Meghalni Ukrajnáért – a kelet-ukrajnai front magyar áldozatai
2016. június 28. írta: Redakció

Meghalni Ukrajnáért – a kelet-ukrajnai front magyar áldozatai

kijev.jpg

Foci Eb ide, Brexit oda, szomszédunkban, Ukrajnában tovább folyik a háború. Május végén kiújultak a harcok Donyeck környékén, több tucat katona halt meg az utóbbi napokban. A kelet-ukrajnai háborúban eddig nyolc kárpátaljai magyar katona vesztette életét. A Donyeck közelében állomásozó 128-as munkácsi lövészdandár bevetésre kész, a seregben magyar nemzetiségű katonákkal. Meghalni Ukrajnáért címmel a keleti front magyar áldozatairól forgatunk filmet a Magyar Média Mecenatúra támogatásával.

Az ellenőrző pontokon néhány katona szolgál, itt-ott tucatnyian is vannak. Mindenkinél gépkarabély és golyóálló mellény. Az öltözetük többnyire rendezett, de akadnak, akik papucsban lófrálnak az őrhelyen. Tekintetük éberen kutakodó, de fáradtság és unalom is látszik rajtuk. Egy betontömbökből összerakott, a tetején vaslemezekkel megerősített pár négyzetméteres kuckóban húzzák meg magukat éjszakára, amely fedezékül is szolgál, ha gránátokkal lövik őket. Belül két-három vaságy, rajtuk pokrócok, párnaféle rongydarabok, földre hányt nadrágok és limlomok szerteszét. 

Amikor ukrán részről a debalcevói csata elbukott, a várost védő 128-as munkácsi lövészdandár egy része a közeli Artemovszk település irányába próbált visszavonulni. „Fejvesztett menekülés volt” – magyarázza egy tiszt. „Úgy volt, hogy a várost a végsőkig védeni kell, de az orosz túlerővel szemben tehetetlenek voltunk. Nem volt világos parancs, hogy mit tegyünk. Aztán megindultunk az erdők felé, ahol a körbezárt településről még folyosó nyílt a menekülésre…” 

A Verbőcön élő Márkusz Anita február 17-én beszélt utoljára a férjével telefonon, aki azt üzente, hogy menetre készen állnak, és az éjjel kitörnek Artemovszk irányába. Csak 5-10 kilométert kell megtenniük, hogy elérjék a saját erőik vonalát. Már hajnalodott, amikor a fákkal sűrűn borított, dombos vidéken aknagránát szakította széjjel Márkusz Viktorék páncélozott gépjárművét.

Most ugyanazon az úton haladunk, amely összeköti Artemovszkot és Debalcevót. Ez az a táj, ahol nyoma veszett Lőrinc Sándornak, akit édesanyja kérlelte még otthon Fancsikán, hogy ne sodorja magát bajba. Itt esett el Márkusz Viktor, aki meghagyta a Verbőcön élő feleségének, hogy mihelyst „kitakarítják innen az oroszokat”, rögtön hazatér. Legkisebb lánya, a kilencéves Viktória nagyon apás; otthon egyre csak nézegeti apja fényképeit, de már hiába várja a pillanatot, hogy elébe szaladjon és a nyakába ugorjon, ahogyan ezelőtt szokta.

Csarnai Attila helyszíni tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr868852158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsaruvér 2016.06.28. 16:04:11

Minden halál értelmetlen de ők a hazájukat védték. Nem lett volna erre szükség ha az oroszok nem kezdenek háborút.

2016.06.28. 16:30:18

@zsaruvér:

- ha az oroszok kezdték a háborút miért gondolták az ukránok hogy 60ezer emberrel leverik őket?
- ha az oroszok kezdték a háborút akkor miért tudtak az ukrán csapatok egészen a határig nyomulni, közben lerombolni a donbaszi falvakat?
- ha az oroszok kezdték a háborút akkor miért miért hagyták az orosz kisebbség legyilkolását?
-ha az oroszok kezdték a háborút akkor az ukránok miért antiterrorista akciót indítottak, miért nem háborút? - vagy úgy gondolod hogy nekik kevesebb információjuk vol/van mint neked? szóval honnan tudod hogy az oroszok indították a háborút?, szívesen meghallgatlak.

