Különúton: mi folyik Csehországban?
2016. szeptember 14. írta: liptovsky

Különúton: mi folyik Csehországban?

praga2.jpg

Mintha ezzel szeretnének védjegyet kreálni maguknak – a csehek számtalan példáját adják különutasságuknak. „Németek” a szlávok között, pogányok a keresztény Közép-Európában, euroszkeptikusok az integráció hurráoptimista csúcsán, pacifisták háború idején.

A csehországi politikai élet a jelek szerint ma sem fordít hátat ennek a jól bevált hagyománynak, és amolyan švejkesen intézi az ország kormányzását. A régió országait nem követi az egyszínű kormányzás trendjében sem és bár migráció ügyében a visegrádi kollégákkal ért egyet, kenyértörésre azért nem viszi a nagy német testvérrel.

Belpolitikai téren ugyancsak valami más, valami új van készülőben Csehországban. Míg a magyarok, lengyelek és szlovákok a hagyományos politikai pártok és a profi politikusok által elfoglalt színpadon adják elő a Kormányzás c. folytatásos drámát, Csehországban a Nem vagyunk politikusok, mi dolgozunk című kortárs, kísérleti darab ősbemutatójának főpróbája zajlik éppen. Utóbbi ugyanis annak az Andrej Babiš milliárdos vállalkozó által alapított mozgalomnak (ANO) a szlogenje, amely alakulása után két évvel a második legnagyobb erőként került be a Képviselőházba 2013-ban – hogy aztán vezetője a kormány második embereként és pénzügyminiszterként követeljen új osztást a régi pártok jól kiszámítható, unalmas pókerpartiján.

Babiš jött, látott, de nem tetszett neki, amit látott – és most győzelemre készül. A másokat hónapok alatt csontig erodáló pénzügyminiszteri poszton harmadik éve töretlenül a legnépszerűbb politikus, és pártja is rendre 5-10 százalékponttal vezeti a kutatási eredményeket. Idén ősszel regionális (kb. megyei) illetve – az amerikai rendszerhez hasonló – részleges szenátusi választások lesznek. A pártok pedig a jövő évi általános országgyűlési választások főpróbájaként tekintenek erre a voksolásra, és úgy is készülnek rá.

Babiš nem csak a hagyományos pártok hatékonytalan és eredménytelen teljesítményének üzent hadat, de igazán népszerűvé az tette, hogy el tudta hitetni magáról, hogy valóban fel tud lépni az intézményesült és szinte a business as usual részévé vált korrupcióval szemben. A csehek egyébként nem aprózzák el: a gigantikus méretű, ipari jellegű lopás szinte minden nagy beruházás kötelező tartaléka. A költségvetés kasszakulcsát magához ragadó vállalkozó viszont ellenáll a pártok kifizetőhelyeként használt állami vállalatok politikusi feltöltésének, nem enged a különböző tárcáktól bejövő irracionális forrásigényeknek – és ez utóbbi az államháztartásban is kezd látványos eredményeket mutatni: a költségvetés többlete jelenleg 75 milliárd korona (közel 800 Mrd. Ft), amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

A Babiš-jelenségnek ugyanakkor megvannak a maga árnyoldalai is. A politikusi szakma mára ugyanolyan professzionális mesterséggé vált, mint a kőfaragóké és a balett-táncosoké, a szakma szabályait pedig csak akkor érdemes felrúgni, ha számolunk annak következményivel. A bizniszben eltöltött évtizedek rutinját magával hozó Babiš nagy teherbírású, rengeteget dolgozik, de végeredményben egy mikromenedzser, aki nem bízik senkiben, nem delegál feladatokat, mindenben maga akar dönteni – közben pártja káderhiánnyal küzd és megfelelő szervezeti háttér híján van. Mivel ő problémamegoldó és intézményműködtető, nem csak a közép-hosszútávú víziói nincsenek, de szakpolitikai elképzeléseket, komolyabb programot sem tett még le az asztalra, sőt igazából ideológia, vagy világkép sem köti gúzsba a gondolkodását. Éppen ezért szinte kiszámíthatatlan, hogy mi jön, ha valóban miniszterelnök lesz jövőre.

