Virágország − a Trianon-emlékezet emlékezete
2016. június 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Virágország − a Trianon-emlékezet emlékezete

trianon.jpg

Kilencvenhat éve, a trianoni békeszerződés végleg felszámolta a történelmi Magyarországot. A nemzeti tragédiának nagyon rövid időn belül emléket is állított az I. világháborúból és folyományaiból épp hogy csak feléledt Budapest népe.

1920. június 4-én írták alá Franciaországban a trianoni békeszerződést, amely végleg megszüntette a történelmi Nagy-Magyarországot. A szerződésen talán még meg sem száradt a tinta, az új határok két oldalán talán még fel sem fogták a változások tartósságát, amikor már megindult a gyalázatos békeszerződésre való emlékezet ápolása.

Alig fél évvel Trianon után, 1921. január 16-án a budapesti Szabadság téren felszentelték a Magyar feltámadás szoborcsoportot. Alkotóik Kisfaludi Stróbl Zsigmond (Észak − Kuruc vitéz támogatja a keresztre feszített haldokló Hungáriát), Sidló Ferenc (Nyugat Egy Szent Koronára boruló ifjú), Pásztor János (Kelet Csaba vezér megszabadítja a bilincsbe vert Erdélyt) és Szentgyörgyi István (Dél − Magyar férf karddal és címeres pajzzsal védelmez egy leányt) voltak.

trianon1.jpg

A mai szovjet emlékmű helyén állt 1928-tól az Országzászló, melynek tervezői Füredi Richárd és Lechner Jenő voltak. Ereklyéi az elcsatolt területekről, városokból és világháborús katonatemetőkből származó földdarabok voltak, amiket a zászló talapzatában helyeztek el. Az ereklyetartó zárkövén az alábbi felirat állt: „Tudd meg óh ember, e helyen Nagy-Magyarország vérrel, könnyel és verejtékkel megszentelt földjén állsz.”

A szinte mindvégig félárbocra eresztett Országzászló körül volt a színes térképet formáló virágágyás, körülötte a Magyar Hiszekegy szövegével: „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában".

irredenta szobrokat és zászlót, s az emlékmű köré virágágyás került, amin aztán hosszú éveken keresztül színes virágokból volt kirakva a régi és az akkor csak ideiglenesnek hitt új Magyarország területe.

Az emlékmű-komplexumot szépen ápolt parkrészletek vették körül. Ez látható egy korabeli, színes angol útifilmben is.

Cs. Szabó László, a később emigrációba kényszerült művelt magyar esszéista már a revíziók idejében apró történetben emlékezett meg a virágdíszes Trianon-emlékezetről a Magyar Néző című kötetében, Virágország címmel:

„Egy amerikai ismerősömnek Bandholtz tábornok szobrával kedveskedem. Körüljárjuk a Szabadság teret. Megáll.

− Kis népnek mondják magukat. Költői nép az igazi nevük. A legköltőibb nép Európában.

Előttünk egy virágágyon Magyarország térképe. A visszaszerzett részt átültették új virággal. Papírtérkép helyett egy eleven virágágyról látja az ország nagyobbodását. Ebből megérti, hogy egy gavallér szerelem köt minket Hungáriához, nem a hatalom.”

A revíziós évek rövid álomidőszaknak bizonyultak, amiből aztán a II. világháború valós poklára kellett ébredni.

A Trianonra emlékező szoborcsoportnak, mint oly sok minden másnak, a II. világháború lezárása vetett véget. 1945-ben eltávolították az irredenta szoborcsoportot (valószínűleg el is pusztították azt), az Országzászlót pedig lebontották.

Egy új korszak nyitányaként 1946-ra már a Szovjet hősi emlékmű állt a helyén. És ott áll máig, elbonthatatlanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr978779658

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Virágország − a Trianon-emlékezet emlékezete 2016.06.04. 15:52:01

A szerződésen talán még meg sem száradt a tinta, az új határok két oldalán talán még fel sem fogták a változások tartósságát, amikor már megindult a Trianonra való emlékezet ápolása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.04. 15:54:10

OK, hogy határidőre kellett a cikk és senkit se érdekel igazából, de attól még kinézhetne úgy, mint amit meg is írtak.

