Brexit helyett: maradjunk egységben a sokszínűségben!
2016. június 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Brexit helyett: maradjunk egységben a sokszínűségben!

brexit1.jpg

Nem vagyok brit állampolgár, nem szavazok a Brexit-referendumon, hatásom annak végkimenetelére nulla. Különös tekintettel arra, hogy az általam ismert britek jelentős része meggyőződéses EU-szkeptikus. Ugyanakkor egy ilyen, itthon távolinak tűnő, de valójában történelmi jelentőségű, egész Európa és benne Magyarország helyzetét, mozgásait, mozgásterét is meghatározó esemény kapcsán magyarként és európaiként érdemes pár dolgot leszögezni.

Hiszek az európai közösségben. Nem az uborka sokat emlegetett görbületében, nem a brüsszeli uniós intézmények soha el nem készülő üveg-acél-beton falansztereiben, nem a jól fizetett eurofil think tankek raktárba és szemétkosárba szánt végtelen elemzéseiben.

Európában és annak közösségében hiszek, amitől rajtunk kívül álló erők közel fél évszázadig elszakítottak. És amíg a Vasfüggöny mögött szenvedhettük a Kelet léleknyomorító, despotikus hatalmát, addig a Nyugat a történelem talán legélhetőbb, legfejlettebb, legkiegyensúlyozottabb jólétét élvezhette néhány évtizedig − amíg mára kissé el nem fogyott a szufla.

A kommunizmus bukása után másfél évtized kellett, amíg visszatérhettünk az európai közösség éppen aktuális politikai kereteibe. Pártokon, világnézeteken és társadalmi csoportokon átívelő, nemzeti szándék volt ez az út a magunk mögött hagyott Kelettől a nyugati közösségig, természetes közegünkig.

*

Ez az egységes és sokszínű Európa a mi közösségünk, ezer éve. Kapcsolódunk a többi, szomszédos közép-európai történelmi kultúrnemzethez, jó időkben szövetségben vagy közös uralkodók alatt, rossz időkben egymásra acsarkodva, önsorsrontva. Kapcsolódunk a germán kultúrkörhöz és politikai-gazdasági szférához, annak minden hazánkat nemesítő és rosszabb időkben gyötrő hatásaival. Kapcsolódunk a déli, mediterrán, katolikus világhoz a történelmi pápista hagyományainkkal és a magyar népben benne rejlő, az utóbbi évtizedek egyre forróbb nyaraival egyre inkább előtörő mediterrán életérzéssel. De kapcsolódunk az északnyugat-európai, protestáns, szorgos, igyekvő, dacos-demokratikus hagyományokhoz is, szinte egyedüliként Európa innenső szegletében.

Ennek az ezer éves, csodálatos európai kulturális és politikai világnak a részesei az angolszászok is, hagyományosan távolságtartó, de Európától elszeparáltan szűkösebb mozgástérrel rendelkező szigetországukkal is. Mind ismerjük a brit történelem fordulatait, saját belső tradícióikat és Nagy-Britanniának az újkori Európára kifejtett hatásait.

„Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak” − mondta közismerten Palmerston. Értjük és megértjük ezt, még akkor is, ha történelmi folyamataink és geopolitikai helyzetünk miatt általában az Angliával ellenséges, vagy legalábbis nem vele szövetséges oldalon találtuk magunkat. Még akkor is, ha nagyon is jó lett volna, ha szövetségre tudtunk volna vele lépni a mindenkori környékbeli nagyhatalmak ellensúlyozására.

Talán ezért is lenne fontos, hogy most, 2016-ban megőrizzük azt a helyzetet, hogy Magyarország és Nagy-Britannia egy politikai és egy katonai szövetségben áll, ami átfogja szinte egész Európát.

Magyar szemszögből nézve Nagy-Britannia legfontosabb történelmi szerepe az a kiegyensúlyozó hatás, amivel a szigetország egyensúlyban akarta tartani a kontinens nagyhatalmait és szövetségesi rendszereit. Erre a kontinentális egyensúlyra a jövőben is szükség lesz.

És ez az egyensúly van most veszélyben. Igaz, hogy a kommunizmus bukása előtt volt szinte patikamérlegen kimérve az akkori NSZK, Franciaország és Nagy-Britannia egyensúlya, és igaz az is, hogy Mitterrand és Thatcher a saját érdekeiknek megfelelően akadályozni, lassítani kívánták Németország újraegyesülését, sőt a keleti blokk lebomlását is. Erre azért ne legyenek büszkék az ottani illetékesek. De a britek és a franciák előre sejtették, hogy az egyesült Németország bizony újra kiemelkedő, a többiek fölé növő hatalom lesz a kontinentális Európában. Németország ma már egyértelműen Franciaország fölé nőtt, a britek pedig történelmi referendumon döntenek arról, hogy hagyják-e ezt az egész Berlin (s Brüsszel) központú kontinenst a jelenkor központi hatalma játékszerének.

