A kormány saját nagybirtokosokat hozott létre – Andrásfalvy Bertalan a Mandinernek
2016. augusztus 19. írta: Redakció

A kormány saját nagybirtokosokat hozott létre – Andrásfalvy Bertalan a Mandinernek

andrasfalvy_bertalan_interju.png

„Mi, akik a magyar föld sorsáról írtunk, tudományos véleményünket megküldtük a kormánynak, a döntéshozóknak. Aztán meglátjuk. De elég sürgető a helyzet, mert a földbirtokviszonyok rosszabbak, mint az 1945-ös földosztás előtt” – mondja Andrásfalvy Bertalan, az egykori Antall-kormány oktatási minisztere a Mandinernek. A neves etnográfus szerint katasztrofális állapotban a van a magyar vidék, ezért felszólítja a nagybirtokosokat, hogy földbirtok-adományozással teremtsenek munkahelyeket és megélhetést a falvaknak. Andrásfalvy úgy látja: Ángyán József sorsán látszik, micsoda ellentétek vannak itt nemcsak a felszín alatt, hanem egészen láthatóan. Interjúnk.

„Ha a kormányzat nem is, mégis nagyjából mekkora az az értelmiségi kör, amelyik támogatja az elképzelését?

Szerintem a mezőgazdaságról gondolkodó többség egyetért velünk, de van más gondja, nem foglalkozik vele, nem érzi igazán, hogy az idő sürget.

Hol születnek a döntések a magyar mezőgazdaságról?

Egy szociológiai tanulmánykötet szerint (A Vidék Magyarországa, a szerk.) a magyar birtokpolitikát három érdekkör formálja. Egyrészt vannak a kisgazdák, az eredeti Fidesz-program mellettük állt ki, de nem sokat tehetett segítségükre, hiszen a nagyüzemek aránya ma is nő. Másrészt működnek a zöldek is, ők azonban akik nem annyira a birtokpolitikába szólnak bele, hanem a fenntartható, bio-termelés elterjedéséért küzdenek. A legerősebb érdekkört a nagybirtokosok alkotják, akik főleg a szocialista és liberális háttérrel rendelkeznek. Ők szerezték meg a téeszek gépállományát és legjobb földjeit. Ezek mellé a kormány egy saját nagybirtokos csapatot hozott létre, akiket most nagyban támogat.

Hogyan jöhetnek létre most új nagybirtokok, amikor maximálva van a birtoknagyság?

Sajnos, a nálunk eddig érvényes földbirtok-nagyságot korlátozó törvényeket könnyű kijátszani. Egyes családtagokra írhatják egyesével a birtoktulajdont, így a megállapított korlátokat sokszorosan túl lehet lépni, több ezer hektáros birtokokat lehet kialakítani. Egyes nagybirtokosok befektetéseit, például vágóhidak építését az állam pedig hatalmas, vissza nem térítendő kölcsön-adományokkal támogatja. 

Mégis, mi a tétje a birtokpolitikának, hogy a kormány önmagától nem mer, vagy nem akar belenyúlni?

A nagybirtokosok repce- és gabona-kivitele fontos eleme a magyar nemzetgazdaságnak. 

És nincs is olyan nyomás a kormányon, amely miatt a kisbirtokos koncepciót megfontolná?

A fő probléma az, hogy alig létezik hagyományos kisgazdaság, már szinte csak nagybirtok van. És aki mégis el kezdene gazdálkodni, annak nagyon sok egészségügyi előírással, valamint a 18 százalékos áfával is szembe kell néznie. A kormány és az EU hiába támogatja az agráriumot, a támogatások 80 százaléka a nagybirtokosokhoz kerül és a földárveréseken sem tud igazán a kisparaszt pályázni. A fiatalok így már nem vállalkoznak, ez pedig lehetetlenné teszi a szerveződést.”

