A Trump-jelenségről és a Brexitről
2016. november 18. írta: Redakció

A Trump-jelenségről és a Brexitről

trump_farage.jpg

Vendégszerzőnk, Szalai Zoltán kultúrtörténész, a Mathias Corvinus Collegium igazgatójának írása

 

A Trump-jelenségről és a Brexitről, a „narratív csontritkulás kérdéséről

1968 neomarxista, történelemnélküliséget hirdető tudományos gondolkodóinak (Adorno, Habermas, Barhes, Foucault) szellemi ellenfelei igen hamar meghirdették ezen eszmék bukását, és éppen hogy a történelemnélküliség végét jövendölték.

A modernizáció és a globalizáció által felerősödő „narratív csontritkulás" jelenlétére, vagyis a történet, a narratíva mint a társadalom alapszövetét képező erő meggyengülésére figyelmeztettek. Ez a vita a tudományok szerepe és jelentősége kapcsán játszott jelentős szerepet. Odo Marquard, Joachim Ritter münsteri iskolájának a tagja, a gießeni egyetem professzora így fogalmazott: „Mert az emberek: a saját történeteik. És ezeket a történeteket el kell mondani. Ezt teszik a szellemtudományok: kompenzálják a modernizáció káros hatásait, azáltal, hogy elbeszélnek. És minél többet tárgyiasítunk, annál többet kell − ellentételezésül − mesélni, különben az emberek narratív csontritkulásban fognak szenvedni (narrative Athropie). Ez pontosítja az alapfelvetésemet: minél modernebbé válik a modern világ, annál nélkülözhetetlenebbé válnak a szellemtudományok mint elbeszélő tudományok”. 

Elmélete szerint tehát a történetekre a felgyorsult társadalomban különösen szükség van. A modern kor legértékesebb erőforrása nem az olaj vagy az atomenergia, hanem az idő. Az emberek élete túl rövid ahhoz, hogy új narratívákat építsenek magunknak, azokat az elődeiktől kell átvenniük, és azt a gyors életvitel és a rendelkezésre álló rövid emberélet alatt, legfeljebb módosítani, majd továbbadni tudják a következő generációknak. Ha az nem történik meg, az élet integritását adó mozaik szétesik, a társadalom meggyengül.

Sean Hall, a University of London professzora következőképpen foglalta össze ezzel kapcsolatos gondolatait: „Az ember történetmesélő lény. Történeteket a Föld bármely pontján hallhatunk, megtaláljuk őket mindegyik történelmi korban és mindegyik kultúrában. Ha a történetmesélés ennyire különleges dolog, gyaníthatóan fontos funkciója lehet. Miért is mondunk történeteket? Számos okot találhatunk: azért, hogy utasításokat adjunk, reményt keltsünk, viselkedési normákat állítsunk fel, gondolatokat örökítsünk át, erősítsük a társadalmi kohéziót, és hogy az embereknek utat mutassunk önmaguk és mások megértéséhez, kulcsot adjunk igényeik, vágyaik, motivációik és cselekvéseik értelmezéséhez”.

Donald Trump és a Brexit sikere nagyrészt a „narratív csontritkulás” kicsúcsosodásaként fogható fel. A régi narratívák: nemzet, vallás, kisközösségek, család stb. meggyengültek, míg a helyükre kerülő új narratívák: globális világ, gender problematika, liberális demokrácia, szabadság késő 20. századi fogalma stb. az emberek többsége számára felfoghatatlan és nagyrészt érdektelen narratívák. Ha elfogadjuk Marquard felvetését, hogy az emberek a történeteiknek felelnek meg, akkor azt kell látnunk, hogy az emberi élet alkalmatlan az utóbbi, globális dimenziójú narratívák alapvető életnarratívaként való inkorporálására. A régi, évszázados, sőt évezredes narratívák (nemzet, család stb.) bizonyítottan működő történetek, ezért visszatérésük − különösen a globális folyamatok megrendülésekor − elkerülhetetlen.

E visszatérés példáját láthatjuk a Brexit és Trump esetében. Az első, „globálisan”visszatérő „régi” narratíva a nemzet fogalma. A globális „Európai Egyesült Államokból” kilépő Anglia és a „make America great again” szlogen köré csoportosuló Trump-szavazók a nemzet alapnarratívája mentén váltak (más politikai ideológiáktól semlegesen) egyesíthetővé. Hasonló tendenciákat figyelhetünk majd meg véleményem szerint a kontinentális Európa politikai életében is az elkövetkező években. Az embereknek elegük van a felfoghatatlan, az életük léptékeit nem figyelembe vevő, használhatatlan narratívákból, nem tudnak mit kezdeni a globalizáció és az azt alakító mainstream elit által felkínált történetekkel.