*

Akik most magyarként a britek EU-ból való kilépéséért szurkolnak, ne felejtsék el: a Brexit a békét őrző és a konfliktusokat tárgyalásos úton rendező európai politikai közösség meggyengülését, tartós lebénulását, Németország további, jelentős politikai befolyásnövekedését és az európai közösség ellenfeleinek, ellenségeinek megerősödését fogja jelenteni.

Ezt akkor is le kell szögezni, ha egyébként kritikusan értékeljük mind az euró jelenlegi rendszerét, Brüsszel teljesen elhibázott menekültpolitikáját, a burjánzó uniós bürokráciát és a további egységesülés utópisztikus vágyálmait.

Nem kell az Európai Egyesült Államok hívének lenni ahhoz, hogy támogassuk az eddigi európai közösség megmaradását és a meglévő válsághelyzetek, zsákutcák közös reformját, újratárgyalását. Magyarország oly életbevágó mozgástér-növekedése és annak megőrzése érdekében is szükségünk van Nagy-Britanniára az EU-n belüli és azon kívüli nagyhatalmakkal szemben.

A kiegyensúlyozott európai jövő érdekében szükségünk van Európa örök kiegyensúlyozójára, Nagy-Britanniára az Európai Unióban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr538830776

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Brexit helyett: maradjunk egységben a sokszínűségben! 2016.06.22. 08:39:01

A kiegyensúlyozott európai jövő érdekében szükségünk van Európa örök kiegyensúlyozójára, Nagy-Britanniára az Európai Unióban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.22. 09:30:42

Elfelejtette a poszter hogy az angoloknak van más alternatívájuk is mint az EU, ezért aztán kiszámíthatatlan hogy mi lesz a végkimenetele a szavazásnak. Még a nagyon okosok sem tudják kitalálni.
Szerintem kilépnek. De ez csak egy saját tipp, senki ne tegye fel rá a pénzét a tőzsdén.DD

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.22. 09:54:24

"Magyarország oly életbevágó mozgástér-növekedése és annak megőrzése érdekében is szükségünk van Nagy-Britanniára az EU-n belüli és azon kívüli nagyhatalmakkal szemben."

A mozgástér, az rohadt fontos, eddig is bebizonyosodott.

Kovi1970 2016.06.22. 10:09:42

@Diorella Queen: milyen más alternatívájuk van? Vajon hány angol számítana arra, hogy a kiszipolyozott és általuk tönkre tett gyarmatok fogják kihúzni a csávából?

Mondjuk hozzánk képest biztos több az alternatívájuk, mégis pampog nálunk a sok jobber hogy nyaljuk a keleti diktátorok fenekét.

Szerintem gusztustalan az opportunista magyar konzervatív jobboldal ideológia vergődése, a szélsőjobbról nem is beszélve.

Amúgy a konkrét cikkről: semmi sem állandó, de azért érdekelne, hogy a jelenlegi rendszerben mi a szerző baja a németek befolyásnövekedésével? A régióban eddig is ők voltak a mérvadóak az aktív gazdasági kötelékek és kulturálisan viszonylag közeli konstelláció miatt. Aktív de mérsékelt a német külpoltika, ráadásul gazdaság-orientált kölcsönös előnyöket kínálva.

Az hogy pont mi elqúrtuk velük, nem a németek, hanem egy konzekvensen elhibázott magyar külpolitika hibája....

A jobboldal rákfenéje ez a dacos ideológia alapú hülyeség (direkt pontoztam): "kritikusan értékeljük mind az euró jelenlegi rendszerét, ... , a burjánzó uniós bürokráciát és a további egységesülés utópisztikus vágyálmait"

Mi a baj az euró rendszerével? Nem lehet hogy csak magyar oktatás hiányossága és a sajátos logikai gondolkodás a fő gond? Az euró kikerülhetetlen, nem véletlen hogy sok pénzt áldoznak az egyben tartásra és nem véletlen hogy csak pár országnak engedték meg hogy kimaradjon, és ezek épp az erősebb monetáris politikával bírók. Nyugaton ezt elmagyarázzák az iskolában is, nálunk csak az néptánc a fontos.

"burjánzó uniós bürokráciát " ez megint a tájékozatlan ideológus beböfögése. Rengetegszer írtak már erről, akad egészen populista hasonlat is, pl hogy a Bizottság kevesebb alkalmazottal dolgozik, mint pl Berlin tartomány.

