Erdoğannal végképp elszaladt a ló – vissza Ázsiába
2016. július 23. írta: bakó.bea

Erdoğannal végképp elszaladt a ló – vissza Ázsiába

wikileaks_erdogan.jpg

Az egy héttel korábbi puccskísérlet óra naponta érkeznek a hírek Törökországból az ezerszámra letartóztatott feltételezett puccsistákról és az állásukból tízezrével felfüggesztett állítólagos puccsista szimpatizánsokról. Lassan már felmerül az álnaiv kérdés, hogy ha tényleg ennyien részt vettek a puccsban felsőbb szinteken (hiszen a parancsot teljesítő beosztott katonáktól ebben a vonatkozásban eltekinthetünk), akkor hogyhogy az mégis elbukott?

Erdoğan bosszúhadjárata – illetve bosszúhadjáratnak álcázott belső tisztogatása – eddigi csúcspontját ott érte el, hogy az elnök belengette a halálbüntetés visszaállítását. Majd biztos, ami biztos, egyoldalúan (és egyébként jogszerűtlenül) felfüggesztette az Európai Emberi Jogi Egyezmény alkalmazását is; ami többek között előír néhány alapvető büntetőjogi garanciát, és az egyik kiegészítő jegyzőkönyve pont a halálbüntetést is tiltja.

El kell ismerni, hogy az egyezménynek érvényt szerző strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság – amely nem az EU bírósága, hanem a 47 tagállamú Európa Tanács nemzetközi szervezet alá tartozó testület – nem teljesen ok nélkül népszerűtlen sokak szemében, mivel időnként hajlamos túlságosan kiterjesztően értelmezni az amúgy tényleg alapvető fontosságú alapjogi garanciákat. Az egyezménynek viszont pont az ilyen esetekben lenne különös jelentősége; amikor egy részes államban tömegeket fenyeget az inkorrekt, politikai alapú büntetőeljárás (netán eljárás nélküli büntetés) veszélye, ténylegesen hatékony belső jogorvoslati kilátások nélkül. Persze az egyezményben foglalt jogokat megsértő országokkal szemben eddig is viszonylag szerény eszközei voltak a strasbourgi bíróságnak, hiszen csak kártérítés és a perköltségek megfizetésére kötelezhette az érintett államot.

Az egyezmény hatékonysági fokát jól mutatja, hogy az eddig sem az emberi jogok élharcosaként elhíresült Törökország mellett tagja például Oroszország, Ukrajna, vagy Azerbajdzsán, amelyek szintén nem tartoznak a jogvédők kedvenc emberi jogi mintaállamai közé. Ha ezek az országok valamennyit betartanak az egyezményből, az már jó; de ha nem, igazából akkor sincs világvége, legfeljebb a diplomáciai imázsuknak nem tesz jót nyugat felé. Ezért is beszédes, hogy bár Törökország eddig is rendre az élmezőnyben szerepelt a strasbourgi bíróság statisztikáiban az elmarasztalások számát (és komolyságát is) tekintve, Erdoğan most mégis szükségét érzi, hogy teljességgel felfüggessze az egyezményt – nyilván az eddigieknél durvább és tömegesebb jogsértésekre készülve. Elég csak a halálbüntetést említeni, amit ráadásul visszamenőlegesen alkalmaznának, és aminek fényében egyértelmű, hogy Erdoğan jogszerűtlenül függesztette fel az Európai Emberi Jogi Egyezmény alkalmazását.

Az egyezmény „felfüggesztésére” – pontosabban inkább egyes rendelkezéseitől való eltérésre – egyébként lehetőséget ad nemzetközi megállapodás, de csak korlátokkal. A 15. cikk szerint a részes államok egyoldalú nyilatkozattal ideiglenesen eltérhetnek az egyezményben felsorolt alapjogok biztosításától háború vagy rendkívüli állapot idején, de csak a szigorúan szükséges mértékben. Az élethez való jogot, a kínzás, embertelen bánásmód és rabszolgaság tilalmát, valamint a „nincs büntetés törvény nélkül”-elvet továbbra is tiszteletben kell tartani. Ez utóbbiba az is beletartozik például, hogy nem szabad utólag halálbüntetéssel büntetni olyan cselekményt, ami az elkövetés idején csak börtönnel volt büntetendő. És ha már a halálbüntetésnél tartunk: Törökország is aláírta a 13. kiegészítő jegyzőkönyvet, amely minden körülmények között (tehát háborús és rendkívüli állapotban is) tiltja a halálbüntetést, és amitől értelemszerűen szintén nem lehet(ne) eltérni háborús és rendkívüli állapotra hivatkozva sem.

Mindezek fényében különösen visszataszító és cinikus, hogy a török miniszterelnök-helyettes arra hivatkozik: azért függesztik fel az egyezmény alkalmazását, mert bezzeg a franciák is így tettek a novemberi párizsi terrortámadások után, a bevezetett szükségállapotra hivatkozva. Na igen. Csakhogy Franciaországban például szó se volt a halálbüntetés visszaállításáról. És nem is rúgtak ki tízezrével tanárokat és bírókat, és nem tiltották meg a külföldre utazásukat. Apró különbségek ugye…

Olyannyira aprók, hogy azért a vízummentes utazás az EU-ba, az kéne a törököknek, meg a mielőbbi EU-csatlakozás is: a migránsok állítólagos megállításáért cserébe. Ami mondjuk nem valósul meg, de már eleve a deal megkötése is eléggé szégyenletes volt a máskor oly finnyás európai elit részéről.

Persze Törökország EU-csatlakozását eddig sem vette senki igazán komolyan; de ezek után már főleg vicc, hogy egyáltalán tagjelölti státuszban lehet egy olyan ország, ahol egyrészről a puccs(kísérlet), másrészről annak legalapvetőbb emberi jogi garanciákat nélkülöző megtorlása, és általános politikai tisztogatásra ürügyként való felhasználása a mindennapi politika elfogadott eszköztárába tartozik.

Én már csak azt várom, hogy milyen verset ír erről az egészről szegény „felségsértő” Jan Böhmermann

Nyitókép: Wikileaks Twitter.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr768907970

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateista dogma 2016.07.23. 11:47:26

A dogma egy ideológia megkérdőjelezhetetlen meggyőződése. A dogma tágabb, köznyelvi értelemben: bármely tudományos, politikai, társadalmi vagy más tétel, vélemény, elv, amelyet túlzott tekintély véd; amelyet vizsgálni, vitatni vagy kétségbe vonni nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.23. 10:48:55

@pitcairn2: mindenütt setétben bújkáló lázadók vannak. pitcairn = p betű = PUCCSISTA.