Ez a helyzet új politikusokat követel. A korábbi politikusoktól azt várták el, hogy „metanarratívákkal” foglalkozzanak: vagyis nem az volt a fontos, hogy az emberek közvetlen tapasztalataival törődjenek, hanem ezen tapasztalások tapasztalásával foglalkozzanak. (Egy aktuális példát említve, a migráció kapcsán a régi rendszerben a politikus elsődleges feladata nem az (volt), hogy elsősorban az emberek akut problémáit, mondjuk, a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetet kezelje, hanem annak kiváltó okára, a globális problémára próbáljanak hiteles választ adni.) Ez természetesen működött addig, amíg az emberek életét kitöltő alapnarratívák hitelesek voltak, és az emberek bíztak azok működésében. (Amíg például tudták, hogy a nemzet és a nemzetállam határai megvédik életüket, és a mindennapok problémáira megoldást jelentenek a működő keretek. Azaz országukat nem öntik el egyik napról a másikra bennük félelmet keltő idegen emberek.)

Az új politikusnak (lásd Trump) tehát bizonyítania kell, hogy nem elsősorban a metaproblémára, hanem a narratíva elvesztése és a globalizáció hibái miatt a közvetlenül tapasztalt mindennapi problémákra is tud majd megoldást kínálni. Sőt még tovább megyek, az új politikus éppen azáltal tudja bizonyítani, hogy képes a metaproblémák kezelésére, hogy észreveszi és megoldja az alapproblémákat. Ez a tétel korábban éppen fordítva volt igaz.

A „narratív csontritkulás”, az emberi léptékkel értelmezhető narratívák meggyengülése meglátásom szerint még hosszú évtizedekre a politikai döntések első számú mozgatórugója lesz; és az olyan már korábban sikeres koncepciók, mint nemzet, vallás, család, visszatérését hozhatja. Nem állítom, hogy a globalizáció folyamata visszafordítható, hogy például a nyugati nagyvárosok multikulti jellege megváltozik majd, sőt éppen az ellenkezőjét mondom.

Ám az is valószínű, hogy az egészet körülvevő globális alapnarratíva (a szabadság késő 20. századi fogalma, liberális demokrácia, politikai korrektség, gender problematika, stb.) folyamatosan marginalizálódni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9511970627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.18. 09:14:34

A fő cél: olyan narratívát kialakítani, melyben nincs helye a liberalizmusnak.

Bell & Sebastian 2016.11.18. 10:36:07

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Amit mi liberalizmusnak hívunk, az csak eszköze vagy hordozója egy mocskos ideológiának, aminek van gazdája is, megnevezhető, körülírható, felfedhető, és a többi. Története nem is évszázadokra, hanem évezredekre nyúúúlik vissza az időben, csak mára érlelődött büdös sajttá, tekerték maximumra a pofátlanság csimborasszójának potméterét.

Nincs mese, ezeket le kell vadászni, belelőni az árokba, mint egy veszett kutyát, mert ha nem tesszük meg, ők fogják megtenni velünk, újra és újra, amíg csak kétszárú gatyában járunk.

Szindbad 2016.11.18. 11:18:22

@Bell & Sebastian: Azt hiszem megtaláltad a megfelelő narratívát csontritkulás ellen.

Serathis 2016.11.18. 12:16:49

A nacionalizmust nem nevezném évezredesnek. Kb 200 éves eszme, 1848-ban még az volt a forradalmi (haha) progresszív dolog. Hogy forog az idő kereke.

Bell & Sebastian 2016.11.18. 12:37:30

@Szindbad: Nyugalom, ebből még egy tisztességes tömeggyilkosságot sem lehetne kihozni.

@Felsmukk: Nem a nacionalizmusról vagy patriotizmusról van itt szó. Az ördög egyházáról, aminek a szimbolikában az ötágú csillag a jegye, önbizalomtól dagadó kebellel ki is teszik a zászlóra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.11.18. 12:41:58

@Felsmukk:

A posztban nincs szó a nacionalizmusról.