Makk János interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4310428550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

272_1 (törölt) 2016.08.19. 16:48:38

nem ez a fickó hajtott át megállás nélkül az akkor még kötelező határellenőrzésen bécs irányába?

pont akkoriban voltak a nagy pénzkimentések, a privatizációs jutalékok táskában távoztak, mert ausztriában még voltak névtelen betétek, és mintha a fickót ezzel hozták volna kapcsolatba.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.19. 16:51:31

nehéz ügy. elaprózott birtokok már az ókorban sem tudtak versenyben maradni a latifundiumokkal szemben, másrészt egy magyar nagybirtok egy átlagos usa/orosz középbirtokhoz képest is lepkefing és nehezen száll be a kíméletlen globális versenybe. tömegcikk helyett nyugaton trendi és jó áron eladható terményben utazó bio-gazdaságoknak inkább lenne jövője, ezt bezzeg á lá kishantos csakazértis kinyírta a marha döbrögi klub.

persze ha simán az a cél, hogy minél nagyobb terület = annál több eu támogatást lehet felmarkolni, bármilyen gazt is termelünk éppen, akkor érthető a nagybirtokra cuppanása a csókosoknak

normális ésszel mindezt kecskekáposzta módra lehetne kombinálni és mindenki jól járhatna, de a paraszt az dögüljön dózsa óta, szól a nóta. csak hát nyitva a határ és mégse olyan hülye a paraszt, mint földesura szeretné, oszt inkább elmegy epret szedni dájcslandba meg gyesznót hentelni az eszéki üzembe.

lesz ez még így se

Éva Mogyorósi 2016.08.19. 17:58:46

Helyesebb az a kifejezés:A kormány új,nagy hatalmú földesurak működését hozta létre.Mellettük ott vannak a kényszerből napszomossá vált szolgák!!!!!!!!

Zb74 2016.08.19. 19:54:52

@Herr Stacheldraht Leger: "tömegcikk helyett nyugaton trendi és jó áron eladható terményben utazó bio-gazdaságoknak inkább lenne jövője, ezt bezzeg á lá kishantos csakazértis kinyírta a marha döbrögi klub."

Úgy, ahogy mondod.

Pelso.. 2016.08.19. 20:24:38

@Herr Stacheldraht Leger: Lesz? Aztán hogy?

@Éva Mogyorósi: Jobb az nekünk, ha a sajátjaink zsákmányolnak ki. (nem én találtam ki, becsszóra)

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.19. 21:48:28

@Pelso..: az lesz, hogy ha elfogyott a viccfizetésért szántani hajlandó tősgyökeres paraszt, majd közmunkásokat és köztörvényeseket hajtanak ki a mezőre.

gyalog.galopp 2016.08.20. 06:41:21

@Herr Stacheldraht Leger:

Agyonrágott csont ez már.
A magyar mezőgazdaságot a privatizáció és a kárpótlás vágta haza. Az állattartás és a földművelés elszakadt egymástól, az első veszteséges lett a második pedig primitív takarmánytermelésre állt, mert az eus támogatási rendszer ezt preferálja.

A mezőgazdaságot csak komplex módon lehet eredményesen működtetni, vagyis termelés, feldolgozás, értékesítés egy kézben. A kertmagyarországról szőtt álomképeket meg hagyjuk meg a széplelkű publicistáknak, meg a politikus bohócoknak.

ebella 2016.08.20. 08:35:51

Azután, mikor új kormány lesz, a nem közösségi nagybirtokokra magas különadót vet ki. És máris nem lesz olyan jó kedvük a Mészárosféléknek.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.20. 08:51:34

@gyalog.galopp: egyrészt a legkevésbé se törtem kardot az elaprózott birtokszerkezet mellett, másrészt az említett kishantos projekt köszöni teljesen életképes volt, amíg a csókos majmok törvénysértően ki nem csinálták, nem a privatizáció tett be nekik. hovatovább a nagybirtok mellett akár azzal azonos teljesítmény érhető el az egymással összefogó családi birtokok révén is (szövetkezet, szevasz, nyugaton is van ilyesmi), ennek lényegében az esélyét se adták meg. külön hab a tortán, hogy 2010 előtt még a jelenlegi csapásirány ellenkezőjét ígérték a fijugg.

Pelso.. 2016.08.20. 09:24:48

@Herr Stacheldraht Leger: Sebaj, azok még kevesebbe kerülnek az új nagybirtokosoknak.
Emlékszel, az ún. családi gazdaságok létrehozása és támogatása szerepelt a 6 évvel ezelőtti programban, kortes körútakon ezzel ment a hülyítés vidéken.

