Lehet megdöbbenni: 2016 egy jó év volt − Mandiner2016 II.
2016. december 30. írta: Makk János

Lehet megdöbbenni: 2016 egy jó év volt − Mandiner2016 II.

2016_1.jpg

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek. Makk János írása.

 

Nem mondhatjuk, hogy 2016 unalmas év lett volna itthon és a világban. De botrányok, háborúk, eufóriák, mélypontok és csúcspontok minden évben vannak, lesznek. Ezek múló pillanatképek, lenyomatok a jelenről. Amelyek egy fókuszt alkalmaznak, ahogy a műértő is ráközelít Mona Lisa szájára, vajon tényleg mosolyog-e... Érdemes azért ettől kicsit eltávolítani, úgy többet láthatunk az összképből.

Helyezzük el 2016-ot a maga időbeli kontextusában, a részletek helyett értékeljük most a trendeket!

Hogyan illeszkedik a hosszabb folyamatokba 2016 Magyarországa?

A keményen dolgozó kisember 2016-ban

„A 74-es év, a 74-es átkozott, legeslegrosszabb év.” A Cseh-Bereményi páros filléres évről beszél, a nyirkos ágyneműk és a megrepedt poharak évéről. Igazuk van, a rossz éveket nem az amerikai elnökválasztás vagy a szíriai terror adja, hanem a magyar panellakó életérzése.

De 2016 nem volt filléres év. Az átlagbér 2016-ben átlépte a 170 ezret és azóta is folyamatosan növekszik a járulékcsökkentések, a minimálbér-emelés és a közszféra béremelései miatt, miközben az infláció mértéke alig 1 százalékos.

2016 tehát a gazdag és kiköltekező évek egyike. Becsüljük meg! De figyeljünk közben az egész országra: Békés megyében például alig több az átlagbér a minimálbérnél!

atlagber.PNG

Itt pedig minden ellenkező vélemény dacára ismerjük el: 2016-ban a legszegényebbek is jobban élnek. A leginkább látványos eredményt a súlyos deprivációban élők arányának csökkenése mutatja, de azt is láthatjuk, hogy a jövedelmi különbségek terén is történt némi enyhe visszatáncolás a szegények javára. 2016 nem a nyirkos ágyneműk és a megrepedt poharak éve volt.

szegenyseg.PNG

És azt sem lehet mondani, hogy 2016 egy átkozott év lett volna. A bizalom és az elégedettség szintje változatlan, miközben az emberek biztonságérzete lényegesen javult. (Ezek ugyan kérdéses mutatók, amelyekre számos – itt most fel nem sorolt – torzító hatás érvényes, de a szubjektív jóllét mérésére nincs jobb módszer.)

kozerzet.PNG

 

2016 az ágyban: demográfia és népmozgalom

„A haza azé, aki teleszüli!” − felkiáltással nem lehet népesedéspolitikai fordulatot hozni. Ennek igazolására elég rákérdezni, hogy ki tartja majd el a nyugdíjas Ratkó-unokákat.

A megoldás kulcsa nem a drasztikus beavatkozás, hanem az ösztönzés. És úgy tűnik, a kormány egyelőre türelmesen nyitogatja az ajtókat ezzel a bizonyos kulccsal: kampányt indított, számos pénzügyi könnyítést hozott a gyerekvállalóknak, ennek hatásait pedig most, 2016-ban is érezhetjük, láthatjuk.


demografia.PNG
2016 termékeny év volt. Mert ugyan fogy a magyar, az élveszületések sem nőnek lényegesen, ugyanakkor vannak biztató tendenciák a jövőre nézve: kevesebb az abortusz, a házasságkötések száma és az egy nőre jutó gyermekek száma (termékenységi arányszám) viszont nőtt. Lekopogom, de a jelek arra utalnak, tovább nem mélyül a demográfiai válság.

Ha pedig népmozgalom, ejtsünk szót a migrációról is! Látni kell, hogy az utóbbi években folyamatosan nő a bevándorlók száma; és tény, a növekedés egy része az ázsiai és afrikai népességnek köszönhető. Igen megosztó (és fölösleges) lenne ezt a tényt itt a migránsválság fényében értelmezni, mindenki értelmezze inkább maga! Azt viszont nehéz elvitatni, hogy 2016 Magyarországára is bevándorolt a világtörténelem.

bevandorlas.PNG

 

2016-ban is léptünk egyet. Előre?

