Kudarcsiker, sikerkudarc
2016. október 03. írta: Redakció

Kudarcsiker, sikerkudarc

nepszavazas_kvota.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

Kudarc lett ebből, ne kerteljünk. A Fidesz és hívei eredményes népszavazást vártak, ezért volt a rengeteg elköltött pénz, az egész pályás letámadásos kampány. A hatékony brüsszeli politizáláshoz szükség is lett volna az ötven százalék feletti részvételre. Ezt így most bárki kedvére magyarázhatja, és magyarázza is.

Pedig nem így indult. Volt esély a sikerre, hiszen a kitűzött céllal az emberek többsége egyetértett. A kampány azonban csődöt mondott.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobbik kormánypárt kommunikációs stratégiája most már vagy tíz éve néhány nagyon egyszerű alapelve épül. Egy: az emberek öt szónál hosszabb mondatot képtelenek értelmezni. Kettő: az embereknek nem az igazságot kell elmondani, hanem olyan állításokat, amelyek alapján az emberek majd úgy döntenek, ahogy a kommunikátor szeretné.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik a Fidesz kommunikációját irányítják, lenézik az embereket.

És ez súlyos hiba. A fenti két szabály ugyanis hamis. A választók többsége képes összetett mondatokat, mi több, bonyolult összefüggéseket értelmezni, és az igazság alapján is képes meghozni a helyes döntéseket.

*

Ebben a népszavazásos kampányban azonban erre kevés lehetőséget kaptak. Maga a kérdés helyes volt és indokolt, a kötelező kvóta önmagában megjeleníti mindazt a politikai vakságot és ostobaságot, amely a brüsszeli elitet foglyul ejtette. Hogy ezt a kérdésfeltevést a Fidesz belpolitikai súlyának növelésére is felhasználta, nem a Fidesz bűne vagy erénye, hanem a hazai (és nemzetközi) ballib alkalmatlanságának újabb bizonyítéka. Tetszettek volna már az elején nem hülyeségeket beszélni, és aztán nem futni tovább a pénzük után, nem beleragadni a saját politikai vakságukba.

A kérdés tehát jó volt. A mögötte nem is nagyon megbúvó második kérdést azonban a Fidesz tudatosan takarásban hagyta, elmulasztotta megfogalmazni. Pedig nem lett volna bonyolult. Nagyjából így szólt: ad-e ön megerősített felhatalmazást a magyar kormánynak és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a nemzetközi politikai fórumokon a migránsokkal kapcsolatos politikáját továbbra is képviselje? Igen, nem. Erről tessék szavazni.

És miután ez a kérdés is megfogalmazódott volna, el lehetett volna mondani, előadásokon, naggyűléseken elmagyarázni, újságokban, tévében-rádióban nyilatkozni, hogy népvándorlás közeledik Európa felé, és erre érdemi választ kell alkotnia a földrészünknek. E válasz kimunkálásához kell a népszavazásban megnyilvánuló felhatalmazás.

Azok azonban, akik a Fidesz kommunikációját irányítják, ezt feltehetően túl bonyolultnak találták ahhoz, hogy négymillió ember megértse. Ezért elkezdtek tőmondatokban riogatni, de azt aztán reggel, éjjel meg este. Sikerült előállítani egy ronda és agresszív kampányt, amitől elég sok embernek elment a gusztusa az egésztől.

*

Ez a ronda kampány tökéletes felületet kínált a ballib ellenzéknek a népszavazás lejáratására. Éltek is vele, és ezzel sok embert sikerült otthon tartaniuk. A történelemben nincs ellenpróba, mégis megkockáztatható, hogy a ronda kampány nélkül akár az érvényesség is összejöhetett volna.

A választók többsége ugyanis a népszavazás céljával továbbra is egyetért. Nem azért, mert Magyarországon eluralkodott az idegengyűlölet, hanem mert tényleg népvándorlás közeledik, és tényleg tenni kell ez ellen valamit.

Ez az oka annak, hogy a mostani kudarc a Fidesznek mégsem fog ártani, sőt már középtávon is emeli a támogatottságát. A választók többsége nem örül annak, hogy érvénytelen lett a népszavazás, nem örül a brüsszeli elit megerősödésének, és végső soron továbbra is a Fideszben látja az egyetlen erőt, amely legalább megpróbált tenni ellene.

Ugyanez a közérzület formálja már középtávon kudarccá azt a sikert, amelyet most a ballib pártok és véleménymondók bezsebelnek. Ma még örülnek, hiszen éppen az történt, amit szorgalmaztak, amiért kampányoltak. Csakhogy néhány hét múlva az emberek már nem erre emlékeznek, hanem arra, hogy ahá, szóval ti voltatok azok, akik elbuktattátok a Fidesz kezdeményezését a népáradás megállítására. A baloldal minél jobban triumfál, annál mélyebbre ássa magát, annál nagyobbra nő az ellenszenv vele szemben.

A népakarattal ugyanis nem jó szembe menni. Bölcsebb dolog felismerni és képviselni – amire Magyarországon egyelőre szinte csak a Fidesz képes. Ez ad neki olyan támogatottságot, hogy még a saját ronda kampányait is túlélje.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr311762303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.03. 09:51:47

Belpolitikailag nme jött össze Orbán célja, nem tudott csapást mérni a ballibekre.

Ami a Fidesznek teljesen jó. Ez ugyanis azt fogja jelenteni: marad a mostani ballib ellenzék mint fő ellenzék, azzal pedig a Fidesz könnyedén el fog bírni 2018-ban. 2018-as jelszónak elég lesz az "Orbán vagy Gyurcsány?" jelszó, s biztos is Orbán győzelme.

Veridicus76 2016.10.03. 10:15:12

Másfelől itt lenne a jó alkalom elgondolkodni a Habony-féle retardált propaganda és a Kubatov-féle mozgósítás milyenségén...

hacsaturján 2016.10.03. 10:24:58

és aszt meg-e teccene tudni mondani, hogy g. nagyné maczó ágnesnek a libidója, az rendbe van-e?

hacsaturján 2016.10.03. 10:27:10

@bircaman maxval szerkesztő:

mán régen meg szerettem vóna kérdezni, hogy kegyed miként védekezik az összesen cca. három neuronjának túlmozgása ellen?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.03. 10:35:00

@hacsaturján:

Balliba gágogást hallgatok pár percig, ez segít.

hacsaturján 2016.10.03. 10:41:10

@bircaman maxval szerkesztő:

a szférák zenéjével akkor mán ne is kísérletezzen!

IdomitottFoka 2016.10.03. 10:49:38

Nem Orbán elvtárs hibája, hanem a goni tanácsadóké..., egy eredeti gondolat esetleg?

GNDL 2016.10.03. 10:51:19

Majd legközelebb ezt illendő lenne úgy csinálni, hogy vagy a Fidesz költsön közpénzből kampányra ugyan annyit amennyire az ellenzéknek lehetősége van, vagy a Fidesz mint kormány tegye lehetővé, hogy az ellenzék is ugyan annyi közpénzt költhessen mint ők. Már csak az esélyegyenlőség jegyében. Mert azért ez (is) vérlázító: 66.media.tumblr.com/ec92848d14ebd64f41290a90dbc3640c/tumblr_oe9av1dej51qbgoyio1_500.jpg

Gondoljatok bármit ennek ellenkezőjéről, de a közpénzek nem a Fidesz és Orbán tulajdona. Minden normális országban a közpénzek ilyen szintű fosztogatásáért fegyházban letöltendő kötél jár. Csak hogy tudjátok mit kockáztattok...

A népszavazás pedig eredménytelen volt, nincs de, ha meg izé... A Fidesz buherálta meg a választási törvényeket, ők emelték ezt az érvényességi részvételi küszöböt a tiltakozások ellenére csak hogy még jobban ellehetetlenítsék az ellenzék népszavazási kezdeményezéseit, most a saját vermükbe estek a fideszes elvtársak. Tessék méltósággal viselni saját baromságaitokat... Mi értelme akkor a kibaszott érvényességi küszöbnek, ha saját jogszabályaitokat szarjátok le magasról?

