Bob Dylanről és a hatvanas évek végéről
2016. október 14. írta: Redakció

Bob Dylanről és a hatvanas évek végéről

bob_dylan_1.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

Pontosan az romlott el, ami az indulásnál olyan csodálatos volt, mint Bob Dylan zenéi, mint a lány a Zabriskie Pointból, mint Woodstock, mint a szabadság, amely színes lepkeként bomlott elő abból a furcsa bábból, amivé a világ lett a második világháború után – mint a friss levegő, amely még a mi párttitkár-tanácselnök szocializmusunkat is átjárta akkor, a hatvanas években.

A párizsi tüntetések, a prágai tavasz, a Jancsó-filmek, a feltámadó hit abban, hogy a szabadság elődeink minden bűne alól megvált majd egyszer.

Pontosan az romlott el, az a szabadságvágy fordult ki önmagából, torzult erőszakossá, vált az értékek lerombolójává, önpusztítóvá mára, ami akkor még mezítláb járt, színes, virágos inget hordott, és a szerelemben, az ölelésben talált rá a megállított idő örökkévalóságára.

Fájdalmas veszteség mindazoknak, akiket egykor megigézett, és akiket még ma is megigéz, ha visszaidézik azokat az időket, ha meghallják Bob Dylan valamelyik dalát.

Veszteség, de múlt, visszahozhatatlan, mert amivé mára torzult, ahhoz már nincs köze.

Hogy a Bob Dylan-versek zene nélkül, a szivárványként fölénk ívelődő szabadság-érzés nélkül is fennmaradnak-e, majd az idő eldönti. De az érzés maga már végleg múlttá lett, és annak is kell maradnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4511806713

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: Bob Dylanről és a hatvanas évek végéről 2016.10.14. 10:39:02

Pontosan az romlott el, ami az indulásnál olyan csodálatos volt, mint Bob Dylan zenéi, mint a lány a Zabriskie Pointból, mint Woodstock, mint a hatvanas évek szabadsága.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.14. 10:39:26

Sosem hallottam még Bob Dylan verset. Jók?

2016.10.14. 12:02:06

Én sose tudtam értékelni a szövegeit meg a zenéjét. Tudom, bunkó vagyok.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.14. 12:51:22

Nem "elromlott", hanem eleve romlott. Eltörölni.

A Zabriskie Pointban az egyetlen jó dolog, hogy lelövik benne a szar hippit. ;) (A Nagyítás viszont jó.)

gyalog.galopp 2016.10.14. 16:10:33

na, most mondja valaki, hogy nem hanyatlik a nyugat.
a következő kisgrófó lesz?

annamanna 2016.10.15. 00:46:41

"A Ladbrokesnál ebben a pillanatban Krasznahorkai, összetettben Nádas áll jobban. A legnevesebb irodánál Krasznahorkaira 20:1 oddsszal lehet fogadni, Nádasra 25:1-essel, ugyanakkor a több irodát összesítő listán Nádas a 13. helyen áll, Krasznahorkai azonban csak a 49.-en, mivel őt két nagy iroda csak 67:1-re taksálja. A két favorit sorrendben mindenütt Murakami Haruki és a szír költő, Adunis, őket követi a Ladbrokes-nál az amerikai Philip Roth és a kenyai Ngũgĩ wa Thiong'o, máshol szintén ők, legfeljebb fordított sorrendben. Ez a négyes egyébként évek óta elég konstans, ami furcsa helyzetet eredményez: megesett már, hogy a tavalyi favorit a következő évben tarolt, ilyen, a lista éléről régóta kirobbanthatatlan nagy öregek viszont még nemigen nyertek.
Murakami Haruki, az örök esélyes"
index.hu/kultur/2016/10/06/akkor_most_tenyleg_nadas_peter_kapja_a_nobel-dijat/

@bbjnick: Tőled kérdezem (mintha magamtól nem tudnám a választ), hogy miképp lehetséges, hogy Murakami Haruki csak örök esélyes lehet, de sosem kap Nobelt, helyette a semmiből előbűvészkednek egy beatzenészt?
"A két favorit sorrendben mindenütt Murakami Haruki és a szír költő, Adunis, őket követi a Ladbrokes-nál az amerikai Philip Roth és a kenyai Ngũgĩ wa Thiong'o, máshol szintén ők, legfeljebb fordított sorrendben. Ez a négyes egyébként évek óta elég konstans" - ugyan kik ők, hogy csak úgy Nobel-díjjal dobálgassák őket??? Az kérem szépen fent van tartva az igazi művészeknek!44!

