Betyárbolhából vérelefántot – így küzd a TASZ a köztévé ellen
2016. július 01. írta: Stumpf András

Betyárbolhából vérelefántot – így küzd a TASZ a köztévé ellen

betyar.jpg

Jóstehetségem van. Vasárnap például 4-0 volt a tippem. Teljesen komolyan. Fültanúim is vannak. Aztán: amint hírt gyúrt a 444 a köztévé betyáros bejátszójából, máris biztos voltam benne, hogy vérelefánt lesz ebből a kótyagos betyárbolhából pillanatok alatt. Jó, rendben, ehhez mondjuk nem kellett jóstehetség.

Mindenesetre bejött.

Az Index médiablogja gyorsan kontextusba helyezte a dolgot (ebben a csúnya nőverő országban ilyet, stb.), más blogok írásaiból mindenki, akinek van szeme a hallásra, kiszagolhatta a sötét jövőt pikk-pakk: tobzódni kezd a nők elleni erőszak, jön a csiklókivágás Pannónia bús vidékén, mert a díszbetyár úgy tett, mintha megsuhintgatná a köztévé riporterét a híradóban. Csatlakozott a nőjogi nyomuláshoz Szél Bernadett, aztán menetrendszerűen megérkezett a TASZ is: a társaság ügyvezetője nyílt levéllel fordult a Médiahatóság elnökéhez..

„Sokak számára ismert lehet az MTVA 2016. június 27-i tudósítása, melynek témája az asszonyverés volt” – rúg hálószaggató öngólt rögtön az elején Kapronczay Stefánia. A műsor témája ugyanis nem az asszonyverés volt. Hanem a Tihanyi Levendulafesztivál. Épp ez, a témaválasztás okozta, hogy ilyen kis hülye betét keveredett a műsorfolyamba. De erről később. Kapronczay folytatja: „A műsorszám részeként egy betyárnak öltözött férfi karikás ostorral imitálta a női riporter megverését, miközben a következőket mondta: “Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt! Így kell ezt csinálni”. A bemutató végeztével pedig azt mondta, hogy „emberek, az ilyen nőt meg köll becsülni, okvetlen, mert bírja a verést, ebből jó asszony lesz”.

A TASZ szerint ezek a szavak, függetlenül attól, hogy milyen cselekmény kíséretében hangzottak el, már önmagukban méltatlanok egy közszolgálati médiaszolgáltatóhoz, s nagyon nagy gond szerintük, hogy a műsorszám „ellentételezésére később nem került sor”, hiszen a „felháborodást” követően az MTVA úgy nyilatkozott, hogy a jelenet során a riporternő nem érzett fájdalmat és „természetesen a magyar közmédia nem támogat semmilyen bántalmazást, legyen szó lelki-, vagy akár fizikai bántalmazásról, és nem is biztat ennek elkövetésére senkit sem”.

Mit tesz erre Kapronczay? Elszánt forradalmárként ront a logika fényes palotájába, aztán így folytatja: „Bízom benne, hogy a közmédiával ellentétben az Ön által vezetett hatóság nem csak, hogy nem támogatja, hanem kifejezetten elítéli a bántalmazást...”

Nem támogatod? Az még nem jelenti ám, hogy ellene vagy! A közmédia tehát azzal, hogy nem támogatja a bántalmazás semmilyen formáját, még nem is ítéli el „kifejezetten” a bántalmazást. Ergo: a közmédia végeredményben bántalmazáspárti.

Ilyen nyakatekert elvakultság láttán csettinthetnénk is akár, vagy legyinthetnénk és mehetnénk tovább, de jobb, ha nem tesszük. Hanem megpróbáljuk leírni, hogy is került a bugyuta anyag a köztévé képernyőjére. Az ideológia nyálverés helyett talán érdemes a közmédia szakmai problémáiról beszélnünk – azokból ugyanis akad szép számmal.

Ami itt történt, az is ennyi. Nem a nőverés népszerűsítése volt a cél, ez eléggé nyilvánvaló annak, aki dolgozott már médiában. Aki nem, annak most elmondom, hogy megy ez.

A főnök úgy dönt, hogy kell egy anyag a Levendulafesztiválról. Szerencsétlen riporter és a stáb odavonul, hogy elkészítse. Már a kocsiban azon törpölnek, hogy mi a fenét lehet ebből kihozni. Főleg, hogy a főnök úgy küldte őket: aztán izgalmas, érdekes, nézőbarát anyag legyen. Izgalmas. Érdekes. Nézőbarát. Egy levendulafesztivál.

Odaérnek és azt látják, amire számítottak. Baromi sok a levendula.

Ebből kellene tehát kihozni valamit. A riporter keresi az érdekeset, de az érdekes nincs sehol. Persze, hogy nincs. Viszont meg akar felelni, valami színes anyag kell. Izgalmas. Beáll hát mindenféle aktivitásokba, szerepel a felvételeken, aztán megkéri még a betyárt, hogy csattintgasson felé. Az legalább valami. Egy kis eksön a levendulamezők lágy semmijében.

