Chris Hadfield: A tudomány teszi lehetővé az életet
2016. június 03. írta: Redakció

Chris Hadfield: A tudomány teszi lehetővé az életet

chris_hadfield_interju.jpg

Zenész, író, tudományos ismeretterjesztő, vadászpilóta, asztronauta – magyar kapcsolatokkal. Chris Hadfield parancsnok háromszor járt az űrben, 2650-szer kerülte meg a Földet és ő az első kanadai, aki űrsétán vett részt. David Bowie-t énekelt egy űrállomáson, sőt egy egész albumot is felvett a súlytalanságban – ráadásul lefotózta nekünk Budapestet és a Balatont a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Péntek este a Brain Bar Budapesten tart ingyenes előadást, előtte még elkaptuk őt egy rövid beszélgetésre. Interjúnk.

„Máshogy látja-e a dolgokat, változott-e a világképe az űrutazásai után?

Huszonegy évig voltam asztronauta, szóval nem csak szundítottam húsz évig és aztán kirepültem az űrbe. Rengeteg munka van ebben: geológiát, geográfiát, történelmet, fotográfiát tanultam, és hogy hogyan élnek az emberi lények, mert mi a Föld megfigyelői vagyunk és egyben tudósok. A világ megértése számomra jelentősen változott már a kiképzéssel eltöltött évek során is, szóval amikor mindazt, amiről tanultam, láttam odakintről, az egyfajta megerősítés volt, amiért képeztem magad. Hogy megismerjem az egész bolygót; bárhová megyek, már előre tudom, hol járok, ismerem a legfőbb jellegzetességeit, földrajzi tagoltságát, domborzatát, végig hajthatok az ausztrál partokon és tudom, hogy mi jön szembe a következő sarkon, mert láttam.

Láthattam a világot ezerszer úgy, hogy senki nem mondta meg nekem, mit gondoljak róla. Senki sem szűrte meg ezt az információt. Ha az ember híreket néz, olvas, a legtöbb esetben nagyon nehéz megérteni, valójában mi is történt; mert valaki már nekünk meséli el azt, hogy mi történt. Így a történtekről való felfogásunk eleve csak ferdített lehet, mert valaki megszűrte az információt, mielőtt tovább adta volna nekünk. Teljes valójában látni az egész világot, őszinte, sajátos természetében - hatalmas különbség.

A tanítás, előadások, könyvek és utazások mellett folytatja tudományos munkáját a jövőben is?

A tudomány teszi az életet lehetővé. Hét és fél millió embert szolgálunk a Földön, ez pedig több mint valaha; és jobban végezzük a dolgunkat az életminőség, a gyermek- és gyermekágyi halandóság terén, a járványoktól való megszabadulásban, ezt pedig kizárólag a tudománynak köszönhetjük. Lenyűgöznek a felfedezések, és amit ezekkel teszünk, amit tanulunk belőle, ahogy fejlesztjük az életminőséget, ez a folyamat pedig soha nem áll le. A technológiának hála ha valaki ma tesz egy felfedezést mondjuk Botswanában vagy Budapesten, az eljuthat mindenkihez az egész világon másnap - vagy akár már aznap.

Mindenkinek van kulcsa Alexandria könyvtárához, Shakespeare egész munkásságához, az emberi tudás egyetemes gyűjteményéhez: ez egy csodálatosan izgalmas időszaka a történelemnek.”

Terján Nóra interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr598776402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.03. 18:09:41

a cikkből:

"Ha az ember híreket néz, olvas, a legtöbb esetben nagyon nehéz megérteni, valójában mi is történt; mert valaki már nekünk meséli el azt, hogy mi történt."

vagyis mi nem történt meg hogyan nem történt, és csak időnként zavarodnak bele a keszekusza hazugságaikba, illetve mostmár naponta, de hol zavarná ezt őket.

zsindex-mandiner-444 bölcs és mindentjobbantudótrolljai ne hagyjatok kiokosítás nélkül.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.03. 18:21:21

Marhaság.

Az életet a szuverén nemzetállamok és a kereszténység teszik lehetővé.

Ezek pedig nagyon jól megvannak tudomány nélkül is. A tudomány még nem tett lehetővé semmi értelmeset, amiért érdemes volna kovácsákosi értelemben élni. Máshogy meg minek?

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.03. 18:55:31

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

mókuskám, a szaniszlót elcsapták az echóból, nem mész a helyére?

pprrrutty!

Bell & Sebastian 2016.06.03. 19:00:05

@Counter: Az űrből nagyjából annyi látszik egy jó távcsőben, hogy maga veszettül integet a távolodó, józan eszének.

Bell & Sebastian 2016.06.03. 19:08:56

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ami magyarázatot igényel, az többnyire egyértelmű és fordítva. Semmi értelme nincsen a médiának, valójában nincs is rá szükség. Csak ingerülséget vált ki.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.06.03. 19:15:26

@Bell & Sebastian: Mikor járt ott és miért engedték oda?

Robinzon Kurzor 2016.06.03. 22:24:47

@Counter: És miért jött vissza, ha egyszer már ott volt?

Pelso.. 2016.06.04. 05:56:45

@Bell & Sebastian: Már hogyne lenne értelme. Közvetve és közvetlenül is pénzt termel.

maroz 2016.06.05. 09:53:09

@Bell & Sebastian: Olvas az ember, aztán észre se veszi, mikor véletlenül leírják az igazságot is:

"Hét és fél millió embert szolgálunk a Földön"

Kábé. És persze eltérő intenzitással, de ennyi, és nem több.

murcielago 2016.06.05. 13:21:45

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: @Bell & Sebastian:

hát ja, azért a magyaroknak azért volt módjuk megtanulni a sorok között olvasni
lehet, hogy ez igaz néhány német generációra is, de ők fegyelmezettebbek nálunk
ha pedig a sorok között tudsz olvasni, akkor egy élménnyel több vagy
süti beállítások módosítása