Elolvastam, mit írtál: bbjnick.blog.hu/2011/05/25/dilenhetven_a_vagy_hogy_ez_a_gondolkodasmod_ez_a_magatartas_idolikussa_valhatott_a_huszadik_szazad_m úgyhogy a kérdésem csak költői, már rég meg van válaszolva.

annamanna 2016.10.15. 04:20:10

"A New York Times kimondta a kimondhatatlant: hülyeség volt Bob Dylannek adni az irodalmi Nobel-díjat

A 75 éves Bob Dylan a földkerekség talán legkitüntetettebb kitüntetettje: kapott már Oscar-díjat, Golden Globe-ot, kereken 12 darab Grammy-díjat, Barack Obamától Szabadság érdemérmet, XIV. Károly svéd királytól Polar díjat, a francia oktatási minisztertől Becsületrendet és még legalább egy tucatnyi elismerést a Princeton Egyetem díszdoktori címétől az Asztúria hercege díjig.
Az irodalmi Nobel-díjat azonban nem kellett volna neki adni, állítja a New York Timesban Anna North, Nem azért, mert Dylan nem jó, hanem mert amit csinál, az nem irodalom.
A Times szerzője elismeri, hogy Dylan „briliáns lírikus”, és hogy dalszövegeit lehet versekként is elemezni. De Dylan elválaszthatatlan a zenéjétől – nagyszerűsége nagyszerű zenész voltából fakad, és „amikor a Nobel-bizottság egy zenésznek adja az irodalmi díjat, kihagyja a lehetőséget, hogy elismerjen egy írót”.
„Azzal, hogy egy zenészikont tüntettek ki, elképzelhető, hogy a bizottság tagjai új kulturális aktualitást akartak adni a díjnak, és relevánssá tenni azt egy fiatalabb generáció körében is – írja North. – De azzal, hogy egy más területen nemzetközileg ismert személyiségnek adták az elismerést, legalább egy igazi írót megfosztottak tőle.”
„Ahogy egyre kevesebben olvasnak a világon, az irodalmi díjak fontosabbak, mint valaha. Egy jelentős díj még az ismert írók esetében is megnöveli az eladásokat és az olvasótábort. Mi több, azzal, hogy a Nobelt író vagy költő kapja, megerősítést nyer, hogy a próza és a líra még mindig számít, hogy alapvetően fontos emberi vállalkozás, ami méltó a nemzetközi elismerésre.
Bob Dylannek nincs szüksége irodalmi Nobel-díjra, az irodalomnak viszont szüksége van egy Nobel-díjra. Idén nem részesül benne.”"
444.hu/2016/10/14/a-new-york-times-kimondta-a-kimondhatatlant-hulyeseg-volt-bob-dylannek-adni-az-irodalmi-nobel-dijat

maroz 2016.10.15. 05:40:21

@Jean Sol Partre: Hehe, nem mindegy, hogy kinek vagy a kobzosa:

"Flashback: Bob Dylan Plays for Obama at the White House"

Szegény waspok, nézhetik, amint a hófehér házukban a Husseinnek bazsevál ben Avraham. :))

2016.10.15. 23:16:38

Szegény Bob Marley, ő sem kap már Nóbelt, ahogy Nádas sem :(

picur3ka 2016.10.16. 05:10:13

@annamanna:

Ennyi hülyeséget összeírni! Szegény bértollnok! A Nobel-díj olyan, mint a Vörös Csillag érdemrend: a lényeg az, hogy zsidó kapja, ha csak lehet. Diszciplína, etc. nem számít.

picur3ka 2016.10.16. 05:13:28

@karandash:

Dehogy. Nem voltál drogon, mint ő.