A kormányzati kommunikáció manapság úgy nyugtatja a választóit: ma is léptünk egyet előre. Alighanem az a szlogen célja, hogy lehűtse a türelmetlen választói csoportok várakozását, egyúttal pedig hangsúlyozza a sikert. És tényleg van is siker, amit nem lehet elvitatni. Közmunkával vagy anélkül, de 5 százalék alá csökkent a munkanélküliség, a foglalkoztatás pedig 4,4 millió körülire nőtt. Trendszerűen, látványosan.


makrogazdasag.PNG
A siker egyáltalán nem ilyen egyértelmű a főbb makrogazdasági mutatókat tekintve. Az EU-s források kiapadásával a 2016-os GDP-növekedés csupán 2 százalék körül alakul a becslések szerint, az államadósság pedig számszerűen növekszik (bár GDP-arányosan csökken). Ugyanakkor az államháztartás továbbra is rendben van, a 2 százalékos hiánycél elérése gyakorlatilag borítékolható.

Konklúzió

Mindezek alapján mondjuk azt, hogy jó évet zártunk? Mondjuk! Lehet és kell is beszélni a korrupcióról, a gazdaság strukturális problémáiról, az oktatás és az egészségügy súlyos nehézségeiről, a túltolt migránskampányról, lehet aggódni a médiaválság vagy a már hat éves centrális erőtér inherens problémái miatt. Erre itt lesz egész 2017.

De egy pillanatra lehet örülni annak, amink van. Főleg, hogy most tényleg van.

(Az ábrákat a KSH, az Eurostat és az Európai Bizottság adatai alapján készítettem.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2112077187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.30. 10:24:17

Ez nem lehetséges. Én a ballib médiákból úgy tudom, hogy Mo. a világ legszegényebb országa, tombol az infláció, Orbánt mindent ellopott, s mindig 10 kisgyerekből átlag 11 éhesen zuhan ki a padból az iskolában.

Robinzon Kurzor 2016.12.30. 12:34:08

Kiváló esettanulmány középiskolás gyerekeim számára, "hogyan ismerd fel, hogy manipulálnak" témában!

Hálás köszönet a szerzőnek!

Ennyi hazugsággal és ferdítéssel hosszú és biztos karrierje lesz a megyei lapoknál. Úgy hallom üresedések vannak most arrafelé, kellenek az ilyen megbízható elvtársak!

GNDL 2016.12.30. 13:52:38

Nagyjából ezt nevezte a Bloomberg publicistája „Patyomkin-gazdaságnak” a „Patyomkin-falu” mintájára. Messziről szemlélve annak tűnik ami, és jól is néz ki, de közelebbről megnézve már látszik, hogy kamuflázs az egész.

Nézzük közelebbről...

„átlagbér 2016-ben átlépte a 170 ezret és azóta is folyamatosan növekszik a járulékcsökkentések, a minimálbér-emelés és a közszféra béremelései miatt”

A magyarországi átlagbér a fasorban sincs ma már a 2004-ben Magyarországgal együtt csatlakozott uniós tagállamokéhoz képest, itt átlagban 30%-os, tehát harmadnyi lemaradásban van Magyarország ahhoz képest hogy ebben a tekintetben is éllovas volt 2004-ben, így a régiós tagállamokéhoz képest amelyek elhúznak inkább csak stagnálnak a magyarországi bérek. Az elmúlt hetekben az Eurostat által kiadott jelentés, a vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás alapján Magyarország a 2004-es csatlakozók egyik legcsóróbbika jelenleg.

Járulékcsökkentés, vagyis a bérek adó- és járulékterheinek csökkentése sem igazán történt, mivel a 2010-es kormányváltás előtt még 46%-os volt a bérek átlag adóterhelése, ez az szja „kampánycsökkentésével” kúszott fel közel 50%-ra, mivel az szja egykulcsosításával együtt eltörölték az alacsony keresetűek adókedvezményeit is, miközben emelték a munkaadók járulékterheit. Majd csak jövőre fog visszacsökkenni 47-48%-ra a munkabérek összes elvonása a szocho 5 százalékpontos csökkentésével, de elég nyilvánvaló, hogy még mindig nem történt adó- és járulékcsökkentés Orbánék hat éve alatt, épp ellenkezőleg. Sőt, nem csak a bérek adóterhei nőttek, de a fogyasztást terhelő adók száma és mértéke is növekedett, a szakmányban bevezetett és a lakosságra valamint a hazai vállalkozásokra áthárított szektoradókról nem is beszélve. Soha nem kellett annyit adózni Magyarországon mint Orbánék „adócsökkentései” után...

A minimálbérrel trükközés pedig biztosan örömteli valakinek, de nem a munkaadóknak és vállalkozóknak, akik a kirívóan magas adóterhek miatt nem tudják emelni a szakképzett és nagy gyakorlattal rendelkező munkavállalóik bérét amíg a minimálbéreseknek kell emelniük. Ez pedig azt idézte elő, hogy a jól- és jobban képzett munkavállalók sorra hagyják el az országot az alacsony bérek miatt, ami mára elképesztően komoly szakképzett munkaerőhiányt okozott. A jövő évi minimálbér- és bérminimum emelés pedig továbbra is erőteljesen gátolja majd a nem ebbe a „minimálbéres” kategóriába tartozó, tehát a jól- és jobban képzett, nagyobb gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérének felzárkóztatását, mindamellett hogy valószínűleg elbocsátásokat és vállalkozások tönkremenetelét fogják okozni... de hogy a kivándorlást nem fogja enyhíteni ez a kampányemelés, az biztos, mert pont azok bérét nem tudják emelni akik külföldön jobban megtalálják a számításukat.

