A politikai agresszióról és a felborult egyensúlyról
2016. augusztus 10. írta: Redakció

A politikai agresszióról és a felborult egyensúlyról

libikoka.jpg

Vendégszerzőnk, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása

 

Sokféle dolog válthat ki agressziót a politikában, illetve a politikusokból. Most egy olyan tényezőről beszélek röviden, amelyről ritkán ejtünk szót, holott alapvető fontosságú. Azt állítom, hogy a politikai agresszió növekedése egy fontos levezető szelep kiiktatódásával is magyarázható – legalábbis Magyarországon.

Ha egy látszólag távol eső példát, egy várost veszünk, akkor azt mondhatjuk: ha egy várost, mint élő organizmust nézünk, akkor annak létét az teszi lehetővé, hogy az organizmus működését egy egység biztosítja. Ha bármily fontos elemet kiveszünk az egységből – mondjuk pár napra kikötjük a város szennyvíz-elvezetését – az egység vagy az egyensúly felbomlik. Az emberek először csak meghökkennek, aztán amikor kezdik a saját bőrükön érezni a bűz terjedését, akkor már fel is háborodnak s akciózni kezdenek. Először megpróbálják kideríteni a baj okát, majd ha nem találnak okot, fizikai tettlegességig is fajulhat a helyzet.

Az állatvilágból durvább példát mondhatunk. Amikor elapadnak a folyók, az elefántok, bivalyok, vízilovak őrült kavargásba és öldöklésbe kezdenek egy cseppnyi vízért.

A világ rendje az egyensúly, amit csak rövid időre írhat felül az egyensúlytalanság. Ha az egyensúlytalanság győz, az élet pusztul.

*

A politikában is rengeteg egység- vagy egyensúlyteremtő mechanizmus van. Ezek közül Magyarországon kiiktatódott egy, ami sokáig egyfajta politikai wellbeinget biztosított, és alacsony szinten tartotta az agressziót. 2006-tól kezdődően felborult a politikai váltógazdálkodás.

A politikában fontosak a megélt tapasztalatok. Ha egy ország lakossága arra szocializálódik, hogy „egyszer te, egyszer én”, ha hozzászokik ahhoz, ha a fene fenét eszik is, ellenzékisége négy évnél nem tart tovább, akkor az agresszív ösztönök mérséklődnek. Nem nehéz megérteni, miért. Ha előbb-utóbb úgyis hatalomra kerülnek szeretteim, akkor ez által én is hatalomra kerülök, az én világképem az én ízlésem elismerést nyer és ez az én fontosságtudatomat is megalapozza. Fontosságtudat nélkül megint csak nem élet az élet, és ha emberek tartósan ellenzékbe szorulnak, sokaknak, millióknak lehet az az érzése, hogy nem fontosak.

De ettől még nem leszünk agresszívek.

Agresszívek attól leszünk, hogy ránézünk a másik félre, és azt mondjuk: „ezek az érdemtelenek”. Hogyan lehetséges az, hogy már megint ők győztek? Hogyan történhetett meg ez az igazságtalanság?

A négyévenként váltógazdálkodás azért volt „jó”, mert kiszámíthatóvá tette és mederben tartotta az agressziót. Minél hosszabb ideig billen azonban meg az egyensúly, annál valószínűbb, hogy békésnek tűnő embereknél is elszakad a cérna és megbokrosodnak. Bibó is beszél ilyesmiről, csak persze más összefüggésben. Bibó kérdése a radikalizmus kapcsán: hogyan lehetséges, hogy „átlagemberek”, közönséges családapák és családanyák szörnyetegekké válnak? (Értsd: szélsőséges eszmék rabjai lesznek.)

*

Az én kérdésem az: mi van, ha a ciklusidő egyre csak növekszik, s az ezzel párhuzamosan (és törvényszerűen) növekvő agressziót nem sikerül leállítani?

S a válasz: azért nem, mert egy íratlan szabály van átlépve az által, hogy valaki felborítja a kormányzásra „kijelölt” rövid négy évet. A sokciklusú kormányok tehát azért gyűlöletesek, mert felszámolnak egy szabályt, egy szokást, egy szocializációs tapasztalatot. S azoknak, akik ezen kiakadnak, hiába mondjuk, hogy „De uraim! A nép, az istenadta nép! A nép bízza meg újra ugyanazokat”.

Őket ez a magyarázat nem érdekli. Egészen más nyolc, tizenkét, tizenhat évet várni. Ez gombócból is sok, nemhogy kormányzásból.

Vajon megtanulható-e szocializációs tapasztalatként a többciklusú kormányzás? Egyelőre fogalmunk sincs, s be kell érnünk annak megállapításával, hogy a hangzatos egység-papolások semmit sem érnek. Csak az számít, hogy a politikai időnek ezt az újraelosztását nagyon sokan igazságtalannak érzik.

És az igazságtalanság szubjektív érzés. Minél többen érzik, annál nagyobb az esélye, hogy a normál politika helyét az agresszív veszi át.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr469943244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Valóban hiba a népszavazás bojkottja? 2016.08.10. 20:54:53

Az általam amúgy nagyra becsült Ceglédi Zoltán már nem először áll ki amellett, hogy az ellenzék részéről hibás taktika a népszavazás bojkottja, mert szerinte ez azt jelenti, hogy nem csinálnak semmit. Ahogy a hvg.hu-n ma megjelent írásában is fogalmaz...

Trackback: Csizmadia Ervin: A politikai agresszióról és a felborult egyensúlyról 2016.08.10. 13:39:01

A világ rendje az egyensúly, amit csak rövid időre írhat felül az egyensúlytalanság. Ha az egyensúlytalanság győz, az élet pusztul.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.10. 13:42:20

@Advanced Flight:

most éppen a fidesz 6 év van terítéken, gyere segíts értelmezni, az országjelentést:

ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2016/cr2016_hungary_en.pdf

62-65 oldal, összefoglaló:

no progress, some progress, limited progress, és csak egyetlen egy dologban dologban substantial progress, nem árulom el miben, legalább olvastok.

unalmas vagy az elmúúúúltnyóóócévezéssel, de ha gondolod visszamehetsz.

GNDL 2016.08.10. 13:45:38

@$pi$: „mind csak sallang, amit az emberek belehazudnak”

Igen... ezzel próbálják nyugtatgatni magukat azok, akik eddig tökre azt hitték, hogy ők mondjuk jobboldaliak, aztán amikor mások rávilágítanak hogy nem öreg, te pont az a baloldali vagy akik felé évek óta rázod az öklödet, akkor jön náluk a kiábrándultság majd ez a fajta frusztráció... :)

Conchobar 2016.08.10. 13:47:17

@$pi$: "Az elnevezés a francia forradalom idejéből származik" - Így van. És azóta már sok idő eltelt, ennek megfelelően a jobb- és baloldal definícióján is változtatni kell(ett). A Wikipédia szerint: "A 20. század során a jobboldal leginkább a gazdaságpolitika terén állt szemben a baloldallal (a kapitalizmus és a kommunizmus szembenállása). Napjainkban a jobboldalt a tradíciók megőrzésével, a hasznosnak vélt újítások beengedésével asszociálhatjuk. Fontos a szerepe a nemzeti politika (de nem feltétlenül a nacionalista politika) terén. Megjegyzendő, hogy a jobboldali nemzettudat általánosan nem egyenlő a más nemzetek lenézését jelentő sovinizmussal vagy vulgárnacionalizmussal. A jobboldal mérsékeltebb formáiban a nemzettudat a hazaszeretetként és a hagyományok iránti tiszteletként nyilvánul meg."

