Adjon Isten? – A Willkommenskultur után
2016. július 27. írta: Redakció

Adjon Isten? – A Willkommenskultur után

ansbach3.jpg

Vendégszerzőnk, Gágyor Péter írása

Amikor kopognak és beléphetnek/belépnek, hagyományosan következik a jó szó: Adjon Isten! A válasz is köszöntés, amúgy hagyományosan, némi népmesei mellékízzel: Fogadj Isten!

De hol vagyunk mi már ettől? Sem Isten, sem adjon, sem fogadj – csak kéretlen, eszelős özönlés van határainkon, az utakon, utcákon és a kertek alatt. Özönlik a terror. Látszatra megállíthatatlanul. Vissza a szólásmondás népmesei képletéhez: amilyen az Adjon Isten – olyan a fogadj Isten. Ez volna a logikus, csakhogy nem ez következett eddig. Ezzel alaposan elkéstünk. Bénult, szédült, öntetszelgő liberális tolerancia jegyében tehetetlenkedünk, saját lehetőségeinket gátoló tetszetős európai törvények bűvöletében, miközben ott feszül bennünk az olyan „fogadj Isten” jogos dühe, amilyen „adjon Istent” vágtak kéretlenül a hívatlan migráns vendégeink az arcunkba. Arról az egyszerű tényről, hogy a tolerancia megtűrést és nem egyenlősdit jelent, posztmodern ideológiai okokból egyszerűen megfeledkeztünk.

Jól nevelt európaiként, Európa vezető politikusainak intenciói alapján szidolozzuk, politúrozzuk tragikus helyzetünket. A terror bennünk is nyomot hagy, beakad hétköznapi beszélgetéseinkbe, olykor ki sem mondott rettegéseinkbe, sőt, álmainkban is ott tanyáz. Európa vezető politikusai, akikre sem a politikus, még kevésbé az államférfi/nő fogalma nem illik, hívatlan, méltatlan bürokraták, akik ismét egy utópiát ideologizáltak meg, ennek nyomvonalán hajszolják a poklok bugyraiba földrészünk jövőjét, sorsát. Talán már nekik is feltűnhetett, hogy baj van, hogy minimum fordítva ültek fel a ló hátára, de tévedhetetlennek vélt gőgjükben nem hátrálnak meg, folytatják eszement stratégiájukat a befogadás látszólag/látványos, nagyvonalú gesztusát. Miközben a befogadás a naponta ismétlődő merényletek árnyékában még a gyerekszobák naiv világában is hiteltelen tervezetnek számítana.

Fogy/elfogyott a szidol, a politúr, egyre több városunk kapott már véres sebeket. Ma már a rendőrségi szóvivők is bugyutaságokat hoznak fel a merényletek magyarázataként, hogy a helyzetet magyarázzák, saját helyzetüket/impotenciájukat megetessék velünk. Az „objektív” véleményeikkel, magyarázataikkal, traktálnak, mely szerint lelki sérült, frusztrált, szerencsétlen migránsok az elkövetők. Vagyis nem bűnözők, hanem lelki betegek. A kérdés csak az, melyik gyilkos vagy öngyilkos merénylő normális.

Van erre az ál-tárgyilagos magyarázkodásra egy találó német kifejezés: „SCHÖNREDEN” – széppé beszélni, elfogadhatóvá dumálni – volna a magyar megfelelője. Olykor ez a hozzáállás olybá tűnik, mint a veszett eb simogatása. Nos, fájdalomcsillapítóként, kábítószerként ezt próbálja alkalmazni a német belpolitika, és nem mellékesen ezt kínálja/erőszakolja követendő példa gyanánt a földrész unióba tömörült többi országának is. A lakosság hülyébbje olykor be is szopja ezt az ötletet, mint az a bizonyos megerőszakolt nő, aki a mocskos tett után bocsánatot kért muszlim megerőszakolójától. Ki érti ezt? Vagy ez már a részéről a szexuális perverzió szélsőségesen elferdült esete volna? Persze, még így is jobban járt a hölgy, mintha az incesztus után halálra kövezték volna a szerencsétlen, frusztrált lelkileg sérült (vagyis nem bűnöző – csak beteg lelkű) migránsok.

München a legbiztonságosabb német nagyvárosnak számított abban az időben, amikor két évtizedig ott volt az állandó lakhelyem. A gépkocsimat lakásom előtt olykor pár órára be sem zártam, a hátsó ülésen ott hevert a Nikonom – és ott is maradt. Annak idején éjszaka nyugodtan elmélázhattam egy parki padon, végigsétálhattam a több hektáros, nagy (erdőnyi) parkján a belvárosnak, a nevezetes Englischer Garten kanyargós útjain, ahol sem papírzsebkendőt, sem csikket nem dobott el az ember fia, mert otthon sem piszkít rá a szőnyegre. Régi szép idők, amikor München biztonsága és tisztasága modellnek tűnt szemünkben, sok szempontból követendő példának, hogy egyszer majd a mi városaink is eljuthatnak ebbe az állapotba.

Régi szép idők, régi szép adjon és fogadj Istenek. Milyen fogadj Istenre lesz fülük (szándékuk, félelmük, jogos dühük) az utódoknak, a gyermekeink és unokáink nemzedékeinek, ha túl akarnak élni? Meddig lehet a „schönreden” álságos önbutításával visszafogni a bennünk szervesen lakozó reptilis ragadozót?

Félelmetes jövőt ígér a mai tehetetlenségünkben felgyülemlő reménytelenség és távlattalanság, amit Európa felelőtlen bürokratái szorgosan ködösítenek − és mindegy milyen okból: a haszon hajszolásából, tántoríthatatlan megszállottságból (Wilkommenskultur), avagy az alkoholmámor boldog/boldogtalan felelőtlensége ürügyén. A készülődő, egyre durvább „fogadj Isten!” mindenképpen egy új káosz kezdetét is jelentheti majd megtorpanó civilizációnk történetében. Ha elbukunk (mint az ókori Róma), akkor is, ha nem bukunk el (mint a spanyol reconquista), akkor is. Talán ez mostani korunk nagy kérdése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr778915828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rendszeren belül 2016.07.28. 01:23:19

Jól láthatóvá teszi a rendszer jellegét, amit a népszavazási kezdeményezésekkel vagy az ügyészségi eljárásokkal művelnek. A Nemzeti Választási Iroda szégyen nélkül akadályozza a földek új grófoknak osztása elleni népszavazást (és amikor a vasárnapi nyi...

Trackback: Gágyor Péter: Adjon Isten? – A Willkommenskultur után 2016.07.27. 13:39:01

Félelmetes jövőt ígér a mai tehetetlenségünkben felgyülemlő reménytelenség és távlattalanság, amit Európa felelőtlen bürokratái szorgosan ködösítenek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2016.07.28. 08:09:08

Látszik, hogy sokakat már nem mozgat meg a téma. Jönnek, hát jönnek. Majd kinyírjuk őket, vagy ők minket, mit számít.
Az első pár terrortámadás még napokig főcím volt, most már csak oldalt van nekik hely.
Je ne suis pas rien.
Szerencsére itt keleten a lokális politika még érdekes, a kommentek is azért szólnak a rezsiről a végén. Mondjuk akinek volt esze, az tíz éve látta, akinek nincs, az meg most se, sokat vitatkozni nem érdemes róla.

GNDL 2016.07.28. 08:16:36

@wotan: „Mocskolódsz, nem érvelsz, ez hiteltelenné tesz.”

Neked bezzeg rengeteg érved volt, töki... jól van, szenvedj csak... :D

GNDL 2016.07.28. 08:24:37

@$pi$: „Azt mondod, hogy a fidesz hibája, hogy paksi bővítést csinál...”

Nem bazmeg, a húsvéti nyuszi hibája, mivel most a tapsifüles van kormányon... ja, várj... :)

Az MSZP-zésedet azért hoztam fel, mert már folyamatosan csak az MSZP-re hivatkozol amikor a Fidesz-KDNP ostobaságait említem. Hogy az MSZP is így csinálta, hogy az MSZP is úgy, meg a Gyurcsány... Egyrészt bazmeg hetedik éve Orbán van nem pedig Gyurcsány, nem tudom észrevetted-e, másrészt meg ha az MSZP is így csinálta akkor az anyátok picsájáért akartatok kormányt váltani 2010-ben?! Titeket elég nyilvánvalóan nem az zavart, hogy az MSZP szarul kormányoz és lopja a magyarok pénzét, hanem ti akartatok szarul kormányozni, és legfőképp lopni a magyarok pénzét. :)

„Ha azt akarod, hogy ne emlegessük az mszp-t, akkor ne tulajdoníts a fidesznek olyan döntéseket, amiket ők csináltak.”

Folyamatosan arról van szó, tökfej... :)

„nem tudod mit jelent az, hogy "baloldali" meg "jobboldali"”

Hát, annyira azért tudom, hogy még véletlensül se keverjek kommunistákat jobboldallal. :) A Fidesz-KDNP messzebb már nem is lehetne a jobboldali értékektől... nem, faszikám, az idegenygűlölet és rasszizmus tökéletesen oldalfüggetlen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 08:59:59

@$pi$: "Már rég visszafizettem a hitelemet. Megtehettem, devizában kapom a fizetésemet már sok éve. A bukott tehát csak a képzeleted műve."

De bebuktad a devizahiteled. Buktál rajta.
Ha devizában kapod a fizud, akkor azt kiváltja át neked hogy a tecsóban fizethess? :-))
Látom most belekotty húzott csőbe. :-))
Komolyan, te már jobb vagy mint wmiki!

jog-ász 2016.07.28. 09:28:28

tök mindegy ki mit mond a lényeg a emberek biztonságérzete.
ma még egy magyar nagy vagy kisvárosban nem kell gettón keresztülmenni ha akar az ember este nyugodtan sétálni, nyugaton nem ez a helyzet.
az összes német, olasz barátom aki járt magyarországon, ezt hozza fel, nekik ez az egyik legszembetűnőbb különbség. nincs biztonságérzete az embereknek, lassan elegük lesz belőle, ez volt a célja a terrorizmusnak.

GNDL 2016.07.28. 09:51:19

@belekotty: „Egy hónap alatt körülbelül ennyivel nőtt az ÁFA befizetés az on-line pénztárgépek miatt.”

