Dehogy zsákutca a nacionalizmus! – Ablonczy Balázs a Mandinernek
2016. május 12. írta: Redakció

Dehogy zsákutca a nacionalizmus! – Ablonczy Balázs a Mandinernek

ablonczy_balazs_1.jpg

Történészként szerzett magának hírnevet, Oli bácsi álnéven a polgári underground ideológusa volt, tavalyig aztán a Párizsi Magyar Intézet élén állt, majd pedig visszautasította a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját, hogy inkább kutathasson. Ablonczy Balázs vezeti a Lendület Programban nyertes, Trianon 100 névre keresztelt csoportot, de turanizmussal is foglalkozik – aktuálpolitikával viszont már nem. A nacionalizmust védelmébe veszi, nem tartja zsákutcának, szerinte Ady tévedett. Ablonczynak a Mandiner őstörténetében (UFi; Reakció) játszott szerepe, a régi és közeli ismeretség okán – rendhagyó módon – tegeződős interjút olvashatnak vele.

„Amikor nemrég elujjongtad, hogy megnyertétek a pályázatot az ötéves Trianon-kutatásra, a fehérterrorista Prónay Pált emlegetted. Hogy őt kutatjátok majd. Nem mondjuk a vörös Szamuelyt. Ez ilyen „a jobbos történész bátran szembenéz a jobboldal bűneivel” -alaphelyzet?

Ja, nem. Prónay és a fehérterror önmagában nem lesz a kutatás fókuszában. Engem a társadalom brutalizációja érdekel, Prónay ennek volt metaforája, mintegy. Viszonylag hosszú békeidőszak után, 1914-ben a fiatal parasztembereket és a munkásokat behajították a lövészárokba, ahol napokig álltak derékig a szennyvízben és patkányok rohangáltak a vállukon. Azt mondták közben nekik, hogy itt egy puska, fiam, kimész, akit meg szembetalálsz, annak kiontod a belét. Megtanulták, hogy a problémamegoldás, a konfliktuskezelés legitim és kétségkívül rendkívül célravezető módja: a bajonettet beszúrod lent, majd felhúzod, egészen a szegycsontig. Akkor aztán nincs vita. És az állami és – a jobb híján most mondjuk így – magánerőszak ebből az érzésből, az állami bátorításból, a világháborúban tapasztalt kegyetlenségből, és az ebből született eszmei szélsőségekből állt össze.

Logikus, de kicsit evidens is. Mi ezen a kutatnivaló?

Hogyan szivárog át az egész a hátországba, kik ennek a szereplői, játékmesterei? Hol történik ilyesmi és hol nem? Mi a háborús veteránok helye és szerepe a társadalomban? Pontszerű kutatásaink vannak csak a témában. Az látszik, hogy több forradalom zajlott egymás mellett '18-ban. A politikai összeomlás mellett van egy gazdasági, közellátási, és amiről nem beszéltünk manapság: zajlott egy katonaforradalom is. A katonák, amikor hazajönnek és leszerelnek – már ha egyáltalán leadják a fegyverüket az utolsó vasútállomáson – menetrendszerűen fölgyújtják a szatócsboltot, megverik a szatócsot, megisszák az összes pálinkát, opcióként kifosztják a kastélyt, aztán még a lelkészt is megverik vagy megölik.

A lelkészt? Miért?

Mert drágán temetett vagy egyáltalán nem is temetett, mondjuk azért. Bárdi Nándor kutatásaiból nagyon szépen kibomlik, hogy miképpen is zajlott ez például az erdélyi Udvarhely vármegyében. A jegyzőt viszont mindenképp megverik. Az fix pont. Hazajönnek, ott találják az asszonyt, a legkisebb gyerek meghalt, mert nem kapott gyógyszersegélyt. A jegyzők voltak a központi közigazgatás helyi karjai: minden, ami élelmiszerjegy, segély, az ő döntésükön múlott. A katona meg arra ér haza, hogy míg ő vérzett a hazáért, a jegyző miatt meghalt a gyerek. Azt pedig megtanulta a fronton, hogyan intézzük a vitás kérdéseket – lásd feljebb. Az történik tehát, hogy a legalsóbb szintekig brutalizálódik a társadalom. A vörösterror és a fehérterror is következménye ennek az állapotnak.”

