Szóltál is, meg nem is
2016. április 28. írta: Redakció

Szóltál is, meg nem is

negyed7negyed8.jpg

Bernáth Lackó és Szeles András írása

Válasz Böcskei Balázs és Békés Márton Előre szóltunk című cikkére.

 

„Aki hallotta, mondja, soha nem hagyjuk abba
újra szól ez a banda.
Aki kamuzik, hagyjad, mert van, aki bamba,
De te csak higgy az álmodban, és soha ne hagyd abba"
(Fekete Vonat: A város másik oldalán)”

 

A Böcskei-Békés szerzőpáros modoros és elitista nyelvezettel (ha máskor „előre szóltok” akkor légyszi olyan nyelven, amit a hozzánk hasonló egyszerű halandó is megért) támadta esszéjében a hétvégén rendezett Népszínház Karnevált, illetve a még mindig tartó Negyed7Negyed8 Fesztivált és tágabban értelmezve mindent, ami a nyolcadik kerület klasszikus világába újító szándékkal tolakodik be”. A szerzőpáros szemében olyan ördögtől valónak tűnik azt gondolni, hogy a nyolc az új hét, amilyen ördögtől való gondolatokra csak a liberális” szitokszóval címkézett emberek vetemedhetnek. De vajon van annak igazságtartalma, hogy megérkeztek a nyolcba” a dzsentrifikáció előörsei, ahogy Böcskeiék állítják? Korántsem.

Igen, biztosak vagyunk benne, hogy vannak olyanok, akik tíz éve még nem költöztek volna be a nyolcadik kerületbe, és ma örömmel teszik. Igen, egyesek döntését nagyban befolyásolja, hogy kiépültek − kiépülni látszanak olyan közösségi terek, ahol otthonosan mozoghatnak. A szerzőpáros pont afölött siklik el nagyvonalúan, hogy ezt az otthonosságot az ideológiai gyarmatosítók” nem egy saját képükre formált világként képzelik el, hanem szimbiózisban egy már létező, sokszínű és szerethető atmoszférával. Ennek a szimbiózisnak azonban tudjuk, hogy az egyenlőségen kell alapulnia. Hiszen az valóban elfogadhatatlan, ha a vélt kulturális vagy tényleges gazdasági fölényét bárki saját hegemóniája kiépítésére használja.

És az otthonosságot pont az a bizalom adja, amit Böcskeiék ők” és ti” skatulyáik révén elvitatnak az itt élőktől. Az egyneműsítés”, mint kizárólagos végkifejlet megkérdőjelezése részünkről nem jó szándékú idiotizmus, hanem súlyos és átgondolt szemléletbeli különbség. A szerzőpáros által vizionált kulturális keresztes háború csak egy párhuzamos valóságban létezik, bármennyire is elszomorítja ez azokat, akiknek a konfliktusmentes együttélés pusztán utópisztikus vízió lehet.

Rengeteg kritika éri a cikkben azt a kulturális kavalkádot, amelyet a Népszínház Karnevál programsorozata teremtett. Karneváli NGO- feszt, egynapos Sziget Civil Falu, és csak úgy repkednek a gúnyos, a kerület életének és a rendezvénynek súlyos disszonanciáját sejtető jelzők. Böcskeiék számára elképzelhetetlennek tűnik tehát, hogy létezzen híd a kerületben mindennapjaikat élő helyi lakosok és a kerületben szabadidejüket töltő fiatalok között. Böcskeiék számára elképzelhetetlen, hogy egy nyelvet tudjanak beszélni az utcán felnövő helyi lakosok és az általuk „paypass-szal fizető airbnb imperialistának” bélyegzett emberek. Böcskeiék számára a hagyományok tisztelete kimerül az izoláció tiszteletében. Tényként tálalják, hogy a hely- és emlékezetkeresés helyett „a befektetést kereső hideg esze dolgozik multikulti ruhában”. Ennek az állításnak az alátámasztására azonban hiába várunk. Külön megalapozottnak tűnik a kritika az emlékezetkereséssel kapcsolatban Békés Mártontól, bár felmerül bennünk, a nyolcadik kerület kapcsán miért pont egy utcai fesztivált pécéztek ki maguknak és miért nem az egyik szerző főnökének botrányos, szerintünk történelemhamisító projektjét a Józsefvárosi pályaudvaron? Igen, a Sorsok házára gondoltunk.