Ja, mondjuk ráadásul nem kicsi az esélye annak sem, hogy ez szándékos „alulbecslése” volt az áfabevételeknek, hogy aztán lehessen híresztelni, hogy milyen faszán bejöttek az online pénztárgépek.

Holott nem sokat változott a helyzet, hiába van online az a pénztárgép, ha úgysem ütik a forgalmat, ahogy addig sem... :) Lásd: www.vg.hu/gazdasag/adozas/a-piacon-vizsgalodott-a-nav-megugrott-az-online-penztargepek-forgalma-460778

„Az egyik fővárosi piac online pénztárgépeinek adatai szerint mintegy hetvenhárom százalékkal ugrott meg a forgalom azon a napon, amikor a NAV revizorai a helyszínen tartózkodtak.”

közösperonos átszállás 2016.07.28. 09:54:15

@jog-ász: "ma még egy magyar nagy vagy kisvárosban nem kell gettón keresztülmenni ha akar az ember este nyugodtan sétálni"

Így van, nem kell, ki is lehet kerülni a cigánytelepet.

@$pi$: "Tudod miért emlegetik őket? Azért, mert ezek a kifejezések a jogban semmit nem jelentenek és így képtelenség megcáfolni, amikor ezekre hivatkoztok."

A jogban tényleg vagy vannak, vagy nincsenek, a politológiában viszont egyértelműen vannak.

(Amúgy hatalmi ágak szétválasztása néven keresd.)

közösperonos átszállás 2016.07.28. 09:58:30

@$pi$: "Egy hónap alatt körülbelül ennyivel nőtt az ÁFA befizetés az on-line pénztárgépek miatt."

Eltekintve most attól, amit már látványosan bebuktál, az online pénztárgépek sztorija megintcsak jó példa arra, hogyan kormányoz a Fidesz.

1) Kitalálja, hogy jó az online pénztárgép (ez vagy sikerül neki, vagy nem -- itt épp sikerült).

2) Pénteken benyújtják, hétfőn megszavazzák, átállási idő szinte nulla.

3) Implementációs kérdésekre fordított idő megintcsak nulla, annak minden szép mellékhatásával (ld. falusi "nincs térerő" bolt oldjákmeg, etc.).

4) Kiválasztott két cég, amiből az egyik aztán megfúródik (aki onnan előrendelt pénztárgépet, az megszívta).

Mindezek miatt a bevezetés elég kaotikusra sikeredik. Konkrét tapasztalat tavalyról: bedöglik a csillivilli elektronikus pénztárgép. Forgalmazó cég (gyak. monopólium) válasza: majd két hét múlva érünk rá foglalkozni, addig írjatok számlát kézzel.

Bazmeg, de tényleg. A Fidesz általában valós problémákra ad nagyon gyorsan nagyon szar válaszokat.

luis5 2016.07.28. 10:06:46

Esetleg vki a cikkhez is hozzaszol? Vagy a migrikerdes megoldodott már?

2016.07.28. 10:11:14

@luis5:

van olyan hogy migránskérdés?

azt hittem hogy csak propaganda az egész meg behülyített lúzerek óbégatásának visszhangja.

mesélj....., ráérek.

$pi$ 2016.07.28. 10:15:53

@GNDL: "Nem bazmeg, a húsvéti nyuszi hibája, mivel most a tapsifüles van kormányon... ja, várj... :)"

Azt mondtad, hogy nincs szükség a paksi bővítésre. Erre mondtam, hogy a Gyurcsány kormány döntött úgy, hogy szükség van rá, kár a fideszt gyalázni érte.

Ha meg akkor szükség volt rá, akkor most is szükség van rá. Fogod?

2016.07.28. 10:26:19

@Conchobar: Azéert azt te sem gondolod komolyan, hogy csak a szegények okolhatók a terrorista cselekményekért Európában....Tehát , ha pénzért vehet állampolgáraságot, akkor már jó polgár a szír?
Akkor már nem fog robbantgatni?
Apropó, a Vörös Brigádok mely tagja nem volt honpolgár?
Valyon Ulrike Meinhoff vagy Bader nem született német volt-e? Ja, hogy az már régen volt?
Csak egy újabb példa , hogy ideológia ellen nem lehet falakkal védekezni.

2016.07.28. 10:32:15

@$pi$: Nem, közben a helyzet változott. Tudod, új technológiák vannak, fejlődés, meg ilyesmi....gondolj bele, már nem barlangban laktok. Tudod, az oroszok is abban hittek, hogy a kőolaj jó biznisz, még vagy száz évig....tudod, csak egyetlen dolog kell, megoldani az áram tárolását.
Nagy valószínűséggel neked kell majd fizetned az árkülönbséget a világpiaci és a paksi áram ára között....Tényleg nagy biznisznek tűnik...
Akkor már inkább a fidesz csodafegyvere, a Széles féle semmigenerátor!

$pi$ 2016.07.28. 10:33:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Tehát , ha pénzért vehet állampolgáraságot, akkor már jó polgár a szír?"

Azoktól útlevelet, erkölcsi bizonyítványt kérnek, biztonsági átvilágításon esnek át. Nem az a baj a menekültekkel, hogy szírek, hanem az, hogy százezrével jönnek ellenőrzés nélkül. Mint az közismert.

$pi$ 2016.07.28. 10:38:20

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Nem, közben a helyzet változott. Tudod, új technológiák vannak, fejlődés, meg ilyesmi...."

Ja, pár év alatt gyökeresen átalakult a energetika, 2008-ban még kellett atomerőmű, négy évre rá már semmi szükség nincs rá.

"Tudod, az oroszok is abban hittek, hogy a kőolaj jó biznisz, még vagy száz évig....tudod, csak egyetlen dolog kell, megoldani az áram tárolását."

Igen. Pont mint 30 évvel ezelőtt, akkor is csak az elektromos energia tárolását kellett megoldani. Egyébként nem az "elektromos áramot" kell tárolni, hanem az "elektromos energiát".

"Nagy valószínűséggel neked kell majd fizetned az árkülönbséget a világpiaci és a paksi áram ára között...."

Valószínűleg nem, merthogy a világpiacon található energia jelentős része is atomerőműből származik.

"Akkor már inkább a fidesz csodafegyvere, a Széles féle semmigenerátor! "

Annak semmi köze a fideszhez. Francnak kell minden hazugságot összehordani, miért hagyod, hogy az érzelmeid vezéreljenek?

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 10:38:49

@GNDL: "Ráadásul számtalanszor megkérdem az orbánista hívőktől, hogy mennyiben menti a Fidesz-KDNP dilettáns balfék ámokfutását az MSZP-SZDSZ dilettáns balfék ámokfutása?"

Annyiban, hogy reálisan e kettő a választék.

$pi$ 2016.07.28. 10:39:38

@luis5: "Esetleg vki a cikkhez is hozzaszol? "

Ezt a videót ajánlotta valaki, igen ütős:
www.youtube.com/watch?v=K0hD7IffTJs

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 10:41:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Csak egy újabb példa , hogy ideológia ellen nem lehet falakkal védekezni. "

Nirvána érvelés. Azt mondod, hogy a fal nem elég hatékony védelem, tehát nem kell. Viszont hatékony védelmet te sem tudsz.

Lásd még: "nem kötöm be a biztonsági övet, mert akkor is meghalhatok balesetben".

hu.wikipedia.org/wiki/Nirv%C3%A1na-%C3%A9rv

$pi$ 2016.07.28. 10:42:52

@Az apokalipszis lovasa: "Annyiban, hogy reálisan e kettő a választék."

Pontosan! Én soha nem mondtam, hogy a fidesz tökéletes, rohadtul messze van attól. Egyszerűen csak jobb mint az összes mszp szatellit együtt.

Így aztán mindig azt várják tőlem, hogy bizonyítsam be a fidesz tökéletes és hibátlan, én meg mindig arról beszélek, hogy jobb mint az mszp. És akkor persze jön, hogy nem mentik őket az mszp baromságai.

Persze nem akarom felmenteni őket, csak azt akarom érzékeltetni miért gondolom, hogy a fidesz jelentősen jobb.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 10:46:31

@GNDL: "Ja, mondjuk ráadásul nem kicsi az esélye annak sem, hogy ez szándékos „alulbecslése” volt az áfabevételeknek,"

Aham, sőt én láttam egy álruhás orbánviktort, hogy direkt áfákat dugdosott a pénztárgépekbe.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 10:51:08

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A cápák nem veszélyesek, hiszen a tehenek sokkal több embert megölnek. A tehenek a veszélyesek.

Szóval akkor nyugodtan be lehet engedni a cápát a medencébe, statisztikailag szinte nulla az esélye annak, hogy meghal valaki.

Jé basszus az iszlám csak a terrorcselekmények egy részéért felelős, és nem az összesért? A népességbeli arányaival vessük már össze azért.

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.07.28. 10:51:27

Egyéb érdekességek.
Csak hogy tudd kiket akarsz a magyarok nyakába erőszakolni:

carm.org/islamic-muslim-statistics-on-violence-rape-terror-sharia-isis-welfare

Saudi Arabia, 92% of Saudis say ISIS conforms to Islamic Law,

America, 38% of American Muslims says ISIS beliefs are correct,

Britain, about 1/2 of Muslims support ISIS,
----------------

51% of U.S. Muslims want choice of Sharia,

300,000 U.S. Muslims want to impose Sharia worldwide,

---

28% of British Muslims want Britain to be an Islamic state.

$pi$ 2016.07.28. 10:57:41

@Az apokalipszis lovasa:
Más írta:

"ez szándékos „alulbecslése” volt az áfabevételeknek,"

Ehhh, nem értette, hogy nem becslésekről beszéltem, hanem konkrétan befolyt összegekről. Nehogy már ne lehessen tudni, hogy mennyi áfa folyt be az adott időszakban!

De már nem akarok vitatkozni mindenkivel. :(

$pi$ 2016.07.28. 11:00:24

@közösperonos átszállás: "2) Pénteken benyújtják, hétfőn megszavazzák, átállási idő szinte nulla."