@gyalog.galopp: Igen, valahogy így. Kicsit messzebbre időben: a tsz-ek és állami gazdaságok szétverése ősbűn a vidék ellen. Először precíz átvilágítás, csak utána nyúlni a tulajdoni viszonyokhoz, aztán szervezeti átalakítás, termelést is segítő hitelkonstrukciók, s piackutatás ezerrel.
Nem, győzött a harácsolás, lenyúlás, meg a nagy arcok ostoba hablatya. Kiút innentől nincs.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.20. 09:54:17

@Pelso..: mondjuk a mészáros, a csányi, a lázár, a tiborcz meg még pár hasonszőrű család birtokai szépen gazdagodtak, szóval a maga módján teljesült az ígéret, csak nem bontották ki az ígérgetés minden részletét.

S=klogW 2016.08.20. 10:02:09

@gyalog.galopp: csak hogy pontosan érthető legyen:

a termelőszövetkezeteket a kárpótlás miatt feloszlatták,
és privatizálták a tárolókapacitásokat (magtárakat, hűtőházakat) és a feldolgozóüzemeket, volt amelyiket felszámoltak

a termeléstől elválasztva különösen a tárolást, a termelők kiszolgáltatottá váltak, az árképzés a felvásárlók (a tárolókapacitások és a feldolgozóüzemek tulajdonosai) kezébe került

István Tamasi 2016.08.20. 10:55:54

Éljen Augusztus 20. a 3,60-as kenyér ünnepe!

miért 2016.08.20. 16:24:04

@272_1: Nem a kövérrel kevered? :-)

Imrebá 2016.08.21. 11:39:32

"A kormány saját nagybirtokosokat hozott létre"

Naná, majd idegent.
Bertalan, Bertalan...

Imrebá 2016.08.21. 11:42:05

@Herr Stacheldraht Leger:
A többi lehet, nade a Csányi mióta a rencer baráttya?

Imrebá 2016.08.21. 11:46:40

@István Tamasi:
Nem forintba igérték, csak maga nem figyelt oda.
Még várnunk kell az emelésre Pista bá'.
1000 fölött kéne lenni a kenyérnek rég.
Tüntessen az áremelésért maga, mer én nem fogok

Pelso.. 2016.08.21. 12:24:49

@Imrebá: Emlékezetem szerint sem saját, sem idegen nagybirtokok megteremtése nem szerepelt a 2010-es programban, amely a kétharmadot hozta.

maroz 2016.08.21. 14:25:49

@gyalog.galopp: "a második pedig primitív takarmánytermelésre állt"

Nem annyira, inkább gabona és ipari növény. Kell az izocukor a lónyálakba, meg a nafta az autóba, többek között. De semmi baj, ma már ez az integráció sem hazai kézben van, hiába hívják Hungranának, ettől még az Agrana nevű multi leánykája. Az Agrana az, aki uralja a teljes magyar cukorelőállítást is, szóval ma nem állatba megy a főd termése, hanem élelmiszeripari szemétbe és autóba, többek között.

Valahogyan mintha Berci bátyánk nem bontotta volna ki ezt a szálat az interjújában, amit megértek, fene se szeretné ilyen idősen disznóeledelként végezni...

István Tamasi 2016.08.21. 14:48:18

@Imrebá:
Bizony hogy forintról van szó! Még a híg fos szilárdságú alaptákolmányban is benne van, hogy Magyarországon a forint a fizetőeszköz.
Azzal tisztában vagyok, hogy a csúti surmó meg eltolcsi keményen ügyködtek-ügyködnek a minél nagyobb infláción /2010-ben minimum 7% inflációval akartak indítani, csak az EU-EKB nem engedte nekik és ekkor lopták el a 3000 milliárdot/.

S=klogW 2016.08.21. 22:11:52

@István Tamasi:

mondjuk 2010 kapcsán hazudsz, nem inflációnövelésen ügyködtek hanem a hiány mértékében akartak engedményt (hogy kipicsázhassák az IMFt) amit nem kaptak meg

de ha az ajtón nem akkor ablakon, és vagányan seggberúgták a globáltőkét az állam fosztogatására kitalált rendszerű manyupok megszívatásával

István Tamasi 2016.08.22. 11:58:57

@S=klogW:
Nem csak mondjuk, hanem tény, hogy a 2010-es kormányváltás után az infláció mesterséges növelésével akartak plusz pénzhez jutni és amikor ez nem sikerült akkor lopták el a keményen dolgozó kisemberek 3000 milliárdját.
Az IMF "kipicsázását" úgy érték el, hogy az IMP hitelt kétszer drágább hitelekre cserélték.
Miért is "az állam fosztogatására kitalált" a manyup? Netán azért mert úgy kevesebb lett a nyugdíjalap amiből fosztogatni tudtak?