A szerzőpáros egyszeri, megismételhetetlen alkalomként írja le, hogy szenegáliak, romák és középosztálybeli Y-generációs, ne adj' Isten a kerületen kívül felnövő fiatalok harmóniában létezhessenek egymás mellett. Amennyiben legutóbbi állításuk igaz lenne, önmagában még az sem legitimálná másutt gyenge lábakon álló érvelésüket.

Hogy nevezhető a dzsentrifikáció eszközének egy olyan rendezvény, amely megvalósításában nagyrészt helyiek vettek részt? Hogy tekinthető a dzsentrifikáció eszközének egy olyan rendezvény, amelynek felvezető kampánya arra épült, hogy hosszabb, rövidebb ideje a környéken lakó bevándorlók elmondták, miért szeretik a nyolcadik kerületet? Hogy tudnak Böcskeiék ilyen mélységben értelmezni egy eseményt, amelyen jelen sem voltak, de jó eséllyel még arra sem vették a fáradságot, hogy a programfüzetét kezükbe vegyék?

És végül, hogy tekinthető a dzsentrifikáció zászlós hajójának az az Auróra, amely otthont ad olyan, a kerületben aktív szervezeteknek, mint a Kékpontból lett Alternatíva Alapítvány, a Közélet Iskolája vagy az Auróra saját Nyolctól Nyolcig néven futó közösségszervező projektje, amely a kerületiek érdekvédelmi képességét fejlesztő foglalkozásokat, beszélgetéseket, képzéseket szervez? Éppen azt az Aurórát éri kritika, amely helyt adott annak a Kettős Mérce-beszélgetésnek, ahol a kerület alpolgármesterét szembesítették a szegény lakosok kiszorítására irányuló önkormányzati politikával, melynek hatására még bizonyos ígérteket is ki lehetett belőle kényszeríteni. Ha a Népszínház Karnevál vagy a Negyed7Negyed8 szervezőinek a kiállás a kulturális sokszínűség mellett egy egynapos, egyhetes buli lenne a lehető legtöbb Instára feltolt” képpel, jogosnak tekintenénk Böcskeiék kritikáját. Azonban ebben pont akkorát tévednek, amekkora a tévedésük a dzsentrifikáció katalizátorainak tekintett előörsök esetében.

Azért vagyunk itt, hogy szülessen párbeszéd, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. És azért vagyunk itt, akkor is, amikor vége a Karneváloknak és Fesztiváloknak, mert komolyan gondoljuk mindezt. Mert komolyan gondoljuk, hogy a nyolc az új hét, de a sejtetett gyarmatosító szándék helyett a természetesnek tekintett kapocs, a sorsközösség érzése vezérel minket. Hogy ez kölcsönös, azt éppen egy Karnevál vagy egy Fesztivál igazolhatja vissza; és bár persze ennek a visszaigazolásnak objektív mérőszáma nincs, de úgy érezzük, hogy nem csak mi, szervezők, hanem az itt élők is a zökkenőmentes együttélés ünnepeként élik meg az ilyen eseményeket.

Ha Böcskeinek vagy Békésnek efelől kétségei vannak, azt megértéssel fogadjuk, de ahogy most is, minden későbbi alkalommal is törekedni fogunk rá, hogy ezeket a kétségeket eloszlassuk. A szerzőpáros saját kétségeit pedig leginkább azzal oszlathatja el, ha nem az előítéleteire alapozza véleményét, hanem tapasztalataira, ezért várjuk őket a még tartó Negyed7Negyed8 Fesztiválon, jövőre a Népszínház Karneválon, vagy az év bármelyik napján az Aurórában.

Bernáth Lackó, Szeles András

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr828671134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.28. 20:01:47

beszéljünk a hüvelygombáról

komolytalan samu 2016.04.28. 21:11:11

A modoroskodás jogos, és fogalmam sincs hogyan viszonyul a fesztivál a helyben élőkhöz, tehát ezt nem fogom leverni rajta, de ha élhetőbb, kellemesebb közösségi terek, a mai fiatalokkal és az airbnb imperialistákkal kompatibilis helyek jönnek létre, akkor a mai fiatalok és az airbnb imperialisták is fel fedezik (már kezdik). A hétker (körúton belüli része) lassan betelik, és hát lakni már tényleg nem lehet benne, a szűkebb pénztárcájúak már most csorognak (van ahová már özönlenek) a körúton kívüli részére és a nyolckerbe. Ez se jó, se rossz szándékkal nem megállítható folyamat, a szépelgés fölösleges.