Vagy a mondatok csonkasága az országdarabolást, a szövegkohézió hiánya pedig a céltalanná váló vasúthálózati viszonylatokat kívánja jelképezni?
Mert akkor kicsit túl lett gondolva.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.04. 20:26:58

@Herr Stacheldraht Leger: Tehetséges, kalandkereső magyar fiatal próbálja ki magát külföldön, élve az EU kínálta lehetőségekkel.

Értékes tapasztalatokkal gazdagodva fog majd hazatérni néhány éven belül, amelyekkel hazánkat fogja gyarapítani.

Csak így tovább!

Bell & Sebastian 2016.06.05. 01:20:20

Hogy mi mit érezhetünk (mert még mindig vannak, akik ezt megszabnák), az képezheti vita tárgyát. Ezzel szemben az, hogy a kinnrekedtek mit éreznek 96 éve, az teljesen egyértelmű. Egy bal-lib köcsög azt érti, hogy Szentkorona, de annak felfogásához már jobbcsökött, ezt mi hájcsá.

Melegen remélem, mindenkori pártunk és kormányunk kihasználja azt a lehetőséget, hogy az áhított unioba csak rajtunk keresztül vezet út.

Tudtommal a szovjet emlékmű áthelyezése megállapodás kérdése.

@Counter: Kamenyec-Podolszkijt szokta e jeles napon felemlegetni, mint a népcsoportját ért legnagyobb sérelmet, ami összefüggésbe hozható a visszacsatolással.

Hogy lehet az, hogy nem Románia felé tendáltak, amikor azok állítólag alig vagy csak tessék-lássék?
Esetleg utólag tetszik okosnak lenni? Akkor adja meg másnak is ezt a lehetőséget.

Bell & Sebastian 2016.06.05. 01:25:05

@Herr Stacheldraht Leger: Trutykó magával viszi Lándonba az egyetlen, általa fellelt eredeti békediktátumot is, amit a napokban vert habosra?

Vagy már fecnikre tépve meg is etették vele?

hoplita 2016.06.05. 08:07:04

Mily szerencse, hogy immáron tizenegyedik éve a hős csuti gecigány trónol hazánk élén, mert így ismét az Országzászló áll a Szabadság téren és nem a betonfasz.

Ja, mégse.

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.05. 08:50:17

@Bell & Sebastian: az volt a búcsúajándék. következő riport a londoni triatlon.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.05. 08:55:38

@Bell & Sebastian: Jól elvan a szalmabábjaival.

Bell & Sebastian 2016.06.05. 12:40:19

@Counter: Akkor most kire kellene haragudnunk? A magyar kormányra, a magyar elitre, vagy a magyar népre, szűken véve vagy beleértve a nemzetiségeket és etnikumokat és még a se flóra se fauna izraelitákat?

Egy bizonyos barom lefegyverezte a hadsereget, ha emlékszik? Egy másik pedig alibizett, harcolgatott kicsit a jobb pozícióért. Nem emlékszik?

murcielago 2016.06.05. 13:12:14

@Bell & Sebastian:

Igaz az az urban legend, hogy határidőre szólt? (Nem mintha ez bármit is számítana az akkori győzteseknél.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.05. 13:13:51

@Bell & Sebastian: Valakire muszáj haragudni!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.06.05. 13:20:04

@Counter:

Muszáj? Hát ha már annyira muszáj, akkor én magára fogok haragudni.

Bell & Sebastian 2016.06.05. 17:08:15

@murcielago: A II. VH után tollba mondott, párizsi békeszerződés felülírta (csak rosszabb lett) és még, a kilencvenes években megkötött, kétoldalú megállapodások garantálják a határok érinthetetlenségét. Titkos záradéka nem volt, csak egy halvány kibúvó volt benne, a világbéke veszélyeztetése esetére.

