A Fidesz centrális erőtere − és ami utána jöhet
2016. július 14. írta: Makk János

A Fidesz centrális erőtere − és ami utána jöhet

politika.jpg

Történelmi öröksége a magyar politikai kultúrának, hogy van egy domináns szereplő, amelyik hosszabb távon is képes kormányozni. Hívták ezt például Szabadelvű Pártnak, Nemzeti Egység Pártjának vagy Magyar Dolgozók Pártjának az aktuális politikai rendszertől függően. Most éppen Fidesznek hívják.

Hogy egy idegen hatalmaktól alkotmányosan független Magyarországon miként működhet egy ilyen domináns pártrendszer, azt a diktatúrák viharában eddig csupán egyszer volt esélye tesztelnie a magyaroknak. A Horthy-korszakban. A nemzeti-tradicionalista rétegekre támaszkodó Fidesz számára pedig nemigen létezik más minta a sokat szidott harmincas éveken kívül. Lehet ezzel támadni a kormányt, talán kell is. Nem tudom. Viszont ahogy a társadalomban is létezik kontinuitás, úgy a kormányzásban is kell, hogy létezzen.

Azt állítom: a társadalomban megvan a kontinuitás. Már az MDF 1990-es győzelménél is látszott, hogy a népi-urbánus törésvonal két, létszámban egyenlőtlen politikai bázist hozott létre a nép-nemzetiek javára. Ha nincs transzformációs válság, ha nincs átmeneti időszak, akkor talán a jobboldal egy-két ciklus megszakítással végigkormányozza a két posztkommunista évtizedet.

És ha igaz a kontinuitásra vonatkozó feltételezésem, akkor a mai pártviszonyok egy minden eddiginél jobb képét adják a magyar társadalmi valóságnak. Annak a társadalmi valóságnak, amely sokkal tekintélyelvűbb, sokkal zártabb és tradicionalistább, mint azt három ciklus szociálliberális kormányzás után lehetett volna gondolni. A nyitott, szabadelvű társadalommal kéz a kézben járó jólét ígérete, úgy tűnik csak rövid távon működött. Ahogy jött a válság, úgy fordultak vissza a szavazók saját értékítéletükhöz: a liberalizmus csupán hagymázas álom volt, térjünk vissza a realitáshoz!

Ez a realitás pedig a Fidesz realitása. Hatalompolitika, letisztult kliensviszonyok, erős vezető, centrális erőtér, a társadalmi igények populista kielégítése. És, ami a legfontosabb: a biztonság és stabilitás ígérete.

A Méltányosság szerzői hozakodnak elő gyakran az elképzeléssel, hogy majd egy nagykoalíció, egy pártközi kiegyezés, a konszenzusra irányult politikai cselekvések hozzák a kohéziót és a stabilitást a pártrendszerbe. Ez nem feltétlenül igaz. Illetve pusztán a törvényalkotást, a politikacsinálás technikai oldalát tekintve talán igen. Ezt aláírom. A hatalmi viszonyok állandósága viszont jelenleg éppen a konfliktusok, az éles határvonalak mentén teremthető meg. És nyilvánvalóan arra is törekednek a kormánypártok kommunikációs stratégái, hogy a konfliktusok minél inkább felszínen maradjanak, így pedig a népszerűségi viszonyok állandósuljanak.

Ezzel a törekvéssel szemben persze folyamatosan röppennek fel a hírek és híresztelések a Simicskától a baloldalon keresztül a Jobbikig tartó Fidesz-ellenes szuperösszefogásról. Képzeljünk csak el egy olyan szcenáriót, hogy a Jobbik egyedül vagy valamilyen széles koalíciós formációban a választásokon eléri a Fidesz támogatottságát! Vagy ha sem a Fidesz, sem a Jobbik, sem a balliberális oldal nem szerez parlamenti többséget.