Elvileg ott van a szubszidiaritási teszt és rengeteg fék és ellensúly: minden intézkedés megtámadható ennek alapján és ha alapos érdek merül fel, az érintettek meg is teszik.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2016.06.22. 10:27:10

@Kovi1970: "Mi a baj az euró rendszerével?"

A magyarjobbossággal nehezen vádolható Milton Friedman előre, a kilencvenes években megjósolta az euró hibáit. Az egyik legpontosabb jóslat a történelemben.

mandiner.blog.hu/2015/06/30/megjosolta_az_euro_buktatoit_a_neoliberalis_heja

aszekelyek 2016.06.22. 11:13:59

Nem kritikátlanul de érdekünk , legyünk őszinték..., hogy a britek maradjanak. Ne essen szét az EU és vesszen el minden..., ami elveszhetne. Mondjuk a béke.

Conchobar 2016.06.22. 11:29:20

"'Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak' − mondta közismerten Churchill." - Ezt mondta volna közismerten Churchill? És mit mondott Lord Palmerston, XIX. sz-i brit kormányfő ("We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow").

Kovi1970 2016.06.22. 11:30:24

@rajcsányi.gellért (ergé): ez a cikk erősen félrevezető.

Megjósolta? Mit? Lemaradtam valamiról?

Nem lehet hogy a fő gondja épp az euró hiánya volt?

Az euró maximálisan gyakorlatias okra vezethető vissza:

Vannak "becsületes" és vannak "piszkos" monetáris politikát játszó országok.

A piszkos játszma mindenkinek rossz, a többieknek mert a leértékeléssel versenyképességet csalnak rövidtávon, a piszkosoknak pedig mert egy idő után mindenki beépíti az árakba (automatikus áremelések és erős szakszervezettel béremelések is). Azért értékelődött le a líra és kellett új Frank.

A felsorolt országok nem "szántszándékkal, bölcsen kimaradtak" hanem megengedték nekik, mivel ők hagyományosan nem szoktak piszkosan játszani.

A Vámúnió előbb utóbb felbomolna ha ezek a gyengébb országok (Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország) visszakapnák a monetáris politikájukat, mert a becsületesebbek nem néznék jó szemmel többiek leértékelését.

Vannak anomáliák, mint pl Görögország vergődése, de baj gyökere nem az hogy a görögök nem értékelhetnek le, hanem hogy egyáltalán megtehették, hogy évekig csaltak.

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.06.22. 12:20:40

Nem kell a sokszínűség, az a nemzetállam veszte. Tűnjön Angliából is minden migráns haza, ahogy Magyarországról is tűnjön el minden migráns. Csak az egynemzetbeliek képesek olyan gyönyörű és sikeres országot csinálni, mint amilyen a miénk.

Orbán Viktor a nemzetállamért van, az EU a nemzetállamok halála, így folytatjuk a szabaságharcot az EU ellen!
Orbán Viktornak mint mindig, most is nagyon de nagyon igaza van, az EU-nak fel kell bomlani, ha nem akar önszántából, akkor majd segítünk neki.

2016.06.22. 12:47:59

A Brexit hatalmas pofon lenne a brüsszelita bürokratáknak. Ha tanul belőle az EU, akkor még jobb, pár évtized múlva akár vissza is térhetnek a britek az EU-ba, ha azt látják kedvezőnek. Ehhez azonban sokat kell dolgozni az EU vezetőinek és felszámolni az antidemokratikus brüsszelita uralmat és a bürokráciát. Ha viszont folytatják a merkelista és brüsszelita politikát, akkor végleg elűzik a briteket az európai közösségtől.

Másik pozitív fejlemény lenne Skócia kiválása a UK-ból.

A harmadik pozitív fejlemény lenne, hogy ha a britek kilépnek és hazazavarják a sok tányérmosogató magyart, akkor azok elégedetlenségükben megdöntik Orbán rendszerét és megválasztják az européer Gyurcsányt, aki két év alatt tejjel-mézzel folyó Kánaánt csinál Magyarországból.

Mindent összevetve pozitív dolog lenne a Brexit, de tartok tőle, hogy a britek a maradásra szavaznak.

Bell & Sebastian 2016.06.22. 12:53:31

@Doomhammer: A mozgástér, az tényleg nagyon fontos, csak ne lenne ilyen rohadt messze.

Jolka40 2016.06.22. 13:42:28

@Bell & Sebastian: :-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.22. 13:44:11

@Bell & Sebastian:
Akkor drukkoljon a Leave kampánynak, mert ők a mozgástér miatt szavaznának a kilépésre. Kivéve, hogy nekik van is mozgásterük. Nem sokkal több, de van.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.22. 14:13:56

Soros Gyuri megmondta, hogyha kilépnek, akkor szar lesz nekik.