„2016-ban a legszegényebbek is jobban élnek”

Gondolom ezért szüntette be politikai nyomásra a létminimum kiszámítását és közzétételét is a KSH, mert nincs mit titkolniuk a kormányzati elvtársaknak.

„bizalom és az elégedettség szintje változatlan, miközben az emberek biztonságérzete lényegesen javult”

Igen, ezek tényleg szubjektív mérőszámok, de ha megduplázzák a szabálysértési értékhatárt, akkor tényleg lehet javítani a bűnözési statisztikákon... papíron.

„a kormány egyelőre türelmesen nyitogatja az ajtókat ezzel a bizonyos kulccsal: kampányt indított, számos pénzügyi könnyítést hozott a gyerekvállalóknak”

Valakinek biztosan ez is jó, hogy az állam két kézzel szórja a közpénzt a gyermekes családoknak is, nevezzük őket ingyenélőknek, mert tulajdonképpen azok. Arról meg nem esik szó közben, hogy ma állami támogatások nélkül egy átlagbérből még egyetlen gyermeket sem lehet eltartani, nem hogy többet, tisztességesen felnevelni és taníttatni nagyjából 18-22 éven át.

(nem fér ide a többi, basszus...:)

GNDL 2016.12.30. 13:54:05

(na, itt a többi)

„Közmunkával vagy anélkül, de 5 százalék alá csökkent a munkanélküliség, a foglalkoztatás pedig 4,4 millió körülire nőtt.”

Nem csak a közmunkával csökkent a munkanélküliség, de megváltoztatták a munkanélküli ellátás szabályait is, lecsökkentve 90 napra az ellátás folyósításának idejét, majd ezután a munkanélkülieket vagy közmunkára kényszerítik, vagy kivágják a munkanélküli ellátásból (így a statisztikából is). Így tényleg lehet csökkenteni a munkanélküliséget... ugyancsak papíron. A foglalkoztatottak száma pedig valóban nőtt a válság éveihez képest közel félmillióval, de ez is csak a jól ismert „trükkök százai”:
- A ma már foglalkoztatottnak számító közmunkások száma folyamatosan 200+ ezer;
- a statisztikába beleszámolják a Magyarországon bejelentett, de külföldi telephelyen dolgozó és külföldön adózó munkavállalókat is, a számuk átlag 100+ ezer;
- valamint az elmúlt években 100+ ezer fővel hizlalták a közigazgatás létszámát is (gondolom mindezt a bürokrácia csökkentés jegyében).
Így tényleg kijön, hogy közel félmillióval többen dolgoznak, de valójában ez a válság előtti évekhez képest alig pár tízezres foglalkoztatottság növekedést jelenthet... hibahatártól függően.

„EU-s források kiapadásával a 2016-os GDP-növekedés csupán 2 százalék körül alakul a becslések szerint, az államadósság pedig számszerűen növekszik (bár GDP-arányosan csökken)”

Az államadósság a GDP arányában csak addig tartható ezen a némi csökkenést mutató szinten, amíg a kormányzat évi több ezer milliárdos uniós forrást tud betolni a gazdaságba (illetve amíg közel ugyanekkora mennyiségű elkölthető pénzt utalnak haza a külföldön dolgozók itthon maradt családtagjaiknak). A 2016-os alacsonyabb növekedés is nagyrészt az uniós forrásokból jött össze, mivel nem apadtak el teljesen a források, csak volt egy átmeneti időszak két uniós költségvetési ciklus közt, így kevesebb forráshoz tudott hozzáférni a kormányzat. Ez majd akkor lesz jóval nagyobb gond, ha 2020-tól valóban alaposan csökkenni fognak a rendelkezésre álló források, mert akkor fel kell készülni a gazdaság stagnálására, de a világgazdaság helyzetétől függően (ez ugye a gyurcsányi „isteni gondviselés”) akár recesszióval is számolni kell, ami alaposan felforgatja majd a GDP arányos államadósság értékét is, tekintve ugye hogy a forintban számolt államadósság folyamatosan, és a 2010 előtt is tapasztalt elképesztő mértékben nő továbbra is.

Illetve államadósság témában még van pár tétel amivel számolni kell(ene): Orbánék éppen készülnek egy 10+ ezer milliárdos hitelfelvételre a paksi mutyira; a kormány folyamatosan harcban áll az Eurostattal az eximbankos mutyik miatt (itt is több százmilliárdról van szó); valamint máig nem tudjuk hová számolták el a letelepedési kötvény-bizniszüket a kormányzati elvtársak, de ezeket az öt éves lejáratú kötvényeket már 2018-tól el kell kezdeni visszafizetni. Szóval még azt is meg lehet kockáztatni, hogy soha ekkora adóssága nem volt az országnak mint ami mostanában fog beállni.

