Bátran kell élnünk – Almási Kitti klinikai szakpszichológus a Mandinernek
2017. január 14. írta: Redakció

Bátran kell élnünk – Almási Kitti klinikai szakpszichológus a Mandinernek

almasi_kitti.jpg

Magyarországon sokan erősen eltorzult értékekkel élnek – állítja Almási Kitti, aki szerint rengeteg gátlás és félelem is torzítja a személyiségünket. A hétköznapok megélését és a bátorság felvállalását ajánló klinikai szakpszichológussal többek között a női-férfi szerepekről, párkapcsolatról, feminizmusról, gyermeknevelésről és a pályafutása során tapasztalt magyar jellegzetességekről is beszélgettünk. Interjúnk.

„A pályafutása során észrevett valamilyen magyar jellegzetességet a párkapcsolatok, gyereknevelés, nemi szerepek megélésének terén?

Nem tudom mennyire magyar jellegzetesség, de nálunk nagy arányban élnek emberek erősen eltorzult értékekkel. A sikeres ember fogalma például nagyon megcsúszott a magyar társadalomban. Az elmúlt évtizedekben nagy változások voltak az országban, és ez kitermelt egy olyan réteget, amelynek egzisztenciális helyzete jelentősen megugrott. Magasra kerültek, de ehhez nem értek meg érzelmileg. Egyszerűen nem tudják intelligensen kezelni a helyzetet. Nincs még hagyománya annak, hogy ilyen értelemben valaki kulturáltan viselje az esetleges anyagi sikerességét. Emiatt sok kirakatproblémával találkozom. Az ehhez a réteghez tartozó férfiak a pénzüket rakják ki a kirakatba, a nők meg mondjuk a testi adottságaikat és az összegyűjtött tárgyaikat. Ez nem egy érzelmileg érett társadalmi réteghez kapcsolódik. Gondolok itt arra is, hogy kiket neveznek sztároknak, mivel lehet valaki híres. Nyugathoz képest még mindig kicsit elmaradottnak érzem itthon azt, hogy a hírnév mögött sokszor nincs valós teljesítmény. Sok kétes dologgal lehet ismertségre szert tenni itthon. Ez borzasztó veszélyes a fiatalokra nézve. Nem kell tanulni, alázatosnak lenni, megmászni egy ranglétrát ahhoz, hogy híres legyél. Elég közönségesnek, primitívnek lenned hozzá. Ez egy torz társadalmi berendezkedésre utal.”

Partos Bence interjúját híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr3612124953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.14. 13:55:35

a néni a saját lábon álló új nemzeti elitet szidja?

pfff, irigy szabadkőműves spiné, pfeeeeejjjj :DDD

Pelso.. 2017.01.14. 16:44:58

@Herr Schnapsidee Lieferant: Meglehet, a hölgy az udvari pszichológus. Ebben az udvarban számára nincsenek határok, neki szakmaszerúen bármit szabad.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.14. 19:01:08

@Pelso..:

"tanulni, alázatosnak lenni, megmászni egy ranglétrát"

aha. az úttörők inkább lelépnek a mókus őrsből, kevés a bértapsoló. pedig az ő jövőjükért fáradozik ártunk és ormányunk, erre inkább a kólamámorban fetrengenek. hálátlan taknyosok, pfeeeeeejjj :DDD

Pelso.. 2017.01.14. 19:18:23

tanulni -felesleges
alázatosnak lenni -alap
megmászni egy ranglétrát -fokonként letérdelni?
Kólamámor vs stadionmámor, korunk egyetlen nagy kérdése.

Kandeláber 2017.01.15. 08:33:45

Ez is csak egy pisológus, hogy McMurphy szavaival éljek...
Pósalaky úr pedig azt mondaná: Ugorgyunk.

Bell & Sebastian 2017.01.16. 13:25:13

Ideje lenne visszahozni az udvari bolond intézményét, aki bátran, szellemesen és viccesen megmondja nyilvánosan a tutit, fővesztés terhe mellett.

Ennek a műfajnak legutolsó képviselője egy született Hoffmann elvtárs volt, talán a söréttel űzött, idősebb mezei nyulak még emlékeznek rá.

Nem hiszem, hogy -származású lett volna, mert a végjátékban már disznóvágással csábították fellépni, annyira nem érdekelte a pénz. De cserébe legalább annyira ordenáré volt, mint egy sertés.

Gyurcsány nem jó Mujkónak, mert egy nácisztikus barom. Merkel megfelelne, ha már idetelepítette a locsolócsöve elzáróját, kezelhetné személyesen, ha otthon kitelt a becsülete és végre elzavarták.