Személyében ugyanakkor példátlan hatalom koncentrálódik, már most is. Vállalkozóként előbb Csehország második leggazdagabb embere lett, majd megunva a mérsékelt eredményességű kormányok és politikai szereplők számára ugyancsak visszahúzó erővel bíró ténykedését mozgalmat alapított az Elégedetlen Polgárok Akciója névvel. Pragmatikus üzletember révén hamar felismerte, hogy ha a nyilvánosságot meg akarja hódítani, akkor nyilvánosságot kell vásárolnia. Mára övé a cseh médiapiac egy jelentős szelete (két nagy országos napilappal, televízióval, rádióval). A gazdasági hatalom és a médiabefolyás mellé megérkezett a politikai/kormányzati pozíció és ma Babiš megkerülhetetlen figurája a cseh közéletnek.

Nem mondható a csehekről, hogy nem szeretik a színes figurákat a politikai életben. Az utóbbi évtized történelmét akár Hašek is írhatta volna a nemzetközi szerződés aláírásakor tollat csenő, feleségének pozsonyi nagyköveti helyet szerző Klausszal (aki így zavartalanul teniszezgethet sokkal fiatalabb, stewardess szeretőjével), az alkohol- és cigarettafüggő, élő adásban káromkodó, botrányhős Zemannal, a kormányfő feleségét a titkosszolgálatokkal megfigyeltető miniszterelnöki kabinetfőnökkel (akit az emiatt kitört kormányválság után az érintett miniszterelnök feleségül vesz) – és most a nagyvállalkozóval, aki nem szerette, ahogy a dolgok mennek az országban, ezért elhatározta, hogy vált egy jegyet a kormányfői székbe.

Fél szemmel ugyanakkor érdemes a régió jelenlegi politikai vezetőinek is odafigyelniük Csehországra. A hagyományos pártokat, politikusokat valami újra, kívülállóra cserélni akaró, protestáló tömegek nem csak az USA-ban hajlamosak nagy számban beállni az üzleti sikerek hullámán érkező reménység mögé. Hasonló dolog készülődik már a szomszédban is, a csehek pedig minden valószínűség szerint hamarosan megmutatják, működhet-e ez a gyakorlatban, vagy megmarad egy újabb különutas kísérletként a többi, groteszk cseh jelenség mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6611704807

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: liptovsky: Különúton: mi folyik Csehországban? 2016.09.14. 11:26:01

A csehek „németek” a szlávok között, pogányok a keresztény Közép-Európában, euroszkeptikusok az integráció hurráoptimista csúcsán, pacifisták háború idején.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.09.14. 11:28:28

a csehek mindig idióták és gyávák voltak. és persze nélkülöznek minden svejki bájt /ha annak lehet nevezni a gyávaságból tettetett idiotizmust és annak kultuszát/ gonoszak, gyűlölködőek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2016.09.14. 11:58:51

A cseh népkarakterről nekem az a különvéleményem, hogy a husziták lemészárlása, aztán a Fehér-hegyi csata óta kb nem hisznek semmiben és senkiben, csak ússzák meg szerény jólétben az évszázadokat, legyen kiskert meg sör. És röhögnek a mindig forrongó, mindenen belelkesülő, aztán rendre elbukó magyarokon.

Conchobar 2016.09.14. 13:03:52

@rajcsányi.gellért (ergé): "És röhögnek a mindig forrongó, mindenen belelkesülő, aztán rendre elbukó magyarokon." - Nem annyira röhögtek ők azon, hogy az uralkodó (Ferenc József) szorultságában kiegyezett a rebellióra hajlamos magyarokkal, és dualistává alakította a birodalmát, viszont trializmussá már nem akarózott neki alakítani (a birodalom harmadik nagy nemzete, a cseh kedvéért)

S=klogW 2016.09.14. 13:20:44

Elb.szott mentalitás mind a kettő - de a magyar jobban.

