Az éhség − fociról, sikerről és a nemzeti egységről
2016. június 16. írta: Redakció

Az éhség − fociról, sikerről és a nemzeti egységről

szalai_adam.jpg

Vendégszerzőnk, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása

 

Ostobaság lenne, ha úgy tennénk, mint ha a sportnak nem lenne kohézió-teremtő szerepe. A futballnak is van, sőt, Európában ennek van a legnagyobb. Ne firtassuk most, miért. Amerikában az európai futballnak nyoma nincs; ott az amerikai futball hódít. Ezen se filozofáljunk sokat. Kár elkanyarodni afelé, hogy azért ne örüljünk egy sportsikernek, mert az egy általunk netán nem szeretett szisztémát erősít. Értelmetlen a sport integráció-teremtő erejével szemben aktuálpolitikai ellenérzéseket állítani. Nem összemérhetőek. A sport bizony igazi „soft power”; de könyörgök, ne keverjük ide (is) Orbán Viktort.

A sztori ugyanis – mint azt az iménti link megnyitása után is láthatjuk – teljesen másról szól. Arról, hogy a világ lefejlettebb országai is rászorulnak a sport általi brand-építésre, és őrültek lennének, ha erről lemondanának. Hogy mega-eseményekbe szabad-e pénzt fektetni? Hogy ezek valaha megtérülnek-e? Hogy – főképpen szegényebb országokban – nem maradnak-e egy olimpia után kopár és lepusztult stadionok? Meglehet. De a kérdés nem ez. Hanem az, hogy országok, a mai politika-ínséges időkben lemondhatnak-e arról, hogy pótlólagos integrációs formákat találjanak a maguk számára.

*

A politika önmagában a világon sehol nem tud sok mindent és mindenkit integrálni. Sőt a politika egyre erősebben szét felé visz. De itt se ragadjunk le, mert érdemes megkeresni az okokat. A liberális demokrácia egyfelől szép győzelmet aratott a világ azon térségeiben, ahol egyáltalán elvi esély van arra, hogy kipróbálják; de egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal, hogy a felkínált szabadság semmifajta közös élményt nem teremt.

A szabadság a mai társadalmakban egymástól elkülönült és egymásra acsarkodó csoportokat produkál. Kohézió, integráltság, összetartozás-tudat nélkül.

Ja, hogy ezek idejétmúlt fogalmak? „Világállami” perspektívából, meglehet. Csakhogy semmi jele annak, hogy a világállam – amely bizonyos vonásaiban létező realitás – felülírná a társadalmak belső struktúráit. Ahogyan a liberalizmus fénykorában, úgy a társadalmaknak ma is kellenek közös célok. A liberalizmusnak például ilyen összetéveszthetetlenül progresszív célja volt a nemzetállam létrehozása.

A politika (és nem csak a liberális) ma ilyen célokra nem képes. Ettől aztán minden politika, minden politikus és a mindennapi ember is szenved. Ráadásul a Nyugat még attól is frusztrált, hogy csalódott magában, merthogy sokáig azt hitte: a társadalmi kohéziót ő már megvalósította. Hogy ő ezen túl van.

Most mintha – a migránsügy fényében mindez a múlté.

*

Agytrösztünket kilenc éve azért hoztuk létre, hogy segítsük a társadalmi kohézió előmozdítását. Nem állítom, hogy átütő sikereket értünk el, de azt sem, hogy tevékenységünk eddig hasztalan volt. Sokat publikáltunk ilyen témában.

Az aktuálpolitikai történések mostanáig elnyelték ezeket a felvetéseket, de úgy látom, lassan nem lesz olyan könnyű elnyelni ezt a mondanivalót. Ma már ugyanis kezd sokaknak derengeni, hogy Magyarország sem a Kádár-rendszerben, sem a rendszerváltás után nem volt integrált. Az, hogy mi volt '90 előtt, most nem érdekes. Az annál inkább, hogy vajon miért nem értettük meg '90 után, hogy egy atomizált országból nem lesz versenyképes ország. Versenyképességet kérünk számon magunkon, majd nagy ívben teszünk annak egyik legfontosabb összetevőjére: a társadalmi tényezőre. Arra, hogy a versenyképességet a világban olyan országok tudják megvalósítani, amelyek állampolgárai büszke állampolgárok. A versenyképesség csak részben, kis részben gazdasági vagy racionalizálási kérdés.

