„Közeleg a végítélet” – Jászberényi Sándor a Mandinernek
2016. december 08. írta: Redakció

„Közeleg a végítélet” – Jászberényi Sándor a Mandinernek

jaszberenyi_sandor.jpg

Ha kimész Európából, látod, hogy közeleg a végítélet – mondja Jászberényi Sándor a Mandinernek. A Közel-Kelet háborúit megjárt haditudósító Hemingway-i figurája a magyar irodalomnak: friss novelláskötetéből is a legdurvább valóság köszön vissza. Az újrealista Jászberényit bosszantja, amikor a nyelvről szóló beszéddel fedik el a tátongó eseménytelenséget, az irodalom pedig neki nem megélhetés, hanem vallás. Egyébként meg muszlim. És liberális. És bár mint ilyen, nem ért egyet Orbán politikájával, azt elismeri és üdvözli, hogy a miniszterelnök az EU-n belül képes volt egységgé kovácsolni Kelet-Közép Európát. Interjúnk.

„Ön muszlim, ugye?

Muszlim vagyok, de: nem vagyok jó muszlim. Fölvettem a Közel-Keleten, az ottani eligazodáshoz szükség van rá. Az iszlám nem csak vallás: a közösségi lét kerete is. Ha az adott közösségben akarsz otthonosan mozogni, nem vonhatod ki magadat alóla. 

Szóval ha itthon van, nem gyakorolja?

Közösségben olykor. Voltam kint az araboknál, a kínai piacnál. Ha itt van a haverom, vele azért elmegyek. Az iszlám szerint ugyanis, ha egy ember imádkozik, az egy imádságnak számít, ha kettő vagy több, tehát közösségben teszi, az huszonhetet. 

Ügyes.

Persze, azért ilyenek az iszlám törvényei, mert ez ott azért közösséget kellett építeni az új szabályok szerint, a közös imádság összehozta az embereket. Az iszlám megjelenésekor súlyosan sötét, nagyon barbár szokások jellemezték azt a vidéket. 

Ma nem jellemzik?

Egyre inkább, de nem jó általánosítani. Ez nem azért van, mert ők muszlimok meg arabok, hanem mert olyasmi történt velük, ami velünk nem. Mi itt, jóléti viszonyaink között nem tapasztaltuk, milyen, amikor hirtelen akkora népességrobbanás rázza meg a társadalmat, amely kinyírja az oktatásügyet, az egészségügyet, minden infrastruktúrát. Ott ez történt, aminek következtében rettentően primkó lett a társadalom jelentős része, infantilis, könnyen befolyásolható. Egyiptomban majdnem százmillió emberről beszélünk, sok millió nyomorgóról. Globális felmelegedés van, túl kevés az erőforrás és túl sok az ember. Ha kimész Európából, látod. Sétálj csak Bombay-ben, Kairóban. Rögtön érzed, hogy közeleg a végítélet. Nem bibliai értelemben, hanem úgy, hogy nagyon sok ember fog meghalni. Ez van a levegőben. Próbálnak túlélni, ahogy tudnak: az arab világban, bár nem beszélnek róla szívesen, virágzik a prostitúció, dúlnak a bandaháborúk, az erősebb kutya-elv az egyetlen. Ez nem kultúra-, hanem nyomorspecifikus dolog. Valahonnan pénz kell. Ez pedig csak az elmúlt húsz év, a kolonializmusról jobb, ha nem is beszélünk.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7612033549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2016.12.08. 21:16:44

jó a fickó, pontos, tűéles képet mutat a zűrzavar közepéből. egyenlőre a muszlim világ egyiptom bedőlésére vár, megakadályozni nem tudja, nem is akarja, allah akarta így, na meg jahve.
egyiptomban most egy kicsit fellélegeztek mert nyáron kaptak 10mrd $ segélyt, meg az oroszok szállítottak búzát, ez újabb félév haladék.

sajnos a koma nem vette észre hogy a v4 már csak v2, és a románok is másképp képzelik el kelet-közép-európa rendszerét.

mindegy, a lényeg hogy beleszerkesztették a szokásos orbán dicséretet, így már megjelenhetett.

fene se érti a mandit, hiszen tanult emberek lennének, oszt mégis nyalják a segget kitartóan, büszkén, boldogan.

S=klogW 2016.12.08. 21:29:55

@még nem: pont olyan zűrzavar van a fickóban és pont azt a zűrzavart képviseli, mint amit bemutat

menjen csak haza a közel-keletre és adja le a magyra útlevelét

tireless treehugger 2016.12.08. 21:42:34

@S=klogW:

a koma brilliáns, megállja a helyét itt is ott is. ilyen emberek kellenének tömegével, tanult, tapasztalt, talpraesett.
és még becsületes is, nem kér nem lop nem használ ki másokat, a tudásával és képességeivel bizniszel.

nem értem mit keres a mandin, ez itt a szélhámos hazudós zsidók bemutatóterme, szörnyülködni járok ide nem pedig örömmel olvasni.

S=klogW 2016.12.08. 21:57:54

@még nem:
"a koma brilliáns, megállja a helyét itt is ott is."
mint egy gyom?

"ilyen emberek kellenének tömegével, tanult, tapasztalt, talpraesett."
kinek kellenek opportunisták?

"és még becsületes is"
legfeljebb őszinte

"nem kér"
kérni nem szégyen, ha nem elvárás vagy követelés van kérésbe csomagolva

"nem lop"
mit nem lop?

"nem használ ki másokat,"
és akiknek sorsából bevételt termel?