GNDL 2016.04.28. 22:07:59

Közben csak az MNB-n keresztül elloptatok tőlünk 270 milliárdot... Századvég 4 milliárd, amiről tudunk az elmúlt hónapokban... Uniós források?! Legalább és nagyon alaphangon 2-3 ezer milliárd az elmúlt hat évben. Magánnyugdíj befizetések több mint 3 ezer milliárd... Fideszes áfacsalások évi ezer milliárd... Levajazott és nagyjából 150-300%-os mértékben felülárazott közbeszerzések évi 1500 milliárd... Oktatásból és egészségügyből kivont források évi ezer milliárd...

Lassan írhatnátok egy posztot arról is, mikor és milyen formában fogjátok ezt visszafizetni. Mondjuk ezzel a lámpavasat még nem kerülnétek el nagyon messzire... :)

GNDL 2016.04.28. 22:13:10

Ja, a Quaestor- és Buda-Cash botrányaitok, meg az amit a korrupt és fideszes ügyészségeitek rendeznek az ügyben a korrupt és fideszes bíróságaitokkal karöltve... és ezt a cirkuszotokat még nem is említettem... :D Szóval amit fentebb a lámpavasról írtam, azt felejtsétek... az nagyjából garantált, nem hiszem, hogy ezt már megúsznátok. :)

Bell & Sebastian 2016.04.29. 00:07:32

@Herr Stacheldraht Leger: Világítsa már meg nekem ezt a belterjes, pösti polémiát, mink most kikkel vagyunk? Csak nehogy a gombának szurkoljak, merő protestálásból.

Bell & Sebastian 2016.04.29. 00:10:18

@GNDL: Ügyészség? Halnak feje. És a többi -származású hol marad?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.04.29. 00:13:24

"Böcskei-Békés szerzőpáros modoros és elitista nyelvezettel"

Bezzeg amikor a migráncsokat gyalázták ugyanilyen modoros és elitista nyelvezettel, akkor nem bírtak ezek a szerzők megszólalni.

2016.04.29. 00:46:02

>>...a Józsefvárosi pályaudvaron.

ne múljon nap holokauszt nélkül, ügyesek vagytok így tovább.

ja hogy a sorsok házával játszanak terület foglalósdit? zsinagóga az túl feltűnő, vagy arra nincs teljes állami költésgfedezet?

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.29. 04:12:58

@Bell & Sebastian: ilyen aktuális, fontos és összetett problémáról csak romkocsmában merengve lehet érdemi konklúziót levonni.

BaloghBertalan · http://baloghbertalan.blog.hu 2016.04.29. 06:01:37

Tessék mondani, ez a „nagykörúton kívül is laknak emberek” (azaz antiszemita-cionista) MSZP-s párbeszéd része?

maroz 2016.04.29. 07:08:24

@BaloghBertalan: Nahát, az említett tud beszélni? Illetve: létezik? :-o

maroz 2016.04.29. 07:22:21

Érvel ám keményen a neo-szdsz:

"De vajon van annak igazságtartalma, hogy megérkeztek a „nyolcba” a dzsentrifikáció előörsei, ahogy Böcskeiék állítják? Korántsem."

Á, már hogy érkeztek volna meg, sőt, a Józsefvárosba senki nem költözik be, ahogyan azt a neoballibsik egy sorral lejjebb maguk is megírják:

"Igen, biztosak vagyunk benne, hogy vannak olyanok, akik tíz éve még nem költöztek volna be a nyolcadik kerületbe, és ma örömmel teszik. Igen, egyesek döntését nagyban befolyásolja, hogy kiépültek − kiépülni látszanak olyan közösségi terek, ahol otthonosan mozoghatnak."

Szóval a generációváltás fájdalmait megélő neo-szdsz nem tudja, hogy mi a dzsentrifikáció. Naná, hiszen valójában ők ez a bizonyos előörs, nyilván nem fogják beismerni, hanem inkább lökik az idiótaságokat, ahogyan a nagy elődök.

"A szerzőpáros pont afölött siklik el nagyvonalúan, hogy ezt az otthonosságot az „ideológiai gyarmatosítók” nem egy saját képükre formált világként képzelik el, hanem szimbiózisban egy már létező, sokszínű és szerethető atmoszférával. "

Ez a szimbiózis valójában nem működik. A gyarmatosítás amúgy ideológiai megalapozású, de valójában gazdasági. Befektetők, külföldiek, milliárdok, és ahogyan az ilyenkor szokott lenni: a tőke útját egyengető hasznos idióták. Gyurcsány fél éven belül az élükre áll.