Nagyobbik részben arról van szó, hogy el tudjuk-e képzelni magunkat integrált országként, amelyben igenis vannak legalább minimális közös célok. Ezeket persze egy Eb-győzelem nem fogja megadni, de még az sem, ha Magyarország (most a nagyétvágyúakhoz szólok) Eb-t nyer. Ellenben egy Eb-részsiker mindenkit el kell, hogy gondolkodtasson, hogy ha meg akarunk újulni, azt hol kell elkezdenünk. Például ott, hogy elolvassuk a fentebb a soft powerről belinkelt cikket. Például ott, hogy a soft power nem a magyar miniszterelnök ármánykodása, hanem a nyugati politikatudomány sztenderd fogalma. S ha komoly politológusok ezt valamiért fontosnak tartják, akkor tán nekünk is méltó a figyelmünkre.

Olvassunk bátran ilyen szövegeket!

S anélkül, hogy bárkit is a magam útjának követésére szólítanék fel, csak annyit mondanék: sokkal szerényebben, ameddig nem tudjuk, mi zajlik a világban, s ott milyen viták folynak. Huszonöt év után lassan kimondhatjuk: a társadalmi kohézió újrateremtése ott most slágertéma. Mivel nálunk ez sose volt kérdés, nem az újra-, hanem a megteremtésével kell kezdenünk. Egész pontosan a megteremtéséről való gondolkodással. Bitang nehéz lesz.

Ez azonban a mi cégünket nem tántorítja el attól, hogy azoknak, akiket érdekel, továbbra is elmondjuk: szerintük hogyan kell hozzáfogni. Ennyit tehetünk, de ezt – ahogy eddig is – megtesszük, sőt még rá is teszünk egy lapáttal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr168814022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csizmadia Ervin: Az éhség − fociról, sikerről és a nemzeti egységről 2016.06.16. 10:52:02

Ostobaság lenne, ha úgy tennénk, mint ha a sportnak nem lenne kohézió-teremtő szerepe. A futballnak is van, sőt, Európában ennek van a legnagyobb.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.06.16. 11:34:33

„Amerikában az európai futballnak nyoma nincs; ott az amerikai futball hódít.”

Hát azért... Kicsit „off”, de az MLS mérkőzéseire ma már tízezrek látogatnak ki, egyre nagyobb piacot jelentenek az átigazolások, közvetítések, a fancuccok és a reklámbevételek, és ma már nem csak a „futottak még” kategóriájú vagy nyugdíj előtt álló európai játékosok a meghatározóak a ligában, hanem igen látványosan kezdenek befutni a hazai nevelésű játékosok is. Úgy tűnik kezd egyre jobban bejönni a jenkiknek ez a fajta aktívabb „sportélmény” (baseball és amerikai futballmeccsen javarészt csak üldögélnek a lelátón), már nem csak a csapatok színei, sálai, lobogói, mezei valamint pirotechnikai eszközök jelennek meg a meccseken, hanem olyan faszán sikerült implementálniuk az európai focit, hogy megjelent a futballhuliganizmus is: www.theguardian.com/football/2015/aug/10/new-york-red-bulls-new-york-city-fc-supporters-clash-hooliganism :)

Valamint az USA válogatottja is képes valamilyen szinten a világ középmezőnyébe pozicionálnia magát, a kontinens versenyeken rendre jó helyezéseket érnek el (most is első helyen jutottak tovább a Copa-n), valamint a legutóbbi 2014-es VB-n is sikerült továbbjutniuk egy olyan csoportból amelyben a németekkel és a portugálokkal kellett megküzdeniük (oké, aztán a belgák küldték őket haza, de egy elég szoros, kemény meccsen). Mindezt nagyjából az elmúlt két évtizedben sikerült elérniük.