Jean Sol Partre 2016.08.10. 13:49:18

@Conchobar: azért ne fetisizáljuk a kétkedést. Fontos dolog, de ahogy a chemtrail, ez a kétkedés is egy faszság. És szándékosan, célzatosan szítják olyanok, akik tudják hogy baromság, de az érdekeik mást diktálnak.

$pi$ 2016.08.10. 13:50:01

@Conchobar: "A Wikipédia szerint: "A 20. század során a jobboldal leginkább a gazdaságpolitika terén állt szemben a baloldallal"

Az a múlt évezredben volt. :D

GNDL 2016.08.10. 13:52:55

@$pi$: De ha a Wikipédián kell utána néznetek egy ilyesféle vita közben, és még azt a nyúlfaroknyi szöveget sem vagytok képesek értelmezni, akkor ezek szerint erről a tanulmányaitok során soha nem is hallottatok... vagy esetleg bár tanították, de hát ugye bizonyos feltételezhető szellemi korlátok miatt nem igazán sikerült rögzíteni azt. :)

Jean Sol Partre 2016.08.10. 13:52:59

@$pi$: "a jobboldali politika elfogadja vagy kívánatosnak tartja a társadalmi különbségeket, a társadalmi hierarchiát"

persze kizárólag akkor, ha ő maga a hierarchia felső fokain helyezkedik el

GNDL 2016.08.10. 13:55:38

@$pi$: Mindenesetre mindez, amit fent írtam...

„Államosítás, központosítás, piacgazdaság korlátozása, magánvállalkozások ellehetetlenítése, pártállami rendszer kiépítése, demokratikus intézményrendszer leépítése, jogállamiság leépítése, igazságszolgáltatás politikai irányítása, szubszidiaritás szűkítése, nepotizmus... emellett pártállami agitprop, gyűlölet szítása a bolsevik osztályharc jegyében, sajtószabadság korlátozása, ellenzéki politikai- és civil szervezetek ellehetetlenítése, nem elvétve megfélemlítése és üldözése... végül de nem utolsó sorban arcpirító szociális demagógiával fűszerezett vérlázító populizmus, Nyugat-, Európa- és unió-ellenesség... ”

...egyáltalán nem jobboldali. Ez bizony az az áporodott szagú pártállami kommunizmus... némi bolsevik-típusú, 50-es évekbeli hatalomgyakorlással fűszerezve... :)

Conchobar 2016.08.10. 13:56:20

@$pi$: "Az a múlt évezredben volt" - Így bizony. Már a múlt évezred '30-as éveiben is elkezdett kavarogni a dolog. Például a fél (vagy tán egész?) fasisztának tartott Gömbös Gyula földet akart osztani ("A Nemzeti Munkaterv a közjogi, államigazgatási, gazdasági, kulturális stb. berendezkedés átalakítását, racionalizálását és korszerűsítését hirdette meg, szociális, és a parasztság helyzetét javító intézkedéseket helyezett kilátásba, egyben lépéseket tett a tekintélyuralmi állam kialakítására (elsősorban olasz mintára). Törekvései egy részének – legalábbis átmenetileg – sikerült megnyernie a harmincas években meginduló falukutató mozgalom sok reprezentánsát, szélsőjobboldali csoportok mellett az ún. népi baloldal egy részét is")

$pi$ 2016.08.10. 13:56:46

@Conchobar: "Napjainkban a jobboldalt a tradíciók megőrzésével, a hasznosnak vélt újítások beengedésével asszociálhatjuk."

Oké, a viccet félretéve: a jobb- és baloldal elsőrendű jelentése a társadalmi hierarchiához való viszony. Sok más ismérv is lehet, például a baloldal internacionalista szokott lenni, de ezek csak "általában jellemző" dolgok.

Nem lehet csak azért baloldalinak nevezni a fideszt, mert ők is erősebb államot hoztak létre és a kommunisták is. A két állam nem is hasonlít egymáshoz és a fidesz valójában nem is "erős", csak "erősebb" államot csinálnak.

Olyan a fideszt kommunistázni, mintha a skót katonákra azt mondanánk, hogy ők nők, mert a nők hordanak szoknyát. :)

$pi$ 2016.08.10. 13:59:50

@Conchobar: "Gömbös Gyula földet akart osztani"

Meg akarta szüntetni a társadalmi különbségeket? Hierarchia mentes társadalmat akart létrehozni? Akkor baloldali volt.

Bizonyos mértékű társadalmi különbséget elfogadhatónak vagy kívánatosnak tartott? Akkor jobboldali volt.

Nincs ebben semmi megmagyarázhatatlan vagy zavaros.

Conchobar 2016.08.10. 14:03:43

@Jean Sol Partre: "azért ne fetisizáljuk a kétkedést. Fontos dolog, de ahogy a chemtrail, ez a kétkedés is egy faszság" - Ha zsidó lennék, én is fasságnak mondanám. Elmész egy volt táborba, jó esetben mutatnak egy épületet, hogy ott hajigálták régen réseken a ciklonbét, csak időközben a gaz nácik már átalakították és nincsenek már rések, rosszabb esetben nem mutatnak semmit, mert a szemét nácik lerombolták az épületet a háború vége felé. A legjobb esetben meg látni a ciklonbé lehajigálást segítő berendezéseket, csak arról meg kiderül, hogy 'utólagos rekonstrukció'

GNDL 2016.08.10. 14:08:52

@$pi$: „Nem lehet csak azért baloldalinak nevezni a fideszt, mert ők is erősebb államot hoztak létre és a kommunisták is.”

Csak azért mert a 2010-es kormányváltás előtt hangoztatott bürokrácia csökkentésre és deregulációra vonatkozó ígéreteik ellenére tovább hizlalták a bürokráciát és a közigazgatási rendszert, kizárólag a nepotizmus jegyében, valamint ostoba jogszabályok százait hozták a fideszes elvtársak; vagy mondjuk csak azért mert a járási rendszert ültették a helyi önkormányzatok nyakába hogy még véletlenül se a szubszidiaritás érvényesüljön hanem a központosított politikai akarat, még ellenzéki vagy független színezetű települési szinten is, bár kétség kívül hamisítatlan kommunista eszközök ezek, de nem lehetne egyértelműen kijelenteni, hogy a Fidesz kommunista, mert ez ahhoz kevés... de ha végigmennénk a Fidesz elmúlt hat éves kormányzásán, akkor azt találnánk hogy minden 100 intézkedésük közül 80 erősen „komcsiszagú”... :)

És kurvára nem „erősebb államot” hoztak létre, hanem egy ma már szinte teljes mértékben központosított pártállami rendszert. Ha „erősebb államot” hoztak volna létre, akkor az azt feltételezné, hogy az állam hatékonyabban működik... de akkor nézzük mondjuk az oktatás vagy egészségügyet... esetleg az igazságszolgáltatást, kifejezetten a korrupció felszámolására tett erőfeszítések tükrében... :)

A Fideszt teljesen megalapozottan le lehet kommunistázni a francba... :) Mert azok...