S=klogW 2016.09.14. 13:24:52

@Conchobar: és ezzel elértük,h a kisantant a magyarokra is mint elnyomó birodalmistákra hivatkozhassanak az 1.vh lezárásakor

sokat értünk a libsi kosút és bolsi csürhéjével

gyalog.galopp 2016.09.14. 13:31:12

A csehek, most azt a modellt veszik át, ( veszik a fenét, átadják nekik) ami z USA-ban, Ázsiában már évtizedek óta gyakorlat, a gazdaság főszereplői az államon keresztül kormányoznak.

A postás révén befújt valami szemetet a ládámba a szél, ezzel kezdődött:

"Amíg ezt a lapot végigolvassa, milliárdokat vágnak zsebre a fideszes oligarchák".

Ilyenkor jön zavarba a parasztja, mert nem tudja melyik a jobb, milliárdokat költeni politikus bohócokra, vagy engedni, hogy a gazdaság, értsd oligarcha kormányozzon.

Bell & Sebastian 2016.09.14. 15:03:45

A cseh akkor sem megy sehova, minket már kergetnek.
__

A f.szom bánja, ki nyeri hátszéllel a tendert, háromszoros áron (első bőr). Csakhogy a második bőr: irreálisan alacsony áron adják tovább / harmadik: pénzt kérnek érte, de előre / negyedik: nem szeretnek fizetni / ötödik: ha panaszkodsz, kicsinálnak / hatodik: jogi út nincsen / hetedik: üldözik a szakértelmet, mert nekik nincsen.

Aki Lőrincezik (korábban Lajosozott), az ne azt mondja, ez még mindig jobb, mintha a Strabanc vinné haza, hanem helyette azt, még egy sáskahad is áldás lenne a legeslegújabb, hétszilvafáshoz képest.

S=klogW 2016.09.14. 15:28:04

@Bell & Sebastian: maga büdösballib dékás >:)

Conchobar 2016.09.14. 17:07:22

@S=klogW: "és ezzel elértük,h a kisantant a magyarokra is mint elnyomó birodalmistákra hivatkozhassanak az 1.vh lezárásakor" - Csakhogy teljesen mindegy volt, hogy mire hivatkoznak. Nem a hivatkozáson múlt, hanem azon, hogy a szomszéd népek nemcsak a történelmi Magyarország területeire vágytak, hanem kifejezetten magyarlakta területekre is, ugyanakkor az Antant (elsősorban Franciaország) meg a szomszéd népek barátságára vágyott. Így aztán lőttek a wilsoni elveknek. Vae victis. Ami meg a liberálisnak mondott, ugyanakkor Habsburg-ellenes Kossuthot illeti, vele jobban jártunk volna. Úgy értve, ha ereje teljében éri meg 1918-20-at

Bell & Sebastian 2016.09.14. 17:17:11

@S=klogW: Egy formás popóban is sok év munkája van, akárcsak e megjegyzésben. Olyan ez, mint az extra erős porszívó, beszippantja a szőnyeget, parkettát, födémet, házat, országot. Sose halnak ki-meg. Még reklámszünet sincsen, mint a Saul család RTL -es vetítésén. Meg ne zavarja a görénye..., borzongást semmi.

Nyugat-külföldön életemben egyszer találkoztam egy cseh családdal, az is télen volt. Mellettem parkoltak, de nem is láttuk őket. Nincsenek is csehek.

Bell & Sebastian 2016.09.14. 17:21:46

@Conchobar: Többek szerint nem kellett volna akkorát villantanunk a Párizsi Világkiállításon, akkor nem szúrunk szemet a felvilágosodott szemétnek.

