Lőrincz Viktort undorítóan megverették az olimpián
2016. augusztus 16. írta: Partos Bence

Lőrincz Viktort undorítóan megverették az olimpián

lorincz_viktor.jpg

Megrázó volt látni, ahogy több száz kis birkózó példaképe, a szőnyegen oroszlánként küzdő Lőrincz Viktor a könnyeivel küszködve, magába roskadva áll értetlenül az elcsalt bronzmeccs után.

Korosztályos edzőtáborokból közel tíz éve ismerem Lőrincz Viktort. Már akkor is ő volt a legelszántabb, legcéltudatosabb fiatal birkózó. Már akkor is példakép volt. Az volt az álma, hogy egyszer kijusson az olimpiára, és ott érmet szerezzen.

Ettől az álmától fosztották meg a bírók Rióban, amikor undorító módon megverették a német Denis Kudla ellen az olimpiai bronzéremért vívott csatában. Megrázó volt látni, ahogy több száz kis birkózó példaképe, a szőnyegen oroszlánként küzdő, megtörhetetlennek látszó Lőrincz Viktor a könnyeivel küszködve, magába roskadva áll értetlenül az elcsalt bronzmeccs után.

Na de mi is történt pontosan?

*

A kötöttfogású birkózásban nagyon nehéz állásból akciópontot szerezni. Értelemszerűen kevesebb a támadható testfelület, mint szabadfogásban, ráadásul a birkózók már viszonylag fiatalon megtanulják tökéletesen lefalazni az ellenfelüket, így akár hosszú percek is eltelhetnek akció nélkül. A jelenkori szabályok szerint az állásból passzívabban birkózó versenyzőt a bírók meginthetik és leküldhetik parterbe. Innen több lehetősége van a támadó félnek egy fogást végrehajtania. Külső bírói szemmel azonban igen nehéz megállapítani, hogy éppen melyik birkózó az aktívabb. Sokszor egyszerűen nem lehet különbséget tenni a felek között. Valahogy mégis el kell dőlnie a mérkőzésnek, ezért a bíró szinte találomra kiválasztja az egyik birkózót és leküldi parterbe. Ha továbbra is 0-0 az állás, akkor a bíró a tényleges aktivitástól függetlenül ezt gyorsan vissza is szokta adni, hogy igazságosan járjanak el. Ez nem írott szabály, de birkózó berkekben közismert elv.

Fontos kiemelnünk, hogy ezt csak 0-0-nál szokták csinálni. Arra nagyon kevés példát láthatunk, hogy már akciópont után is megcsinálják az oda-vissza intést. Főleg nem akkor, amikor az egyik versenyző már vezet. Főleg nem a mérkőzés vége előtti másodpercekben, és főleg nem egy olimpiai bronzmeccsen.

Márpedig Lőrincz Viktor tegnapi mérkőzésen pont ez történt. A mérkőzésen végig Viktor dominált. Talán még laikus szemmel is látható volt, ahogy a magyar birkózó a szőnyegen teszi-veszi fizikálisan egyértelműen gyengébb német ellenfelét. Az eredményjelző tábla, azonban még mindig 0-0-át mutatott, ezért jött a jól megszokott oda-vissza intés. Legyen. Leküldték Viktort is, majd szabálytalan védekezésért 2 pontra megintették. A felvételeken látszik, ahogy a magyar fiú visszanyúlva betámaszt Kudla felkarjára, de talán inkább már a vállára. A döntés megmagyarázhatatlan, ugyanis csak az szabálytalan, ha az alkarjára támaszt be a védekező birkózó. A bíró tovább is engedte volna, de a szőnyegelnök félbeszakította a mérkőzést, hogy jelezze: kettő-nullra a német birkózó vezet. Arról a szlovén szőnyegelnökről van szó egyébként, aki sokszor bíráskodik a magyar csapatbajnokságokon, ezért jól ismeri a magyar birkózókat. A történtek ezért is hihetetlenek, joggal hatalmas a felháborodás a magyar birkózótársadalomban. 

Viktor persze nem adta fel, újult erővel ugrott neki ellenfelének. Itt már a hülye is láthatta, hogy ki az aktívabb fél. Le is vitte két pontért a németet.