Az online pénztárgépekre cirka egy év volt az átállási idő. B+, az egy évet "átállási idő szinte nulla" dumával nyomni már nem a "máshogy értelmeztem" kategória, ez már simán ordas hazugság.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 11:04:06

@$pi$: Ja én nem akarok vitázni veled, GNDL-t amúgy is jól beégetted a ténytáros linkjeivel együtt :)

2016.07.28. 11:06:17

@Az apokalipszis lovasa:

rossz összehasonlítás, a medencében cápa harapást nem lehet a szabad vizekben cápa harapásból lekövetkeztetni, főleg hogy a harapós cápa ugyanolyan halivúdi marhaság mint a muszlimterrorista.
aztán európa sem medence, a muszlim sem cápa. az egyetlen jó pont hogy terrorcselekmények, például te egy zsidóbérenc véleményterrorista vagy.

én meg hova álljak hogy ne legyek célpontja a butaság terrorjának?, megyek az utván táblákon tolják elém, a neten fizetett posztokban jön elő, a fórumokon meg a kétbites hozzászóló köpködi. viszont a civilek szóba sem hozzák, nem hallom a piacon, barátok közt, a téren, családban, így erős a gyanúm hogy te is csak egyike vagy a fizetett véleményterroristáknak.

GNDL 2016.07.28. 11:08:23

@$pi$: „Ha meg akkor szükség volt rá, akkor most is szükség van rá. Fogod?”

Egyrészt nagyon nem kell bizonygatnom, hogy a Fidesz-KDNP ugyan olyan alkalmatlan kormányzásra mint az MSZP-SZDSZ, mert arra itt vagy például te mint orbánista hívő... ha állítok valami baromságot a Fidesz-KDNP kormányzásából, neked mindössze az a válaszod, hogy „de a Gyurcsányék is”, tehát te magad állítod őket egy oldalra. Ugyan olyan inkompetens posztkommunista söpredék mindkettő, talán „csak” annyi a különbség, hogy míg Gyurcsányék pár milliókat gyömöszöltek nokiás dobozokba, addig Orbánék százmilliárdosával talicskázzák a közpénzt a korrupt haverokhoz... de ti olyan anyagból vagytok gyúrva erkölcsileg/emberileg, hogy kizárólag csak akkor zavar a közpénzek fosztogatása, ha azt nem a ti elvtársaitok csinálják... ebben pedig tökéletesen ugyan azon az alacsony szinten vagytok mint az MSZP szellemileg erősen korlátolt szimpatizánsai. :)

Az atombulihoz meg annyit, hogy amikor nyilvánvalóan rohad az egészségügy és az oktatás, többek közt, amikor állami alkalmazottak (a fideszes futsalos haverokon kívül) éhbérért dolgoznak évek óta, amikor rekord adóterhekkel nyomják agyon a gazdaságot és a lakosságot, amikor százezrek vándorolnak ki a „jobb minőségű élet reményében” nyugatra, amikor például alapvető higiéniai hiányosságok miatt hullanak a még csak nem is krónikus betegek a kórházakban, akkor bazmeg eléggé nyilvánvaló, hogy a magyar államnak, tehát az adófizetőknek kurvára nincs pénzük atombulira... és akkor azt még fel sem vetettem, hogy nincs olyan tanulmány amely még ebben az évszázadban a projekt megtérülését vetítené előre változatlan energiaárak mellett.

Lásd még egy kapavágás nem történt, de már egy népszavazásnyi közpénzt tolnak az atombuliba évente, kizárólag a fideszes haverok fizetéseire...

De gondolom a Fidesz-KDNP-nek nem volt meg a többsége az elmúlt években, hogy Gyurcsányék ostoba atombuliját levegyék a napirendről. Ja, várj... :)

GNDL 2016.07.28. 11:12:42

@Az apokalipszis lovasa: „reálisan e kettő a választék”

Ezzel ellentétben egy magyarországi választáson nagyjából tucatnyi politikai szervezet szokott indulni. :)

Szóval aki szerint csak két korrupt posztkommunista bűnszervezet közül lehet választani, inkább annak a készülékében lesz a hiba... :)

„sőt én láttam egy álruhás orbánviktort, hogy direkt áfákat dugdosott a pénztárgépekbe”

Alulbecsülték a költségvetésben az áfabevételeket, annak érdekében, hogy bár a valóságban nem változik az áfabevétel nagysága, de az alacsonyabb becsléshez képest több bevételt el tudják adni „hatékonyság növelésnek”.

Lásd a példát, a piacon akkor kezdték ütni a pénztárgépeket, amikor tudták, hogy revizorok ólálkodnak a környéken. 73%-kal nőtt a pénztárak forgalma. :) És ugyan ez megy mindenhol, tehát hiába van online a pénztárgép, ha abba ugyan úgy nem ütik a forgalmat, mint amikor nem volt online...

GNDL 2016.07.28. 11:15:54

@Az apokalipszis lovasa: „GNDL-t amúgy is jól beégetted a ténytáros linkjeivel együtt”

Ha ettől jobb lesz a napod, hidd ezt... :) Bár a barátnődnek nem sikerült konkrétan cáfolnia eddig semmit sem amit írtam, minden válasza az hogy „de az MSZP is”, viszont titeket ilyesféle apróságok úgysem fognak érdekelni... két évtizede ezzel a Fidesz-MSZP posztkommunista cirkusszal basszátok szét az országot. :)

Holott jöhetne már lassan a viccbeli csősz, aki kizavar mindannyiótokat az erdőből...

$pi$ 2016.07.28. 11:30:26

@GNDL: "Alulbecsülték a költségvetésben az áfabevételeket"

A költségvetésben előre becsülik meg, hogy mennyi lesz az áfabevétel.

Világos, hogy a pénztárgépeket már rég bevezették és ott nem kell becsülni, lehet pontosan tudni, hogy mennyi volt a bevétel és mennyi lett.

És most menj és megint írd le, hogy semmit sem sikerült megcáfolni abból amit írtál. Merthogy biztos megbecsülték, hogy mennyi volt tavaly februárban a befolyt áfa. Jesszus!

$pi$ 2016.07.28. 11:37:56

@GNDL: "És ugyan ez megy mindenhol, tehát hiába van online a pénztárgép, ha abba ugyan úgy nem ütik a forgalmat, mint amikor nem volt online... "

Rosszul emlékeztem itt vannak a számok:

"Két év alatt összesen több mint 420 milliárd forintot - egyebek mellett adóbevételekből, járulékokból, bírságokból származó bevételt - hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden."

Tehát "hiába van" vs. "420 milliárddal fehéredett a gazdaság".

Menj és megint írd le, hogy semmit sem sikerült cáfolni abból, amit mondtál.

$pi$ 2016.07.28. 11:43:13

@GNDL: "amikor például alapvető higiéniai hiányosságok miatt hullanak a még csak nem is krónikus betegek a kórházakban,"

Okés, akkor szerinted
(1) javulni fog a higiénia, ha nem építünk atomerőművet
(2) romlani fog, ha építünk?

Mi a fene köze van az atomerőműnek a kórházi higiéniához? Azon túl persze, hogy a beruházás során egy csomó pénz kerül a magyar gazdaságba és így az egészségügyre is több juthat... meg mondjuk lesz villany és nem csak akkor, ha a szlovákoknak éppen van feleslegük.

Robinzon Kurzor 2016.07.28. 11:55:18

@$pi$: "Én vállalkozó lettem"

Ha KATA-s vagy (havi 500k-ig, ahogy írtad), akkor nem vállalkozó lettél, hanem önfoglalkoztatott.

A vállalkozó mást dolgoztat --> ha te magadat dolgoztatod, akkor nem vagyok vállalkozó.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 11:56:16

@majd integetek: "rossz összehasonlítás"

Igen, ez a lényeg... mindegy...

"te is csak egyike vagy a fizetett véleményterroristáknak"

Személyesen Orbán szokott fizetni nekem a brifkójából, hozzászólásonként négyszázhuszonöt forintot.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 11:57:35

@GNDL: Nem, elég meggyőzően rávilágított a katás tévedésedre is meg a választási csalásosra is...

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 11:58:13

@Robinzon Kurzor: "ha te magadat dolgoztatod, akkor nem vagyok vállalkozó. "

Kérdés, hogy te magad hülyíted, vagy mást.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:04:55

@GNDL: "hiába van online a pénztárgép, ha abba ugyan úgy nem ütik a forgalmat,"

Egyrészt nem igaz, hogy semmit nem segít, lásd az adatokat.

Marad az az érv, hogy nem _eléggé_ segít az adócsalás visszaszorításában.

Bizonyosan akkor tudsz prezentálni egy olyan reális megoldást, ami teljeskörű megoldást jelent mindenfajta adócsalásra....

Ha meg nem, akkor marad ez a link neked is:
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Nirv%C3%A1na-%C3%A9rv&stable=0&redirect=no

gyk: egy megoldást azzal lesöpörni, hogy nem tökéletes, miközben tökéletes (és reális) megoldást a kifogásoló sem tud, érvelési hiba.

Pl. "nem zárom be a lakásom, mert aki nagyon akar, úgyis be tud jönni".
"nem jó az online pénztárgép, mert nem szüntet meg minden csalást"

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:08:24

@GNDL: Adj már ötletet, te melyikre szoktál szavazni?

De ne ilyeneket mondj, hogy "bármelyikre csak ezekre nem" meg "egy reális alternatívára" meg ilyen egyéb ködös fogalmakat, hanem egy egész konkrét pártot nevezz meg légy szíves.

Robinzon Kurzor 2016.07.28. 12:08:38

@Az apokalipszis lovasa: "te magad hülyíted, vagy mást"

Téged már nem kell, az tisztán látszik.

