„Európa tagadja, Orbán Viktor kimondja a nyilvánvalót” – George Friedman a Mandinernek
2016. április 20. írta: Redakció

„Európa tagadja, Orbán Viktor kimondja a nyilvánvalót” – George Friedman a Mandinernek

george_friedman.jpg

Mondja csak egy nőnek, hogy „puha az erőm”! Nem lesz nagy sikere – vázolja a nagy világmegfejtőként ismert George Friedman, miért röhögnek az amerikaiak a „soft powerről” vizionáló európaiakon. A rendre nagy vitákat kiváltó elemző szerint Amerika nem fizet tovább a nála gazdagabb Európa biztonságáért, ahogy a Közel-Kelet válságát sem hajlandó egyedül megoldani. Friedman tiszteli Orbán Viktort, mert szerinte a szétesett EU-val szemben ő hajlandó kimondani a nyilvánvalót. Az elemző úgy látja: nagyon egyszerűen javítható lenne a magyar-amerikai kapcsolat – csak tegyünk úgy, mintha viselkednénk és vásároljunk F–16-okat, a többi nem érdekes. Interjúnk a Globsec-konferencián, Pozsonyban készült, ahol Friedman érthető magyarsággal köszöntött minket.

„Számít Európának, ki váltja majd Obamát az elnöki székben?

Ha garantálni akarják a biztonságukat, fizetniük kell érte. Ebben nem lesz különbség, akárki lesz is az elnök.

Oroszország miatt sem?

Ez lehet probléma, de nagyobb gond Európának, mint Amerikának. Amerika márpedig nem fogadja el a továbbiakban Európát kiskorú partnernek. Nem játszhatják tovább azt a szerepet, hogy kritizálnak, miközben az amerikai hatalom előnyeit élvezik. Akár Sanders, akár Clinton jön, ez lesz a helyzet. Az EU olyan szétesett állapotban van, hogy azzal nehéz lenne dűlőre jutni, felértékelődnek tehát a bilaterális kapcsolatok. Olyanok, amilyenek már vannak Lengyelországgal és Romániával, s amilyen jó lenne, ha lenne Magyarországgal is.

Miért nem történik?

Az Egyesült Államok megszabja a jó kapcsolat árát.

Mi az ár?

Az, hogy belpolitikailag legalább tegyenek úgy, mintha viselkednének.

Tegyük lehetővé a melegházasságot, Orbán vonuljon a Pride-on, vagy mi?

Nem érdekel a melegházasság. A támaszpontok érdekelnek. Taszár. Annak költségeit mondjuk fizesse a magyar kormány. És: vásároljon F–16-osokat. Hogy mit mond a miniszterelnök a melegházasságról, teljesen mindegy. De fontos dolgokat kell megbeszélnünk. Románia tett lépéseket, Lengyelország is. Féltik náluk is a liberális demokráciát, de a kapcsolataik Amerikával kifogástalanok. Tényleg nem érdekes, mit mondanak kis figurák és think tankek, akikre egyébként senki sem hallgat. Meg kell érteni, hogy Amerika nem fogja garantálni egy régió biztonságát, amely gazdagabb mint az Államok.

Az EU viszont ennek ellenére nem látszik képesnek megoldani a problémát – elég a kötelező kvóta ötletére utalnunk.

Az EU nem képes. Lengyelország képes, Magyarország képes. A nemzetállamok. Orbán tisztában van ezzel.

Jó, csakhogy kitessékelhetnek Schengenből, ha ez így megy tovább.

És? Akkor mi van? Meg kell mutatnia a papírjait a határon... Ennyi.

Nem gond, ha az EU szétesik?

Már szétesett. Nem működik. Orbán azt mondta Brüsszelnek: nem hallgatunk rátok. És? Mi a következmény? Semmi. Orbán megértette, hogy az EU nem fogja megvédeni az országát. Tehát neki kell megvédenie.

Arra céloz, hogy az amerikaiak segítségével.

Ki van még ott? Az oroszok? Az oroszok egy gazdasági válság közepén vannak. Velük szövetkezni egyenlő lenne azzal, hogy fejest ugrik, kifele az ablakon.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr968647138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.04.20. 12:37:23

„az EU nem fogja megvédeni az országát. Tehát neki kell megvédenie”

Ja, ja, a nyugdíjakat is hogy sikerült megvédenie Orbán elvtársnak... meg egyébként a magánbefektetéseket (Buda-Cash, Quaestor)... meg az egészségügyet, oktatást... a gazdaság versenyképességét... na meg a földeket, azokat éppen most védik attól, nehogy a korrupt fideszeseken kívül más is hozzáférjen... esetleg ne adj isten termeljen... meg hogy védik a forint gyengítésével és a devizahitelesek életre eladósításával szerzett MNB profitot is... legfőképp attól, hogy kiderüljön, mire lopják el... :)

Orbán nacionalista ideológiai elődje elkótyavetyélték az ország területének kétharmadát... most Orbán a nacionalista őrjöngésével a maradék egyharmadot kótyavetyéli el.