2016.07.23. 10:57:04

@pitcairn2:

a west nálad mit takar?

mert ok hogy a neolibnek útjában van erdogan, de mi van a feljüvő neoconnal?, a pivot to asia programmal, a road to persia tervekkel, az asszadnak mennie kell, contain russia. ezek mindegyike attól függ hogy sikerül-e az egyébként nagyon komoly erőt és hadiipart jelentő törököket fanatizálni, sikerül-e kiszakítani őket a merkantilista-liberális (atatürkie) nyugalomból, és mint katonai népként feléleszteni.

(a törökökre nagyon nagy szükség van az sco (kínaiak) megállításához, a nyugat ehhez önmagában kevés, koncot pedig tudunk nekik ajánlani, na persze nem ebben az irányban.)

szerintem erdogan mindent meg fog kapni a török transzformáció végrehajtásához, a diktátor ellenes propaganda csak a közvélemény megnyugtatására van.

egy komoly súrlódásra számítok, 2-3 millió török tervezi a nyugati emigrációt, ezek képzett tudós ügyes emberek, nem fog tetszeni erdogannak ha ellopják a népe javát.

pitcairn2 2016.07.23. 11:00:25

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

normál ügymenet mellett a török elit miért migrálna nyugatra?

2015-ben voltam Isztambulban és egyszerűen megdöbbentett a dinamizmus és a gazdagság...

pitcairn2 2016.07.23. 11:01:09

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

a "west" török vonatkozásban elsősorban az USÁ-t és a NATO-t jelenti

pitcairn2 2016.07.23. 11:02:02

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

atatürk kapcsán nekem nem a liberalizmus hanem a fasizmus ugrik be

Afrika steht an der Elbe 2016.07.23. 11:05:12

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
Az én memóriámba minden idők legnagyobb köztársasági elnökének hebegése-dadogása égett bele 1998-ban, amikor nem a kdvencei győztek.

A 2002-es választások elcsalása is hagyott némi nyomot az emlékezetemben. Tudod, az volt az a választási csalás, amit most lekoppintottak Ausztriában, csak túltolták a labancok, mert még ahhoz is hülyék.

2016.07.23. 11:14:04

@Afrika steht an der Elbe:

nem vitatom a csalást, de másra gondolok.

az emberi tényezőt szeretném figyelembe ajánlani, hogy mennyire képes megváltoztatni egy embert a kezéből kicsavart hatalom. ezek alapból nem normálisak, és egy ilyen eseménytől őrjöngő szörnnyé tudnak változni.

Bell & Sebastian 2016.07.23. 11:14:31

Nyilvánvaló, hogy a mindenféle erők eredője: Törökország középhatalomban tartása, míg az ellene ható: szétcincálása és egyenkénti alávetése a..., ami most nem annyira fontos a történet szempontjából.

Az pontosan kikereshető, hogy melyik görög jutott arra a következtetésre: a hatalom fejére nem vonatkozik minden szabály, ami gyalogkakukkokra igen.

A mi, úgynevezett demokráciánk csak egy kisimított felszín, ami alatt tektonikus erők feszülnek egymásnak, ezért időnként kitör egy tűzhányó, földrengés következik be és szökőár. Amire persze rá is lehet játszani, ezért rá is játszanak.

Ha valami hasznos, akkor a visszakövetés módszere általában beválik. Jó régóta minden háború Jeruzsálemről szól, akkor Erdogan vajon kinek a tyúkszemére léphetett?

Jó nekünk, mert vagyunk olyan ostobák, hogy ne lássunk tovább az orrunknál. Az iszlámot most lefegyverezzük és kiirtjuk, hogy írmagja se maradjon.

Ha élve, még tollasan főzik meg a csirkét, az érthető okokból kiváltja a pipi nemtetszését.

Bell & Sebastian 2016.07.23. 11:17:36

@Afrika steht an der Elbe: Ideírjam, melyik szoftvercég volt a tettes, Emília nagysasszony hathatós asszisztenciája mellett?
(na jó, ez csak egyetlen eleme a háromnak, de a legfontosabb)

Conchobar 2016.07.23. 11:19:26

@pitcairn2: "minél nagyobb a tisztogatás annál több az elvakult Erdogan-ellenes, szóval napról napra jobbak a feltételek egy valóban sikeres puccshoz" - A nyugodt Magyarországon keletkeznek ilyen meseszerű képzetek, a valóság egy kicsit más. Börtönből nem lehetséges puccsot végrehajtani. Az emberek se szívesen jelentkeznek, hogy 'engem is tessék már letartóztatni, vagy agyonverni'. Merthogy egy megmozdulás az erdogani tevékenység és a jelenleg az utcát uraló Erdogan-hívek közepette éppen ezt jelenti. És nem kizárt, hogy erdogani akciókkal pusztán csak meg akarják félemlíteni az ellenzéket, el akarják venni a kedvét a kuruckodástól. És ami azt illeti, mi valóban nem a demokratikus Törökországban vagyunk érdekeltek (kivéve azt, aki oda akar költözni), hanem a stabil Törökországban. Locsogjon is bárki bármennyit az 'európai értékek'-ről

Bell & Sebastian 2016.07.23. 11:32:47

@Conchobar: Mindig el lehet dönteni, a bikának vagy torreádornak szurkolunk. A magyar módszer az, hogy a bikát éltetjük, de kérünk a húsából ha megdöglött, lehetőleg ingyen.

Bell & Sebastian 2016.07.23. 11:36:48

Hogy jön ebbe a migráncsoltatás, csak az a kérdés. Úgy, hogy egyszerre akarjuk a jobbakat megmenteni és a harcosokat felébreszteni tespedtségükből.

Magyarán, háborús előkészületek folynak, a tudatmódosítás fázisában vagyunk.

2016.07.23. 11:37:06

@pitcairn2:

nincs normál ügymenet.

lehetek hosszú?

a világvaluta tulajdonosa=világhatalom

amikor megjelent az euró és sikeresen megkapaszkodott, akkor az európaigazdaságiközösség alatt kialakult nyugat-európai mag kiszabadult a dollár uralma alól. a pénz terjesztése által magához vonzza a tőkét-nyersanyagot-tudományt-kultúrát és az értelmes embereket is. és egyre gyorsuló ütemben fejlődik hiszen minden felhasználhatót elvont a környezetéből.

kína és jüan ugyanez, nekik is megvan a központi megarégiójuk, ők is ugyanúgy lepusztítják a környezetüket.

a perifériák lángra lobbannak a rájuk szakadó megoldhatatlan problémáktól, most a törökökön van a sor.

igen isztambul egy világváros, 2500 év, 100 generáció, sokszázmillió ember élete benne, természetes hogy pezseg. egész törökország pezsgett, a merkantilizmus adta az emberek optimizmusát, volt jövő. de most háború jön, és aki teheti elköltözik, mennek a szerintük védettebb centrumokba. na meg egy kiváló esély, menekült státuszt kérnek mint üldözöttek, így nincsenek vizum és munkaügyi problémák. attól isztambul még jó hely marad, majd 20 év múlva innen folytatják.