A „mennyeiben” és az MLSZ-ben egyelőre csak álmodhatnak erről. Szerencsére az Eurosport szokott adni pár meccset az MLS-ből, néha el lehet kapni egészen jó jenki focit is... :)

Bell & Sebastian 2016.06.16. 11:46:42

Öregem, baszhatod te a gyenge erődet. Menj a Kurucra, éppen ott reklámozzák a Privatizáció -című dokufilmet. Ezt minek nevezzük? Erős erőnek? Csodálkozom, hogy a libsik még nem tiltották be a válogatottakat.

Hogy adná mán az ki magát, ha a szolganép csak úgy, egyszerűen legyőzné a rabtartóit? Sovány vigasz nagyon eccerű kuntakintéknek, megostorozás után Toby.

Bell & Sebastian 2016.06.16. 11:48:04

@GNDL: Majd akkor gyere, ha megtanultak késsel-villával enni a négus gyerekek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.16. 13:10:52

"A sport bizony igazi „soft power”;

Egy újabb háttérhatalom? Na ne már!!! Már a focisták is a Birodalomnak dolgoznak?

"de könyörgök, ne keverjük ide (is) Orbán Viktort."

Miért titkolózik Csizmadia, mit akar elleplezni erről a háttérhatalomról?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.16. 13:15:58

"Arra, hogy a versenyképességet a világban olyan országok tudják megvalósítani, amelyek állampolgárai büszke állampolgárok."

Pl. Dél-Korea? Igen, ma már büszkék (van is mire), de amíg dolgoztak rajta, addig nem voltak azok.

Csizmadia úr, ez itt egyszerűen értelmetlen zagyvaság, bumper-sticker bölcsesség.

nemecsekerno_007 2016.06.16. 14:33:48

@Doomhammer: Szerinted széthúzó, egymást elgáncsoló emberek sikeresek lehetnek? A nemzeti egység azt is jelenti, hogy nagyjából egy irányba megyünk, bizonyos alap dolgokban. Ezt lehet nemzeti egységnek nevezni. De hívhatjuk Bélának is.

saci02 2016.06.16. 14:38:55

En csak egy dolgot nem ertek: miert nem egy vizilabda (uszo, kajak, stb) olimpiai arany utan kell elgondolkodni az egysegen? Miert eppen most?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.16. 14:49:06

@nemecsekerno_007:
"A nemzeti egység azt is jelenti, hogy nagyjából egy irányba megyünk, bizonyos alap dolgokban."

Órákig vitatkozhatnánk arról, mi a nemzeti egység, mire kell és kell-e egyáltalán ebben a pillanatban.

Egyszerűsítsük le azonban a vitát. Ez a "politológus" itt fent azt mondta, hogy nincs versenyképesség nemzeti egység nélkül. Sportra lefordítva: amíg a focisták, az úszók és a kézilabdázók nem tömörülnek egy egységfrontba, addig nem fognak eredményeket elérni.

Zagyvaság? Az. Mivel egy fejlett társadalomban (amilyen Magyarország is) nehéz olyan célokat kijelölni, hogy villamosítás meg az acélipar fejlesztése. Csakúgy, mint a focisták, az úszók és a kézilabdázók a példában, mindenki külön pályán versenyez, külön szabályok szerint. A "nemzeti egység" (akármit is jelentsen ez) nem segíti a versenyképességet.

És bizony ennek eredménye látszik is. Míg a többi kelet-európai állam tűrhetően bukdácsol hullámhegyről hullámvölgybe, Magyarország a nagy nemzeti egység kellős közepette képtelen kilábalni a válságból. Ez annak az eredménye, hogy az "elit" csak a Kádár-rendszerben ismert mértékben koncentrálta a nemzeti erőforrásokat, azokat azonban képtelen volt hatékonyan felhasználni.

fidesz maszop dk együtt egykutya 2016.06.16. 15:24:09

OStoba fennhéjazás a magyarság.

Nincs olyan hogy magyarság.

Mi emeberek vagyunk és Európaiak elsősroban mindannyian.