Conchobar 2016.08.10. 14:09:34

@$pi$: "Meg akarta szüntetni a társadalmi különbségeket?" - Ezzel az a baj, hogy ez igazából csak a kommunistáknak a jellemzője. A szociáldemokrácia csak csökkenteni akarta a különbségeket (Gömböshöz hasonlóan)

aLEx 2016.08.10. 14:10:31

@Diorella Queen:

"A kapitalizmus nem jó a kommunizmus nem jó."
A demokratikus szocializmusról mégis mi a véleményed? Azt hova sorolod?

aLEx 2016.08.10. 14:14:26

@Diorella Queen:

"Demokráciában van ilyen? Nincs."
Attól függ, hogy mit nevezünk demokráciának. manapság trendi az újgyarmatosítást demokráciánk nevezni.
Na meg persze a pénz demokráciáját divat a demokráciával azonosítani. A társadalom nagy többsége ezért szegényedik.

Csak idő kérdése, hogy mikor borul a bili.

gyalog.galopp 2016.08.10. 14:15:11

@Conchobar: @Jean Sol Partre:

Kertész Imre egy interjúban azt találta mondani a német újságírónak, " az önök tettek zsidóvá engem", ez nem sokkal a Nobel után történt, tehát még nem demencia.

Ha tehát Kertész szemével nézzük a koncentrációs táborokat, akkor az nem fajtairtás volt, hanem szimpla népirtás, olyan, mint a málenykíj robot, meg a többi, tehát semmi extra.

aLEx 2016.08.10. 14:16:28

@$pi$:

"Az országban agresszivitás van, mert a kommunisták nem képesek elviselni, hogy nem ők vannak hatalmon."
Te a liberálisokat képzeled kommunistának? És és föld a kettő!

Conchobar 2016.08.10. 14:18:36

@$pi$: "Oké, a viccet félretéve: a jobb- és baloldal elsőrendű jelentése a társadalmi hierarchiához való viszony" - Volt! Manapság már nem akarja senki bolygatni a társadalmi hierarchiát. Legalábbis Latin-Amerikán és Afrikán kivül. A kommunisták átvedlettek demokratákká. Nemcsak nálunk! (bár nálunk még inkább vedlettek, mert sokan közülük kapitalistává lettek)

Jean Sol Partre 2016.08.10. 14:36:17

@Conchobar: én nem vagyok zsidó, de túl sok olyan ismerősöm van, akinek konkrétan ilyen táborokban haltak meg a felmenői.

GNDL 2016.08.10. 14:38:56

@Conchobar: „sokan közülük kapitalistává lettek”

Attól hogy lopott közpénzekből, lopott közvagyonból feltőkésítik egymást az elvtársak, még nem lesznek „kapitalisták”. A kapitalizmusban kőkemény munkával, szorgalommal, szakértelemmel és hozzáértéssel, sokszor családon belüli generációkon átívelő munkával lehet valakiből bőre alatt is pénzzel tömött tőkés. Ezért tudják megtartani a pozíciót, a státuszt, a vagyont, mert értenek hozzá, tudják mit csinálnak, szinte öröklődött a „kapitalista szellem”, ebben nőttek fel többnyire.

A lopott közpénzzel kitömött elvtársak nem kapitalisták, nem teremtenek munkahelyet, nem fektetnek be, nem hoznak létre értéket, semmiféle társadalmi felelősségük nincs... a lopott vagyont, ha már nem marad elvtársuk olyan szinten hogy továbbra is támogassák őket, felélik, elherdálják, semmi maradandót nem alkotnak.

Lásd hiába tömték egymást Magyarországon évtizedeken át az elvtársak, és tömik ma is. Hol vannak a tőkéseink? Hol vannak a vállalataink, esetleg multinacionális vállalatok? Hol a befektetés, hol a munkahelyteremtés? Fenét... luxusélet van Ibizán, luxusingatlan a hegyen, még a hat éves gyereknek a nevén is nyaraló meg kikötő van... :) Semmi befektetés, semmi a társadalom és a gazdaság szempontjából maradandó, semmiféle felelősségvállalás...

Wildhunt 2016.08.10. 14:50:13

@Jean Sol Partre: Nos, nem, amennyibena hierarchia eltérő fokaihoz társadalmilag eltérő követelmények járulnak.

Conchobar 2016.08.10. 14:53:03

@Jean Sol Partre: "akinek konkrétan ilyen táborokban haltak meg a felmenői" - Az én nagyapám élve, egészségesen jött haza. Igaz, ő amerikai (katonai fogoly) táborban volt. A több falubeli egykori cimborája rosszabbul járt, ők betegen, lesoványodva jöttek haza. Orosz táboroztatásból. Elfogadom én azt, hogy a német táborból meg haza se jöttek, többségükben, akik ott voltak

Wildhunt 2016.08.10. 14:57:45

@Jean Sol Partre: A kételkedők nem a táborok létét tagadják, azt nem is lehet. Azt sem tagadja senki, hogy zsidókat, homoszexuálisokat, cigányokat, kommunistákat vittek oda. Azt sem, hogy baromi sokan meghaltak ezekben a táborokban rabszolgamunkában. Ez eddig egy elég standad folyamat, a történelemben elég sok birodalom megcsinálta elég sok néppel. A szkeptikusok szerint arra nincs elég bizonyíték, hogy az egésznek kivételezett szereplői voltak a zsidók, mert kimondottan őket nem munkatáborba vitték, ahol a többiekkel együtt elpusztultak, hanem velük a 3. birodalom egyetlen célja az volt, hogy minél hatékonyabban minél többet öljenek meg.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 14:58:18

@gyalog.galopp: " nem fajtairtás volt, hanem szimpla népirtás"

egyrészt ez semmivel sem jobb, másrészt én a szándékot nézem, ami egyértelműen a zsidók irtása volt, nem szimpla népirtás.

Conchobar 2016.08.10. 14:58:39

@GNDL: "A kapitalizmusban kőkemény munkával, szorgalommal, szakértelemmel és hozzáértéssel, sokszor családon belüli generációkon átívelő munkával lehet valakiből bőre alatt is pénzzel tömött tőkés" - Valamiben neked is hinned kell

Conchobar 2016.08.10. 15:01:47

@GNDL: "A lopott közpénzzel kitömött elvtársak nem kapitalisták, nem teremtenek munkahelyet, nem fektetnek be, nem hoznak létre értéket, semmiféle társadalmi felelősségük nincs" - Nem teremtenek munkahelyet? Hát mit csinálnak? Gyurcsány (vagy a felesége) egyedül dolgozik az Altus-ban? A Közgépben csak egymaga szorgoskodott a Lajos?

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:02:45

@Wildhunt: ezt kifejtenéd? nem vagyok biztos benne, hogy értem amit mondasz.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:06:01

@Conchobar: @Wildhunt: ha azokba a táborokba szinte csak zsidókat (melegeket, cigányokat...) vittek, és ott gyakorlatilag mindenki meghalt, és nyíltan hangoztatták is, hogy a zsidókat meg kell semmisíteni, valamint máshol (ahová másokat vittek) nem halt meg mindenki, akkor nem értem, miről beszélünk. Most konkrétan a rések megléte vagy nem léte a nagy összeesküvés elmélet?

