„Vágytam a túloldalra” – Jónás Tímea Aranypánt-díjas roma főápoló a Mandinernek
2016. április 22. írta: Redakció

„Vágytam a túloldalra” – Jónás Tímea Aranypánt-díjas roma főápoló a Mandinernek

jonas_timea.jpg

„Mindig a legnehezebb dolgokkal akartam foglalkozni, a legnagyobb kihívásokkal akartam szembenézni” – mondja Jónás Tímea a Mandinernek. Ez sikerült is neki. A romatelepről indulva pszichiátriai főápoló lett a kiskorától kezdve mindig bizonyítani akaró cigány lányból. Ma a Nyírő Gyula Kórház OPAI pszichiátriájának főápolóként 171 ágyra felügyel. A minap kapta meg az Aranypánt-díjat, amit olyan hétköznapi roma hősök kaphatnak meg, akiknek élete és munkássága példaértékű. Interjúnk.

„Mi motiválta, hogy ilyen bátor terveket szőjön?

A tudásvágy és a környezet. Hajtanom kellett, hogy kitörhessek. Hogy érthetőbb legyen, elmesélek egy mozzanatot az életünkből. A telepen senkiknek nem volt fürdőszobája. Kint a szabadban pokrócokon ülve, lavórokból mosdottunk. Fürdőszobát akkor láttam először, amikor egyszer anyukám bevitt magával a munkahelyére. Úgy izgultam már reggel, amikor azt mondta, elvisz a munkásfürdőbe is, ahol zuhanyozhatok. Máig emlékszem, mekkora élmény volt ott állni, miközben felülről jött rám a víz. Elöntött a büszkeség, hogy már azt is tudom, hogyan kell zuhanyozni.

A családját is hasonlóan hajtotta a kitörés vágya?

Apukám vasutas volt, anyukám váltótisztító. Rengeteget dolgoztak. Annyit, hogy félre is tudtak tenni, ám erről nem meséltek soha senkinek. Ötödikes voltam, amikor egyszer a nővérem azzal a hírrel jött értem az iskolába, hogy nem lakunk többé a telepen. Aznap már az új otthonunkba mentünk haza. Ez egy aprócska piros ház volt egyetlen szobával és két ággyal. Egyikben aludt az öt lány, a másikban a két fiú. Ám a szüleim nem elégedtek meg ezzel. Addig gazdálkodtak, addig takarékoskodtak, míg ugyan ezen a portán építkezni is tudtunk. Na, annak a háznak már három szobája volt. Máig a szüleim a példaképeim. Megtanultam tőlük a rend, a takarékosság fontosságát; és azt, hogy mindig tűzzünk ki kis célokat magunk elé, amelyekért érdemes küzdenünk, hogy mindig akarjunk jobbak lenni. Ők motiválnak, és az elsők, akiket felhívok, ha bármilyen siker ér.

Nehéz volt otthagyni őket?

Miután kitűnőre érettségiztem, jelentkeztem a budapesti Batthyány–Strattmann László Szakképző Iskolába, hogy ápolónak tanulhassak. Amikor otthon elmondtam, hogy a fővárosba megyek, egyszerre láttam anyukám arcán a büszkeséget és az aggódást. De látta, hogy hajthatatlan vagyok, így elengedett. Az osztályfőnököm pedig ezekkel a szavakkal búcsúzott: még fogunk hallani rólad. Ő megjósolta…

Innentől könnyen ment minden?

Nem. A második évtől a szüleim nem tudták tovább finanszírozni a tanulmányaimat, így dolgozni kezdtem. Az egyik tanárom segédápolói állást ajánlott a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem oktató kórházában. A Farmakológián kezdtem, ám lassan a többi részleg munkájába is bevonódtam. Megtanultam vért venni, infúziót bekötni, mindent, amit egy ápolónak tudnia kell. Amikor azonban bezárt a részlegem, egy napig sem akartam munka nélkül maradni, bejöttem hát a Nyírő Gyula Kórházba. Megmutattam a szakápolói bizonyítványomat, amely akkoriban olyan sokat ért, hogy egyet kérdezték tőlem: hol szeretnék dolgozni. Mivel korábban is belgyógyászaton dolgoztam, itt is azt választottam.

Ma mégis a pszichiátrián dolgozik.