A békediktátumokat Törökország nem írta alá, a megfenyítésükre küldött angol hajókat a Boszporusznál aknazárral visszavonulásra kényszerítették. Oszt ennyiben maradtak.

@Counter: Ami nagyobb vagy jobb lett a megengedhetőnél, azt szétkapták, szétkapják és szét fogják kapni. Mindig ugyanaz az Ójság.

Szerintem a franciák vagy románok esélyesebbek most levesbetétre, mint mi. De ez legyen az ő problémájuk.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.05. 19:11:38

@murcielago:

A szövege nem titkos, s nem határidőre szólt. De ma már nem hatályos.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.05. 19:14:22

@Bell & Sebastian:

Pedig a Törökország elleni béke etnikailag igazságos volt. Lett volna több terület az araboknak, önálló Kurdisztán, nagyobb Örményország, a görög és bolgár területek elcsatolása, s persze az iszlamista oszmán vadállatok megérdemelt pofánverése.

pitcairn2 2016.06.05. 19:53:50

@BircaHang Média szerkesztősége:

tényszerűen inkább annyit mondanék, hogy az oszmán birodalom szétverése iszonyatos etnikai és vallási feszültségeket generált egy olyan térségben, ahol korábban évszázadokon át többé kevésbé békében élt együtt egy rakás etnikai csoport és több nagy vallás...

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.05. 21:32:39

@hoplita: ha zavar az emlékmű, ragassz rá táblát "közpénz" felirattal, egy hétvége alatt simán eltűnik az egész nyom nélkül

Bell & Sebastian 2016.06.05. 23:39:49

@BircaHang Média szerkesztősége: Miután vitézül nem harcoltunk az igazunkért, senki oda nem tolta a pofáját 2 éven keresztül és még azt az opciót is kihagytuk, hogy nem írjuk alá, mit lehet minderre mondani? Még Horthyt is lepkehálóval fogták, hogy végre már kinevezhessenek valakit főnöknek. Nagyon bejött nekünk ez a szovjet köztársaság, de még mindig akad olyan "demokrata", aki visszavágyik belé. Mert kuglóf meg habos kakaó folyt még a csapból is. Ezeknek.

pitcairn2 2016.06.05. 23:47:33

@Bell & Sebastian:

állítólag a britek láttak benne fantáziát:)

"George Russel Clerk brit diplomata végül vele állapodott meg arról, hogy a román kivonulás után a Nemzeti Hadsereg vegye át az ellenőrzést Budapesten. "

Horthy Miklós élete (1868-1957)
tortenelemcikkek.hu/node/326

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.06. 05:41:20

@pitcairn2:

Mi a jobb: egy kis feszültség vagy a primitív oszmán hatalom folytatása?

A térség népei az előbbire szavaztak.

Egyedül a bosnyákok voltak oszmán-pártiak, de ők maguk is idegen test a Balkánon, ki kellett volna őket űzni, ezt sajnos éppen Ausztria-Magyarország akadályozta meg.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.06. 05:42:10

@Bell & Sebastian:

Ha valaki nem harcol, az azt jelenti: nincsenek követelései.

pitcairn2 2016.06.06. 20:42:34

@BircaHang Média szerkesztősége:

sajnos a feszültség rohad nagy lett, az oszmán hatalom pedig úgy összességében nem is volt olyan primitív

murcielago 2016.06.07. 12:33:23

@BircaHang Média szerkesztősége:

Az Ifjú Törökök leszámoltak a szultánátussal, a belső ellenzékkel és képesek voltak a kivéreztető háború után katonailag ellenállni az Antantnak.
Ezt a magyar elit nem vállalta, bár utólag úgy tűnik, valami hasonló helyzet volt itt is. Az akkori magyar elit mintha valami illúzió foglya lett volna.

pitcairn2 2016.06.07. 13:46:43

@murcielago:

túlzottan nagy ára volt annak...