2016.08.10. 15:06:37

@GNDL:

igazad van.

das kapital, az a tudás, a tapasztalat, a kisérleti eredmények a felhalmozott munka, kiépített környezet, kiépített kapcsolatrendszer, és az ezek eredményeként megmaradt pénz.

a kölcsönpénz lopottpénz az nem kapital, az csak pénz.
lehet érte kapitalt venni, de az ritkán lesz sikeres.

Conchobar 2016.08.10. 15:06:42

@GNDL: "Hol vannak a tőkéseink? Hol vannak a vállalataink, esetleg multinacionális vállalatok?" - Te komolyan azt, hiszed, hogy mindez csak az 'elvtársak'-on, a mutyistákon múlott? Keresed a vállalatainkat, mikor egész iparágak tűntek el? (cukoripar, textilipar, nehézipar)

Bell & Sebastian 2016.08.10. 15:08:35

@Diorella Queen: Immanuel Kant verte ki, csak nem nálam.

Conchobar 2016.08.10. 15:12:46

@Jean Sol Partre: "Most konkrétan a rések megléte vagy nem léte a nagy összeesküvés elmélet?" - Milyen összeesküvés-elméletről irkálsz? Amit a nácik szőttek a zsidók likvidálására? Ami meg a rések hiányát illeti, hittel lehet őket helyettesíteni, nemde?

GNDL 2016.08.10. 15:16:18

@Conchobar: „Gyurcsány (vagy a felesége) egyedül dolgozik az Altus-ban? A Közgépben csak egymaga szorgoskodott a Lajos?”

Elméletben vedd ki ebből a rendszerből a lopott közpénzeket. Szerinted létrejöhettek volna, valamint életképesek maradnának ezek a vállalkozások? Erről írtam fentebb is, csak te az vagy akinek mindent kétszer mindent kétszer kell mondani... :)

Én ismerek jó pár olyan vállalkozót, akinek még a magyar viszonyok közt is tényleg a bőre alatt is pénz van. Legtöbbjük már tényleg az 50+ tapossa, fiatal koruk óta dolgoznak látástól vakulásig, éjjel nappal. Nem igazán remek az egészségük, tönkrement több házasságuk... rajtuk látszik, hogy igen, megdolgoztak azért a vagyonért, de az is tudható róluk, hogy kenik-vágják azt amivel foglalkoznak, szakmájuk szakértői. Ezzel szemben lásd a vagyonos magyar politikai elitet, úgy tudtak az átlagpolgárok szemében többszörösen mesés lottónyereménnyel felérő vagyont harácsolni, hogy soha egyetlen percet nem dolgoztak, parlamentbe járnak ki-be, fotózkodnak, pálinkáznak, disznót vágnak, kampányolnak, nyilatkoznak... :D

Vágod mi itt a gond?

Conchobar 2016.08.10. 15:17:16

@Jean Sol Partre: "nyíltan hangoztatták is, hogy a zsidókat meg kell semmisíteni" - Tényleg? Azt hangoztatták? ("A zsidókat a végleges megoldás folyamán keleten megfelelő vezetéssel és alkalmas módon munkára kell fogni. Nagy munkáscsapatokban, nemek szerint szétválasztva, útépítés közben vezetik a munkaképes zsidókat ezekre a területekre és eközben nagy részük természetes fogyás útján kétségtelenül ki fog esni. A végül esetleg megmaradó töredékállományt, minthogy ez esetben kétségtelenül a legellenállóképesebb részről van szó, megfelelően kell kezelni, mert ez természetes kiválasztódást mutatva, szabadon bocsátása esetén egy új zsidóság magjának tekinthető." Wannseei konferencia)

GNDL 2016.08.10. 15:19:37

@Conchobar: „Te komolyan azt, hiszed, hogy mindez csak az 'elvtársak'-on, a mutyistákon múlott?”

Így van, mert:

„Keresed a vállalatainkat, mikor egész iparágak tűntek el? (cukoripar, textilipar, nehézipar)”

Pontosan az elvtársak tüntették/herdálták el.

Na meg a suttyó proli, ismerek rémtörténeteket a csepeli gyárak egykor ott dolgozók általi széthordásáról a 90-es évek fejetlenségében. :)

A magyarok kizárólag saját maguknak köszönhetik az elmúlt 26 évet...

Conchobar 2016.08.10. 15:20:07

@GNDL: "Szerinted létrejöhettek volna, valamint életképesek maradnának ezek a vállalkozások?" - Megszűnt a Közgép?

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:20:40

@Conchobar: összeesküvés elmélet = kételkedés

Nem lehet helyettesíteni. De mindenki meghalt, ez tény, a többi nem különösebben érdekes.

Conchobar 2016.08.10. 15:22:41

@GNDL: "Pontosan az elvtársak tüntették/herdálták el." - A cukoripart, a textilipart, meg a nehézipart? Nem játszott véletlenül közre egy icipicit valami külső körülmény?

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:23:02

@Conchobar: a sorok között meg csak én tudok olvasni? Nagyon fiatal vagy?

GNDL 2016.08.10. 15:24:05

@Conchobar: „Megszűnt a Közgép?”

„Elméletben vedd ki ebből a rendszerből a lopott közpénzeket.”

„Erről írtam fentebb is, csak te az vagy akinek mindent kétszer mindent kétszer kell mondani... :)”

Conchobar 2016.08.10. 15:25:30

@GNDL: "Na meg a suttyó proli, ismerek rémtörténeteket a csepeli gyárak egykor ott dolgozók általi széthordásáról a 90-es évek fejetlenségében." - Hát a prolik aztán nagyon sok mindent elhordhattak a zsebüknek?

Wildhunt 2016.08.10. 15:25:49

@Jean Sol Partre: A szkeptikusok kb arra próbálnak rámutatni, hogy a németek hozzáállása az volt, amit később Conchobar leírt, vagyis a társadalmilag káros elemeket (zsidók, homokosok, kommunisták, stb) izolálni kell (lásd táborok), ahol gyakorlatilag rabszolgamunkát kell végezzenek, amibe nem baj, ha bele is halnak. Csakhogy ez a hozzáállás nem támasztja alá a "valaha volt legnagyobb tragédia" történetét, mert bizony ennél rosszabbat megtettek már sokan sok más néppel is, magyarokkal, búrokkal, amerikai őslakosokkal, afrikaiakkal, stb, mert így nem igazolható, hogy tervezési és ipari kapacitást foglalt le a zsidók megsemmisítése, miközben elméletben a náci birodalom már a túlélésért küzdött.

GNDL 2016.08.10. 15:26:36

@Conchobar: „Nem játszott véletlenül közre egy icipicit valami külső körülmény?”