Conchobar 2016.07.23. 11:47:27

@pitcairn2: "ez az alábbi hölgy 'képzete'" - Ami hölgyet és a bekapcsolt cikket illeti, túl sokszor szerepel benne a FBI, amit az ember akarva-akaratlan CIA-nak olvas

BiG74 Bodri 2016.07.23. 11:52:21

Nem tudom mi zajlik Törökországban, de remélem lerendezik gyorsan, mert piszkosul nem hiányzik egy polgárháborús török régió.

pitcairn2 2016.07.23. 12:07:49

@Conchobar:

kétségkívül lehet akár CIA-és is, valószínűleg az un. alternatív média sam mentes a CIA ügynököktől

pitcairn2 2016.07.23. 12:09:11

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

az eurót ugyanazok építik akik a dollár romjain amerót szeretnének látni:)

Gyorgy Nagy 2016.07.23. 12:10:36

A törökökből elég volt europában. Isten mencs hogy vizumnélkül utazanak. Diktátor ez az Erdogán faszi.

T.Jani 2016.07.23. 12:39:16

Minden bevándorlót aki az elmúlt 1500 évben érkezett, vissza akar küldeni??

pitcairn2 2016.07.23. 12:41:09

@T.Jani:

Atatürkék inkább az őslakosokat küldték el...

Bell & Sebastian 2016.07.23. 12:42:31

@T.Jani: Itt az ember csak annyira érdekes, mint vallássérült. Csak az iszlámot fogják a pokol fenekére küldeni, értelemszerűen a hordozóival együtt.

T.Jani 2016.07.23. 12:43:19

@BiG74 Bodri:
Szíriában a Diktátor az ellenzéket simán kivégezte, némi nyugati segítséggel polgárháború tört ki, és sokan Törökországba menekültek.
Anno az öbölháború elől sokan Szíriába menekültek!
Jelenleg Törökországban 3 millió menekült van, de ha ott is kitörne egy polgárháború akkor vagy 6 millió ember érezné veszélyben magát.
És 56-ban nálunk is sokan menekültek a tisztogatások elöl.

marczy 2016.07.23. 12:50:24

Irgendwo auf der Welt
Fängt ein Weg zur Hölle an,
Erdo-wie, Erdo-wo, Erdogan...

Már akkor tudni lehetett, hogy gáz lesz, amikor önös hatalmi érdekből összerúgta a port a kurdokkal, akik egy harcedzett népség, akik persze a saját hazai pályájuk terepét jól ismerik. De ha lenyomják őket a türklerek, akkor a nyitva hagyott hátsó ajtón özönlik be az Iszlám Állam. Az, hogy egy ilyen kulcspillanatban a kurdkérdés fontosabb volt Erdogannak, mint az Iszlám Állammal közös határvidék, elég sok mindent elárul. Néhány évtized, és Törökországban minden nő fekete burkában lesz, és ha valakit megerőszakolnak, még őt veszik elő - vagy legalábbis őt is előveszik - házasságon kívüli szexért, mint Katarban. A Tahrír téren egy nő hiába volt hidzsábban, a megvadult férfiak ugyanúgy fogdosták az intim testrészeit, és még jó, ha csak a kezükkel.

új felhasználó 2016.07.23. 12:50:41

Házörző kutya nem az ágyba, Törökország nem az EU-ba való. Fontos partner az EU-nak, de a maga helyén kell kezelni a dolgait

Az európai demokrácia-modell adaptálásának korlátozottak a lehetőségei, mint épp ez e puccs-eset is mutatja. Mennyivel lenne demokratikusabb, ha sikerül megölniük a választott elnököt, ahogy benne volt a pakliban? Nyilván a leszámolás se glasszékesztűs stílusban történik. Az meg csak a libsik szokásos bűnbakkeresése, hogy mindenért egy személyt tesznek felelőssé

Ez egy ilyen világ, időnként újraéledő selyemzsinóros hagyományokkal

S=klogW 2016.07.23. 13:00:14

@BiG74 Bodri: egy belviszályba süllyedt törökországtól vissza lehetne foglalni

Konstantinápolyt

BiG74 Bodri 2016.07.23. 13:12:48

@S=klogW:
Na ja, de:
- Minek?
- Ki?

S=klogW 2016.07.23. 13:19:56

@BiG74 Bodri: amiert ha több mint 700 ev alatt, de kizavartuk az iszlámot iberiaból is

S=klogW 2016.07.23. 13:23:16

Amig törökök europa földjen allhatnak, addig nincs esely onallo europara es europai haderore:

addig USrael kutyaja europa es jatekszere oroszo. ellen

S=klogW 2016.07.23. 13:57:09

@S=klogW: illetve játékszere bármiben/bárki ellen, hiszen nem tud önálló lenni

Conchobar 2016.07.23. 14:07:02

@S=klogW: "amiert ha több mint 700 ev alatt, de kizavartuk az iszlámot iberiaból is" - Eléggé ostoba ötlet azon meditálni, hogy Isztambulból (ami már rég nem tekinthető Konstantinápolynak) kizavarjuk az iszlámot, miközben még mindig csalogatjuk Párizsba, Berlinbe meg Stockholmba. Arról nem beszélve, hogy Erdogan (leendő) iszlám Törökországa jóval közelebb van Európához, mint a Párizsban, Brüsszelben élő muzulmán közösség

Conchobar 2016.07.23. 14:14:29

@S=klogW: "illetve játékszere bármiben/bárki ellen, hiszen nem tud önálló lenni" - Hogy-hogy nem tud önálló lenni?! Ennél önállóbb már nem is tudhat lenni. Vonakodik fellépni az EU és az USA 1.számú ellensége, az Iszlám Állam ellen, ugyanakkor bombázgatja az USA szövetségesévé előlépett kurdok törökországi ágát. Miközben az USA összes csatlósa (Ausztráliától az EU-n át Kanadáig) szankciózgatja Putyint, Törökország vidáman barátkozik vele. Azaz, nem mindig barátkozik, mert olykor lelövöldözi a török területen elszemtelenedő orosz repülőket