Egy idő után kevés lett nekem a belgyógyászat. Ekkor hallottam a pszichiátriáról, ahol nem csak a testet, a lelket is gyógyítani kell. Meg akartam érteni ezt a területet is, hát átjelentkeztem. A Központ szubintenzív, azaz a figyelő részlegre kértem magam. Ide azok a betegek kerülnek, akik veszélyt jelentenek nem csak önmagukra, hanem a társadalom bármely tagja számára.

Ez a pszichiátria legnehezebb része. Bírja?

Mindig a legnehezebb dolgokkal akartam foglalkozni, a legnagyobb kihívásokkal akartam szembenézni.”

Meszleny Zita interjúját híroldalunkon, Roma Példaképek sorozatunkban olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr968655112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.22. 16:05:50

már csak valami érdemi béremelés kéne akkor az ápolóknak, nemde?

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.22. 16:44:25

@Bell & Sebastian: felőlem akár vasárnap is megvehetik. de a lobotómia után nem a főorvos viszi ki az ágytálat, az hót ziher.

Conchobar 2016.04.22. 16:47:29

Jó-jó, elolvassa az ember az asszimiláns cigány küzdelmeiről és sikereiről szóló írást, de talán nem itt kellene közreadni és propagálni. Netán úgy gondolják mandinerék, hogy nagy számban olvassák ezt a blogot tanulatlan (és inkább bűnözés felé hajló) cigányok?

Pelso.. 2016.04.22. 16:50:02

@Herr Stacheldraht Leger: Régi mailod él még, vagy már az se?:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.22. 17:01:02

@Pelso..: miért, küldesz dobrayról fotót nővérke szerkóban?

Pelso.. 2016.04.22. 19:17:29

@Herr Stacheldraht Leger: Az enyhe, nem a visszafogottság korát éljük.

Bell & Sebastian 2016.04.22. 19:25:52

Csak semmi buzulás, elvtársak, ide bipolárisok is járnak.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.22. 19:53:20

@Bell & Sebastian: vazelin, vagy kenőpénz? a lényeg, hogy csússzon

Pelso.. 2016.04.22. 19:57:29

@Herr Stacheldraht Leger: Ha van utóbbi, bőven jut az előbbire is.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.22. 20:16:01

@Bell & Sebastian: kérem vigyázzanak, az őrült nők ketrece záródik

bispora 2016.04.23. 11:51:20

Az egész cigánykérdés reménytelenségéről szól ez a cikk.
Milyen érdekes, hogy egy magyar ápolónőről, normális életviteléről, áldozatvállalásáról nem írnak- ami nem is csoda, nincsen hír értéke. De rácsodálkozunk a normalitásra, ha egy cigánynál látjuk, hiszen Tímea a cigányok között a használható kb 25%-hoz tartozó kivétel, a csoda. A maradék 75% sem mind gonosz, csak egészen egyszerűen nem képes, pont.

legeslegujabbkor 2016.04.23. 23:41:44

Hát én ma átéltem az ápolónők nehéz helyzetét, 15 órától 22 óráig tartott a sürgősségin egy CT meg egy röntgen a zárójelentéssel együtt, aztán hazaértünk édesanyámmal 22.30-ra.

Innentől én nem fogok tüntetni egy orvos miatt sem

annamanna 2016.04.24. 03:51:05

@Conchobar: ez a cikk nem a tanulatlan cigányokhoz szól. Amúgy le a kalappal Jónás Tímea (és családja) előtt.

"Én mindig is elítéltem az élősködést. Borzasztónak tartom, ha nem végzi el valaki a nyolc osztályt. Ha nem dolgozunk, és 6-8 gyereket nemzünk és arra számítunk, hogy az állam majd felneveli. Megvetem, ha azt látom, hogy a családi pótlékot nem a gyerekre költik, hanem másra. Ha hiszed, ha nem, én szégyellem magam miattuk. Azt érzem, hogy dupla jót kell csinálnom emiatt a világban. A kolléganőim mindig mondják, hogy ne vegyem magamra, de én meg azt érzem, hogy muszáj."
www.nlcafe.hu/magyarorszag_kul/#tovabbi-kulsagok/1

