Mit csináljunk a Brexit-szavazás után?
2016. június 24. írta: Redakció

Mit csináljunk a Brexit-szavazás után?

brexit4.jpg

Vendégszerzőnk, Szabó Gergely, a Pénzriport szerzőjének írása

 

A kilépés valójában nem kétkimenetelű (igen-nem) folyamat. A szavazás hatására tárgyalások kezdődnek az EU-val. A tárgyalások azonban sokáig eltarthatnak, emellett pedig elképzelhető, hogy végül olyan megállapodás jön létre, amely a kereskedelem és pénzügyek területén nem változtatja meg jelentősen Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát.

Miért van akkor ilyen nagy pánik a tőzsdéken? Korábban volt arról szó (például itt és itt), hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer olyan mint egy feje tetejére állított kártyavár, amelynek egymástól távoli lapjai össze vannak kötve. Egyetlen lap kiesése, akár megremegése bedöntheti az egész kártyavárat.

Akkor végre összeomlik a nemzetközi pénzügyi rendszer? Jegybanki pénznyomtatások hiányában ez gyorsan megtörténhet, azonban a rendszer nyertesei − amennyiben erre esélyt látnak mindent meg fognak tenni a status quo fenntartásáért. Mivel a pénzek exceltáblaszámok, ezekből pedig a jegybankok annyit nyomtatnak, amennyit csak akarnak, a csődöket el lehet kerülni. A politikai szándékon túl a rendszer egyetlen Achilles-sarka az arany: abban az esetben, ha elillan a „bizalom” az exceltáblaszámok iránt és mindenki nemesfémbe menekül, vajon tudnak-e, és akarnak-e a vezető pénzügyi intézetek aranyat eladni a papírpénzek védelme érdekében.

Mit csináljunk most?

Egyénileg érdemes óvatosnak lenni, deverzifikálni (nem mindent egy lóra feltenni) és megtakarításaink egy részét a pénzügyi rendszeren kívül tárolni.

Ország szinten nincs ok az aggodalomra. Reálgazdasági folyamataink jók. Az államnak államadósság kamatai nélkül több a bevétele, mint a kiadása. Az ország sokkal többet exportál, mint importál. Így nem vagyunk arra rászorulva, hogy bárki is „finanszírozzon” minket.

Mi a helyzet a pénzügyi folyamatokkal? Mi van, ha leértékelődik a forint? A devizahitelek arányának csökkenése miatt mára elmúltak a forintot veszélyeztető ördögi körök. Olcsóbb forint esetén még nagyobb lehet az ország külkereskedelmi többlete, a jegybank olcsóbban tudja visszavásárolni a felesleges jegybankpénzt, a megtakarítók euróban mérve − olcsóbban tudják visszavenni a hazai államadósságot. Az ország még mindig nettó forint adós, ezért, ha átmenetileg mégis leértékelődne a forint, akkor reálértéken leértékelődnének az adósságaink.

Több lehetséges kimenetelben megtalálhatjuk a jót. Szétesik a nemzetközi pénzügyi rendszer? Heuréka, az élet megy tovább, a Nap holnap is fel fog kelni, majd csinálunk egy új pénzügyi rendszert, új egyenlegekkel, új szabályokkal!

Pénznyomtatással elodázzák a jegybankok a rendszer összeomlását? Sebaj, az elkövetkező években tovább erősödhet az ország.

A hétvégén pedig nyugodtan foglalkozhatunk örömteli dolgokkal: a belgák elleni meccsel. Hajrá Magyarország!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr228837504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.06.24. 16:37:56

„nem vagyunk arra rászorulva, hogy bárki is "finanszírozzon" minket”

Tényleg nem... ha kivonod az uniós forrásokat a gazdaságból, ott maradtok recesszióban, még jobban kint lenne a seggetek a bőgatyából mint most: www.portfolio.hu/gazdasag/megis_hogyan_neznenk_ki_eu-tamogatasok_nelkul.223003.html

A lényeg: „Az elmúlt évek fiskális pályáját adottnak véve a felgyorsult EU-s támogatások nélkül a magyar gazdaság lényegében véve semmiféle növekedést nem tudott volna felmutatni, s megrekedtünk volna a 2009-es mélypont körüli szinten.”