Igen, ez tényleg valami: a bulvárban. Ott szeretik celebesíteni a riportereket. A köztévébe meg nem való ilyesmi. Ott ne mutogassa magát a riporter, hanem kérdezzen és tudósítson. A közszolgálatnak az a dolga, hogy bemutassa, ami van – ahogy azt a kommunikációs stábjuk elviekben tudja is, hiszen leírta.

Ha tehát ez a betyáros jelenet nem a riporternő szereplésével, jajongásával készül, ha ez valami helyi népszokás lenne, semmi gond nem is lett volna az anyaggal. Ez van, itt ilyeneket játszanak, ezt élvezik, megmutatjuk. Ennyi. Jogvédőink persze ugyanígy tiltakoztak volna, de akkor nagyon simán lehetett volna legyinteni rájuk. Elmondhattuk volna, hogy az erőszak bemutatása kifejezetten oldó hatású is lehet. Felszabadító. Vitéz László például semmi mást nem tett Kemény Henrik kezében, csak püfölt és püfölt. Chaplinék esnek, ütnek, dobnak, fáj nekik... Röhögünk. Bud Spencer (nyugodjon békében) nagy, csattanós kamupofonokat osztogat. Imádjuk. Az ostor kamucsattanása is lehet vicces, ha jól van összerakva a jelenet. Ez nem volt. 

A nagyobb gond viszont tehát az, hogy a betyáros jelenetet a közmédia kreálta, munkatársa szereplésével. Így keletkezett az a látszat, hogy résztvevőként kifejezetten támogatja az asszonyverős betyárkodást. Elsőre látásra bizony nekem is az ugrott be, hogy ezeknek a közmédiásoknak agyukra ment a napsütés, hiszen vicces, jópofa és hagyományos népsportként mutatják be nekünk az ostoros nőverést. Csak aztán elkezdtem gondolkodni, hogy ez hogyan is lehetett. Nem volt nehéz rájönni, hogy a nőnemű riporter nyilván nem nőellenességből szállt be ebbe. Hanem egyszerűen azért, mert nem volt elég izgi a valóság.

Nos, a közmédiának márpedig nem feladata, hogy ha ami van, nem elég izgi, azt mindenképp felplankolja valahogy. Levendulafesztiválokról például egyáltalán nem kötelező forgatni.

Kinyílott a pitypang.

Arról sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr618856896

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stumpf András: Betyárbolhából vérelefántot – így küzd a TASZ a köztévé ellen 2016.07.01. 08:52:01

Nyilvánvalóan nem a nőverés népszerűsítése volt a cél a közmédia betyáros-ostorozós videójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve the Great 2016.07.01. 09:13:22

"A nagyobb gond viszont tehát az, hogy a betyáros jelenetet a közmédia kreálta, munkatársa szereplésével."

Ez így valószínűúleg nem igaz. Ha valaki látott már csikósbemutatót bárhol az országban, akkor kb. 95% a valószínűsége, hogy találkozott valami hasonlóval. Lehet, hoyg nem pont ezzel, hanem egy virágcsokrot vert ki a rettegő fehérnép kezéből a tapasztalt betyár.
Itt meg alighanem egy turistacsalogató "látványosságot" valósított meg a betyár, "pózolj karikással!" jeligére. A legnagyobb baj, hogy ezt itt végtelenül igénytelenül csinálta (turistának jó lesz!), a legnagyobb kedvencem a betyáron lévő papucs, amihez hasonlóban nénikék szoktak a piacon ücsörögni.

gyalog.galopp 2016.07.01. 09:28:07

@Steve the Great:

A koreográfia meglehetősen régi, hajdanán a 8 éves gyereklányom is elszenvedett egy ilyen bemutató verést Bugacon, egy napig ő volt sz osztály sztárja, rettentő büszke volt magára.
A hülyeség koreográfiája is a régi, tényleg kéne má egy kis forradalom.

GNDL 2016.07.01. 09:37:55

„érdemes a közmédia szakmai problémáiról beszélnünk”

Arról van szó, te szerencsétlen...

Egyébként meg milyen „közmédia”?! Ja, a fideszes agitprop szemét? A mélykeresztény turbópolgári asszonyverős?! :)

2016.07.01. 10:05:21

static[] a = input: "TASZ"[5];

for (int i = stumpf; i <= 0; ON) {
for (int power =max; j <= 4; j_blablablabla) {
if (a[i] > a[j])print (i, j=blog.mandiner.hu);

} else {.... OFF

Pelso.. 2016.07.01. 10:27:58

András-TASZ-betyár, gigászok harca.

Zb74 2016.07.01. 10:45:46

"Vasárnap például 4-0 volt a tippem."