Ez olyan, mint az Ady -értés.

picur3ka 2016.10.16. 05:14:45

@bircaman maxval szerkesztő:

Az semmi. A regényei, drámái még jobbak.

picur3ka 2016.10.16. 05:16:01

@gyalog.galopp:

Nem tudom, az ki, de én Győzikére tippelek.

picur3ka 2016.10.16. 05:21:16

@bircaman maxval szerkesztő:

Az én nőm repülőt is tud vezetni

Az én nőm, az én nőm,

a torkára szopja a nyelvemet

vagy valami ilyesmi.

Rock lírának jó.

Bell & Sebastian 2016.10.16. 10:37:29

Ettől még amerikai kultúra nem lesz. Ha már..., akkor inkább egy indiánnak adtam volna, aki alkotásban és feldolgozásban is jobb, jól integrálódott, ugyi, mint ez a polbítes-nyüzgönc tapló. Neil Young.

gyalog.galopp 2016.10.16. 14:05:55

@picur3ka:

Hallottam emlegetni, rákerestem, 5 másodperc elég volt, belőle. Összevetettem a Nobel színvonalának zuhanását az adott teljesítménnyel, minőséggel ez alapján tippeltem rájuk.

Bell & Sebastian 2016.10.16. 14:51:29

Szerintem _ez_ Amerika...

www.youtube.com/watch?v=BytPl-AGZYw

www.youtube.com/watch?v=2bi64Y55LEU

..., nem pedig _az_.

Amiből ez jutott át, mielőtt rászakadt a sötét.

www.youtube.com/watch?v=pO8kTRv4l3o

Tündér_Lala 2016.10.16. 19:08:45

Nagyon jó írás ez.
Akkor kétségtelenül rácsodálkoztunk arra az életszemléletre, de valahogyan már akkor éreztük, hogy nem igazán jó irány, anarchia és a pillanatnak élés dekadenciája.
(Például a Száguldás a semmibe című filmben egy kereskedelmi rádiós véve a rendőrségi adót értesíti az ámokfutót, hogy hol várják. Törvény híján bunkós emberek szétverik a stúdiót. A fim végén felkeni magát a srác az"önkény" buldózer formájában állított útakadályán.
Tényleg ez volna a szabadság ?)

Mára pedig ez torzult azzá, amit láthatuk az EU-ban.
Másik fajta önkény céltalan és anarchista önpusztító terror. De az öröm is elveszett közben.

gyalog.galopp 2016.10.16. 20:26:57

@Tündér_Lala:

"Pontosan az romlott el, az a szabadságvágy fordult ki önmagából, torzult erőszakossá, vált az értékek lerombolójává, önpusztítóvá mára, ami akkor még mezítláb járt, színes, virágos inget hordott, és a szerelemben, az ölelésben talált rá a megállított idő örökkévalóságára."

Ez mára bizonyítottan zsákutca, úgy mint a történelem vége, ez a múlt kapott most Nobelt.

Bell & Sebastian 2016.10.16. 23:24:44

@Tündér_Lala: Az új társadalmi szerződés alaposan megszórta őket pénzzel, amit cukorkára és nőkre költöttek, felívelt a szaporulat, csak a nem mindegy, ebből majmok vagy emberek születtek. Mi teszi emberré az embert? Erre a kérdésre a mai napig nem született kielégítő, amerikai válasz.

És ha majd egyszer minket szórnak meg pénzzel, abból vajon mi születik? Orrhangon kornyikáló, trubadúr műpöcsök garmadára? Mert akkor inkább hagyjuk az egészet.

picur3ka 2016.10.17. 00:41:25

@Bell & Sebastian:

Ne csúsztassék, azok sem mi vagyunk. Csak ugyanúgy, mint a többi.