GNDL 2016.11.18. 13:43:19

@Bell & Sebastian: „amit mi liberalizmusnak hívunk, az csak eszköze vagy hordozója egy mocskos ideológiának”

A „liberalizmus” az alapja a „polgárosodásnak”... az meg hát tényleg, fúj egy mocskos egy ideológia... még hogy polgárosodás... meg „polgári értékek” és „egyenlő jogok” meg minden... lófaszt, prolik kellenek ide, osztályharc, elvtársak! :)

(Eszem megáll ezektől a tuskó fideszesektől)

Bell & Sebastian 2016.11.18. 16:02:28

@GNDL: Amit mi liberalizmusnak hívunk... -ez vajon mit jelenthet? Roppant fogós kérdés ez mi, Agyas Bubu.

Bell & Sebastian 2016.11.18. 16:06:04

@bbjnick: Nem én találtam, hanem a Lovag úr, félretettem magának.

mromvari.blogspot.de/2016/11/miert-van-fel-amerika-es-szinte-egesz.html

Több ez, mint meglepő.

GNDL 2016.11.18. 16:06:27

@Bell & Sebastian: Mondjuk igaz, én a „liberalizmus” úgymond széles körben (például tankönyvekben) elfogadott definícióját vettem alapul, nem pedig azt a sok ostobaságot amit mondjuk a Kurucinfón, 888-on, „Magyar” Időkben meg a rezsiharcos nyugdíjas lakossági fórumaitokon összehordtok ennek kapcsán... :)

Bell & Sebastian 2016.11.18. 16:15:08

@GNDL: Óvakodom a bárgyú propagandistáktól, ugye megérted, te bárgyú propagandista.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.11.18. 16:33:53

@Bell & Sebastian:

Hát, igen.

Pelso.. 2016.11.18. 19:43:43

Kissé elhamarkodott és korai a Brexit-re hivatkozni, persze ha ez elvárás, ám legyen.
Inkább nem ártana figyelni a népszavazás ota elhangzott, gazdasággal kapcsolatos nyilatkozatokat.

midnight coder 2016.11.19. 16:34:26

@Pelso..: A briteknek BRExit olyasmi, mint anno nekünk a KGST-ből való kilépés volt. Az is elég nagy szívás volt (különösen ahogy azt Antallék levezényelték), de még nagyobb szívás lett volna benne maradni (feltéve persze, ha fennmarad a KGST). Ma az EU a KGST. Hosszú távon pont annyira halálra van ítélve gazdaságilag, rövid távon viszont pont akkora szopás kilépni belőle még a briteknek is.

midnight coder 2016.11.19. 16:45:58

@GNDL: A liberalizmust, ahogy bármilyen más eszmét ugyanúgy túl lehet tolni. Az EU alaposan túl is tolja. És az emberiség történetében soha nem vezetett jóra, ha egy ideológiával elmentek a falig.

A liberalizmus túltolásával az a gond, hogy ez bizony eléggé ártalmas azokra a társadalmakra ahol ezt megtörténik. Ez az, amit érzékeltek az USA-ban is, az angoloknál is, és ez egyre inkább így lesz a többi EU-s tagországban is.

Persze ilyenkor a demokrácia - legalábbis liberális szemmel - valami katasztrofális dolog, ami azért vicces, mert amúgy a liberósok legalábbis idehaza folyamatosan úgy hívják magukat, hogy ők a demokratikus ellenzék. És amíg ebből szavazatokat reméltek, addig azon keseregtek, hogy a csóri kisember apolitikus, és nem megy el (rájuk) szavazni. Aztán, hogy az USA-ban, illetve az angoloknál elment, de nem úgy szavazott, ahogy azt a demokraták szerették volna, a szegény hátrányos helyzetű polgár azonnal automatikusan büdös lábú bunkóvá változott, akinek szavazati jogot sem lenne szabad adni. Mert hogy szép dolog a liberalizmus, de csak addig amíg azt szabad csinálni, amit mi gondolunk...