Állásból csinált akciót. Ez már nem szubjektív döntés kérdése. Aki állásból képes akciót csinálni, az az aktívabb birkózó. Őt már nem szokták meginteni. Ezzel párhuzamosan a német továbbra sem csinált semmit. Viktor tovább hajtotta ellenfelét, fantasztikusan birkózott. Kudla láthatóan teljesen elkészült az erejével, alig állt már a lábán. 3-2-re vezetett Viktor, mikor újra megintették, egészen érthetetlen módon.

Ezzel 3-3-as német győzelem született, méghozzá úgy, hogy Kudla szó szerint nem csinált semmit! Nem akciózott, nem indított támadást, önerőből egyetlen pontot sem tudott szerezni. Próbálta eladni, hogy ő az aktívabb, de még ez sem sikerült neki. Három pontot kapott a bíróktól. Ajándékba. Na meg egy bronzérmet.

*

Megkerestük a felnőtt birkózó válogatott korábbi mesteredzőjét, Bacsa Ferencet is, aki már számos világversenyre, olimpiára kísérte el a magyar birkózókat, ezért jól ismeri ezt a világot. Bacsa határozott véleménye, hogy a bírókat nemes egyszerűséggel megvették a németek. Szerinte ilyen szintű bírói tévedésekre nincs más magyarázat.

Lőrincz Viktor ennek ellenére az utolsó percekig hitt a győzelemben, ment előre, akciózott, és amikor leküldték, még akkor is ő támadott vissza. Oroszlánként harcolt. Ez a fiú erre tette fel az életét. Már gyerekként is volt bátorsága elhinni, hogy ott lehet az olimpián és érmet nyerhet. Átlagembernek elképzelhetetlen munkát végzett el, hogy ott lehessen Rióban.

Erre jön egy szőnyegelnök, aki aljas módon, több tízezer magyar szeme láttára, több ezer kis birkózó szeme láttára, megalázó módon vereti meg Lőrincz Viktort, számos kis magyar sportoló példaképét.

A szívszaggató jeleneteket a több ezer magyar mellett, végignézte azonban még valaki. Valaki, akinek talán a legjobban fájt ez a hihetetlen igazságtalanság. Lőrincz Viktor bátyjáról van szó, az olimpiai ezüstérmes birkózó Lőrincz Tamásról, aki történetesen szintén ott van a riói olimpián és épp ma fog szőnyegre lépni.

Egy büszke birkózóval ilyet nem lehet megcsinálni büntetlenül. Tamás ma öccséért, Viktorért is fog küzdeni, ha kell, a bírók ellen is, ha kell, a pénz ellen is, és ha kell, az igazságtalanság ellen is. Mi pedig szurkoljunk neki, és reménykedjünk benne, hogy végigveri a világot.

A szerző magyar bajnok birkózó, volt edző, a Mandiner munkatársa

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9410415172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2016.08.16. 13:57:30

Mindenki erről beszél ma....

S=klogW 2016.08.16. 14:17:43

kezd egyre kínosabb lenni jobblibsi lopolimpász oldalon, hogy sok versenyzőnk éppen hogy, pár hellyel csúszik le egy (fényesebb) éremről

ezen a szinten ez jellemzően nem fizikai hanem már csak pszichés okokra vezethető vissza - és ebben pszichés állapotban vastagon benne van a ballibsi söpredék mellett a nemzeti-konzervatív-polgáriból jobblibsivé vedlett fideszbagázs

a cselgáncs is tele volt kétes intésekkel, ítéletekkel, gondolom a birkózómérkőzések sem voltak másmilyenek

Conchobar 2016.08.16. 14:37:17

@S=klogW: "kezd egyre kínosabb lenni jobblibsi lopolimpász oldalon, hogy sok versenyzőnk éppen hogy, pár hellyel csúszik le egy (fényesebb) éremről" - Felesleges a sportversenyekbe ideológiákat belevinni, különösen akkor, mikor a versenysport egyik lényeges sajátosságáról van szó, hogy adott pillanatban melyik versenyző tud jobban koncentrálni. A bírák és a sportvezetők megvehetősége sem az ideológia kérdése, hanem a jellemé

S=klogW 2016.08.16. 15:26:47

@Conchobar: "adott pillanatban melyik versenyző tud jobban koncentrálni"

vö. amit a pszichés állapotról írtam

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.08.16. 15:38:28

két izmos barom taszigálja egymást minden érdekesség nélkül. le kéne géppuskázni őket a gecibe! :)

Virág et. 2016.08.16. 17:35:11

Péter!!! Bekéretni a nagykövetet!!! Remélem repül már a magyaros k.rvaanyád a németeknek, elvégre ezért tartanak.