Az "elvek" sokáig kitartottak, Jugoszlávia is ment a lecsóba. 1 db provóval ügyesen megoldotta Ámerika.

Conchobar 2016.09.14. 18:26:29

@Bell & Sebastian: "Többek szerint nem kellett volna akkorát villantanunk a Párizsi Világkiállításon, akkor nem szúrunk szemet a felvilágosodott szemétnek" - Igen. És többek szerint létezik a Mikulás, a gyereket meg a gólya hozza. Van aki azt hiszi, hogy ha magát összébb húzza és nem néz a sikátorban a felé haladó cigányok szemébe, akkor azok nem fogják elvenni a mobilját és pénztárcája tartalmát

Bell & Sebastian 2016.09.14. 19:51:09

@Conchobar: Nem kell az alfa hím babérjaira törni, ez a hosszú élet titka. Arra nincs mondásom, ha az alfa hím a javamat akarja. Simán vissza kell zavarni a putriba.

S=klogW 2016.09.14. 21:58:17

@Conchobar: hülye vagy

"Nem a hivatkozáson múlt, hanem azon, hogy a szomszéd népek nemcsak a történelmi Magyarország területeire vágytak, hanem kifejezetten magyarlakta területekre is,"

Épp e túlzó igények "jogossagara" volt ürügy a birodalmistaság vádja.

picur3ka 2016.09.15. 00:35:58

@Conchobar:

Igaza is van, meg nem is.

Igaz: A cigányok sokasága agresszióként értékeli a szembenézést, mint a kutya.

Igaz: Viszont, megannyiuk, akkor is elveszi a cuccodat, ha nem nézel szembe.

Bloodscalp 2016.09.15. 01:03:33

legyen kiskert,sör,hétvégi nyaraló,jó kocsi,a vezérnek jó egészsége, nyerjen a fradi. Ennyi kell a magyarnak,ezentúl nem hisznek senkinek és semminek.

Ben Franklin 2016.09.15. 05:14:27

Csak az maradt ki érdekes módon a posztból, hogy Babis a 'nagy teherbírású üzletember' éppen úgy gazdagodott meg mint az összes többi kelet-európai milliárdos.

A rendszerváltáskori homályos privatizációs bizniszeken. Ma dollármilliárdos, az tény, tehát gazdagabb még Csányinál is, a cseh gazdaság meg nem teljesít éppen rosszul. Tehát valszeg ha Babis lesz a főnök a jövőben, ha nem, ez túl sokat nem fog változtatni a világon se pro, se kontra.

Ben Franklin 2016.09.15. 05:23:38

@rajcsányi.gellért (ergé): Igy igaz a csehek leszarnak mindent (prágában élek), csak meglegyen a sörvirsli. Közép európa zsidói, vagy éppen olaszai, és bár szimpatikusak és bohémek, vigyázni kell velük mert hütlenek, okosak és hajlamosak az aljasságra. Ellenben magyar szemmel rémesen béketürők, azaz birkák. Birkoidok.

Mai relatív sikerességükhöz azért az is hozzátesz, hogy a 60%-ban német-osztrákokkal van közös határuk, ami azért nem mind1. A nyugat-dunántúl is fejlett.

Conchobar 2016.09.15. 07:08:56

@S=klogW: "hülye vagy" - A kurva anyád a hülye, aki világra szart téged

Conchobar 2016.09.15. 07:13:08

@S=klogW: "Épp e túlzó igények 'jogossagara' volt ürügy a birodalmistaság vádja." - Nem érted te idióta?! Nem érdemes a rizsával a foglalkozni, vágytak magyar területre, hát elvették. Ha 'evvel' nem tudták volna indokolni, akkor indokolták volna 'avval'