Amúgy nem ez az egyetlen eset, amikor az úgynevezett liberalizmusról kiderül, hogy mekkora nagy bullshit is valójában. Lásd Pl. hogy kis hazánkban általában azok sírnak leginkább amiatt, hogy vége a sajtószabadságnak amikor senki sem akarta tovább finanszírozni a Népszabadságot, akik anno a leglelkesebben harcoltak a kurucinfo bezárásáért, és leglelkesebben támogatták a holocausttagadás büntetését. Mert a szólásszabadság is addig fontos, amíg a mi véleményünket ismételgetik...

conchita wurst 2016.11.19. 17:13:18

A nyugat azért szenved, mert semmiképp sem müködik örökké, hogy dolgozni azt nem kell, de majd gazdagodunk tovább, az egész világ rovására. Ma már csak a minden nemzeti jelleget nélkülöző óriáscégek menedzserei és tulajdonosai gazdagodnak, a régi középosztályok meg szegényednek, semmi hasznuk a globalizációból.

A mai tinik szarabbul fognak élni mint a szüleik, és emiatt még nagyon sok politikai földindulás várható - csak jövőre minimum Olaszország, Franciaország is jelentkezik.

Ja, nem tudom mi a megoldás, de a globalista politikusokat el kell törölni, ez az első lépés (Clintonnal meg is tették).

Pelso.. 2016.11.19. 17:45:20

@midnight coder: a KGST-s döntésnek inkább politikai-ideologiai oka volt, s nagyon elhamarkodott. Az egészet újra kellett volna tárgyalni és számolni, meg persze másképp elnevezni, -jóval tovább tartottak volna nekünk az orosz piacok pl.
A 90-es években nyugati cégek taroltak az oroszoknál, az ottani áruhiány miatt bármi késztermék eladhato volt, pontosabban nyersanyagokért, barter módban, potom cserearányokkal.

Theresa May-t és környezetét hallgatva az jön le, hogy a kérdések (gazdaság inkább) többsége tisztázatlan, nincs konkrétum a nép felé. Ugyancsak lapot huztak 19-re..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.19. 17:46:00

"minél modernebbé válik a modern világ, annál nélkülözhetetlenebbé válnak a szellemtudományok mint elbeszélő tudományok"

Milyen igaza van, bár nem úgy, ahogy aztán folytatja.

A "szellemtudományok" szerepe itt valóban jelentős a "történetek" megalkotásában, de ez csupán azt jelenti, hogy egy globális hatalmi csoport új (valójában nagyon régi) tömegmanipulációs technikákat vet be. Pl. a Brexit sikerében kulcsszerepet játszó cég bedolgozott Trump kampányába is.

uk.businessinsider.com/donald-trump-brexit-us-presidential-election-2016-9

Az "új" módszerek pedig valójában ősrégiek: félelmek, előítéletek felkutatása, azokra ható álhírek, üzenetek terjesztése, akár olyan formában is, amelyet boldogabb korokban uszításnak neveztek. Ezért mondja Orbán (aki ugyanezt a receptet használja 2009 óta), hogy le a politikai korrektséggel, mivel ez a manipulációs módszertan kifejezetten igényli, hogy előítéleteket lovagoljanak meg alkalomadtán hazug, de hatásos módon.

Voltunk már itt. Két világháború lett a vége. Most se lesz másként.

midnight coder 2016.11.19. 17:59:11

@Pelso..: Pont úgy nincs kidolgozva a BRExit sem, mint ahogy a HunExit sem volt a KGST-ből. Ezzel együtt, a KGST mint olyan elég toxikus volt ránk nézve (is), és ha tovább maradtunk volna benne, akkor még jobban megszívjuk. Ezzel együtt igen, a kilépést sem így kellett volna megszervezni, hanem szép folyamatosan, hogy egyik félnek se fájjon annyira.

Jakab.gipsz 2016.11.19. 18:05:19

Vegyük észre a neo-marxizmus és a neo-liberalizmus egy-tőről fakad és ugyan annak az éremnek a két oldala.

De ez a megállapítás még nem a megoldás, egy más irányú gondolkodást szükséges bemutatni, akkor leszünk csak túl a jelenlegi helyzet nehezén.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.19. 18:19:09

@Doomhammer: a globalisták mind trump bukását akarták meg a britek bennmaradását

de hiába hazudoztak minden hullámhosszon éjjel nappal - pl. az indexen

nekifuthatsz mégegyszer

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.19. 18:20:54

@midnight coder: a KGSTszerüség majd most fog felértékelődni, hogy az EU szétesik

Pelso.. 2016.11.19. 18:26:13

@midnight coder: A rendszerek és ideológiák bedőltek, az átformált üzleti részt kellett volna tovább vinni. Nekünk az utóbbi se sikerült, a sok szájtépőnek ezért is köszönhető a hirtelen lett munkanélküli tömeg. Döbbenetes, hogy hosszú évekig nem akadt, aki csak kicsit is az ország érdekét nézve gazdaságilag menedzselje a helyzetet. Akkor is csak a kapcsolataikat átmentők, újraszervezők jártak jól.