GNDL 2016.07.28. 12:13:05

@$pi$: „közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)”

Igen, az a legjobb ha mindent kritika nélkül benyalunk amit Varga elvtárs minisztériuma állít, mert akkor nem csalódunk... ja, várj. :) Jó pár éve megy már ez a „kurva jól teljesítünk” kampány, csakhogy amikor jönne a másik fele a dolognak, hogy mondjuk a szociális szféra dolgozói 4-6 év után végre fizetésemelést szeretnének, akkor jön a válasz egyenesen Vargától, hogy „hát a gazdaság teljesítménye nem engedi”... pedig elkúrtak több milliárdok plakátkampányokra is. :) Vagy lásd most követelik a kereskedelmi szervezetek a közterhek csökkentését, különben nem tudnak bért emelni és így nem lesz elegendő munkaerő, erre meg az a válasz „hogy most nincs lehetőség csökkenteni, oldják meg a költségeik átcsoportosításával”. Szóval hiába a győzelmi jelentések, ha azok nem igazán tudnak „realizálódni”... az addig csak szöveg... kampány... :)

Továbbra is az van, hogy azt állítják az online pénztárak bevezetése miatt lett több az áfabevétel, de továbbra is csak úgy lehet teljes mértékben meggyőződni arról hogy valóban ütik is a gépet a vásárláskor, ha azt helyszínen ellenőrzik. És akkor tapsvihar... :)

„javulni fog a higiénia, ha nem építünk atomerőművet”

Ha egészségügyre költenének annyit amennyit szükséges ahelyett hogy baromságokra verik el az adófizetők pénzét, akkor igen.

„romlani fog, ha építünk?”

Nem fog, már most negatív tartományban az egészségügy színvonala... nem, nem Gyurcsány, hanem már az Úr uralkodásának hetedik évében. :)

„Mi a fene köze van az atomerőműnek a kórházi higiéniához?”

Nem kicsit vagy gyengeelméjű... vagy szándékosan nem érted a legalapvetőbb összefüggéseket. :) Ha százmilliárdokat vernek el évente stadionokra, kampányokra, korrupt haveri kör feltőkésítésére, még ostobább presztízsberuházásokra, ahelyett hogy ezeket a százmilliárdokat az egészségügyre fordítanák (mivel ugye az egészségügyből alaphangon a GDP 3%-a hiányzik... az oktatásból is, a honvédelemre fele annyit költünk amennyi a NATO előírás, és sorolhatnám), akkor konkrétan ennyi köze van hozzá, hogy mire verik el a százmilliárdokat az állam alapvető feladatai helyett...

„a beruházás során egy csomó pénz kerül a magyar gazdaságba”

Ja, magyar gazdaság = korrupt fideszes haveri kör...és ugye a paksi hitelt pedig ajándékba kapjuk, azt soha nem kell majd törleszteni... :)

„meg mondjuk lesz villany”

Hát, ahhoz hogy emberi időn belül nyereségessé váljon majd a paksi projekt, elég drága lesz az a villany. Persze hatósági árakkal lehet operálni, de akkor is az adófizetők fogják megfizetni a különbözetet, persze nem közvetlenül hanem közvetve, a rekord számú és rekord mértékű adókkal... lásd ugye a kommunista rezsiharcot. :)

2016.07.28. 12:16:03

@Az apokalipszis lovasa:

>>...hozzászólásonként négyszázhuszonöt forintot.

én mondjuk segélyekre, kötelező minimálbérre, kulimunkához járó ingyenes buszbérletre, közösből fizetett orvosra, képességen és érdemen felüli oktatásra, szóval a szokásos lúzertámogatási rendszerre gondoltam. esetleg volna még a közösből közvetlen lopás esete, de szerintem ahhoz nem vagy elég okos, mert akkor posztolnál napi egyet és irány strand, nem kellene csóró napszámosként a rendszert védened.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:16:21

@Robinzon Kurzor:

Lássuk, mit jelent a vállalkozó:

wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/V%C3%A1llalkoz%C3%B3

"vállalkozó (főnév)

Általában az a személy, aki egy feladatra, munkára vállalkozik.

Az a természetes vagy jogi személy, aki egy munkálat elvégzésére üzletszerűen vállalkozik.

Olyan üzletember, aki egy vállalkozást rendszerint saját tőkéjének az igénybevételével elindít, megszervez, irányít. "

Lássuk mit nem jelent a vállalkozó:

"aki mást irányít, aki nem végez munkát, aki random internetes trollkodásokat ír"

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:21:20

@majd integetek: sajnos ilyeneket nem kapok, csak Orbán megáll előttem, én persze már messziről köszöntem neki, "Alászolgája!", ahogy szereti.

Előveszi a brifkóját, ad ötszáz forintot. Papírpénz, nagy szó ez felénk!

Zavartan aprót kutatok a zsebeimben, csak ötvenest találok. "Hagyd, szolgám, tartsd csak meg!" mondja határozottan, ám bölcsen. Szemeimben könny jelenik meg: micsoda ember, micsoda tartás! Összeszoruló torokkal ülök vissza a géphez újabb kommentet gépelni.

Ez így megy. Minden egyes fidesz szavazó pontosan így csinálja. Több millióan ülünk egymás mellett, gépelünk.

Máshogy nincs és nem is lehet.

Szerintem tuti megnyeritek 2018-at.

Robinzon Kurzor 2016.07.28. 12:24:34

@Az apokalipszis lovasa: "aki random internetes trollkodásokat ír"

Értem, hogy a szüleid rád zárták a lakást, és most nem tudsz magaddal mit kezdeni.

Mondanám, hogy inkább keress egy pornóképet az interneten és verd ki rá, de szerintem még nem vagy ivarérett.
(Keresd ki ezt a szót is a wikiszótárban!)

$pi$ 2016.07.28. 12:25:40

@GNDL: "Igen, az a legjobb ha mindent kritika nélkül benyalunk amit Varga elvtárs minisztériuma állít, mert akkor nem csalódunk... ja, várj. :)"

Egyelőre a nemzetgazdasági minisztérium hivatalos közlemény áll szemben a GNDL nevű ismeretlen internetes hozzászóló semmivel alá nem támasztott kinyilatkoztatásával.

Aki egyébként felhívta a figyelmet arra, hogy racionális lenne, ha neki hinnék és nem a minisztériumnak.

Aha!

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:28:50

@Robinzon Kurzor: Ha egy ennyire tökéletesen egyértelmű témában, hogy "mit jelent az a szó, hogy vállalkozó", sem vagy képes beismerni, hogy tévedsz, akkor miért akarsz beleszólni ennél ezerszer árnyaltabb és összetettebb kérdésekbe?

$pi$ 2016.07.28. 12:29:10

@GNDL: "Nem kicsit vagy gyengeelméjű... vagy szándékosan nem érted a legalapvetőbb összefüggéseket. :) Ha százmilliárdokat vernek el évente stadionokra, kampányokra, korrupt haveri kör feltőkésítésére, még ostobább presztízsberuházásokra, ahelyett hogy ezeket a százmilliárdokat az egészségügyre fordítanák"

gyengeelméjű?

A kérdés az volt b+, hogy mi a köze az atomerőműnek a higiéniához. Erre jössz a focival.

Ki a gyengeelméjű?

Szerinted azért nincs tisztaság a kórházakban, mert nincs rá pénz? Tényleg? És ha nem építünk atomerőművet az oroszoktól kapott hitelből, akkor több lesz a pénz?

Nem, nem lessz több a pénz, mert akkor hitelt sem kapunk tőlük és a hitel jelentős részét nem nálunk fogják alvállalkozókra költeni és nem nálunk fognak sok száz milliárdos adót termelni.

De azért mondogasd csak a focit b+.

GNDL 2016.07.28. 12:31:14

@Az apokalipszis lovasa: „Bizonyosan akkor tudsz prezentálni egy olyan reális megoldást, ami teljeskörű megoldást jelent mindenfajta adócsalásra”

Az áfa esetében a régiós szint alá csökkentés lenne egy lehetséges megoldás, ez most nagyjából 18% körül lenne ha jól tudom, ezzel legalább a régiós, határokon átnyúló adócsalást lehetne visszaszorítani (csaljanak a szomszédban itt nem érdemes), valamint a lakosságnak és a vállalkozásoknak is komoly tehercsökkenés lenne. Ehhez pedig évi nagyjából ezer milliárdos kiadáscsökkentésre lenne szükség... mert ugye adócsökkentés miatti bevétel kiesést nem pótolunk újabb adók kivetésével - lásd egyik oldalon szja csökkentés másikon 50+ új adónem és adóemelés - mert azzal csak adunk pofont a szarnak... :)

A jövedelemadók kapcsán pedig a munkaadók terheit kellene elsősorban csökkenteni, mert a jövedelmek adóterhelése ma Magyarországon dobogós közeli, vagy konkrétan dobogós helyet ér európai összehasonlításban, ahogy fent is említettem nettó 100 ezer forintos fizetéshez a munkaadónak 200 ezret kell kifizetnie, ami a botrány kategória egy olyan leszakadt országban, ahol az átlagbérek a balkáni országokéval vetekszenek... vagy már azokkal sem...

De egyébként pedig adócsalás és korrupció ellen a készpénz korlátozása lenne az egyik leghatékonyabb megoldás, b2b tranzakciók esetén amúgy is nagyobb arányú az elektronikus utalás de itt konkrétan ezt kellene kötelezővé tenni, b2c tranzakciók esetén pedig radikálisan, pár ezer vagy pár tízezer forintra szorítani a készpénzes fizetést. De ehhez el kéne törölni a pénzügyi szervezetek büntetőadóit, hogy az elektronikus pénzhasználat költségeit akár nullára lehessen szorítani.

„Adj már ötletet, te melyikre szoktál szavazni?”

Én már szavaztam Jobbikra is, LMP-re is, KDNP-re is (a régire, nem ezekre a korrupt gecikre), SZDSZ-re is... most még fogalmam sincs kire böknék 18-ban (ha előbb nem lesz), de meg fogom találni az értékeimnek megfelelőt. Csökken az LMP iránti bizalmam, a Jobbik esetében ma már sajnálom hogy valaha is böktem rájuk, ha indul a MoMa országos szinten az nekem elfogadható, talán PM, de lehet Kétfarkúak, ha annyira nem találok megfelelőt... :D

Legszívesebben jobboldali liberálisokra böknék, mondjuk az Eötvös József Csoport aktivizálhatná magát valamilyen pártszinten is, de egyébként úgy érzem sosem lesz Magyarországon olyan politikai szervezet amely igazán közel állna hozzám, mert itt évtizedek óta a kádárizmus majd a posztkádárizmus dúl, és ebben a társadalomban esélye sincs egy olyan jó értelemben vett européer jobboldali szabadabb elvű politikai szervezetnek... Magyarországon rezsiharcra szavaznak többségükben a prolik, szocialista osztogatásra, 13. havi nyugdíjra, segélyre, krumpliosztásra, cukorosztásra... kádárizmusra, az „adjon az állam mert nekem az jár” léhűtésre... ezért szakad le folyamatosan az ország, mert ráadásul a posztkommunista politikai elit is kihasználja ezeknek a proliknak az együgyűségét... és rászorultságát....