2016.07.23. 14:16:49

Aza gond, hogy gyakorlatilag Erdogan most erositi meg az IS-t. Akit kivegeztet, annak legalabb ey csaladtagja el fog rohanni a kalifatusba harcolni, hogy megbosszulhassa az apjat/batyjat/occset. Viszont az is teny, hogy Erdogan nem nagyon tehet mast, mint hogy kemenyen lecsapjon es erot mutasson, kulonben megbuktatjak. Ha pedig elbukik, akkor kitor a polgarhaboru, szetesik az orszag, megerosodik az IS, es nemhogy a sziriai menekulteket nem fogjak feltartoztatni, hanem meg rajon tobb millio menekulo torok is. A torok a NATO masodik legnagyobb hadserege, es nagyon jol felszereltek, nem veletlenul akarja az IS megszerezni. Erdogan diktator, ez nem vitas, de a Kozel-Keleten eros kez kell. A mai menekult helyzet es az IS megerosodese is onnan indukt, hogy Nyugat es foleg az EU es az USA benezte, hogy ki melle kell allni az Arab Tavasz alatt. A fuj-diktator Asszad-ot el akartak tavolitani es nem hallgattak az elemzokre, akik jeleztek, hogy a forradalom mogott a Muszlim Testveriseg all es nem elitelni kellene Asszadot, hanem surgosen melle allni, mert nagy baj lesz. Persze a vilag vezetoi nem foglalkoztak a figyelmeztetesekkel, felfegyvereztek a lazadokat, es aztan csodalkoztak, hogy Sziria szetesett, Libia meggyengult, Jemenben humanitarius katasztrofa van, Egyiptomban kaosz van, es nahat, a romokon kikialtottak az Iszlam Allamot, ami elol milliok kezdtek el menekulni, tulterhelve a hatarorizetet, egymas ellen forditv az europai allamok vezetoit, es importalva egy csomo problemat, es besurrano terroristat. Hat itt tartunk. Jelenleg Torokorszag a vedopajzs Europa fele. Ha elesik, megyunk a levesbe. Ugyhogy a vezetok jol teszik, ha meggondoljak ki melle allnak most. Egyedul Putyinnak volt esze, amikor Aszad melle allt, es ha hinni lehet a hireknek, akkor megmentette Erdogan eletet. Persze a nyugati vezetok hulyek a helyzet atlatasahoz, es koszonet helyett az oroszokat sulytottak szankciokkal. Pedig az orosz haditechnika (az megvan, hogy a Fekete-tengerrol kilottek a szir celpontokat?) nelkul, es foleg az oroszok iszlamista radikalisok elleni haborus tapasztalata (csecsenek) nelkul a Nyugat nemfigja az IS-t legyozni, plane ha Trump kivonul a NATO-bol. Hu, de jo kilatasok!

Conchobar 2016.07.23. 14:18:50

@S=klogW: "nem kell csalogatni" - Miközben arról értekezünk, hogy "kizavartuk az iszlámot iberiaból is", a jelenleg Európában fekélyeskedő muzulmánokat elintézzük annyival, hogy "nem kell csalogatni" őket?

Conchobar 2016.07.23. 14:24:07

@Kishableany: "Akit kivegeztet, annak legalabb ey csaladtagja el fog rohanni a kalifatusba harcolni, hogy megbosszulhassa az apjat/batyjat/occset" - Itt valami félreértés lesz, mert Erdogan nem a nyugatbarát vonalat tolja, a kivégzettek családtagjai jó esetben az USA-ban kötnek ki (ott, ahol Gülen hitszónok is tartózkodik), rosszabb esetben az EU-ban. Már, ha kivégeztetnek bárkit is Erdoganék

venszivar 2016.07.23. 15:05:33

Tisztára mint pl. csaucseszku v.pl. a líbiai s iráni volt diktálók s mégis TÁMOGATJA a "világ", mert tán be vannak szarva! Meg elvannak dugva a tükrök...

2016.07.23. 15:10:07

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Orbán csak és kizárólag azért volt kénytelen elkönyvelni akkor a vereséget, mert a koalíciós partnere kiállt az emberek elé és megtette. A cigányagy erre azt találta ki, hogy legközelebb nem lesz ilyen. Most jön az a rész, aminek az olvasók egy része ad csak hitelt. Kitalálta, hogyan szerezze meg a teljhatalmat a következő alkalommal. Létrehozott egy civil párhuzamos árnyéktitkosszolgálatot, gyanús ügyeletek voltak a választási szoftverrel, már meg is volt a 2/3. Ez azonban addig csak vágy volt, nem a valóság. Kellett tehát egy másik terv, mit tegyen, ha nem ő nyer vagy kemény koalícióba kénytelen lépni. Elindítottak egy mágiát arra, hogyan szerezzék meg a teljhatalmat. Forradalommal, szabadságharccal. Akkor már az utcát hergelte, tehát ez egy előkészített útja volt a hatalomnak. Ám beütött az, amire senki sem számított, a 2/3. A saját mágiájuk zuhan a nyakukba, ha nem találnak ki valamit. Megszületett a fülkeforradalom és gazdasági szabadságharc ötlete. Na, polgárokból lett keményen dolgozó kisemberek! Elhitte a nép vagy sem ezeket? Mert ha nem, készülhetünk a balhéra.

venszivar 2016.07.23. 15:13:24

@Conchobar: Azért HA nem lennének kivégzések, akkor is lesznek MEGNYOMORÍTÁSOK, VAGYONELKOBZÁSOK, ŐRÖKRE ELTÜNÉSEK.... Azt pedig a 30-40 fős család IS megfogja "érezni"! Azok addig maradnak sitten, míg ő hatalmon van. Talán pár tanárt, hivatalnokot elengednek, majd, hogy mutassák, hogy ők milyen "jó fejek".