Hol a francba is vagy te „szakértő”? Ja, csak a saját blogodon... óriási karrier... :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 16:43:30

(fújtatva talicskálom soros bácsi konténerébe a font megshortolásából szerzett csilliárdokat)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.24. 16:47:03

"Szétesik a nemzetközi pénzügyi rendszer? Heuréka, az élet megy tovább, a Nap holnap is fel fog kelni, majd csinálunk egy új pénzügyi rendszert, új egyenlegekkel, új szabályokkal!"

Hihetetlen, de ez is a Professzortól van.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/11/vilagvege.html

"Az egyetlen kiút a világvége. Ha az egész világ összeomlik, akkor az adósságunk is összeomlik vele együtt.
...
Ami a világnak egy nagy szívás, az nekünk egy nagy lehetőség."

Messzi Vetek 2016.06.24. 17:19:38

@Doomhammer: ez akkor nem nagyon elegáns, hogy az ifjúkonzik ismétlődően és szemérmetlenül - forrásmegjelölés nélkül! - használják a Professzor szellemi alkotásait.
én bizonyosan pörre mennék a helyében most már!

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 17:21:04

@Doomhammer: nyári szórakozás: rajzolj az MNB elé a járdára krétával sok-sok nyolcast és figyeld a hatást. next level: tegyél az MNB-vel szembe lévő irodák ablakába szép nagy nyolcasokat és figyeld a hatást. final level: hozzál össze az MNB elé egy flasmobot, ahol megafonba kántálja mindenki, hogy nyol-nyolc-nyolc-nyolc... és figyeld a hatást.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 17:40:50

amúgy a cikkíró teljesen elmebeteg, fejbeverhették valami beszt of liszenkóval, avagy zsák pénzzel, végeredmény szempontjából mindegy

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.24. 17:48:21

@GNDL:

nem kell aggódni, túl nagy gyomros a brexit ahhoz, hogy innentől laza pórázon tartsanak bárkit is pénzügyileg az eu-ban

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.24. 17:50:16

@Messzi Vetek:
Az persze vicc, hogy az ifjúkonzi szerző a Professzortól lopta az ötleteit. Valójában egy forrásból kapja ő is és a Professzor is, nem ők találják ki.

Viszont milyen remekül hangzik, hogy a cool & trendy pénzmágus a vérkomcsi Professzor szellemi táplálékát szivornyázza. Ennyit akkor az ifjúkonzervatívok ideológiai gyökereiről. Mér', a konzervativizmus nem azt jelenti, hogy a múlt örökségére építkezünk holmi újdonász forradalmiság helyett?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.24. 17:51:17

@Herr Stacheldraht Leger:
Most itt arra a másik konzervatív zsenire célozgat a senki által nem olvasott portáljával?

GNDL 2016.06.24. 17:54:39

@Doomhammer: Ezek az ifjúkomcs... khm, izé ifjúkonzik inkább a múlt ökörségére építkeznek...

2016.06.24. 18:04:31

@Doomhammer:

adósság nem évül el, csak elengedhető.

a nemzetközi kötvények általában (magyarok felé meg különösen) a city of london pénzügyi hatálya alá tartoznak, ez azt is jelenti hogy a hiteles egyoldalúan nem vonhatja vissza.
néhány éve még fizettük a rotschildoknak egyes első világháborús kötvények után az éves kupont, azt hiszem mára sikerült egy végösszegben kiegyezni és a kötvényt visszakapni. ha egyoldalúan érvénytelenítettük volna, arbitrális bírósági eljárás után az összeg sokszorosát fizetjük.