És legalább megtetted tippmixen? :-D

Amúgy a "betyáros" kunszt régi, látványos eleme a turistaprogramoknak, és tényleg virtuóz mutatvány. Csak az a debil szöveg nem kellett volna hozzá; általában nem is része az efféle bemutatóknak. (Azt már csak én teszem hozzá, hogy Tihanyban alföldi betyár meg karikásustor az nem hagyományőrzés, hanem katyvasz. Ahogy a Magyar Néprajzi Lexikon írja: "A karikást elsősorban az alföldi pásztorok használják, a dunántúliak és a felvidékiek a hosszabb nyelű, rövidebb sudarú ún. nehézostort használják.") Abban pedig Stumpf téved, hogy önmagában a levendulafesztivál unalmas. Bármiről lehet izgalmasan beszélni, még a síkcsapágyról is, csak meg kell találni a hozzáértő riportalanyt, és jó kérdéseket kell neki feltenni.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 11:36:21

@Zb74: Akkor a néprajzi lexikon téved. Először is karikás- a csikós alapfelszerelése, aki nem csak lovat legeltet, hanem marhát is hajtott, például Amszterdamba. Lóról körülményes is lenne nehézostorral integetni, az fogathajtásra való, vagy gyaloglásra.

A sodár az ostor fonott vége, aminek a szálai csattannak hangsebesség felett és kímélik -normál használatban- a ló hátát.

Az ostorral sok mindent meg lehet tenni, kialakításától függően, például hurkolni is.

Torgyánnak van igaza, aki tud vele bánni, az a paraszt. Aki szakérti, a pejoratív-.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 11:47:37

A karikás attól az, hogy gyűrűvel csatlakozik az ostor rövid nyele a bőrszíjhoz, aminek a végén az arasznyi sudár van, kenderből. És az egészet karikába tekerve lehet viselni a vállon vagy derékon.

gyalog.galopp 2016.07.01. 15:43:03

A cikk címe találó, nagyon is, de a többi felejtős.
Az egész történet nem a közmédiáról, nem a nővédőkről és egyéb állatfajtákról szól, hanem arról, ha a hülye pesti talpa alól elfogy az aszfalt, nem tudja hol van, nem találja a helyét, pózol, szerencsétlenkedik.
Azt hiszi, egy másik bolygóra tévedt és úgy kell viselkednie, ahogy az szerinte elvárás arrafelé.
Csakhogy, amit ő elvárásnak hisz, annak már talán 100 éve vége, de 50 biztosan.

Pedig, ha arra lettek volna kíváncsiak, hogy mért rendeznek levendula fesztivált, akkor a riportercsaj se ostoroztatja magát egy félrészeg bohóccal, Bandika is megkímélt volna bennünket az újabb agymenésétől.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.07.01. 15:53:27

@Stumpf András:

Szerintem ti, mármint a Mandiner, gyáva sz_rok vagytok. Amit ma Magyarországon az ú. n. ellenzék (ebbe beleértve az ellenzéki politikai, vallási és civil szerveződéseket is) művel, az módszeres társadalmi destrukció, semmi más célja nincs, mint személyek és intézmények működésnek ellehetetlenítésével a társadalom életének ellehetetlenítése. Forgatókönyvszerűen azt a stratégiát folytatják, amit a kommunisták folytattak 1945 és 1949 között. A TASZ ennek a tevékenységnek egyik zászlóshajója. Ha a kormányzat önkényeskedik, azt a pofájába meritek mondani (nagyon helyesen), ha az ellenzék destruál, akkor balf_sz magyarázkodásokba menekültök a televíziós riportok készítésének szerkesztésszakmai kérdéseiről. Szerintetek ez a történet a riportercsaj ergyaságáról szól? Nem meritek kimondani, hogy megfélemlítés, ellehetetlenítés folyik, mert ti is meg vagytok félemlítve. Pedig egy demokrata nem fél! :-)

Ha nem félnétek, akkor kínotokban nem a riportercsajt kezdenétek ki, hanem kimondanátok, valójában mi is folyik itt. Ha nem volnátok besz_rva, akkor beszélni mernétek arról is, hogy mit és hogyan művelnek most például Szakály Sándorral:

www.veritasintezet.hu/hu/hirek#hirek_1259

Szerintem.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 16:42:55

@bbjnick: Nem tudja véletlenül, ki az az ostorrol terelt, aki odabiggyesztette Szakály neve élé az Orbán udvari történésze -eposzi jelzőt?

Mert innen kezdve lehet lőni rá, egyik vagy a másik okból.