S=klogW 2016.08.22. 15:11:15

@István Tamasi:

ügyes papagáj vagy,
ismételed el még párszor nyugodtan a hazugságodat

Imrebá 2016.08.22. 21:58:44

@István Tamasi:
Az én 3000 milliárdomat is ellopta valaki.
Magáét is?
2x3000=6000
Kérem tisztelettel, jelentkezzenek, akiktõl szintén elloptak 3000 milliárdot.

Imrebá 2016.08.22. 22:01:39

De lehet, hogy én rántottam ki a zsebembõl...

István Tamasi 2016.08.23. 10:03:35

@S=klogW:
Na persze. Egy olyan fitymaszbirkának mint te csak a takonyhabony művek hazugságai tetszenek.

István Tamasi 2016.08.23. 10:04:48

@Imrebá:
Erősen kétlem, hogy ön egy keményen dolgozó kisember lenne. Ön sokkal inkább egy fitymaszos bértollnok.

S=klogW 2016.08.24. 07:51:54

@István Tamasi:

úgy tűnik, maga nem állhatja a fitymásokat

már megint beigazolódott a sejtés

de hát mit van mit tenni, ha úgy úszik mint a kacsa és úgy hápog mint a kacsa, akkor egyszer csak kiderül, hogy kacsa

Imrebá 2016.08.25. 22:46:16

@István Tamasi:

Legyen a Te beszéded szerint..
Szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod.

annamanna 2016.08.26. 05:25:57

@Herr Stacheldraht Leger: "majd közmunkásokat és köztörvényeseket hajtanak ki a mezőre. "

Már évek óta így megy:
"közmunkaprogramról Simonka Györgynek, a település polgármesterének, fideszes parlamenti képviselőnek. Szél Bernadett korábban azt mondta, hogy a településen „rabszolgaként” foglalkoztatják a közmunkásokat, akiket a polgármester földjein is dolgoztatnak."
hvg.hu/itthon/20120523_lmp_pusztaottlaka

"olcsó importmunkaerőre alapozva "rabszolgatartó rendszert" hoztak létre. Ezt arra alapozva állítják, hogy bár a térségben nagyon magas a munkanélküliség, mégis a földeken Romániából érkező vendégmunkások dolgoznak. Az ő munkavállalásukat az önkormányzat is támogatja, ugyanakkor a munkásokat elkülönítve, külön rendészeti szervvel felügyelik."
"Most lehet itt persze személyi szabadság korlátozásáról szót ejteni, de ezzel a fajta liberális megközelítéssel nem foglalkozunk"
"Lehet, hogy megdöbbentő lesz, amit mondok, de nem látszik (kiút), mert kimondottan üldözzük az integrációt."
"Ne akarja igénybe venni az oktatási infrastruktúránkat, a szociális ellátórendszerünket.
Kizárólag csak azokat az elemeket hagyjuk itt a rendszeren belül, akik a legális munkavállalás eszközeinek vagy kritériumainak megfelelnek.Tudom, hogy ez egy kicsit vadul hangzik"

"az igazi gond, hogy közben a térségben óriási a munkanélküliség, sokan az ott élők közül 25 éve nem találnak munkát. A fiatalok elmentek már onnan, a középkorúak közül sokan pedig már nem alkalmasak a munkavégzésre, annyira belesüllyedtek az alkoholizmusba. Rajtuk nem akar segíteni senki, az önkormányzat egy kényelmes helyzetet teremtett magának, amit a helyi lakosság is elfogadott, de közben meg sem próbálnak munkát teremteni a helyieknek.
Jól járnak a nagygazdák is, akiknek a földjein több tucat vendégmunkás is dolgozik egyszerre. A romániai munkaerő ugyanis olcsóbb, Tatár szerint egy munkásnak 500-600 forintos órabért fizetnek, de ebből még lejön a lakhatás költsége. Ami egyébként sokszor csak egy lyukat jelent, szörnyű körülmények között.
A képviselő ismer ugyan pozitív példákat is, vannak olyan kisgazdák, akikhez évek óta járnak vissza ugyanazok a munkások, akik mára magyarul is megtanultak. De nem ez a jellemző.
A hangfelvétellel kapcsolatban kerestük Nógrádi Zoltánt is, ő viszont mivel nem hallotta a felvételt, nem kívánt foglalkozni ezzel a kérdéssel. Csütörtöki közleményében még azt írta, hogy Tatár hazudik, és az "LMP az egyik legfontosabb uniós alapelvet, a szabad munkaerő áramlást támadja"."
444.hu/2014/04/04/vendegmunkasok-kordaban-tartasarol-beszelt-morahalom-fideszes-polgarmestere/