@conchita wurst: Felettébb kíváncsi vagyok, Trump milyen konkrét, multi éd globalizáció ellenes intézkedéseket hoz majd.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.19. 18:27:20

@Pelso..: Igy elsőre pl. nem lesz semmi a TTIPből.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.19. 18:44:47

@Kón Bandit:
"nekifuthatsz mégegyszer "

Maga rendkívül naív.

Attól, hogy egy csoport egymással összehangolva antiglobalizációs üzeneteket nyom, még lehet ez egy globális csoport. Máshogy nem is működne, lévén a globalizációs tábor is egy globális csoport.

Egyébként én korántsem vagyok meggyőződve arról, hogy ez az "antiglobalizációs" klikk valóban a globális értékláncok megtörését akarja, de a személyek szabad mozgásának korlátozását biztosan akarja. Ebbe a táborba tartozik Orbán, akármit is mond nyilvánosan. Érdeke ez a magyaroknak?

Szerintem olvasson még egy kicsit politikatörténetet, mielőtt ilyen magabiztosan nyilatkozik.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.19. 18:57:04

@Doomhammer: Nem, nem lehet, mert nem az.

Trump minden vállalkozása belföldi, legnagyobb támadói pedig a legglobálisabb cégek: google, facebook, apple stb.

'korántsem vagyok meggyőződve arról, hogy ez az "antiglobalizációs" klikk valóban a globális értékláncok megtörését akarja, de a személyek szabad mozgásának korlátozását biztosan akarja'

- olyan nincs hogy személyek szabad mozgása, ennélfogva korlátozni sem lehet. Ilyen egyedül a schengeni övezeten belül volt, de már ott sincs - és nem Orbán miatt, hiszen nekünk elemi érdekünk a schengenen belüli szabad mozgás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.19. 19:39:39

@Kón Bandit:
"Trump minden vállalkozása belföldi,"

Mondtam: maga végtelenül naív.

Ez itt a Trump Organization világszintű tevékenységét mutatja be.

europe.newsweek.com/donald-trump-foreign-business-deals-national-security-498081

Például a dél-koreai vállalkozásait, ami klasszikus Trump recept: csak a nevét adta hozzá és abból licenszdíjat szedett.

De ha közelebbi példát akar: Trump arcképével ellátott brókerképzés reklámját a portfolio.hu-n láttam a minap. Meg lennék lepve, ha ezért nem kapna licenszdíjat, hiszen ez az egyetlen üzletág, amiben sikeres volt.

"olyan nincs hogy személyek szabad mozgása,"

Nézze, pont erről beszéltem feljebb. Az a globális csoport, amihez Trump és Orbán is tartozik rutinszerűen használ álhíreket, tévinformációkat, hiszen a világ, amit létrehozni akarnak rosszabb lesz a benne élő embereknek, nem mondhatják meg, mit akarnak. Most maga is ezt csinálta és ez nem szórakoztató. Ha azt hiszi, hogy a személyek szabad mozgása nem létezik, próbáljon munkát vállalni Németországban vagy akár Nagy-Britanniában. Most akadály nélkül megteheti, de ne vegyen mérget rá, hogy ez 3 év múlva is így lesz. Tekintve, hogy a személyek szabad mozgásának megszüntetése ennek a mozgalomnak egyik célja. Ez a magyaroknak nem érdeke, mint ahogy az orosz befolyás növekedése se Kelet-Európában, de ezeket nem is kötik a választók orrára. Helyette migránsokról szóló maszlagokkal tömik a fejüket.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.19. 19:52:50

@Doomhammer: Milyen globális csoport? Orbán meg Trump életükben nem beszéltek egymással.

Az elsősorban nacionalista, nemzetben gondolkodó vezetők eseti szövetségeket köthetnek, de lényegüknél fogva nem lehetnek globalisták.

Az ellenpont a kommunisták és a globalisták, akiknek minden nemzet ellenség, akadály, lebontandó valami. A média nagyobb része őket támogatja, ezért volt Trump győzelme meglepetés. Most ugyanazok a meglepődöttek vádolják álhírekkel Trumpot, akik a választás előtt folyamatosan Hillary-t hazudták esélyesnek. A csapból is az folyt. Akkor ki is hazudik?