Stumpf András interjúját Történelem.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr778711154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.12. 15:19:37

szóval közpénzen kutatja a töbszörösen megbukott nacionalista múltat. már majdnem azt hittem csinál valamit.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.12. 15:48:35

A nacionalizmus a liberalizmus szörnyszülötte, Ezen az sem változtat, hogy a kései liberalizmus szakított gyermekével.

Amíg az antiliberálisok is a liberálisok alkotta eszmei ketrecen belül mozognak, nem várható felemelkedés.

Bell & Sebastian 2016.05.12. 17:12:10

Jóllakottan nem megmond, affene!

Hat év után, ha még ifj. Ungváry a sztár, lehetne felébredezni.

Pelso.. 2016.05.12. 17:58:42

"Mi ezen a kutatnivaló?"
Jaj, András, te ne tudnád.

legeslegujabbkor 2016.05.12. 19:51:50

"És az állami és – a jobb híján most mondjuk így – magánerőszak ebből az érzésből, az állami bátorításból, a világháborúban tapasztalt kegyetlenségből, és az ebből született eszmei szélsőségekből állt össze."

Ezt úgy mondják a kocsmában, hogy fejétől bűzlik a hal. Manapság is látható na meg kutatható is lenne, hogy milyen károkat okoz a társadalomban, ha a vezetők is semmibe veszik a törvényeket vagy az általános emberi jóról gondolt ideákat.

Szindbad 2016.05.12. 20:58:39

@BircaHang Média szerkesztősége: Felemelkedés alatt pusztítást értesz.

Szindbad 2016.05.12. 21:00:32

@BircaHang Média szerkesztősége: Egyébként mi történt, Putyin megint tud finanszírozni? Eltűntél egy ideig.

Bell & Sebastian 2016.05.12. 21:28:14

@Szindbad: A nacionalizmus a nemzet(i), héberül: goj(ság) túlpörgetése, ugyanakkor a nemzet fogalmán mást ért egy nyugati és egészen mást a keleti.

A magyar meg végképp.
Aki a Szentkorona kisugárzása alatt él, tekintet nélkül származásra, nyelvre, státuszra, az magyar.

Ezt próbálja meg valaki túlpörgetni, ha bírja. De csak sikerült, méghozzá a nemzetiségek körében, intenzív felforgatással, a magyarok kárára, azaz: Bircának van igaza.

Ugynakkor valamilyen választ csak kell adni a génturmixosoknak, minél nagyobb marhaságot mondanak, annál többlapáttal kell rátenni a nemzeti érzésre, Szentkorona -alapon. De a jelenlegi Alaptörvény is elfogadható megoldás, ebben az olvasatában.

Pár éve még bolond nackónak csúfolták azt, aki magyar terméket preferált. Ami egy németnek olyan természetes (főleg tartós fogyasztási cikk esetén), mint Róberten a gida.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.12. 21:51:51

Ez oké. A következőben a "populizmust" is megvédhetné valaki.

Szindbad 2016.05.12. 22:18:54

@Bell & Sebastian: De mit jelent a Szentkorona kisugárzása ?

Mert ahogy én látom, ez csak egy érzés. Minél erősebb valakiben, annál jobban át lehet baszni a nacionalista bulshittel. A valóság meg az, hogy ugyanúgy veri a feleségét, mint bármelyik másik paraszt, ugyanúgy lopja az áramot, mint bármelyik másik magyar világpolgár. Ellenségeskedést szül, ártatlanok értelmetlen szenvedését. Ahol erős a nacionalizmus, ott nem lehet harcolni a korrupció ellen, meggyengül a jogrendszer, kiüresednek az intézmények.