Ez a kimenetel sokéves, belpolitikai válságot okozna. A domináns pártrendszer ugyanis a konfliktusokból él, ha viszont a pártrendszer már nem domináns, hanem sokszereplős, akkor a konfliktusok nem működnek. Ott a kompromisszumok és a konszenzusra törekvés az egyetlen működési mód. A megegyezés művészetét azonban az Orbán Viktor által fémjelzett magyar belpolitika nem ismeri. Ha pedig a Vona-projekt" nem jön be, akkor még hosszú ideig nem is fogja megismerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr158880550

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Makk János: A Fidesz centrális erőtere − és ami utána jöhet 2016.07.14. 08:39:02

Történelmi öröksége a magyar politikai kultúrának, hogy van egy domináns szereplő, amely hosszabb távon is képes kormányozni. Most éppen Fidesznek hívják. De mi jöhet utána?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.14. 09:10:40

makk. mint a penisz közismert része. fasza.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 09:46:56

Szinte minden elemében hibás elemzés, ezért helytelen következtetésre jutó, balos iromány.

Mint katasztrófaturista, én azt mondom: nem számol az IB -faktorral. Hogy mi ez az IB? Isteni beavatkozás, mert egyszer minden véget ér.

Akinek kevés a szavazója, importáljon magának, hizlaljon az ólban, delejezzen nézéssel, kábítson propagandával. Az egységsugaró szavazó szellemileg 10 éves, kinek 3 éves a kiterjesztett memóriája.

Aki nem akar beleugrani a fekete lyukba, lépjen hátra, nézze a sót, vagy legalább lökjön bele egy libsit.

Kutyával hálás, bolhásan ébredés, lehet vakarózni.

I_Isti 2016.07.14. 09:50:04

"Ez a kimenetel sokéves, belpolitikai válságot okozna."
Mér', most nem az van? Megegyeznének a koncon, aztán haladna tovább az élet, ugyanúgy, ahogy most.

S=klogW 2016.07.14. 09:52:53

az, hogy a nép áll oda a puklik, sándorok, komáromik mellé/mögé, még nem jelenti azt, hogy egy adott pillanatban nem fog nem odaállni a fidesz mellé/mögé

(sajnos nagy valószínűséggel ezzel magával is kib.szva, mert még mindig a fidesz a legkisebb g.cigránát)

Bell & Sebastian 2016.07.14. 09:58:22

Itt szólok, hogy "ezek" se nem darwinisták, se nem istenhívők, hanem Dawkins a bibliájuk, az ő emlőjén cseperedtek. És ez még a jobbik lehetőség, a rosszabbat nem is mondom.

Táncolnak, ha zenés a temetés. (Bush)

S=klogW 2016.07.14. 09:59:17

@Bell & Sebastian: mi ez a kutyás ellenpropaganda, mkor kormányunk épp a sertéságazat felfuttatásával igyekszik felderíteni a fényes magyar jelent még fényesebb magyar jövővé

vajon lesz hízlalda a focistadionokból?

Bell & Sebastian 2016.07.14. 10:13:46

@S=klogW: Előfordul, hogy importálnak vezetőt, ha otthon nem terem. A nemzetállam felszámolása körül megy itt is a purparlé, máshol is.

Ha kiterjeszti a szempontjait, már nem is olyan biztos, hogy ez a politika a legkisebb rossz, amit a patásördög visz.

Az angol példa sokkal szimpatikusabb, ahol a népfelség akaratának végül csak aláveti mindenki magát úgy, hogy önként veri bele az orrát mindenki abba a kupacba, amit összehozott.

A németeknél éppen Gabrielt kezdték ki egy vitatott, vállalati fúzió ürügyén, mire ő megszakítva szabadságát, remegő hangon cáfolt a kamerák előtt.

De hogy nagy pénzért kis focit nézzünk, az a továbbiakban tarthatatlan, ebben biztos vagyok.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 10:20:10

@S=klogW:Én egyet tudok, a nyugati piacon csak spanyol sertéskészítményt érdemes venni, azok tudnak hasonlót, mint mi. Ami azt is jelenti, ha lefüstöljük őket a piacról, mennybe megy a magyar disznó.

Feltéve, hogy megengedik. Maga szerint megengedik?

S=klogW 2016.07.14. 10:37:13

@S=klogW: jav.:

az, hogy a nép NEM áll oda ...