Nem mintha félteném Orbánt, mert tud az halászhálóba öltözve, féllábon szökdécselni Brüsszelig, miközben a másika szamárháton, hanem csak azért, mert ha történetesen ugyanezt Ungáry mondaná, akinek van rá szókimondási engedélye, Tórával és Talmuddal járnák körbe csengettyűszóval - ugyanezek a basszunk-ki-mással-is -ek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.07.01. 17:39:30

@Bell & Sebastian:

Engem a politika nemigen érdekel, a történelem viszont annál inkább. És a kormánynak most kutya kötelessége lenne védenie a tudományos szabadságot az ideológiai és politikai jellegű támadásokkal szemben. A kormányzatnak itt csak egy dolga lenne/lehetne, ki kellene állnia a történészek szabad kutatási és véleményalkotási joga mellett. Ha nem Szakályt támadnák, hanem (mondjuk) Krauszt, ugyanúgy. Ideje volna, hogy tegyék a dolgukat. Ami ma történik ezen a téren, az még csak nem is a hetvenes-nyolcvanas, hanem a negyvenes-ötvenes éveket idézi.

annamanna 2016.07.01. 17:52:13

@bbjnick: www.youtube.com/watch?v=kq1J1zoStac Ez most a poszt eredeti témája miatt is ideillik, Puzsérék két legyet ütöttek egy csapásra.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 18:50:38

@bbjnick: Na, erre például soha nem gondoltam, hogy kormánypozícióból kellene védeni egy tudományos vita egyik vagy másik álláspontját. De maga se ezt mondja, ha jól értem, márpedig nem értem félre.

Én -a naiv- azt hiszem, hogy ilyenkor jönne a pör, ha már volt pofájuk. (De meg ne próbálják, hamvában holt elképzelés, ahol bíró és alperes osztálytársak voltak a Lauderben, ott nem feltétlenül a jog győz, az igazság meg pláne.)

Szóval, a kormány feladata a játékszabályok felállítása, a betartatatása másé lenne.

Maga levédette a kötcsei fekete lyukát? Abban van ez is, hazavitte a Mészáros Lőrinc.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 19:17:21

@bbjnick: Mára már a jóízű kommunistázás is megkeseredik az ember szájában, mert azok legalább nem zsákbamacskát árultak. Ezekről fel sem tételezem, hogy tudják, mit cselekszenek. Éppen most ássák hihetetlen mélységekbe ezt az országot. Magyar-országot.

S=klogW 2016.07.01. 19:36:17

@bbjnick: ej, bbj úr, mi ez az ideológiai elhajlás, ez a kritikus bomlasztás :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.07.01. 21:11:10

@S=klogW:

Milyen elhajlás? Hol? És mikor?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.01. 21:48:37

@bbjnick: Ez bizony így van. Mindazonáltal ez a fenomenológiai fekete lyuk természete. Te tetted először ezt szóvá, (ez már későbbi bejegyzésed, de ide illik):

magyarido.blog.hu/2011/09/16/miert_nincs_nem_lehet_fideszes_sajto_ha_van_nem_gondol_itt_senki_semmit_komolyan_a_vagy_mi_a_gondja_

és úgy tűnik, ez folyamatosan igazolást nyer.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.01. 21:51:20

@S=klogW: Kérem, ne látszódjon már a kelleténél is hülyébbnek, másképp is lehet ám barátkozni :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.01. 21:54:30

@S=klogW: Amúgy pedig, (ugye nem végzett még Ravasszal?) figyelmébe ajánlanám a magyaridő blogot is átolvasásra. Persze, csak ha érdekli, és nem elégszik meg ilyen hozzászólási bonmotokkal, ellenkező esetben tárgytalan.

S=klogW 2016.07.01. 22:38:16

@bbjnick: @Mihint: pfff, hát a szmájli maguknak már semmit nem mond?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.01. 22:48:04

@S=klogW: Igaz is, tarthatna egy kis emoji-utánképzést nekünk, lemaradtunk a legújabb fejleményekről :)
Még mindig úgy tűnik, hogy felszínes ostobaságok fecsegése a kedvtelése, mondja, nem volt elég ideje "felzárkózni"? Vagy kedve nincsen, hiszen úgysem érheti utol - gondolja, és inkább faszságokat mond, ahhelyett, hogy kicsit nekigyürkőzne?

gyalog.galopp 2016.07.01. 22:49:15

@S=klogW:

A humor halála az volt, amikor megjelentek az aláröhögéses TV műsorok.
Ha elolvasol egy Karinthyt, megnézel egy Latyit, nem kell hozzá használati utasítás.
A szmajli az olyan, mint a kínaiból guglival fordított használati utasítás, a pontot vesszőt érted, csak az nem mért kell röhögni.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 22:53:24

@S=klogW: Ez az emotikon Griftnek van fenntartva. :)

A mit miértre adható egyetlen, adekvát válasz: mert ezek (a kormány) ilyenek.

A szállóigévé nemesedett gondolatot az utolsó, értékelhető munkámon nyúltam a palléromtól. Kettőnkön kívül mindenki cigó volt, megrendelőtől malteroslányig, a produktum pedig egy igazi, cigány-barokk kastélyszerűség.

Elég sűrűn értetlenkedtem szakmai és ízlésbeli különvéleményem okán, amit a mester rendre-sorra ezzel hárított.