Mint mondjuk a rendszerváltás hiánya?! De... még mindig ugyan arról beszélek. :)

Olyan hogy Nagy Magyar Ipar elég régóta nincs, de a szocializmusban, a 70-es és 80-as években ezt még megoldotta a KGST meg az elvtársi barátság. A rendszerváltásnak nevezett szocialista cirkusz után pedig már nem csak elméletben, de gyakorlatban sem lehetett tovább fenntartani ezt a fajta szocialista álmot...

gyalog.galopp 2016.08.10. 15:26:36

@Jean Sol Partre:

Nekem meg van, volt egy csomó ismerősöm, aki zsidókat bújtatott , meg amelyik zsidó kisgyereket vett a nevére.
A náci szférában sehol nem védték olyan sokáig és olyan jól a zsidókat, mint nálunk, ennek a hálája egy kb 800 ezres málenykíj robot lett, meg egy megmenekült diaszpóra, aki szerint mi nácibbak voltunk a náciknál. Na?

GNDL 2016.08.10. 15:29:07

@Conchobar: „Hát a prolik aztán nagyon sok mindent elhordhattak a zsebüknek?”

Volt aki a vállalkozásához szükséges nehéz- és szerszámgépeket (esztergák, marók, egyéb eszközök) konkrétan onnan lopta... :)

2016.08.10. 15:29:14

@Jean Sol Partre:

nézz körül a háború alatt új címre költözöttek és emigráltak között, az sem baj ha református irányban jobban figyelsz.

Wildhunt 2016.08.10. 15:30:18

@Jean Sol Partre: Azt, hogy sokan haltak meg (mindenki már csak a túlélők/felszabadítottak miatt sem halhatott meg), senki nem tagadja. Amit vitatnak (mert nagyon kevés elborult tagad), hogy a náci birodalom gyakorlatilag mindenek feletti célja a zsidók elpusztítása volt. A megvetett szkeptikusok véleménye mindössze az, hogy a zidók járulékos veszteség voltak, mint a SzU ban a magyarok, ukránok, tatárok, meg még csomó más nép.

Conchobar 2016.08.10. 15:30:51

@Jean Sol Partre: " a sorok között meg csak én tudok olvasni?" - Miről beszélsz? Nem akarod tán azt mondani, hogy Hitler és a többiek az utasításaikat a sorok közé rejtették el? Nem akarod azt mondani, hogy intézményeket és azok vezetőit világos parancsok, egyértelmű szabályok, ellenőrzés és számonkérés helyett virágnyelven utasítgatták?

Conchobar 2016.08.10. 15:32:14

@GNDL: "Volt aki a vállalkozásához szükséges nehéz- és szerszámgépeket" - Ha te mondod

maroz 2016.08.10. 15:37:12

@Jean Sol Partre: Mondj már egy érdemi kérdést, ami népszavazással dőlt el. :))

A svejci tőkések amúgy fel tudják mérni az érdekeiket, például megvették a magyar fornettit, vagy mi a tököm a neve. Okos, mondaná Kohn bácsi: süttesd meg a pogácsát az egyik magyarral a másik magyar számára és tedd zsebre a hasznot. Csináld meg ezt minél több témával és minél több gyarmaton és otthon fogsz tudni elvágólagos demokráciát csinálni, még népszavaztathatsz is arról, hogy szabadjon-e délután öt után öblöset fingani vagy sem.

Conchobar 2016.08.10. 15:39:20

@GNDL: "Mint mondjuk a rendszerváltás hiánya?!" - Hát ha az neked külső körülmény. A kérdésem úgy szólt: Az elvtársak tüntették/herdálták el a cukoripart, a textilipart, meg a nehézipart? Nem játszott véletlenül közre egy icipicit valami külső körülmény? Még mindig fennáll a lehetőség, hogy gondolkodj. Az agyament locsogás helyett

maroz 2016.08.10. 15:43:08

@Jean Sol Partre: Na, az ilyenekből kerülnek ki a legborzasztóbb alakok. Transzgenerációs zsidófájdalom, mint a kortárs aljasságok forrása, ez is szép.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:53:51

@Wildhunt: ja, csak ennyi? ezzel én is egyetértek, de szerintem nincs jelentősége, ez a része csak business.
Ma már rengeteg zsidó is tiltakozik, hogy a zsidóság gyakorlatilag a holocausttal határozza meg magát.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:56:01

@gyalog.galopp: ezzel nem is vitatkozom, nekem is volt sok ilyen ismerősöm meg rokonom is, de hát nem is ez a téma.

Wildhunt 2016.08.10. 15:56:54

@Jean Sol Partre: Ez is csak történelem. Ha szabadon kutatható lenne, már ember nem foglalkozna vele a szakembereken kívül.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:57:18

@az igazmodó juhász: hidd el, a barátaim meg tudják különböztetni, hogy a felmenőik emigráltak vagy meghaltak.

GNDL 2016.08.10. 15:59:07

@Conchobar: „ Még mindig fennáll a lehetőség, hogy gondolkodj”

Gondolkodjak, vagy csak azt szeretnéd, hogy felmondjam a kurucinfós konteóitokat a zsidókról meg a gaz nyugati befektetőkről? :) Nem fogom megtenni, mert nem értek egyet a kurucinfós elméleteitekkel...

Jean Sol Partre 2016.08.10. 15:59:22

@Conchobar: nem hát, de amit idéztél, egyértelműen arról szól, hogy a zsidók (szinte mind) meg fognak halni és ez tudatos. A többit leírtam a többi kommentben.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 16:04:38

@maroz: Svájcban? Szinte minden, adózás, bevándorlás, EU csatlakozás, nők szavazati joga, és sok más. De a lényeg az, hogy ha lenne bármi más fontos, akkor az is népszavazáson kell eldőljön.
A másik fontos, hogy tényleg kisebb egységekben gondolkodnak.

Persze, nem állítom, hogy rajtunk ez segítene bármit is. Csak azt akartam példázni, hogy van olyan ország, ami (szerintem) tényleg demokratikusan működik, a szó eszményi értelmében. Az a mi pechünk, hogy mi közben az ő gyarmataik vagyunk.

2016.08.10. 16:07:30

@Jean Sol Partre:

én nem szoktam a levegőbe beszélni.

környezetváltozás jót tenne neked.

senki sem születik zsidónak, azzá teszik azzá lesz.

add össze.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 16:11:11

@maroz: szerencsére legalábbis a közelebbi ismerőseim nem ilyenek.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 16:13:46

@az igazmodó juhász: igazán meggyőzően hangzik.
Kifejtenéd bővebben?

Conchobar 2016.08.10. 16:19:20

@Jean Sol Partre: "nem hát, de amit idéztél, egyértelműen arról szól, hogy a zsidók (szinte mind) meg fognak halni és ez tudatos" - Akkor végül magad is belátod, hogy itt kurvára nem arról van szó, hogy öld meg mindet, meg állítsd őket csoportba és hajigálj rájuk ciklonbét. Arról van szó, hogy küldd őket keletre, dolgoztasd, és amelyik életben marad az megérdemli (ami végülis magukra a német katonákre is igaz. Kemény volt a keleti front). A sorok között legfeljebb az van, hogy a zsidó fogyóeszköz, nem kell velük elszámolni, akinek kedve van zsidógyilkolászáshoz, az élhet vele

GNDL 2016.08.10. 16:22:40

Majd mindjárt jön @Conchobar, mint tegnap, hogy itt offolnak egyesek mikor nem is a zsidókról szól a poszt... ja, várj... :)

Jean Sol Partre 2016.08.10. 16:24:21

@Conchobar: majdnem, deszerintem ennél kicsit durvább. Inkább az, hogy adjunk nekik olyan munkát, amit szinte senki nem fog túlélni. Kicsit más a stílusértéke.
De mint mondtam, szerintem kicsi a jelentősége a dolognak, ha tényleg majdnem mindenki meghalt.