Soha nem állt még olyan közel dühös lincselő tömeghez magyar miniszterelnök, mint most Orbán. :)

Conchobar 2016.04.20. 13:02:19

@GNDL: "Orbán nacionalista ideológiai elődje elkótyavetyélték az ország területének kétharmadát..." - Már mint kicsoda? Clemenceau?

2016.04.20. 13:08:35

>>És? Mi a következmény? Semmi.

európa kihasználja a behülyülő v4-et.

a merkantilista felfogás mindenből előnyt csinál. ti meg ahelyett hogy kiokosodnátok, játszátok a sértődött hülyét.

konzervatívok, nemzetiek, nagymagyarok, pfff....

Conchobar 2016.04.20. 13:09:16

@GNDL: "Soha nem állt még olyan közel dühös lincselő tömeghez magyar miniszterelnök, mint most Orbán." - Baszki! Hogyan lehet ilyen hülyeségeket irkálni? Orbán volt az a miniszterelnök, akit leköptek, aki kénytelen volt ünnepségeken kordonok mögé bújni, aki 30-40 méteres térközt alakíttatott ki, hogy ne érjék el a feléje hajított paradicsomok és kavicsok? Kinek használ a nyilvánvaló hülyeségek irkálása Orbánról?

Conchobar 2016.04.20. 13:12:05

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "a merkantilista felfogás mindenből előnyt csinál. ti meg ahelyett hogy kiokosodnátok, játszátok a sértődött hülyét"- Mennyivel jobb lenne, ha szó nélkül elfogadnák a gyarmati helyzetüket, ugye?

2016.04.20. 13:23:35

@Conchobar:

mégegyszer, másképp, lassan mondom....:

vesztes pozícióban nem ajánlatos amatőr hülyéket választani vezetőnek.
sokat próbált, nemzetközi tapasztalatú, nagytudású, és legfőképp!!! egyesítő vezetés kell.

most ennek pont ellenkezője van.

IdomitottFoka 2016.04.20. 13:46:39

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
"sokat próbált, nemzetközi tapasztalatú, nagytudású, és legfőképp!!! egyesítő vezetés kell"

Ilyenből külön-külön sincs vmi sok a padláson, de így együtt pár száz éve hiánycikk.

@Conchobar:
"Mennyivel jobb lenne, ha szó nélkül elfogadnák a gyarmati helyzetüket, ugye?"

Arról azért lehet szó, hogy ne úgy viselkedjenek már mint nyuszika a bakternál?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.04.20. 13:58:39

tiszta értelmes beszéd.
csak ez stumpf, az ilyen buta kérdéseivel, hogy mi van ha kitessékelnek az euból... menjenek már ezek innen a picsába, az euba!

GNDL 2016.04.20. 14:03:27

@Conchobar: „aki kénytelen volt ünnepségeken kordonok mögé bújni”

Orbán évek óta meg sem jelenik nyilvános rendezvényen, kizárólag gondosan válogatott közönség előtt hajlandó mutatkozni. A sajtónak pedig hosszú évek, egyes vezető sajtótermékek esetében több mint egy évtizede nem nyilatkozik, kizárólag a baráti/állampárti sajtónak mondja fel a szövegírói által előre megírt ostoba szöveget, az alaposan megválogatott, kínos témákat messziről kerülő kérdésekre.

Van annak nem kevés alapja, hogy ennyire retteg... :)

Egyelőre még be tudja fogni a száját a prolinak az uniós forrásokkal. De nem sok van hátra ebből a pénzesőből, ráadásul több szektorban már erősen eszkalálódnak a problémák: gazdaság versenyképessége, adórendszer, elvándorlás, egészségügy... az oktatást konkrétan pár hetük van a tiltakozó szakmai szervezetek és az érintettek igényei szerint átalakítani, évi százmilliárdos plusz forrásokat ehhez biztosítani, szeptembertől már egy teljesen új közoktatási rendszerrel kellene nekivágni az új tanévnek. Ennek elmaradása esetén bár nem tudjuk, milyen időjárás lesz a nyáron, de az ősz 1956 és 2006 után egészen biztosan a legforróbb lesz. :)

És akkor a korrupciós ügyek, a földmutyik, a stadion- és tao-mutyik, a fideszes posztkommunista és debil naplopók rekord lottónyereménnyel felérő hirtelen vagyonosodása, miközben a varrásainál foszlik az ország.