"2012. január elsejétől kötelező dolgozniuk a munkaképes elítélteknek, a munkadíjukból pedig hozzájárulnak eltartásukhoz. Több tényezőtől is függ, milyen munkahelyen, milyen ellenőrzéssel dolgozhat az elítélt."
"e munkáltatás nem minősül a munka törvénykönyve szerinti munkavállalásnak, nem munkaviszony, ezért a fogvatartottak munkavállalónak sem nevezhetőek, hanem speciális büntetés-végrehajtási jogviszonyban állnak. Ugyanakkor az elítéltekre részben ugyanazok a munkajogi szabályok vonatkoznak, mint bárki másra. Például általában nyolc órát kell dolgozniuk és fizetett szabadság is jár nekik.
A dolgozó fogvatartottak munkájukért cserébe munkadíjat kapnak, ennek mértéke az előző évre megállapított minimálbér egyharmada. Ebből vonják le az eltartási költségekhez való kötelező hozzájárulást (300 forint naponta). Munkára sarkallhatja a rabokat, hogy a megbízók e munkadíjat akkor adják meg, ha a dolgozók száz százalékra teljesítik a normát. Ahhoz, hogy az elítélt a saját költségeit kitermelje, legalább 33 százalékos teljesítményt kell nyújtania, aki ezt a mércét sem üti meg, inkább visszaküldik a zárkába"
"Az ombudsman jelentésében szóvá tette azt is, hogy miközben az állam kvázi munkaviszonyban foglalkoztatja a fogvatartottakat, elvon tőlük társadalombiztosítási jogosultságokat, például az ilyen munkavégzés ideje nem számít bele a nyugellátáshoz szükséges évekbe."
www.hrportal.hu/hr/bortonmunka-szabadsag-es-munkadij-jar-20120702.html

István Tamasi 2016.08.26. 12:18:22

@S=klogW:
Iratkozzon be az elemibe, hogy megtanuljon rendesen olvasni és olvasott szöveget megérteni. Én fitymaszost írtam.
Igen, ha valaki még ennyi gazemberség után is védi a fitymaszt, úgy beszél mint egy fitymaszos, akkor az egy agyatlan fitymaszbirka.

maroz 2016.08.27. 06:30:38

@Imrebá: Volt valami régi anekdóta ezzel, de kár hogy nem emlékszem rá pontosan...

Valami olyasmi volt, hogy még valami régebbi országgyűlésben az állam adósságát ostorozta valaki, a szokásos kiszámolós módon: "olyan ez az államadósság, mintha minden egyes magyar x pénzzel tartozna", mire a kor valamelyik dzsentri osztályú képviselője az összeg hallatán hatalmasat sóhajtott, ejj, ha nekem is csak ennyi lenne a tartozásom!

Imrebá 2016.08.28. 13:39:24

@maroz:
3000 milliárdon fennakad ez az István Tamási úr is ...
Ne legyünk már ilyen pitiánerek.

Imrebá 2016.08.28. 13:45:05

@István Tamasi:
Maga nagyon beleszeretett ebbe a szóba.
Tán alapítami szeretne ilyen néven egy pártot, ha a jelen állapotot elmosná az esõ?

István Tamasi 2016.08.28. 17:58:34

@Imrebá:
Már van ilyen nevű párt és ezt ön tudja a legjobban hisz onnan kapja a pénzt bértollnokságért és trollnokságért.

István Tamasi 2016.08.28. 17:59:40

@Imrebá:
A maga gazdái valóban nem pitiánerek hisz ellopják az EU-ból felzárkózásra kapott pénzek 90 %-át.

gyalog.galopp 2016.08.29. 11:26:27

@maroz:

Igazad van , nem takarmányt, hanem alapanyag termelést kellett volna írnom, de az is primitív.
A feldolgozás nem magyar kézben van, mi csak bérmunkát végzünk a feldolgozott termékért pedig szépen fizetünk.