Bell & Sebastian 2016.07.14. 10:45:03

@S=klogW: Ugye, hogy sokkal nehezebb nemet mondani, mint igent. :) Ezért az ellenség, amit legelőször le kell győznünk, a bennünk lakozó patásördög. Ha csak random mond nemet a kísértésre, már előrébb van, mintha önként besétál a csapdába, a villanycigányok öltözőjébe, önkénttelenül kábulni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.07.14. 10:46:01

@Bell & Sebastian:

"Táncolnak, ha zenés a temetés."

:-D (...) :-D (...) :-D ...

2016.07.14. 10:51:24

a fidesz centrális erőtere az bizony a cigó-nyugger-agyhalott csőcselék.

az első két csoport könnyen zsarolható így nálam felmentést élveznek.
az agyhalottakba beleértem a könnyen manipulálhatókat, a nemzethieket, a nagymagyarokat, mária országa népét, a konzervatív prolikat, a merjünk nagyot álmodni közbeszerzési vállalkozókat, a ner hívőit, és a mandiner olvasóit.

na most ha az a 2millió "hibás" a centrum, akkor ez nem ország hanem diliház,
( érthető hogy a szerző is miért itt jelentette meg.)

apropó, nincs a cikkben "zsidó-keresztény" hivatkozás, nem lesz ebből még bajotok?

GNDL 2016.07.14. 10:51:38

Mivel a Fidesz-KDNP éppen azt cseszi el hatodik éve amit az MSZP-SZDSZ nem cseszett el hét-nyolc évük alatt, így sok értelme nincs már arról beszélni, hogy „utánuk mi lesz”... a magyar állam nem tudja magát fenntartani, uniós források nélkül pár éve leragadt volna a gazdaság a 2009-es stagnáló/recesszió szinten, ma pedig már százezrek betelepítésére lenne szükség a kivándorló magyarok helyébe, különben teljes érdektelenségbe fullad az ország gazdasága.

Megmondom mi lesz a Fidesz-KDNP után, ha minden így megy tovább (és miért változna bármi is): lámpavas vagy IMF. Esetleg lámpavas és IMF. :)

Jean Sol Partre 2016.07.14. 11:30:35

Ha az alapfeltevések és megállapítások nem jók, a következtetés se lehet az.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 11:33:21

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: @GNDL: Rekontra! Ha maga a rendszer gyári hibás, törvényszerű, hogy szavazatvadászatba megy át az ügyeletes megváltó. Amilyen az, aki a kereteket kőbe szoborta, olyanoknak fog tetszeni az alkotás. A fővárosi művészek művészetét általában a fővárosiak értik, mások nem.

Ha most ferde a pofátok, forduljatok anyukátokhoz, mit mondott a metrószexről? Az fújkálja magát gyakrabban, aki a büdösebb, nem?

GNDL 2016.07.14. 11:38:24

@Bell & Sebastian: Most elrejtettél egy választ a szövegedben azzal kapcsolatban, hogy mihez kezd majd szakképzett munkaerő/vállalkozók/uniós köldökzsinór nélkül magával és nagy számú ingyenélő eltartottjaival az állam, csak én nem tudom kiolvasni belőle; vagy még mindig nem világos számodra (sem), hogy a több mint két évtizedes Fidesz-MSZP posztkommunista ámokfutás katarzisa felé halad igen erőteljesen Magyarország?! :)

Pelso.. 2016.07.14. 12:22:24

A centrális erőtér létezésének egyik operatív kinyilvánítása ma. (mármint mai, határozatlan érvényességgel, a legközelebbi látszólagos pálfordulásig)

index.hu/belfold/2016/07/14/a_minisztereknek_csak_a_kvotareferendumon_jar_az_eszuk/

Bell & Sebastian 2016.07.14. 12:30:22

@GNDL: Az önszuggesszió sokat segít, sokat kell mondogatni, hogy: érteni akarom!

Az eredendő bűnt már számtalanszor kitárgyaltuk, bűnben fogant rendszernek vackor a gyümölcse.

Itt el is vonatkoztatnék gyorsan mindenféle bikficektől, akármit is lengetnek, egyetlen, lófasz-diplomás jogász sem érdekel, aki még a saját szakmájához is hülye.