A magyarkodók le vannak szarva.

Szerencsére van képvisletünk is, és többen vagyunk mint hinnétek.
A baloldali összefogás elmossa majd a magukat magyarság tudattal áltató Orbanista férgeket !

pokesz70 2016.06.16. 15:53:12

@Doomhammer:

Szerintem rossz a metafórád. Hol ne lenne nagyobb szükség az egységre, mint a sportban? Még a nem csapatsportokban is egy csapatot alkot a versenyző és a stáb. Pont a csapategység miatt lehettünk sikeresek az osztrákok ellen.
A verseny, a megmérettetés valóban a gazdaság egyik legfontosabb mozgatója. Mint ahogy egy csapatban is verseny zajlik játékosok közt egy-egy posztra. De a cél, a sikeres játék, akkor is közös.
Talán a "nemzeti egységről" valami idealisztikus, fennkölt dologra asszociálsz. Szerintem ez sokkal inkább arról szól, hogy tiszteljük egymást, lássuk meg egymásban a közöset és a közös cél nem több, mint hogy szeretnénk a saját boldogulásunkon túl az ország és annak minél több állampolgárának a prosperálását. Ez szülhetne olyan normákat az országban, amik marginalizálhatnák a másokon átgázolást, a dögöljön meg a szomszéd tehenét, a korrupció elfogadását, egymás lehazaárulózását és helyette társadalmi szolidaritást, tisztességes üzletet és valódi versenyt eredményezne a gazdaságban.
Ha így értelmezzük a "nemzeti egység erősíti a versenyképességet" tételt, akkor azért szerintem van benne valami.

Mérnork 2016.06.16. 15:59:40

@saci02:
Modjuk mert azok után nem jelenik meg gyalázkodó cikk a(z online) népszagában arról, hogy ez nem az ország sikere, hanem a patásördögé meg az alördögeié és igazi demokrata utálja mostan a magyar válogatottat mer sikert mertek hozni a patásnak... ;-)))

saci02 2016.06.16. 16:01:47

@Mérnork: ertem. Ezek szerint ha nem jelenik meg gyalazkodas, akkor nem is kell egyseg...

Mérnork 2016.06.16. 16:07:19

@saci02:
Érdekes a logikád, szerintem ha senki nem támadja őket a sikereikért, akkor valószínűleg mindenki örül nekik 1ségesen. (Már aki 1általán foglalkozik vele, én például örülök, ha magyar sikerről hallok, bármiben.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.16. 16:09:13

@pokesz70:
"Hol ne lenne nagyobb szükség az egységre, mint a sportban? "

Az úszók és a focisták közötti egységre gondol?

Bell & Sebastian 2016.06.16. 16:50:39

@Doomhammer: Nemrég volt a nemzetközi sírásó verseny. Nem figyelte, legalább azt megnyertük?

Sejteni vélem, egyébként, hogy mire gondolhatott a költő. A fizikában is vannak gyenge és erős kölcsönhatások, nagyjából egyformán fontosak és első ránézésre nem is nyilvánvaló, melyik milyen?

Valószínűleg azt akarhatta mondani T. szerző, a látszat néha csal. Magyarra lefordítva: épeszű ember nem tulajdonít jelentőséget egy focimeccs (- Mi a foglalkozásod, fiam? - Focista. - Hmm..., komoly.) végeredményének. Pedig mégis van.

Az ördög tudja, hogy mi okból, szeretik, de szeretik.

2016.06.16. 17:02:46

soft power, mértékkel.

adoptáld a magyar körülményekre, és egyből nem "puha hatalom". kopaszok, ultrák, biztonságiak, alkeszek és a rendfentartók közötti átfedés, ügyészségi és államszervezeti fedezettel.

aztán hogy nemzeti egység? inkább árokásás, klánosodás.

elnyomás a csőcselék erejével.

nem a sport a riasztó hanem a hozzácsapódó patkánysereg, és a résztvevőkbe belénevelt szabálytalankodás, lásd most is mekkora acsarkodást vágtak ki a 2:0 okán.

legyen focista a szomszédod kollegád családtagod, aztán majd megérted.