Tényleg megéri ez az érzés, hogy a gyerekeim jövőjét beáldozzam érte?

Szindbad 2016.05.12. 22:26:43

@Bell & Sebastian: Nézd meg mit csinált Holger Hartlandból a nacionalizmus. 5 éve vidáman, élettel teli kommenteket írt, lehetett vitázni vele. Ma a nacionalizmus odáig redukálta, hogy mindenhol háborút lát maga körül. Megéri?

Herr Stacheldraht Leger 2016.05.12. 22:29:58

@Szindbad:

"Ahol erős a nacionalizmus, ott nem lehet harcolni a korrupció ellen, meggyengül a jogrendszer, kiüresednek az intézmények."

ezt olvasd fel 1848-ban a pilvax közepén, utána futááááááááááás

Szindbad 2016.05.12. 22:37:12

@Herr Stacheldraht Leger: Ma már a háború is mást jelent, nem csak a nacionalizmus. Ma a nacionalizmus, csakúgy, mint a konzervativizmus, leginkább egy politikai termék.

Bell & Sebastian 2016.05.12. 23:34:15

@Szindbad: A Szentkorona fennhatósága alatt, magyarán: Nagy-Magyar területen. A gojság hite szerint (ezt már megbeszéltük, nemzetieket jelent, vagy nem-zsidót), nemzet az idők végeztéig lesz (eleve elrendeltetés), a fennálló ellentéteket pedig a kereszténység adta keretek (vagy szupremácia) oldja. Ami hol műkösött, hol meg nem, attól függően, hogy éppen ki és hogyan piszkált bele, önös érdekből.

Az eddigiekből is kitűnik, hogy a gojság egynemű masszává gyúrása kiknek jutott eszébe először, a zavartalan, fölöttük uralkodás céljából.

Bell & Sebastian 2016.05.12. 23:42:33

@Szindbad: Holger mindig is nemzeti volt. Gyanítom, mellé még radikális is. Ha még van itt génturmixos, nem fogja propagálni, hacsak nem nagyon hülye. Mondjak rá példát?

Herr Stacheldraht Leger 2016.05.13. 06:14:55

@Szindbad: amivel szemben a polkorrektista hurráglobalizmus az bezzeg természetes emberi ösztön, vagy mijjafax

2016.05.14. 00:41:59

Jó látni, olvasni, hogy Oli bácsi visszatért. Ideje volt :)

maroz 2016.05.15. 08:56:16

@Szindbad: Veled se lehet. Illetve pontosabban: szerintem nem lehet. Az ok nem a nacionalizmus, hanem a gondolkodás súlyosan ideologikus jellege.

Te valójában nem azt szeretnéd, ha vitatkozna, hanem azt, hogy olyasmiket írjon, amivel megerősíti azt, hogy a te gondolkodásod, a képed a valóságról helyes. Ezt nem teszi meg, mert már nem látja azt, hogy megérné szimbolikus engedményeket tenni a balliberális elit egyik szeletkéje felé, le lehet nyomni őket erőből is, ha a szükség úgy hozza, tehát maradhat a romantikus-rezisztensre összetákolt identitástöredék, plusz a neoliberalizmus bis zum tövig elfogadása, hiszen az a kurva tudat bizony léthez kötött. Ez egy tipikus sorsa az egykor oly szép reményű fiatal konzervatív lükepékeknek, akik azt hitték, hogy blogokon és senki által nem olvasott magazinokon keresztül megváltják a mit is.