„Ugyanakkor az államháztartás továbbra is rendben van, a 2 százalékos hiánycél elérése gyakorlatilag borítékolható.”

Szám szerint mondhatni rendben van, de ha úgy vesszük, hogy mind az oktatásból és mind az egészségügyből hiányzik a GDP 2-3%-át kitevő forrás, egyenként, valamint többek közt a honvédség, a szociális szféra, a rendvédelem is erősen alulfinanszírozott, akkor nagyjából kijelenthető, hogy csak azért alacsony a költségvetés hiánya, mivel az állam nem látja el alapvető feladatait. Ezt nevezték a fideszes elvtársak a 2010-es kormányváltás előtt „fűnyíróelvszerű megszorításnak”... bizony, ez ma is az.

„Lehet és kell is beszélni a korrupcióról, a gazdaság strukturális problémáiról, az oktatás és az egészségügy súlyos nehézségeiről, a túltolt migránskampányról, lehet aggódni a médiaválság vagy a már hat éves centrális erőtér inherens problémái miatt. Erre itt lesz egész 2017.”

Itt volt erre egész 2016... meg 2015, 2014, de már 2013, 2012 és 2011 is, mégsem akartatok róla beszélni, sőt, többnyire lehazudjátok az egészet. Nem fogtok erről beszélni 2017-ben sem, mivel lásd a fentieket, ti is csak a „Patyomkin-falu” parasztjai vagytok...

Bell & Sebastian 2016.12.30. 14:30:04

A magyar leleményes, jövedelmének nagyobb hányada ismét kerülőutakon jut a zsebébe, az adó- és statisztikai hivatal megkergülésével.

Ebben hűen követi Pártunk és Kormányunk iránymutatását, elöl ül a masiniszta.

tireless treehugger 2016.12.30. 15:01:46

birkaügyi propagandát hallották.

>>Az EU-s források kiapadásával a 2016-os GDP-növekedés
>>csupán 2 százalék körül alakul a becslések szerint, ....

a 2016-os évre elkönyvelt eu pénzek a legmagasabb értékek az elmúlt 13 év alatt, (az átutalások időben elhúzódhatnak, de ez nem érinti a felhasználási lehetőségeket, az mnb áthidalja a köztes időket):,
1.3mrd befizetés, 6.4mrd kifizetés, nettó 5 mrd €(1.500mrd forint) maradt itt,
((ez a gdp 5%-a.))

teljesebb kép a hazudozásról:
www.mnb.hu/letoltes/fizetesi-merleg-hu-2016-okt.pdf ::

2016 ápr-máj-jún: "Így összességében
az állam nettó külső adóssága 1,7 milliárd euróval emelkedett.", mindez egy negyedév alatt!!!!, államadósság növekedés miközben ugye csökkent.

ne legyünk kishitűek, ez csak egy rossz negyedév volt, van előtte a jan-feb-március ami biztos hogy pluszos volt. aham, vagyis nem,:
"Ez összességében az állam nettó külső adósságának mintegy 1,2 milliárd eurós emelkedésével járt. "

ez kb 920mrd forint per félév.

majd ha meglesz a többi is, összerakom azokkal, érdekes trend van kialakulóban, ahogy a forint államkötvények hozama esik, úgy lesz egyre kevésbé kelendő, devizatartalék értékesítésen keresztül finanszírozzák az államot egyre növekvő mértékben, amivel a barátok feltőkésítése címen államosítanak, izé: elveszíti közpénz jellegét.

befizetésünk a visszafogott hazai fogyasztás miatt nem emelkedik, az áfából egy százaléknyi megy brüsszelbe (tehát 1/27-ed, 1/18-ad, 1/5-öd része) és valami piti összeg megy GNI alapon, ezekkel a minimalizált befizetésekkel maxolják ki a eu egyenleget., a szegényen tartott országba aztán meg emelt összegű fejlesztést kérnek, pl a nemzethy oligarcha kaszt fejlesztéseinek 95%-a úniós támogatást kap, esetenként a teljes összeget eu-állami pénzből, így megmarad nekik a cégjövedelem kastélyra-jachtra-urizálásra (mandinerre, (lásd még a külföldi befektetések 11% jött izraelből)).

a békési minimálbér ~= átlagbér, gondolhatjátok mennyi lehet aki az átlag alatt kap, mert a fidesz gengszterek százmilliói is beleszámítanak az átlag kiszámításánál.. hogy személyes legyek, az elmúlt évtizedben többtucat távoli rokonomat kimenekítettem onnan, eddig még egyik sem reklamálta meg a váltást..

