viszont azzal kampányolsz, hogy ezt vagy azt a csoportot kidobod az országból, inkább lehet esélyed.” Így vallott erről a guru, s így működik a Fidesz kommunikációja azóta is.

Kormányprogram sem kell. Minek? Csak támadási felületet adna. Vita sem kell. Ami kell: propaganda és ellenség. Előbbinek vettek felületet, utóbbit meg mindig könnyű találni. Most éppen a sorosistákat kell kidobni az országból – a szintén Finkelstein-tanácsadással működő izraeli Likud mintáját követve. 

A politikai kommunikáció persze nem minden. Csak a hülyítésből ritkán lesz siker. A Fidesz – a szocikkal ellentétben – nem hitelből szór pénzt a népnek, stabilitás van, infláció nincs, a megborult költségvetés pedig viszonylagos egyensúlyba került és ott is maradt. Az évtizedek óta rothadó egészségügyet és a még a korábbiaknál is katasztrofálisabb oktatásügyet leszámítva a bázis érezheti, hogy aprócska lépésekben bár, de előrébb jut. 

Csak közben mások meg felhúzták a hétmérföldes csizmát és abban lépdelnek előre, megszerezve földet, megbízást, szállodát, ingatlant.

Ez a hátulütője a folyamatos ellenségkép-gyártásnak, ahová a fent vázolt folyamat mára vezetett. Hogy minden megengedetté válik, bármit meg lehet tenni, bármit el lehet venni, amíg az győzelmet nem veszélyezteti. Márpedig nem veszélyezteti, sőt, erényként jelenik meg a köztulajdon párt- és/vagy magántulajdonná alakítása. A jó tartalma ugyanis nem más, mint hogy mi irányítunk, nem pedig ők. Ezt várja már az elkötelezett szavazó. Kenyeret is akar, persze, de főleg azért cirkuszt. Bikaviadalt. Vérre menőt. 

Megkapja. Ahogy kis Balázs az üveggolyót.

Csak hát, hogy egy másik, igazán elitista művészt is megidézzek: „nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet”.

Miközben tehát a legőszintébben mielőbbi gyógyulást kívánok Arthur J. Finkelsteinnek, ezt kívánom a hazai politikai kommunikációnak is. Jó lenne hinni, hogy sem Finkelstein, sem közéletünk tüdőrákja nem visszafordíthatatlan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9812168764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2017.01.30. 13:57:24

„emlékezzünk meg kicsit Ron Werberről is”

Ööö, izé... emlékezz... de ha feledjük is azt hogy egy magát polgárinak és kereszténynek tartó politikai szervezetnek pont az afféle gyűlöletkeltéstől, megosztástól, osztályharcos bolsevik és primitív acsarkodó retorikától kellene magát távol tartania amit a Fidesz-KDNP művel hetedik éve, akkor is: kurvára nem erről volt szó a 2010-es kormányváltás előtt, hanem épp ellenkezőleg arról, hogy ennek végre vége lesz. Hát nem lett, sőt, a bicaj annak fideszes rendje és módja szerint ezen a téren is jócskán túl lett tolva...

Szóval mentegetőzhetsz hogy „óvónéni de hát a Ferike is”, ettől függetlenül mindannyian suttyó kalandor gecik vagytok akik eddig kormányon voltatok. Te sem vagy más...

Bell & Sebastian 2017.01.30. 14:02:21

Ki ez az udvarontcz a Hamletből, hol a haverja?

Mindenki azt hiszi, hogy a váteszi, globeális Lándzsarambó beleépítette mondanivalójába a kommunizmus kísértetét, plusz Dávid fia, Lev Trockij.
Pedig dehogy!
A legnépszerűbb nevek voltak ezek a dán és svéd Arisztidok és Taszilók körében, majdnem minden udvaroncot úgy hívtak, hogy Rosencrantz és Guildenstern (Rózsafüzér, Aranycsillag).