ha összeomlik a pénzügyi rendszer akkor a tartozás utólsó napi értéke lesz elkönyvelve mint függő összeg. ha a kötvény bármilyen módon kötve van az aranyhoz akkor lehet hogy 10x többet kell majd kifizetni a jövőben.
mivel nagyon sok nagy hitelhez valamilyen fedezeti lista a melléklet, (ingatlan/természeti érték) a leszámítoláskori értékén kerül majd beszámításra, így szintén sokszoros a bukta.

még a magánhiteles sem fog jól kijönni, mert egy összeomlás esetén nem tud fizetni, a csődbe jutó bankok tartozásait pedig követelésbehajtók fogják felvásárolni.

az adósrabszolgaság sokezer éves folyamat, lokális kis megszakításokkal tarkítva, miből gondolod hogy ez lesz a felszabadulás ideje?

Robinzon Kurzor 2016.06.25. 00:48:12

Voksán Virágnak is időszerű lenne már egy állandó rovat itt a Mandineren.

borgen 2016.06.25. 06:12:29

Nem fog osszesni semmi, de azert lesz egy lecsuszas, fokent a UK-ben. Maj eltunik a megtakaritasok egy resze, es csokken az ingatlanok erteke.

2016.06.25. 06:25:40

Hát ez a vendégszerző, vagy minek nevezett szakértő --és most hangosan felnevetek --valamit nem értett meg . A britek kiléptek !!

Inkább meteorológiával foglalkozzon. Vagy a TV 2-ön lehet távgyógyitó vagy TV jóslással is foglalkozhat. Ott talán még lehet sikeres. De nem ezzel a tudással .

Hozzáértése, --mint ahogyan Szakács tanár úr mondaná, aki gazdaságtörténész --magasan felülmúlja a nagy nullát !

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.25. 07:48:27

@Pelso..: ja, egy sima érettségi és minimális napilap olvasási hajlam alapján is lendületből kimatekozható, hogy a londoni city elkerülhetetlen bizalomvesztése holmi pángalaktikus összeomlás helyett egyenes szálon fut abba, hogy párizs/frankfurt veszi át ezt a szerepet roppant lelkesen plusz a kieső angol piac miatt fokozott figyelemmel és fegyelemmel viseltetnek a belső periféria aka unorthodox övezet viselt dolgai után. tartsuk észben, hogy a 3. görög mentőcsomag mentén rohamosan német kézre kerültek/kerülnek a sógorkoma üzemű állami cégek... politikai dolgokban, lásd transgenderbudi, a brüsszelokraták lazítani fognak a kedélyek nyugtatása végett, gazdasági kérdésekben azonban jujj-jujj... plusz megelőzendő a brexithez hasonló sokkot, most már lesznek B tervek arra az esetre, hogy további tagok kilépése esetén hogy lehet gyorsan odébb vinni az összeszerelő üzemet, vagy idejében megzsarolni a kilépéssel fenyegetőző államot (kastélyok és kopaszok földjén ez hogy is mondjam... könnyű)

Pelso.. 2016.06.25. 08:03:10

@Herr Stacheldraht Leger: Továbbra is roppant kíváncsi vagyok a britek el és kikerülhetetlen gazdaság élénkítő csomagjára és ennek forrásaira:)

Egy gyors álláspont Cornwall megyétől, nyers fordításban:
Most, az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, mi határozott lépéseket teszünk, hogy a brit kormány Cornwall érdekeit képviselje bármiféle tárgyalásokban. Ragaszkodunk, hogy Cornwall olyan összegű támogatáshoz jusson a jövőben is, mint amit az EU-s programokból kapott. Cornwall megye pedig vállalja, hogy saját (én röhög) adó és beruházásvédelmi (még jobban) rendszert készít. '
Légyszi, ugye megér egy prutty-ot...?