GNDL 2016.06.28. 18:04:31

@zsaruvér: Hogy ugranak rád az orosz propagandisták. :) Lásd még: index.hu/kulfold/2016/04/04/omlik_az_orosz_propaganda_es_sokaig_eszre_sem_vettuk

Majd mindjárt azzal is előjönnek, hogy az oroszok a világ legjámborabb népe... főleg a demokratikus értékek és a világbéke iránt teljes mértékben elkötelezett Putyin elvtársuk. :)

2016.06.28. 18:22:36

@GNDL:

az hogy a zsindex mit hazudik nem számít. hogy egy zsindex-444 troll mit hazudik sem számít, megszoktam, feltakarítom. (nehogy magadra vedd!!!!)

apropó, mondtál valamit a témával kapcsolatban?

GNDL 2016.06.28. 19:40:53

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: „mondtál valamit a témával kapcsolatban?”

Mondjuk azt mondhatnám, hogy az ukrajnai belpolitikai válságban, a tüntetésekben, majd a tüntetések eszkalálódásában végül a polgárháborús hangulat kialakulásában nyakig volt az ukrajnai orosz-barát korrupt posztkommunista politikai elit, és természetesen szokás szerint orosz kapcsolataik, orosz propagandistáik, és ugye az ukrajnai rendszerváltás elmaradása miatt az oroszok ügynökei... majd ezt követte ugye az oroszok krími agressziója. Tehát a történetben tulajdonképpen teljesen világos, hogy „ki ütött előbb”... azaz ki kezdte a háborút. :)

Kísértetiesen hasonlít egyébként a sztori a jelenlegi magyarországi helyzetre, a legtöbb aktor itt is adott: van egy a rendszerváltás híján nyakunkon maradt elmeháborodott és világrekord korrupt posztkommunista orosz-barát vezető, van egy világrekord korrupt holdudvara akik atomjaira lopják az országot, gyűlöletet keltenek magyar és magyar ellen is, a még meg sem erősödött demokratikus intézményrendszert építik le, Nyugat, Európa és az unió ellen fordulnak és erre uszítják híveiket is, feltűnően támogatják az oroszok érdeket, sőt, maguk is az orosz érdekeknek megfelelően alakítják politikájukat, és nem riadnak vissza attól sem hogy szélsőséges kopaszaikkal választásokat csaljanak vagy éppen demokratikus jogaikkal élő civileket vegzáljanak... de egyébként a civileket a korrupt és szervilis hatóságaikkal is előszeretettel vegzálják.

Pontosan az ukrajnai párhuzamokkal kapcsolatban szoktam felemlegetni, hogy egészen biztosan nem lesz jó vége Orbánék putyinista ámokfutásának.

2016.06.28. 20:19:01

@GNDL:

oroszbarát orbán?

aki megakadályozta a szerbeknek küldött orosz segélyek átjutását?
aki részt vett a nato csatlakozás előkészítésben?
aki épp a minap vett rész az orosz-magyar gazdasági szervezet gyűlésén, ja bocsi amerikai-magyar.

aki :

www.origo.hu/itthon/20010608orban.html
nol.hu/belfold/az-amerikaiak-csendben-kilora-megvettek-az-orban-kormanyt-1585953
alfahir.hu/mit_csinalt_orban_viktor_amerikaban_a_cia_hoz_kotheto_alapitvany_osztondijasakent

magyaridok.hu/belfold/szijjarto-peter-a-magyar-amerikai-gazdasagi-egyuttmukodes-igazi-sikertortenet-778147/

a teljes magyar export ~90mrd euró, ebből az orosz 3mrd baszod 3%. és ebből még a fél év szankció mentes, most valahol fele lehet. SZÁMÍT?

te tényleg elhiszed azt a sok maszlagot amit a szemét média eléd rak?