$pi$ 2016.07.28. 12:32:31

@GNDL: "Hát, ahhoz hogy emberi időn belül nyereségessé váljon majd a paksi projekt, elég drága lesz az a villany."

Nem hiszem. Nem hiszem el neked meg a 444-nek sem, meg az indexnek sem, mert marhaságokat beszéltek.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, nem akarlak megsérteni, de nagyon sok a tárgyi tévedés ahhoz, hogy elhiggyem nektek van annyi ismeretetek, hogy egy atomerőmű megtérüléséről beszéljetek.

ZX 2016.07.28. 12:32:40

@$pi$: Kik is lesznek ezek az alvállalkozók pontosan? Orbán haverjai? Az ő alváéllalkozóikat meg majd jól nem fizetik ki, ahogy szokták. De biztos tök jó lesz nekünk. Pár éve még nem ugyanekkora ÁJEMEF hitel miatt ájvékolt meg szabadságharcolt a szélkakaska?

$pi$ 2016.07.28. 12:34:10

@GNDL: "100 ezer forintos fizetéshez a munkaadónak 200 ezret kell kifizetnie"

Már régebben is meg akartam kérdezni, hogy jött ez ki?

$pi$ 2016.07.28. 12:35:05

@$pi$: Ahh, úgy érted nem 200-et kell fiizetnia adóban, hanem összesen? Az mondjuk nagyjából az EU átlag ám!

Robinzon Kurzor 2016.07.28. 12:38:01

@Az apokalipszis lovasa:

Ha nem tudod mi a különbség az önfoglalkoztatás (self-employment, Selbständigkeit) és a vállalkozás/vállalkozóság (entrepreneurship, unternehmen) között, akkor annak örülj, hogy eddig szóba álltam veled.

Mehetsz vissza legózni, hülye gyerek.
Jó kis közmunkás lesz az idiótákból: ha megbecsülöd magad, még az államtitkár úr szőlőjében is kapálhatsz majd!

$pi$ 2016.07.28. 12:39:06

Itt vannak az adók, szerintem messze nem kirívó a helyzet:

indy100.independent.co.uk/image/12157-1641x8l.jpg

A "mi sokkal több adót fizetünk" vaskosan legenda.

GNDL 2016.07.28. 12:42:13

@$pi$: „nemzetgazdasági minisztérium hivatalos közlemény”

Azt is mondták már, hogy majd akkor indul be igazán a gazdasági növekedés, ha a Zembereknek elromlik a hűtőgépük... meg azt is, hogy igen, 200-250 ezer szakképzett munkavállalót kéne betelepíteni... aztán azt is mondták, hogy ja, nem... ennyit az NGM-ről... :)

„kérdés az volt b+, hogy mi a köze az atomerőműnek a higiéniához. Erre jössz a focival.”

Meg még sok egyebet is írtam, gondolom a diszlexiád vonta el a figyelmed... :)

„Szerinted azért nincs tisztaság a kórházakban, mert nincs rá pénz?”

Az alapvető higiéniai feltételek egy dolog, de említhetném a munkaerőhiányt, az eszközhiányt, az alacsony béreket az egészségügyben, a rothadó intézményeket, az elégtelen ellátást... és ez csak a konkrét egészségügy, megelőzésről nem is beszéltünk, daganatos betegségek- és alkoholizmus/dohányzás okozta betegségek miatti halálesetekben vezetjük a statisztikákat világszinten... és igen, elég nyilvánvaló, hogy azért zuhan az egészségügy és gyógyítás színvonala, mert kurvára nincs rá pénz.

„És ha nem építünk atomerőművet az oroszoktól kapott hitelből, akkor több lesz a pénz?”

Soroltam, atomerőmű projekt (ami már idén 5-6 milliárd holott egy kapavágás nem történ), stadionok, ostoba presztízsberuházások (Liget, Vár, vizes EB-VB, és ez itt most ~5-600 milliárd, ami nem kevés), intézményesített korrupció, és a többi. Igen, ha a kormányzat végre elkezdene kormányozni az illiberális putyinista ámokfutás és a korrupt haverok lopott közpénzekkel való feltőkésítése helyett, valószínűleg maradna elegendő forrás egészségügyre, oktatásra, adók csökkentésére... ha már megígérték 2010-ben, hat év után elkezdhetnék végre... :)

„De azért mondogasd csak a focit”

Meg ismétlem sok egyebet említettem még, de te most ráálltál a focira... ez van, gondolom a szellemi korlátaid miatt több témára nehezebben koncentrálsz... ha egyáltalán... :)

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:42:52

@GNDL: "Ehhez pedig évi nagyjából ezer milliárdos kiadáscsökkentésre lenne szükség... mert ugye adócsökkentés miatti bevétel kiesést nem pótolunk újabb adók kivetésével "

És amint ezt megléped, indul a sírás az árok szélén hagyott kisnyugdíjasról, arról, hogy minimálbérből nem lehet megérni, hogy nyomorba taszítod az országot. Veretes kolumnák jelennek meg a növekvő vagyoni különbségekről, arról, hogy az adókedvezményekkel a gazdagok járnak a legjobban, és a többi. A baloldal már indítja is a "több pénzt a népnek" szöveget. Tudod, a szokásos.

A nép meg levált a következő évben.

Szóval én ezt kb. járhatatlan útnak tartom. Nagyon óvatosan és lassan persze lehetne efele haladni, de ezen is rengeteg a sírás.

Persze örvendetes, hogy legalább van valami elképzelésed.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:46:26

@Robinzon Kurzor:
ott a definíció

az, hogy te máshogy definiálsz egy szót, az a te bajod

ha én úgy definiálom a "piros" szót, ahogy mások a kéket, majd elkezdek kiabálni, hogy az ég piros, akkor a definícióm szerint persze igazam van, mégis hülyének néznek

kb. úgy, mint most téged

GNDL 2016.07.28. 12:50:46

@$pi$: „Már régebben is meg akartam kérdezni, hogy jött ez ki?”

Állítólag vállalkozó vagy, és lövésed sincs mennyi és milyen mértékű adóterheket fizetnek a munkaadók az alkalmazottjaiknak? Hm...

Akkor keress gyorsan egy nettó-bruttó bérkalkulátort, dugig van a net velük, és lepődj meg. :)

„Az mondjuk nagyjából az EU átlag ám!”

A közel 50%-os adóterhelés a béreken kurvára nem EU átlag, mert ez az EU élvonala... ám... mindezt a radikális adócsökkentés ígérete után hat évvel... ám... Ez a közel 50% a 2010-es kormányváltás előtt 46% volt... ám... és akkor még egyszer radikális adócsökkentés... :D

„"mi sokkal több adót fizetünk" vaskosan legenda.”

A bérek adóterhelésében dobogós az ország olyan államok mint Belgium, Németország, és ilyen csóró leszakad haldokló nyugati lipsi koszfészkek után... a régió országai a bérek adóterhelésében a középmezőnyben vannak. Az áfa ugye vitán felül rekord, azzal nem csak az EU-ban de talán az OECD országok közt is elsők vagyunk. Szektoradók száma és mértéke: rekord. Az áfán kívül egzotikus fogyasztási adók száma és mértéke: rekord.

Vannak hasonló államok, ahol magasabb az adóterhelés az átlagnál, lásd a skandináv régió, de ott bazmeg legalább működik az oktatás, egészségügy, a szociális ellátás, vannak utak a kátyúk helyett, közvilágítás bazmeg és nem gyertyafény egy nagyobb városban, rendvédelem, és a többi...

De ahhoz képest, hogy Magyarországon rekord az adóterhelés, az állam a varrásai mentén foszlik. Se egészségügy, se oktatás, se rendvédelem...

Ráadásul pont akkor rekord az adóterhelés Magyarországon, amikor hat éve azt ígérték akik most kormányon vannak, hogy nem lesz az.

$pi$ 2016.07.28. 12:51:27

@GNDL: "Azt is mondták már, hogy majd akkor indul be igazán a gazdasági növekedés, ha a Zembereknek elromlik a hűtőgépük..."

Egy pilitikus mondott egy beszédet és abban megpróbált egy nézőpontot érthetően elmagyarázni egy példával. Kiforgattátok és jónapokon keresztül mondogatjátok, hogy baromság. Szánalmas.

A másik a nemzetgazdasági minisztérium hivatalos közlemény egy tényállítással.

$pi$ 2016.07.28. 12:55:44

@GNDL: "A közel 50%-os adóterhelés a béreken kurvára nem EU átlag, mert ez az EU élvonala... ám... mindezt a radikális adócsökkentés ígérete után hat évvel..."

Belinkeltem egy térképet, e szerint egyáltalán nincs igazad.

Nem "radikális" hanem "jelentős" adócsökkentést ígértek.

Nem mindenkinek ígértek adócsökkentést és ahogy ezt már tegnap megbeszéltünk meg is volt a jelentős adócsökkentés. Hörgött a demokratikus baloldal évekig, hogy miért azok kapnak adócsökkentést akik fizetnek is adót. :D

Szóval nézd meg a térképet amit küldtem!

GNDL 2016.07.28. 12:56:15

@Az apokalipszis lovasa: „indul a sírás az árok szélén hagyott kisnyugdíjasról, arról, hogy minimálbérből nem lehet megérni, hogy nyomorba taszítod az országot.”

Az biztos, élen járna ebben a hisztériában a Fidesz és az MSZP... :D

„A nép meg levált a következő évben.”

Nem feltétlenül, mert ezek olyasféle kiadáscsökkentések és ezek következtében radikális adócsökkentések, amelyek a dolgozó, aktív választópolgároknak már másnap igen látványos javulást eredményeznének. Sőt, rengeteg magyart lehetne visszacsábítani külföldről, ha csak látnák, hogy na végre jó irányba indultak...

Magyarországon is be kell vezetni a szabad piacgazdaságot, a kapitalizmust, mert elég nyilvánvaló hogy fiatalok és fiatalabbak százezreinek erre van igényük.

A szocializmust pedig egy tollvonással kell megszüntetni, a szocialista pártokkal együtt (Fidesz-MSZP).