Szóval nyugodj bele, most más meséket fognak dünnyögni, de ne figyelj rá, mert ők sem tudják, hogy mit beszélnek.

maroz 2016.05.15. 11:03:02

@Bell & Sebastian:

index.hu/gazdasag/2016/05/15/hat_a_penzrol_kevesebbet_tudok_mint_a_szivarvanyhanyos_snapchat-filterrol/

A belgiumi KBC bank a tudományos kutatás látszatát megkeltve dolgozik azon, hogy már az óvodás kortól minden gyerek legyen államilag helyesen megindoktrinálva a pénzt illetőleg. Ma az ezzel ellentétes törekvéseket nevezzük hol kommunizmusnak, hol nacionalizmusnak, aminek éppen aktuálisan rendelik. Mert rendelik, és a hazai értelmiségi elit szépen odaáll a vetett pénzek útjába, nahát, nézd már, pont engem talált el, mit tegyek, elfogadom és kutatom a nacionalizmust, meg a szélsőségességet. Egészen biztosan lelki okai lehetnek, tehát lássuk az attitűdöket. Csúnya-csúnya szélsőség, nem létezne, ha szép lenne a lelkünk, de hát nem szép, mert mi állandóan a balkáni fertőben fetrengünk, pusztuljunk.

Bell & Sebastian 2016.05.15. 13:40:31

@maroz: Naná, hogy fetrengünk! A minap készakarva betévedtem a törökök boltjába és ott ehetőbb dolgokra leltem, mint a helyi, multi-szentháromságban.

Konzerv lecsó meglett, kolbászt meg hoztam.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.15. 19:19:56

@Szindbad: Ennyire? :) A vidámságot és az életet ne a blogon keresd - kint van. Azért is van háború, hogy megvédjük. "Vitázni" pedig semmi értelme, sokszorosan kiderült már. Az élet rövid, sok a munka, kéri a magáét a család is - gyorsan kell dönteni, kivel állunk szóba.

Szindbad 2016.05.15. 23:04:45

@Holger Hartland: Ha valaki azt mondja, hogy nincs értelme vitázni, az az ember valahol elbukott. Már vagy ötödjére írod le, hogy nincs értelme vitázni, és ezt te nem úgy érted, hogy hülye blogokon nincs értelme vitázni, hanem úgy, hogy a liberálisokkal nincs értelme vitázni. Mert tényleg lenyomhatók izomból is, minek érvelni. Értem, és azt is értem, hogy nacionalizmus erről is szól, hogy legyenek megkérdőjelezhetetlen dolgok, még akkor is, ha ez főleg háborút és szenvedést szül.

Szindbad 2016.05.15. 23:35:17

@Holger Hartland: "Utóvédharcok vannak, a neoliberális értelmiség részéről, a Magyar Tudományos Akadémia egy ilyen beszorult, korábbi, az MSZP-SZDSZ-szel kiesett, benyomult, tehát az akadémián próbálják magukat tartani. Ez egy harc. Szellemi csoportok közötti harc. És ebben tehát Matolcsy György, aki ebben vezéralak, emblematikus figura, ennek az egész ánordtoxiának, és hát a támadás. Nyilvánvaló, hogy oda kell lőni, ahol a legsűrűbb a szellemi atmoszféra.”

Nem hiszem, hogy kommentálni kell.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.05.15. 23:58:03

@Szindbad:
Mi az, nem elég 600 oldal grafikon azoknak az egyetemi embereknek?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/03/600-oldal-grafikon.html

A Professzor is profitált a Nemzeti Létharc Bankjának felvilágosító tevékenységéből: ő is ott ült a felügyelőbizottságban.

24.hu/belfold/2016/04/25/mnb-botrany-a-fougyesz-felesege-tobb-alapitvanyban-is-felugyelobizottsagi-tag/

El is mondta őszintén, merre megy Magyarország, csak maguk kiröhögték és nem figyeltek oda.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.16. 00:33:27

@Szindbad: Leírom akárhányszor: nincs értelme vitázni. Bukott ám az öreganyád valaga. Nekem nincs napi 8 órám, hogy veletek vitázzam, egy órám sincs, nem fizet érte senki. Nézd meg, hogy boldogulnak azok, akiknek ez a munkájuk és pénzt kapnak érte. Nemcsak nálunk: nézd meg, mi megy Amerikában Trump jelöltsége kapcsán, vagy Németországban az AfD körül, vagy az osztrákoknál Hofer 1. fordulós győzelme után. A "párbeszéd" ideje lejárt.