Inkább az a pár, sunyi és lapos rája érdekelne, aki a mélyben lapulva elintézte, hogy mindig az _alja_ keveredjen felülre. Nincsen véletlenül a rokonságban ilyen, tüskés farkú "banki szakember"?

Ha nincsen, villámgyorsan nősülj be egyhez és meglásd, bármi jó lesz, csak csövesen teremjen.

Szalay Miklós 2016.07.14. 12:42:03

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá az Állam rész is, többek között a hatalommal való visszaélésről.

S=klogW 2016.07.14. 12:59:03

@Bell & Sebastian: ha adódik az alkalom, villanycigánynak kell lenni, szaundra kell akkor menni >:)

@bbjnick: elvonatkoztatva attól imbeciltől, gyermekhaláltól és ha valaki erőszak áldozata lesz, egy temetésen siránkozni valojában önsajnálat, főleg hívőktől
szimpatikusabbak azok a tradicionális szertartások, ahol vidámsággal bucsuznak a halottol

Conchobar 2016.07.14. 13:07:00

" Viszont ahogy a társadalomban is létezik kontinuitás, úgy a kormányzásban is kell, hogy létezzen. Azt állítom: a társadalomban megvan a kontinuitás." - Az 1944 előtti és 1990 után magyar társadalmak között kontinuitást látni finoman szólva is egy nagy marhaság. A köztes proletárdiktatúra nemcsak a feje tetejére állította a 1944 előtti társadalmat, hanem ráadásként a kádári-érából egy merőben új társadalmat eredményezett 1990 után. Tovatűntek és történelemmé váltak a két háború közti kérdések (földreform, munkásosztály helyzete). Végülis a kontinuitás alátámasztására akár azt is felhozhatta volna a szerző, hogy mindkét korszakban piros-fehér-zöld volt a nemzetiszín

Conchobar 2016.07.14. 13:17:44

"Ahogy jött a válság, úgy fordultak vissza a szavazók saját értékítéletükhöz: a liberalizmus csupán hagymázas álom volt, térjünk vissza a realitáshoz!" - Nem a 2008-as válság fordította el az embereket a liberalizmustól, a liberalizmustól való elidegenedés már jóval előbb megtörtént (ennek hű tükre az SZDSZ választási eredményei). Az MSZP-t se a liberális álom tette kormánypárttá (többször is), hanem a szerző által említett "a biztonság és stabilitás ígérete", nomeg az MSZP-nek tulajdonított szociáldemokrataság/baloldaliság, vagy legalábbis az illúziója. A "liberális álom" leghitelesebb képviselője amúgyis az SZDSZ lett volna

Conchobar 2016.07.14. 13:26:29

"Ez a realitás pedig a Fidesz realitása. Hatalompolitika, letisztult kliensviszonyok, erős vezető, centrális erőtér, a társadalmi igények populista kielégítése" - Csakhogy ez nem 2010 után alakult ki, ennek voltak előzményei, erre már voltak jelek a 2002-2010 közötti időszakban is. Pl. Szili Katalin elnökké erőltetése. A Gyurcsány-féle 'legyen minden állampolgár részvénytulajdonos' ötletet sem lehet másnak tekinteni, mint populizmusnak. Ott is jelen voltak már a kliensviszonyok (mégha nem is olyan élesen)

Gazz 2016.07.14. 13:39:28

A visszacsatolás hiánya legalább annyira veszélyes, mint a stabilitás hiánya.
És sajnos mostanában pontosan ezeket az időket éljük, így a stabilitás egyik korszakából a másikba történő átmenet meg fogja rázni az országot.

is 2016.07.14. 14:50:28

"A domináns pártrendszer ugyanis a konfliktusokból él, ha viszont a pártrendszer már nem domináns, hanem sokszereplős, akkor a konfliktusok nem működnek. Ott a kompromisszumok és a konszenzusra törekvés az egyetlen működési mód. "

Ki kell kenyszeriteni a sokszereplos partrendszert. A sok szereplo meg is van (6-7 part). Most mar cask egy megfelelo valasztasi rendszer kell, ami nem is hagyja, hogy barki is tulerosodjon.

fércnél maradandóbb 2016.07.14. 15:20:37

Uborkaszezon vagyon, ez jön le az ilyen írásokból

Vagy tán mégse annyira uborkás a Brexit meg a migránsok miatt, de azokat a topicokat a Fityisz már kimaxolta magának. A többiek meg rágódnak a megmaradt morzsákon

fércnél maradandóbb 2016.07.14. 15:22:28

@is:
Mert az anarchia mindent megold. Vagy mégse?