GNDL 2016.06.28. 20:36:19

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: „oroszbarát orbán?”

Igen, pontosan ezt állítom, hogy a rendszerváltás híján még mindig a moszkovita posztkommunista elvtársak tartják a kezükben a hatalmat Magyarországon, és most tulajdonképpen teljesen mindegy hogy Orbánnak vagy Gyurcsánynak hívják a kirakatbábjukat, ahogy mondani szokták, könnyű Katit táncba vinni ha ő is úgy akarja... :)

„megakadályozta a szerbeknek küldött orosz segélyek átjutását?”

Ezt már megbeszéltük, hogy a kerítés nem ezt a célt szolgálta, hanem ezzel „oldották meg” a magyar rendvédelmi erők kritikus létszámhiányát...

„részt vett a nato csatlakozás előkészítésben?”

Mint hivatalban lévő miniszterelnök, nem mint Orbán a posztkommunista orosz-barát szardarab... :)

„aki épp a minap vett rész ... szervezet gyűlésén, ja bocsi amerikai-magyar”

Megint: mint hivatalban lévő miniszterelnök, nem mint Orbán a posztkommunista orosz-barát szardarab... :)

„ebből az orosz 3mrd baszod 3%”

Ez teljesen független attól, hogy Orbán az orosz politikai érdekeknek megfelelően kelti az idegengyűlöletet az unióban és Magyarországon.

Az meg nagyjából teljesen mindegy, hogy mit mondott Orbán 15 évvel ezelőtt, vagy mit mond most, azzal is szembe megy sok esetben amit egy évvel ezelőtt mondott... nem azt kell figyelni, amit mond, ezt is mondta. :)

Bell & Sebastian 2016.06.28. 20:43:41

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Reménytelen, fekete öves Lendvai. Fő profilja: a Fidesz gyalázása, mondanivalója: ezen kívül semmi. És nem veszi észre magát, az agyalágyult barom.

GNDL 2016.06.28. 20:50:42

@Bell & Sebastian: „Fő profilja: a Fidesz gyalázása, mondanivalója: ezen kívül semmi.”

Egyrészt nem én találom ki ezeket a sztorikat, hanem a Fidesz gyártja futószalagon. Másrészt a mondanivaló kapcsán, hát ez tök szubjektív... nem elég a mondanivaló, ha azt felfogó közeg híján a kedves közönség egy része nem képes feldolgozni. :)

zsaruvér 2016.06.28. 21:12:18

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
-Krím elfoglalása amely hivatalosan Ukrán terület.
- A Donbaszi területen legjobb tudomásom szerint szintén az oroszok kezdték el a háborús cselekedeteket ja és az ukrán csapatok nem tudták elfoglalni a területet ráadásul jól seggbe is rúgták őket.
-Az hogy antiterrorista akciónak vagy cserkészcsapatok gyűlésének hívjuk az csak az aktuális politikai széljárás függvénye az aki ott van az tudja ez háború mert ugye azt te is tudod hogy reguláris orosz csapatok is részt vesznek benne.Azt pedig még mindig találgatják hogy miért is nem foglalják el az oroszok Ukrajnát mert megtehetnék.
Ha nem hiszed néz utána.

2016.06.28. 21:24:22

@GNDL:

a szerb segély még a szerb háború ideje, 1999.

a szerb kerítést nem megbeszéltük hanem untam a rövidlátó vitát.

ps: ha valami történik az kontexusba, egy hosszú folyamatba illeszthető. a te putyinpincsizésed időben és történésekben nem megalapozott, szerintem paks2 okán 2013-ban a 444 által indított karakter gyilkosság részeként rögzült benned, legalábbis semmi nyoma hogy pl 2010 előtt bármilyen putyin-orbán összefüggés létezett volna, viszont ahogy megindult a 444, lett putyin-orbán szerelem is.

a kommiknak vége, gúnyát és gazdát cseréltek, meg nem is néznék el az amerikaiak hogy itt orosz kapcsolat legyen. c'est la vie.