GNDL 2016.10.03. 10:52:32

@GNDL: ... a népszavazás pedig _érvénytelen_ volt...

Bell & Sebastian 2016.10.03. 10:58:33

@hacsaturján: :D
___

Már bocsánat, de a meghirdetett stratégia kifutása más nem is nagyon lehetett.
A végkifejletben csak kettő elem volt meglepő, a magas elutasítás, a Jobbik vezetésének irányváltását (tudom, dupla birtokos-) nem igazán követi a tagság és népi-urbánus ellentét mélysége. Ami három.

De kicsire nem adunk, a foglalkozás végül csak elérte a célját. Ma van a nyitott mecsetek napja Németországban, tessék ügyelni a lyukas zoknikra, mert nem szép látvány, de van szőnyeg. A végén cipőválogatás nyugdíjasoknak, mint a bugyborgós népi lavór előtt.

Bell & Sebastian 2016.10.03. 11:01:51

@GNDL: Gyenge vigasz, a nem egészen két százalék az erősebb érv. :) Ettől lettünk vezető hír, immáron másodszor. Ezzel szemben egy T-34 -es beindítása hozott akkumulátorral - smafu.

hacsaturján 2016.10.03. 11:10:44

@Bell & Sebastian:

én, kérem szépen, mindehhez nem értek, ráadásul a brüsszeli portás tacskója eccer majnem megharapott. akár tuttam, akár nem.

Bell & Sebastian 2016.10.03. 11:28:08

@hacsaturján: Ha megtámadta az a véreb, maga sem lehet óriástörpe. Az ugye megvan, amikor Törpilla nővé cseperedik, panaszra megy Törp papához, mitől véres a bugyija? Mire az gondosan megvizsgálja és kiadja a verdiktet:

- Neked kitépték a töködet!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.10.03. 13:11:04

@Veridicus76:
Nyilván nagy a felelősségük a fórumokon preventíven hazaárulózó fideszbetegeknek is... :)

tarackos 2016.10.03. 13:28:20

@Hepci: Annak se szok orulni a plebsz ha az urak kozben helikoperrel jarnak lagziba.

2016.10.03. 13:47:04

És most már az idegengyűlölet is el van uralkodva.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.10.03. 13:54:15

"A választók többsége ugyanis a népszavazás céljával továbbra is egyetért. Nem azért, mert Magyarországon eluralkodott az idegengyűlölet, hanem mert tényleg népvándorlás közeledik, és tényleg tenni kell ez ellen valamit."

Na ezért nem beszélhet őszintén a Fidesz kommunikációja. Mert akkor mindenki számára nyilvánvaló lenne, hogy a Fidesz ideológiáját teljesen a volt MIÉP-esek alakítják és az összes szavazó sikongatva elrohanna. A szavazók nem hallhatják meg azt, hogy nemzethalál, nemzetstratégia és háttérhatalom, mert konzumidióta agyacskáik ennek a mély igazságnak a befogadására nincsenek felkészülve.

Csak mi kapjuk itt arcba az ifjúkonzervatívok szálláshelyén azt, amit Csurkáék 25 éve nyomnak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.10.03. 13:54:21

@tarackos:
Sz. Péter beszélt anno luxusbaloldalról, az őszödi villa (és a kamera) előtt állva a vízben, bermudában.
Nagyot fordult azóta a sors kereke, istennek hála. :)
Egyébként meg luxusfeleségek nyilván luxusfeleségjelöltekkel barátkoznak és tehetős-szimpatikus vállalkozókhoz mennek férjhez; helikoptert is használni kell valakinek, mert az állásban is amortizálódik, tehát mindenki megtalálta a helyét a történetben.

annamanna 2016.10.03. 15:01:12

@Hepci: na ja, ha már úgyis számonkérés lesz index.hu/belfold/2016/10/02/fideszesek_akiket_orban_a_szonyeg_szelere_allit/

akkor kérjék számon az érvénytelenséget a propi mini-n, folyton túltolja a biciklit index.hu/belfold/2016/10/03/rogan_es_csaladja_helikopterrel_ment_egy_lagziba/

Gery87 2016.10.03. 15:01:55

Ez a szavazás nem a Fideszről szólt...ez arról szólt hogy mit üzenünk Brüsszelnek, az Uniós elitnek, milyen értékek mellett állunk ki és el akarjuk e dönteni kikkel vagyunk hajlandóak együtt élni:

-továbbra is kussolunk és hagyjuk hogy lefitymálóan Orbán és a Fidesz magánvéleményének és "fasizmusának" kezeljék a migráns ellenességet és retorikát, vagy megmutatjuk hogy EBBEN épp egyetértünk a kormánnyal és mi sem akarjuk őket...."9 millió fasisztázni" meg azért a liberó nyugaton is ciki....és kicsit visszavennének az arcukból!

Szóval aki arra buzdított hogy érvénytelenül vagy igennek szavazzunk az korlátolt, szűklátókörű retardált barom, aki a saját piti pártérdekei szerint buzdít vagy szimplán önerőből hülye.
Pont mint ahogy szerinte Orbánék!
Szánalom.

Ennek a szavazásnak több értelme volt mint a 4 évenkénti "Redvás szendvics vs. Gennyes tus" kérdésnek....
Ez egy valós problémáról szól, mindenkit érintő téma.

De a ballibek ebből is azt szűrték le és kommunikálták hogy "Redvás Szendvics kérdezi, akarje ön hogy..."

Szomorú hogy kevesen mentek el: ebből ugyan az látszik hogy a többség elutasítja a "népvándorlást" és a Brüsszeli dilettantizmust, de sokaknak továbbra is csak a szája nagy és annyira nem képes hogy felemelje a seggét a fotelból...

Reméljük nem utóbbiból indulnak majd ki nyugaton és kezelnek továbbra is bábuként...

Keserű pozitívum azért van benne: az ellenzék megmutatta hogy továbbra is alkalmatlan a nemzeti érdekek képviseletére, pedig Orbán nem tette magasra a lécet....
Szánalmas bagázs!

tarackos 2016.10.03. 15:14:02

@Hepci: Pont, h nem fordult semmit az a kerek csak Koka helyett most Toncsika helikopterezik. A plebs fejere meg tovabbra is hullik a vakolat a mutoben.

GNDL 2016.10.03. 15:21:50

@Gery87: Szerinted pontosan „milyen értékek mellett állunk ki” és melyek azok a „nemzeti érdekek” amelyeket a Fidesz képvisel?

Gery87 2016.10.03. 15:29:31

@GNDL:

Érték? pl hogy nem szarunk bele a törvényekbe, szokásokba, nem gázolunk át országokon, határokon leszarva mindent és mindenkit, nem követelőzünk segélyért és "menedékért" ezer Km-ekre a veszélytől....és ezt nem is hagyjuk senkinek!
stb.

Ez ellen tenni "európai és nemzeti érdek", a Fidesz meg legalább ebben (ha sok másban nem is) az emberek érdekeit képviseli.

annamanna 2016.10.03. 15:37:14

@tarackos: Kóka "Az elnökválasztás előtt a legnépszerűtlenebb politikai személyiség" index.hu/belfold/szzdvg7459
"2008 elején a Hír TV Célpont műsora számolt be először arról, hogy a pártelnök-választáson valamelyik jelölt javára csalások történtek, a csalás tényét interjúkkal és aláírás-mintákkal igazolták. Az évekig húzódó per végére sem derült ki, hogy kinek érdekében követtek el csalást, ezt mindkét jelölt cáfolta." hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3ka_J%C3%A1nos

"A kutatás szerint a mért politikusok közt -33,6 ponttal Gyurcsány Ferenc DK-elnök a legnépszerűtlenebb, de sokan utasítják el Rogán Antal (-25,6) és Lázár János (-20) fideszes miniszterek személyét is."
nepszava.hu/cikk/1103451-orbant-nem-szeretik-de-rogan-es-lazar-sem-nepszeru

Ne tudja senki meg, ha elmegyünk,
Először majd a Holdra érkezünk,
A Holdon leszáll a kofferünk,
S a TV-n keresztül üzenünk,
Hogy egyétek meg a vacsorát nélkülünk.