Meg a szép futsalsikerekért.

TG69 2016.08.16. 18:06:24

Nem értem mért nem kért videóbírót ??? Akkor világos lehetett volna, hogy most történt-e tiltott visszafogás vagy sem. Ha nem, akkor simán nyer, ha igen, akkor szoros versenyben alulmarad. Egyébként 4.05-nél kapott intést a német, tehát várható volt, hogy a magyar is kapni fog 2 perc akció nélküli birkózásnál.

RedRum 2016.08.16. 18:07:51

A. Sajnos nem véletlenül akarták exelni ezt a birkózást az olimpiák programjából. Szurkoltam, hogy ne, mert hát mégis, könyörgöm, gumiasztal... de hagyomány ide vagy oda, szubjektívebb lett, mint a szertorna, rsg, szinkronúszás stb.
B. Színtiszta csalás történt, ezen nincs mit szépíteni. Kíváncsi vagyok történik-e valami a kérdésben.

Énmégújvagyok 2016.08.16. 18:14:00

@gyalog.galopp: Hogy jön ide a "Puccini: Pillangókisasszony - Nagyária - Madame Butterfly"
Nem értem nagyon!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2016.08.16. 18:17:47

ha korrupció, akkor nemcsak sportdiplomácia ez, hanem köztörvényes bűncselekmény. kéretik nem impotensnek lenni, hanem cselekedni.

mi a szlovén neve? van neve? kéretik leírni.

mi a nemzetközi visszhang?

öreg_répatorta 2016.08.16. 18:42:54

Ahol lehetett csaltak ellenünk. Utálnak minket...

2016.08.16. 18:52:17

Azóta kiderült, hogy sajnos a testvéri bosszú nem jött össze...

vol 2016.08.16. 19:21:06

Respect a sok a munka miatt, de ez a sport egyszeruen nezhetetlen..

gyalog.galopp 2016.08.16. 19:21:16

@Énmégújvagyok:

pedig egyszerű, ha nem tetszik neki a két izmos barom, akkor nézzen Pillangókisasszonyt.

furious ewok 2016.08.16. 19:33:13

Tényleg felháborító genyaság volt az egész bíráskodás, és egyébként is milyen üzenete van már annak a sportág felé, hogy szimpla passzív játékkal is győzhetsz a pontot szerző ellenfelen, ha jók a "körülmények"?

Ez semmivel sem jobb a doppingolásánál, csak ehhez a "zsűri" asszisztált. Hányadék.

Viktor, mi nézők tudjuk hogy valójában te nyertél azon a meccsen.

GNDL 2016.08.16. 19:51:28

Nekem még azt verték a fejembe anno a mesterek, hogy meccset akkor nyerünk ha több pontot szerzünk mint az ellenfél... ez kosárlabda volt, de gondolom birkózásban is így megy. :)

Bírói döntéseken rugózni méltatlan, nem a verseny része, pontot sem adnak érte. A srác rázza le magáról, koncentráljon a következő meccseire, és szerezzen mindig több pontot mint ellenfele. Erről szól a dolog...

Artúr Doki 2016.08.16. 20:27:02

@GNDL:

Többet szerzett...akcióból!
A német /török konkrétan kapott 2 pontot a zsűritől,aztán még egyet a játékvezetőtől...értékelhető megmozdulása nem akadt.
Ennyi.