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.25. 08:23:56

@Pelso..: simán, nincs rajta copyright.

amúgy a sztorinak van jobber szemszögből egy olyan haszna, hogy a progresszió eddig a magyar birkanépet állította szembe a felelősen döntő bezzegtuti nyugati embertípussal és láááááám... a hülyeség határtalan.

mentálhigiénés szempontból priceless.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.25. 08:30:41

@Pelso..: kieg: szerintem nem kevesen bazíroznak angliában arra, hogy ha az eu nem tejel, akkor sebaj majd rácuppanunk az amerikai nagytesóra oszt jó lesz. háááát a skót/ír, sőt londoni elszakadásvita miatt hülyék lesznek az amcsik bizonytalan terepen mikulást játszani, cserébe annál inkább fogják a mikulásság leple alatt a megroggyanást áron aluli akvizíciókra (aka karvalytőke) használni. no meg amit meghagy párizs/frankfurt a londoni cityből, az megy a wall streetre.

Pelso.. 2016.06.25. 08:43:42

@Herr Stacheldraht Leger:
Mit szól ehhez a bármely politikai segg felé eddig készséges brit karvalytőkés, ha ezután simán lenyomja a konkurencia....
Az megnyugtató, ha mentálhigiénés szempontból az adott halmaz homogén, ill homogenizálódik. Gond akkor lehet, ha lineárisan ábrázolva már mindegy, hogy hol.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.25. 09:51:33

@Pelso..: bizonyos idő után a béke és (relativ) jólét az emberek agyára megy, az 1. vh is így kezdődött

Pelso.. 2016.06.25. 10:04:50

@Herr Stacheldraht Leger: Nálunk felettébb relatív volt, s szűk sávban, egyedi kis együtthatókkal. Mi ment az agyakra, még mindig Kádár, túl egyszerű hivatkozás lenne.

Pelso.. 2016.06.25. 10:09:59

@Herr Stacheldraht Leger: Most látom:
Kövér: az Európai Unión kívül Magyarországnak sokkal nehezebb lenne boldogulnia, sokkal nehezebb lenne a polgári Magyarország építését folytatni”

prutty a köbön

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.25. 10:38:43

@Pelso..:

magyar-magyar szótár: eu-n kívül nehezebb lenne mit és miből lopni és a pártvonalas porontyok jólétét növelni

maroz 2016.06.25. 16:56:55

Azért érdekes az is, hogy minél jelentéktelenebb, minél picsányibb felületen írnak minél nagyobb senkik annál erősebb ez az együtt-dübörgés effektus.

A mandiner szopornyicás pincsikutyái rendszeresen azonosítják magukat az országgal, a világ szerintük jó részével, "mit csináljunk mi", kérdi az, aki még itt is csak vendégszerző, de ugyanezt a "mi dübörgünk" konstrukciót használják a saját senkijeik is.

És akkor a belvárosi liberálisok hasonlóan lófasz médiumában mit olvasok?

"Meg kell mutatnunk, hogy nem csak a félelem, a sovinizmus és a gyűlölet válhat gondolatból tetté, tettből valósággá, hanem a demokrácia és a szolidaritás is. Akadályul áll előttünk a növekvő külső és belső agresszió veszélye, és – lássuk be – az egyre fájdalmasabb reményvesztettség. De hát ezek a demokráciáért és az igazságért való küzdelem szokásos feltételei évszázadok óta."

Öreg, előbb talán azt mutasd meg, hogy a taknyodat meg tudod rendesen törölni, aztán váltsd meg a világot. Ez a mi elitünk, ennyit tudnak. Illetve ez az elitünk úgymond gondolkodó része, a többi élelmesebb, ők már rájöttek, hogy hogyan lehet pofázás nélkül közvetlenül a dellára hajtani. De jó is nekünk.

agent007 2016.06.26. 07:16:47

A tozsde nem kedveli a bizonytalansagot.
süti beállítások módosítása