Pelso.. 2016.06.16. 17:34:01

"ne keverjük ide" Netán akkor ne keverd ide.

@pokesz70: A közöset, közös cél, boldogulás kör tetszik. Mielőtt nagyon belelkesednék, melyik országról lenne szó?

Atya Isten (törölt) 2016.06.16. 17:47:55

a fodbal az egyetlen sport

2016.06.16. 17:49:07

A soft power Orbán gatyájában van.

Csak én vagyok kemény!

Veridicus76 2016.06.16. 18:11:21

Ez mind szép és jó, de sajnos Magyarországon is van néhány hazaáruló, magyargyűlölő rasszista geci patkány, ami reszketve kívánja mindig, mindenben a magyar kudarcot. Ezek beteg férgek.

Bell & Sebastian 2016.06.16. 20:51:31

@Veridicus76: Lássuk meg a jót is benne!

Lehetne például egyesített osztrák-magyar-kárpátaljai-felvidéki-délvidéki-erdélyi válogatottunk is.

De ha az euroatlantiak állnának ki a ruszkínai csapat ellen, akkor méghamarabb végeznénk.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.16. 20:53:34

anyám borogass...

a circenses et panem nevű sztoriba miért is ne lehetne belekeverni a politikát pro és contra? pláne ha az teljesen nyilvánosan és deklaráltan nyomja a témát?

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.16. 20:59:56

@fidesz maszop dk együtt egykutya:

nem tudom mit szívsz, de kérek én is egy csíkot (snifffff)

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.16. 21:03:06

@Pelso..:

nézd eképp, nézd trollsztájl:

azért ne keverd ide OV-t, mert ezek szerint semmi köze a foci-eb 2:0 sikerhez, köszönjük a beismerést a cikkírónak

:DDDD

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.16. 21:59:40

@Bell & Sebastian:
"Nemrég volt a nemzetközi sírásó verseny. Nem figyelte, legalább azt megnyertük?"

Éppenséggel ez egy jó történet, mivel a sírásó verseny nem nemzetközi volt, hanem országos és a helyi, debreceni csapat nyerte meg.
www.haon.hu/video-brutalis-munkat-vegeztek-a-sirasoverseny-resztvevoi/3080143

Ők mehetnek a nemzetközi megmérettetésre, a Visegrádi Négyek sírásóversenyre (nem vicc!!!).

"Valószínűleg azt akarhatta mondani T. szerző, a látszat néha csal."

Tudja, én már túl vagyok azon, hogy csavargassam a szavakat, mire is akarhatott utalni a szerző. Az van, amit ÉN beleolvasok és kész. Mert abban biztos vagyok, mivel az ÉN gondolataimról beszélek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.16. 22:02:26

@Bell & Sebastian:
"Nemrég volt a nemzetközi sírásó verseny. Nem figyelte, legalább azt megnyertük?"

Éppenséggel ez egy jó történet, mivel a sírásó verseny nem nemzetközi volt, hanem országos és a helyi, debreceni csapat nyerte meg.
www.haon.hu/video-brutalis-munkat-vegeztek-a-sirasoverseny-resztvevoi/3080143

Ők mehetnek a nemzetközi megmérettetésre, a Visegrádi Négyek sírásóversenyre (nem vicc!!!).

"Valószínűleg azt akarhatta mondani T. szerző, a látszat néha csal."

Tudja, én már túl vagyok azon, hogy csavargassam a szavakat, mire is akarhatott utalni a szerző. Az van, amit ÉN beleolvasok és kész. Mert abban biztos vagyok, mivel az ÉN gondolataimról beszélek.

Bell & Sebastian 2016.06.16. 22:14:41

@Herr Stacheldraht Leger: A nemzeti ellenállás zászlótúltengéssel reagál. Van kocsiablakba csíptethető és takaró a tükrökre, drapéria a ház frontjára, hogy csak a népszerűbbeket említsem. És még tart a felfutás.

Bell & Sebastian 2016.06.16. 22:22:21

@Doomhammer: Értem. Értem.