„Szóval én ezt kb. járhatatlan útnak tartom.”

Szerintem meg nem. Még sosem próbáltuk, nincs is tapasztalat... :)

„Nagyon óvatosan és lassan persze lehetne efele haladni”

Azt már elkúrtuk... 2004-ben az uniós csatlakozáskor kellett volna elindulni, és akkor lehetett volna fontolva haladni. Ma már készül mindenki nyakába szakadni a Fidesz-MSZP két évtizedes szarja, vödör vízzel semmire sem mész amikor lángokban az erdő... :)

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 12:57:08

@GNDL: ez megint a "lehetne jobb" érv, csak jó hosszan meg szóvirágokkal

persze hogy lehetne jobb, csak fura módon ez még mindig jobb, mint az előző szar

értem a dühödet a rendszer visszásságaival szemben, csak a megoldás hiányzik valahogy

Kdnp? Moma? Szdsz?

Monarchia, anarchia?

Mi lenne a jobb?

$pi$ 2016.07.28. 12:59:45

@GNDL: "Vannak hasonló államok, ahol magasabb az adóterhelés az átlagnál, lásd a skandináv régió, de ott bazmeg legalább működik az oktatás"

Mert például ott az emberek nem nyolc általánossal lapátolnak és keresnek százezret, hogy a háromezres szja-juk alapján várnak finn iskolarendszert.

Mert magyarország el van maradva, mint az állat, azért!

És el van maradva at ötvenes évek végétől!

De biztos egyébként az orbán bűne, hogy hat év alatt nem oldotta meg mindazt, amit hatvan év alatt elk*rtak a kedvenc kommunista pártoltjaid.

Nem vitatkozok veled tovább, nem vagy képes a racionális gondolkodásra. :(

GNDL 2016.07.28. 13:04:52

@$pi$: „Egy pilitikus mondott egy beszédet”

Az NGM minisztere jelentette ki... gondolom „magánvélemény volt”... igaz?! :) Lófaszt... magánvéleményt otthon, négy fal közt, ha már miniszterről van szó.

„Belinkeltem egy térképet, e szerint egyáltalán nincs igazad.”

Tehát nincs igazam, hogy a jövedelmek adóterhelése közel 50%?

Szja 15%, nyugdíjjárulék 10%, eü. járulék 10%, munkaerőpiaci járulék 1.5%, szociális hozzájárulási adó 27%, szakképzési hozzájárulás 1.5%.

Számolgass, jó szórakozást... :)

„Nem "radikális" hanem "jelentős" adócsökkentést ígértek”

Egyik mondott radikálisat, másik mondott jelentőset, a harmadik bazinagyot... teljesen mindegy hogyan cifrázod, ha végül is radikális/jelentős adóemelés lett belőle... :)

„Nem mindenkinek ígértek adócsökkentést”

Én nem emlékszem, hogy említették volna a „$pi$ cimboránk és haverjai” kitételt... :)

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 13:05:18

@GNDL: "Magyarországon is be kell vezetni a szabad piacgazdaságot, a kapitalizmust, mert elég nyilvánvaló hogy fiatalok és fiatalabbak százezreinek erre van igényük. "

de a másik milliónak meg nincs erre igénye, mert kurva kényelmes a relatíve magas nyugdíj meg ingyen utazás meg ingyen oktatás, meg olcsó/ingyen kórház meg két év gyes vagy gyed vagy miatököm...

az a baj, hogy még értem is az előnyeit annak, amit mondasz, sőt még szívesen egyet is értenék vele

csak ez nem megy. nincs erre valós társadalmi akarat, lehet hogy te olyan körökben mozogsz, ahol van, de az egész országban nincs.

lehet a pártokat hibáztatni, de szkeptikusak az emberek rohadtul minden ilyen "hát most elvesszük ezt tőletek, de majd ilyen meg olyan jó lesz ettől" megmozdulásra, és nem is hibáztatom őket

"Szerintem meg nem. Még sosem próbáltuk, nincs is tapasztalat... :)"

Bokros-csomag nem ez volt? Látod mennyire népszerű, szuperül lehetne vele választást nyerni...

Szóval max. a népet lehetne leváltani/nevelni, de azt meg nem lehet. Pontosabban úgy, ahogy mondom. Lassan.

$pi$ 2016.07.28. 13:09:02

@GNDL: "Tehát nincs igazam, hogy a jövedelmek adóterhelése közel 50%?"

Persze, hogy nincs b+, beleadtad az egészségbiztosítást meg a VAT-ot is miközben azt mondod, hogy "a jövedelmek adóterhelése".

GNDL 2016.07.28. 13:09:14

@Az apokalipszis lovasa: „fura módon ez még mindig jobb, mint az előző szar”

Egyeseknek biztosan jobb, többnyire az ingyenélőknek, eltartottaknak, rezsiharcosoknak... a Fidesz-KDNP korrupt holdudvarának akik lottónyereménnyel felérő összegekkel gazdagodnak... évente... :) Na meg Orbánék elég rendesen kiszolgálják a kádárista nosztalgiát. :)

De a fiatalok és fiatalabbak, a jól és jobban képzettek egyre nagyobb számban menekülnek az országból, az itthon maradt 20-39 korosztály kétharmada tervezi a kivándorlást, akár családostul. Nem is kell, hogy konkrétan elhúzzanak, ez a negatív morál is épp elég mérgező...

$pi$ 2016.07.28. 13:11:21

@GNDL: "teljesen mindegy hogyan cifrázod,"

Te cifrázod, radikális adócsökkentésről nem volt szó. Szerinted mindegy, hogy mit mondtak, szerintem meg csak ferdítesz már megint: radikális adócsökkentést kérsz számon, amikor arról volt szó, hogy "egyszeri és jelentős".

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 13:12:43

@GNDL: "Egyeseknek biztosan jobb, többnyire az ingyenélőknek, eltartottaknak, rezsiharcosoknak"

És ezek az egyesek vannak többen... lehet azon nyüszögni, hogy ez a többség zsarnoksága meg ostobasága, csak hát igen, ezt tudni lehet a demokráciáról, hogy ilyen...

"De a fiatalok és fiatalabbak, a jól és jobban képzettek egyre nagyobb számban menekülnek az országból,"

De ez minden posztszoci országra igaz, bármilyen politikát próbáltak... Ahogy írta Spis, 60 év lemaradása van ezeknek az országoknak... ha egy se tudta megugrani, hogy ne vándoroljanak ki, akkor lehet nem Orbán a béna, hanem a pálya teljesíthetetlen...

GNDL 2016.07.28. 13:22:34

@$pi$: „Mert magyarország el van maradva, mint az állat, azért!”

Mondjuk ez ellentmond azoknak a 10-15+ milliárdos kampányoknak, amelyben azt hirdették elvtársaid, hogy „jobban teljesít”... meg „Európa minket irigyel”... :)

Valamint érdekes módon a csehek, lengyelek és szlovákok ma már lehagyják az országot szinte minden tekintetben, az átlagbér a régióban 15-20%-kal magasabb, pedig hát 2004-ben még a régió éllovasai a magyarok voltak. Nem 50 évről van szó, töki... 22 évről, amit végig cirkuszolt és fosztogatott a Fidesz-MSZP kormányzás helyett.

„biztos egyébként az orbán bűne, hogy hat év alatt nem oldotta meg mindazt”

Hát azért hat év nem kevés idő, aki a 2010-es kormányváltáskor született idén iskolába megy. :) De ismerős a sztori, most egy kicsit még rosszabbul megy elvtársak, na de majd a következő öt éves terv... :)

Szerinted mennyit kéne még várni, hogy végre elkezdjen felzárkózni az ország Európához, és ne csak leszakadjon? Újabb hat év? Addig előre láthatólag újabb több mint 200 ezer magyar fog kivándorolni, mikor már most is 200-250 ezer szakképzett melós hiányzik az országból. És ha nem jön be az újabb hat év sem akkor mi lesz? Önként másztok majd a lámpavasakra?! :)

„beleadtad az egészségbiztosítást meg a VAT-ot is miközben azt mondod, hogy "a jövedelmek adóterhelése"”

Az a jövedelmek adóterhelése te maki... a munkaadót nem érdekli, hogy a kormányzati elvtársak hogyan címkézik fel az adó- és járulékterheket, nekik ahhoz hogy 100 ezer forintos nettó keresetet leperkáljanak bejelentve és hivatalosan a melósaik tenyerébe, 200 ezret kell kifizetniük. És ha emelniük kell mondjuk 20 ezerrel, hogy ne menjenek el a melósaik, akkor a 120 ezerhez már 240 ezret kell perkálniuk... igen, ilyen vidám az élet a radikális adócsökkentés hazájában... bocs, „jelentős adócsökkentés”, muhahaha.... :)

„radikális adócsökkentésről nem volt szó”

Radikális adócsökkentés: www.youtube.com/watch?v=yWUWONiRvcU

"Az adórendszerrel senki sem jár rosszabbul" - állította. Sőt, szerinte "mindenki jobban jár": index.hu/belfold/2010/10/18/orban_viktor_akcioziklll/mindenki_jol_jar/

És akkor ezt most csak így pár másodperc alatt találtam... :)

GNDL 2016.07.28. 13:24:15

@Az apokalipszis lovasa: „ez minden posztszoci országra igaz”

Ja, csak ma már nem Európától szakad le Magyarország, hanem ezektől a posztszoci országoktól... lásd átlagbér és a munkaerő termelékenysége tekintetében maholnap a románok fogják előzni Magyarországot... a románok... :D

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 13:36:00

@GNDL: Tény, hogy 2004-2011 között ez volt a jellemző, de azért ez sokat mérséklődött mostanában...

meg hát megint hiányzik az alternatíva: "Ezt a Kdnp sokkal jobban csinálná, mert..."

GNDL 2016.07.28. 13:38:22

@Az apokalipszis lovasa: „meg hát megint hiányzik az alternatíva”

Nem feltétlenül. Az hiányzik, hogy amikor radikális adócsökkentés ígéretével kormányra kerül valaki, majd radikális adóemelésekbe fog, akkor le kell váltania faszba, akár pár hónap után.