Elvégre Lord Bacon vagy ~Pixi ( = Pigsy / bugyirózsaszín kismalac, khm. ) mégiscsak kiapadhatatlan humorforrás lehetett volna. Őrizzük meg komolyságunkat, ha más nincs.

Hamlet, jól van?

Bell & Sebastian 2017.01.30. 14:03:45

@GNDL: De ha már az ókori görögök is, akkor pont mi ne?

Bell & Sebastian 2017.01.30. 14:53:36

A klasszikus műveltség például arra jó, hogy segítségével nyerni lehet mindenfélét.

A ciklus elején a kutya nem kergette a kormányt, ráértek volna mindent jól meggondolni és megfontolni. Még a szíriai behatáskor sem állt rosszul a szénájuk, ha csöpp eszük van, célt érhettek volna szelídebben is.

Most, amikor már ég a budi, subidubi, amikor mindenki összefekszik mindenkivel annak érdekében, hogy végre észhez térjenek, kezdenek észhez térni.

Nem szívlelem ezt a Vonát, mert elegem van a blikkfangos játékosokból, ennek ellenére azt az érdeméét elismerem, hogy bevágta az élesztőt a púpos emésztőgödörbe.

Ezt megértette végre az, aki eddig nem értette, rögtön lett minden, arany, tömjén és mirha a jászol körül bőgő barmoknak, csak vadász ne jöjjön.

A szakértés már csak olyan, hogy az szorul rá, akinek nincsen elég esze, ha pedig nagyon nincs, jó sokat kell fizetni érte.

Vajon mit csinálhat a kormány, munkaidőben? Építésszakértőjük nincsen, ha már sikeresen korrupcióba fojtották azt az iparágat, ami kihúzott volna mindnyájunkat a szarból?

Késő már, késő már, a vágy dala nem vigasztal...

Kandeláber 2017.01.30. 14:55:50

Én még Victor Ponta román ex-miniszterelnökre is emlékszem, akit a szocik 2013-ban idehívtak a kongresszusukra mint támogatót és példaképet.
Először egymás nyakába borultak a Lukács nevű zsírdisznóval, utána pedig Meseházy méltatta az azóta otthon korrupciós ügyekbe keveredett testvért, aki meleg szavakkal méltatta az MSZP-t.
Amúgy pedig Finkelstein és Werber egy tőről fakadnak, tehát sem a fideszke, sem pedig az MSZP nem mutogathat a másikra.

Bell & Sebastian 2017.01.30. 15:05:18

@Kandeláber: Mutogatás nem lesz, bevonódnak az osztásba, oszt szalámi-taktika az összefosásba. Jobb a kevesebb, mint a semmi.

Új irány nincsen, a megbetegedett, idős hadfi helyett majd küldenek egy másik Pink Panthert a Tanácsadókkal Ellátó Központból, változás kizárt, mert ebből sose lesz szalonna.

Kandeláber 2017.01.30. 15:21:27

@Bell & Sebastian: Szerintem is van még néhány stein meg hasonló raktáron ott, ahonnan ezek jönnek.
Talán majd alkuszokat küldenek az árverésre, lehet hogy Botka meg Orbán már ebben is megállapodott Szögedébe'.

Bell & Sebastian 2017.01.30. 15:46:27

@Kandeláber: Hát ja, Vona Gábor azt nem tudta hogy egy csata nagyobbrészt manőverezésből áll, mihez képest a pufogtatás elenyésző. Korán dobta ki a zöld ászt, erre nem lecsapta Európa Virtuális Vezetője.

No, majd meglátjuk, kire borul rá a metro? Beruházási stiklije már mindegyiknek volt, még annak is, aki ott se nincs. Botka is egy született villamos-mérnök.

sztd 2017.01.30. 16:12:42

Szerintem mindegy, hogy ki kezdte, az emberek szavazták meg. 15 éve volt, és retteneteset bukott vele az ország.