Berci bácsi írt valamit az uborka szezonra.

maroz 2016.08.29. 14:25:32

@gyalog.galopp: Az volt a legitimáció, hogy a bioüzemanyag hasznos, mert csökkenti a légköri széndioxid koncentrációját, az által, hogy csökken a co2-emisszió. Én ezt már akkor sem hittem el, de ma már más is mer kételkedni:

www.origo.hu/kornyezet/20160826-biouzemanyag-szen-dioxid-emisszio-uveghazhatas-haszonnovenyek-biodizel.html

A bioüzemanyag csak azért kellett, hogy ne kelljen szembesülnünk azzal, hogy túl sok üzemanyagot égetünk el. Az egész roppant optimista és progresszívnek látszó akció járulékos "haszna" az lett, hogy a termőföld indusztrializálódott, és persze egyúttal megszűnt létezni egy olyan életakarás számára, amelyik egy kevésbé profitorientált tevékenység során szerette volna erőforrásként használni. És mivel indusztrializálódott ezért követte az ott jellemző szokásokat: roppant erősen koncentrálódott a tulajdon, de leginkább a rendelkezés. Ma a termőföldjeink egy igen jelentős részén a rendelkezési jog érdemben a multinacionális tőke kezében van, hiszen ő mondja meg, hogy mit vásárol fel. Agrana, Hungrana, Bonduelle, Bunge, és így tovább. Úgy átal lettünk baszva, hogy csak na.

maroz 2016.08.29. 14:39:19

@maroz: Ja. Jut eszembe: faszom azok fülébe, akik mindeközben holmi lovagkeresztekkel baszakodnak, úgyismint értelmiségi elit.

Imrebá 2016.08.30. 15:51:56

@István Tamasi:

"Már van ilyen nevű párt és ezt ön tudja a legjobban hisz onnan kapja a pénzt bértollnokságért és trollnokságért. "

Fitymasz nevű párt?
Nincsen.
Fidesz viszont van.
Bár jönne tőlük a lé, a próféta szóljon magábul.
Maga valami fideszes álprovokátor-ügynök?
Be akar szervezni?
Fű alatt?
Nem vagyok ám olcsó!

"A maga gazdái valóban nem pitiánerek hisz ellopják az EU-ból felzárkózásra kapott pénzek 90 %-át."

1 gazdám van, az nem lopik, hanem ű tarcsa a végelszámoltatást.
Önnek is.
Magának is előtte kell majd elszámolnia az összes viselt dolgaival, meggondolatlan kijelentéseivel vagy szándékos hazugságaival.
Engem legyalázhat, hazudozhat rólam.
Vele nem fog nagyképűsködni.
Úgy, hogy fontolja meg a szavait, ne hazudozzon velem kapcsolatban, se tréfából, se komolyan.
Csak az igazat, a színtiszta igazat mondja, különben odajut ahova a gyilkosok és a hazugok.
Rendicsek?

István Tamasi 2016.08.30. 15:56:38

@Imrebá:
Ugye hogy tudja! fitymasz=fidesz.
Azonkívül: az aki ennyi károkozás és lopás után is még védi őket az nem más mint agyatlan fitymaszbirka.

Imrebá 2016.08.30. 21:58:50

@István Tamasi:
Magának sefüle sefarka.
Csiszoljon a stílusán, amíg nem késõ, különben nem lesz Önbõl váltópárt.
Ez a lealázó-lenézõ-megbélyegzõ módi a vesztesek gúnyája.
Õtözköggyön rétegessen mer ráfázik.
Lehet, hogy maga jót akar, de ne higgye, hogy a jó cél szentesíti a gonosz eszközt/stílust.
Legyen magyar, legalább egy kicsit. Gondolkodjon már, melyik magyar ember fogja pártolni a maga fenenagy igazságait azok közül, akiket lealázott?
Az elavult negatív-motiváció az, amitõl maga és elvtársai kommunikációja szenved.

A családjában is így szerez támogatókat a tervei megvalósításához?

Seingyensör, seörökélet?

István Tamasi 2016.08.31. 12:44:36

Belőlem biztos nem lesz váltópárt/tag/, mert soha nem voltam, ma sem vagyok és nem is leszek egy pártnak sem tagja.
Ennek a maffiaqrmánynak az egész ország az egész nép /kivéve a csókosokat és bűntársakat/ a vesztese.
Magyar vagyok és éppen ezért fáj, hogy egy maffia tönkreteszi, kirabolja országomat.
Szólni kell, mert "Vétkesek közt cinkos aki néma". Vétkeseket pedig nem lehet szép dícsérő szavakkal illetni.
süti beállítások módosítása