Conchobar 2016.07.14. 15:45:58

"A domináns pártrendszer ugyanis a konfliktusokból él, ha viszont a pártrendszer már nem domináns, hanem sokszereplős, akkor a konfliktusok nem működnek" - Ez így nem igaz. Ugyanis, eddig is sokszereplős volt volt ám a pártrendszer, és semmi nem akadályozza a pártokat, hogy két egymással szembenálló oldalra rendeződjenek (mint ahogy megtették már a múltban is: Fidesz-FKGP vs. MSZP-SZDSZ), és akkor domináns is, konfliktusos is és sokszereplős is a pártrendszer

Conchobar 2016.07.14. 15:54:17

@is: "Most mar cask egy megfelelo valasztasi rendszer kell, ami nem is hagyja, hogy barki is tulerosodjon" - Az ország kormányozhatósága szempontjából nem lenne célszerű sok, egyenlő erejű párt (azaz sok kispárt) létezése a hatalom körül. A választási rendszer valóban reformra szorul, de nem úgy, hogy sok egymással rivalizáló kispártot enged egymásnak, hanem úgy, hogy megteremti a képviselőknek a választók általi visszahívhatóságát. És akkor már a pártok se, meg a fanjaik se az egymással való civakodással lennének elfoglalva, hanem a választói kívánságokkal. A képviselők így már nem a pártjuk felé tartoznának elszámolással, hanem a választók felé. Ergo a liberális demokráciának nevezett rendszer így már demokráciának tűnne

Bell & Sebastian 2016.07.14. 16:11:17

@S=klogW: Fehéreknél az a rend, négereknél ez a rend, nem csoda, ha szerencsétlen, erősen korlátozott szellemi szellemi képességű Bush egy pillanatra összezavarodott.

Ezt a részt nem nem láttam, mert elkapcsoltam akkor, amikor Bush vidáman sztorizgatni kezdett, mint aki be van ütve.

Nem lesz ennek jó vége, se ott. se itt. Ha maga táncra szeret perdülni egy temetésen, akkor most pont rossz univerzumban van.

A Fidesz ezt gond nélkül megteszi, úgy nyúzza a döglött lovat, mintha a sajátja lenne. Olyan ez, mint háborún gazdagodni, csak ezt nehezen veszi be egy "normális" gyomra.

De ki itt a normális? Ahogy az olaszok ráfaragtak az import dél-amerikai csokira (betelepítés), úgy fog a többi is.

Az tetszik, hogy O.V. ezt a kvóta-ügyet életre-halálra játssza, ha elbukja, tuti megszabadulunk tőle. Viszont kapunk a nyakunkba egy tartós rebelliót. Már aki kivárja.

Haszonelvű a játék, bárkit elüthet az úthenger, ha rosszat lép.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 16:16:55

@Conchobar: Bocsánat, hogy beleszólok, de semmit nem ér a fúrás-faragás. Bebörtönzés, száműzés és végső esetben "törlés" nélkül. Ez pedig magától sosem fog bekövetkezni.

2016.07.14. 16:19:56

olvasgatom a régi anyagokat, most találtam, ide illik.
a fidesz - mszp közös játszmáról:

reszvetelidemokracia.blog.hu/2010/04/28/mekkora_dokumentacioja_van_a_halasz_zuschlag_paktumnak

Robinzon Kurzor 2016.07.14. 16:31:20

"A nemzeti-tradicionalista rétegekre támaszkodó Fidesz ..."

A Fidesz a szellemi-érzelmi suttyókra, a legegyszerűbben hülyíthető és megfélemlíthető rétegekre támaszkodik.
Mostanra már szinte kizárólag csak rájuk.
Meg persze azokra, akik közvetlenül érdekeltek a közpénzek visszaosztásában.