Én biztosítótársaság lennék, a lehető legmagasabb áron vállalnám az élet- és baleset biztosítását a Kedves Vezetőnek és korrupt haverjainak, ha egyáltalán... :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.20. 14:29:29

Végre valaki egyenesen beszél. "Vásároljon F-16-osokat." Oké. :)

Conchobar 2016.04.20. 15:33:00

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "vesztes pozícióban nem ajánlatos amatőr hülyéket választani vezetőnek. sokat próbált, nemzetközi tapasztalatú, nagytudású, és legfőképp!!! egyesítő vezetés kell" - Nem bírsz kinőni a permanens választási kampányból, ugye? Meg a hülyeségekből. El nem tudom képzelni, hogy ki lenne véleményed szerinti legideálisabb vezető ("egyesítő vezetés kell"). Bármilyen is Orbán belpolitikája, a külpolitikája nagyonis optimális. Ki ilyen, ki olyan okból, de nagyonis odafigyelnek rá. Túl ezen, nem lenne szabad arról megfeledkezni, hogy az orbáni külpolitika nem egyedi és különleges, hiszen a többi visegrádi (elsősorban Csehország és Szlovákia) is hasonlóképp cselekszik

Conchobar 2016.04.20. 15:37:49

@GNDL: "A sajtónak pedig hosszú évek, egyes vezető sajtótermékek esetében több mint egy évtizede nem nyilatkozik" - Biztos attól retteg, hogy valamelyik újságíró ledöfi, nemde? Erős a gyanúm, hogy te titokban a Fidesz-pártbizottságról kapod a fizetésed, a dolgod pedig az, hogy magadat ellenzékinek maszkírozva elképesztő marhaságokat irkálj (lejáratandó Orbánt elutasítókat)

Conchobar 2016.04.20. 15:40:34

@IdomitottFoka: "Arról azért lehet szó, hogy ne úgy viselkedjenek már mint nyuszika a bakternál?" - Mert az hogyan viselkedik?

2016.04.20. 15:46:31

milyen permanens választási kampány? hogy jön ez ide?

>>El nem tudom képzelni, hogy ki lenne
>> véleményed szerinti legideálisabb vezető

oda van felsorolva, még idézed is.

>>Bármilyen is Orbán belpolitikája,
>>a külpolitikája nagyonis optimális.
kerítésdiplomácia, 180fokos fordulatok, szomszédokra vicsorog, távoliakkal akar jóban lenni, nemzetközi megállapodások felrúgása, merkel elleni puccsban főszereplő, ...

anyám segíts, kivel akadtam én össze!

na jó elég volt, köszöntem a figyelmet, megtanultam a leckét, ezentúl majd nem válaszolok amikor kötekedsz.

pá.

GNDL 2016.04.20. 15:54:55

@Conchobar: „Biztos attól retteg, hogy valamelyik újságíró ledöfi, nemde?”

Vagy esetleg rákérdeznek, hogy magyarázza el, szerinte miért nem közpénz az MNB nyeresége, vagy miért nem közpénz a TAO-kedvezmény, esetleg hogy mit szól a népszavazással kapcsolatos választási csaláshoz és botrányhoz amelyet a Fideszhez ezer szálon kötődő kopaszok követtek el, valamint érez-e ellentmondást a Ferenc pápa által hangoztatott keresztény értékek és a Fidesz-KDNP idegengyűlöletet szító kampányai közt, a látszattal ellentétben miért nem tartja Mészáros elvtársat a strómanjának, mi lesz az egészségüggyel és oktatással, és közben válaszoljon a felmerülő kérdésekre... mert ugye egy jó újságíró valószínűleg vissza is fog kérdezni, ha mindezek kapcsán rekord ostobaságot nyilatkozik a Kedves Vezető, nem úgy mint a haveri korrupt sajtósok, akik a legelvetemültebb orbáni hülyeségre is csak bólogatnak... :)

Pontosan ezért nem nyilatkozik, mert nem tudja megvédeni a Fidesz-KDNP bolsevik ámokfutását, és pár ilyen interjúval vagy felvétellel hamar le lehetne rombolni a Fidesz-KDNP által évi több tízmilliárdos kampánybüdzsével, és ezzel a bujkálással felépített imázsát a Kedves Vezetőnek. :)

„magadat ellenzékinek maszkírozva elképesztő marhaságokat irkálj”

Igen, mert az sokkal jobban adja elő magát, hogy a magadfajta, még általános iskolai szinten is elfogadhatatlan trehány fogalmazási- és vérforraló helyesírási készséggel rendelkező, így elég nyilvánvalóan műveletlen és ostoba balfékek állnak csak ki Orbán és a Fidesz mellett az ilyen és ehhez hasonló nyilvános fórumokon. Mert akkor hidd ezt, nyugodtan, és írj minél többet az ilyen fórumokra... :)