Kandeláber 2017.01.30. 16:13:48

@Bell & Sebastian: Mindenkiről kiderülhet valami...
Csanádka sem tudta, hogy a nagymami miért nem jár vasárnap misére vagy istentiszteletre.
Amikor fény derült a dologra, akkor levetette a lajbit.
Múltkor otthon a kezembe akadt egy régi jobbikos folyóirat, aminek a hátulján Csanádka legújabb könyvét hirdették, amelynek a címe szerint ő hisz Magyarország feltámadásában.

Tata86 2017.01.30. 16:34:10

Nem kicsit sunyi a felvezetés. Amit nem is értek...
Finkelstein gondolom nem helyből gyökér, hanem nekifutásból. Azért hogy megugorjon valamit. De Stumpf mit akar megugorni, hogy ehhez ezt az eszközt látja a legmegfelelőbbnek?

Bizony, sikerült kihasználni halálos betegséget a szalagcímre, ráadásul a haldoklót pocskondiázva. (Hogy ez jogos vagy nem, teljesen mindegy.)
7 év NER után unalmas arról olvasni, hogy egyébként minden a szocik hibája. (Hogy ez igaz-e vagy sem, az mindegy.)

A posztra reagálva:
Nem hinném, hogy a gyűlölet volt a mérleg nyelve.
- Szerintem a politikai váltógazdaság egy természetes dolog volt Magyarországon. Nincs itt semmi látnivaló. 1998ban Horn nem hitte, hogy ki fog kapni, de az emberek valami mást akartak. Puff, jött Viktor. Nem sokkal, de jött.
- Aztán 2002ben az emberek megint valami izgi újat akartak. Nem azért mert az előző sz*r lett volna, csak mert az új az izgibb. Viktor nem hitte volna, hogy kikap, aztán mégis.

Aztán jött 2006. És Orbán nem volt új, és izgi sem, mert Medgyessy kampányát nyomta. Ezért kikapott.

Az egyre elkeseredett gyűlölet szerintem egyszerűen onnan jött, hogy szép lassan eltűnt a rendszerváltás hangulata, ami mindenkit arra ösztönzött, hogy kicsit jobb legyen, mint amilyen. Vagy az egymásra licitálásból. De, hogy volt praktikus hatása, arról én még mindig nem vagyok meggyőződve.

Tata86 2017.01.30. 16:40:05

Btw: 2004.

A gyűlölet kifejezetten kontraproduktív volt. A cuciknak az felelt volna meg, ha teljes érdektelenségbe fullad a népszavazés. Széttárták volna a kezüket, hát igen, a HTM nem aktuális, vox populi, vox dei, de mi egyébként nagyon szeretjük őket, meg is alapítunk egy kamubizottságot, amiben libsiket fogunk pénzelni, hogy megállapítsák, hogy a helyzet külhonban úgy jó, ahogy van.

Ehelyett kishíjján meglett az 50% a sok "nem"-szavazat miatt. És még ki is kaptak. És még a magyarellenesség is rájuk égett.

Kandeláber 2017.01.30. 16:52:33

Szerintem Vona Gabcsi most azon filózik, hogy Iránból hozat postafordultából egy perfekt magyarul beszélő muftit, aki majd bemagyarázza a maradék szavazóinak, hogy miért olyan szuper az iszlám.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.30. 17:06:20

@Tata86:
1. 37%-os volt a részvétel, azért az nem a "kis híján meglett az 50%". Egyébként 51,5%-kal győzött az "igen", másfél-másfél millió voks érkezett a válaszokra.

2. De mint azt jól tudjuk, nem az 50% számított akkor érvényességileg. Mintegy félmillió szavazattal több kellett volna hogy egyik vagy másik válaszra érkezzen ahhoz, hogy "az összes választó 25%-a" feltétel teljesüljön.