Magasra száll a helikoffer velünk,
Az egész világ kitárul nekünk,
Felszállunk a nap fölé,
A fényes csillagok közé,
A tejúton végig helikofferezünk.

kerekes pereces 2016.10.03. 15:46:34

@Gery87: Pont a Fidesz szarja keresztbe a saját maga által írt alaptörvényt és annak népszavazási érvényességre vonatkozó rendelkezéseit, amikor azt mondja, ami nem érvényes, az is érvényes.

Ennyit a törvények betartásáról.

GNDL 2016.10.03. 15:50:56

@Gery87: Fent azt állítottad hogy „értékekről” lenne szó, de ezek amiket soroltál nem hagyományos értelemben vett „értékek”. Többnyire a fideszes kampányszlogeneket soroltad, amelyekkel az elmúlt hónapokban gyűlöletet szítottak a társadalomban. Milyen társadalom az, ahol az emberek egymás ellen heccelése, az elesettek és segítségre szorulók üldözése és a gyűlölet valamiféle „érték”?

„hogy nem szarunk bele a törvényekbe”

A törvények tisztelete, betartása és betartatása már társadalmi érték, ennek tükrében mit gondolsz arról, hogy bár a törvény betűje szerint a népszavazás érvénytelen, a kezdeményezők kudarcot vallottak, ők ezt nem így látják, tehát ezt a törvényt nem fogadják el? Más szóval szarnak bele...

„ez ellen tenni "európai és nemzeti érdek"”

Ennyi? A gyűlölet lenne a „nemzeti érdek”?

Tényleg nem tettétek most sem magasra a lécet...

Tata86 2016.10.03. 16:34:30

A Fidesz beletenyerelt a saját kakijába. Röhej a mostani szabályozás!

Mi értelme annak, hogy az ellenszavazatoknak kell szurkolni azért, hogy érvényes legyen egy népszavazás?

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.10.03. 16:54:23

Annyi derült ki (ami a belpolitikai vetületet érinti), hogy Orbán simán választást nyerne most is, ahogy 10 éve mindig.

2017ben pedig indul a választási ktgvetés fidesz módra szóval Orbán most van félidőben, min. 6 év áll előtte.

Ami a külpolitikai vetületet illeti, nem a népszavazás miatt fog elbukni a kvóta és a brüsszeli menekültpolicy, hanem az osztrák elnökválasztás, a francia és olasz választások várható eredménye miatt.

Az ország bukott 15 milliárdot egy közvéleménykutatásra, ez van. A baloldali ellenzék pedig láthatja hogy jó esetben ott tart ahol 2014ben, vagy ott se, teljesen függetlenül attól, ki-kivel fog vagy nem fog össze.

Bell & Sebastian 2016.10.03. 16:54:25

@tarackos: Ugyanmá... edddig mindegyik főcoci azzal járt, oszt ki kifogásolta?

Nem a röpködés a bibi, hanem a kivilágított leszállópályák létesítése és karbantartása, mert többnyire nem nappal van a jövés-menés. Csak meg kell kérdezni Kókát, ki mindenki ült már a gépén?

Bell & Sebastian 2016.10.03. 16:56:54

@Hepci: Ehhez képest elég gyorsan apad a magyarnak mondható terület, akinek nincsen legalább kettő gyereke, az buzi és/vagy hazaáruló.

Netuddki. 2016.10.03. 17:43:45

Gabika! Neked is annyi eszed van mint egy marék lepkének. Ez az egész egy elterelés, hogy ne a lényeggel foglalkozz. Hát, nem is azt teszed.
Nem a migráncsok miatt lesz itt nemzethalál, hanem a teszetosza, tolvaj, bűnöző megélhetési politikusok miatt. Akiket qrvára nem érdekel, hogy itt nemzethalál lesz-e vagy nem, csak a külföldi bankszámlájuk hízzon, amivel kihúzzák még pár generációig...

Netuddki. 2016.10.03. 17:46:41

Az ilyen @Kón Bandit: féle fideszes faszkalopoktól meg hánynom kell! Óh, elbasztunk 15, de inkább 20 milliárdot, kit érdekel bazmeg! Húzzad cigány, egyszer élünk! Nem a mi pénzünk hadd folyjon! Anyátokat, azt!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.10.03. 18:23:03

@Bencsik Gábor:

Maga nem jár Kötcsére? Ez a mostani népszavazási zakó eleve bele volt kódolva a rendszerbe, csak idő kérdése volt, hogy mikor történik meg. És tudták.

magyarido.blog.hu/2010/03/31/a_kotcsei_dilemma_bevezetes

tarackos 2016.10.03. 18:38:35

@Bell & Sebastian: Kokanal mondjuk ugy remlik, igen. De en azt hittem ennek lesze vege. Most meg nem tudom minek lett vege '10-ben.

Bloodscalp 2016.10.03. 18:41:43

@bbjnick: te talán jársz kötcsére? AmÚgy mire gondoltál?

" hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete. "

Haha,hát jó poén volt belinkelned.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.10.03. 18:46:12

@Bencsik Gábor:

"A népakarattal ugyanis nem jó szembe menni. Bölcsebb dolog felismerni és képviselni – amire Magyarországon egyelőre szinte csak a Fidesz képes. Ez ad neki olyan támogatottságot, hogy még a saját ronda kampányait is túlélje." --- írja.

...Orbán (a) 2009. őszi kötcsei beszéd(é)ben magyar észjárásról, centrális politikai erőtérről, az értékviták mellőzéséről és szerény értelmiségről beszélt. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy ezzel a programmal egy fenomenológiai feketelyukat hív létre. Az elmúlt időszak ezt (az aggályt) teljes mértékben igazolta. A kormányzást ugyan senki és semmi nem gátolja --- mivel a kormányzati lépések nemcsak hogy nem vitathatok, de nem is értelmezhetők (ahol nincs értékrend [lásd: a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mint doktriner demokratizmus], ott, ugyan, mi alapján volna megítélhető egy-egy lépés tartalma, célja és minősége, helyessége-helytelensége?) ---, de senki és semmi nem is alapozza meg, nem is támogatja és nem is igazolja. Lassan és biztosan mindent elnyel a fenomenológiai feketelyuk, beleértve magát a kormányzást is...

mandiner.blog.hu/2011/09/06/kerenyi_asztala_ilyen_orszag_pedig_nincs_cclxxxvi/fullcommentlist/1#c14643208

Mondja, @Bencsik Gábor:, a népakaratnak mióta van értékítélete, erkölcsisége? A népakaratot szolgálhatom, de csak saját értékítéletem és erkölcsiségem által. Egyébként a népakaratra hivatkozás csak hatalomtechnika, doktriner demokratizmus.

Tudja, ki írta ezt? (Ha olvasta egy kommentel fentebbi linkemet, tudja.)

„A szocialisták sem a diktatúra idején, sem azóta nem értették meg, amit Bibó leírt az Orbán által is idézett Elit és szociális érzék című művében: 'Abbéli igyekezetünkben tehát, hogy fegyelmezett s az értékesség szempontjából erős ellenőrzés alatt álló eliteket – aminek legjellemzőbb példái a világnézeti diktatúrák egységpártjai – hozzunk létre, teljességgel megfeledkezünk arról, hogy az új elitnek nem elég fegyelmezettnek lennie ahhoz, hogy termékenyen működni tudjon, mert elfogulatlanság nélkül egész működése alig haladhatja túl a külső társadalmi cselekmények vezetését, a puszta hatalomgyakorlást és hatalomdemonstrálást.' Az elfogulatlanság, ami nem egyenlő a semlegességgel vagy a függetlenséggel, olyan erény, ami nélkül az elit nem tudja teljesíteni kultúrfeladatát, azaz azt, 'hogy az emberi élet helyes élésére s az emberi szükségletek mélyítésére és finomítására példákat adjon'. Ehhez viszont új, polgári kultúrpolitika kell, aminek a zászlaján a következő fogalmaknak kell szerepelniük: minőség, szabadság, közösség, hagyomány, örökség.”