'Ha azt hiszi, hogy a személyek szabad mozgása nem létezik, próbáljon munkát vállalni Németországban vagy akár Nagy-Britanniában. Most akadály nélkül megteheti, de ne vegyen mérget rá, hogy ez 3 év múlva is így lesz. Tekintve, hogy a személyek szabad mozgásának megszüntetése ennek a mozgalomnak egyik célja.'

Milyen mozgalomnak? A Brexitben igazad van, Orbán kezdettől brexit ellenes volt (mert a magyaroknak nem érdeke) mint minden más európai vezető is. Csak te megpróbáltad az illegális migribeáramlással összemosni a szabad mozgást ami ugyan kicsit sem eredeti, hiszen az indexen mindennap elolvashatod 2 migrisimi között, hogy jaj, nem jöheznek az illegálisok, megszünt a szabad mozgás, ami amúgy soha nem is létezett.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.19. 20:28:21

@Doomhammer: A forrásod röhelyes: www.newsmax.com/Newsfront/Newsweek-Madam-President/2016/11/08/id/757683/

'The presidential election is far from over, but it looks like Newsweek has already decided who the winner is.'

Jól pofára estek a globalista véleményterroristák.

Pelso.. 2016.11.19. 20:30:11

@Kón Bandit: Várjuk meg a végét. A TTIP bukása esetén sokan nagy létől esnek el, valahonnan (kár)potolni kell őket. A gazdasági konjunktúra jelenleg erre nincs jo formában.

@Doomhammer: Nem is igaz, amit OV-re mond. Sőt, vagy 20 év múlva gyarmat se leszünk már, s minden ellenfelünk legyőzve. Legyen 30, az is jó ide.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.19. 20:43:32

@Kón Bandit:
"A forrásod röhelyes"

Sajnálom, maga a röhejes. Vannak-e Trumpnak nemzetközi üzletei vagy nincsenek?

Vannak, de még mennyi. Ugyanis az egyetlen üzlet, amiben valaha is sikeres volt, az a saját nevének licenszelése. Ezt már az egész világon űzi.

www.trumpinternationalrealty.com/about/trump-international-realty
"Its agents service major markets such as New York City, Westchester, Miami, Jupiter, Charlotte, Las Vegas, and Chicago as well as the entire Trump worldwide portfolio. "

A Trump Organization honlapja nem érhető el a hatalmas forgalom miatt, egyébként onnan is megtudhatná.

Arra kérném, ha velem beszél, hagyja az ócska internetaktivista módszereket, az első oktatóanyagot talán még én írtam, ismerem mindet. Legalábbis az olyan primitíveket, amelyeket maga használ.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.11.19. 20:48:02

@Pelso..:
"Nem is igaz, amit OV-re mond. "

Annyiban igaza van, hogy nem ez a lényeg. Orbán egyetlen célja, hogy ő uralkodjon itt haláláig, ahogy Kádár tette. Most könnyű a Kádár-korszakot egységes egészként nézni, de Kádárt 3-4 évente megpróbálták megbuktatni, elsősorban Moszkván keresztül. Nagy tanulság ez élethosszra berendezkedő kelet-európai kvázi-királyoknak.

Orbán az antiglobalizációs lóra tett. Nem meggyőződésből, hanem mert őket tartja felemelkedő erőnek, akikhez érdemes odacsapódni. Persze érdekes kérdés, mi lesz, ha az emberek rájönnek, mi történik valójában. Mert az amerikai rozsdaövezetben lehet, hogy jobb lesz, de Magyarországon rosszabb.

Willkommenskultur 2016.11.19. 20:54:24

Kínosat buktak az internáci cionista majmok.

Először azt hazudták kórusban a meghatározó független véleményformálók (európai sajtó 100%ban, amerikai sajtó csak a Fox nem, de az is utálja Trumpot), hogy Trump nem lesz elnökjelölt, esélye sincs.

Ezután Trump hamarabb lett elnökjelölt mint Clintonné.

Ezután turbófokozatra kampcsoltak soros megmondóemberei, hogy Trumpnak esélye sincs győzni. Clintonné egy pillanatra sem állt nyerésre a szavazatszámlálás legelejétől fogva.

Most ugyanez a média próbál magyarázkodni, ami nem kicsit kínos.