Százezer embert gyilkoltak meg Szmirnában
www.huszadikszazad.hu/politika/szazezer-embert-gyilkoltak-meg-szmirnaban

nem hinném, hogy összességében sokkal jobban jártak volna...

murcielago 2016.06.07. 15:27:52

@pitcairn2:

Napersze, én nem egyben a történelmi helyzetet elemeztem, hanem csak az uralkodó elit motivációit.

Mondjuk valószínűleg igazad van, hogy ide (hasonló szituáció/ellenállás esetén) az Antant már csak kétségbeesésében is minden erejét ide vezényelte volna..ill, bocs. lehet, hogy nem is értem: miért nem jártunk volna jobban?

(Nyilván a "békemű" központi eleme volt a monarchia megszüntetése, a Habsburg és Romanov házak eltüntetés.)

pitcairn2 2016.06.07. 16:36:25

@murcielago:

a görög és az örmény népirtás komplett katasztrófa volt

a lakosságcserék is...

a kemalista rendszer meg korántsem volt akkora sikertörténet mint amilyennek ma sokan látni szeretnék

murcielago 2016.06.07. 17:45:08

@pitcairn2:

Nem tudom helyes-e XXI. szd.-i erkölcsi elveket visszavetíteni 100 évvel korábbra. Persze ma már a "népirtás" érv mindent visz. Csatlakozz a Bundestag határozatához! Bár ott mondjuk a görögökről nincs szó..., na mindegy.

(Ennyit a békediktátumról.)

pitcairn2 2016.06.07. 22:23:00

@murcielago:

a Bundestag határozat a törökök és az oszmán állam egyéb muzulmán alattvaló ellen elkövetett népirtások nélkül egy ménkű nagy bullshit

egyébként sem kéne effélékkel foglalkoznia a Bundestagnak

Bell & Sebastian 2016.06.07. 23:11:47

Rossz nyelvek szerint az örmények nagyjából azzal foglalkoztak Hjumorzsákéknál, mint amivel a jidouk a Reichben. Így már érthetőbb a szolidárnoszty? De kifinomultnak nem nevezhető ellencsapásnak is nevezhető, elvégre mégsem kaphat mindenki tengeralattjárót, puszira.

pitcairn2 2016.06.07. 23:24:42

@Bell & Sebastian:

az oszmán birodalmat azonban nem ők verték szét, az UK-francai paktum már 1916-ban készen volt

en.wikipedia.org/wiki/Sykes%E2%80%93Picot_Agreement

ehhez 1917-ben csatlakozott az USA a wilson-i pontokkal (12. pont) és így már mindent sikerült összehozni a tökéletes káoszhoz...

en.wikipedia.org/wiki/Fourteen_Points

pitcairn2 2016.06.07. 23:34:01

@Bell & Sebastian:

@murcielago:

a kemalisták sikere egyébként elképzelhetetlen lett volna a franciák és az olaszok hallgatólagos támogatása nélkül

Kemal lemondott Szíriáról a franciák javára ezek után kezdtek el áramlani a francia fegyverek a Schneider vállalat jóvoltából a törökök felé

lásd 191. oldal

Merchants of death
mises.org/sites/default/files/The%20Merchants%20of%20Death_2.pdf

az olaszokat a Dodekanészosz átadásával vásárolta ki

www.nzhistory.net.nz/war/ottoman-empire/birth-of-turkey

pitcairn2 2016.06.07. 23:39:25

@murcielago:

és a törököknek végül csak a görögökkel kellett leszámolniuk...

vadonatúj francia fegyverzettel...

egy amerikai tudósító így írt erről a jeles eseményről...