Conchobar 2016.09.15. 07:19:22

@picur3ka: "Igaza is van, meg nem is." - Úgy látszik nem sikerült megértened a cigányos hasonlatot. Nem sikerült megértened, hogy a 'Van aki azt hiszi, hogy ha magát összébb húzza és nem néz a sikátorban a felé haladó cigányok szemébe, akkor azok nem fogják elvenni a mobilját és pénztárcája tartalmát ' hogyan is kapcsolódik Trianonhoz. Talán amiatt, mert a Trianon főnév eddig nem szerepelt egy kommentben sem?

gmihaly621 2016.09.15. 07:27:23

És amit csak 1848-tól, az első prágai pánszláv kongresszustól fogva elkövettek a szláv Nagy Testvér támogatásával és az őket - nem kis mértékben az ő sugallatukra - "internacionalista segítségnyújtásra" (vö.:1968) behívó, a gyagya, illetve a zöldfülű uralkodót megvezetve ügyködő Habsburg-udvaroncok segítségével hazánk ellen! És Palacky, majd utóbb Masaryk, Benes, és más mákvirágok, akik "rábeszélték" a briteket és gallokat a Monarchia szétzúzására. És sikerült ! És a sok áskálódás a két világháború között ! Amit még a gimiben is belénk akartak sulykolni, és sok mai firkász, történész és "progresszív" értelmiségi még most is azt a rágalomcunamit szajkózza. És a dekrétumok és annak a "lakosságcserén" túli "csatolt részei", amelyek most kerülnek napvilágra! És 1968-ban is elővették a "mártír-kártyát", akárcsak 1915-ben, amikor a galíciai fronton sokuk dezertált a muszkákhoz - ezzel Benes hencegett a "Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot!" c. röpiratában -, és nincs kizárva, hogy ezek a bakák a megszállt tartományban bizony részt vettek az ottani oroszok által levezényelt pogromokban. És az októberi orosz (szovjet) forradalom után onnét elmenekülő, bőszen pánszláv Trubeckoj orosz herceg is Prágában kapott egyetemi katedrát. És amikor Franz Kafka, Milena Jesenská és más prágaiak a bőszen cseh neoszláv nacionalista mérgező légkör elől menekültek Bécsbe...És a nagyratörő kisbirodalmi lázálmaik Polábia, Szilézia, Luzice Csehszlovákiához csatolásáról...Miközben a kis, demokratikus, szabadságszertő nép arculatát propagálták ezerrel a faxfej nyugatiaknak, akik be is szopták azt, és sokuk még máig így vélekedik róluk, - agyhalottak, különös tekintettel a firkászhadaikra.

chrisred 2016.09.15. 07:30:40

@S=klogW: Kossuthnak mi köze a kiegyezéshez? (Azon kívül, hogy ellenezte.)

chrisred 2016.09.15. 07:34:00

@Conchobar: De igazából Trianon felé az vezetett, hogy nem elhaladni akartunk a cigányok mellett, hanem mi akartuk elvenni a mobiljukat és a pénztárcájukat, csak ők többen voltak.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 08:11:40

Csak beköszönök és mondom csendben hogy Csehország nem különutas.

Itt pl. egy migráncs se volt még, de máris utálja őket az egész közvélemény.

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.15. 08:27:34

@chrisred: hogyne persze, hisz köztudottan erdély akarta magához csatolni romániát, nem ám fordítva.

chrisred 2016.09.15. 08:28:40

@Herr Stacheldraht Leger: Nem, inkább Bosznia okkupálta az Osztrák-Magyar Monarchiát.

S=klogW 2016.09.15. 08:31:37

@chrisred:

a bolsilibsi lázadás

(lásd még:
"Ha majd minden rabszolga-nép
Jármát megunva síkra lép
Pirosló arccal és piros zászlókkal
És a zászlókon eme szent jelszóval:
„Világszabadság!”
S ezt elharsogják,
Elharsogják kelettől nyúgatig,
S a zsarnokság velök megütközik:")