Conchobar 2016.07.23. 15:14:51

@István Zsolt: "Orbán csak és kizárólag azért volt kénytelen elkönyvelni akkor a vereséget" - Nem tudnátok fegyverszünetet kötni? Legalább az erdoganos posztot kíméljétek meg az orbános értekezésektől. Pontosabban offolásoktól

Conchobar 2016.07.23. 15:20:16

@venszivar: "Azért HA nem lennének kivégzések, akkor is lesznek MEGNYOMORÍTÁSOK, VAGYONELKOBZÁSOK, ŐRÖKRE ELTÜNÉSEK" - Ha netalán még ezek se lennének, megfélemlítés akkor is lesz. Ergo a nyugatbarát propagandát fújók akkor is tudják majd szapulni a Putyinnal kacérkodó Erdogant. Akkor is lehet majd olyanokat vizionálni, hogy Erdogan be akarja vezetni a sariát, önmagát meg cárrá és szultánná akarja koronáztatni

2016.07.23. 15:24:23

@Conchobar: Nem tudom, az előző választ mentette-e a szerver, itt hibás oldalt kaptm és még mindig nem tanultam meg, hogy copy-zzak. Orbán egy időben sokat találkozott olyan diktátorokkal, akiket nem sokára megbuktattak. Egyiptomban másnap, ahogy kitette onnan a lábát. Nehéz nem arra következtetni, hogy ezt megszervezték. Orbánnak jól jött, hogy megszabadult ettől, Erdogannak meg hogy megkezdheti a leszámolásokat. Persze ehhez feltételezni kell a mágia létezését, de ahogy a kedves fideszes elszólta magát a TV-ben: mi mindenki életét meg akarjuk lopni. Lényeg a lényeg, ez a török puccs és Orbán nagyon is szorosan összekapcsolhatók.

2016.07.23. 15:50:31

@Conchobar:

bocsi, nálam a két fickó mint ugyanazon hadművelet részei vannak bejegyezve, fent már odatettem, a kulcsszó

"intermarium". (anti-eu)

a másik ehhez illeszkedő kulcs a:

keep germany down and russia out.

és ha megfigyeled mindketten ugyanazt csinálják, szabadságharc, illiberális demokrácia, kamu keleti nyitás, gazdasági pénzpumpa, klikkrendszer, kamarilla politika, bírói tisztogatás, média megszállása, biztos van még több is. nem veszik figyelembe hogyan lehetne a keletkező folyamatokat felhasználni és kihasználni, hanem erőből állnak bele, tovább rontva a helyzetet. mondjuk szerintem ez nem véletlen, ez a cél, káosz és háború, azért vannak ott.

"and I'm glad you sort of put him on the spot on where he fits in this scenario."

az ukrán-lett-litván-lengyel-bolgár vezetők is pontosan beleillenek a sablonba, a lengyel különösen sáros az előző vezetés lemészárlása miatt, az ukrán meg a banderista háborújával.

hosszabban:

az usa neoconjai száz éve csinálják hogy az instabil államokban zavargásokkal bábokat ültetnek a vezetésbe, aztán ez mindig jobb-szélsőjobb diktatúrához vezet. a túlhatalmú vezetők aztán olcsón árulják ki az országot. most éppen ez a térség van soron, az únió erősödése sok vesztest eredményezett így könnyű volt őket felhasználni. aztán ez sok lúzer így még nagyobbat fog szopni. (mondjuk megérdemlik, hülyének lenni nem kötelező)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.23. 15:54:45

a törököt -helyesen- nemigen engedték ejrópa közelébe. pedig még putyinnal is bajszot akasztott. mikor bocsánatot kért a lelőtt gépért, nyilvánvaló lett, hogy más pályára álltak. el fogják engedni a menekülteket, bólintanak németország terrorcélponttá válására, és putyinhoz kötik magukat.
mint mindenki akinek van esze.
nyugatejrópával háborúba keveredünk. kleinheisler gegen koncsítawurszt.
a liberalizmus ki lesz irtva a világból.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.23. 15:58:15

egyébként erdogán azt csinálja amit mindenhol meg kell majd tenni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.23. 16:04:07

és mennyire igaz amit mond a faszi arról, hogy terroristák épültek be az állam szövetébe. pl. egyetemi tanárok. nálunk nem lehetne terroristává nyilvánítani mondjuk az elte teljes oktatói karát? de.
liberáliskommunista alemberek felkészülnek! az új világot tetszenek látni. mint sok-sok évvel ezelőtt megmondtam, jön az új rend.

S=klogW 2016.07.23. 16:07:26

@jose maria padilla: ott az egyetemi oktatók gyakran egyúttal a hadsereg tisztjei is - így a jelen helyzetben kicsit könnyeb terroristává/puccsistává nyilvánítani őkat

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.23. 16:12:21

@S=klogW:
és közben ejrópéjer antiiszlamista felvilágosodott szarháziak. olyan tisztára szorbonon tanító humanista liberálisok vagyunk.... most majd megtanulják, hol lakik a jóisten.
kész, meguntuk, elég volt, mindenhol széjjelbasszuk a rohadt libsiket. :)

S=klogW 2016.07.23. 16:33:21

@jose maria padilla: a külpolitikájában mindig is kőkeményen neokohn USAnak egy önként és dalolva terpesztő libribanc KKE (volt) az érdeke, ugyanígy nekünk is (mint Európa) egy ilyen töröko. lenne az érdekünk

Conchobar 2016.07.23. 16:40:01

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "az únió erősödése sok vesztest eredményezett így könnyű volt őket felhasználni" - Hirten nem ugrik be, hogy melyik unióról van szó. A Szovjetunióról, vagy a Galaktikus Unióról? Az USA-csatlós EU-ról semmiképp nem mondható el, hogy bármiképp is erősödött volna a fennállása óta. Az igaz, hogy a kezdetekhez képest több országot foglal magába, ideértve a hozzá lazán kapcsolódókat, társultakat is, de erősödésről aligha lehet szó

2016.07.23. 17:08:39

@Conchobar:

ne akarj már félreérteni, az únió:
német-francia-benelux-ausztria-dánia-ausztria-lombardia-bohémia. a maradék csak nevében únió, vesztesek, wasteland, flyover countries.
a centrum nagyon erős, stabil, működő gazdasággal, kezelhető problémákkal, optimista tevékeny gazdag lakossággal, valódi fejlődéssel, reális célokkal.

aki magyar hírt és propagandát olvas nem tudja megérteni, nekik az únió minden héten csődbemegy felbomlik stagnál rossz hibás bűnös liberális öngyilkos önfelszámoló.