be szép is lenne, békési(vidéki) szerzők a mandinernél, mert az olyan messze van a dohány utcától hogy onnan nézve 2016 a legrosszabb évük.

tireless treehugger 2016.12.30. 15:31:16

@GNDL:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf058a.html?back=/stadat_fog

a teljes munkaidejű foglakoztatottak száma tényleg növekedett, a támogatások-segélyek csökkentése és adórendszer szigorodás keltette kifehéredés miatt.
(sürgősen meg akarják állítani a munkaerőhiány miatti bérnövekedést, a stratégiai partnereknek százmilliárdokat kell visszaadni/elengedni a megszegett bérszínt igéret miatt, valamint becsatornázni a felbukkanó szabad munkaerőt a betelepülő alacsonybéres üzemek felé. a kommik ugyanezt csinálták,, varrodákkal és présgépekkel pakolták tele az országot)

Robinzon Kurzor 2016.12.30. 15:58:36

@GNDL: @még nem:

Ez a poszt annyira ciki, hogy ki fogják találni: valaki meghekkelte, mint az Orbán-interjút.

Herr Stacheldraht Leger 2016.12.30. 17:17:22

@Robinzon Kurzor:

ennek a cikknek annyi köze van a hekkeltvekker ügyhöz, hogy annak példastatuálós kirúgásaiból okulva testületileg hurráoptimista nyaligátor tempóba ment át a szerkesztőség.

Jakab.gipsz 2016.12.30. 22:14:31

Muti légyszi "szabad sajtót"!

annamanna 2016.12.31. 02:09:55

@Robinzon Kurzor: "A kórházi hullák száma is emelkedik" legalább olyan ütős megjegyzés, mint az "üljön át egy másik kocsiba", úgyhogy valószínűleg még sokszor elő fog kerülni.
Máris itt egy reflektálás rá, ki mástól, mint Sándor Máriától www.sztarklikk.hu/sandor_maria_blogja/igen-lesz-meg-melyebb/313102/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.12.31. 08:22:43

@Herr Stacheldraht Leger:

Herr izé! Ha találsz a világon olyan sajtóorgánumot, ahol egy ilyen eset után nem rúgják ki a felelősöket, akkor azt nézd meg jobban, mert biztos elnéztél valamit! A mandiner.hu oldalon van egy beszélgetés két kirúgott újságíróval s egyikük elmondja, hogy a feltételezett elkövető ugyan megvan (a számítógépén nyomát találták az (attr)akciónak), de tagad: így, mondom én, hogy el tudják távolítani, egy olyan felelősségi körben, amelybe már a feltételezett hekker is beletartozik, mindenkit kirúgtak. Nagyon meg lennék lepődve, ha ez akár nálunk az elmúlt huszonöt évben, akár bárhol máshol a világon nagyon másként történt volna vagy történne egy ilyen helyzetben!

Pelso.. 2016.12.31. 09:06:45

@bbjnick: Feltételezett elkövető van, de a párt öklének ereje jobban demonstrálható, ha kibővítik a felelősségi kört, - oly cuki.
Az meg mellékes, hogy nálunk sokkal nagyobb volumenű és komolyabb dolgokat meg lehet úszni, sőt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.12.31. 10:08:04

@Pelso..:

Ezek a te genetikusan kódolt vagy homoerotikus fantáziáid a hatalom természetéről, amit szeretnél belelátni mindenbe, ami utadba kerül. De itt pártökölről szó sincs! Maguk a kirúgott újságírók mondják el a mandiner.hu-s interjúban, hogy boldog-boldogtalant kikérdeztek a hekk után, mindenki számítógépét átvizsgálták és végül a Veszprémi Napló főszerkesztőjét, digitális menedzserét (őt gyanúsítják a hekkeléssel, mivel az ő gépén találtak "nyomot"), a Fejér Megyei Hírlap felelős szerkesztőjét, lapszerkesztőjét és digitális főszerkesztőjét rúgták ki. A cikk a Veszprémi Naplóban készült és onnét küldték át a Fejér Megyei Hírlaphoz változatlan közlésre (mint az újságírók elmondják, ez bevett gyakorlat volt a két lap között). Ha megvolna a hekkelő, a főszerk.-ek, a felelős szerk. és a lapszerk. akkor is felelősségre lettek volna vonva, mivel munkakörükből adódóan felelősséggel tartoznak a megjelenő tartalmakért, mivel a feltételezett elkövető tagad, ezért, hogy őt el tudják távolítani, minden felelőst elküldenek. Nagyon meg lennék lepődve, ha ez a New York Times-nál, a Washington Postnál vagy a Die Zeitnál nem így (vagy még ígyebben) történne hasonló esetben. A "pártnak" úgy lett volna a legkényelmesebb, ha minden marad a régiben: a kézre nevelt, eddig minden tulajdonost és irányt bejáratottan kiszolgáló, korosodó, tehát egyre óvatosabb, jó helyismerettel rendelkező, rutinos régi gárda végezte volna a dolgát úgy, ahogy eddig.