Conchobar 2016.04.20. 16:33:04

@GNDL: "Igen, mert az sokkal jobban adja elő magát, hogy a magadfajta, még általános iskolai szinten is elfogadhatatlan trehány fogalmazási- és vérforraló helyesírási készséggel rendelkező, így elég nyilvánvalóan műveletlen és ostoba balfékek állnak csak ki Orbán és a Fidesz mellett az ilyen és ehhez hasonló nyilvános fórumokon." - Annyira ostoba vagy, hogy fel se fogod, hogy én nem álltam ki Orbán mellett. Szóvá teszem a hülyeségedet, de ez még nem kiállás Orbán mellett

Conchobar 2016.04.20. 16:40:52

@GNDL: "Pontosan ezért nem nyilatkozik, mert nem tudja megvédeni a Fidesz-KDNP bolsevik ámokfutását, és pár ilyen interjúval vagy felvétellel és pár ilyen interjúval vagy felvétellel hamar le lehetne rombolni a Fidesz-KDNP által évi több tízmilliárdos kampánybüdzsével, és ezzel a bujkálással felépített imázsát a Kedves Vezetőnek." - Ez baromság. Méghozzá a te baromságod. Orbán bármikor, bármilyen körülmények között tud hantázni. 'Oszt jó napot!'

GNDL 2016.04.20. 16:41:12

@Conchobar: „én nem álltam ki Orbán mellett”

Ja, ezt sem te írtad: „Bármilyen is Orbán belpolitikája, a külpolitikája nagyonis optimális.”

Akkor elárulom, soha ilyen negatív nem volt Magyarország és a magyar kormány nemzetközi megítélése, már nem csak a hazai diplomáciai képviseleteken a külföldi-, de a külképviseleteken is lázadoznak a hazai diplomaták, elsősorban Orbán ostoba külpolitikája, másrészt Szijjártó primitív, és a nemzetközi diplomáciát alapjaiban nem ismerő ámokfutása miatt...

Ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy „milyen remek az oktatási rendszer”, vagy hogy „az egészségüggyel minden a legnagyobb rendben”, esetleg hogy „az ország gazdasági versenyképessége süvít”... mert mindezek mellett Orbánék külpolitikája is alapjaiban kudarc.

Conchobar 2016.04.20. 16:41:56

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "milyen permanens választási kampány? hogy jön ez ide?" - Hát ez a baj, hogy nem érted, csak csinálod

GNDL 2016.04.20. 16:44:36

@Conchobar: „Orbán bármikor, bármilyen körülmények között tud hantázni.”

Nem úgy tűnik. Itt a listája a vezető magyarországi sajtónak (a lopott közpénzekből finanszírozott fideszes cselédsajtón kívül... de azok nagy része nem vezető sajtó), és az évszám, amikor a Kedves Vezető hajlandó volt a rendelkezésükre állni: Klubrádió 2004, Népszabadság 2004, HVG 2006, Figyelő 2006, Index 2007, Origó 2008, ATV 2010, Inforádió 2013.

Conchobar 2016.04.20. 16:45:58

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "oda van felsorolva, még idézed is" - Ne ostobáskodj! Én azt írtam: el nem tudom képzelni, hogy ki lenne véleményed szerinti legideálisabb vezető ("egyesítő vezetés kell"). A felvetés a 'Ki?'-re vonatkozik, és nem a 'Milyen?'-re

Conchobar 2016.04.20. 16:47:50

@GNDL: "Nem úgy tűnik." - Neked

GNDL 2016.04.20. 16:50:29

@Conchobar: Mert neked úgy tűnik, hogy személyesen bármilyen kínos ügyből képes magát kivágni, annak ellenére, hogy évek óta bojkottálja azt a sajtót, amelyre a Fidesznek (így személy szerint neki) nincs ráhatása... aha... :)

Conchobar 2016.04.20. 16:58:01

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "kerítésdiplomácia, 180fokos fordulatok, szomszédokra vicsorog, távoliakkal akar jóban lenni, nemzetközi megállapodások felrúgása, merkel elleni puccsban főszereplő" - Ezek közül nem tudom, hogyan kell érteni a kerítésdiplomáciát, nem tudom mit minősítesz 180 fokos fordulatnak, nem tudom melyik szomszédról beszélsz (ha a horvátról és az osztrákról, akkor nem értem, hogy miért kellene éppen velük fraternizálni), nem tudom miért probléma az, hogy távoliakkal jóban akar lenni (egyáltalán kiket kell érteni a távoliak alatt. A kínaiakat és az oroszokat). Nem tudom, hogy melyik nemzetközi megállapodást minősíted felrúgottnak. Azt meg végképp nem értem, hogy miféle puccs volt/van Merkel ellen, és egyáltalán miért kellene Orbánnak tűzön-vízen át Merkel mellett lennie

Conchobar 2016.04.20. 17:03:50

@GNDL: "évek óta bojkottálja azt a sajtót, amelyre a Fidesznek (így személy szerint neki) nincs ráhatása" - És? Miért kellene neki azoknak )is) nyilatkozni, akik őt baszogatják? Avval még nem sérül a sajtószabadság és az információhoz való jog, hogy csak a vele barátságos sajtónak nyilatkozik

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.20. 17:13:04

In the United States today, the Declaration of Independence hangs on schoolroom walls, but foreign policy follows Machiavelli.