Egy hasonló témában egy nemzetközi fórumon egy amerikai imígyen szólott hozzá egyszer pár éve: 'Teljesen sikerült kiherélnünk a németeket, sajnos.'

annamanna 2016.10.17. 05:41:46

@Bell & Sebastian: Na de Neil Young kanadai....
Amúgy Ray Bradbury: Marsbéli krónikák c. könyve jutott eszembe a Ramada Inn-ről. Bradbury svéd származású amerikai. A szövegeit erősen átjárja a harmóniára, kecsességre, kifinomultságra, békességre, szelídségre, stílusosságra való törekvés (ami úgy általában nem jellemzi az amerikai kultúrát. Bradbury pont ezért bírálja is - a maga szemszögéből - tapló amerikaiakat). Bob Dylan stílusa is cizelláltabb, mint egy átlag jenkié; ezzel nem árt senkinek a fánkzabáló rendőrök országában. De ettől még nem kellett volna Nobel-díjjal megdobálni.

Mellesleg Bradbury valószínűleg szívszélhűdést kapna, ha megtudná, hogy Donald Trump és Hillary Clinton harcol az elnöki székért. poli.hu/wp/wp-content/uploads/2009/07/14graf2.pdf A 28. és 34. oldal között érdemes elolvasni egy elnökválasztáshoz illő novelláját.

Az amerikai irodalomról, úgy általában, ez a könyv ad bővebb felvilágosítást: www.remeny.org/remeny/2006-tavasz-5766-adar-niszan-ijjar/bollobas-eniko-az-amerikai-irodalom-tortenete/ a linkelt cikk kizárólag a zsidó írókra összpontosít. Igen fontos dolgokat tudhatunk meg belőle:

"Bellow 1976-ban, Singer 1978-ban az irodalmi Nobel-díj kitüntetettje lesz, Elie Wiesel pedig a Béke Nobel-díjat nyeri el 1986-ban."

"a holokauszt ismert metaforája: Rosenbaum szerint a holokauszt örökre bevésődött traumája „másodlagos [dohány] füstként” (second hand smoke) éri és öli a holokauszt utáni nemzedékeket."

"a zsidóságot a diszkrimináció metaforájaként fogják fel, s e „metaforikus zsidók” szószólóiként lépnek fel azok jogai védelmében. Ma talán ez a „metaforikusan zsidó” írás és gondolkodás határozza meg az écriture juive-et"

"Bernard Malamud (1914–1986) a zsidó sors egyetemességének ábrázolója: szerinte minden ember zsidó, még ha nem is tud róla. (...) Zsidóságát elsősorban világi értelemben gyakorolja, elfogadva a „társadalmi judaizmust” mint világképet és erkölcsi normarendszert."

"Mailer-regények durva szexizmusát. Azóta a The Time of Her Time (Eljött az ő ideje) című elbeszélés szerzőjét az olyan férfiasságkultusz szószólójának tekintik, amely a szexualitást az erőszakkal azonosítja, s a szexuális aktust a háború egyik változataként fogja fel. A kommentárok leleplezik az „ön-antiszemitizmussal” párosuló, agresszíven macho szemléletet, mely szerint a szex hatalmi játék és egyúttal az etnikai politika allegóriája is."

Bell & Sebastian 2016.10.18. 00:01:12

@picur3ka: Egy eleve töketlen ami szájából ez, a németekre vonatkoztatott befejezett múltidő, komolytalannak hangzik.

Mindenkit érhet meglepi, egyszer Adolf öröksége is elfogy, vagy elapad a lopott pénz forrása, oszt jól elhagyja őket a szerencséjük.

Bell & Sebastian 2016.10.18. 00:04:02

@annamanna: Én már hallattam kanadai indiánokról, bár jó sokáig nem tudtak róla, hogy ők kanadaiak.

picur3ka 2016.10.18. 02:05:34

@Bell & Sebastian:

Isten adja, hogy magának legyen igaza!

picur3ka 2016.10.18. 02:07:33

@Bell & Sebastian:

Én is hallottam. A rezervátumokban alkoholizálják halálra magukat, kb. ennyi.

picur3ka 2016.10.18. 02:09:55

@annamanna:

"Bernard Malamud (1914–1986) a zsidó sors egyetemességének ábrázolója: szerinte minden ember zsidó, még ha nem is tud róla. (...) Zsidóságát elsősorban világi értelemben gyakorolja, elfogadva a „társadalmi judaizmust” mint világképet és erkölcsi normarendszert."