(hacsak nem mindenki új életet kezdett reformátusként, ahogy @az igazmodó juhász: mondja, de akkor én vagyok a Burkus királylány).

maroz 2016.08.10. 16:57:16

@Jean Sol Partre: Én nem nagyon tudok egyetlen olyan konkrét népszavazásról sem, aminek lett volna komolyabb tétje, azért is kérdeztem. Olyasmikről hallottam csak, mint a minaretépítés tilalma, meg úgyszintén ezredrangú részletkérdésekről, hogy x út hol menjen, és effélék.

Én is tudnám a családomat szépen működtetni, ha tíz másik család is nekünk dolgozna. Tehát gyarmatosítani kell, nincs más megoldás. :)

2016.08.10. 17:07:25

@Jean Sol Partre:

nem mindenki, voltak munkatáborok kényszersorozás, hadimunka, mindezekben dőltek az emberek, hithű zsidót szívesen vitték, ő volt a nép ellensége, meg az érzés hogy elégtételt vettek minden bajukért.

egy háborúban 80% civil áldozat, a katona ha lőnek elbújik, ha nem lőnek előjön. az átlagcivil az hülye, bambán bámulja a ráhulló bombát. add hozzá.

másik:

az identitás az felvett tulajdonság. gyerekként belenő a környezetbe vagy hatásra felveszi (pl, stockholm szindróma, empátia, félelem, megszokás, első szerelem, ...)

a kiegyezés után zsidónak lenni gazdasági-társadalmi előnyt jelentett, a paraszt-úr-cigány-kisebbség pedig céltábla volt a vicclapoknak-boltosnak-bankárnak. zsidó kurzus volt és tömegével érezték úgy az emberek hogy zsidók akarnak lenni, ledobták az addigi identitást, és elhitték hogy zsidók lettek. a világháború után fordult a helyzet, és vele fordult az identitás is. amikor egész nap az ment hogy zsidó így zsidó úgy, görbeorrú, karikalábú, áruló, ingyenélő, numerus c ....akkor a zsidóság is lecsökkent, (ebben az időben máshol még muszlimra is váltottak). ahogy szaporodtak a hungaristák úgy fogyott a zsidó identitás.

elég egyszerű volt a folyamat, városcsere, fedősztori, keresztény hitre váltás, ismerek 6,4km-es váltást(most mértem meg guglival), és az új nemzedékek már nem tudnak semmit, még csak nem is sejti.

az ötvenes években a nácivadászok jöttek rá hogy nagy mennyiségű emberről van szó, abba is hagyták. ha most költözik a levéltár remélhetőleg elvesznek ezek az iratok is, a többi elfelejtendővel együtt.

én nem azért mondom hogy bolygassuk, pont ellenkezőleg, hogy legyen egy olyan ismeret ami alapján békésen megbocsájtva haladunk tovább. és azért írtam mert árkot kezdtél ásni, olyat amibe te estél volna bele.

GNDL 2016.08.10. 17:07:46

@maroz: „minaretépítés tilalma, meg úgyszintén ezredrangú részletkérdésekről, hogy x út hol menjen, és effélék”

Meg hogy nem akarják korlátozni a bevándorlást (2014), vagy hogy ne utasítsák ki automatikusan a bűncselekményt elkövető bevándorlókat/külföldieket (2016), meg hogy elutasítják a menekültkvótát... ja, várj, az egy ezredrangú magyar részletkérdés lesz... :)

Jean Sol Partre 2016.08.10. 17:33:02

@maroz: amiket felsoroltam, azok szerintem fontosak voltak. És akkor még nem is említettem a még nagyobb horderejűeket, hogy szabad-e teregetni a kertben vasárnap. Meg kádat leereszteni este 10 után. Legális legyen-e az orális szex.
Legutoljára arról volt, hogy a homeopátiás gyógyszereket támogassa-e a krankenferziherung vagy mi.
Mondom, gyakorlatilag bárki bármit akar, arról népszavaznak. Piszok lassú módszer, de nagyfokú elégedettséget okoz. Persze csak akkor, ha nem korog a has, de nekik nem korog.

Nincs tiltva a gyarmatosítás, keressünk valami bennszülött népet valahol és vegyük meg a munkaerejét olcsón. Mondjuk felvilágosíthatjuk őket, hogy a bérmunkához jutás az alapvető emberi jogaikhoz tartozik és mi segítünk nekik élni ezzel a jogukkal. Bejöhet, ha meg nem esznek :)

2016.08.10. 17:47:31

@Jean Sol Partre:

>>Nincs tiltva a gyarmatosítás, keressünk valami bennszülött népet
>>valahol és vegyük meg a munkaerejét olcsón.

öööö... voltál mostanában az ajtón kívül?, mert pont ott vagyunk,

a gyarmaton.

sok bokorugró benszülött ott ugrál a mercedes-opel-audi ültetvényen, zászlót lenget a kormányzó úr látogatásakor és titokban úri életről álmodik.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 17:53:21

@az igazmodó juhász: jaj, hát én nem országos szintre gondoltam, csak mi ketten marozzal. Nem is akadna már akkora bennszülött csoport, aki még nem gyarmat és eltartana kettőnk családjánál többet :)

Mi gyarmat vagyunk, ez tiszta, írtam is korábban.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 17:58:27

@az igazmodó juhász: erről nem tudok semmit, úgyhogy nem tudok vitatkozni, némi zsigeri kétely van bennem, hogy nagy volumenben történt volna ez (már ha azt állítod, hogy a táborokban meghaltnak hitt zsidók egyszerűen identitást váltottak mint egy tanuvédelmi programban és erről a családjuk se tud semmit, vagy erősen titkolják).

Árkot biztosan nem akarnék ásni, öreg és lusta vagyok én már komolyabb fizikai munkához.

dunántúli gyerek 2016.08.10. 18:32:25

Németországban 40 éve ugyanaz a párt adja a kormányt.

USAban 100 éve van 2 párt, az utóbbi 2 elnök 2 ciklust nyomott le, az előbbi egy régi elnök fia, a következő egy régi elnök felesége (dinasztiák)

Ezek az országok a legagresszívabbak?

Magyarországon nő az agresszió? Én nem tapasztalom, sőt. A 2006os elcsalt választás után volt fizikai majd évekig tartó lappangó agresszió ami tulképp megsemmisítette a baloldalt. Azóta komoly tüntetéssorozat nem volt.

Nem feltétlen jó ha sokáig kormányoz valaki, de nem feltétlen jó a váltógazdaság sem (nem lehet befejezni érdemi proekteket 4 év alatt). Nem látok ilyen összefüggést amit a poszter.

dunántúli gyerek 2016.08.10. 18:50:17

@Jean Sol Partre: 'Svájcban? Szinte minden, adózás, bevándorlás, EU csatlakozás, nők szavazati joga, és sok más. De a lényeg az, hogy ha lenne bármi más fontos, akkor az is népszavazáson kell eldőljön.
A másik fontos, hogy tényleg kisebb egységekben gondolkodnak.'