Jobban képviselné a magyarok érdekeit, mint a kipróbált, tesze-tosza kisebbségeink. Tesszék meg a kecskét!

tireless treehugger 2017.01.16. 23:01:57

@Bell & Sebastian:

szerintem merkelnek még van vagy 10 éve, amíg a gazdaság szalad addig megtartják, ilyen sikerszériát kevesen hoztak a németeknek.

Kitti meg nagyon jó, ha meghallgatod a papot és rabbit akkor miért nem fér bele ő is???, tud annyit az emberről mint a másik kettő együtt, és legalább maszlaggal sem köríti.

Bell & Sebastian 2017.01.17. 00:35:59

@nix ugribugri: Ugyan már, értelmes ember megérzi, amikor elszáll felette az idő vasfoga. Volksmutter akkor zakkant meg, amikor a szászok lenépárulózták és visszaküldték az apjába. Onnan számítva nem több egy bosszúszomjas hologramnál, és ezzel ő is pontosan tisztában van.
___

Akit a szocialista szellemvasút füstje megcsapott, az bizony feketeseggű még akkor is, ha a keresztény szekcióból privátizél.

Semmi rokonvonást nem bírok felfedezni a gondolatainkban, teljesen más srófra jár az esze. Akkora böhöm politicus, hogy a józan eszét már nem is használja. A hitét, ha van, meg még úgyse. Utóvizsgás - a KISZ KB támogatásával. Lelke rajta, kábé.

Bell & Sebastian 2017.01.17. 00:40:52

@nix ugribugri: Árnyékra vetődtem, nem Kittire vonatkozik a második Ziffer, hanem Virágra.

gyalog.galopp 2017.01.17. 06:21:49

Mivel érdemelte ki ez a spiné, hogy vele riportot kellett készíteni?
Amit elmondott az 80 % okozat, amit tudunk, látunk, tapasztalunk, a 20 % okról pedig semmi.

Konkrétan, szó nem esek, arról, hogy honnan kapják az emberek azt a torz világképet , ami épen van nekik?
Miután többszörösen kifosztották, átverték, lealázták, most megkapja, hogy azért van, mert egy gyáva szarkupac.

maroz 2017.01.17. 09:35:14

@gyalog.galopp: Lehet, hogy nem is kiérdemlés, hanem üzlet? Egyszerű barter. ;)

A témához ajánlok egy másmilyen megközelítést is, elolvasásra, hümmögésre, akár egyet nem értésre is, de figyelemre mindenképp érdemes:

ujegyenlito.hu/essze/a-hiba-nem-az-on-keszulekeben-van-a-kritikai-pszichologia-programja-itthon/

gyalog.galopp 2017.01.17. 14:19:22

@maroz:

bocsi , nem bírtam végigolvasni, amit értettem belőle az a menyország és megváltó várás ateista redukciója.

Valamikor a pszichológiát valami csodaszernek tartottam, aztán rá kellett jönnöm, hogy vásári szemfényvesztés az egész. Több pszichológus ismerősöm szerint gyermekkori trauma viszi őket erre a pályára, ami rányomja a bélyegét a világképükre.
Freud se volt egy tiszta fialás, Szondi szerint 100-150 évre zsákutcába vitte a pszichológiát a marhaságaival.

maroz 2017.01.17. 19:46:53

@gyalog.galopp: Megértelek, hogy nem bírtad végigolvasni, a párom is majdnem így járt vele, de őt meg tudtam fenyegetni a válással, így végigolvasta, de egyrészt beleizzadt másrészt elküldött a picsába a szerzővel együtt, hogy miért is nem lehet ezt érthető nyelven leírni. Mondtam neki hogy jó kérdés, én is kíváncsi lennék a válaszra.

Arra viszont kíváncsi lennék, hogy miért került nálad képbe az ateizmus. Nem vitatkozási szándékkal kérdem, tényleg kíváncsi vagyok. Mannheim is valami hasonlót feszegetett, azt, hogy a vallásos lélekmegközelítéseket, amelyek inkább minőségiek voltak felváltotta a pszichológia technokrata-mennyiségi megközelítése, miközben elveszett a végső cél, az, hogy miért, mi okból is akarja a pszichológus "meggyógyítani" a "beteget". Ha így értetted, akkor értem ezt az ateista redukciót, mert ebben az értelemben a pszichológia (pláne a mainstream) tényleg a lélekápolás ateista redukciója.

gyalog.galopp 2017.01.17. 21:05:31

@maroz:

De hát megválaszoltad, ennél tömörebben én se tudnám megfogalmazni.

Nem véletlenül mondtam a mennyország, megváltó alternatívát. Ezekből a gyökerekből kinőve igen lényeges, jól kimutatható különbözőségek mutatkoznak a személyiség fejlődésben az ateisták között is. Aztán innen csak egy ugrás...

maroz 2017.01.17. 22:23:00

@gyalog.galopp: Akkor ezek szerint jól értettem, köszönöm!
süti beállítások módosítása