GNDL 2016.06.28. 21:31:06

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "a szerb kerítést nem megbeszéltük hanem untam a rövidlátó vitát"

Úgy emlékeztem múltkor még azt írtad, hogy ezért épült a kerítés... és tisztán erre emlékszem. :)

"2010 előtt bármilyen putyin-orbán összefüggés létezett volna"

Gondolom mert 2010 előtt nem Orbánnak hívták a miniszterelnököt...

2016.06.28. 22:00:31

@zsaruvér:

bocsika, ha a krímet elfoglalták akkor a ukik miért nem üzentek hadat?

krím esetében valószínűleg nem hallottad hogy volt nekik helyi parlamentjük, ami kiírta a népszavazást. ezt az ukrán legfelsőbb bíróság semmisnek nyilváníthatta volna, de az amik a majdani balhé alatt lemondatták őket, így a népszavazást megtarthatták. attól még volt ott 400 előző évtől gyakorlatozó ex-katona, meg sok-sok kavarás, de a nép szavazott, aztán ugye népfelség elve, lásd brexit.

en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_war_in_Donbass_%28April%E2%80%93June_2014%29

ha a krímet elfoglalták az oroszok 1 nap alatt, miért húzódott el 2 hónapig a donbasz ügye? hogy lehet az hogy szlavianszkból meg kiverték őket? hogy lehet hogy visszaadták a fegyvert, meg ide-oda vonultak, meg szavaztak erről-arról, meg meg.... hol van itt katonai tervezés, hadsereg, TÁMADÁS, amiről te írsz?

én nem vitatom hogy most már orosz hadseregből szolgálatot felfüggesztett katonák is ott vannak, de nem mint az orosz hadsereg tagjai hanem mint a két köztársaság által időlegesen szerződtetett állomány. (+moran, alfa) de ők csak a nagy bajban érkeztek, előtte a ukik 100x túlerőben voltak, ha ez orosz támadás lett volna, ott uki élve nem lép be a donbaszi területre.

2016.06.28. 22:18:16

@GNDL:

két szerb ügy van:

1999 nato féle islamic state, ja ez egy régebbi, tehát akkor "kosovo liberation army" vs serbia, aztán erre válaszul a nato bombázások. orbán személyesen utasította a határok lezárását, engedélyezte taszár használatát, és nem engedte át az orosz segélykonvojt.

az újabb kerítés a menekültek ellen szólna, csakhogy nincs menekült, és ezért nálam már csak az ide települő nato, akarom mondani usa páncélosok védelmére van. jelenleg nem nagyon van anti-tank fegyver itthon, az is lakat alatt, az egész országot könnyedén kontrollálja 100 páncélos/1000 katonával.
de a szerbek nem nato tagok, atgm meg sokezer van nekik, plusz kiváló minőségű fegyvereket gyártanak, megmég orosz barátok is, lenne itt akkora összeomlás néhány száz zöldruhás miatt, szóval a műszaki zár ellenük van.

GNDL 2016.06.28. 22:26:08

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ez nem műszaki zár, ez egy rossz buta vicc ebből a szempontból... :) Személyautóval át lehet törni, nincs mögötte semmiféle tűzerő, csak pár alacsonyan képzett/fizetett baka vaktölténnyel... :)

2016.06.28. 22:37:09

@GNDL:

ha áttörik akkor jelez. nem kell hogy megállítsa, elég ha nem tud észrevétlenül átosonni a csempész-katona. van ott mögötte több készenléti gépesített lövész laktanya, pápán a nato repülőgépek, kecskeméten szolnokon a magyar gépek, 15 perc és támadás alatt vannak, sem felfejlődni sem felszívódni nem tudnak.