3. Gyurcsány már akkor is hülye volt, de aki akkor ezt még csak sejtette, annak utána rengeteg okot adott arra, hogy elhiggye: tényleg az. Nem kell megnyerni azokat a csatákat, amelyeket meg se kell vívni.

Tata86 2017.01.30. 17:10:08

@Counter: Jogos észrevételek.

3) Kivéve, ha azzal kampányolsz, hogy te folyton csatázol. ^^

paprika. 2017.01.30. 17:11:29

ha nem trump lett volna a befuto en finkelsteinre szavaztam volna
erti mit akar a nep

en boldog vagyok
van joghurt 6-os kartonal olcsobb
van ket kocsim
most vetem hazat igaz a mortgage meg par ev

de szeretem kellyt es ez a lenyeg
minden megvan
politikailag nyugalom van
a meccs is mindjart kezdodik
szerintem az east dacota warriors nyer

clintonal ez nem lene
felmene a kamat es a johurt ara
a mecs meg 3USD (ppv) helyet ki tudja mennyi

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.01.30. 17:20:55

@Tata86: Mint mondtam, már akkor is hülye volt :-)

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.30. 17:50:14

fordítsuk magyarra a cikket: funkystone ágya mellett már ott a kaszás, temetése után sírba száll a habony művek nemzetközi védőernyője, fel kell készíteni a nagyérdemű közönséget arra az esetre, ha kiderülne emez-amaz posztumusz... pláne a cikkben megregélt és MÉG meg nem nevezett "közméltóságról".

Veder1 2017.01.30. 20:35:43

@Bell & Sebastian: Rosenkraus és Finkelstein meg a Bimbam

Etniez 2017.01.30. 22:46:50

Érdemes megnézni az Origót meg a tv2 híradóit.
Erre képes ma a fidesz.

Etniez 2017.01.30. 22:49:05

@GNDL: Ha megnézed az Origót, akkor láthatod, hogy amióta a Jobbik beintett az alkotmánymódosításnak, azóta minden nap van valami lejárató Vonáról.
Egyik nap buzi, másik nap idegennevű, harmadnap meg kiscica.
Közben pedig a felső 15 hír fent van tartva a napi jóhíreknek és migránsoknak.
Átment ilyen Hírcsárda jellegbe :D

tireless treehugger 2017.01.30. 22:51:22

egy szarkavaró után nyekeregni?, ugyan már!, vigye az ördög minél előbb.

stumpf!, nem akarod elkisérni??

Etniez 2017.01.30. 22:53:04

@Tata86: "Bizony, sikerült kihasználni halálos betegséget a szalagcímre, ráadásul a haldoklót pocskondiázva. (Hogy ez jogos vagy nem, teljesen mindegy.) "

Ha valaki gyökér, akkor nem lehet gyökérnek nevezni, csak azért mert éppen kifelé halad az életből?

Magyarországon elterjedt egy félrefordítás:
"Halottról jól vagy semmit". Ez igazából úgy van, hogy halottról JÓL vagy semmit.
Tehát a lényeg az, hogy az igazat mond, mert megvédeni már nem tudja magát.
De ha fasz volt, akkor nevezheted fasznak.

Ez a majom pedig nagy szerepet játszott abban, hogy a közbeszéd és a politika ilyen szintre ért..
Szóval dögöljön meg, minél előbb és ne legyen követője.

Bell & Sebastian 2017.01.30. 23:08:50

@nix ugribugri: Elhajtaná Gonzót? Mi maradna?

@Vödör: www.bimbam.com/ Szórakoztató.

@Tata86: Milyen rendszerváltás? Ha élne Kádár, az új gazdasági mechanizmuson törné a fejét (1974), amit doktor Agy magyarázna a tévében. Nem a választók csapodárok, hanem a bugris politikusaink, akik súlyos fokú, önértékelési zavarokkal küzdenek.

Átkozott lélekkufár mind, akik úgy sajnálják a pénzt, hogy magyarázattal szeretnék kiváltani.