Tündér_Lala 2016.12.31. 10:30:54

@bbjnick: Pontosan. El tudjuk képzelni, hogy valahol büntetlenül meghekkelhetné egy ország vezetőjének nyilatkozatát valaki ?
Aki pedig leküldi a nyomdába olvasatlanul az kirivóan hanyag munkát végez. A felelős vezetők pedig általános felelősségük körében elmarasztalhatók.
(Például hogyhogy nincs végső kontrol a nyomdába adás elött az egész újságtartalomról.)
Azt gondolom, hogy még olcsón megúszták.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.12.31. 12:39:24

@Tündér_Lala:

"El tudjuk képzelni, hogy valahol büntetlenül meghekkelhetné egy ország vezetőjének nyilatkozatát valaki ?" --- írod.

Nemcsak az ország vezetőjének nyilatkozatát nem lehet büntetlenül meghekkelni, hanem semmiféle sajtótartalmat. A világ bármely sajtóorgánumában hatalmas balhé kerekedne abból, ha bárki szabadon belegányolhatna a tartalomba, csak úgy hullanának a fejek és röpködnének a felelősségre vonások.

Bell & Sebastian 2016.12.31. 14:35:39

Gyöngytyúk Ildikó most repdes örömében, bezzeg az ő idejében ilyesmi formailag nem fordult elő - de soha.

Hogy tartalmilag csöpögött minden a hülyeségtől, mint egy száznapos... tojás, az már nem az ő baja.

A gáborzsazsai iránynyelv meg smafu? :D

annamanna 2016.12.31. 19:03:59

@bbjnick: Én viszont el tudom képzelni, hogy a morgolódó régi balosokat gyors ütemben ki akarták söprűzni, és egészen konkrétan a Fejér megyei lapnál volt ez a legfontosabb. Tehát el tudok képzelni egy laza kis önmerényletet. Ha az a Földesi volt a hacker, akire te gyanakszol (csak tagad); attól simán lehet, hogy tényleg ő volt, mert felbérelték; talán nem is tudja, kik!
A karácsony pogány értelmezése kitétel nekem nagyon gyanús. Ennek különösebben nem volt értelme vagy jelentősége, nagyon zavaróan kilóg a másik három betoldás által meghatározott irányból, és számomra a gyanút az önhackelés felé tereli.
Ennyi ravaszságot azért kinézek pl Habonyból; állítólag ő osztja az észt a többieknek.
És miért is kellene a régi gárdával profin működtetni a lapot? Ha valami jellemzi az Orbán-féle kormányzást, akkor az pontosan a kontraszelekció, a tehetségtelen kontárok, hozzá nem értők felemelése és jutalmazása, és a tehetséges, profi szakemberek elnyomása, háttérbe szorítása. Ennyi hülyét egy rakáson a világ nem látott, mint ahányan Orbán jóvoltából hatalmat kaptak.
Lelkesen tapsolnak Trumpnak, aki soha életében nem olvasott el egyetlen könyvet se. Hozzáteszem, a botcsinálta Németh Sanya is éljenzi Trumpot, és a Fesz van c. könyvben Bartus megjegyezte, hogy ő már vagy húsz éve ismeri Némethet, de az húsz év alatt sose olvasott Bibliát.
Ez az új trend; majd gondolod, pont a megyei lapoknál ragaszkodnak a rutinos profikhoz, csakhogy minél több embert vegyenek rá az újságolvasásra. Ha esetleg kimaradt, feltétlenül olvasd el a Fahrenheit 451-et Bradburytól.
Amúgy meg a kontraszelektált világrend már régesrég megvalósult az egyházi életben. A profán világ csak kullog azután az idiotizmus után, amit az egyházak csípőből, erőlködés nélkül tolnak.
A reforomos videóból hozok példát: itt van pl ez a 120 kilós Sztojka Szabina, mint teológus hallgató. Belőle lelkipásztor lesz. Nem lóg ki sehonnan, hozza az átlagot. A templomokból pedig az egerek is sírva menekülnek. kereszteny.mandiner.hu/cikk/20161221_elet_a_reforomban_a_reformatus_cigany_szakkollegium_toborzoja
Na és ezt bánja valaki? Az egyházi vezetőknek az az érdeke, hogy minél több ember járjon templomba? Szerintem pont fordítva. Úgyhogy Sztojka Szabinákkal töltik fel a klérust.
Meg Kunhalmi Ágnesekkel az ellenzéket.
És Berki Krisztiánokkal a tévéket.
Na és kit érdekel? Szükség van itt bármire?
Szerintem itt semmi nem kell. Ez a végső cél, ami felé haladunk: www.youtube.com/watch?v=1XVG-Z9ocyw A Nirvána. Úgy érheted el, ha nem akarsz semmit.
2016 csodás év volt. Nem-e? De! Ha nem akarsz semmit, akkor beláthatod, hogy ez a létező világok legjobbika.
www.youtube.com/watch?v=AVM8ZYODKng - innen nézve szükség van profi újságírókra? Na ugye!