Valamiért úgy éreztem, itt éppen Európát, a büszke nőt erőszakolják hűvös halomra, ezért nem is vártam ki a végét, szégyenkezzen más.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 22:57:56

@gyalog.galopp: Ha még Honthy Hannát is előhozza Latabárék mellé, a büdös életben nem állok többet szóba magával. Beugorhat a nagybőgőbe - de nélkülem. :)

gyalog.galopp 2016.07.01. 23:06:05

@Bell & Sebastian:

Önnek ördöge van! Már korábban utalni akartam arra, hogy a posztban bemutatott ostoros jelenet pont olyan, mint a 100 éves primadonna a kicsi köpcös nagypapi bonvivánnal.

nem mondtam neveket!!!

S=klogW 2016.07.01. 23:14:16

@Mihint: utolérni mit? A valóságot? (Mert ugye másról beszélni minek.) Ezt a valóságot utolérni minek? :)

Bell & Sebastian 2016.07.01. 23:19:56

@gyalog.galopp: Betolták a nyanyát friss akkuval, elnyervogta a Hagymalevest, majd kitolták. Besúgó jelentette, ki nem tapsolt? Ki is nevezték osztályellenségnek. Latyi meg a magyar Funes, szegény Piedone pedig az olaszok Ötvös Csöpije.

Bell & Sebastian 2016.07.01. 23:24:35

@S=klogW: Maga erősen oszlásnak indult, gondolatilag. Az emberiség utálata természetes jelenség, csak el kell, hogy érje a zenitet, onnan minden megváltozik. Attól fogva egyenként és differenciáltan tud utálkozni.

Nem megmondtam, hit vagy cihómókus, csoportterápia szart se ér. :)

S=klogW 2016.07.01. 23:31:17

@Bell & Sebastian: valo igaz, mostanaban elegge cinikusnak erzem magam :|

Bell & Sebastian 2016.07.01. 23:36:22

@S=klogW: Ha nem jár templomba, mosson autót kézzel, az nagyjából egy óra és elég arra, hogy békét kössenek a Magas Felek. De az előbbi a jobb.

S=klogW 2016.07.01. 23:47:20

@Bell & Sebastian: evilagi, egeszen konkret bekekotesekre lenne szukseg, de hat bocsanatkeres pontosabban belatas nelkul nehez megbocsatani

A kozeleti ketszinuseg kisse tavolabbi, de a mindennapokat azert megiscsak befolyasolo mocska mar csak erre raadas. Meg jo, hogy nincs tvm. :)

S=klogW 2016.07.01. 23:53:51

a kinder kuche kirche helyett most van
kindermachen gasztroborforradalom stadionbauen van: gombaneveles a NERpinceszetben

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.01. 23:55:12

@S=klogW: Ne akarjon két szálon futni. A maga sorsa, a maga élete, a maga üdve - ha így jobban tetszik. Álljon ki magáért - ez sosem volt szégyen - és persze azon is múlik ez, kiknek a rokonszenvét óhajtja bírni.
Ha nekem nem rokonszenves az, akinek a rokonszenvét bírni akarja - win-win :)

S=klogW 2016.07.02. 00:07:38

@Mihint: azt mondja, van pozitiv végösszegü játék is? :) kegyelemre lenne szükség - azzal meg már akár az is lehetséges ;)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.02. 00:16:17

@S=klogW: Ne akarjon két szálon futni. Egyetlen pozitív végösszegű játszma létezik ma(és már igen régen) ezt életnek hívják. A "kegyelem" drága zöldfülűm, csupán részletkérdés. Amennyiben világos magának a Boltzmann-állandó, onnantól fogva kellene tudnia azt, hogy az "élet" mint olyan, anti-entropikus, valmiért, valamiképpen (beugrató kérdés).
;)

gyalog.galopp 2016.07.02. 00:31:16

@Bell & Sebastian:

Latyi jobb, mint Funes, Piedone jobb mint Csöpi és akkor egyezünk ki döntetlenben.

No de , valóban rátapintott egy gondolatra, ami foglalkoztatott a poszt kapcsán.
Mért kell ostort csattogtatni egy levendula fesztivál kapcsán?
Hát azért, mert ez a vidékkel kapcsolatos, a XIX sz. második felében rögzített sztereotípiák, állítólagos kihagyhatatlan eleme, merhogy a vidék, nem vidék ostor, bőgatya és egyéb marhaságok nélkül.
Nem számít, hogy már az én öreganyám se hordott népviseletet, jöttek a TV-sek beöltöztették a népinek mondott bakfislány ruhába és elénekeltették vele az Ereszd el a hajamat nótát.

A lényeg, az elmúlt 60-70 évben bármilyen rendszerek jöttek, vagy mentek a vidék bármilyen változása teljesen hidegen hagyta nemcsak a politikát, de a mindenféle kultúrát is.
Ma ugyanazt a teszkós csirkét veszik vidéken, mint a nagycsarnokban, ugyanazok a pumuklik tanítanak, mint pumukliában , a végeredmény is ugyanaz.