Howard Zinn

Conchobar 2016.04.20. 17:15:43

@GNDL: "Mert neked úgy tűnik, hogy személyesen bármilyen kínos ügyből képes magát kivágni" - Lehetséges, hogy te eddig még nem hallottad és nem láttad Orbánt nyilatkozni (pl.parlamenti interpellációra, újságírói kérdésre), mert most jöttél a Szíriuszról

GNDL 2016.04.20. 17:20:48

@Conchobar: „nem sérül a sajtószabadság és az információhoz való jog, hogy csak a vele barátságos sajtónak nyilatkozik”

Nem is ezt mondtam, hanem azt, hogy gyáva és retteg attól, hogy nem előre egyeztetett kérdésekkel igen kínos helyzetbe hozzák. :)

De ez inkább erkölcsi kérdés, mint jogi, bár a miénknél szerencsésebb történelmű nyugati-típusú demokráciákban azért arra is van példa, hogy a kormányfőnek (vagy államfőnek) kötelezően be kell számolnia a munkájáról a közvélemény előtt... vagy éppen vezető politikusokat vágnak ki pártjukból, ha bujkálnak a sajtó nyilvánossága elől (mert ugye az őszinte embernek ha nincs rejtegetni/hazudozni valója, akkor bátran vállalja véleményét). Valamint említett nyugati-típusú demokráciákban inkább maguk a választópolgárok fordulnának el az olyan politikusok felől, akik menekülnek a riporterek és kamerák elől...

A sajtó a választópolgárok szeme és füle. Nem a miniszterelnök dönt arról, hogy kinek nyilatkozik és kinek nem. Természetesen nem kell leállnia mindenféle zugfirkásszal interjúzni, de amikor már a vezető sajtót bojkottálja (lásd nem ő dönt, hanem a közönség már döntött, mit olvas), az több szempontból is erősen kérdésessé teszi, hogy alkalmas-e feladata ellátására és a pozíció betöltésére mint miniszterelnök.

GNDL 2016.04.20. 17:30:26

@Conchobar: „te eddig még nem hallottad és nem láttad Orbánt nyilatkozni”

Nem csak én... :)

„parlamenti interpellációra”

Arra fel tud készülni, azt hogy miről kérdezik és pontosan mit kérdeznek már napokkal, hetekkel előbb tudja, és előre megírják neki a szöveget. Ha eddig nem tudtad volna, akkor most már ezt is tudod. :)

„újságírói kérdésre”

Na pont ez az, hogy ilyen nem történik hosszú évek óta. Kizárólag a haveri sajtónak nyilatkozik, lásd ugyan úgy, előre levajazva, előre felkészülve a kérdésre, mint a parlamenti szövegelésénél...

„mert most jöttél a Szíriuszról”

Én nem egy narancsszínű, a külvilág történéseitől tökéletesen elzárt burokban élek... veled ellentétben. :)

Conchobar 2016.04.20. 18:49:58

@GNDL: "Nem a miniszterelnök dönt arról, hogy kinek nyilatkozik és kinek nem." - De bizony ő (nincs arra se törvény, se ogy-határozat, amely az ellenkezőjére kötelezné)

Conchobar 2016.04.20. 18:51:09

@GNDL: "Nem is ezt mondtam, hanem azt, hogy gyáva és retteg attól, hogy nem előre egyeztetett kérdésekkel igen kínos helyzetbe hozzák" - Ha valamilyen oknál fogva számodra jó ezt hinni, akkor higgyed

Conchobar 2016.04.20. 18:52:14

@GNDL: "Én nem egy narancsszínű, a külvilág történéseitől tökéletesen elzárt burokban élek... veled ellentétben" - Mert én abban élek, ugye?

Conchobar 2016.04.20. 18:55:37

@GNDL: "Arra fel tud készülni, azt hogy miről kérdezik és pontosan mit kérdeznek már napokkal, hetekkel előbb tudja, és előre megírják neki a szöveget." - A témáját biztosan megadják neki, de a részleteket aligha

Conchobar 2016.04.20. 18:58:56

@GNDL: "De ez inkább erkölcsi kérdés, mint jogi, bár a miénknél szerencsésebb történelmű nyugati-típusú demokráciákban azért arra is van példa, hogy a kormányfőnek (vagy államfőnek) kötelezően be kell számolnia a munkájáról a közvélemény előtt..." - A minap meg mintha éppen azt kifogásoltad volna, hogy Orbán beszámol a munkájáról (ha úgy tetszik adófizetői pénzből folytat kormánypropagandát)