L. Simon László, 2010-ben, Orbán 2009-es kötcsei programjával vitatkozva.

Nem az a fő kérdés ugyanis, hogy a Fidesz meddig tud hatalmon maradni --- előbb-utóbb, mint minden politikai erő, amortizálódik és elsüllyed ---, hanem hogy mit hagy maga után!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.10.03. 18:47:46

@Bloodscalp:

Haha, végig kellett volna olvasnod!

Bloodscalp 2016.10.03. 18:48:35

@bbjnick: van akinek még nem világos hogy romokat hagynak csak maguk után?

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 18:54:44

@Tata86:

aki 2011/12 környékén azt merészelte mondani, hogy ezt a szabályozást (is) jobban át kéne gondolni és kevésbé szívózni, az ugye hörrrrr coccilibsiházatárulónak hurrogták le. hát jó étvágyat.

noch dazu a büdös életben nem fogják elismerni a fijugg, hogy a törvényi háttéren túl az igazi baj a GECI stílus és nyomulás. ha a jelenlegi szabályozás mellett is mondjuk kopaszbuli helyett inkább összerakják a kvótát a szoci vasárnapi boltzáras kérdéssel, akkor simán megvan mindkettőre érvényesen az eredmény és megspórolunk 1 év szánalmas botránysorozatot. vagy persze nem kellett volna - mandit is beleértve - a csapból is migrimigrimigri témát rikácsolni a nap minden percében, besokkal a jónép és hozzászokik, eltompul a folyamatos hergeléstől, elereszti a füle mellett.

végül pedig amit a cikkíró is full kreténben tol, még mindig, csakazértis: szinte fenyegető "nem merj a TÖBBSÉGGEL szembemenni" bolsi retorika. hát a többség otthon maradt.

de sebaj, majd úgyis az lesz a nagy önkritika vége, hogy mindenkimásahibáshajráviktohoooor, brühühü

prrrutty!!!!

Bloodscalp 2016.10.03. 18:55:49

@bbjnick: minek linkeled ha utána idezel is?amit én idéztem abból is látható hogy semmit nem gondolt komolyan

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 18:57:10

@Bloodscalp: romok? azért pölö tarlóspista minden hibával is milliószor jobb dömszkidinkánál, de sebaj, majd csakazértis lecserélik valami nyáladzó tulokra, a forradalom csak az ájulásig hű kreténeket és tolvajokat tűrheti.

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:05:01

@tarackos: Ugyanmá, amikor elvitték magukkal (franc se emlékszik hová, talán Hongkongba) Kókát, nagyon fontos diplomáciai küldetésre, akkor ott pont magángép-kiállítás is volt. Ez vagy 4-5 éve lehetett, azóta tudom, hogy valamelyiknek van egy, de az nem biztos, hogy pont az űrlény-bucisnak.

Bloodscalp 2016.10.03. 19:05:36

@Herr Stacheldraht Leger: azt mondod? Miközben pénzt kunyeral és felelősséget hárítani tud csak?és taxisok randaliroznak Pesten? Demszkynek ott volt a 4esM, de ezek egy olimpianyi pénzt akarnak elsíbolni

GNDL 2016.10.03. 19:07:39

@Herr Stacheldraht Leger: "tarlóspista minden hibával is milliószor jobb dömszkidinkánál"

Miben?

Bloodscalp 2016.10.03. 19:09:19

@Herr Stacheldraht Leger: amúgy tarhálossal nem az a gond hogy nem elvű, jó katona ő...A pénzen vitázik csak lézerrel

GNDL 2016.10.03. 19:09:23

@Herr Stacheldraht Leger: Tipikus... flesselt... kólára gyanakszom, majd szétdurrant a feje. :)

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:09:52

@Herr Stacheldraht Leger: Szerintem Merkel hamarabb kirepül a szaros fészkéből, mint Orbán. Szidjuk a mienkét, de a Mádám ami kárt okozott, az ettől annyira van, mint Lepisinszkától Besszarábia.

GNDL 2016.10.03. 19:14:06

@Bloodscalp: Demszky a nulláról lett főpolgi (mármint hogy előtte semmi ilyesféle tisztség), de Tarlós Cucu okozott nem kevés kárt Óbudán... lásd a Római partot és az ártérbe osztogatott építési engedélyeket...

Ugyan az a posztkomcsi geci mindkettő egyébként...

Bloodscalp 2016.10.03. 19:14:34

@Bell & Sebastian: csúnya rossz Merkel, hess hess

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:16:58

@GNDL: Nyöhehe. Self made man, mi? Meg a támogatói, napnyugaton. :D

@Bloodscalp: Az van éppen.

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:19:31

@bbjnick: A fába szorult férgek utolsó segélykiáltása. Még két százaléknyi sincsen belőlük, de azért dunsztolnák a Nagyit.

GNDL 2016.10.03. 19:19:31

@Bell & Sebastian: Mi bajod, vén munkásőr?! :)

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:20:48

@GNDL: De láttam már, az számít?

Bloodscalp 2016.10.03. 19:22:03

@bbjnick: nocsak elfogytak a viktoréltető írásaid? ☺3.3 millió embert nem hagyhatsz cserben

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 19:26:31

@GNDL: ha nem a holt háta mögött élsz, elég nyilvánvaló. bkv járműállomány, közterek stb. messze jobbak, olimpiát ugyan nem síbolt dömszkíj, cserébe az ingatlanokat faszán elkótyavetyélték. meg leginkább semmit se csinált, most meg hisztizik, hogy bezzegazőidejében. nem egészen véletlenül tudott pistabácsi újrázni a nem éppen finesszbarát budapesten. ja, és a tarlós többet pofázik vissza a saját kormányának, mint anno a műfogsorkirály ill. horvát pacisnyaralója sincs (mibű is?)

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 19:29:37

@Bell & Sebastian: mutti magyar politikus? ja nem? akkor foglalkozzon további sorsával a saját dájcs választója, itt a gázszerelő kft okoz több rezsirablást.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 19:32:19

@GNDL: nulla is maradt. ártéri faölelgetéshez képest a teljes körutat hazavágó westend féle engedélyek vajonmi?

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:34:22

@Herr Stacheldraht Leger: Erre meg azt mondtam, rendszerhiba, ezzel markolják a tökét a regnáló Sauführernek. Ezek meg elteszik és fityiszt mutatnak.

Találjanak ki mást, de nem fognak.

tarackos 2016.10.03. 19:36:14

@Bell & Sebastian: Szoval ha jol ertelek, ha lehamozzuk a lufirol a maszlagot, nem a hortobagyi puszta illata csap mellbe hanem a kolesen erlelt jobbagyfing? Vagy egy olajos halas, parizeres, lapos, prolifing? Neatan egy mix, az oltozo szaga?

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:39:15

@Bloodscalp: Pontosan hol is éltette Viktort? Éppen azt mutatta meg, mibe vásik bele a foga Viktornak. Mert nem figyelt rendesen oda a Biboldó Kollégiumban, mit mond a Utolsó Gondolkodó Kommunista Gondolkodó.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 19:39:58

@Bell & Sebastian: keep calm aaaaand... jó lesz.