""First I saw the retreat of the Greeks. They left behind artillery and machine guns, all of which bore the marks of the English firm of __Vickers__. Then I witnessed the triumphant entry of the Turks into Smyrna. They brought with them ___magnificent guns__ made by __Creusot__. On that day I understood what the Entente Cordiale meant.""

mises.org/sites/default/files/The%20Merchants%20of%20Death_2.pdf

pitcairn2 2016.06.07. 23:41:49

@Bell & Sebastian:

Kemal idejében az örmények mát nem játszottak különösebben jelentős szerepet, őket már korábban lerendezték...

pitcairn2 2016.06.07. 23:45:29

@murcielago:

Kemal - arányosan nézve - különben így is legalább annyi területről mondott le mint a magyarok trianonnal

a török állam

ilyen volt
gdb.rferl.org/917FBFA3-AAD2-46F5-A4AB-5B1403BBBD98_mw1024_s_n.gif

és ilyen lett

www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/middle_east_95.jpg

murcielago 2016.06.08. 00:08:38

@pitcairn2:

De ugye nem azt gondolod, hogy a az oszmán külbirtokok (vilajetek, szandzsák) azok azonosak egy Erdéllyel, vagy Felvidékkel. De persze ezt is gondolhatod, csak tisztázzuk az elején…:)

Az Oszmán Birod. az egy külön fejlődési utat járt be, katonai hódításait rövid távon akarta kiaknázni és az egész elit a háborúk zsákmányaiból gazdagodott, stb.

Az egész rendszer a gyarmatira hajazott, egy gyarmatot elveszteni nem ugyanaz, mint egy országrészt.

murcielago 2016.06.08. 07:25:30

@pitcairn2:

Azért vessél egy pillantást az 1920-as Sévres-i béketervre, ezt lehetne reálisan összevetni Magyarország felosztásával. Hát eléggé az ollóra támaszkodtak, akik ezt kidolgozták:

hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6k_f%C3%BCggetlens%C3%A9gi_h%C3%A1bor%C3%BA#/media/File:TreatyOfSevres_hu.png

Hat nemzet hadereje támadta meg Atatürkéket, legnagyobb haderővel, negyedmillió emberrel Görögország. Az USA is beszállt, de főleg logisztikával. A harcok több, mint négy évig tartottak. A törökök győztek.

pitcairn2 2016.06.08. 09:34:06

@murcielago:

az Atatürknek nyújtott kommunista támogatást az előbb még kifelejtettem

Atatürk - Relations with the Russian SFSR/Soviet Union
en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk#Relations_with_the_Russian_SFSR.2FSoviet_Union

Lenin és Sztálin jóvoltából kb. innen indul el a "sikersztori", ami pedig a 6 nemzet haderejét illeti, a franciák és az olaszok menet közben kiegyeztek a kemalistákkal, a britek - a mai Tóőrkorszagból - pedig csak Isztambult szállták meg, a törököknek kb. a görögökkel kellett leszámolni

a görög háborúpárti párt pedig pont akkoriban gyengült meg a __német szimpátiájáról__ ismert ex-uralkodó visszatérése miatt...

Constantine I of Greece - Restoration and disaster
en.wikipedia.org/wiki/Constantine_I_of_Greece#Restoration_and_disaster

pitcairn2 2016.06.08. 09:35:40

@murcielago:

innen indul a török újjászületés:)

Treaty of Moscow (1921)
en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Moscow_%281921%29

pitcairn2 2016.06.08. 09:42:55

@murcielago:

a szovjetek egyébként a törökök segítségével tudták visszarugdalni a kaukázusi népeket az orosz (szovjet) birodalomba

pitcairn2 2016.06.08. 09:44:30

@murcielago:

"the Ankara-based Turkish national government of Mustafa Kemal Atatürk had expressed its full commitment to close co-operation with Moscow, promising to compel "Georgia… and Azerbaijan… to enter into union with Soviet Russia… and… to undertake military operations against the expansionist Armenia"

Red Army invasion of Georgia
en.wikipedia.org/wiki/Red_Army_invasion_of_Georgia

murcielago 2016.06.08. 09:51:01

@pitcairn2:

Jó az összefoglalód, elég lényeges a szovjet szál. Az Antant végülis a szovjet hatás veszélye miatt is mutatott hajlandóságot engedni békediktátori kíméletlenségéből.