GNDL 2016.06.28. 23:04:50

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ha már áttörték akkor elbuktunk... a modern hadviselés a hírszerzésről, megelőzésről szól... 15 perc és a déli országrész megszállás alatt van. :)

2016.06.29. 09:32:59

@zsaruvér:

átfogalmazom:

krím nem lehet téma, mert volt egy érvényes népszavazás. ez teljesen mindegy hogy ki által elismert nem elismert, a helyi törvényeknek megfelelő aktus volt. még a mellékkörülmények sem számítanak, mert a főcselekmény szuperior. lásd brexit, hazugság, csalás, manipuláció, és mégis érvényes. ugyanez ukrajnára is, a puccsot szavazásokkal legitimizálták.

get over it.

donbasz: pont arra utalok hogy semmiféle orosz hadsereg "TÁMADÁS" nem volt, a diverzió és fedett tevékenység pedig elfogadott a jelenlegi nemzetközi normák szerint, főleg hogy a két elfogott specnazos kivételével semmiféle aktív katonai szereplőt sem sikerült azonosítani, aztán ezt a kettőt is szépen elengedték, szóval már megint:

get over it.

aztán hogy ki kezdte?, olvasnivaló, (ne gondold hogy bármi köze is lenne a demszky féle beszélőhöz, ááá.... dehogy.)

cryptome.org/2016/01/cia-ua-aerodynamic.pdf
cryptome.org/2016/01/cia-ua-qrdynamic.pdf

“We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality—judiciously, as you will—we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors…and you, all of you, will be left to just study what we do"

de mi van akkor ha még csak nem is tanulmányozod, hanem elfogadod a fizetett média félremagyarázatát?

Conchobar 2016.06.29. 09:38:29

@zsaruvér: "Minden halál értelmetlen de ők a hazájukat védték." - Az (főként) oroszok lakta területet mondod a (kárpátaljai) magyarok és nyugat-ukránok hazájának? Mi is a hazánkat védtük a megszállt területeken, meg a Don-kanyarban (1941-1943 között)?

Conchobar 2016.06.29. 09:41:46

@GNDL: Hát persze, ömlik az orosz propaganda. Nyugatról viszont nem ömlik a propaganda, onnan csak a vegytiszta igazság áramlik

Laikus Érdeklődő 2016.06.29. 10:07:54

@Conchobar: Azok a román katonák is a hazájukat védték, akik az I.VH-t lezáró 1918 végi egyezmények UTÁN elfoglalták Erdélyt sőt Budapestet is.
Az persze jogszerű, sőt igazságos volt az ilyen kettősmércés szarháziak szerint.

Conchobar 2016.06.29. 10:27:35

@Laikus Érdeklődő: "Az persze jogszerű, sőt igazságos volt az ilyen kettősmércés szarháziak szerint" - Szétkapták Magyarországot (1920-ban), legutóbb szétkapták Jugoszláviát, meg Csehszlovákiát, aztán szétkapták Szerbiát és Boszniát. Úgy hírlik előbb-utóbb szét fogják kapni Nagy-Britanniát, Spanyolországot, Irakot meg Szíriát. A nyugati propaganda csecsén lógók szerint ez mind-mind igazságos és rendjénlévő dolog, egyedül csak Ukrajna a kivétel, a szent tehén, egyedül csak Ukrajnát nem szabad szétkapni, mert ott oroszokról van szó, és belehalnának, ha Oroszország akár egy négyzetkilométerrel is növekedve

Laikus Érdeklődő 2016.06.29. 10:57:57

@Conchobar: Nem különösebben szeretem az oroszokat. A mit adtak nekünk a rómaiak játékban legfeljebb az első magyar űrhajós jut eszembe a pozitív oldalon.
Putyin kevésbé nyíltan, de ugyanazt csinálja Ukrajnában, mint a románok 1918-20 között nálunk: felrúgja a status quot, hogy később a fennálló status quora hivatkozva számára kedvezőbb pozícióba kerüljön a béketárgyalásokon.
Mellette szól ugyanakkor, hogy ő csak azokra a területekre tart közvetlenül igényt, amelyek egy valódi demokratikus népszavazáson is Oroszországot választanák.