GNDL 2016.10.03. 19:41:33

@Herr Stacheldraht Leger: „bkv járműállomány, közterek stb. messze jobbak”

Hát, hogy jobbak lennének, mondjuk a közterek... gondolom a tavaszi 20+ fokban is grillsütőként funkcionáló Kossuth térre gondolsz, vagy az elcseszett Széll Kálmán térre ami elvesztette „közösségi tér” funkcióját... vagy lásd a horror Bartók Béla utat így hirtelen, vagy pontosan mire is?! A háromszor-négyszer átadott Várbazárra, ami már rohad... vagy?! :)

A ráköltött (erre elkúrt) közpénzek függvényében Tarlós nagyobb károkat okozott 6 év alatt mint Demszky 20 év alatt... de ez nem véletlen, a Fidesz ebből a szempontból (inkompetencia, korrupció) nagyjából csak annyiban különbözik az SZDSZ-től, hogy pofátlanabbak... de itt aztán több nagyságrendnyi a különbség Orbán és bűntársai javára. :) Mindegy miről van szó, csak túrják fel, újítsák fel, ha kell 2-3 éven belül többször is (olyan beruházásokról van szó amelyeknek apróbb karbantartásokkal 15-20 évig kéne kibírnia), a legjobb módja a korrupt holdudvar lopott közpénzekkel feltőkésítésének az az építőipari beruházás... ott nem csomag nyomtatópapírokat lopnak, meg szerszámkészletet, hanem a már jól ismert felülárazásokkal több milliárdokat, tízmilliárdokat, projektenként... aztán a kutya nem tudja megmondani, hogy az a 300 milliós aszfalt festés egyébként 3 millióból kijött volna...

„cserébe az ingatlanokat faszán elkótyavetyélték”

Abban mindig a helyi szocialista/fideszes kiskirályok voltak a menők, lásd Rogán...

„nem egészen véletlenül tudott pistabácsi újrázni a nem éppen finesszbarát budapesten”

Persze, hogy „nem véletlenül”, 2010 óta nagyjából minden választási kampánynak így oszlik a költségkerete: 66.media.tumblr.com/ec92848d14ebd64f41290a90dbc3640c/tumblr_oe9av1dej51qbgoyio1_500.jpg

Adj nekem 15 milliárdot, te leszel a polgármester... :)

„a tarlós többet pofázik vissza a saját kormányának”

Szóval még ezt is beszopod... menthetetlen vagy...

GNDL 2016.10.03. 19:42:52

@Herr Stacheldraht Leger: „ártéri faölelgetéshez képest”

Aminek következtében most akarják letarolni mobilgátakkal a Római partot... ökológiai katasztrófának nálatok hogyé' megy mostanában az árfolyama?

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:43:31

@tarackos: A Hortobágy legutóbb tehénszaros volt, amikor láttam, parfümöt meg a moziban fújkáltak, amikor még 3D -s perecet is osztogattak.

Ha szemből jön a vonat, a libsik felugrálnak?

Bell & Sebastian 2016.10.03. 19:46:22

@Herr Stacheldraht Leger: Függesszék fel púnijós kifizetéseket és építsék vissza a gyárainkat, üzemeinket.

Korrupció vagy halál?

Bloodscalp 2016.10.03. 19:48:26

@Bell & Sebastian: pff ha néha ránéztél a hülyeségeire akkor tudhatod hogy gyakran az elmúlt8évben

Folyamatosan mondja a tutit,ez a másik amit bírok benne

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 19:57:29

@Bell & Sebastian: láss túl uckermarkon

tarackos 2016.10.03. 19:58:30

@Bell & Sebastian: En spec szeretem a friss szalma, tragya kombot. Nem voltam meg 3D moziban, sztem faszsag.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 19:59:17

@GNDL: ójaj, a brazil dzsungel irtása is kismiska ehhez képest

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 20:02:46

@GNDL: ó bezzeg a 20 éven keresztül saját mocskában pácolódó terek, az már világváros építés, ihaj! nyihahaha csinálhatta volna jobban a progresszió, miért is nem sikerült? szar ügy.

GNDL 2016.10.03. 20:05:16

@Herr Stacheldraht Leger: Jobban csinálták: nem csinálták. :) Az okozott károk és elherdált közpénzek tekintetében ez volt a "kisebbik rossz"... csak hogy te is megértsd.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 20:07:48

@GNDL: városligettel sem csinált semmit 20 évig demszki, bonyolult dolog ez a parkrendezés. ja amúgy 2006 előtt nem volt rogántóni, gondolom david copperfield tűntette el a belvárosi ingatlanvagyont azelőtt.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.03. 20:09:17

@GNDL: szóval 20 évig semmit se csinál, eltűnik az ingatlanvagyon, eltűnik a pénzbő évek kasszája, de ez a kisebbik rossz. már csak a szavazóknak kéne megmagyaráznod.

Gery87 2016.10.03. 20:15:33

@kerekes pereces:

És én a Fidesz vagyok nyomi?
Nem, én a magam nevében szavaztam...

De szövegértelmezni sem sikerült a leírtakat...fuss neki még egyszer...

GNDL 2016.10.03. 20:27:30

@Herr Stacheldraht Leger: "már csak a szavazóknak kéne megmagyaráznod"

Akik többségükben nálad is ostobábbak? :) Kösz, nem kérek belőletek, ezzel a több évtizedes egymásra mutogatással basztátok szét az országot... most már egyétek egymás szarját, jó étvágyat hozzá...

Gery87 2016.10.03. 20:29:51

@GNDL:

"Fent azt állítottad hogy „értékekről” lenne szó, de ezek amiket soroltál nem hagyományos értelemben vett „értékek”. "

De, ezek pont hagyományos értékek és azokhoz kapcsolódnak...nem liberó, önfeladó,
álomvilágban tocsogó, hippi lázálmok...

"Többnyire a fideszes kampányszlogeneket soroltad, "

Jó tudni, kár hogy szerinted csak fideszes és nemfideszes nézőpont létezik...idióta.

"Milyen társadalom az, ahol az emberek egymás ellen heccelése, "

A baloldal mit csinált? Hülyeségekre buzdított.
Egy értelmes érvük nem volt, csak annyi tudtak felböfögni már megint hogy "fujj Orbán...amit Orbán mond az mindig rossz"...meg szavazz érvénytelenül...

Ha ők jönnek ki jól belőle akkor a népszavazás maga a demokrácia csúcsa, ha ellenükre van, akkor meg kormánypárti propaganda és pénzkidobás....

ha az lett volna a kérdés hogy mennyi 2+2, és a Fidesz szerint 4, akkor az 5-re buzdítottak volna....ennyire komolyan vehetőek ezek...

"az elesettek és segítségre szorulók üldözése és a gyűlölet valamiféle „érték”?"

Ja, Szíriában, Afganisztánban elesik és itt érnek földet...jó vicc.
Szokásos közhelyes marhaság.

" mit gondolsz arról, hogy bár a törvény betűje szerint a népszavazás érvénytelen, a kezdeményezők kudarcot vallottak, ők ezt nem így látják, tehát ezt a törvényt nem fogadják el? Más szóval szarnak bele..."

Kudarcot vallott jogilag, de a többség a NEM-re szavazott és ezt is látni kell.....

"Ennyi? A gyűlölet lenne a „nemzeti érdek”?"

Ezt ki mondta? én nem, ezt csak te hajtogatod nyomi.

"Tényleg nem tettétek most sem magasra a lécet... "

Te nagyon hülye, miért keversz engem bele a Fideszbe?

Ha csizmát hordok, vagy bajszos vagyok akkor náci vagyok mert Hitlernek is volt, a vegák is mind nácik?....ez a logikád te pöcs? baromállat.

Ha történetesen egyetértek valamiben a kormánnyal akkor full fanatikus elvakult fideszes vagyok? szerencsétlen!
Ez a politikai kultúra....szánalom bazmeg.

Philip F. Queeg 2016.10.03. 20:34:10

@GNDL:

"...2010 óta nagyjából minden választási kampánynak így oszlik a költségkerete: 66.media.tumblr.com/ec92848d14ebd64f41290a90dbc3640c/tumblr_oe9av1dej51qbgoyio1_500.jpg "

No, ahogy hallom, azért abból a kevésből is sikerült "valamit" kihoznia az ellenzéknek. És ezek szerint, ha több pénzük lett volna, talán még az igenek mellett is mertek volna kampányolni. Az egészben csak azt sajnálom, hogy most, így a nagy győzelem után, nem lehet azzal turnézni a tévé műsorokban, hogy a nagy ellenszél miatt nem lehet nyerni, és ezért nem tudunk később sem.