Én hiszek neki, hisz ezt egymaga elintézte hajdanán náluk, Brexit nélkül is.

www.delmagyar.hu/belfold_hirek/soros_meredeken_gyengulne_a_font_brexit_eseten/2479339/

Conchobar 2016.06.22. 15:13:48

@Ballib cenzúrázók réme 14: "Nickhamisító köcsög." - Ha időnként ennyit írsz (figyelmeztetőleg a a többi kommentelő felé), az pont elég. Lehet, hogy eleinte zavar téged a dolog, egy idő múlva már szórakoztatni fog. Fölpróbálja a szamár a farkas bundáját és nem fog rá passzolni, mindig kilóg majd valamelyik része. De az igazán szórakoztatók azok a kommentelők lesznek, akik nem lesznek képesek átlátni a helyzetet, nem fogják tudni követni azt, hogy ki mit is mond. Persze csak addig fog tartani ez a szórakoztatás, amíg ki nem moderálják őt innen

Conchobar 2016.06.22. 15:20:32

@karandash: "hazazavarják a sok tányérmosogató magyart, akkor azok elégedetlenségükben megdöntik Orbán rendszerét és megválasztják az européer Gyurcsányt, aki két év alatt tejjel-mézzel folyó Kánaánt csinál Magyarországból." - Nem gondolkodtál még azon, hogy egy kicsit trollkodni kéne? Valamivel hergelni kéne a többieket. Esetleg ironizálni

pitcairn2 2016.06.22. 15:26:25

@Kovi1970:

a Nemzetközösségi királyságról tetszett már hallani? :)

Nemzetközösségi királyság
hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi_kir%C3%A1lys%C3%A1g

Az Erzsébet királynő által fémjelzett 16 állam 18,8 millió km2-re terjed ki, azaz nagyobb mint Oroszország és 134 millió lakója van...

PS. ez nem azonos az 54 tagállamból álló (Brit) Nemzetközösséggel, ahol 30 millió km2-en több mint 2,3 milliárd ember él...

en.wikipedia.org/wiki/Commonwealth_of_Nations

2016.06.22. 15:27:38

Hogy ki kinek és minek , miért szurkol, az csak egy dolog. A valóság, az majd a szavazatokban megjelenik.

Addig is, a magyarok, akik ott kint élnek, elkezdték az állampolgárság iránti kérelmüket intézni.Vajon miért ?

pitcairn2 2016.06.22. 15:30:03

@Kovi1970:

integráció = a politikai kompetenciák monopolizálása

dezintegráció = fokozódó __verseny__ a politikai piacon...

pitcairn2 2016.06.22. 15:31:39

@Kovi1970:

"Elvileg ott van a szubszidiaritási teszt és rengeteg fék és ellensúly: minden intézkedés megtámadható ennek alapján és ha alapos érdek merül fel, az érintettek meg is teszik"

jól fogalmaztál

elvileg

a gyakorlatban azonban a tisztel választópolgárok 99%-ának lövése sincsen arról, hogy mi folyik uniós szinten

pitcairn2 2016.06.22. 15:35:33

@Kovi1970:

a piszkos monetáris politika ellen a legjobb ellenszer a __verseny__

és még véletlenül sem a monopolizálás...

Kovi1970 2016.06.22. 23:47:12

@pitcairn2: az ilyen nem létező alternatívákat mindig úgy kezelik mint valami felfedezetlen barbár vidéket.

Nem értem az egészet, miként segítene egy kilépő Anglián.

Szerinted reális, hogy nem használták ki eddig is maximálisan a kereskedelmi lehetőségeit ezen országok felé?

Az fel sem merül hogy ezeket az országokat már csúcsra járatják sokan mások is?

Ha onnan nézzük, több a lehetősége ez EK-nak, mint nekünk lenne, de ez a lehetőség is kevés ahhoz képest amit az EU-ból kilépve elvesztenének...

pitcairn2 2016.06.23. 09:29:46

@Kovi1970:

már megbocsáss, de pl. Kanada, Ausztrália és Új Zéland mióta lenne "nem létező alternatíva"?!

ezek a dúsgazdag államok mindig is kiemelt partnerek voltak az UK számára...

ami pedig a (Brit) Nemzetközösséget illeti az kb. a világ legdinamikusabban növekvő régiója lenne...

hatalmas perspektívákkal...

Commonwealth free trade
en.wikipedia.org/wiki/Commonwealth_free_trade

Kovi1970 2016.06.23. 10:57:21

@pitcairn2: még egsyszer, nem hiszem hogy akkora növekedést tudnának elérni, mert eddig sem volt parlagon hagyva ez a régió. Sem a UK, sem mások által. Kanadáért az USÁ-val kell mérkőzni, Ausztráliáért meg Ázsiával.
süti beállítások módosítása