De ez egy vélemény-blog. És csak beletalált valamibe, ha a visszhangja Németországban verődik vissza.

Nemzetközi kőművesverseny esetén Günther Spakl a biztos befutó, személyesen ismerem..., a spakliját a kamrából.

Robinzon Kurzor 2016.06.16. 22:52:43

@GNDL:

24 millióan fociznak az USA-ban.
1 millióan valamilyen középiskolai csapatban.
3 millió felett van az egyesületi szintű utánpótlás játékosok száma.

www.nbcnews.com/storyline/fifa-corruption-scandal/soccer-numbers-look-game-u-s-n365601

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.16. 23:07:04

@Bell & Sebastian:

zászló? ugggyan... a csöcsökre festett nemzeti színek a legszebbek:

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/38/ec/2c/38ec2cf6f7104a927f7d3a1f7b1ef558.jpg

leponex 2016.06.16. 23:26:47

Gratula a kitűnő poszthoz !!

Bell & Sebastian 2016.06.16. 23:49:06

@Herr Stacheldraht Leger: Amerika kapitány sumó jelmezben fertőző májgyulladást kapott. Mindennapi eset, amennyi szemetet esznek arrafelé.

Tényleg, tegnap azt írta az Ójdex, Adolf nem volt zségyűlölő, mára meg a nacionalizmusát vetkőzte le. Holnapra megtudjuk, tulajdonképpen angol kém volt és Mara Harry játsz'ta.

A lengyelek elleni meccs meg politikailag bundás volt.

Arthur Bloch 2016.06.17. 05:46:06

@Doomhammer: El kellene még egyszer olvasni!! Ha akkor sem megy,akkor irány az általános iskola!

Jean Sol Partre 2016.06.17. 11:28:49

@Doomhammer: "a Visegrádi Négyek sírásóversenyre "

vicc, nem vicc, nem bírom abbahagyni a röhögést!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.17. 14:52:20

@Jean Sol Partre:
Én mondtam, hogy nem vicc.
www.haon.hu/nehez-mesterseg-a-mienk-fizikailag-es-erzelmileg-is-kimerito-sirasoversenyt-rendeztek-debrecenben/3079485
"A tét nem volt kicsi, hiszen a dicsőségen túl a győztes csapat tagjainak adatik meg a lehetőség, hogy hazánkat képviselve részt vehetnek a szlovákiai Trencsényben megrendezett Visegrádi Négyek nemzetközi sírásó versenyén novemberben."

Meglátjuk, a debreceniek idegen pályán is olyan jók-e, mint hazain voltak!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.17. 14:52:58

@Bell & Sebastian:
" És csak beletalált valamibe, ha a visszhangja Németországban verődik vissza."

Mi verődött vissza Németországban?

Bell & Sebastian 2016.06.17. 16:48:09

@Doomhammer: Mivel itt (No.) egyre többen rohangálnak zászlókkal, felteszem, nem tetszik nekik MM mamagolyhó ajánlása, miszerint _ne_ nemzeti alapon szurkoljunk. Ezt a kijelentését ugyan nem hallottam a saját szememmel, nem is fontos, elhangzott-e valaha, a lényeg az, hogy elhitték a népek.

Szurkoljunk hát nemzeti alapon, üsse kánya!

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.17. 19:39:20

@Bell & Sebastian: a bajuszdiktátorral az a lightos gond, hogy az aktuális felmérések szerint dájcslandban immár 10%-os népszerűségnek örvend az életműve. valaha a gondokat elegáns tönkremagyarázással elintéző elit teremtette piachézagot lovagolta meg, mintha ismétléses műsornak néznénk elébe megint.

Bell & Sebastian 2016.06.17. 20:52:14

@Herr Stacheldraht Leger: Attól, hogy Panzerről és Jägerről átöltették őket Mercedesbe, sokminden változott. Például, ha lehetne rákívánni a coitus végeredményére, a többség kutyát, kert grillt vagy láda sört ikszelne.

Nem biztos, hogy visszaülnének.