Conchobar 2016.04.20. 19:04:31

@GNDL: "Valamint említett nyugati-típusú demokráciákban inkább maguk a választópolgárok fordulnának el az olyan politikusok felől, akik menekülnek a riporterek és kamerák elől..." - Dehát magad is mondod, hogy nem menekül (hiszen "a haveri sajtónak nyilatkozik"). Neked biztosan örömet okozna az, hogyha Orbánt baszogatnák, leugatnák, feleselnének vele az újságírók, de fordított helyzetben te se keresnéd a lehetőséget arra, hogy baszogassanak (feltételezem, hogy nem vagy mazochista)

GNDL 2016.04.20. 19:16:41

@Conchobar: „nincs arra se törvény, se ogy-határozat”

De bazmeg, próbáld már ki az „értő olvasást”... tényleg, nem olyan nehéz az. Ami ámokfutást most itt fent rendezélrendeztél, az nem „érveken és ellenérveken alapuló vita”, hanem sokadszorra hangoztatod a vérforraló baromságodat, amit fentebb már egyébként cáfoltam... volt amelyiket többször is.

Fentebb azt írtam, hogy ez nem jogi-, hanem leginkább erkölcsi kérdés. Most jönne az, hogy egy a korrupciót és közpénzlopást elnéző (sőt, támogató) magadfajta suttyó fideszessel meg kéne értetnem, mi az az „erkölcs”... most ebbe inkább nem mennék bele, mindjárt jön a Barca mérkőzés, meg egyébként is, ha a szüleid nem tanították meg neked, én itt már nem segíthetek. :)

Másrészről pedig nem ő dönt... a miniszterelnök egy _közszolga_. És akkor most ízlelgesd egy kicsit ezt a szót, mert a magadfajta kádárista fideszesek alapjaiban nincsenek tisztában a demokratikus rendszerekkel... :)

„valamilyen oknál fogva számodra jó ezt hinni”

Arról a „valamilyen okról” is egészen részletesen írtam fentebb, de úgy tűnik a diszlexiád megint kifogott rajtad: évek, sőt egyes vezető sajtótermékek esetében több mint egy évtizede nem nyilatkozik Orbán elvtársad a nem az irányítása alatt álló sajtónak... Teljesen egyértelmű, hogy egy gyáva féreg. :) Vagy esetleg az is benne van a pakliban, hogy az ismert mentális problémái olyan szinten előrehaladottak, hogy bármikor „bekattanhat” egy interjú során ha kínos kérdéseket kap, ezért rejtegetik a nyilvánosság elől. :)

„Mert én abban élek, ugye?”

Hát, elég nyilvánvalóan süt a tájékozatlanság a hozzászólásaidból... a magadfajta fideszesekre jellemző ostobaságod mellett.

„témáját biztosan megadják neki, de a részleteket aligha”

Akkor kurva gyorsan nézz utána, fent van a parlament honlapján, hogy mi a módja a kérdések benyújtásának. Mert jól láthatóan ezzel sem vagy tisztában, ami mondjuk nem teljesen meglepő... :)

„ha úgy tetszik adófizetői pénzből folytat kormánypropagandát”

Pontosan. A lopott közpénzből sugárzott fideszes kampányszpotok, a plakátok és a házhoz küldött fideszes kiadványok távolról sem azt jelentik, hogy „beszámol a munkájáról”. Ez a része inkább a félrevezetés és a kommunista agitprop kategóriába tartozik. :)

„magad is mondod, hogy nem menekül (hiszen a haveri sajtónak nyilatkozik)”

Tehát menekül, mert kizárólag csak azokra a kérdésekre hajlandó válaszolni, amelyeket ők adnak a haveri sajtós szájába. Ezért nem nyilatkozik olyan sajtósnak, akinek nem tudnak kérdéseket a szájába adni.

„Orbánt baszogatnák, leugatnák, feleselnének vele az újságírók”

És?! Egyem a kis mimóza lelkét annak a korrupt gecinek, százmilliárdokat lopnak el évente, és akkor a „nem fideszes” újságíróktól retteg?!

Elképesztően ostobák vagytok ti ott a fideszes sötét balfenéken...

Satyala 2016.04.20. 20:21:22

@Conchobar: "Soha nem állt még olyan közel dühös lincselő tömeghez magyar miniszterelnök, mint most Orbán." - Baszki! Hogyan lehet ilyen hülyeségeket irkálni? Orbán volt az a miniszterelnök, akit leköptek, aki kénytelen volt ünnepségeken kordonok mögé bújni, aki 30-40 méteres térközt alakíttatott ki, hogy ne érjék el a feléje hajított paradicsomok és kavicsok? Kinek használ a nyilvánvaló hülyeségek irkálása Orbánról?

Muhahahahha.. 15-én Az orbán előtti tér kordonnal volt elzárva, ahová a buszokon hozott népet engedték csak be. Mindenki mást elküldtek az őrök, mondván hogy a meghívott vendégeknek van fent tartva.