Svájc nem ezért gazdag, hanem azért mert minden szomszédja is gazdag, és csak azóta különösebben gazdag mióta tele van olyan bankkal, ahova menekíthetőek a németek, franciák, angolok, olaszok, szaúdiak meg mindenki által eldugni kívánt 'offsór' pénzek. Amúgy megélne ott néhány pásztor meg pár iparos a városokban olyan szinten mint Tirolban, Bajorországban máshol.

És mi lenne ha mindenről népszavaznánk? A média használatán(kommunikáción) múlna minden döntés, mert az átlagembernek fogalma sincs a szakkérdésekről, így azt egyszerüsítve és fogyasztásra kapná meg előemésztve a tömeg, a média közvetítésével a politikai pártok által megfelelően tálalva.

A 200 oldalas előterjesztéseket minden jelentéktelen parlamenti döntésről ma sem olvassák el a honatyák (szintén laikusok), hanem megmondák nekik igent nyomjál, nemet nyomjál, a részleteket meg kidolgozza a kormány és alárendelt szervei.

2016.08.10. 18:58:00

@Jean Sol Partre:

ne sarkítsd ki, ne próbáld félremagyarázni, olvasd el mégegyszer, és válasz helyett csak gondolkozz, keress, olvass, beszélgess.

én itt kiszállok, nem szeretem ha valaki süket dacosan tagadó védelembe vonul.

best

Jean Sol Partre 2016.08.10. 20:48:16

@dunántúli gyerek: "Svájc nem ezért gazdag"

pillanatig se mondtam, hogy azért gazdag. viszont demokratikusabb, mint a többi ország.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 21:08:02

@az igazmodó juhász: az a süket dacos védelembe vonulás, ha megmondom, nem tudom, mit akartál mondani?

Értem, soha nem beszélsz a levegőbe, csak homályosan célozgatsz mindenfélére ami ráadásul elég távol áll az eredeti témától. Szomorú, ha attól érzed magad nagyobbnak, ha lekezelő tanácsokat adsz másoknak.

Fogalmam sincs, hogy kerülnek ide a háború utáni megkeresztelkedések, mit magyaráz a sok civil áldozat, miféle környezetváltozás tenne nekm jót, egyáltalán, mire és minek mondtad amit mondtál? Én annyit állítok, hogy a németek szándékosan irtották a zsidókat, tök mindegy, hogy gázzal vagy kényszermunkával vagy fegyverrel. Sokkal nagyobb arányban haltak meg, mint mások, ennyi.
A többi aspektus nem érdekel. Ha pedig mégis van valami összeesküvés elméleted, add elő, ne nekem kelljen sarkítani az utalgatásaidból, nincs kedvem összeadogatni.

2016.08.10. 21:50:16

@Jean Sol Partre:

nincs ott semmiféle összeesküvés.

>> Sokkal nagyobb arányban haltak meg, mint mások, ennyi.

www.thezionion.com/wp-content/uploads/2015/08/judea-declares-war.jpg

ja kérem, háborút indítanak a németek ellen aminek deklarált célja a németek totális megsemmisítése, aztán meg vinnyognak a válaszcsapáson.

"This war was to be carried out against Germany to its conclusion, to her destruction."

>>A többi aspektus nem érdekel.

érdekes vallomás, büszke lehetsz magadra.

facepalm

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2016.08.10. 22:17:40

A politikai váltógazdaság csak akkor működik jól, ha a fontos nemzetstratégiai kérdésekben egyetértés van az egymást váltó pártok és mögöttük álló szavazók között. Ha meg vannak húzva bizonyos határok, amelyeket egyik fél sem lép át (még akkor sem ha jogilag lehetősége lenne rá) az ellenzék felhatalmazása nélkül, az stabilitásérzetet biztosít az egyébként eltérő értékrendű szavazók számára (tipikusan ilyen az angolszász politikai berendezkedés).

Amennyiben egy társadalomban ez a "legkisebb közös többszörös" kicsi illetve kevés területre terjed ki, a vesztes oldal politikai elitje és szavazói egzisztenciájukban, identitásukban fenyegetve érzik magukat a győztes oldal által. Ezt élte át a magyar jobboldal 2002-2010 között és ezt éli át a baloldal 2010-től napjainkig. A fenyegetettség-érzést tovább mélyíti, hogy mindkét oldalnak megvannak a maga "nemzeti minimum" hiányából adódó sérelmei (a jobboldalon ilyen pl. az 56-os évfordulón történt rendőr-attak, a baloldalon a 2010 után beinduló törvénygyár és elszámoltatás-hadjárat).

Ilyen politikai-társadalmi helyzetben a váltógazdaság azt eredményezné, hogy a győztes pártok/pártszövetségek négy évente homlokegyenest ellenkező irányba húznák az ország szekerét, a még meglévő politikai, társadalmi és gazdasági stabilitás kárára (pl. négyévente új alkotmány, új sarkalatos törvények, új bel-, kül- és gazdaságpolitikai irányok a régi irány teljes felszámolásával). Ez a legrosszabb forgatókönyv, mert hosszabb távon totális anarchiát eredményezne a feszültségeket pedig a mostaninál is sokkal nagyobbra (akár polgárháborúig) növelné.

Szerintem a magyar társadalmi berendezkedésnek a hosszabb politikai ciklusok jobban megfelelnek, mert a lehetséges alternatívákhoz képest több stabilitást nyújtanak ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a nagyobb korrekciókra, változásokra amikor annak eljön az ideje. Magyarországon a jelek szerint még nem jött el.

dunántúli gyerek 2016.08.10. 22:33:04

@Jean Sol Partre: Az önmagában se nem ó, se nem rossz.

ob.szerver 2016.08.10. 22:57:21

Politikai váltógazdálkodás akkor lehetséges, ha a két szemben álló oldalt politikai pártok alkotják. Az ellentétek ellenére ilyenkor létezik egy közös nevező, egy nemzeti minimum, amelyben mindkét oldal egyetért: legalább annyi, hogy szándékosan nem ártunk az országnak.

Magyarországon a politikai élet egyik térfelet a szervezett bűnözés szállta meg, akik minden létező eszközzel meg akarják akadályozni a váltógazdálkodást, mert ez személyes szabadságukat és a több ezer milliárdos összelopott vagyonukat veszélyeztetné. Semmiben sincs nemzeti minimum, hiszen a bűnözők egyetlen érdeke a vagyonuk gyarapítása, amely nemcsak, hogy nem esik egybe az ország érdekeivel, hanem csak annak kárára, annak ellenére következhet be.

Jean Sol Partre 2016.08.10. 23:13:33

@dunántúli gyerek: szerintem az önmagában jó. nem elég, de jó.