Janossz 2016.07.14. 17:04:42

@Robinzon Kurzor: Meg az egykulcsos adó haszonélvezői, ők azért vannak pár százezren, és helyiérdekű véleményformálók.

2016.07.14. 17:24:44

@Janossz:

versenygazdaságban nem lett több a nettó mert a munkáltatói költségnövekedés elvitte. államiban igazad lehet, de kutyaként tartott droidokat csak nem illene "értelmes ember" jelzővel illetni. (remélem elég finom voltam)

Conchobar 2016.07.14. 17:34:30

@Bell & Sebastian: "Bocsánat, hogy beleszólok, de semmit nem ér a fúrás-faragás. Bebörtönzés, száműzés és végső esetben 'törlés' nélkül." - Ez még azon etnikum esetében sem vezetett megfelelő eredményre, 'akikről nem beszélünk, ha szólásra nyílik a szánk'

S=klogW 2016.07.14. 17:53:20

@Bell & Sebastian: nem vagyok táncos lábú, de ha meghallom a siratókórust legszívesebben melléfeküdnék a holtnak
>:)

Jean Sol Partre 2016.07.14. 17:59:28

@Conchobar: nem etnikumokat kell ugyanis "törölni", hanem felelősöket.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 18:29:06

@Conchobar: Etnikai alapú tömeggyilkosságok -értelemszerűen- csak háborús keretek közt következnek, ezt kellene elkerülni, ha lehetséges.

Ugyan a latin idézetekben Aristo sokkal jobb, de van egy olyan is: azország vagy állam alapja az igazság (érvényre juttatása).

Vagyis nem törvényről vagy jogszolgáltatásról van szó, hanem magáról az Igazságról.

Mi a drágább? Ma felhúzni Ali babát a lámpavasra, vagy holnap a negyven háverját?

Bell & Sebastian 2016.07.14. 18:31:12

Elfelejtettem mondani, hogy úgy vagyok én a nemzetállammal, mint libsi a "demokráciával", amíg nincsen jobb, ez is megteszi.

Conchobar 2016.07.14. 18:55:55

@Jean Sol Partre: @Bell & Sebastian: "Mi a drágább? Ma felhúzni Ali babát a lámpavasra, vagy holnap a negyven háverját?" - Másképp fogalmazok: hiába vonjuk kínpadra, vagy iktatjuk ki a rossz irányba haladó, mozdony nélküli vonaton épp akkor található masinisztát, ha a sínekhez nem nyúlunk. Jön majd a következő masiniszta, de az is csak ugyanabba az irányba tudhat haladni. Hát, legfeljebb az majd kevesebbet lop az utasoktól

Bell & Sebastian 2016.07.14. 19:02:26

Ali baba és a negyven rabló meséjében Ali, aki a rablókat fosztogatta, a talpraesett szolgáló segítségével vagy háromszor menekül meg a haláltól, mire megdicsőül egész családjával a rablott holmitól.

Nem biztos, hogy jó mesét választottam megfelelő pozitív hősökkel, de szerintem Ali dögöljön meg, a szajrét pedig szolgáltassák vissza a hatóságok.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 19:08:33

@Conchobar: Egyértelműbb lenne a helyzet, ha nyilvánosságra hozzák az ügynök aktákat, besúgókkal, tartótisztekkel és valódi irányítókkal / haszonélvezőkkel.

Mivel ezen a sínen zakatolunk most is és valahol csak el kell kezdeni, a sárkányt a farka felől is miszlikbe lehet vágni, nem kell feltétlenül az input oldalt erőltetni.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 19:21:39

Mégegyszer átgondoltam a dolgot, a lehető legjobb mesét választottam, továbbá, mindezeken felül, a főnökükkel együtt összesen 41 darab rabló is dögöljön meg.