Már vagy 70 éve, itt vernyog egy vén szipirtyó, ott csattog egy félnótás. Konzerv kultúra májkrémes dobozban, felezve, olcsó gazdaságos, még gondolkozni sem kell hozzá, csak ráfogjuk a népre, hogy ezt igényli és kész.

Sir Galád 2016.07.02. 00:33:35

Hú! Kösz András! A köztévé mosdatása nem ugyanolyan béna, mint a TASZ nyílt levele...

annamanna 2016.07.02. 00:58:48

@gyalog.galopp: "Ma ugyanazt a teszkós csirkét veszik vidéken, mint a nagycsarnokban"

Na azé' vannak üdítő kivételek: www.youtube.com/watch?v=IGCmYEonIZk

"Konzerv kultúra májkrémes dobozban, felezve, olcsó gazdaságos, még gondolkozni sem kell hozzá, csak ráfogjuk a népre, hogy ezt igényli és kész."

És ezt kik szolgálják fel nekik? A Magyar Turizmus Zrt, Orbán Ráhelék vezényletével? Persze most még nem Ráhel a fesztiválszervezés állami felelőse, de vajon ő mit ért "prémium kategóriás" fesztivál alatt? (A szakdolgozatában használta a "prémium kategóriás" kifejezést.)
Ez például egy "prémium kategóriás" szendvics a reptéren: 444.hu/2016/06/29/a-liszt-ferenc-repteren-tudjak-milyen-egy-luxus-zalahusos-szendvics

Közben egy hivatalból üldözött drogos fesztivál helyszíne ilyen kis lepukkant igénytelen:
www.mymusic.hu/file/ozora_3.jpg
fuggosegek.blog.hu/2011/08/11/ozora_festival_2011
ozorafestival.eu/magyar/

maroz 2016.07.02. 05:37:53

@GNDL: A piaci változat, az ám a zigazi! Amikor a tőke nyomatja az agitprop szemetet, na, azért már tüntetünk is, éééééjjen a szent saaajtószabaccság!

Agitprop eszköz, ami ma már érdemben a tőke kezében van, még akkor is, amikor látszatra az államéban.

Bell & Sebastian 2016.07.02. 10:54:53

@gyalog.galopp: Amire maga gondol, az a városi környezetbe átemelt, népinek gondolt műnépi, egyszerűbben: zsidó klezmer, amibe beletartozik, Rejtő, Huszka és Latabár, Gyuri és Klárikám, meg az összes többi. Ha megkapargatjuk, másolmány itt minden, amit magaskultúraként sóznak ránk.

A vidékellenesség pont Kopasz Matyira (akkor még létezett tanya) és Kádárra (akkor még létezett élő falu) pont nem jellemző.

Valószínűleg a mezőgazdaság dekultúrálásával függ össze mindkettő eltűnése. Olcsóbb a támogatott, teszkós krumpli, mint a házilag termesztett. Amit a paraszt akkor fizet meg. amikor vesz szerelme gyümölcsének egy túlárazott almás kütyüt vagy vesz egy olyan autót, ami működik is.

Az átverés ott van, hogy összességében az egyre gagyibb, eldobhatós cuccok fajlagosan egyre drágábbak, míg az élelmiszerek minősége az állati takarmányhoz közelít.

De legalább azon kevesek gazdagodása zavartalan, akik progresszíven kommandírozzák az életünket. Kirívó példa erre pártunk és kormányunk, ami lényegében semmihez sem ért, a pofázást és lopást leszámítva.

Bell & Sebastian 2016.07.02. 11:04:39

@S=klogW: Megalkudni sosem _kell_, de hősi halottnak se jelentkezzen. Ha hagyja, hogy kidumálják, mint Katiból a gyereket, rég elveszett.

Az igazinak van egy hátulütője, hogy nem lehet a szekrénybe akasztani és szükség esetén elővenni, mint ezeket a műembereket, akik ide írogatnak. Tartson állatot, vagy nősüljön meg, a bölcselkedés csak annak való, aki egyszer már csillag volt, most fecske.

S=klogW 2016.07.02. 12:15:01

@Bell & Sebastian: "nősüljön meg"-ó,ha csak itt lennének műemberek:)

S=klogW 2016.07.02. 18:42:54

@Bell & Sebastian: csak most szól? várhatok a jövő évi prájdig. :)

Bell & Sebastian 2016.07.02. 19:02:03

@S=klogW: Szerintem rendes köcsög ilyen hepajra be nem teszi a lábát. Ha csak 20 e. embert tudtak összetrombitálni (ha egyáltalán...) és ez a létszám stagnál, a büszkék mélyen alulteljesítenek.