Azért nem egy csetepaté volt, Kemálék rengeteg trükköt bevetettek, sokszor szerencséjük volt és néhányszor kis hiján elbuktak.

murcielago 2016.06.08. 10:07:31

@pitcairn2:

Háthogy a kaukázusi népecskék (némelyik csak pár százezer fő, vagy annyi se) közül melyik török (rokon) és melyik nem, az leginkább egy antropológiai doktori témája lehetne...Mindenesetre elég harciasak, a csecsenekről nem is beszélve.

Kemál viszont az ateista állam volt (szekularizmus), tehát nem kellett neki forszírozni a nagy iszlám összefogást (persze trükközött időnként...)

pitcairn2 2016.06.08. 10:33:58

@murcielago:

ha egy kissé utánaguglizol a történetnek akkor egyre bizarrabb szálak jönnek elő Kemal kapcsán, pl. az olajhoz kötődő nemzetközi geopolitika (a Branobel - amely sokáig a világ legnagyobb olajvállalata volt ekkor vesztett el mindent a bakui olajmezői államosítása miatt, innen datálódik a Rockefeller, Rothschild dominancia az olajiparban) , állítólagos zsidó származás (ezt már Kemal iszlamista ellenfelei is terjesztették), cionizmus + az iszlám kalifátus felszámolásához kapcsolódó mendemondák...

inkább nem linkelek semmit mert ez már teljesen a parttalan spekulációk világába visz...

murcielago 2016.06.08. 10:34:38

@pitcairn2:

Ez mondjuk csak az én véleményem: a szovjeteket hajtotta a világforradalmi hevület, a törökök csak a megalázó békét akarták kivédeni. Az Antantot ugyan meghátrálásra kényszerítették, de tervük mégsem sikerült teljesen. Egyszerűen azért, mert az oszmán-török nem nép, hanem egy állam-szervező valami, és pl. a kurdok nem érzik magukat töröknek.
Napjainkban azonban könnyen feltámadhat egy neo-iszlám ideológiával...

pitcairn2 2016.06.08. 10:37:51

@murcielago:

annyi azonban biztos, hogy Kemal a hatalma birtokában igen keményen "európaizálta" Törökországot, ami azért érdekes momentum... az iszlám kalifátus felszámolása pedig a török belpolitikán is túlmutató jelentőséggel bírt...

pitcairn2 2016.06.08. 10:39:39

@murcielago:

a török nacionalisták azonban a török hagyományoknak is hadat üzentek...

murcielago 2016.06.08. 10:42:55

@pitcairn2:

(nem vagyok török, vagy Kemál-fan)

Lehetséges, hogy Kemál egy domesztikáltabb szovjet-klón?

pitcairn2 2016.06.08. 10:50:59

@murcielago:

még arról sem vagyok teljesen meggyőződve , hogy az antantban domináns anglo--amerikai elitnek nagyon ellenére volt a kemalista újjászületés

pl. gondolj arra, hogy milyen gyalázatosan cserben hagyták a "mindent vagy semmit" játszó görög kormányt... (pedig állítólag "támogatták a törekvéseiket")

az első Konstantin görög királyt - Sándor király abszurd balesete után (megharapta a kedvenc majma a palota kertjében és vérmérgezést kapott... vagy vmi hasonló...) - újra hatalomra juttató 99%-os népszavazás is megérne egy misét...

különösen mivel a franciák 1917-ben ultimátummal kényszerítették ki a lemondását és a svájci száműzetését...

zavaros ez a történet nagyon...

pitcairn2 2016.06.08. 22:00:58

@murcielago:

a fene tudja, hogy mi az igazság, eszméletlen mendemondák vannak fent a neten, annyi azonban igaznak tűnik, hogy a kemalisták és az ifjútörökök között felül voltak reprezentálva a zsidó származású emberek

en.wikipedia.org/wiki/Young_Turks

pitcairn2 2016.06.08. 22:03:37

@murcielago:

és a többi prominens ifjú török is érdekes lehet

pl. a fenti linken elérhető lista első helyezettje ugyanabban a városban született mint Lenin és Kerenszkij

en.wikipedia.org/wiki/Yusuf_Ak%C3%A7ura

érdekes egybeesés, vmi kozmikus erőtér lehet arrafelé:)

pitcairn2 2016.06.08. 22:27:31

@murcielago:

ez a Stanford University Press (azaz nem vmi neonáci kiadóvállalat) jóvoltából megjelentetett könyv az "ajánló" részben az alábbit írja a zsidó származású, zsidó hagyományaikat muzulmánként is megtartó törökök kapcsán

"They (The Dönme) eventually became the driving force behind the 1908 revolution that led to the overthrow of the Ottoman sultan and the establishment of a secular republic."

The Dönme. Jewish Converts, Muslim Revolutionaries, and Secular Turks. Marc David Baer
www.sup.org/books/title/?id=17426

a könyvet különben a link szerint a Jewish Book Council szponzorálta és a legjobbak között végzett 2010-ben National Jewish Book Awards-on is...

pitcairn2 2016.06.08. 22:32:32

@murcielago:

a fenti könyv szerzője egyébként a London School of Economics-on tanít...

Professor Marc David Baer
www.lse.ac.uk/internationalHistory/whosWho/academicStaff/baer.aspx

murcielago 2016.06.09. 07:56:10

@pitcairn2:

Végülis vannak belső párhuzamok a szovjet rendszerrel, a felülreprezentáltság is ilyen (hasonlóan a magyar Tanácsköztársasághoz).

A szultáni időkben az alapképlet ott is az volt, hogy török ember ne szennyezze be a kezét „üzlettel”, így az maradt a zsidók, keresztények (!), görögök és örmények kezén. Az üzlettel való foglalkozás pedig mentalitásban is megjelenik ugye.

Én úgy tudom, a többé-kevésbé teokratikus muzulmán államokat sosem zavarta a vallásos zsidó közösségek léte (lásd Buda zsidósága a török hódoltság idején), ha volt is arra zsidóellenesség, más jellegű volt, mint a nyugati(, kevésbé kapcsolódott hitelvekhez, ill. fajisághoz).

Egyébként ezt ez a” The Dönme”-vallás/szekta éppenhogy jól mutatja: vérségileg/leszármazásilag nem zsidók zsidó jellegű vallása (főleg Szaloniki környéke, ahonnan Kemál is származott).

Nekem ez a Yusuf Akçura nem sokat mond, most őt tradíciónak vegyük, vagy komcsinak? Turanizmus: mintha ez egy kiátkozott ideológia lenne, persze a mai nagy iszlám-reneszánszban lehet, hogy még visszajön…

pitcairn2 2016.06.09. 09:09:21

@murcielago:

ha egy kissé elmerülsz a konteok zűrzavaros - és valljuk be bullshit tengerrel megspékelt világában -, akkor kb. ott fogsz kilyukadni, hogy - bizonyos konteok szerint - mindkét csoportot ugyanazok finanszírozták

pl. ihol lenne egy közös kulcsfigura wikipedia szócikke

Alexander Parvus
en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Parvus

+ még az is biztosnak tűnik, hogy az orosz forradalmárok élénk érdeklődéssel kísérték a török fejleményeket

pl. lásd az alábbi Trockij esszét

Leon Trotsky
The Young Turks
www.marxists.org/archive/trotsky/1909/01/1909-turks.htm

arról persze lövésem sincs, hogy a többi spekuláció kapcsán mi az igazság...

pitcairn2 2016.06.09. 09:33:11

@murcielago:

Trockij különben 1929 után először Törökországba költözött, a romokban heverő villáját a múlt évben 4,4 millió dollárért árulták

All property is theft but this one’s a steal: Leon Trotsky’s Turkish hideaway for sale
www.theguardian.com/world/2015/aug/08/leon-trotsky-turkish-island-hideaway-property-sale

murcielago 2016.06.09. 09:47:39

@pitcairn2:

Rendben, de azt sose felejtsd el, hogy geopolitikai értelemben - amely nézet O.o.-ban különösen elterjedtnek számít - a Medve és a Pulyka mindig ellenségeknek fog számítani, még akkor is, ha komoly alapjuk van szimpatizálni egymással.