Pelso.. 2017.01.02. 09:57:58

@bbjnick: "a feltételezett elkövető tagad, ezért, hogy őt el tudják távolítani, minden felelőst elküldenek. "
Gyanítottam, hogy ez megfelel a mércédnek, vagyminek.

Még egyszer és lezárva: nálunk sokkal nagyobb volumenű és komolyabb dolgokat meg lehet úszni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.02. 11:39:41

@Pelso..:

"Gyanítottam, hogy ez megfelel a mércédnek, vagyminek." --- írod.

Az én mércém szerint más farkával verni a csalánt erkölcstelenség. De milyen mércéje van annak, aki, nyilván, tisztában volt azzal, hogy a hekkelgetésével hány embert lehetetlenít el és ez a legkevésbé sem tartotta vissza?

"nálunk sokkal nagyobb volumenű és komolyabb dolgokat meg lehet úszni" --- írod.

Az lehet, de nem a magánszférában. Márpedig a Pannon Lapok egy magánvállalkozás. Ha nem egy nagyobb médiavállalkozás, hanem csak egy autószerelőműhely szenvedne olyan mértékű erkölcsi kárt és presztízsveszteséget, mint a Pannaonizé ezzel a szemétséggel, már onnét is kirugdosnák azokat, akik felelősségre vonhatók vagy effektíve felelősek (munkaköri kötelességük volna az efféle károkozás megakadályozása).

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 11:53:42

@bbjnick: "A világ bármely sajtóorgánumában hatalmas balhé kerekedne abból, ha bárki szabadon belegányolhatna a tartalomba"

Az MTV-ben valódi hamisítás történt, az elkövetőt előléptették.

Ami most történt a Pannonizénél, az egy nyilvánvaló provokáció: senki nem hitte el, hogy Orbán tényleg azt mondta.
Ezért szólt akkorát, mert 4 mondat igazság keveredett a tömény hazugságba.
És mindenki értette, hogy ezt Orbán nem mondta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.02. 12:03:31

@Robinzon Kurzor:

"Az MTV-ben valódi hamisítás történt, az elkövetőt előléptették." --- írod.

AZ MTV-nél ki gányolt bele szabadon a tartalomba?

"Ami most történt a Pannonizénél, az egy nyilvánvaló provokáció" --- írod.

Ezért rúgták seggbe azokat, akiknek munkaköri feladatuk lett volna megakadályozni az efféle provokációkat. Nyugodj meg, a provokátor pontosan tudta, hogy provokációjának milyen következményei lesznek, de a legkevésbé sem zavarta!

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 12:11:11

@bbjnick:
"AZ MTV-nél ki gányolt bele szabadon a tartalomba?"

Az MTV-nél a szerkesztő szabadon belegányolt a valóságba.
Tudom, hogy a Kádáron fejlődött erkölcsi mércédnek ezzel nincs semmi baja, de ettől ez még komoly probléma.

"Ezért rúgták seggbe azokat, akiknek munkaköri feladatuk lett volna megakadályozni az efféle provokációkat."

Meg fogják nyerni a munkaügyi pert, mert (bánatodra) még nem sikerült teljesen visszaállítani a Kádár-rendszert. A lényeg a statuálás volt, bármi áron.

gyalog.galopp 2017.01.02. 12:33:23

@Robinzon Kurzor:

" Ezért szólt akkorát, mert 4 mondat igazság keveredett a tömény hazugságba."

Ez azért szólt akkorát, mert az újságírói morál alapjait kezdi ki, pontosabban teszi nyilvánvalóvá, hogy ilyen már nincs is.
Ha ez egy paródia én magam is halálra röhögöm magam rajta, de ez egy interjú, ami arról szól, hogy adott kérdésre valaki mit válaszolt.
Nem az a lényeg, hogy te mit gondolsz Orbánról, hanem az, hogy egy hiteles tájékoztatásra szakosodott újság egy konkrét személy, konkrét válaszait hitelesen köteles közölni. Ez lenne az újságírói morál. Az az újság, amelyik ezt megsérti hiteltelenné válik, a hamisítás tehát alapvetően sérti a lap üzleti érdekeit.