Nem a szaros alsógatyákat kéne itt váltogatni, hanem minimum kijárna egy New Deal vagy társadalmi szerződés, ha már illegitim itt mindegyik formáció. És magyar-ellenes, elsősorban.

Bell & Sebastian 2017.01.30. 23:10:15

@Etniez: Téved, halottról jót vagy igazat, helyesen.

Bell & Sebastian 2017.01.30. 23:17:36

Hoppá, két megmondás is van e tárgyban:

- De gustibus aut bene, aut nihil!
- De mortuis nil nisi bene!

GNDL 2017.01.30. 23:25:23

@Etniez: „Ha megnézed az Origót...”

Nem fogok önként állampárti bolsevik agitprop szart olvasni... az is épp elég vérforraló amit róluk olvasok néha... :)

Bell & Sebastian 2017.01.30. 23:39:47

Ha egész világ Origó volna.

Etniez 2017.01.31. 11:24:24

@Bell & Sebastian: Lényegen nem változtat. Halottról is lehet írni rossz dolgokat, ha igaz.

Kandeláber 2017.01.31. 12:14:28

OFF.
Hallom, idén Budapestre látogat Netanjahu.
Kíváncsi vagyok, hogy a Soros-porontyok ellene is terveznek-e egy fütyülős csődületet.

Jean Sol Partre 2017.01.31. 13:27:04

@Kandeláber: miért, ő is akkora befolyással bír a politikánkra mint Putyin?

leponex 2017.02.01. 07:38:37

Stumpfnak sajnos megint csak igaza van mint oly sokszor, és ahogy a fenti kommentek is mutatják.

2002-ben teljesen világossá válhatott Orbánnak, racionális vitának itt jó hosszú ideig nem lesz tere, a demagógia ellen mit sem érnek észérvek.
Megtanulta, hogy ha meg tudja ölni ellenfelét, akkor habozás nélkül meg kell tennie.
Ellenfeleit saját fegyvereikkel kell rommá verni, demagógia ellen demagógiát, primitív politikai üzenetekre primitív üzeneteket, ha esetleg véletlenül értelmes kritika jön, azzal meg érvekkel lehet ütközni - néhányszor a Schifferrel láthattunk ilyet.

Persze hogy nem jó ez így senkinek, de amíg a volt ballib végleges leamortizálódása el nem jő addig ez így fog menni, sajnos.

Ha csak egy választáson meg nem győzi valaki a választókat, hogy ő jobbat tudna, jobban csinálná.

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.02.01. 07:46:31

@leponex: A proletárdiktatúrának is csak addig kell tartania, amíg a kizsákmányoló osztályok fel nem morzsolódnak.

Álságos és unalmas ez az eszkatológia.

Kandeláber 2017.02.01. 09:27:31

@Jean Sol Partre: Nekem erre nincs kérdésem...Bizonyos szinten alul leledző egyénekkel reménytelen a kommunikáció.

leponex 2017.02.01. 09:30:41

@GNDL: " nem erről volt szó a 2010-es kormányváltás előtt, hanem épp ellenkezőleg arról, hogy ennek végre vége lesz"

Rosszul emlékszel, még meg sem tartották a választást, de már nácifasiszta sipákolással volt tele a ballib média.

Amúgy meg mi mást lehetne tenni a hozzád hasonló szerencsétlen tahókkal? Akkor lehet igényed valami másra, ha te magad hajlandó lennél változni, és vége lenne ennek a minősíthetetlen prosztóságaidnak.
De ha nem, hát nem.

GNDL 2017.02.01. 10:10:41

@leponex: Majd legközelebb akkor válaszolj más véleményére ha képes vagy azt megérteni, töki...

Jean Sol Partre 2017.02.01. 10:33:30

@Kandeláber: ebben igazad van, értékelem az önkritikád.
süti beállítások módosítása