Jean Sol Partre 2016.04.29. 10:14:08

@maroz: ne akadékoskodj, ha egyszer nem költöztek be, akkor nem költöztek be. Ha pedig mégis, akkor ők nem az előőrs. De ha mégis ők azok, akkor a dzsentrifikáció jó. A régi lakosoknak rossz, de legalább az újak otthonosan érzik magukat, no meg ott van az a szimbiózis is az atmoszférával.

gyalog.galopp 2016.04.29. 11:28:19

A napokban a vezérelit kiadta, meghatározta az új irányt:

"Az elittel szembeni kritika csak önkritika lehet...."
"az elitváltást ezért néhány cserével és pár mezváltott játékossal tudjuk le "
"„A magyar elit megbukott 2010-ben, csak ezt senki nem vette észre” " ( nem a faszt)
"Szelényi szerint az elitnek nem az a feladata, hogy megmondja népének, mi a helyes; hanem az, hogy alternatívákat mutasson be számára."

A lényeg tehát stílust kell váltani, mert a régi már nem működik.
A fenti cikk egy kis bemelegítés az új irányvonalból, az új stílusból. Nem nácizunk, nem rasszistázunk, nem mucsaizunk, hanem:

"Mert komolyan gondoljuk, hogy a nyolc az új hét, de a sejtetett gyarmatosító szándék helyett a természetesnek tekintett kapocs, a sorsközösség érzése vezérel minket"

"Ha Böcskeinek vagy Békésnek efelől kétségei vannak, azt megértéssel fogadjuk, de ahogy most is, minden későbbi alkalommal is törekedni fogunk rá, hogy ezeket a kétségeket eloszlassuk. "

Az ugatás helyett ezután tehát a sok méz és sok máz következik, legalábbis a madzag elején...

2016.04.29. 12:07:03

@gyalog.galopp:

az elitnek több ága van, most az elkötelezettek nyekeregnek, mert a függetlenek feladták a nézelődő pozíciót. semmi baj nem volt a fidesz kurzussal amíg eltakarították az mszp szemetét és szemlélet változást hoztak. viszont most hogy egymásra talált az mszp-fidesz azt már nem tűrik, meg hozzájön a gazdaság és társadalom mélyrepülése.
a progresszívok (tevékenyek) még mindig több erőforrással és nemzetközi kapcsolattal rendelkeznek mint a teljes politikai maffia. bend over time, vagy mennek vissza a balettba.

méz máz, hol itt gond? van még 2 év megbízatásuk.

maroz 2016.04.29. 16:16:10

@Jean Sol Partre: A probléma sajnos nem ennyire fekete-fehér, a dolgot kutatni kell, persze nem akármilyen himi-humi, a ***** (<- ez egy fasisztanácikok kutatóhely, amelyik fújjj!!)-ra vagy a *'*'*'* (<- ez egy kamanyista-balliberáncs kutatóhely, naná, hogy ez is fúúúj!!!)-ra jellemző tudománytalan módszerekkel, hanem a dolgok mélyére ásó, átgondolt, a kvantitatív és kvalitatív módszereket NBA-s labdazsonglőröket megszégyenítő módon váltogató alapossággal. Ha a dolog jelentőségét te is átérzed, és támogatást szeretnél nyújtani abban, hogy a szimbiózis legalább a szar és a máj szintjét elérje, akkor muszáj segítened egy kérdőív kitöltésével:

www.facebook.com/roncskocsma/app/126231547426086/

Jean Sol Partre 2016.04.29. 16:33:19

@maroz: otthon megcsinálom, innen nem elérhető

maroz 2016.05.01. 09:04:43

@Jean Sol Partre: Na jó, ez csak vicc volt, tényleg van kutatás, jövő héten lesz workshop (megafaszom, milyen szavaink lettek már ide nekünk az elmúlt évtizedben...) meg miegyebek, nem mintha ettől valami akármibb lenne, de lesz, és ha valakit érdekel itt a program:

www.facebook.com/events/610519789104376/

Jean Sol Partre 2016.05.02. 10:35:28

@maroz: Nem voltam netközelben a hétvégén, lemaradtam a viccről. De persze ezt az új linket sem tudom most megnézni, mert munkahelyről nem megy, szóval elviccelődhetünk még, de este újra megpróbálom :)

Veridicus76 2016.05.02. 16:12:01

Örvendetes, hogy a dzsuvás gettóból élhető városrész lesz. A két nyavalygó majom le van szarva.

maroz 2016.05.02. 19:08:14

@Jean Sol Partre: Nahát, arrafelé is az van, hogy az éjszakás főnéni engedékenyebb? ;)

Jean Sol Partre 2016.05.02. 19:44:59

@maroz: naná, saját éjszakás főnénim van :)
süti beállítások módosítása