A liberálisok nem nyomhatók le izomból, vagyis hát nem lesz könnyű, mert épp ők készülnek lenyomni minket.

Az idézet nem tudom, hogy micsoda, de lehet benne igazság. Ma tökéletesen zöld hegyormot láttam tökéletesen szürkéskék ég alatt, és bevallom, szívesebben töltöm ilyesmikkel az időmet, mint veletek. :)

Szindbad 2016.05.16. 06:06:10

@Holger Hartland: Tudod mi az érdekes? Az összes konzervatív ismerősöm hasonlóan gondolkodik. Már nem lehet megszólítani őket ilyen témákkal, vannak számukra "fontosabb" dolgok is. Hát ez annyira konzervatív minőség, hallod. Ideszarják nekünk ezt a mocskot, és most még szembesíteni sem lehet a következményekkel őket.

Tudod mit gondolok? Legbelül érzik ők is, hogy le lehet ugyan győzni a liberalizmust, de akkor minden sokkal-sokkal rosszabb lesz.

maroz 2016.05.16. 07:04:39

@Holger Hartland: "nem fizet érte senki"

bőr a pofádon, az van...

maroz 2016.05.16. 07:05:36

@Szindbad: Neked, és ennek én örülnék. Nagyon.

Pelso.. 2016.05.16. 07:51:11

@Szindbad: "fontosabb" Mindenkinek lehetőségei szerint a napi harács, ameddig lehet?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.16. 16:44:47

@Szindbad: Akkor a párbeszéd úgy néz ki, hogy szerinted én odaszartam neked a mocskot, és nem vagyok hajlandó szembesülni a következményekkel. Erre én azt mondom: ha odaszarás az, hogy 2010-ben a Fideszre, 2014-ben pedig az LMP-re (és nem a ballibekre) szavaztam, akkor nekem ezzel semmi bajom, igen, így szavaztam, vállalom, és legközelebb is valamelyik nem ballib pártot fogom választani. MSZP-DK-Együtt-PM-stb részemről kizárt, ez van. Ha neked ez odaszarás, akkor legyen az, nem tudok mit tenni. A jelenlegi állapotot pedig minden mocskával együtt a kisebbik rossznak tartom a 2010 előttihez képest.

Na, ez milyen párbeszéd? Elégedett vagy? Ha nem, és te se kapsz ezért egy fillért sem, ahogy én sem, akkor meg nem fölösleges? De. :)

2017.03.22. 02:52:51

@: Az expressz asszimiláltak

közzül egyeseknek szerénytelensége és illetéktelen, nagy -hangúsága némely magyar ügyekben természetesen nem ismer határt, ugyanúgy, ahogy a születési hibában szenvedő ember előkelősködése sokszor határtalan. Belőlük kerül ki az a dzsentroid típus, mely dzsentribb a dzsentrinél, az a honfi típus, aki hazafiasabb minden ősmagyarnál, belőlük kerül ki a fajmagyarság jogainak minden olyan türelmetlen hirdetője, akinek a fajmagyarsághoz faji alapon pontosan ugyanaz a kapcsolata, mint a tabu fajúnak . Faji hiányaikat úgy akarják eltüntetni, hogy faj magyarabbak akarnak lenni a parasztszármazékoknál, előkelőségi hiányaikat úgy, hogy dzsentribbek a valódi nemesnél. Minthogy őseikben nincs magyar vér, szüntelen harsogják a magyarkodó frázisokat. Olyan vendégek ők, akik megrészegedvén a vendéglátók szívességétől, tele szájjal hirdetik, hogy itt tulajdonképpen ők a gazdák és ők merik »félteni« a magyar fajtát például a fajmagyar parasztság választójogától. Szabó Zoltán
süti beállítások módosítása