Conchobar 2016.07.23. 18:58:59

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "ne akarj már félreérteni, az únió" - Irkáltál te mindent, egyet kivéve: rizsán kívül semmit nem hoztál annak bizonyítására, hogy bármiképp is erősödött volna a fennállása óta az EU

Conchobar 2016.07.23. 19:07:07

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "aki magyar hírt és propagandát olvas nem tudja megérteni, nekik az únió minden héten csődbemegy felbomlik stagnál rossz hibás bűnös liberális öngyilkos önfelszámoló" - Ha az EU-t valóban a valódi fejlődés jellemezné (Brexit, euro-görög válság, EU-Oroszország kapcsolat befagyasztása, a V4-ek és mások elégedetlensége, terrorizmus növekedése helyett), akkor te se ilyen szarokat irkálnál válaszként (hanem elég lenne rámutatnod a fejlődés nyilvánvaló jelére)

2016.07.23. 19:55:20

@Conchobar:

te nagyon hülye, nézd már meg milyen infrastruktúra van nyugat európában, a cégek már a 4 technikai forradalom alkalmazásánál tartanak, nézd meg mekkora házakban élnek, milyen szuper munkájuk van, nézd milyenek a falvaik-városaik..... hogyan mondjam el egy kötözködő vakegérnek hogy optimisták, terveik vannak, pénzük van hozzá, érzik és tudják hogy jó úton járnak, a vonat 200-zal megy és időben érkezik, az utak szervezettek, az épületek nagyok modernek gazdaságosak, a buszok csöndesek, a falvakban mindenhol van munka, ezernyi ipari parkban sokszázezer kisüzem, a rendőr udvarias, az államigazgatás működik, a bíróságok naprakészek, oszt még az eldugott helyen is csúcstechnológiát használnak.
két éve követem ahogy egy tartományi önkormányzat fúziós kisérleti reaktort épít. saját pénzből, nem könyörög, nem pályázik, megoldja.
en.wikipedia.org/wiki/Wendelstein_7-X
mi ennyi pénzből stadionokat építettünk, és fűnyírókat meg jegyszedőket képzünk, miközben csak ezen az egyetlen projekten a németek bevonzzottak 200 külföldi mérnököt,(4 magyart), és még sokszázat a jövőben.

>>Ha az EU-t valóban a valódi fejlődés jellemezné ....

- a központi régió fejlődik a többi pedig lepusztul.
- 35 éve járom a világot, saját szememmel látom a fejlődőst és lemaradást.
- a brexit a britek kidobásáról szólt.
- ugyanúgy kidobnak minket is, mi mindig a brit(usa-atlanti) érdeket képviseltük az únióban, elegük volt belőlnk, próbaidő letelt, a jelölt nem alkalmas.
- a v4 csak v2, a csehek tökéletesen elvannak, a szlovákok meg legalább igyekeznek. a lengyel-magyar aki keveri az anti-eu mocskot.
- a görög válság az usa mocska, és a zsidók gerjesztették a gáza flotillára válaszul.
- terrorizmus nincs!!! amit látsz az psyop és időnként bekattant emberek

nem érted, nem érted, mint más is említette, nézed a zsiráfot és közben motyogsz: ilyen állat pedig nincs.

Conchobar 2016.07.24. 10:38:16

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "a központi régió fejlődik a többi pedig lepusztul" - És szerinted ez azt bizonyítja, hogy az EU fejlődik

Conchobar 2016.07.24. 10:40:16

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "te nagyon hülye, nézd már meg milyen infrastruktúra van nyugat európában" - Te még hülyébb! Vedd már észre, hogy előbb még az EU-ról beszéltél. Annyira hülye nem lehetsz, hogy az EU-t Nyugat-Európával azonosítod

Conchobar 2016.07.24. 10:42:08

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "a brexit a britek kidobásáról szólt" - És az szerinted az EU fejlődését bizonyítja, hogy legerősebbek, leggazdagabbak egyike távozik?

Conchobar 2016.07.24. 10:43:05

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "a görög válság az usa mocska, és a zsidók gerjesztették a gáza flotillára válaszul" - Szerinted ez is az EU erejét és fejlődédét bizonyítja?

Conchobar 2016.07.24. 10:49:38

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: " terrorizmus nincs!!! amit látsz az psyop és időnként bekattant emberek" - Hát ja. Nincs terrorizmus az EU-ban, csak rendszeresen gyilkolászásba kezdenek jól körülhatárolható körből érkezett személyek jól körülhatárolható hovatartozású személyeket. Ezek csak puszta kattanások, semmi több. Amit a vaksi szememmel látok. ("Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!")

Conchobar 2016.07.24. 10:53:34

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "nem érted, nem érted, mint más is említette, nézed a zsiráfot és közben motyogsz: ilyen állat pedig nincs" - Szerintem ma már ne igyál többet

2016.07.24. 11:48:29

@Conchobar:

igen az eu nyugat európát jelenti. amikor csatlakoztunk azt vállaltuk hogy olyanok leszünk mint ők, nem pedig hogy nekik kell olyanoknak lenni mint mi vagyunk. az ő játékuk, az új belépők vagy alkalmazkodnak, vagy mennek a picsába.

a britek az eu szabadkereskedelmi megállapodáshoz csatlakoztak, az únióba sohasem léptek be, egyszer csak bent találták magukat és mindig ellene voltak, a centrum miért ne dobna ki fejlett régiót ha elegük volt belőlük?, ott vannak a spanyolok bármilyen sok gond van velük, húzzák az eu szekeret és senki sem dobja ki őket.

>> Amit a vaksi szememmel látok.

nem látod mert csak a média közvetítésével jutsz hozzá az információhoz, vagy van akár egyetlen valóságos ismerősöd, akivel személyesen is találkoztál és ismered az életét munkáját, aki valós információt adna neked? hány országban éltél utaztál üzleteltél az elmúlt 30 évben, mert anélkül nincs rálátásod a folyamatok alakulására. hogy lehet az olcsó repülőjegyek mellett, világútlevéllel a kezedben nem voltál arábiában-közel-keleten-ázsia-afrika megannyi országában?, mert ne mond hogy voltál, akkor nem tudnál ilyeneket írni. és ha nem voltál miért gondolod hogy a barlangi tv és magyarra ferdített net neked a valóságot közvetíti?

hu.wikipedia.org/wiki/Barlanghasonlat

terrorizmus nincs, ennek megértéséhez tv-zsindex-mandiner kikapcs, figyelsz analizálsz kritikusan gondolkodsz, és megtanulsz nem félni. mert amíg a belédültetett félelem irányít addig semmi esélyed.

esélyed nem sok, egyszerűbb ha megmaradsz a konspirációs őrültek magyarázatnál, nézd csak taylor swiftnek új pulcsija van!, orbán meg nemzetmentő államférfi, és mandi most hozott újabb cikket a megnyugtatásodra:
mandiner.hu/cikk/20160723_szijjarto_europaban_a_helyzet_nem_normalis

mert ugye mi nem vagyunk európa, mert nálunk rend van.