272_1 (törölt) 2016.08.10. 23:16:52

@Jean Sol Partre:

igen van,

a (weimari) köztársaságban a meggyengített uralkodó miatt elszabadulhattak a zsidók és a nemzetközi zsidósággal segítve tönkretették az országot, először a győztes hatalmak zsidói által erőltetett kegyetlen békeszerződéssel, aztán a hiperinflációval és ennek eredményeként teljesen kisemmizett lakossággal. néhány év alatt soktízezer kisüzem zárt be és egy tucat zsidó tröszt uralta az ipart, tízmilliónyi farmer helyett 2000 zsidó nagygazda lett.

hasonlóan magyarországhoz, itt is először trónfosztás aztán a hatalmi vákumban rátelepdtek a politikára, majd az új pénzügyi törvényekkel lerabolták az országot.

ausztria és csehek is megszenvedték ugyanezt, kicsit kevésbé.

a zsidóellenességnek még több más gazdasági oka is van, már írtam róluk, és még fogok is.

a háborút a zsidók kezdték, ott van feketén fehéren, a németek csak és kizárólag függetlenséget akartak, a zsidók viszont "németország" és a "németség" mint identitás megsemmisítését, gyarmattá süllyesztést.

laci_52 2016.08.10. 23:20:20

A szerző nem veszi észre, hogy nem ma ért véget a négyévenkénti politikai váltógazdálkodás, hanem 2006-ban!

"A négyévenként váltógazdálkodás azért volt „jó”, mert kiszámíthatóvá tette és mederben tartotta az agressziót"

Ha a szocik győzhettek kétszer, miért baj az, hogy ez a Fidesznek is sikerült?

Amerikában is többször előfordult már, hogy egymás után 2-3 választáson mindig ugyanaz a párt győzött, mégsem beszélt senki sem agresszióról vagy a demokrácia végéről, még diktatúráról sem!

"megtanulható-e szocializációs tapasztalatként a többciklusú kormányzás"

Ha az USA-ban megtanulható volt, nálunk is az!

A többciklusú kormányzásnak az ellenzék szempontjából előnyei is vannak: tanulhatnak az elkövetett hibáikból és ezáltal jobban felkészülhetnek a következő megmérettetésre.

Jean Sol Partre 2016.08.11. 00:01:36

@az igazmodó juhász: "már írtam róluk, és még fogok is."

szerintem hagyd.

272_1 (törölt) 2016.08.11. 00:13:02

@"mr többi aspektus nem érdekel"

odanézz új sampon reklám van tv-ben!!! nehogy lemaradj!!

Jean Sol Partre 2016.08.11. 09:52:13

@az igazmodó juhász: nézd, aki elintézi egy kézlegyintéssel, hogy ha Izrael hadat üzen egy nyíltan antiszemita országnak akkor normális ennyi civilt lemészárolni, miközben arra utalgat, hogy persze dehogyis haltak meg, hanem átkeresztelkedve élnek titokban, az egy ostoba összeesküvéshívő náci, és én leszarom, hogy az milyen samponra bukik, nyilván te annak örülnél, ha ezt is zsidókból készült szappanból lenne, te csak nézd a tévét és örülj hogy szép fényes a hajad, és ne beszélj a levegőbe.

Pelso.. 2016.08.11. 10:25:45

@maroz: Pedig menthető lett volna a Fornetti (is). Ha hazai tőkések, pl a top 200-ból valaki veszi meg. Igaz, ezt mint termelő egységet, kellő odafigyeléssel működtetni kell, munka akad vele, nálunk meg ilyesmi nélkül is lehet elismert milliárdossá válni.
Hát ilyenek ezek, az üzlettől távolmaradásukkal segítették a cég külföldi kézre juttatását. Pedig a fornetti termékek jobban ízlettek volna népnek, tudván, hogy saját tőkésük zsákmányolja ki őket, ez biztos.

272_1 (törölt) 2016.08.11. 11:07:44

@mr többi aspektus nem érdekel

nem izrael, bammeg 15 évvel volt izrael előtt. judea. a zsidó világszervezet.

és a célja a németek megsemmisítése. ott van feketén fehéren, hogy nem hallottad soha, nem véletlen, a holotudomány az egy héttel későbbi náci választól számítja a holokausztot.

nem mindenki halt meg táborban,
nem mindenki halt meg a háborúban,
nem mindenki emigrált,
nem mindenki cserélt identitást
nem mindenkit adott náci kézre a zsidószervezet,
nem mindenki volt antifasiszta (300.000 zsidó harcolt a németek oldalán)
nem mindenki élte túl. ----> háború volt.

csak sarkítasz, meg összeesküvés meg kognitív disszonancia, ....

pedig a java még hátra van, ....

Jean Sol Partre 2016.08.11. 12:48:41

@az igazmodó juhász: figyi, írd már le légyszíves rendesen, mit akarsz mondani. Én csak sarkítva tudom értelmezni, ha homályosan fogalmazol. Tulajdonképp elkezdett érdekelni, nem azért, hogy vitatkozzak vele, mert tényleg nem vagyok egy történész, de most már kíváncsi lettem.

maroz 2016.08.13. 20:39:07

@Pelso..: Nem teljesen értem, hogy miért is kóstolgacc te engemet.

Te is tudod, én is tudom, hogy te a kizsákmányolók samesza vagy, aki egy mócsingos csontért ezt-azt.

Te is tudod, én is tudom, hogy te és a fajtád a kizsákmányolók közül is azt preferálod, akinek vagy blankolt a cerkája vagy minimumfeltételként nem tud magyarul.

Mit akarsz eladni nekem, te kimosakodott nigger, he?

Pelso.. 2016.08.14. 13:08:11

A legcsekélyebb kóstolgatási szándék sem volt fentiben.
Nem először: a gondolat éle a történet kis abszurditásának szólt, erre szokás szerint látványosan személyeskedsz.
Sebaj, a te fajtád még kimosakodni sem fog soha.
Végleg pá.

maroz 2016.08.14. 13:22:22

@Pelso..: "Sebaj, a te fajtád még kimosakodni sem fog soha. "

Kábé ez a lényegetek.

Jean Sol Partre 2016.08.15. 11:30:19

@maroz: akkor nekünk is gyorsan lépnünk kell, nehogy kimaradjunk :)

maroz 2016.08.15. 14:45:42

@Jean Sol Partre: Kinéztem magamnak Abháziát:

www.outdoorukraine.com/content/view/973/284/lang,en/

Ugyan nem Afrika, de legalább a-betűs. Negyedmillióan lakják, majd jól seggbe rúgjuk őket, hogy nekünk dolgozzanak. Kérdés, hogy Grisa, a háttérből mit szólna hozzá, de hát mindennek van kockázata.

Jean Sol Partre 2016.08.15. 15:08:42

@maroz: :D Ok, nekem tetszik. Grisának adhatunk royalitit, vagy a magyar piacot cserébe.

maroz 2016.08.15. 15:34:30

@Jean Sol Partre: Vegyék el a labancoktól:

turizmus.com/szallashely_vendeglatas/szalloda-es-kemping-epul-a-celldomolki-vulkan-furdo-teruleten-1101914

Odaadjuk azt a híres zunijós pénzt az amúgy is csőgazdag labancnak, laza százmilliókat, építsen nálunk négycsillagosat hogy legyen hol szobalánykodjanak a gyerekeink. Vigye inkább Grisa, ott van közel Hévízhez, az már úgyis az övék, aztán játsszák le Fritzékkel tetrisben, vagy ahogy akarják. Én abházul tanulok, pont. :)
süti beállítások módosítása