Csak hát ehhez polgárok kellenének, nem pedig prolik. :)

Ja, az igaz sajnos, hogy prolival aztán tele az ország, és sajnos nekik a legnagyobb a szavazási kedvük is... lásd elmúlt két évtized... :)

Az apokalipszis lovasa 2016.07.28. 13:42:00

@GNDL: visszajutottunk oda, hogy a néppel van a gond, magának köszönheti

ez esetben mi a gond?

látom téged ez valamiért felbasz :)

GNDL 2016.07.28. 14:05:50

@Az apokalipszis lovasa: „visszajutottunk oda, hogy a néppel van a gond, magának köszönheti”

De nem feltétlenül, mert az elitnek a dolga lenne mondjuk úgy „nevelni”... de legalább felvilágosítani, példát mutatni.

Én továbbra is bízok benne, hogy ha megjelenne egy olyan européer jobboldali és liberális politikai szervezet, amely még a fasorban sem volt soha Magyarországon, az sokak szimpátiáját elnyerné. Bár elég negatív a véleményem a magyar választópolgárokról, úgy összességében, de szerintem értelmes, nyílt és őszinte beszéddel, világos és kidolgozott programokkal, nem pedig tőmondatos kampányszlogenekkel jobb belátásra lehetne bírni az itthon maradt szavazópolgárokat, hogy felejtsék már el ezt a posztkommunista Fidesz-MSZP cirkuszt...

„látom téged ez valamiért felbasz”

Engem ez a Fidesz-MSZP cirkusz irritál... hogy „majd mi jobban csináljuk” meg „mi nem lopunk”, aztán amikor kiderül hogy mégsem akkor „de azok sem csinálták jobban” és „azok sokkal többet loptak”... ez megy több mint két kibaszott évtizede, és szinte semmi értelme nincs... :)

közösperonos átszállás 2016.07.28. 15:19:47

@Az apokalipszis lovasa: "ott a definíció"

Ott van _egy_ definíció.

Az egyik MTA-szótár szerint ha már bevállalom, hogy lebiciklizek Pestről a Balatonra, akkor én is "vállalkozó" leszek, hiszen valamilyen feladatra (nohát) "vállalkoztam".

Amúgy az önfoglalkoztatás, egyénivállalkozás, szabadúszás, hívd, ahogy akarod, tényszerűen nem épp a klasszikus vállalkozás (az átalányadózós dolog meg főleg nem, azzal tul.képp. azt mondja az illető, hogy nincsenek költségei: se alapanyag, se alkalmazott). Attól, hogy van egy evás Bt-m (amit amúgy, kedves $pi$, meg lehetett csinálni "az előző rendszerben" is, kezdetben kevesebb, majd pont akkora adóterhelés mellett, mint a katában (végül már valamivel nagyobbal -- a nettó bevétel 20%-a, atyaég)), még nem lettem vállalkozó. Nem, még akkor sem, mikor nem volt más jövedelmem.

$pi$ 2016.07.28. 15:21:15

@GNDL: "Mondjuk ez ellentmond azoknak a 10-15+ milliárdos kampányoknak, amelyben azt hirdették elvtársaid,"

Nincsenek elvtársaim, nem vagyok fidesz rajongó és nem ismerek egyetlen párttagot sem.

közösperonos átszállás 2016.07.28. 15:51:22

@$pi$: "Az online pénztárgépekre cirka egy év volt az átállási idő. B+, az egy évet "átállási idő szinte nulla" dumával nyomni már nem a "máshogy értelmeztem" kategória, ez már simán ordas hazugság. "

Értem. Tehát ha elfogadják a rendeletet 2012. októberében, majd a 2013. április 1-jei céldátumot (javíts ki, ha tévedek, de ez kevesebb, mint hat hónap) állandóan tologatják, akkor igazából cirka egy év átállási idő volt.

Szemelvények a közben zajló eseményekből.

2012. december 14: "a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. december 14-én jelentette meg a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló, 109 oldalas rendelettervezetét, amelynek véleményezésére három napig volt lehetőség" (index.hu/gazdasag/2013/01/04/kesobb_johetnek_az_online_penztargepek/)

2013. május 12.: "Az egyeztetésen a gyártók biztosították a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy a jogszabályban előírt feltételek szigorúak ugyan, de azok teljesítésének nincs akadálya, és legkésőbb 2013. június 30-ig képesek lesznek megjelenni a piacon az új pénztárgépekkel."

(Még nincs egy darab rendelhető pénztárgép se, de másfél hónap alatt lesz egy rakat, becsszó.)

"Az egyeztetésen a NAV munkatársai megerősítették, hogy készen állnak a pénztárgépek adatainak fogadására, és a rendszer működéséhez elengedhetetlen fejlesztéseket a legmagasabb prioritású feladatként kezelik."

(A NAV oldalán sincs még kész a rendszer, vagyis kész van, csak még fejleszteni kell hozzá, hogy működtetni lehessen.)

hvg.hu/gazdasag/20130512_ngm_uj_penztargepek

Eddig ugye még ott tartunk, hogy boltosként kurva sok időd volt már eddig is átállni, csak még senki se tudja, hogy mire. De sebaj, van még másfél hónap, addig csak végeznek az informatikusok is a NAV-nál!

2013. augusztus 17.: "A közlemény szerint a pénztárgépátállás első ütemének (kiskasszák) határideje változatlanul augusztus 31., ám az új ütemezés szerint az adóalanyoknak addig csak regisztrálniuk kell a NAV-nál vagy az ügyfélkapun, s egy üzembe helyezési kódot kell kérniük. A hagyományos pénztárgépek december 31-ig használhatók [...]

A mostani könnyítés alig két héttel a harmadik határidő lejárta előtt született. A Nemzetgazdasági Minisztérium eredeti szándékai szerint január, majd április elseje volt az átállás végső dátuma, de amikor egyértelművé vált, hogy a gépeknek még a tervezésére és az engedélyezésére sem elég az idő, nemhogy több százezer legyártására, szeptember elseje lett az új dátum. Az elmúlt hetekben, amikor már sejteni lehetett, hogy ez sem tartható, már könnyítettek: elég volt megrendelni egy gépet, hogy a kereskedő mentesüljön a büntetés alól - ismerteti a Népszabadság."

hvg.hu/gazdasag/20130817_Megint_elhalasztjak_a_penztargepcseret

2013. október 18.: "Az öt pénztárgép forgalomba hozatalt 15 nappal azt követően tiltják meg, hogy lejárt a pénztárgépek megrendelésére adott határidő, vagyis több ezer kiskereskedő rendelt olyan kasszát, amelyet jelenleg nem lehet forgalomba hozni"

hvg.hu/kkv/20131018_Engedelyezett_penztargepeket_tiltottak_be

(Ha "átálltál" már, de rossz lapot húztál, buktad.)

2014. február 7.: "Az érintettek szerint a szerencsésen rendelő vállalkozók is hoppon maradhatnak. Az engedélyezett pénztárgépek forgalmazói közül is jó néhány április, illetve május végi szállítási határidőt adott meg, így sok ezer vállalkozó képtelen lesz teljesíteni az üzembe helyezés február 28-i határidejét, a támogatás kifizetésének feltételét."

hvg.hu/gazdasag/20140207_Perre_keszulnek_a_penztargepkarosultak

Komolyan mondom, igazad van, ez az online kassza egy kurva nagy sikertörténet, ezzel is bebizonyosodott, mennyire kézben tartja a dolgokat a Fidesz-kormány. Rátermett, na!

közösperonos átszállás 2016.07.28. 15:52:53

@$pi$: "nem vagyok fidesz rajongó"

Így van, és az emútnyócévezés, amit voltál szíves megereszteni, na az se történt meg.

2016.07.28. 16:37:11

@Az apokalipszis lovasa:

azért olyan sokan nem vagytok, a nyugger-cigó még csak a bookon nyomul, de ezzel kezdted:
>>Jé basszus az iszlám csak a terrorcselekmények egy részéért felelős, és nem az összesért?
>>A népességbeli arányaival vessük már össze azért.

ami ugye hazugság, mert nehogymár a magától összedőlő wtc7, meg francia katonák által őrzött bataclan mészárlás, meg metróban antiterrorista gyakorlat során "meghaltak" 7/7, meg sohamegnemtalált de azért az is iszlámterrorista madrid vonatrobbantók, meg pentagonba repült 2 méter nagyságú boeing, na talán a legszebb a wisconsinban lezuhant boeing maréknyi roncsai, mindez persze iszlám terrorizmus, így vagy úgy de rájuk bizonyítjuk.

viszont ha lehagyjuk a kétes eseteket akkor marad 20 halott, azt tedd párba a 15 év 4millió bombájával és tüzérségi lövedékkel, aztán kapsz valami 100.000x arányt a javunkra.

Jean Sol Partre 2016.07.28. 17:05:36

@Mihint: "Ögyes"

Na de tényleg? Értem, ha nem akarod lemondatni, vagy elzavarni, no de a kritika? A ráhatás, hogy ne csináljon valamit ami rossz? Vagy csináljon valamit ami jó?

Tizenötmillió Magyarok 2016.07.28. 18:55:42

Hahaha. A szanalmas mszp meg 200 ezer alairast sem tudott osszegyujteni, vagyis az orszagos tamogatottsaga, 2 % alatti. Hehehehe ekkora gigabukast, ezzel 2018-ban nem jutnak be a parlamentbe.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.28. 23:29:42

@Jean Sol Partre: Nehéz kérdés. Van az a probléma, hogy - nyilvánvalóan nem kommentelésel tölti az ember gyereke az idejét - ezen a felületen minimális hatást is csak nehezen lehet elérni, ha egyáltalán.

Azon kevés hozzászólásaimban a magam részéről kritizáltam azt, amit érdemes. Régebben is, meg mikor indult a mostani csapat, akkor meg még előre is, hatása a nullával egyenértékű, illetve aki esetleg megszólít, a legtöbbször úgy ír, mintha sosem írtam volna eddig semmit. Szuper hatás, de nem meglepő, és nem is annyira hervasztó, mert hozzá lehet edződni :)

Magyarán, leginkább szórakozásból ütöm fel ezt a témát, és próbálok úgy lavírozni, hogy ne csak nekem legyen szórakoztató, továbbá a menet közben felmerült kritika azért olvasható legyen benne.

Amúgy meg, aki régen nem gyurcsányozott, most már minek orbánozzon :) Sőt, aki régen nem kádározott, stb, stb, stb.