Conchobar 2016.07.14. 19:23:01

@Bell & Sebastian: "Mivel ezen a sínen zakatolunk most is és valahol csak el kell kezdeni, a sárkányt a farka felől" - Az a baj, hogy nem is nagyon látjuk, hogy hol is van a sárkány, amit agyon kéne csapni. Van akik szerint jelenleg kormányon van, van akik szerint meg épp ellenzékben van. Mindannyiuknak igazuk is van, meg nem is. Csak a sárkány egyik feje van a kormányban, a másik feje ellenzékben van, a többi feje meg valahol másutt. A kérdés viszont az, hogy hol a farka, amely felől a csapást kéne mérni rá

Conchobar 2016.07.14. 19:30:18

@Bell & Sebastian: "ha nyilvánosságra hozzák az ügynök aktákat" - ...akkor avval a sárkány megint kap a kezébe valami játékot, amivel kábíthatja a jónépet, a fejei ugyan színleg vicsorognak majd egymásra, de ezekből a rég bezápult ügynöktojásokból igazából semmi nem tud kinőni. Mintahogy nem nőtt ki a pufajkás tojásból, nem nőtt ki a D-249-esből és nem nőtt ki Raszkolnyikovosból

Bell & Sebastian 2016.07.14. 19:47:41

@Conchobar: A Sárkány mindig kormányon van és ha fáj a farka, tüzet okádik a feje. Nincsen olyan sok neki, legfeljebb hét.

Conchobar 2016.07.14. 20:06:35

@Bell & Sebastian: " A Sárkány mindig kormányon van és ha fáj a farka, tüzet okádik a feje." - Az igaz, hogy a sárkány kormányoz bennünket, de ha sikerülne elkapni a farkát, akkor már nem sok tüzet tudna okádni egyik feje sem, sem az, amelyik éppen kormányon van, sem az amelyik épp ellenzékben

Conchobar 2016.07.14. 20:10:54

@Bell & Sebastian: "Nincsen olyan sok neki, legfeljebb hét." - A mesében valóban hét van, de a politikában nem igazán lehet azt megszámolni. Időnként elszáradnak a sárkány fejeiből (pl. a tulipános, meg a szabadmadaras), keletkeznek újak is (pl. schifferes, meg a vonás), aztán vannak még civil fejei is, amikről azt se tudni, hogy honnan mozgatják

legeslegujabbkor 2016.07.14. 21:22:34

Az átlagembert radikális szöveggel nem lehet megszólítani.
A fiatalokat pedig csak reformokkal lehet elérni.

A Fidesz meg a KDNP próbálkozik a megalkuvóknál, de ez mit segít rajtunk?

A fiatalok menekülnek ebből az országból

Bell & Sebastian 2016.07.14. 21:26:56

@Conchobar: Ha az elmozdíthatatlan tényezők számából indul ki, akik az összekötők a mélyállam és a megválasztott cirkuszi akrobaták között, még azok sincsenek heten. Nem lepődnék meg nagyon azon, ha kiderülne, egyetlen óhitű vezényli az egész bolhacirkuszt.

2016.07.14. 21:38:29

a rablóknak van második vonala, ha ezek kibuknak majd előléptetik az újakat, show must go on.
a napokban épp egy ilyen készenlétben tartott katona-diplomatába futottam, na szóval van ott minden, usa, izrael, nato, ensz, mdf, 3 diploma, nagycsalád, bibliai gyerek nevek, zéró aktív katonai szolgálat és közben főtiszti rang, meglepne ha rövid időn belül nem hallanánk felőle.
a kereskedelmi-diplomáciai képviseletek, a fedett cégek, állami vállalatok százával érlelik a következő csapat tagjait.

a kommi időkben 4.000 aktív- és mégannyi alvó ügynököt becsültek, nem hiszem hogy ma kevesebb lenne.

Bell & Sebastian 2016.07.14. 23:35:15

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Mit ne mondjak, így azért elég furcsa egy áálat lett a sárkányunkból, pedig milyen szépnek indult...

2016.07.15. 18:29:32

@Herr Stacheldraht Leger:

házhoz jön az ilyen vagy szaunában is rendel?

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 19:15:08

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: felfújhatós verzióban biztos rendelhető és megteszi amíg nem sikerül budai bernadettet beöltöztetni egy ilyen maskarába ( pedig beígérte a földmutyis népszavi aláírásomért cserébe, de meglógott nizzába kirándulni, felháborító )
süti beállítások módosítása