nélkül nincs kiegyezés

Conchobar 2016.09.15. 08:46:28

@chrisred: "hanem mi akartuk elvenni a mobiljukat és a pénztárcájukat, csak ők többen voltak" - Nem. Ferenc Ferdinánd lelövése és az ultimátum közötti egy hónap jóformán arra ment el, hogy a német és osztrák tényezők győzködték a magyar kormányt a háború szükségességéről. A magyar kormány nem akarta a háborút, mert nem volt területi igénye. Azért nem volt, mert már így sokallta a fennhatósága alatti nemzetiséget (jellemzően Bosznia címere, igénycímerként része volt a Magyar Királyság címereinek, viszont az akkori magyar még kísérletet se tett arra, hogy az annektált Boszniát Magyarországhoz csatolják az osztrák rész helyett)

Conchobar 2016.09.15. 08:47:43

@Conchobar: jav: A magyar kormány nem akarta a háborút, mert nem volt területi igénye. Azért nem volt, mert már így is sokallta a fennhatósága alatti nemzetiséget

konrada 2016.09.15. 08:56:16

@chrisred:
Hülyeség. Trianon oka az volt, hogy a történelmi Magyarország volt az egyik legjobb természeti adottságú (mezőgazdaság, nyersanyag) ország.
Az újkori történelemben ez a hatalmas gazdagság adta a hátországát a közép-európai hatalmaknak ahhoz, hogy ellenálljanak a francia hegemonista törekvéseknek (melyet egyébként a kárpát-medenceihez hasonló természeti bőség alapozott meg) , illetve annak kárára terjeszkedjenek.

A franciáknak ezért volt fontos az, hogy ekkora gazdasági erőforrás ne egy kézben öszpontosuljon, hanem többfelé - ráadásul nekik lekötelezett vazallusállamoknak osztva tagozódjon, hogy ne legyen olyan hátországa az osztrák-német birodalomnak, mely revansra képes lehet.

(Az más kérdés, hogy többek közt pont ez az elaprózodás is elősegítette azt a mezőgazdasági forradalmat, amely önellátóvá tette a németeket- és ezzel alkalmassá a revansra, majd mostanra arra, hogy nettó mezőgazdasági exportörökké váltak. De ez még az 1910'-es években nem volt evidens azoknak, akiknek a történelemkönyvében a 18-19. századi folyamatok álltak.)

Herr Stacheldraht Leger 2016.09.15. 09:04:19

@chrisred: hogyne, magyar terroristák lőtték le a szerb trónörököst is feleségestől. a bosnyákok is a mai napig a rettenetes labanckurucmonarchista rémuralmat emlegetik, akik könyörtelenül megsrebrenicázták őket.

Bell & Sebastian 2016.09.15. 09:55:07

@Bloodscalp: A magyart mocskosul megvezetik a kommunikáció -szakosok a jogász -szakosok szolgálatában. Germánia főváros képét vetítik neki a Duna partjára, míg azt a nézi, a róka viszi a tojást, tyúkot, ólat, kerítést, házat, hazát, jövőt, a gyerekeit.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 10:00:48

@Bell & Sebastian: Az amerikai elnökválasztási cirkuszt elnézve ott ilyesmi - megvezetés - elő se fordulhatna.

Mindenki az eszére hallgatva, higgadtan hoz döntést ott. A magas szintü oktatási rendszernek hála amit ott még nem tudott széttrollkodni a patás.

masada 2016.09.15. 10:10:52

Jaj hát csehszlovákiai magyarként nagyon jól ismerem a cseh elvtársakat...csak sör meg knédli kibaszottul nyámnyila egy nép.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 10:14:54

@masada: Földidként (és prágai lakosként) egyet kell értsek. De mondjuk a szlavákok még nyámnyilábbak szvsz.

chrisred 2016.09.15. 10:26:16

@S=klogW: Nincs bizony, és ha nincs reformkor, talán már magyar nyelv se lenne, és Magyarország olyan lenne, mint Poroszország, egy kihalt népről elnevezett földterület, ahol az oda telepedett németeket nevezik magyaroknak.

chrisred 2016.09.15. 10:36:46

@konrada: A volt Magyar Királyság természeti erőforrásai eltörpültek a gyarmati rendszerben megszerzett és a XIX. századi nacionalizmushullám során született, újraelosztásra sóvárgó országok által vágyott nyersanyagokhoz képest. Ahogy Kelet-Európa kiszorult az európai gazdasági körforgásból, amit a transzatlanti kereskedelem mozgatott, a senkiföldjévé vált, félfeudális zárvánnyá az iparosodó körforgásban.