A legnagyobb duma: xy birkózónk bejutott a legjobb 4 közé...és végül az 5. helyen végzett.
"Ad absurdum"

GNDL 2016.08.16. 20:43:54

@Artúr Doki: Megjegyzem, most kivételesen tényleg nem azért írtam ide a véleményemet, hogy további vitát generáljak... :)

De ez a fajta hozzáállás, hogy hibásak a bírók meg a fél világ is, és csak azért szúrtak ki vele mert magyar, és gyűlöljünk mindenkit (olvastam facebookos kommenteket, tényleg lesújtóan paraszt a többség) biztosan nem viszi előre a dolgokat, ez főleg nem az a fajta hozzáállás, amit én is egyfajta (egykori aktív) sportemberként meg tudnék érteni, ráadásul próbáljatok belegondolni a srác helyzetébe is... senki nem akar így veszíteni, ha megtörtént is mihamarabb elfelejtené, de csak szítják a tüzet körülötte.

Láttam a mérkőzést, kiélezett meccs volt, sok ilyen van, most nem a javunkra dőlt el. Volt egy nap a sírás-rívásra, volt ökölrázás meg a szövetség majd leveleket írogat... higgyétek el, hagyni kell elmenni.

Nálam a srác már azzal hőssé vált, hogy kvalifikálta magát az olimpiára, igazság szerint aki ilyen rangú sporteseményen részt vesz alapból az, és nem tudom, azon kéne dolgozni hogy már csak a részvételért is valaki olyan életjáradékot kapjon, ami a sportpályafutásának folytatásához bőven elegendő... még csillogó érmek híján is, mert valahol nem is erről szólna a dolog.

De olyasmi ellen harcolni amin úgysem tudsz változtatni, tökéletesen felesleges, és nem utolsó sorban pozitív energiák és értékes erőforrások felelőtlen pazarlása...

furious ewok 2016.08.16. 20:53:29

@GNDL: Hát ez nagyon felvilágosult hozzáállás, de az emberek többsége nem ilyen sztoikusan szemléli a életet. Én sem. Megértem a sportolót is, mert belerak négy, nyolc, x évet abba, hogy olimpiai érmet nyerjen, és egy olyan dolgon csúszik el az eredménye, amire nincs ráhatása. Teljesen jogos a felháborodás, és kell is a felháborodás, mert ha nincs visszhang, és mindenki tudomásul venné hogy na most belerúgtak a srácba, akkor legközelebb ugyanúgy megcsinálják akár vele, akár egy másik hazai sportolóval.

GNDL 2016.08.16. 21:00:20

@furious ewok: „egy olyan dolgon csúszik el az eredménye, amire nincs ráhatása”

Ezzel nyitottam, hogy de valamilyen szinten van:

„akkor legközelebb ugyanúgy megcsinálják”

Nem, ha mindig több pontot szerez mint ellenfele. :) Csak remélni tudom, hogy ez az eset beleég a srácba, és soha nem hagyja majd a bírókra a döntést...

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.16. 21:06:13

tessék szépen megóvni, ennyike

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.16. 21:43:03

minden idők legnagyobb sportdiplomatája, skicc plagi majd biztosan helyreigazítja a dolgot

jet set 2016.08.16. 22:42:10

Ha a német ellen ítél a bíró jogtalanul, akkor is menne a felháborodás, hogy kaptunk ajándékba egy érmet, amit nem is érdemlünk meg?
Amúgy meg a magyar srác nem kért videóbírót, tehát ő is tisztában volt vele, hogy szabálytalan volt.

.iIi. 2016.08.16. 23:22:37

@öreg_répatorta: csak téged, miattad van az egész!

GNDL 2016.08.16. 23:51:45

@Herr Stacheldraht Leger: Hát igen, ez meg a történet másik oldala... abban az országban ahol egy csaló korrupt geci a sportdiplomácia egyik vezetője, senki ne bízzon bármiféle méltányosságban...

Reszelő Aladár 2016.08.17. 00:36:20

Bor Barna intése is durva volt, ott se volt 40 másodperc vissza. Az egy kettesben végigtáncolt 0-0 volt, egyis sem kerekedett a másik fölé.
Itt viszon Lőrincz Vikor lenyomta az ellenfelet, egy vitatható büntetés után 0-2ről fordított, méghozzá állásból. A német kapott partert is, semmit nem ért vele, mert simán felállt belőle.
Szóval ezután csesztette a bíró, hogy nem elég aktív...
Összefoglalva egy dolog döntetlennél kijelölni s győztest, és egy egész másik kevéssel a vége előtt megfordítani az állást. Ez szégyen volt. De a szlovén sporonsk már legalább ndm nem kell ide utaznia...

