Igaz magyar ember is koccinthat sörrel – interjú a sörtörténésszel
2016. július 31. írta: Redakció

Igaz magyar ember is koccinthat sörrel – interjú a sörtörténésszel

katona_csaba_sor.jpg

Koccint sörrel Katona Csaba akadémiai sörtörténész, aki a balatoni fürdőélet kapcsán kezdett el a nemes ital históriájával foglalkozni. Mi köze a sörhöz a suméroknak, mikortól iszik sört az emberiség, mitől sörös nemzet egy nép? A történésszel feltérképeztük a sörtörténet fontos epizódjait és sztorijait, különös tekintettel a cseh és magyar folyamatokra. Nagyinterjúnk. Egészségükre!

„Mitől válik egy nemzet borossá vagy sörössé?

Bizonyos dolgok hagyománnyá válnak az évszázadok alatt, de mindennek gyakorlati alapja van. A mediterráneumban süt a nap, iszonyatos meleg tud lenni, ott viszonylag kevés munkával meg lehetett termelni az élethez szükséges javakat. A hideg északon minimális a napsütéses órák száma, elképesztő munkával kell megteremteni mindent. Nemzedékek során örökölt viselkedési formává válhat a lazább vagy fegyelmezettebb életvitel, de a kiindulási pont a gyakorlat, a lehetőségek. Ahol megterem a borszőlő, ott boros lesz a nép. Ahol nincs szőlő, viszont van lágy víz, ott a sör megy. A bajorok, már utaltam rá, a 16. századig főleg bort ittak. Jött egy éghajlatváltozás, eltűnt a borszőlő, vége. A németeket mindig sörivó népnek tartjuk, pedig mindenki hallott már a Rajna-menti borokról. A cseheknél Dél-Morvaországban kiváló bort termelnek. Lehetne még sorolni a példákat. A lényeg, hogy nem azért lesz sörös nemzet vagy boros nemzet egy-egy ország lakossága, mert olyan a lelkialkata vagy genetikailag arra van kódolva.

Mi a világtörténelemben az első pont, amiről tudunk arról, hogy egy nép sörszerű italt fogyaszt?

Kérdés, hogy mi a sör, főleg a bajor sörtisztasági törvény előtt. Sokféle italról tudunk, aminek a népek feljegyezték a nevét, de hát van egy idegen szó, amit vagy azonosítunk a sörrel, vagy nem. Arról körülbelül közmegegyezés van, hogy sörnek nevezzük az alacsony alkoholtartalmú, vizes, gabonából erjesztett, alkoholos italt.

Tehát ha fölvizezem a whiskymet, akkor az már sör lesz?

Nem, mert az fölvizezett whisky. Hogy mikor főzték le a világ első sörét, arról lövésünk sincs. Hipotézis van rá: valaki rákényszerülhetett, hogy megigyon olyan esővizet, ami gabonára hullt és valamennyire az a gabona leerjedt. Biztos, hogy ez nem volt finom, de jelentkezhettek mellékhatások: nagyon jó vadásznak érezte magát, meg minden nőt ledumált a lábáról. Így aztán rekonstruálni akarhatta, amit ivott.”

Szilvay Gergely interjúját Bor.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr818925406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.31. 10:23:10

GNDL óhaja megvalósult, kivételesen nem migri cikk a manin

Bell & Sebastian 2016.07.31. 10:42:10

@Herr Stacheldraht Leger: Jellemzően a belgák repültek rá a muszlim sörre, de a jóváhagyása algír. Közel járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, az üveg tán hasonlít, a lötty feledhető, disznóhájjal elmegy.

Egy önrobbanás eltörölhetné a föld színéről ezt a szart.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.31. 11:51:26

@Bell & Sebastian:

ennél borzalmasabb nincs:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Gaffel_Koelsch_und_1396_Premium_Lager-high.jpg

uszodavízből kivont húgy, sörnek álcázva

Bell & Sebastian 2016.07.31. 16:26:18

@Herr Stacheldraht Leger: Engem az érdekelne, mit ihat Seehofi és Märklin? Merthogy nem értik mekk egymásot. Pedig rottyant egyszerű a magyarázat a "Wir schaffen das!" elsődleges jelentése: megparancsoljuk, nem pedig az, hogy végsőmegoldjuk. A mindent látó szemtelenség humora.

Különben is, jól megaszonta a pápa, terrorizmusra nem fokozott erőszak a válasz, kenyérrel kell dobálgatni őket továbbra is, csakhúgy, mint eddig.

Kérdés az, ezek közül kinek ment el véglegesen a maradék esze?
___

Idézném magának egy kezdő óvónő revelációját:
- Fiúknál ez úgy van, ha kakil, pisi is van.

Ennyit arról, mi úszhat még a medencében, a sörön kívül.

2016.08.01. 06:04:38

Sörről beszélni, írni ezekben a polkorrekt időkben elég veszélyes. A szalonna is tiltólistára kerülhet hamarosan.

annamanna 2016.08.02. 01:52:01

A Magyar Tudományos Akadémia által ellátott feladatokra is toborozzanak közmunkásokat.

Bicepsz Elek77 2016.08.09. 01:16:33

Jojo. Azert mert a sumer holt nyelv pl., attol meg megfejtheto!!! Agglitunalo nyelv, mint a magyar!!! Azert maradjunk abban, hogy a felsobb osztalyok nem isznak ma sem sort, es az angolok borzalmas soreinel csak a meg borzalmasabb ale-ik rosszabbak! Viszont termeszetes, hogy a sor,mint konzum termek agyon van reklamozva!!!
Nyaron elmegy etel melle a strandon, de azert nem latok tul nagy minosegi kulonbseget a sorok kozott(ellentetben a borral vagy a roviditalokkal, ahol jol erezheto)max. ha szodazzak a csapoltakat!!!(Az uveges sor mindig jobb!!!).
süti beállítások módosítása