Conchobar 2016.06.29. 11:04:58

@Laikus Érdeklődő: "Mellette szól ugyanakkor, hogy ő csak azokra a területekre tart közvetlenül igényt" - Honnan szeded azt, hogy Putyin Oroszországa bármilyen területre is igényt tartana (a szíriai támaszpontokat leszámítva)?

Conchobar 2016.06.29. 11:06:39

@Laikus Érdeklődő: "A mit adtak nekünk a rómaiak játékban legfeljebb az első magyar űrhajós jut eszembe a pozitív oldalon" - Mert mit adtak nekünk az amerikaiak, vagy a németek, vagy a zsidók?

Laikus Érdeklődő 2016.06.29. 11:39:50

@Conchobar: Krímre már több mint 150 éve fáj a foguk, most ismét az övék...

Mindhárom esetben sok pozitívumot lehetne felsorolni. A zsidók adták például az Unicumot, hogy csak a legfontosabbat említsem...

Na pá

Conchobar 2016.06.29. 11:55:11

@Laikus Érdeklődő: "Krímre már több mint 150 éve fáj a foguk, most ismét az övék..." - Mi ez baromság? A Krím 1783-tól kezdve Oroszország, majd a Szovjetunió része. A Szovjetunión belül Hruscsov 1954-ben az Orosz SSZK-ttól átcsatolta az Ukrán SzSZK-hoz, így az önálló Ukrajna része lett (de önálló Krími köztársaságként 1992-től). A ukrajna felforduláskor meg az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött (állítólag Oroszországból jött) jelvénynélküli fegyveresek fedezete alatt. Te ugyanúgy nyeled a nyugati propagandát, mint azok, akiket "kettősmércés szarházi"-nak nevezel. Ők se képesek értelmesen átgondolni a dolgokat: elfogadják, hogy Szíriában az Aszadpártiak állnak szemben az Aszad-ellenes szíriaiakkal, elfogadják, hogy Irakban a szélsőséges szunniták (IÁ) állnak szemben a kurdokkal meg a síitákkal, egyedül csak Ukrajnában nem akarják elfogadni azt, hogy ott is a helyiek (ukránok meg az ukrajnai oroszok) állnak egymással szemben, ott mindenáron Putyint akarják hadviselőként látni

Conchobar 2016.06.29. 11:56:03

@Laikus Érdeklődő: "A zsidók adták például az Unicumot, hogy csak a legfontosabbat említsem..." - Hát az tényleg a legfontosabb

Conchobar 2016.06.29. 11:56:59

@Conchobar: jav: így az önálló Ukrajna része lett (de autonóm Krími köztársaságként 1992-től).

Lattimer 2016.06.29. 15:25:12

Aki magyar létére az ukrán elnyomói oldalán harcol, azon nincs mit sajnálni.

zsaruvér 2016.06.29. 17:39:19

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
Tudod mit gyere ki oda és beszélj az ottani emberekkel aztán beszélgethetünk.

2016.06.29. 18:31:05

@zsaruvér:

az átlagemberrel mit kezdjek, lóg a tv-n, aztán böfögi vissza a propagandát.
megyek majd sokkal tovább, lesznek ott ukrán(orosz) menekültek, de azok meg a másik oldalt fogják tükrözni.

olyat aki nem érdekelt nehéz találni, 2 év alatt mindenkibe belevésődött a neki megfelelő, a ukikat meg a 60 év oroszellenes propaganda is fertőzi.

Царёв és Ги́ркин akire kiváncsi lennék, hol van nekik idejük rám?

ide írhatsz, elolvaslak, megbeszéljük. de ha semmi konkrétumot nem hozol fel akkor rövid lesz a társalgás, plusz sejteni kezdem hogy hivatalból beszéltetsz. gondolom érted.

murcielago 2016.06.29. 19:43:37

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

Ha Oleg Carevről van szó, Drábik János írt róla blogján k.b. a techcampprojekt lényege címmel.

Drábik elemzései elég általánosak, de ő személyesen szerintem nem teljesen elérhetetlen M.o.-ról.
süti beállítások módosítása