HHPP 2016.08.17. 05:27:30

Ha valtoztatni, nem is lehet az eredmenyen, kampanyolni kene a szabalyok megvaltoztatasaert, hogy tobbet ne fordulhasson elo ilyen. Valtoztassak meg olyanra a szabalyokat, hogy egyertelmuen, hatarozotabban latszodjon a versenyzok kozotti kulonbseg, meg ha az kicsi is. Legyenek egyertelmu korulmenyek, ne a biro dontse el ki gyozon, O csak a szabalyok betartasat felugyelje.

2016.08.17. 06:40:49

@GNDL: Ja hát ezért teljesen normális az is, hogy ha a románok köpködnek a magyar himnusz közben a két válogatott mérkőzésén, akkor ők kapnak 30.000 EUR büntetést, ha a magyarok köpködnek a román himnusz közben, akkor a következő hazai meccset üres stadionban nyomják le.

Leginkább persze nem kellene köpködni, de ha már.... akkor talán egyenlő mércével kellene mérni, és amíg az ostoba tömeg többnyire nem gondolkodó emberekből áll, addig a döntnököket legalábbis annak képzelem. Persze csak képzelem, úgy tűnik....

Az meg egy hülyeség, hogy a Smitt Pali miatt utál minket a fél világ. Sokkal nagyobb gecik vannak még mindig hivatalban a NOB-nál, meg mondjuk az Eurosporton fairplay-t hirdető, amúgy meg a velejéig korrupt FIFA-nál is például.

mojszipupi 2016.08.17. 07:05:04

Fáj a korrupció a mandinernek :DD

Mikor a fajtátok lop csal hazudik reggel délben este az rendben van mi, amikor bántsák a magyart akkor meg óbégatunk. Elmentek e gecibe. A fidesz maffia a csalás mestere. A hatalmas vicc az h mekkora felhábordást tudtok levágni, ha fordítva sül el a dolog és a magyar kerül a szopás rossz végére....

ebella 2016.08.17. 07:22:16

Mindenesetre nem nyert, erkölcsileg sem. Ahhoz akciókat kellett volna csinálni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.17. 07:31:01

@GNDL: De hát pont erről van szó, hogy a magyar akció pontot szerzett, a német meg csak intéssel.

furious ewok 2016.08.17. 07:34:59

@GNDL: most is több pontot szerzett, mint az ellenfele, ez a lényeg.

Steve the Great 2016.08.17. 09:46:14

@Artúr Doki: "A legnagyobb duma: xy birkózónk bejutott a legjobb 4 közé...és végül az 5. helyen végzett."

Pedig ez teljesen egyértelmű, bár tényleg nem szokványos lebonyolítás. Az elődöntők veszteseivel azok birkóznak a 2db bronzért, akik az elődöntők győzteseinek ágáról feljutnak. Tehát a legjobb négyből legjobb hat lesz.

Kivlov 2016.08.17. 09:54:25

Csak a szokásos: a németek (az amcsik meg a ZS-k) s*ggét kell nyalni mindig, mindenhol, minden vonatkozásban. Ez van. mocskos világ...

Peterpapo 2016.08.17. 10:12:50

Én már régóta mondom, hogy azok a sportok, ahol nem centik, másodpercek és gólok döntik el, hogy ki a jobb, az nem való sem olimpiára, sem máshova. Jó ideje nem azok nyernek, akiknek kellene, hanem akiket a bírók "szeretnének", hogy nyerjenek. A másik. Az öttusát a közvetíthetetlensége miatt megkurtították. Kérdem én, hogy a maraton futás, vagy a távgyaloglás, ahol mindenkit azonnal ki lehetne zárni a lassítások alapján, mitől közvetíthető?

Krumpli Bogart 2016.08.17. 10:46:22

Az olimpián a dopping mellett a politika és a bírói korrupció is megjelent (nem csak magyar vonatkozású bírói "problémák" voltak).

Minél inkább üzletiesedik, annál undorítóbb lesz ez is.