Philip F. Queeg 2016.10.03. 20:37:10

@GNDL:

Pedig ezt ilyen könnyen nem lehet megúszni. Akinek ilyen remek meglátásai és éles szeme van, mint neked, annak biztos jó ötletei és majdnem kész cselekvési terve lehet az ostobákkal nehezített verzió esetére is.

Virág et. 2016.10.03. 20:41:31

Akkor is nyerünk, ha veszítünk! :)

Gábor, miért ugrik be nekem erről ugyanaz a Baghdad Bob, mint Tótának? Le kéne tudni nyelni, hogy túltolták. Olyan szinten hülyének nézték az embereket, ami már visszaütött. Ebből az egészből csak annyi biztos, hogy van uszkve 3 millió, aki szereti, ha hülyének nézik. Minden más csak agyalás, hogy rövid-közép-hosszútávon ki hogyan jár. Meg wishful thinking. Rajtad sem áll jobban az a bizonyos szürke pulóver, csak a vágyaidat írod ide, abból meg magában még nem lesz bölcsesség.

Majd meglátjuk, ki és mit tud ebből kihozni. Akár még igazad is lehet. Vagy a Fletónak is igaza lehet. Ami ma biztos: ezért a pofonért helybe mentek a fiúk.

GNDL 2016.10.03. 20:47:32

@Gery87: „ezek pont hagyományos értékek és azokhoz kapcsolódnak”

Akkor sorold már ezeket az értékeket. :) Aztán majd megvitatjuk... de egyelőre csak fideszes kampányszlogeneket soroltál, említem még egyszer.

„nem liberó, önfeladó, álomvilágban tocsogó, hippi lázálmok”

Fideszes kampányszlogenek, megint... Lesz ma még önálló gondolatod is? :)

„kár hogy szerinted csak fideszes és nemfideszes nézőpont létezik”

Számtalan nézőpont létezik, de te csak a fideszes primitív kampányszlogeneket tudod hajtogatni.

„A baloldal mit csinált?”

Nem tudom melyikre gondolsz, én jobboldali vagyok, tőlem a Fidesz is balra van. A baloldal mindig hülyeségeket csinál Magyarországon, Fidesz, MSZP, DK, MSZMP apátokfasza, mindegyik. :) Több évtizede...

„Egy értelmes érvük nem volt”

Mindenkinek volt számomra „értelmes érve”, de tekintve hogy már a fideszes alaptörvény betűje szerint sem lehetett volna ezt a népszavazást megrendezni, így számomra csak az tűnt „értelmes érvnek” ami az érvénytelen szavazást és a bojkottot említette.

De nem erről volt szó fentebb, hanem „értékekről” és „nemzeti érdekről”... ami már világos, számodra egészen mást jelent mint számomra. Neked csak a gyűlölet egyfajta „érték”, elfogadom, de sosem fogom megérteni...

„ők jönnek ki jól belőle akkor a népszavazás maga a demokrácia csúcsa”

Politikailag azok jöttek ki jól akik az érvénytelen szavazatra és a bojkottra buzdítottak. Próbáld feldolgozni.

„ha az lett volna a kérdés”

Nem tudjuk, „mi lett volna ha”... te sem tudod. Ez egy tökéletesen felesleges megjegyzés volt a részedről, eddig is ostobának tűntél, nem kell ezt állandóan bizonygatnotok. :)

„Ja, Szíriában, Afganisztánban elesik és itt érnek földet”

Szívesen kipróbálnám veled és a kedves családoddal, hogy felrobbantom a házad, majd amikor menekülsz a romok közül még sortüzekkel üldözlek, kíváncsi lennék te meddig menekülsz...

„Kudarcot vallott jogilag”

Ennyi. Nincs „de”...

„Ezt ki mondta?”

Te... belesétáltál a csapdámba, nem véletlenül kérdeztem rá az értékekre és hogy szerinted mi a „nemzeti érdek”. Nem a gazdaság versenyképességét említetted, nem a békét és nyugalmat, nem a nyugdíjrendszert, az időskor biztonságát, az egészségügy széleskörű és biztonságos hozzáférését, nem a családoknak és a fiataloknak megfelelő európai életszínvonalat... hanem a gyűlöletet.

„miért keversz engem bele a Fideszbe?”

Mert ahogy fentebb említettem, ha önálló gondolatok híján csak és kizárólag a fideszes ostoba és irracionális kampányszlogeneket tudod szajkózni, akkor máshová nem tudlak sorolni... :)

„csizmát hordok, vagy bajszos vagyok akkor náci vagyok mert Hitlernek is volt”

Említem még egyszer, ha bármiféle emésztés nélkül böfögöd fel a fideszes szlogeneket, akkor ez történik veled. Tudod, ha úgy hápogsz, úgy totyogsz, és még úgy is nézel ki, akkor az vagy, hiába is tiltakozol ellene...

„történetesen egyetértek valamiben a kormánnyal akkor full fanatikus elvakult fideszes vagyok?”

Ha történetesen a legostobább propagandájuknak dőlsz be, akkor tényleg menthetetlen vagy...

„Ez a politikai kultúra....szánalom bazmeg.”

Tényleg szánalmasak vagytok. Nem véletlenül menekülnek előletek fiatalok százezrei...

GNDL 2016.10.03. 20:52:08

@Philip F. Queeg: „ezek szerint, ha több pénzük lett volna, talán még az igenek mellett is mertek volna kampányolni”

Azt nem tudom hogy ők mit csináltak volna ennyi pénzből, mert valljuk meg őszintén a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségeik tizedét sem képesek kihasználni a kedves ellenzéki pártok. :) A Fidesz sem, teszem hozzá, de azért a 100-150-szeres különbség a kampánybüdzsében jelenleg elég döntő tud lenni...

Én 15 milliárdból pár hét alatt el tudnám intézni akár a kormányváltást is, még úgy is ha te mondod meg kit juttassak kormányra. :)

„biztos jó ötletei és majdnem kész cselekvési terve lehet az ostobákkal nehezített verzió esetére is”

Ja, hát én személy szerint egyáltalán nem bízok abban, hogy Magyarország valaha is képes lesz felzárkózni Európához, elsősorban a többségükben elképesztően buta állampolgáraik miatt, így megoldottam egyénileg. :)

Philip F. Queeg 2016.10.03. 20:58:14

@GNDL:

"Én 15 milliárdból pár hét alatt el tudnám intézni akár a kormányváltást is, még úgy is ha te mondod meg kit juttassak kormányra."

Nem mondod?!
Most csak felvágsz, mert nagyon ki tudnék tolni veled, ha azt mondanám, hogy Fekete Pákót és a Nagy Nemzeti Didi Pártot kell hatalomra segítened.
Pláne ezek után:
"Ja, hát én személy szerint egyáltalán nem bízok abban, hogy Magyarország valaha is képes lesz felzárkózni Európához, elsősorban a többségükben elképesztően buta állampolgáraik miatt..."

"...így megoldottam egyénileg..."

Kibic vagy...és biztos bukta már ultit a tanácsaid miatt.
:)

Pelso.. 2016.10.03. 21:05:01

@Bell & Sebastian: úniós lé felfüggesztése, gyárak vissza, - háborogjon csak, majd jól ráküld magára valakit a hazai elitünk.

Szindbad 2016.10.03. 21:14:48

Azt hiszem az eredmények megint megerősítették, hogy mennyire reménytelen ország ez, és nem is lesz jobb sose, 3.2 millió Orbán szavazó bármikor kétharmadot ad Orbánnak. Ideje komolyan elgondolkodni azon, hogy fájó szívvel, de itt hagyjam ezt a gyönyörű országot.

