Kémlel utánunk a Windows 10, adatvédelmi eljárást indított a NAIH
2016. július 19. írta: Redakció

Kémlel utánunk a Windows 10, adatvédelmi eljárást indított a NAIH

windows_10.png

Egészen elképesztő mértékben hozzáfér a felhasználók adataihoz az e-mailek elolvasásától a számítógépen tárolt fájlok tartalmának megismeréséig a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 10. A Mandiner megtudta: a NAIH-nál több magyar felhasználó is panaszt tett, a hatóság ezért adatvédelmi eljárást indított, aminek bírság lehet a vége. Péterfalvi Attila a Mandinernek azt is elárulta, miért kell betartania az amerikai gigacégnek a magyar infotörvényt.

Sokan emlékezhetnek még a tavaly nyári Windows 10 őrületre, hiszen ingyen dobták utána boldog-boldogtalannak a Microsoft legújabb operációs rendszerét. Nem kell ahhoz konteóhívőnek lenni, hogy ez már önmagában gyanús legyen: valamivel nagyon is fizetnek a felhasználók a gigacégnek a Windows 10-ért – mégpedig az adataikkal. Akkor több szakmai portál is megírta, hogy az operációs rendszer alapértelmezett privacy policy-je szerint a Microsoft hozzáférhet a felhasználó e-mailjeihez és más személyes kommunikációja tartalmához, sőt, a számítógépén tárolt fájlokhoz is – mi több, ezeket meg is őrizheti. Az egészen elképesztő mértékű adatkezelés céljaként ráadásul még furcsább indokokat tüntetett fel a Microsoft: például a „fogyasztók védelmét”, a „szolgáltatás biztonságának fenntartását”. És persze a „jogszabályoknak való megfelelést”, ami Amerikában az adatok rendőrségnek, titkosszolgálatoknak és egyéb hatóságoknak való kiadását is jelenti!

Az alapértelmezett privacy-beállításokon lehetett módosítani, és a szakmai portálok ezt is javasolták mindenkinek, aki telepíti a Windows 10-et. Az emberek általános adatvédelmi tudatosságát ismerve azonban valószínű, hogy a legtöbb felhasználó az alapbeállításnál maradva gyanútlanul hagyta, hogy az élete számítógépen bonyolított (egyre nagyobb) részét megfigyelje a Microsoft.

Bakó Bea riportját Jog.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr198900232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.19. 10:21:40

Még ha csak a winfos kémkedne, de ott vannak a köztéri kamerák, a drónok, a sok kémeszköz a kormány kezében . Tiszta paranoia ami itt megy! É-Korea túrós pite ehhez képest.

GNDL 2016.07.19. 10:40:14

Flame off, de a felhasználók nagyjából 90%-ának semmi szüksége nem lenne Windowsra egyébként, a napi munkájukhoz, vagy a kikapcsolódáshoz, kapcsolattartáshoz használt alkalmazásaikat megtalálják bármelyik Linux-ízben is... mondhatni te használd az operációs rendszered, ne hagyd hogy az használjon téged. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.07.19. 10:51:01

A Windows 10 kémkedése is azt bizonyítja, hogy az amerikai Birodalom egyre elkeseredettebben próbálja védeni hanyatló hatalmát és ezért egyre erőszakosabb eszközökhöz nyúl. Ezért fontos a magyar mozgástér növelése és a kelet-európai államok szorosabb kooperációja.

GNDL 2016.07.19. 11:03:00

@Doomhammer: Sőt, a Microsoft CEO-ja egy indiai bevándorló... és még ez is. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.07.19. 11:29:26

@GNDL:
Ez is azt mutatja, mi történik, ha a szakrálisban gyökerező keleti embereket a Nyugat francia forradalomtól fertőzött Birodalma deszakralizálja. Indiai, lehet. De egy deszakralizált indiai!

2016.07.19. 12:01:01

@GNDL:

97-óta minden kernelben van backdoor.

Bell & Sebastian 2016.07.19. 12:01:03

A többi W se tud titkot tartani, ugyanezt művelik. De majd most a magyar adatvédelem jól megfekteti ezt a disznó bandát.