És akkor még vannak, akik azt mondják, hogy a zsidók világuralomra törekvése egy fantazmagória, konteó.

annamanna 2016.10.18. 05:08:26

@gyalog.galopp: Mármint volt, amíg 38 évesen meg nem fulladt a saját túlsúlyától (343 kilót nyomott). A brutális elhízásának egy nagyon különös hagyomány volt az oka: cook-szigetek.com/szerelmielete.html

@picur3ka: Bartus László szerint az zsidó, aki liberális nézeteket vall.
Mások szerint az zsidó, aki elnyomott, ők a "metaforikus zsidók" (pl a cigányok, feketék, nők stb).
Malamud szerint mindenki zsidó.
Akármelyik állítást is veszem, az derül ki belőle, hogy a zsidó identitás üres, és nincs tartalma. Ha bárki lehet zsidó, akkor senki sem lehet az; hiszen ha létezne ennek a fogalomnak konkrét tartalma, akkor nem lehetne megtölteni tetszés szerinti tartalommal. Ha mindenki zsidó, akkor senki sem zsidó. Ha egy csoportnak van konkrét tartalma, ami elkülöníti a külvilágban minden mástól, akkor azt nem lehet bármire érteni. Például senkinek sem jut eszébe, hogy azt állítsa, minden liberális magyar, vagy minden áldozat fekete, vagy minden ember amerikai, vagy minden elnyomott nő. Ezek hülye állítások, és ha zsidónak nevezett emberek a saját csoportjuk határait a végtelenbe tágítják, azzal csak azt közlik, hogy valójában nem létezik az a csoport, amihez elvileg tartoznak; legalábbis ők a maguk számára ezt a csoportot egyáltalán nem tartják csoportnak.
Mondhatja például valaki azt (magyarul), hogy "én nem vagyok magyar", "én nem tartozom a magyarsághoz"; de aki így beszél, az elismeri a magyarságot létező csoportként. Viszont aki azt állítja, hogy "én zsidó vagyok és minden ember zsidó", az gyakorlatilag megtagadja ezt az identitást.
Ez nagyon hasonló ahhoz, mint amikor valaki azt mondja: "minden ember lop" "minden ember részeges" "minden nő kurva" "minden férfi disznó" stb; mert ha szerinte tényleg minden ember kivétel nélkül elköveti ezeket a bűnöket, akkor senki sem bűnös, hiszen nincs kontrollcsoport, akihez viszonyítani lehetne a viselkedést. Ha teljesen általánossá teszek egy minőséget, azzal meg is szüntetem. Például amikor a római polgárjog még viszonylag szűk kör számára volt elérhető, akkor kiváltság volt. Minél több embernek adományozták, annál több kötelességgel és annál kevesebb előnnyel járt, amíg a végén nem jelentett semmit.
Ha mindenki uralkodik, akkor mindenki elnyomott; ha mindenki szabad, akkor mindenki szolga; ha mindenki üdvözül, akkor mindenki elkárhozik. Ahol nincs különbség, nincs határ, ott semmi sincs.

"Csak ami nincs, annak van bokra,
csak ami lesz, az a virág,
ami van, széthull darabokra."

Tehát ami valóságos létező, az magában hordja a különbséget. Ahol eltűnik a különbség, ott eltűnik a valóságos létező.
A Mátrix fejeződött be ezzel a paradoxonnal: amikor már kivétel nélkül mindenki Smith volt, akkor Smith megszűnt létezni, és hirtelen senki sem volt Smith.

Bell & Sebastian 2016.10.19. 00:36:08

@picur3ka: A németséget még mindig vissza lehet hozni a diaszpórából, miként a magyarságot is.

Szerintem össze vagyunk kötve, mióta a hunok betették ide a patájukat, de végső megoldásként magyarrá is válhatnak, ha már kizabálták a békákat a tavakból.
süti beállítások módosítása