A kordonokat csak tegyék ki a rendőrök, nem velencei karnevál ez, néppel vegyüléssel.

annamanna 2016.07.02. 19:21:18

@Bell & Sebastian: már vége is, 2 óra alatt lezavarták. A lényegi mondanivaló ezen a képen: index.hu/galeria/index/belfold/2016/07/02/budapest_pride_2016/10

Bell & Sebastian 2016.07.03. 08:02:48

@annamanna: Ezt elsütik minden alkalommal, csak a miheztartás végett. Bizonyára újdonság számukra az, hogy a köcsögnek is tűrnie kellene, nemcsak a normálisnak.

@S=klogW: Igen, a Micimackó is pornográf, jobb esetben homo-erotikus. Eh..., perverz angolok, az Alice... még ennél is rosszabb.

gyalog.galopp 2016.07.03. 08:23:15

@Bell & Sebastian:

Úgy gondolom, elgondolkodtunk egymás mellett.
A matyóhímzés, cifraszűr a XIX. sz. kiegyezés utáni terméke, az őshonos mangalicával, meg a csikós, gulyás fílingel együtt. A 20-as30-as évek filmjeleneteiben Mariska, Piroska a templombajárós matyóhímzésben fejik a tehenet. Ugyanmá! A parasztok nem nagyon ették a marhát, mert az túl nagy és túl drága volt, azt meg különösen nehéz elképzelni, hogy a gulyások a pusztában lecsaptak volna egy féltonnás jószágot a levesbe valóért. A marha elsősorban a városi, polgári konyha alapanyaga volt.

A sztereotípiák nem csak rögzültek, hanem önálló életet éltek, közben persze egyre laposodtak és valami nagyon gagyi operetté degradálódtak.
Stumpf egyébként jól érzett rá erre, de talán lustaságból, felületességből egy seggel három lovat akart megülni, ez pedig nem szerencsés dolog, különösen, ha a három ló három irányba megy.

Egyszerre cikizni a levendula fesztivált, az MTVA-t, és a TASZ-t, ez így sok.

S=klogW 2016.07.03. 10:02:33

@gyalog.galopp: " A marha elsősorban a városi, polgári konyha alapanyaga volt."

városi, polgári marha? vékony jégen jár, pengeélen egyensúlyoz, határt súrol a szalonban, kódoltan, látens, kripto módon

szóval az urbánusok elették a marhát a népiek elől

van magának erre az uszításra engedélye (pedigréje)? :)

annamanna 2016.07.03. 10:53:56

@Bell & Sebastian: mellesleg a képen talán van még egy érdekes részlet, a háttérben; bár ebben nem vagyok biztos, de mintha a molinó alatt szoci politikusok kis csoportja trécselne, legalábbis a fekete hajú, féloldalt álló nő erősen emlékeztet Kunhalmi Ágnesre. Háttal meg akkor talán Lendvai Ildikó állhat, legalábbis kinézném őnaccságából. A pride kiváló alkalom arra, hogy bemutassák, mit értsünk a jelszó alatt: világ proletárjai, egyesüljetek.

@gyalog.galopp: www.youtube.com/watch?v=KTqCqrLprsE
Német film az ötvenes évekből. A sztori a húszas években játszódik, egy blőd vígjáték a viszonylagos paraszti jólétről, eszem-iszomról (János pap országáról, ahol Veri az ördög a feleségét). Természetesen marhapörköltet is esznek benne (egy pusztai lakodalomban ez a fő fogás). A sztori valós emlékeken alapul, a (német) írója 1923-ban egy nyarat töltött a magyar tanyavilágban, egy orvoscsalád vendégeként. A film a pusztai romantika minden kellékét felvonultatja: csikós, gulyás, szélmalom, csárdás, pálinka, zabálás. Cigányzenére való mulatás. A németek imádták, egy csomó német turista jött ide Piroschka miatt. A filmet Magyarországon egyszer sem mutatták be. A stábot nem engedték be a filmet leforgatni. Az állítólagos hősnőt (egy zsidó patikus lányát) az elvtársak vegzálták. Nem tudom, pontosan min húzták fel magukat, talán az volt a bajuk, hogy a parasztok a húszas években nem az éhségtől félájultan szédelegnek benne, koszos rongyokban, a proletár világforradalmat várva. Hanem két pofára zabálnak, isznak, táncolnak, na meg a német diákkal (a büdös nácival) romantikáznak.

gyalog.galopp 2016.07.03. 12:07:27

@annamanna:
A Piroschka , mint turista csalogató a 60-70-es évek slágere volt, nyilván a film alapján lopta le a népidemokratikus valutavadászat.
Hasonló klisékkel dolgozott a világ filmipara akkoriban, a film egy pozitív beállítottságú szappanbuborék, nincs is azzal semmi baj.

A filmmel ellentétben a hazai megközelítések viszont, bugyuta maradiságot, lesajnálást közvetítenek.
Egyébként, ha megnézed a 20-as-30-as évek kabaré műsorait, egyrészt van a bugyuta pitykés, dolmányos harcsabajúsz, aki állandóan részeg, másrészt a pesti szélhámos, aki két fillérért a kutyát is futtában....