Krumpli Bogart 2016.08.17. 10:53:37

@Kivlov: Szerintem le vagy maradva. A zsidók seggét már egyáltalán nem kell nyalni (figyelj picit a politikai fuvallatok változásaira). A muszlimok seggét kell nyalni, mert több szavazatot hoznak. Sokkal többet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.08.17. 10:57:17

@GNDL: Öh..pár éve magyar karatés(?) gyerek japánban.Második lett.
Merthát japánban japán versenyző ellen ugye nem lehet nyerni.
Aztán a saját sportjának valami nagymesterétől kapott valami szép ajándékot (kést?) ,ezzel elismerve,hogy amúgy tényleg ő volt a jobb.
De ez nem futás,nem célfotó dönt,hanem a bírók.
Vagy a dél korea-olasz meccsen a fél méterre bent lévő labdára azt ítélte valamelyik "zsűritag",hogy az kint volt-focivébé 2002.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.08.17. 10:59:50

@mojszipupi: ??? Normális ???
Ezt itt most ne!
Amúgy biztos bírlak!

Kivlov 2016.08.17. 11:00:11

@Krumpli Bogart:
Hogyne kéne, 70 éve az övéket kell nyalni, ebből élnek.
Ha elfingod magad előttük, rád fogják, hogy el akarod őket gázosítani, antiszemita vagy.
Más kérdés, hogy azóta színre léptek újabb élősködő népségek is.

2016.08.17. 11:39:44

Ahol ember dönt, nincs vonalzó, mérleg, stopper, célfotó, ott nincs esélyünk. Mert csalnak. Aki többet ken, az nyer. Ez van. A kamerán nincs beosztás, azt látok rajta, amit akarok. Nem is beszélve a szememről.

dadddd 2016.08.17. 11:57:27

Német zászló török félholddal. Lehet így nem nyerni?

2016.08.17. 12:11:45

@GNDL:

"De ez a fajta hozzáállás, hogy hibásak a bírók meg a fél világ is, és csak azért szúrtak ki vele mert magyar,"

Nem azért szúrtak ki vele, mert magyar, hanem azért, mert valószínűleg az ellenfelét akarták győztesnek.

"Bírói döntéseken rugózni méltatlan, nem a verseny része"

Ebben erősen tévedsz! Legyen már eszed és gondold végig azt, hogy azokban a sportágakban, ahol a bírók pontoznak (pl. torna, box) és megintik a versenyzőket mondjuk passzivitás miatt, nos ezek a sportágak mennyire különböznek pl. a kosárlabdától, amit példaként felhozol.

Sajnos a birkózás és a box botránysportággá váltak az olimpián (a magyar meccstől teljesen függetlenül is) a bírói illetve pontozói döntések miatt. Olvasgasd a híreket, tanulmányozd a sportágakat, ha nem érted miről van szó.

Kevercs 2016.08.17. 13:04:55

Ezeket a nem várt eredményeket részben a politikai
súlytalanságnak, részben pedig a rossz sportdiplomáciának köszönhetjük...

TG69 2016.08.17. 13:09:11

@furious ewok: Az egész érvelés baja az, hogy a németet csakis akkor lehet végig passzívnak tekinteni, ha tényleg nem volt szabálytalan a magyar visszafogása. Amennyiben szabálytalan volt, akkor a némettől a magyar versenyző elvett egy akciót, ezért jár az avval teljesen azonos értékű 2 pont, tehát ekkor az ellenfele is akciózott! Ennek megállapítására volt lehetősége Lőrincznek és nem élt vele, én ebből arra következttetnék, hogy tudta, hogy nem volt teljesen szabályos. Erre egy ilyen összeesküvéselméletet ráhúzni elég furcsa dolog. A birkózásról, mint sportágról és rólunk mond inkább sokat el.

Öcsielvtárs 2016.08.17. 13:36:24

@jet set: Igen, az sem lenne fair. Közel 9 évig birkóztam. Egy egyéni sportág legfőbb lényege, hogy egyedül kell kivívnod a győzelmet. ÉN akartam győzni, ezért voltam a szőnyegen, ezért edzettem, ezért fogyasztottam, stb. Egyenes derékkal fel a szőnyegre, és a meccs végén egyenes derékkal le. A tévedés benne van a sportban, de a szándékos tévedés az csalás. Ja, és akármelyik irányba "téved" a bíró, attól még csaló marad. Neked kellene ilyen győzelem? Büszke lennél magadra? Én nem.

dadddd 2016.08.17. 13:51:14

@Kevercs: Az lehet, hogy így van, de hogy helyes lenne az erőteljesen vitatható. Ennek szellemében csak a súlyos, jó sportdiplomáciával rendelkező országok nyerhetnek, és véletlenül sem azok, akik tudásukkal, tehetségükkel kiérdemlik azt. Már maga a sportdiplomácia szó is felháborító. Hol itt az olimpiai szellem?