A másik pedig, sérülnek az interjú alany személyiségi jogai is, ennek semmi köze a közszereplőkre vonatkozó szélesebb tolerancia határhoz. Ezt talán akkor értenéd meg, ha veled tennének ilyet, de gondolom veled ez érdeklődés hiánya miatt úgysem fog előfordulni.

tireless treehugger 2017.01.02. 12:39:11

@bbjnick:

>>Az én mércém szerint más
>> farkával verni a csalánt erkölcstelenség.

erkölcs akármilyen szinten a nemzet oligarchájával szemben?, akinek érdekében ölnek, aki százmilliárdokat lophat, aki szervezi és kiszolgálja a maffiát? nézzél már szét felcsúton és környékén hogyan menekülnek tömegével, sehol máshol nem találsz annyi eladó ingatlant mint ott, az emberek már a puszta életüket mentik.

csak keress rá, felcsúton 30 ház eladó, hasonló falukban 9-10, de van olyan ahol egy sem.

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 12:53:33

@gyalog.galopp:

Téged tehát megtévesztett.
Azt hitted, hogy Orbán mondta azt az utólag beszúrt 4 mondatot is.

Ez nem az újságírói morál problémája, hanem a te problémád.

Ami az újságírói morál kérdése, az az, hogy egy ilyen "interjúhoz" valaki a nevét adja.
Mert az nem újságíró.
Ahogyan az sem, aki bent marad egy brüsszeli sajtótájékoztatón, miután egy érvényes akkreditációval rendelkező kollégáját a kormányfő táskahordója kiküldi.

Ez az én mércém. Hogy a tiéd mi, azt tisztáztuk: a hatalmon lévőhöz való törleszkedés.

gyalog.galopp 2017.01.02. 12:59:52

@Robinzon Kurzor:

Aha, tehát te akkor leszel orbánhívő, ha a tiéid győznek.
mindig hozod a kötelezőt:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.02. 13:03:05

@Robinzon Kurzor:

"Az MTV-nél a szerkesztő szabadon belegányolt a valóságba." --- írod.

A sajtó mióta a valóságról szól?

Két példa: úgy találtam az index.hu tudomány(!!!)-rovatában az alábbi két ordas hamisítást, hogy még csak nem is olvasom! Mit találnék, ha olvasnám is?!

bbjnick.blog.hu/2016/12/24/_az_index_hu_buzipropagandat_tol_a_888_hu_cionistapropagandat

bbjnick.blog.hu/2016/10/11/_a_faji_tisztatalansag_jotekony_hatasarol_220

Azonban szabályai a sajtónak is vannak! Például az, hogy a szerkesztett tartalmakba nem gányolhat bele szabadon bárki (azért szerkesztett tartalmak).

"Meg fogják nyerni a munkaügyi pert..." --- írod.

Szurkolok nekik, hogy egy hekkelő geczi aljassága miatt ne ők (az újságírók) szenvedjenek! Bár azt nehezen tudom elképzelni, hogy például egy felelős szerkesztő, akinek a tartalmak nyomdába kerülés előtti ellenőrzése volna a feladta, hogyan úszhatná meg az elbocsátást, ha maga is beismeri, hogy nem végezte el a feladatát (nem olvasta el az átvett interjút, mert mint mondja, egyébként sem szokta).

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 13:11:45

@gyalog.galopp: "tehát te akkor leszel orbánhívő, ha a tiéid győznek."

Nincs "enyéim."
De legalább ismét megtudtuk, hogy ezek itt mind, Mészárossal, Tállaival, Habonyival, a tieid.

Gratulálok az ízlésedhez!

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 13:13:25

@bbjnick: "A sajtó mióta a valóságról szól?"

Vagyis akkor mégsem akkora baj, ha Orbán a valóságban nem is mondta azt a 4 mondatot, ami megjelent.

Kicsit kapd össze magad!
(Vagy kezdj el fröcsögni, ahogy ilyenkor szoktál...)

gyalog.galopp 2017.01.02. 13:19:44

@Robinzon Kurzor:

Akkor te egy szegény árva vagy, ezért gyűlölöd, akiknek van családjuk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.02. 13:29:03

@Robinzon Kurzor:

Álmodj pumpáról, Boborján! [........../.]

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 19:12:55

@gyalog.galopp:

Értem, hogy felétek gyűlölni kell azt, aki más véleményen van.
Azt is értem, hogy emiatt azt hiszed, mindenki ilyen.
Valójában persze nem.
Persze értem, hogy nagyon nehéz neked, hiszen nem tudod megkülönböztetni a család és a párt fogalmát.

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 19:16:31

@bbjnick:

Ja, tényleg, ez a másik menekülési szokásod: felveszed a bohócsipkát és hülyének tettetted magad.

Most szólok, hogy aki a válladat veregetve erre azt mondja neked, hogy ezt jól nyomod, az csak látszólag a barátod. Valójában ő is röhög rajtad a hátad mögött.

Robinzon Kurzor 2017.01.02. 22:54:45

@bbjnick:

Nem fogsz lehúzni a szintedre, egyedül kell játszanod a hülyét.
Jó hát nem is kell annyira játszanod.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2017.01.02. 23:21:11

@Robinzon Kurzor:

"Nem fogsz lehúzni a szintedre" --- írod.

:-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D ...
süti beállítások módosítása