Tudjuk, hogy Sztálin mennyire csodálta Hitlert, mert sok párhuzam volt elgondolásaikban. És ez nyomott valamit a latban? Semmit, Joszif a támadáskor ugyan két hét mély depreszióba esett, ezalattis a németek túrateljesítménye szépen alakult, azután megrázta magát és...a többi ismert.
(Hogy aztán a krími háborúkig ne is ássunk vissza.)

murcielago 2016.06.09. 09:56:53

@pitcairn2:

Sőt a szovjetek nyilvánosságra hozták az angoloknak a szultánnal kötött, T.o.-ra hátrányos szerződéseit, ami aztán alaposan tovább tüzelte a törököket.

Meg volt ez a világforradalom tézis. Azt szerintem eleinte Trockijék is elhitték, vagyis abban az időben az volt a felfogás, hogy az eszme valósággá válik.

pitcairn2 2016.06.09. 10:08:30

@murcielago:

Az alábbi orosz dokumentumfilmben ezt azzal magyarázzák, hogy a brit titkosszolgálat által finanszírozott Trockij brit utasításra publikálta a titkos szerződéseket (így volt a legegyszerűbb megszabadulni a kötelezettségektől vagy vmi ilyesmi)

Russian Revolutionaries 3/3 - Leon Trotsky
www.youtube.com/watch?v=t2NQ2yPzJAo

persze mint fentebb írtam a fene se tudja, hogy mi az igazság

a forradalmak kapcsán a legvadabb verziók keringene pro és kontra...

pitcairn2 2016.06.09. 10:10:49

@murcielago:

van olyan spekulatív verzió is mely szerint a lapokat Londonból keverték:)

How Edward VII Started World War 1 - Webster Tarpley
www.youtube.com/watch?v=QUHIZQLMo-0

murcielago 2016.06.09. 10:20:42

@pitcairn2:

" brit utasításra publikálta a titkos szerződéseket" -
most őszintén, ha Te lelepleződnél, mint erőfölénnyel visszaélő, nem azzal védekeznél, hogy direkt a partnert akartad leleplezni...:)

Ahogy az angolok elfoglalták Konstantinápolyt, onnantól kezdve Kemálék arra hivatkoztak, hogy a szultán fogságban van, tehát semmit nem jelent, amit mond.
Az angolok belátták, a szultán már nem játszik.

murcielago 2016.06.09. 10:33:39

@pitcairn2:

A London- think-thankok:

Biztos olvastad Colin SIMPSON: A Lusitánia elsüllyesztése c. kiváló dokumentumregényt.

Ami alapján az USA belépett az I. v.h.-ba.
Pár éve megtalálták a roncsokat dugug egykori hadianyaggal.

pitcairn2 2016.06.09. 20:30:30

@murcielago:

jogos észrevétel, de a dokumentumfilmben tényleg ez az állítás hangzott el:)

youtu.be/t2NQ2yPzJAo?t=3247

pitcairn2 2016.06.09. 20:36:11

@murcielago:

az már inkább a történet vége volt, 1915 és 1917 között 100-szor több pénzt hiteleztek az amerikai bankok az Antantnak, mint a központi hatalmaknak

ergo

közvetlenül érdekeltté váltak az Antant győzelmében

www.dailykos.com/story/2014/6/29/1310387/-How-Wall-Street-bankers-got-the-U-S-into-WWI

pitcairn2 2016.06.09. 20:41:20

@murcielago:

A konteok jó részében egyébként az ifjútörököket és a kemalistákat az angolok futtatták. A feladatuk lényegében az oszmán birodalom destabilizálása volt

http://www.larouchepub.com/other/2009/3603london's_young_turks.html

persze a fene se tudja, hogy valójában mi az igazság
süti beállítások módosítása