Pelso.. 2016.07.24. 12:36:24

@Conchobar: Valaki mondja már el, a britek távozásának mik voltak az objektív, valid okai. Az nem ér, hogy számukra nem volt elég fejlett-fejlődőképes az EU, s most eljön a Kánaán..:)
Görög esetben valóban hibázott az EU: már rég kőkemény költségvetési fegyelmet kellett volna számukra nem finoman ajánlani. Nézz rá a számaikra, vagy 10 évre vissza.

Conchobar 2016.07.24. 13:41:28

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "igen az eu nyugat európát jelenti. amikor csatlakoztunk azt vállaltuk hogy olyanok leszünk mint ők" - Már ami a törvényeket, az intézményrendszert, meg az államberendezkedést illeti. Persze, titokban mi az "olyanok leszünk mint ők"-be beleértettük a pénztárcánk vastagságát is, ám a valóság és a lehetőségek ezt nem igazolják vissza

Conchobar 2016.07.24. 13:48:18

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "nem látod mert csak a média közvetítésével jutsz hozzá az információhoz" - Már megint ilyen szarokat irkálsz hosszú lére eresztve. Majd akkor játszd az okost, ha majd már nem irkálsz olyan hülyeségeket, hogy erősödött az EU. Bár, lehetséges, hogy te erősödésként éled meg a Brexitet, az Euro-görög viszonylatot, a lassan már havonta tapasztalható kamion-regattákat, robbantgatásokat, a V4-ek és mások háborgását, az orosz-EU viszonyt

Conchobar 2016.07.24. 13:53:25

@Pelso..: "Valaki mondja már el, a britek távozásának mik voltak az objektív, valid okai" - Ami leginkább valószínű, hogy egyrészt azok a britek, akiknek semmit sem hozott az EU-tagság, keresztbe akartak tenni azoknak a briteknek, akik a haszonélvezői az EU-tagságnak. Másrészt a brit vezetők kevesebb Brüsszelt és kevesebb migránst szerettek

Conchobar 2016.07.24. 13:54:48

@Conchobar: jav: Másrészt a brit vezetők kevesebb Brüsszelt és kevesebb migránst szerettek volna

Conchobar 2016.07.24. 14:01:56

@Pelso..: "Görög esetben valóban hibázott az EU...Nézz rá a számaikra, vagy 10 évre vissza" - Hát ez az! Akkor kezdik oltani a házat, mikor már az teljesen kiégett. Ki van zárva, hogy ne látták volna már a kezdetekben azt, hogy előbb-utóbb baj lesz a csőd felé induló Görögországgal, csak basztak rá. Bezzeg mikor valóban beütött a görög dráma, mindjárt észrevették azt is, hogy Olaszország és Spanyolország is gondot okozhat majd

2016.07.24. 14:26:38

@Conchobar:

bocsika, innentől én figyelmen kívül hagylak. pápá.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.24. 20:57:51

@jose maria padilla:

maga írta a dalszöveget?

"Capitalism has made it this way,
Old-fashioned fascism will take it away"

2016.07.24. 21:24:28

imkább olvassatok, tanulságos, a szerző nato hírszerzési segítséggel rendelkező blogger, nem teljesen tiszta indítékú, de így igazán érdekes, érdemes figyelni rá, ez a posztja megint egy remekmű, összeszedett, alapos, dokumentált.

www.bellingcat.com/news/mena/2016/07/24/the-turkey-coup-through-the-eyes-of-its-plotters/

pitcairn2 2016.07.24. 22:07:16

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

a hivatalos álláspont szerint nincsen olyan, hogy "összeesküvés", a történelmet a történelem titokzatos gazdasági-társadalmi-politikai-földrajzi erői irányítják, aki mást mond az hülye:)

2016.07.25. 04:57:27

Még a végén ezt a mocskos isis-t is nekünk kell majd megállítani. De majd kapnak ezek is a pofájukba egy kis forró szurkot, vagy híg szart, azt megtanulnak kesztyűbe dudálni!

2016.07.25. 05:02:57

Magyarország minden idegen torkán megakad.Legyen az az uber vagy a winfos vezérigazgatója vagy akár a szcientológia főpapja, az teljesen mindegy.

Conchobar 2016.07.25. 09:55:58

@majd integetek: "bocsika, innentől én figyelmen kívül hagylak. pápá" - És? Mit vársz? Sírjak, vagy nevessek? Többet ért volna, ha azt írod, hogy <innentől kezdve 'majd integetek' nick alatt fogok kommentelni>

Jean Sol Partre 2016.07.25. 10:34:43

@jose maria padilla: aztán jöhetnek az egyetemi végzettségűek, utánuk az érettségizettek, végül az írni-olvasni tudók. Nem kegyelmezünk senkinek, a legvégén csak a siketnémák maradhatnak, lesz itt rend!

2016.07.25. 11:47:27

@Conchobar:

a nicket miért ne cserélném?, a brexittel a rácsok teljesen bezáródtak, most jön a rész amikor a ketrecben maradtakkal beszélgetek.

azért hagyom abba a vitát veled, mert csak bután motyogsz a szavakon lovagolsz.. ha nem értesz valamit akkor nem neked szól, és ha nem kérdezel határozottan akkor nem fogsz olyan irányú választ kapni.

mivel nem érted az erő fogalmát: az számít erősnek aki céljaiban társadalmilag egységes, technikailag fejlett, stabil, gyors, alkalmazkodó, gazdag. és mindehhez rendelkezésre áll: terület és népesség. ny-eu-nak mindezek megvannak, plusz a gazdasági-kultúrális-technikai hatalmát komoly hadsereggel tudja megtámogatni.

európa=ny-eu centrum. a többi csak sallang, ha ezt nem érted, akkor itt megint nincs miről beszélni.

európa nem fog bedőlni csak mert a perifériák bajban vannak, 200millió nyertese van az úniónak, sokszor temették már őket, és közben egyre erősebben jöttek ki a támadásokból, és aztán a maguk módján visszaütnek, először gazdasági-politikai úton, aztán meg jön a panzergeneral.

szóval: kellemes utat, kompország útrakelt, kérjük az utasokat ne bámészkodjanak a nyugati part felé, mert még felborulnak, irány az egyenes lépés indulj, tizedes! nóta!

Előkelőek nem vagyunk, és pénzünk sincs elég,
És jól se mindig lakhatunk, habár ez illenék,
De új világot alkotunk mi éhgyomorra még,
S ez a legszebb mesterség.

Élesebb legyél a késnél,
Harcosabb a szenvedésnél,
Mert az ember másokért él,
S ez a legszebb mesterség.