S=klogW 2016.07.19. 12:06:54

@Diorella Queen:

szóval zavar, hogy nem tudsz lopni az utcán

S=klogW 2016.07.19. 12:10:10

@Bell & Sebastian:

lassan egy éve játszom a csikicsukit a w10-zel, minden héten egyszer kínálgatja magát mint egy krva (egy héttel lehet mindig eltolni az ajánlatot)

mostanra kivették az ajánlott telepítések közül, szóval valahogy-valahol ki is lehet kapcsolni ezt az állandó felkínálkozást

Bell & Sebastian 2016.07.19. 12:46:06

@S=klogW: Ja, pont úgy, mint például a Mandinkán felugró szemetet. Valami mindig elveszi az erőforrásokat, végső soron az a cél, hogy vegyen W11 -et, akkor minden jó lesz. :)

GNDL 2016.07.19. 13:31:31

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Elméletileg biztosan vannak próbálkozások, főleg mivel a Linux rendszerek szerveroldalon népszerűbbek és egy NSA-féle hivatalnak egyszerűbb lenne a dolga ha milliók adatai közt „központosított” helyen tudna kutakodni ahelyett, hogy egyesével kéne a felhasználók után mászkálniuk... de gyakorlatilag, ahogyan mondani szokták „túl sok szem” fér hozzá a Linux kerneljeinek nyílt forrásaihoz (és egyébként más linuxos alkalmazások kódjaihoz), igen kicsi az esélye annak hogy huzamosabb ideig benne maradjon ilyesféle ártó szándékú kód... ha egyáltalán be tud kerülni...

2016.07.19. 13:58:22

@GNDL:

97, q&a with linus, when/why he moved to usa.

valami ilyesmire keress, emlékből megy, régen volt:

can you guarantee the kernel's integrity against foreign intelligence tampering? (no)

és

do you know any intelligence interference about kernel development? (sorry, i can't answer this question) (ez amit gag ordernek hívunk)

can you answer that particular question yes or no? (sorry i can't answer that question)

aztán néhány éve hasonlóan provokatív kérdésre, válasz no és közben bólogatott.

minixben lesz az amit keresel.

GNDL 2016.07.19. 14:22:51

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ezek már nem is fejlesztők hanem „hívők”, lásd milyen vitákat generált a közösségen belül mondjuk a Debian sysvinit-ről systemd-re átállása, egy fejlesztői csoport ki is vált és létrehozták a Devuant. Szóval nincs sok esélye egy bármiféle backdoornak a Linux kerneljeiben, kicsit nagyobb felhajtás lenne körülötte mint a sysvinit/systemd körül, ilyesmit nem lehet a szőnyeg alá söpörni... :)

2016.07.19. 14:39:16

@GNDL:

aki közelebb van, többet tud, inkább figyelj oda mit mondanak.

ugyanez volt a slackware bukásakor, kb 2.1... vagy 2.2... után senki sem akarta tovább játszani a hamis játékot, aztán mégis lett az a pénz amiért igen.

ne basszál már fel azzal hogy nem lehet, a fontos és tudós emberek mind a rendszert szolgálják, miközben kétoldalnyi "független szakértő" portfóliót lobogtatnak. ha nem szolgálod a rendszert mész a levesbe.

a debian nagyon sáros, a bnd kapcsolat sokszorosan bizonyított.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.19. 17:50:12

majd a következő közbeszerzésnél repül pár extra nokiás doboz és hirtelen nem lesz baj a w10-el, vagy zanzáznak, hogy sikeeer befoltozták a lyukat noha ugyanaz a lófax vanilla kerül a gépre.

lapozzunk

Bell & Sebastian 2016.07.19. 21:53:09

60 ezer NSA alkalmazottból legalább tízezer a németeket kémleli. Kérdés az, arányosítva számolhatjuk -e a magyarok iránt érdeklődőket, vagy többen vannak, mert egymást is figyelik, például az itt tevékenykedő oroszokat és izraelieket.

Az egy főre eső kémek száma és a fizetések vásárlóereje közt fennálló fordított arányosság gamma sugárzása hogyan hat a százszorszépekre?

2016.07.20. 04:26:43

@S=klogW: Hülye!DD

Attól tartok inkább hogy találok valamit amit nem kéne és majd amiatt ülnöm kell pár évet.De leszarom, mert nem fogom otthagyni akkor sem.:)

2016.07.20. 04:29:44

@S=klogW: De miért nincs linuxod?

Miért jó állandóan újratelepíteni mindent mert hetente összeomlik?
süti beállítások módosítása