Valószínűbb, hogy a vadak előbb szántják be a Vaterlandot. Persze, valamiféle influencia sosem kizárható. Egy biztos, zsi-ci mentalitást nem vesznek fel, inkább megdöglenek, római módra.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.17. 21:38:43

@Bell & Sebastian: goldene zwanziger előzte meg a barna bolondulást.

Bell & Sebastian 2016.06.17. 22:59:30

@Herr Stacheldraht Leger: Az aranyéveket tojó kuc-kuc fógelt már megették. Most indiai, zenés-táncos filmmel is kínozzák őket, rosszabb ez, mint Guantanamo.

Ezt idáig értem, hogy sokkterápia, mert elfelejtettek harcolni, de ki hájcsá? Csak neem... és már megint?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.17. 23:54:49

@Bell & Sebastian:
Érdekes, amit mond, most látom csak, hogy az internet tele van "Merkel láthatóan utálja a német zászlót" témájú cikkekkel.

Az ember szinte megdöbben azon, milyen sokan jutnak egyszerre ugyanarra a meggyőződésre.

Pedig azok, akik tanultak Európa történelméből, azok tudják, hogy a legerősebb nemzetek nem lehetnek egyszerre (láthatóan) nacionalisták, mivel akkor mindenki ellenük fordul és bekerítik őket, ahogy Németországgal történt az első világháború előtt. Ugyanezt a leckét az angolok (tehát nemskótok, nemwalesiek, nemírek) is tudták, ezért volt az angol nacionalizmus takaréklángon. Láss csudát, ahogy elkezdtek lengeni a Szent György-keresztes angol zászlók, mindjárt elindult a beszély arról, kinek kellene kiválni az Egyesült Királyságból és mikor.

hoplita 2016.06.18. 05:56:45

"....Amerikában az európai futballnak nyoma nincs; ott az amerikai futball hódít..."

Ja.
Épp tegnapelőtt este jutottak az amerikai bajnokságban a négy közé, de ez ne zavarjon.:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.19. 09:54:30

@Bell & Sebastian: ugyan-ugyan. vaterlandban verschwörungra semmi szükség. pedánsan túlteljesítik a mindenkori csapásirányt úgyis. ha széljobb, akkor világháború, ha kommonizmus, akkor berlini fal, ha ajrópolkorrekt, akkor willkommen.

S=klogW 2016.06.19. 16:35:04

@Herr Stacheldraht Leger: a gold meg a braun az nem ugyanaz a banda? no meg a rot, weiß, schwarz(!).

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.19. 17:40:41

@S=klogW: a schwarz, meg a negger mindenesetre beépült az usa elitbe, félelmetes ez a háttérhatalom, hát nem?

Bell & Sebastian 2016.06.19. 21:28:18

@Doomhammer: Éppenséggel a visszájára sült el, mert egyre több, felemás applikációt látok, például német-horvátot, vagy német-romait. Délután pedig egy kedves, antipatikus, orosz különítménynek segítettem volna Audit választani, ha hagyják. Mondjuk jobban is jártak így, mert nem különösebben értek az Audikhoz.

Gondolom, annyit már sikerült itt bemutatnom, hogy a magyarkodás nem erős oldalam. De az amcsi, forszírozott génturmix-dirmix se a szívem csücske. Az igazság a kettő között van.

Bell & Sebastian 2016.06.19. 21:42:16

@Herr Stacheldraht Leger: Még a japán ilyen, ezért azoknak a nyakáról sem mennek le az amcsik. A görögöknek és olaszoknak az a pechjük, hogy túl sok arrafelé a kommunyiszty, ugyanis a katonai erény a legjobboldalibb valami, amit csak el lehet képzelni.

A seggnyalás sosem összetévesztendő a hűséggel.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.21. 00:12:23

@Bell & Sebastian:

"A seggnyalás sosem összetévesztendő a hűséggel."

ezt a politikában is így tudják? mintha szinonim fogalomként érvényesülne azon a terepen

tireless treehugger 2017.11.10. 19:19:50

@Doomhammer:

Semmi baj nincsen. A matek megmutatja.