A munkás munka közben itt leéli életét,
És nem dicséri tetteit se bér, se bankbetét,
De az, ki jól ügyel, mivelünk megtanulja még,
Mi a legszebb mesterség.

Conchobar 2016.07.25. 12:46:00

@majd integetek: "azért hagyom abba a vitát veled" - Szerintem senkit nem érdekel, hogy az igéreted ellenére miért nem dugulsz el végre

Conchobar 2016.07.25. 12:54:08

@majd integetek: "a nicket miért ne cserélném?" - Hogy ne tudjon fölmerülni az a kérdés, hogy miért cseréled (pláne a többiek figyelmeztetése nélkül). Normális ember egy nicket használ csak, hogy a kommentjeit egy névhez kössék. Az övéhez

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.25. 13:17:52

akkor szellemeskedjenek a kommunistademokrata urak, mikor a belükre lógatjuk őket!

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.07.25. 18:10:09

@jose maria padilla: Nem hittem volna, de esélyes, hogy a régi reakciós kommentfolyamot és a jósdát úgy fogják majd emlegetni, mint egy új világ előhírnökét.

Bell & Sebastian 2016.07.25. 18:25:25

@Disznóvári: kuruc.info/r/6/161725/

Kivonva a túlmozgásos Pistát, érdekes interjú. Ez a hang nálunk hiánycikk. Nem kell elhinni Padillának, hogy arrafelé csak Svejkek vannak és söralátétek.

(nem vagy egyedül, de ha elsült, már mindegy)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.25. 20:10:07

@Disznóvári: Mondjuk van is mitől, especiel Neked viszont nem. Én, félhetek.
@Bell & Sebastian: Na azért van ott sör is. A névrokona is haver volt, rájöttek közben, hogy kell az a négyütemű, úgyhogy erősítenek.
Nagy-nagy balhé lesz ennek a vége, nem ússzuk meg, csak aki valóban menekül.

Bell & Sebastian 2016.07.25. 23:42:35

@Mihint: A lengyeleket idáig mindenki átverte Nyugaton. Most a leghatékonyabb hírszerzésük és elhárításuk van. Négyen pont kiadnánk egy egészet. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.26. 06:05:25

@Disznóvári: bevonultatjuk a mandi szerkesztőséget krumplit pucolni a lövészárokba.

gyalog.galopp 2016.07.26. 07:07:45

Nagy Sándor nem kis részben annak köszönhette sikereit, hogy letámadta az ellenség vezérkarát, ehhez dolgozott ki megfelelő taktikát.
Miután a vezér elesett, vagy elfutott a maradéknak két lehetősége volt, átáll, vagy meghal. Sándorunk csapata így nem csökkent, hanem egyre növekedett.

A mi permanens fülkeforradalmunk a szárnyak gyalogjait csipegeti, azokat a szárnyakat, ahol a katonák hol összebratyáznak, hol szerepet csereélnek.
A vezérkart pedig hangos huhogással próbálja elijeszteni...

@Bell & Sebastian:

azé, azt is mondta, hogy a V4 leggyengébb láncszeme a csehek.
Egy Claus még nem győz sok Svejket.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.26. 07:26:58

@gyalog.galopp: na a nagyreményű regionális összefogásról eszembe jutott a klasszikus woody allen vicc:
- szevasz, holnap orgiát rendezek
- húú de jó, hányan leszünk?
- ha hozod a feleséged, akkor már hárman

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.26. 08:33:21

@Disznóvári: igazán nem állna nekem jól, ha saját vállamat veregetném, de a sok csesztertoni naiv-hülye szalonkonzervatív, nyugatos demokrácia hívő hülyegyerek, tradícionalista jófej, és royalista képzelgő között egyedül én voltam az, aki megmondta a jövőt, oroszostól, új rendestől, üdvösen tahó fideszestől, és sorolhatnám hosszan.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.26. 08:34:36

@Herr Stacheldraht Leger:
vegye már észre, a szájbabaszott, betegállat vudielen csak a maguk törpe szubkultúrájában jelent valamit.

Pelso.. 2016.07.26. 08:39:03

@Conchobar: Ebben egyetértünk, ott hibáztak, hogy sokáig szemet hunytak valamiért. A második gyenge költségvetési évnél húzni kellett volna a nadrágszíjon, persze másnap meg a csúnya EU nem ad pénzt a délutáni sziesztánkhoz, le vele.
A brit vezetők mit akarnak, számított? - hisz népszavazás volt:) Amennyiben náluk az országon belüli keresztbe tevés nemzeti sport, s inkább belemennek egy főleg gazdaságilag bizonytalanba, hát hajrá.

2016.07.26. 08:44:16

@majd integetek: Kicsit a rímek itt- ott elcsúsztak mint csiga a nyákon.

gyalog.galopp 2016.07.26. 09:29:12

@Herr Stacheldraht Leger:

A kényszer nagy úr. Szóvirágok, már hervadoznak, a bicskák meg nyiladoznak.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.26. 17:48:12

@gyalog.galopp: nem tetszett érteni a viccet. ugye abban woody orgiájához csak akkor lesz nő, ha a másik hozza. nomármost per pill pontosan ugyanígy áll a V4 biztonságpolitika. használható hadserege egyedül a lengyeleknek van, annak is nagy része talonban marad kedvenc ellenfelük, az oroszok miatt. cseheknek inkább hadiipara van, szlovákia kicsi, a magyar közmunkás alapú haderőfejlesztés kényszerlajstromozott divatterepjárókkal gógyis helyett inkább gyagyós megoldás. itt tartunk. ez kevés lesz mint mohácsnál, vagy annál is kevesebb.

gyalog.galopp 2016.07.26. 21:47:46

@Herr Stacheldraht Leger:

Woody viccét te nem érted, ez az ő részéről úgy hangzik, hogy egy szerencsétlen balfék így szeretne ingyen pinához jutni. Van ahol ez humor, de nálam ez csupán szánalom.

A V4 viszonylatban nem arról van szó, hogy ki jut ingyen pinához, hanem arról, hogyan szabaduljanak meg egy prosti által terjesztett nemi betegségtől.

2016.07.26. 21:57:23

@Herr Stacheldraht Leger:
@gyalog.galopp:

az eredeti, az angol buzis vicc lenne:

"veled együtt már ketten leszünk".

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.27. 05:51:13

@gyalog.galopp: a cáfolat az lenne, ha sikerülne kimutatnod a lengyelen felül a többi részéről is valami használható haderőt.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.27. 05:53:11

@majd integetek: felszálltál már végre a love boat-ra?
süti beállítások módosítása