"a tudásával és képességeivel bizniszel."
milyen tudással? legalább munkából élne meg

GNDL 2016.12.08. 22:37:15

„Egyébként meg muszlim. És liberális.”

Mondjuk az egy dolog, hogy egy ember minek vallja magát... állítólag Orbán is keresztény és jobboldali... bár a tálib jellemvonásai, az Iszlám Állammal majdnem tökéletesen egyező politikája és a bolsevik/kommunista hatalomgyakorlása azért hagy nem kevés kétséget a témában járatosabbak közt. :)

„az EU-n belül képes volt egységgé kovácsolni Kelet-Közép Európát. Képes megütni a hangot a románokkal, a lengyelekkel, a csehekkel, szlovákokkal”

Mondjuk ilyenkor jönne a kérdés, hogy olvasta-e a fickó amikor a szlovákok vagy a csehek egy emberként határolódnak el a szerintük populista Orbántól?! Vagy éppen olvasta-e a napokban (nem tudom mikor készült az interjú) hogy Orbán épp a romániai választási kampányra időzítette, hogy magyar és magyar közt is gyűlöletet és megosztást gerjesztő politikáját újra exportálja a határon túli területekre?! Ami egyébként mindig vicces, komolyan, főleg az a legjobb része amikor a magyarok által többségben lakott településeken is egy román jelölt fut be nevető harmadikként egy „nem fideszes” és ellene Orbánék által indított „fideszes” jelölt közt. :) Haláli a fickó... komolyan, ha a román szolgálatoknak lenne egy embere akire rábíznák a magyar képviselet gyengítését, azt minden bizonnyal Orbán Viktornak hívnák. :) De lehet van ilyen emberük és pontosan így is hívják... és nem névrokonról van szó... :)

Tamer Link 2016.12.08. 22:45:16

Jól beszél, csak ne jött volna azzal a típus dumával, hogy az iszlám előtt milyen sötétség volt! Most vagyon téboly és káosz és ez annak az iszlámnak köszönhetjük, ami már itt is bemutatkozott Európába! Amit Jászberényi sem tud elfogadni.

S=klogW 2016.12.09. 07:39:55

ezek az idősebb testvérek úgy futnak a kereszténységtől mint ördög a tömjénfüsttől: ha nem fekszik nekik a pátriárkák követése, valahogy Yesua sosem opció

Csaba Szikora 2016.12.09. 08:43:39

Addig eljutottam hogy :ön muszlim,ugye?
Innentől gyanús hogy egy balliberális propaganda szöveg jön,amiket mostanában csak úgy csuklóból bezárom,és az agyam legmélyebb szegletében elásom.

Conchobar 2016.12.09. 08:53:35

"Muszlim vagyok, de: nem vagyok jó muszlim. Fölvettem a Közel-Keleten, az ottani eligazodáshoz szükség van rá." - Meg liberális is. Mikor éppen milyen színre van szükség az előrehaladásra. Ez az ember nem kaméleon, mert a kaméleon a túléléséért váltogatja a színét. A nevéből ítélve családi vonás a színváltás

marinar 2016.12.09. 09:41:31

Végre kiderült: a lényeg, hogy a globális felmelegedés tehet mindenről......ennyire egyszerű.
Ha sikerül néhány fokkal csökkenteni az átlagos középhőmérsékletet.....ki fog törni a világbéke, és végre teljesül az összes aggodalmaskodó szépségkirálynő vágyálma.

2016.12.09. 09:49:43

@S=klogW: „írók, politikusok, mindenfajta újságok riporterei, röviden irodalmi ügynökök úgy a szocialista mozgalomban, a fenekük pedig a német sajtón ül. Minden újságon rajta tartják a kezüket, és elképzelheted, hogy milyen émelyítő az, az irodalom, amit ez eredményez.” Ez az egész tabuval védett világ, Michael Bakunyin

Liszt véleménye

„Birtokba vették a szépirodalom és az újságírás terét. Mint sáskasereg rohanták meg a sajtót, hatalmukba kerítették az időszaki iratokat, magukhoz ragadták a gondolatok vezérlését, s meg fészkelni látszották magukat a közvélemény-árulásban. (…) A zsidók a művészetet is ápolták, hogy azt legtávolabb teréig hatalmukba kerítsék… Ők sohasem tudták azt, miképp termett a művészet inspirációk által…

Tündér_Lala 2016.12.09. 10:31:31

Kéremszépen ez is egy vélemény. Van amivel egyet lehet érteni és van amivel nem.
Hogy őszinte-e ? A fene tudja.
Mindenesetre mgjárta a poklot (vagy hallott róla). Amit ott tapasztalt, az elégséges indok, hogy nagyon nagyon óvatosak legyünk ezzel a befogadással.
Mint ahogy azzal is, hogy liberálisnak vallja magát, miközben pellengérre állítja (joggal) a liberalizmus termékét: a nyugati dekadenciát.

Bell & Sebastian 2016.12.10. 01:17:35

@Tündér_Lala: Amennyit én látok a Nyugatból, mintha kiműtötték volna mindegyik agyát, azt se tudják, mi az a dekamencia.

Vadásznak fegyveren, terepjárón és kutyán jár az agya, egy nyugati mintamókusnak még ennyin se, lámpuska örökre törölve.

Az evolúció csúcsai, átbaszni ezeket, mint bébifókát verni betyárfokossal, semmi sportértéke.

Sajnálatos, de hülyülünk hozzájuk, mert amilyen a kiráj, olyan az ő népe.
süti beállítások módosítása