Éhes ló 2016.04.24. 06:14:41

A magyarnak van szava a cigányra, úgy nevezi évszázadok óta, hogy cigány.
A magyar nem cigány és vice versa.
Ez a cigány asszony képes volt arra, amire a magyarok túlnyomó többsége "aranypánt" nélkül is képes évszázadok óta: tanul, dolgozik, helyt áll.
A libbant PC őrületet mutatja, hogy cigányoknál ez a fajta normalitás kitüntetésre méltó ritkaság az évtizedek óta rájuk elszórt tízmilliárdok, az őrületig fokozott faji (pozitívnak hazudott) kivételezés és médiaterror ellenére is.
Abba kellene hagyni mielőbb ezt a kettős mércés zsidó vircsaftot, mert az nem járja, hogy a magyarokat évszázadok óta tömegesen és rendszeresen fosztogató, rabló, gyilkoló cigányok és az őket biológiai fegyverként használók a magyarok pénzén nevelik fel a magyarokat pusztítókat.
Ez a nő nem tett semmi olyat amitől különb lenne bármelyik magyarnál. Életútja - ha igaz, amit a cionista hazug média erről összehord- nem különbözik a szegény sorsú magyarokétól, akiknek ehhez nem jár pozitív diszkrimináció, mérhetetlen mennyiségű közpénz, kitüntetés és persze médiafelület sem.
Arra azonban ez a cigányokról vetített hamis kép is világosan rámutat, hogy a normalitás kivételes, egyedi eset a cigányoknál, mögötte ott nyomul a magyar börtönöket megtöltő hétköznapi magyargyilkos, rabló, tolvaj, erőszakos cigány mocsok, amiről szólni se lehet a cionista médiában.
Megérdemlik a magyarok, mert hagyják!

Conchobar 2016.04.24. 11:44:26

@annamanna: "ez a cikk nem a tanulatlan cigányokhoz szól. Amúgy le a kalappal Jónás Tímea (és családja) előtt." - Az baj. Nagy baj. Leginkább annak lenne értelme, hogy a tanulatlan cigánynak mutatnak föl perspektívát (hogy lássa, nemcsak a bűnözés által lehet kiemelkedni). Annak semmi értelme, hogy a többségiek felé mutogatnak kivakarózott asszimiláns cigányokat, mintegy azt sugallva, hogy hát ilyen a cigányság. Még kevesebb értelme van reménykedni, hogy az eset alapján majd kisebb lesz a 'rasszizmus'. A többségi kritikusan elutasítóan fogadja majd (hiszen a cigányságról sugallt kép ellentétes a mindennapok tapasztalatával)

Conchobar 2016.04.24. 11:54:10

@annamanna: "Én mindig is elítéltem az élősködést. Borzasztónak tartom, ha nem végzi el valaki a nyolc osztályt. Ha nem dolgozunk, és 6-8 gyereket nemzünk és arra számítunk, hogy az állam majd felneveli. Megvetem, ha azt látom, hogy a családi pótlékot nem a gyerekre költik, hanem másra. Ha hiszed, ha nem, én szégyellem magam miattuk" - Ezt mondhatja a többségi magyar, de egy cigány esetében azért ennél több kellene. Egy kivakarózott cigánytól annál több kellene, hogy a többségiekhez dörgölőzik, hogy nemcsak a többségiek életmódját veszi át, hanem a cigányságról alkotott véleményét is. Egy kivakarózott cigánytól azt várná az ember, hogy segíti az övéit és megpróbálja őket rávezetni egy más életmódra

annamanna 2016.04.26. 06:01:20

@Conchobar: "A többségi kritikusan elutasítóan fogadja majd (hiszen a cigányságról sugallt kép ellentétes a mindennapok tapasztalatával)"

Épp ezért kell bemutatni. A lenéző elutasítás miatt. Mert az tény, hogy a "többségi társadalom" (csakhogy igazodjak a szóhasználatodhoz) nagy része nem jut el olyan szakmai szintre, mint ahol Jónás Tímea van. Amit ő letett az asztalra, az a magyar társadalomban is átlag fölötti teljesítménynek számít.
A cigányok között leginkább azok tudnak elérni eredményt, akiket idejekorán kiemelnek a roma környezetből, és állami gondozásban vagy nevelőszülőknél nőnek fel (mint Kovács Krisztián agykutató vagy Oláh Ibolya énekesnő stb, ezt lehetne sorolni).
Jónás Tímea esetében külön értékelendő, hogy nem a szüleitől elszakítva, hanem a családjában maradva volt (illetve voltak) képesek kiemelkedni a putriból, és családostul voltak képesek nagyon kemény teljesítményt felmutatni.

Daróczi Dávid vagy Damu Roland szülői háttere ennél sokkal zűrösebb, és bár óriási karriert értek el a "fiúk", azért túl nagy árat fizettek.