Advanced Flight 2016.08.17. 14:13:51

Kellett már muttiéknak egy migri sikersztori, hát kicsit odahatottak. Semmi meglepő.
Viszont célszerű lenne a kisebb országoknak olyan sportágakra koncentrálni, ahol nincs pontozás, szubjektív bírói döntés stb., csak egy stopperóra. Az úszásérmeinket pl. nem tudták megakadályozni, csak néhány frusztált jenki újságíró fröcsög Katinkára.

furious ewok 2016.08.17. 14:24:46

@TG69: Nem gondolom hogy igazad lenne annak kapcsán, hogy Lőrincz tudta volna hogy szabálytalan volt, más oka lehetett annak, hogy visszadobta a videózsűrit. Én úgy láttam, hogy pontot akart csinálni, nem akart leállni, benne volt a feszkó és tovább akarta vinni a meccset. A mérkőzés után egyébként ő is azt nyilatkozta, hogy vállat fogott, határozottan vitatta a két pontos büntető jogosságát is, mert az az alkarfogás esetén lett volna csak indokolt, és ő nem fogott alkart, ezt tudta ő is. Azt is elmondta, hogy pontot akart csinálni, ezért ment előre. A vége előtt pedig passzivitásért büntetni azt a versenyzőt, aki pontban is és akcióban is fölényben van a másikkal szemben, ráadásul úgy, hogy az ítélet miatt hátrányba kerüljön, az nyílt bírói elfogultság, ez nem összeesküvés kérdése. A passzivitás megítélésénél pedig a bírói döntést a fél aktivitásának beállítani elég meredek, jó hogy az edző bekiabálását nem tekintjük aktív versenyzésnek akkor már.

TG69 2016.08.17. 14:46:49

@furious ewok: A birói döntést én Lőrincz szabálytaláanságára értem, tehát egy kiemelést/pörgetést akadályozott meg egy tiltott fogással, amiért jár a 2 pont és olyan, mintha meg lett volna csinálva az akció. Tehát ebben az esetben a németnek is volt "akciója". Ha viszont szabályos volt a visszafogása, akkor videóbíró és simán nyer Lőrincz. Végülis dühével magának okozta a vesztét.

A másik kérdés a vége előtti intések esete. Szerintem nincs olyan szabály, hogy ilyenkor sem lehet adni és hát az is egyfajta kiegyensúlyozottság, hogy ha előtte a német kapott, akkor most a magyar.

Kevercs 2016.08.17. 16:59:55

@dadddd: A mai 13.51-re. Persze, hogy ez így nem jó.
Sajnos azonban már mindenütt a hatalom és a pénz (vagy fordítva) a döntő. Ahol pedig még egyenlőre az
élvonalban vagyunk (pl. férfi vízilabda) ott előfordul, hogy nem akarjuk eléggé a sikert, vagy nem a legjobb a
válogatás.

verdikt 2016.08.17. 18:25:19

@TG69: Fenntartom, hogy egy bíró ne módosítson egy egyébként akciódús mérkőzés eredményén, főleg ne a végén. A birkózás nem tornagyakorlat, hogy a bírónak pontoznia kéne.

Szóval nem értünk egyet, de nem is kell.

kerekes pereces 2016.08.18. 13:31:06

"Egy büszke birkózóval ilyet nem lehet megcsinálni büntetlenül."

De, meg lehetett csinálni, és meg is csinálták. Mégis, milyen büntetést kapott volna a bíró? Ugyanmár.

annamanna 2016.08.19. 04:26:42

@Advanced Flight: "Ezzel a zászlóval (???) szurkoltak Denis Kudlának a lelátón, és ezek közé rohant ünnepelni az ajándék-bronzérmes birkózó" magyaridok.hu/sport/az-elcsalt-bronz-rejtelye-923728/
süti beállítások módosítása