Bicepsz Elek77 2016.04.20. 21:57:04

F-16 osokat kell vasarolni.
Nem lenne egyszerubb minden NATO orszagtol adot szednia az USA-nak? Es akkor sokkal tisztabb lenne a kep!!
"
Tegyük lehetővé a melegházasságot, Orbán vonuljon a Pride-on, vagy mi?

Nem érdekel a melegházasság. A támaszpontok érdekelnek. Taszár. Annak költségeit mondjuk fizesse a magyar kormány"
A katonakat nem, de a politikusokat akik amerikanizalni akarnak(mint egykor a romaiak romanizalni majd a keresztenyseget terjeszteni), na azokat ez erdekli.

GNDL 2016.04.20. 23:24:06

@Bicepsz Elek77: A szocializmusra volt jellemző az a bolsevik hozzáállás, amit ti évek óta demonstráltok a fideszes elvtársaitokkal együtt... utoljára akkoriban volt „divat” zsigerből gyűlölni a Nyugatot, Európát és az Egyesült Államokat... meg a „haldokló kapitalizmust”, ugye... :) Nem tudom észrevettétek-e (nyilvánvalóan nem, hiszen máig nem tűntetek el a közéletből), de a 90-es években volt itt egy valamiféle rendszerváltás... na azóta a NATO, az USA egyébként a szövetségesünk, és már több mint egy évtizede Magyarország az Európai Unió tagja... tudod, amiből a mai napig éltek, és aminek a felzárkóztatásra szánt pénzügyi forrásait évi több tízmilliárdos nagyságrendben fosztogatják elvtársaitok... :)

Fejezzétek már be ezt a kádárista orosz-párti ámokfutást, rohadtul károsak vagytok, bazmeg...

GNDL 2016.04.20. 23:29:54

@Satyala: „mondván hogy a meghívott vendégeknek van fent tartva”

Ja... számtalanszor próbáltunk részt venni pár nyilvánosan meghirdetett fideszes kommunista rezsifórumon, hogy feltegyük kérdéseinket az ott megjelenő fideszes korrupt főfasznak (és ezt rögzítsük is az utókornak valamilyen formában)... egyre sem tudtunk bemenni, névre szóló meghívót kellett volna felmutatni. :)

Egyrészt ennyit arról, hogy mennyire imádják az orbánista pöcsök a nyilvánosságot. Másrészt csak tudnám honnan szerezték a címlistát, hogy kiknek kell küldeni egy kis községben vagy akár nagyobb városokban is meghívókat ahhoz, hogy csak elmeháborodott mértékben megszállott fideszes legalja jelenhessen meg ezeken a fórumokon, nehogy „balhé” legyen... mondjuk nehogy kínos kérdéseket tehessenek fel az ezeken a fórumokon megjelent fideszes főfaszoknak... :)

Bell & Sebastian 2016.04.20. 23:41:38

Végre, valami szórakoztató. Legyünk amcsik, monumentálisak, baltával faragottak és eccerűek. A butaság az új okosság, nem magyaráz > odabasz.

izraelita = újkeresztény
macskajancsi = katzenjammer
Chuck Norris = Orban avatarja

2016.04.21. 02:15:41

@GNDL: Orbánnak bármit elnéz a USA, ha együttműködik velük és vesz amerikai fegyvereket meg a románokhoz és lengyelekhez hasonlóan az oroszok ellen foglal állást. Az EU semmilyen szankciót se fog bevezetni csak mert Orbán korrupt és a pártja szétlopta az országot. Orbánt utálják az eurokraták, de amíg a magyarok nem váltják le, addig marad. Az USA meg nem Orbán ellen van, ha Orbánt együttműködne velük, akkor tökmindegy milyen korrupt rendszert épít ki.

Szúrófény 2016.04.21. 03:47:20

@Conchobar: "A közértelmesség romlása aggasztó méreteket ölt"! "a legkártékonyabb buta ember, aki okosnak hiszi magát"!

öreg_répatorta 2016.04.21. 07:06:36

Én annyira örülnék, ha ezek a németek, akik Istenítik a csuti cézárt örökbe fogadnák a sleppjével együtt, ott kint Németországban.

Csaba Szikora 2016.04.21. 09:38:40

@GNDL: Orbán hogyan védje meg a nyugdíjat ha már Fletó elvette a 13.-at?
Ja vegyünk F-16-ost,már szart sem érnek a maguk közel 30 évével,meg M16-ost talán?Az csak 50 éves még szinte új.Ha Ha,nem táncol úgy Orbán ahogy az EU füttyög?Nem baj Botka lesz sz'opja Shultz bácsi farkát helyette is.Ha Ha.

Jean Sol Partre 2016.04.21. 10:20:20

@Conchobar: de bizony, az utóbbi években meg van írva a szövege.
Az újságírók pedig konkrétan megkapják, mit kell kérdezni tőle.