GNDL 2016.10.03. 21:20:36

@Philip F. Queeg: „nagyon ki tudnék tolni veled, ha azt mondanám, hogy Fekete Pákót és a Nagy Nemzeti Didi Pártot kell hatalomra segítened”

Fekete Pákó nagyjából ugyan azon az intellektuális szinten mozog mint Orbán (5-6 szinttel feljebb mint például Kósa), azzal a különbséggel, hogy Fekete Pákó kevésbé megosztó mint Orbán, a lakosság nagyobb része nem utasítja el egyből, képesek mindketten velőt rázó ostobaságokat nyilatkozni, ráadásul ahogy Fekete Pákót imádja a bulvármédia, ő is ugyan úgy imádja a bulvármédiát tehát nem zárkózik el a nyilvánosság elől, szemben Orbánnal. Szóval vele csak megkönnyítenéd a dolgot, mondjuk azzal tetted volna magasra a lécet ha azt mondod legyen újra Gyurcsány... mert az tényleg kemény dió lenne. De 15 milliárdból... simán... :)

A gond a „Nagy Nemzeti Didi Párttal” lenne, ilyen tudomásom szerint még nincs és ismerve a fideszes Kúria szervilizmusát, lenne pár „gondjuk” a párt bejegyzésével. Lásd még a kétfarkúakat, akiknek addig-addig szabotálták a pártként való bejegyzését amíg nem tudtak indulni 2014-ben a választáson... pedig lásd a mostani népszavazást, igény van rájuk.

De elsősorban nem is a jelölt személye lenne a lényeg. A Fidesz-KDNP az elmúlt években felrúgott minden erkölcsi, etikai, és nem mellesleg jogállami normát „saját politikai üzenet népszerűsítése” céljából. Abból kell kiindulni velük szemben, hogy csak a saját eszközeikkel az általuk kialakított (de senki által el nem fogadott) játékszabályokkal lehet őket legyőzni. Tehát én olyasféle kampányokra gondolnék elsősorban, amelyeknek az a vége, hogy fáklyás tüntetések után a fideszes politikusokat a hajuknál fogva rángatják ki az égő házaikból... és erre a 15 milliárd bőven elég lenne, ráadásul a kormány egészen biztosan megbukna. Hangsúlyozom még egyszer: ezek még mindig a fideszes játékszabályok szerint mennének...

„Kibic vagy...és biztos bukta”

Lásd A. J. Finkelstein... ő is kibicként tolja... :)

Philip F. Queeg 2016.10.03. 21:29:21

@GNDL:

"Lásd A. J. Finkelstein... ő is kibicként tolja..."

Van és várható az a pénz ami után ő már nem kibic, hanem egy hangyányit érdekelt.

Ez viszont némileg kibontva, kifejtve érdekelne:
"...mondjuk azzal tetted volna magasra a lécet ha azt mondod legyen újra Gyurcsány... mert az tényleg kemény dió lenne."
Mármint azért, mert miért is lenne ez kemény dió?
Ha: "De 15 milliárdból... simán..."

GNDL 2016.10.03. 21:33:17

@Philip F. Queeg: „ami után ő már nem kibic, hanem egy hangyányit érdekelt”

Hát ha a szokásos 8-12%-os részesedés a jussa az összes költségből, akkor az szép summa a Fidesz-KDNP évi átlag 20-25 milliárdos kizárólag kampánybüdzséjéből. :)

„Mármint azért, mert miért is lenne ez kemény dió?”

Mert Orbánnál is megosztóbb, és Pákónál is butább, ami azért nem kis teljesítmény. :)

Bloodscalp 2016.10.03. 21:34:11

@bbjnick: ezt sokéve már megbeszéltük, biztos nem emlékszel☺
Apám nem volt komcsi,te meg.. .hmm
Családozunk? ☺

Philip F. Queeg 2016.10.03. 21:39:59

@GNDL:

:DDD

Oké, de azért mégiscsak érdekel, hogy megosztó és butácska jelöltünk miként válik 15 milliárd hatására alkalmas és megválasztott vezetővé.
Mert azért a kétfarkúak sem ugatták le a holdat az égről.

GNDL 2016.10.03. 21:41:15

@Philip F. Queeg: Azt hittem az jobban fog érdekelni, hogyan lehet elérni hogy a fideszes politikusokat a hajuknál fogva rángassák ki az égő házaiból...

GNDL 2016.10.03. 21:47:27

@Philip F. Queeg: Ezt meg már elég világosan látnod kéne... Gyűlöletkeltés. Működik.

Philip F. Queeg 2016.10.03. 21:55:40

@GNDL:

Valami tudományosabbra gondoltam.
:)

GNDL 2016.10.03. 21:58:24

@Philip F. Queeg: Említettem, hogy a Fideszt csak a saját szabályai szerint lehet legyőzni. Ha jössz itt demokratikus értékekkel, erkölcsi hozzáállással, etikai normákkal, akkor az eleve elbukott, mert a fideszes elvtársak már rég felrúgták ezeket a szabályokat...

Philip F. Queeg 2016.10.03. 22:08:38

@GNDL:

Hát ha nem nagyon sikerül kilépni a Finkelstein árnyékából, akkor nem is nagyon sikerül "jobbat" alkotni.
Az "alkotó" itt csak arra lehet büszke, hogy ez a kupac az én művem.
A polgár meg gondolkozhat, hogy vajon mire gondolhatott a művész, mert büdösnek ez is büdös, de állítólag van művészi értéke.
:)

GNDL 2016.10.03. 22:19:17

@Philip F. Queeg: „nem nagyon sikerül kilépni a Finkelstein árnyékából”

Nézd, térjünk vissza ide mert ez az alapja ennek a beszélgetésnek: 66.media.tumblr.com/ec92848d14ebd64f41290a90dbc3640c/tumblr_oe9av1dej51qbgoyio1_500.jpg

Próbáld ennek a „művészi értékét” megérteni...

Philip F. Queeg 2016.10.03. 22:26:28

@GNDL:

Igen, mondhatni művészi az, amit az ellenzék ebből kihozott. Ékes példája annak, hogy a pénz nem minden.
De te ennek ellenére Finkelstein csapatának filozófiáját vallod. Pont egy vesztes meccs után. Zseninek születni kell, de nem kell abba beletörődnöd, hogy csak egy egyszerű iparos vagy a bajnoki címre törő csapatban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.10.03. 22:31:26

@Bloodscalp:

Családozhatsz, de velem biztosan nem fogsz. Erre utaltam fentebb is: az érzelmid hullámzásaira nem vagyok kíváncsi. Ha témával kapcsolatos észrevételed van --- ha nekem címzed --- elolvasom, a lelki életed nem érdekel.

Bell & Sebastian 2016.10.03. 22:37:13

@Szindbad: Ez hogy a túróba jött ki? Nem inkább a 45 százalék 2%-a itt a probléma, amely erősítővel se több 10 százaléknál?

Mert kissé felülreprezentáltak, szerintem.

S=klogW 2016.10.04. 00:23:03

Ha eccer vki megírja a fityisz történetét, az alcím

A legkisebb rossz pártja

lehetne. Ezépp illene a magyar narancssághoz.

Szindbad 2016.10.04. 00:27:48

@S=klogW: Ezzel egyetértek, csak egy apró változtatást eszközölnék az alcímen: legkisebb -> legnagyobb.

Gery87 2016.10.04. 00:41:37

@GNDL:

"egyelőre csak fideszes kampányszlogeneket soroltál, említem még egyszer."

Nem tehetek róla hogy annyira agyalágyut vagy hgy szerinted minden fideszes szöveg ami a NEM mellett áll ki!
Szerintem már pusztán a magyar nyelv használata elég ahhoz hogy fideszes legyen valaki a szemedben.

"De nem erről volt szó fentebb, hanem „értékekről” és „nemzeti érdekről”... "

Nemzeti érdek pl hogy a migránsokat ne hozzák ide...vagyis pl a kvótaellenesség.

"ami már világos, számodra egészen mást jelent mint számomra. Neked csak a gyűlölet egyfajta „érték”, elfogadom, de sosem fogom megérteni...""

A NEM-ben mi a gyűlölet?
olvastad a szavazólapon feltett kérdést egyáltalán?
Abban mi a gyűlölet hogy én akarok dönteni arról kikkel akarok egy közösségben élni?
Uniós állampolgárként pedig hogy milyen európát akarok?