A franciák gondolkodása jóval egyszerűbb volt: mivel a magyar elit német kötődésű volt, olyan új politikai vezetés(eke)t akartak Közép-Európában, ami hozzájuk kötődik. Náluk természetesnek tűnt, hogy nekik sikerült a breton, gascogne-i stb. népekből rövid idő alatt franciákat faragni, úgy gondolták, hamarosan lesz csehszlovák és jugoszláv nép is.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.09.15. 12:20:39

@Kővárépítő Orbán a király a házban: lófaszt. nézze meg a bűnözőiket! vagy a széttetkózott börtönválogatott szerű focistáikat. :)
a szlovák törekvő nép lett. igyekeznek, dolgoznak, kupálódnak. lesz belőlük valami. csak térjenek vissza fasiszta gyökereikhez.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.09.15. 12:22:45

@Bell & Sebastian: hagyja már ezt a siránkozást, nem rühelli már? része volt a kommunista tolvajlásnak, most kimaradt belőle. ne fájjon. mások meg éppen mostan járnak jól. maga eltolta a biciklit fáterlandba, nyugodjon le. elbaszta.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 12:34:05

@jose maria padilla: szlovákiában a fél maffia magyar. ez nem nagy dicsőség, de még maffiát se képesek szervezni. ezen kívül a valamit érő olimpikonjaik is magyarok voltak most az olimpián.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.09.15. 13:08:55

@Kővárépítő Orbán a király a házban:
gondoltam, szinte hallom, ahogy átszóltál pujaként a szomszédba: komámasszony, nyevigyelá a kecskémet?

Kővárépítő Orbán a király a házban 2016.09.15. 13:14:38

@jose maria padilla: ez pont nem jelent semmit tótul (se). Tanulgasd, szép nyelv (a cseh legalábbis).

Messzi Vetek 2016.09.15. 14:40:33

ez kurvajó, vinnyogva röhögök, abba ne hagyják! :))

Bell & Sebastian 2016.09.15. 16:46:02

@Kővárépítő Orbán a király a házban: Pont ettől tartok, hogy bezzeg Amerikában minden sokkal jobb, legfőképpen a politika.

Bell & Sebastian 2016.09.15. 16:50:46

@jose maria padilla: Kicsit gyors és enigmatikus lett a válaszom, de most kifejtem részletesen. Nem _én_ basztam el, hanem ez a tolvaj banda, amit nem lehet elégszer ismételgetni. A komcsi tolvajlásnak voltam része? Agyára ment a vicces gomba, vagy mi a lófaszról beszél? Hol, mikor és hányszor, he?

S=klogW 2016.09.15. 16:58:06

@Bell & Sebastian: ne menjen delfojba,ha nem akar dékásnak minősülni

Bell & Sebastian 2016.09.15. 17:31:10

@S=klogW: Nincsen összefüggés, kiváló nickek.

Még az a jó, hogy például az űrkutatást nem tudja szétbaszatni a patkoló kovácsával, mert ahhoz nem fér hozzá. Protont neutronnal egyesíteni sajnos már tud - ha el nem botlik a kecske láncában.

A magyar, mindenféle pártokat meg finanszírozza csak tovább Padilla, legalább gyors haláluk lesz, nem kár értük. :)

S=klogW 2016.09.16. 22:07:36

@Bell & Sebastian: nem mondtam én hogy ott mindenki
süti beállítások módosítása