És mégis miért kellene minden "rendes" cigánynak a zűrös cigányok megváltójává válnia?
Egyik kedvenc példám Molnár Mária misszionáriusnő. mindennapi.hu/cikk/kultura/kannibalok-kozt-halt-meg-a-magyar-misszionariusno/2011-09-10/7183
"Ő maga nem akart külmissziói szolgálatra jelentkezni, hiszen úgy gondolta, hogy Magyarországon is éppen elég nagy szükség van a lélekmentésre. Azért is utazott el a húszas évek közepén liebenzelli missziói központba, hogy nyelvtudását elmélyítse, s így a belmisszió szakirodalmát és módszertanát könnyebben tanulmányozhassa. Ám éppen akkor látogatott oda Friedrich Doepke, a mánuszi misszió vezetője, s egy este beszámolt az Admiralitás-szigeteken végzett missziói munkáról. Molnár Mária már az első találkozás alkalmával tudta, hogy neki Mánuszon van a helye, de még akkor is küzdött ez ellen, amikor 1927-ben kézhez kapta a kiküldetési parancsot.

„ A lelkész hívatott és elmondta, hogy a választmány minden egyes tagja, amikor külön-külön Isten elé vitte az ügyet, és amikor együttesen is imádkoztak érte, mind arról győződtek meg, hogy Istentől van ez a nyugtalanítás, és hogy ki kell küldjenek. Nem örültem ennek. Nem vágytam luxusutazásra. Itthon akartam dolgozni, s most Isten szólított el e helyről, és küldeni akar engem egy olyan helyre, ahol senkim sincs, és senkit sem ismerek. Szobámban letérdeltem, és forró imádsággal félórai küzdelem után tudtam kimondani: Atyám legyen meg a Te akaratod” – mesélte Molnár Mária 1936-ban a debreceni Nagytemplomban tartott beszámolója alkalmával."

Nyilván itthon is tudott volna mit csinálni, de miért ne mehetett volna el a világ végére?
Jónás Tímea nagyon nehéz helyzetben levő emberekkel dolgozik, te például elvállalnád helyette a közveszélyes őrültek felügyeletét? Amúgy valószínűleg van az őrültek közt cigány is. Nem csak magyarok bolondulhatnak meg. Valószínűleg foglalkozik cigány betegekkel is a kórházban.

Ami pedig az idézett szöveget illeti, az szerintem nem lenézés. Ha pl. én azt mondom, hogy borzasztónak tartom a sikkasztást és korrupciót, az nem azt jelenti, hogy lenézem a magyarokat. Konkrétan hogyan is kellene nekem ezeket a jelenségeket megszüntetnem? Talán az én dolgom, hogy a magyar társadalmat rávezessem egy másik életmódra? Mégis hogyan?
Miért kéne elvárni Jónás Tímeától, hogy a cigány társadalmat jó útra térítse, ha mi magyarok sem tudjuk a saját társadalmunkat jó útra téríteni? Miért kéne ennek bárki számára is előírásnak lennie? Alapvetően minden ember a maga sorsáért felelős.
És azért azt nagyon nem lehet elmondani Jónás Tímeáról, hogy ő a többségiekhez dörgölőzött volna. Ezt Horváth Aladárról vagy Farkas Flóriánról el lehet mondani, de Jónás Tímea a szorgalmával és az eszével, tehetségével, becsületes jellemességével ért el kiemelkedő eredményeket, nem dörgölőzéssel.
Az a minimum, hogy tiszteletet és megbecsülést érdemel. De a kitüntetést sem sajnálom tőle, szerintem nagyon helyes, hogy megkapta, én csak gratulálni tudok hozzá, és további sikereket kívánok neki, hajrá.

Conchobar 2016.04.26. 07:05:15

@annamanna: "Épp ezért kell bemutatni. A lenéző elutasítás miatt." - Persze. Necsak egyszerű elutasítás legyen, hanem tegyünk mindent azért, hogy irritálja is őket

Conchobar 2016.04.26. 07:09:02

@annamanna: "Miért kéne elvárni Jónás Tímeától, hogy a cigány társadalmat jó útra térítse, ha mi magyarok sem tudjuk a saját társadalmunkat jó útra téríteni?" - Tényleg? És te mit értesz a 'jó út' alatt a magyar társadalom esetében? Az egész társadalom cigány segget nyaljon? ("Az a minimum, hogy tiszteletet és megbecsülést érdemel.")