Nézd, egy nyomorult postot nem tudtam befejezni lassan háromnegyed év alatt, ég is a pofám érte, de nem jön ki több az időmből.

Másrészt meg kritizálni csak pontosan, szépen. Az nem ér, ha a boltban lebaszom a pénztárosnőt, hogyhát nem azon az áron számlázták, mint ahogy kiírták. Megállítom a sort, utánajárnak, nekem van igazam, visszakapok 20 fabatkát 10 perc alatt. Azonban:
- nem a pénztárosnő árazta be az árut
- nem ő volt, aki nem hozta összhangba az árcédulát az adatbázissal
- mégis ő kapta a szart a pofájába
- mégis az enyém ég, mert én tartom fel a sort
Tehát, nyertem aránytalanul keveset, pillanatnyilag, miközben eléggé kellemetlen voltam olyanok felé, akik az egészről mit sem tehetnek. Cserében azonban marad minden a régiben.

Mindezek után, határozottan az a véleményem, hogy mindig, a lehető legkeresetlenebb módon, azonban a lehető legvilágosabban véleményt kell nyilvánítani. Ugyanis, akár tud az ember róla akár nem, véleményével elsősorban saját magát formálja.

Mára ennyit :) nem okosabb, elégedettebb szeretnék lenni. És túl sokan kapcsolják össze az egyébként nem összeillő fogalmakat: elégedettség-okosság, sok pénz-rátermettség, nagy hatalom-nagy elégedettség, satöbbi.

maroz 2016.07.29. 07:07:26

@Mihint: Látod, ma már ezt a történetet sem tudják az emberek elképzelni csak úgy, abban a formában hogy beárazás, sor, pénztáros. Pedig régen még arról szólt, hogy ami kellett és nem volt azt megvetted valakitől, akinek volt és nem kellett neki. Az, hogy ez a valaki honnan szerezte most mindegy, a lényeg, hogy egy valakitől vetted meg. Mára ez megszűnt, ma nem valakitől veszed meg, aminek közvetlen következményeként te sem vagy valaki, hanem csak egy csavar a gépezetben, továbbmész, teszed a dolgod, még a recsegésre sem figyelsz oda, mert ezzel feltartanád a többi csavart és ezt azért mégsem lehet megtenni a gépezettel.

A Snowpiercert láttad?

Bell & Sebastian 2016.07.29. 08:35:59

@maroz: Jó megfigyelés. Egybevág a korszerű értékelmélettel, minden annyiba kerül, amennyit ráírnak, semmi köze a valós értékéhez, hiszen munka nincsen benne, a természeti erőforrás pedig, ami ingyen van végső soron, szabadon beárazható.

Népiesen fogalmazva, mivel ugyanez érvényes a bérekre, merthogy annyit adnak, amennyit gondolnak, a (csúcs)zsidók ott baszták el, hogy Magyarországon nem emeltek béreket.

Pontosabban, nagyon is visszakövethető a hátsó szándék, az életünket baszták el, amiért természetesen elégtételt vesz majd rajtuk az éppen aktuális felkelő csapat, ez az idő annál hamarabb töri rájuk az ajtót, minél tovább tekerik a srófot.

Végtelenül szadista-mazochistának és butának kell lenni ehhez, ami ugye adottság.

2016.07.29. 08:39:40

@Mihint:

>>Tehát, nyertem aránytalanul keveset, pillanatnyilag, miközben eléggé
>>kellemetlen voltam olyanok felé, akik az egészről mit sem tehetnek.

tehet. az ő munkahelye az ő munkaközössége, ne csinálja ha nem tudja jól csinálni. a sorbanálló meg vegye tudomásul, ezzel ő érte is kiálltál, ha morog miatta, egy helybeni kiokosítás majd helyreteszi. (ezért jó az európán kívüli világ, ott természetes a sor megkerülése indokolt esetben, és az emberek is tudomásul veszik hogy van akinek sietős)

>>És túl sokan kapcsolják össze az egyébként nem összeillő fogalmakat:
>>elégedettség-okosság
szerintem a közvetlen összefüggés megvan, okosság kell reális célok eléréséhez, a megfelelő környezet kialakításához, aztán megvan az elégedettség
>>sok pénz-rátermettség
a rendszer jelenleg pénzről szól, értéke van mindennek, a szavadnak, a karodnak, a lányodnak.

>>véleményével elsősorban saját magát formálja.
véleményét először kinyilvánítja és a közösség reakciója alaján lesz belőle fixáció, megerősítve vagy pont ellenkezőleg megváltoztatva azt. (konformitás)

Jean Sol Partre 2016.07.29. 10:44:53

@maroz: például a szex.

De nem gondoltam semmi konkrétra, csak a teljesség kedvéért mondtam, az elv zavar.
Tudom, szerinted mindegy, ki van hatalmon, ezt el is fogadom. De akinek ez nem mindegy (azaz aktív választó), annak nem értem, miért mindegy mégis, hogy az általa választott aztán mit csinál.

Jean Sol Partre 2016.07.29. 10:47:51

@maroz: "A Snowpiercert láttad?"

na most már tényleg meg fogom nézni

maroz 2016.07.29. 11:07:38

@Bell & Sebastian: Nemrég volt szó a térkövezett felületekről. Néztem Hollandiában amint egy jómunkásember valami célbrümmögővel lenyírja-gyalulja a térkőre kitartóan rákúszó tarackot, majd a nyomában haladó másik szaki egy szintén brümmögő seprűvel lesöpri a nyiradékot. Nálunk vidéken szinte véletlenszerűen megállva is tudok neked fotózni olyan térkövezett felületet, amiből nyolcvancentis napraforgó bólogat ki, plusz az aljnövényzet.

Namost, ha nálunk is európaiértelembenvett béreket adnának a jellemzően nyugati gazdáink, akkor nem maradna elég pénzük arra, hogy Hollandiában így és ilyen intenzitással manikűrözzék a térköveket. Innen pedig a képlet egyszerű, ha nem maradna elég, akkor a magyar melóstól kell elvenni, illetve be kell idomítani a 800 eurón tartott kismiskákat arra, hogy négy szólamban énekelje a "kevesebb államot!"-kantátát, és még csak eszébe se jusson, hogy a kevesebb állam egyenlő a nagyobb gyommal.

Bell & Sebastian 2016.07.29. 11:23:18

@maroz: Van máásik! Járni kellene rajta, csak hát nem születik gyerek. Gyerekkel tapostatni, az a megoldás.

CSOKol anyád, Fidesz!

maroz 2016.07.29. 11:27:21

@Jean Sol Partre: Nemnem, a probléma tényleg az, hogy nincs nem hogy összhang arról, hogy mi a jó, hanem még viták sincsenek erről. Még beszélgetések sem.

"Egy olyan társadalomban, amelynek különféle csoportjai immár nem képesek azonos véleményre jutni isten, élet és ember értelméről, azt sem lesz képes egyhangúlag eldönteni, mi értendő bűnön, kétségbeesésen, üdvön vagy magányon."

Baszakodunk az eszközökkel, melyik kormány lenne a jobb, ki takarodjon és kit emeljünk pajzsra, de szinte szóba se kerül olyan pimf semmiség, hogy mi végre is tesszük mindezt, mi a cél, mi az egésznek az értelme, tehát ott tartunk, hogy a "jó" és a "rossz" az eszközöket jellemzi, amelyekkel közelebb kerülhetnénk a célunkhoz, melyről viszont fogalmunk sincs, hogy mi a répa lenne.

"A mechanisztikus gondolkodásmód csak addig jelent segítséget, amíg a cél vagy az érték más forrásból fakad és pusztán az "eszközök" vannak terítéken. Ámde a gondolkodás legfontosabb szerepe az életben, hogy döntések meghozatala során irányítja viselkedésünket. Minden valódi döntés (például más személyek értékelése, vagy hogy miként kellene megszervezni a társadalmat) ítéletet rejt magában jóról és rosszról, az élet és a szellem értelméről."

2016.07.29. 12:00:40

@maroz:

beálltál a vendégmunkások sorába, vagy ez már a kivándorlás?

Jean Sol Partre 2016.07.29. 12:26:04

@maroz: igazad van, ezzel nem vitatkozom.

"...amíg a cél vagy az érték más forrásból fakad..."

Ez is Mannheim? Tűpontos.

Engem ezzel együtt érdekel, hogy aki baszakodik az eszközökkel, az azután mégis miért nem foglalkozik vele. Értem én, hogy faszság a guminő, de ha már vettem egyet drága pénzen, basszon jól, nem?

maroz 2016.07.29. 19:39:25

@az igazmodó juhász: Turista voltam a bringasok foldjen. Tekertem egyet Amszterdamban. ;)

maroz 2016.07.29. 19:42:34

@Jean Sol Partre: Igen, Mannheim.

A kognitiv disszonancia erejet nem szabad alabecsulni. Ha mar megvette draga penzert azt a zarlatos guminot akkor az jol is baszik. Mi mast gondolhatna? Azt, hogy o egy kapitalis seggfej, aki kiadott ennyi penzt egy otvar recskagepre, ami jobb lenne varrogepnek mint masmilyen asszonypotlonak?

Jean Sol Partre 2016.07.30. 17:54:25

@maroz: egyre nagyobb kedvem lesz elolvasni.

Hát, igazad lehet, de azért én előbb reklamálni szoktam a boltban, vagy viszem a szervízbe.

maroz 2016.07.30. 21:59:59

@Jean Sol Partre: "Na, mutassa, hogyan nem működik???" ;))

Próbáld meg úgy elképzelni, hogy éveken keresztül vitatkoztál mindenkivel, hogy az, és csakis az a guminő a jó, az összes többi szar és hűje aki mást vásárol. Persze előfordul az is, hogy valaki ilyen esetben is képes reklamálni, ha mégsem annyira penge, mint szeretné, de ez az elenyésző. A kognitív disszonanciának akkora az ereje, hogy a többség még abban az esetben is vigyorogva dicsérné az asszonypótlót, ha az aktus közben felvarrna egy sor gombot a pöcsére.

Jean Sol Partre 2016.07.30. 22:25:17

@maroz: basszus, erre nem gondoltam! Viszi a franc a szervízbe :D

Hát, igazad lehet. Szomorú.
süti beállítások módosítása