Sztereotípiák, amit nekünk gyártottak és úgy megszoktuk őket, hogy már el is hisszük.

annamanna 2016.07.03. 13:16:32

@gyalog.galopp: Azóta ezeket a kliséket bőven más klisék váltották fel. Ez például egy mostanában divatos tipikus sztereó: index.hu/sport/futball/2016/eb/2016/07/02/focielemzes_magyarok_vilagszovetsege_belga-wales/

Amúgy a velvetesek is írtak egy cikket a levendulafesztiválról, ők úgy oldották meg, hogy végigkóstolták a kínálatot, és megállapították, hogy a levendulának mosogatólé íze van: velvet.hu/balaton/2016/06/29/tihanyban_abba_is_levendulat_raknak_amibe_mar_nem_kene/

gyalog.galopp 2016.07.03. 14:17:02

@S=klogW:

A pedigrémet különgép hozta Tel Avivból.

@annamanna:

Ugye te se hagyod ki ebben a hőségben a fagyis pultot?
Minap egy ismerősömet meghívtam, erre ő csak egyetlen gombócot kért, én hármat ettem úgy, hogy nem húzták le a kanalat. Mikor megettem, közölte, ezekbe a szintetikus szarokba, mi gyártjuk az aroma anyagot.
Ma már alig van ember, aki a frissen fejt tejet megtudná inni, el tudna készíteni csirkepörköltet egy valóban kapargálós csirkéből.
A levendula fesztivál minden mellékutcájával együtt egy kísérlet a természetes anyagok, technológiák preferálása érdekében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.07.04. 05:25:46

@Bell & Sebastian:

"Főigazgatói posztján maradhat Szakály Sándor, a kancelláriaminiszter ugyanis nem menti fel. Lázárt tegnap mások mellett lapunk is arról kérdezte, meddig tűri még a kormány által létrehozott Veritas főigazgatójának emberi méltóságot is gyalázó kijelentéseit, hol a határ, ám kitérő választ adott. Szakály legutóbb arról beszélt, a numerus clausus nem jogfosztó, hanem jogkorlátozó volt. "Történettudományi kérdésekben a kormánynak nincs ítélkezési joga" - fogalmazott a miniszter, aki szerint: aki Szakállyal nem ért egyet, az a tudomány területén vívja meg a vitát a főigazgatóval. "Bízzuk ezt a történészekre". Ez Szakály személyes álláspontja, és hiba lenne, ha a kormány állást foglalna az ügyben, történettudományi kérdésekben a kabinet nem dönthet, főigazgatói munkájával viszont maximálisan elégedett.
Lehet, hogy Lázárt a miniszterelnök utasította, ne határolódjon el ismét a Veritas főigazgatójától. Szerdán a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén Csepreghy Nándor miniszterhelyettes még Lázár felhatalmazásával a kormány nevében elhatárolódott Szakály kijelentéseitől. A főigazgató korábban a Kamenyec-Podolszkij-deportálásokat aposztrofálta idegenrendészeti eljárásnak."

nepszava.hu/cikk/1098661-lazar-kilepne-az-europai-uniobol

Bell & Sebastian 2016.07.04. 08:48:11

@bbjnick: Változott a kormányzati álláspont, a harmadik fázisban, amikor már meg is védik, lobogtathatnának egy, Szakályra nézve pozitív, MTA állásfoglalást.

Hogy ilyesmi sosem lesz, az legalább olyan biztos, mint az, hogy elvitte az ördög a holokauszt feltalálóját.

Jean Sol Partre 2016.07.04. 15:12:35

@Bell & Sebastian: "Nem tudja véletlenül, ki az az ostorrol terelt, aki odabiggyesztette Szakály neve élé az Orbán udvari történésze -eposzi jelzőt?"

Orbán (valamelyik samesza)? Vagy saját maga? Az intézmény (a Veritas) maga az udvari történész intézet, mi más lenne a vezetője?

annamanna 2016.07.04. 15:42:07

@gyalog.galopp: természetesen a tv2 stábja is járt a levendulafesztiválon: lastdaysoftenyek.tumblr.com/post/146546024905

Bell & Sebastian 2016.07.04. 16:08:08

@Jean Sol Partre: Ha párhuzamos intézetekre van szükség, az nem Orbán bűne. Ennélfogva a duplikációkat a nyakába varrni tréfli dolog.

Na, most én is jól besétáltam a csapdába a hasonlatommal, mert ezek szerint az MTA a kóser.

Jean Sol Partre 2016.07.04. 17:15:39

@Bell & Sebastian: :D

Hogy kell-e párhuzamos intézet, azt nem tudom, a létrehozása biztosan nem bűn. Viszont ettől még (főleg a létrehozás körülményei miatt) a jelző érvényes.
süti beállítások módosítása