Conchobar 2016.04.26. 07:13:36

@annamanna: "És azért azt nagyon nem lehet elmondani Jónás Tímeáról, hogy ő a többségiekhez dörgölőzött volna" - Nem, ugye? Nem a többségiek véleményét ismételgeti, és nem ahhoz igazodik, mikor azt mondja, hogy "Én mindig is elítéltem az élősködést. Borzasztónak tartom, ha nem végzi el valaki a nyolc osztályt....". Hátha nincs is kedve segíteni az övéit, akkor legalább valami empátiát tanúsítson feléjük. Vagy te empatikusnak találod az idézetben foglaltakat?

annamanna 2016.04.26. 07:57:06

@Conchobar: Nem tudom, téged miért irritál Jónás Tímea, engem nem irritál. Az angol Katalin hercegné például sokkal jobban irritál, mert őt teljesen gátlástalan élősködőnek tartom. Jónás Tímeát viszont nem tartom pofátlan parazitának.

"te mit értesz a 'jó út' alatt a magyar társadalom esetében"
Említettem a sikkasztást és korrupciót. Jó lenne, ha ilyesmi nem létezne; de elég nyilvánvaló, hogy semmiféle "keresztes hadjárattal" sem lehetne ezeket kiirtani. A kultúránk részei, hogy úgy mondjam.

"legalább valami empátiát tanúsítson feléjük. Vagy te empatikusnak találod az idézetben foglaltakat?"
Naná. Miért legyek empatikus a hülyeséggel? Például ha sok nő ribanc, akkor én miért is legyek empatikus a kurválkodással? Miért kéne annak lennem?
Egy dolog az emberek elutasítása, és más dolog a tetteik elutasítása. Például ha a gyereked csokit lop az iskolai büféből, akkor nem azzal szereted a gyerekedet, hogy elfogadod a lopását. Két különböző dolog szeretni a gyerekedet és szeretni a lopást. A gyerekedet szeretheted attól, hogy nem szereted a lopást, és ettől igyekszel a gyereket eltántorítani.

Persze nem lehet mindenkit mindentől eltántorítani, pláne nem egy egész közösséget. Tisztelhetsz egy egész közösséget úgy is, hogy nem fogadod el a szokásaikat. Például kedvelheted az oroszokat, miközben a részegeskedést elítéled; vagy kedvelheted az indiaiakat, miközben a hullák közti fürdőzés gondolatától is rosszul vagy.
Nem lehet mindent egy az egyben elfogadni vagy elutasítani. Például kedvelheted a magyaros konyhát, miközben utálod ezen belül pl a lángost. Vagy szerethetsz kirándulni, miközben utálod a kullancsokat.

Conchobar 2016.04.26. 09:37:19

@annamanna: "Nem tudom, téged miért irritál Jónás Tímea, engem nem irritál." - Hogy te milyen értetlen vagy! Engem nem ez a cigány irritál, hanem az hogy rám erőltetik, a pofámba nyomják

Conchobar 2016.04.26. 09:51:57

@annamanna: "Egy dolog az emberek elutasítása, és más dolog a tetteik elutasítása" - Nem, te ostoba! Ha Jónásban lenne egy kis empátia (a saját népe iránt), akkor nem a többségi társadalom véleményét szajkózná, hanem egy saját, külön bejáratú véleményt mondana. Egy árnyaltabb véleményt mondana (mint ahogy a szülő is teszi a saját gyerekének a hibái kapcsán)

Conchobar 2016.04.26. 09:53:48

@annamanna: " Például ha a gyereked csokit lop az iskolai büféből, akkor nem azzal szereted a gyerekedet, hogy elfogadod a lopását...Tisztelhetsz egy egész közösséget úgy is, hogy nem fogadod el a szokásaikat" - Mert te hol találod, mely mondatokban Jónás tiszteletét vagy szeretetét a saját nép iránt

annamanna 2016.04.27. 03:30:16

@Conchobar: "Ha hiszed, ha nem, én szégyellem magam miattuk. Azt érzem, hogy dupla jót kell csinálnom emiatt a világban. A kolléganőim mindig mondják, hogy ne vegyem magamra, de én meg azt érzem, hogy muszáj."
Például, ha a gyereked csokit lop, akkor lehet, hogy te fogsz bocsánatot kérni helyette. Mások gyereke miatt eszed ágában sincs bocsánatot kérni, azt nem veszed magadra.
Ez tehát a saját nép iránti megkülönböztetett figyelem, empátia jele.
süti beállítások módosítása