Mivel senki sem nyerhet mindig ezért lesz majd olyan meccs is amit megnyerünk. Ha véletlenül sikerül kettőt egymás után akkor már ollééé világhírű magyar fodbal feltámadt, aranylábú puskás utódok, 200mrd prémium kiosztásra kerül, lehet a nagykörúton országos bulit csapni. Aztán majd emlékezhetünk a régi szép időkre az újabb sovány esztendőkben.

Ha 100 éve ez megy akkor ez a normális állapot. Kicsit kilengünk erre kicsit arra, de stabilan őrizzük a kutyaütő balfék pozíciót. Merni kell nagyot álmodni, és hát nem az van???, szép színes gólokkal álmodunk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.11.10. 23:50:23

@tireless treehugger:
Node, hogy a kommentelt cikkhez csatlakozzak.

Ha 3-4 évente sikerül megverni a Feröer-szigeteket, abból hogy lesz kohézió?

Mert ez az arc itt fenn azon sápítozik, hogy nem egy nemzet itt a nép, hogy Saroltot idézzem az István a királyból. A nemzet egyesítéséhez pedig a sportot is fel kívánja használni. Ahhoz pedig nem elegendő sokévente egy halovány győzelmecske. Ahhoz legalább minden második meccset meg kellene nyerni, legalább középkategóriás csapatok ellen.

Viszont valahogy úgy adódott, hogy ahogy a futball sportból nemzetstratégiává változott, úgy süllyedt mélyebbre, mint valaha. Egy újabb téma, ami demonstrálja, hogy lehet még rontani a dolgokon, ha a Fidesz hozzányúl.

tireless treehugger 2017.11.11. 10:31:14

@Doomhammer:

A propaganda csodákra képes, édesíti a keserű pirulát, nemzetivé varázsolja a koszos csürhét, még az álomból is valóság lesz.
Nemcsak 4kerék3szoba3gyerek álom, hanem futballnemzet, világraszóló hungarikum, világhatalom, amit csak akarsz. Még mindig rejőnél tartunk, mit szeretnél?, focizni?, nesze itt a cipő labda stadion aztán rúgjad, mit szeretnél szurkolni?, nesze itt a világ legjobb futballja, legügyesebb akadémikusok válogatottja és ha leveszed a szemüveged meg hunyorítasz is eléggé aztán 3 sör-unikum kombó is megvolt akkor ezek itt bizony az aranylábú nemzethy ifjak, hát nem megvertük az angolokat a wembliben, látod ott a szalad a jövő puskása, van itt minden múlt és jövő, egyik szebben kiszínesítve mint a másik.

Jelen nem számít, már el is múlt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.11.11. 11:18:41

@tireless treehugger:
Lehet, hogy a propaganda csodákra képes, de ezt a csodát az állampárt gépezete most nem volt képes realizálni. Nem voltak képesek elhitetni, hogy a jelen mélypont a jövő szárnyalásának előhírnöke (aminek pedig így kell lennie, hiszen ki verhetné meg a magyar válogatottat még, valamely moldáv kiscsapat? azokkal nem játszunk (még)).

Tessék, ez a csodapropaganda:
www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/fajdalmas-szollosi-gyorgy-publicisztikaja-2602461
"Az utánuk jövők tudása, eredménye azonban már az 1990-et követő húsz év felelőssége, és kevésbé az edzőké, az MLSZ-é, pláne a játékosoké, hiszen a foci, létszámánál, nagyságrendjénél, eszközigényénél, hatásánál és költségeinél fogva mindig nagypolitikai kérdés, még akkor is, ha a politika úgy csinál, mintha nem kellene erre a kérdésre válaszolnia."

Fájdalmas, hogy ez volt az elmúlthúszévben, pedig a foci nagypolitikai kérdés.

A maga víziója helyett a felelősség kenése és a fájdalom átérzése van, ami lehet, hogy a magyar hagyománynak megfelel, de kohéziót, a nemzeti felemelkedés érzését nem adja.

Igenis a jelenben vagyunk és a jelen nagyon fáj.
süti beállítások módosítása