"Szívesen kipróbálnám veled és a kedves családoddal, hogy felrobbantom a házad, majd amikor menekülsz a romok közül még sortüzekkel üldözlek, kíváncsi lennék te meddig menekülsz..."

Hát nem egy másik kontinensre segélyért kuncsorogni az biztos, hogyha a szomszéd állam már biztonságos...
ennyi erővel az egész harmadik világ jöjjön ide Európába, mert itt jobb....és belátható időn belül máshol szarabb lesz..
Ezt a gyökér migránssimogató gondolatmenetet sose fogom megérteni...

Gery87 2016.10.04. 00:53:06

@GNDL:

"Nem a gazdaság versenyképességét említetted, nem a békét és nyugalmat, nem a nyugdíjrendszert, az időskor biztonságát, az egészségügy széleskörű és biztonságos hozzáférését, nem a családoknak és a fiataloknak megfelelő európai életszínvonalat... "

Ezek pont akkor maradnak meg európai értéknek és valóságnak, ha a migránsokat távol tartjuk!

Európa arról szól(t) hogy aki megfelelő, piacképes és keresett tudással és nyelvismerettel bír, az szabadon munkát vállalhat és uniós állampolgárként szabadon utazhat az unióban!
Nem arról hogy Habib fogja magát és beslisszan papírok nélkül, képzettség nélkül, hívás nélkül a határok tucatjain át, leszarva a törvényeinket és szokásainkat!
És leszarva hogy mi mit szólunk ehhez!
Ilyen ember nem kell ide!

Ha ide akar jönni, akkor legyen piacképes, nekünk kellő szaktudása, nyelvismerete...keressen állást és ha alkalmazzák akkor megkapja a vízumot...tartsa be a törvényeket és fogadja el, tolerálja szokásainkat életmódunkat!

Menedékkérelmet meg akármelyik európai állam követségén lehet kérni....csak ugye akkor nem lennéne itt milliók...

Én ezek nélkül nem juthatok be se Szíriába, se az USA! És nem látnak szívesen! Kibasznak mint macskát szarni....
ha nekem ezek feltételek, és jogosan, akkor rájuk is vonatkozzon!

S=klogW 2016.10.04. 01:01:15

@Szindbad: te dugj csak szegfűt a seggedbe

picur3ka 2016.10.04. 01:23:22

@Szindbad:

Hogy illatos legyen és oda lőjjenek.

picur3ka 2016.10.04. 01:32:21

@Szindbad:

Te szoktad a bölcsészeket hülyézni, de 2.1 millió stabil szavazó bázisa van a Fidesznek. Ez nem ad akármikor kétharmadot, de jelentős választóbázis ahhoz, hogy elhanyagolni, nélküle kormányt alakítani egy darabig nem lehet. És ez jól van így.

Ez ma már nem gyönyörű ország és csak jót fog tenni az újjáépítéséhez, ha minden szélbalos marha, aki tönkretette, legalább eltűnik belőle.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.04. 05:17:57

@Szindbad: ójaj, a választók 40%-a szigorú bevándorláspolitikát szeretne? csak nehogy az usa-ba menekülj, mert ott az ennél is keményebb trump most éppen 44%-on áll. vagy angliába, ahol 70% fölötti részvétellel 52 % döntött a merjünk magunk lenni opció mellett. stb. ójaj. micsoda szörnyű országok mindenütt. brühühü.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.04. 05:23:33

@GNDL: ójaj, fránya bőgatyás-pálinkás magyarok körében nem piacképes a fotelból okoskodó globalistakultista éceszgéberség. bojjzactó.

Bell & Sebastian 2016.10.04. 11:02:56

@S=klogW: Ez a pályázgatás valamiért nem divat Nyugaton, sosem láttam még, hogy ingyen pénzt szakítana valami csókos. Vannak persze lehetőségek, támogatások, könnyítések, de ezek mindenkire vonatkoznak, aki akar, lehajol érte, aki pedig lusta vagy büszke, az így járt.

Elvettem a helyi népfőiskola oktatási programját a következő szemeszterre, ami alig vaskosabb egy járási telefonkönyvnél, van itt minden, szinte ingyen, csak győzze az ember szabadidővel. Az se igaz, hogy hülyébbek az átlagnál, kivétel az amerikai, az lődözni jobban szeret bársonyos szőrű állatkákra.
___

Nem igen látom én azt, mitől lesz itt magának belátható időn belül egymilliós fizetése? Mert sajnos se nem főorvos- se nem törvénycsűr- se nem politicus származású, ezért aztán egyelőre kilátástalan törekvésnek tűnik vágyainak maradéktalan beteljesítése.

Ha beérné egy stanecli savanyú cukorkával is, mint József Attila, akkor legalább a ballibsik jól megélnének a hagyatékából, de a jólét még így is elkerülné. Jól ki van ez találva.

Szindbad 2016.10.04. 11:19:25

@picur3ka: De hát romlik a közoktatás minősége, diplomások lelépnek, nincs munkaerő, a nyugdíjrendszer is súlyos problémákkal küzd, az egészségügy semmit sem javult. Az EU-s támogatások és a külföldön dolgozók hazautalt pénze (3%GDP) miatt nincs itt recesszió.

Miért jó az az országnak, ha itt hagyom? Megspórolom azt, hogy lelőjjetek, vagy miért?

Milyen országot akartok felépíteni nélkülem?

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.04. 21:28:11

@Szindbad:

"Megspórolom azt, hogy lelőjjetek, vagy miért?"

nem kell aggódni, kelet európaiakat pillanatnyilag csak angliában divatos lincselni

picur3ka 2016.10.05. 01:26:39

@Szindbad:

Egyszerű, előző hozzászólásomból is következtethető oka van. Nem tiltakozol és teszel ellen a megjavításának.

picur3ka 2016.10.05. 01:30:01

@Herr Stacheldraht Leger:

Ne butáskodj! Mióta migránshad van, mindenütt, minden fehért divatos lincselni.

picur3ka 2016.10.05. 01:43:18

@Herr Stacheldraht Leger:

Ne viccelődjél! Nyilván minden szélbalos, kommunista, anarhista Berlinben gyűl, nagyjából.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.05. 06:09:06

@picur3ka: berlinben vernek halálra lengyel vendégmunkásokat? a balos anarchisták?

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.05. 07:24:33

nnna, csak jól megaszondtam, az önkritika vége úgyis az, hogy még jobban rátesznek egy lapáttal a rákosista-sztájlra:

mandiner.hu/cikk/20161004_g_fodor_gabor_a_nepszavazas_ertelme_98_2

Szindbad 2016.10.05. 09:00:02

@picur3ka: De ez kamuválasz. Milyen a megjavított Magyarország? Mégjobban széjjellopják a haverok? Mégjobban leszarják a vidéket? Metró épül Bp. és Felcsút között? Vagy milyen?

picur3ka 2016.10.05. 23:51:50

@Szindbad:

Nem kamuválasz. Megjavítani valamit sokkal tovább tart és sokkal nehezebb, mint lerombolni.

De pl. az én városomban (Cigányisztán terület mára) 2010 óta (azonnal szinte) visszaállították a rendőrőrsöt, bekamerázva az egész központ, senki nem emel egy babszemet sem.

Aztán lehet 'liberálisan' sikítozni, hogy nem lehet kamerázni, de ez valójában a körülmények és lények között pusztán anarchia és rombolás, semmi más.

Csak hirtelen példaképpen.

Az ún. lierálisoknak nincsen valóság és tényérzékelésük, mintha mind elmekárosult lenne, valami képzeletbeli világban él. Menjenek el festőnek, szerintem. (persze, valószínú, festeni sem tudnak)

picur3ka 2016.10.05. 23:55:10

@Herr Stacheldraht Leger:

Ez nem logikus és nagyon szegény poén-kísérlet. Hogy jön ez egyáltalán ide? A kommunisták Berlinben tömörülnek, oda emigrálnak vagy húsz éve. Tény.

Mit akartál mondani? Ha bármit?
süti beállítások módosítása