Külön kalap le Orbánnak, hogy megint elsőként szagolta ki a trendet Európában, csak úgy mint a négerkrízisnél.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.19. 20:55:07

@Doomhammer: Nem látszol okosabbnak a magázódástól.

Pelso.. 2016.11.19. 21:03:06

@Doomhammer: Odacsapódni azt engedik, akiből valami hasznuk is lehet, potyautasokra ritka ma szabad státusz.

GNDL 2016.11.20. 14:01:09

@midnight coder: Hát az általad (is) közvetített kurucinfós narratívával szemben nem a liberalizmussal van probléma, mert az mint említettem a szabad polgári társadalmak alapja... írjanak bármi mást ennek ellenkezőjéről a fideszes állampárti propagandasajtóban. :)

Az emberekkel van probléma, legfőképp egyrészt azokkal, akik mondjuk magukat liberálisnak állítják be, de ebből szinte semmit nem képviselnek, sőt, semmit nem is tisztelnek. Konkrét példa erre mondjuk az SZDSZ ámokfutása, de nem csak a liberális értékek vannak veszélyben ebből a szempontból, hanem például a jobboldali értékek is, lásd hirtelen a Fidesz-KDNP radikális/szélsőséges populista balos ámokfutását, amit ők jobboldaliként próbálnak eladni... főleg polgárinak, aztán lásd a jogállamiság és a demokratikus intézményrendszer lebontásával kapcsolatos posztkommunista ámokfutásukat, ami messzebb nem is lehetne a polgári ideológiáktól. :) Mégsem a jobboldali vagy a liberális értékekkel van probléma, hanem az olyasféle politikai kalandorokkal mint a Fidesz-SZDSZ, vagy akár a baloldali értékek lejáratásában jeleskedő MSZP. Másrészt probléma még maguknak a választópolgároknak a tájékozatlansága is, akik vagy iskolai tanulmányaik ellenére, vagy ezek híján nyalják be emésztés nélkül egy politikai szervezetről mondjuk azt, hogy ők liberálisok, jobboldaliak vagy baloldaliak, miközben ezek minden mást képviselnek politikai- és legfőképp anyagi haszonszerzés érdekében, csak pont ezeket az értékeket nem. Valamint amikor már arról beszélünk, hogy politikai kalandor bűnszervezetek konkrétan bűncselekményeket követnek el, akkor igazság szerint már rég nem releváns hogy minek vallják, mondják, esetleg hazudják magukat. Tehát lásd például a Fidesz egy korrupt tolvaj bűnszervezet, de ennek semmi köze ahhoz, hogy magukat teljesen tévesen jobboldalinak vagy polgárinak próbálják beállítani... főleg a kereszténydemokrata az alapjaiban megkérdőjelezhető a Fidesz korrupt tolvaj ámokfutása kapcsán. :)

Tehát nincs szó a liberalizmus „túltolásáról”, inkább arról van szó hogy bizonyos szabályokat még akkor is be kéne tartani, ha ezek egyeseknek nem tetszenek...

A holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítása is elég távol áll a liberalizmustól, lásd mihez áll inkább közel: a populista majom Fidesz amint lehetősége adódott rá mellétette a kommunizmus bűneinek tagadását is, ahelyett, hogy akár el is törölhették volna ezt az ostoba jogszabályt. Tehát mint említettem, ez nem liberalizmus, ez a politikai suttyóság... :)

Ezzel kapcsolatban ha már holokauszt- meg kommunizmus bűntetteinek tagadása, akkor törvényhozás szempontjából elég nagy hibákat követtek el a Fidesz-MSZP elvtársak, mivel a római birodalom létezésének tagadását elfelejtették szankcionálni, pedig nekem mint ennek a történelmi korszaknak nagy kedvelője igen rosszul esne, ha bárki megkérdőjelezné ennek megtörténtét. Tehát törvényhozás szempontjából akkor nem a holokauszt- és a kommunizmus bűneinek tagadását kellett volna szankcionálni, hanem az „általános műveltség meglétének hiányát”. Viszont ha ezt törvénybe foglalnák, akkor elég nagy bajba kerülnének mind a Fidesz-MSZP politikai kalandorjai, mind ájult és ostoba szimpatizánsaik... :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.20. 22:05:39

@Willkommenskultur: hatalmas tévedés, a képen szereplő nigel farage tette le elsőként és aktívan tétjét trump mellett, ezért is van ő a jutalomképen. vekker marad táskahordó.
süti beállítások módosítása