Nem a rögtönzési képessége múlt el, továbbra is remekül tud beszélni, csak akkora már a hazugsághegy és annyira bonyolult, és annyira belemásztak a szarba, hogy ezt már nem tudja fejben követni, csak előre megírt kérdésekkel és válaszokkal operálhat, nehogy lebukjon.

Laikus Érdeklődő 2016.04.21. 10:22:09

@GNDL: "utoljára akkoriban volt „divat” zsigerből gyűlölni a Nyugatot, Európát és az Egyesült Államokat... meg a „haldokló kapitalizmust”, ugye... :) [...] , de a 90-es években volt itt egy valamiféle rendszerváltás..."

Akkoriban tényleg szinte kötelező volt vicsorogva ugatni a vasfüggöny túloldalán élőkre... Aztán a rendszerváltáskor a vasfüggöny átkerült a nyugati határról a keletire, azóta keleti irányba kell vicsorogva ugatnunk...

Persze jobb dolog a kerítés demokratikus oldalán élve vicsorogni a diktátorokra, de a lényeg nem változott: Európa földrajzi közepén továbbra is áll a fal, melynek egyik oldalán élnek a jók, a másikon pedig a rosszak. Divide et impera ...

Jean Sol Partre 2016.04.21. 10:24:30

@Conchobar: "Neked biztosan örömet okozna az, hogyha Orbánt baszogatnák, leugatnák, feleselnének vele az újságírók"

Ő a mi pénzünkkel gazdálkodik, kötelessége lenne válaszolni a kérdésekre, azokra is, amik kényelmetlenek. Az az ő szerencséje, hogy vannak olyan ostoba rajongói, akik nagy rajongásukban mindent elhisznek és nem kíváncsiak a dolgok magyarázatára.

Jean Sol Partre 2016.04.21. 10:32:53

@Conchobar: haha, évek óta csak fizetett közönsége van, mindenki mást kilométerekre távol tartanak. Talán már nem is élne, ha nem így tesznek.

2016.04.21. 10:35:30

@Jean Sol Partre:

Gondolom, ha egy német vagy angol lapnak nyilatkozik, ott is megkapják az újságírók, hogy mit kell kérdezni tőle. És gondolom, azért nem nyilatkozik 12 éve a Népszabadságnak, mert rettentően fél Csuhaj Ildikó keresztkérdéseitől, valamint 2004-re már "annyira belemásztak a szarba", hogy azt már akkor sem tudta fejben követni. Szegény, 12 éve azt sem tudja, hol van, lehet, azt se fogta fel, hogy azóta 2/3-ot szerzett két választáson.

Laikus Érdeklődő 2016.04.21. 10:37:01

Taszárral kapcsolatban:
A pápai bázisrepülőtér már 10+ éve működik, azóta nem sikerült magyar pilótákat képezni a magyar felségjelzésű C-17 esekre, a műszaki személyzet többsége se magyar, a "civil" Boeing mérnökök se magyarok... Így elég nehéz sajátként tekinteni a pápai NATO bázisra.

Jean Sol Partre 2016.04.21. 10:43:02

@grundigg: szerintem ha külföldi lapnak nyilatkozik, ott megkapja előre a kérdéseket. Meg külföldön elég jól el tudja ütni a kényelmetlen kérdéseket azzal, hogy ez belügy, magyar néplélek és hasonlók, és szegény külföldinek fogalma sincs róla.

Nyilván van akinek dafke nem nyilatkozik, ez is a politikája része, ettől látják nagyobbnak a birkák, és persze a népszabi kérdéseit meg pont leszarom.

De hogy 10 éve nem áll ki egy nyílt vitára senkivel, az azért kurvára ciki, pláne annak fényében hogy milyen gyenge a potenciális kihívók listája. És még velük sem mer.
Mondhatod, hogy méltóságon aluli, de bazdmeg ő egy miniszterelnök, nem király, nem méltóságos úr.

És azért arra a második kétharmadra nem lehet nagyon büszke.

GNDL 2016.04.21. 10:43:18

@Laikus Érdeklődő: „de a lényeg nem változott”

Pontosan, hogy ez bizony változott, ma már lehetősége lenne Magyarországnak választani, hogy melyik oldalra is álljon. Szóval ideje lenne tanulni az elmúlt viharos és véres egy évszázadunk alatt elkövetett politikai hibákból, és ideje lenne most végre a jó oldalra állnunk... nem lenne nehéz egyébként, tapasztalat akad bőven: a kelettel mindig megszívtuk. :)

GNDL 2016.04.21. 10:49:24

@grundigg: „egy német vagy angol lapnak nyilatkozik, ott is megkapják az újságírók, hogy mit kell kérdezni tőle”

Alaposan megválogatják ebben az esetben is, hogy kinek ad nyilatkozatot. Olyannak, aki tisztában van a magyarországi helyzettel, évtizedek óta itt él, ismeri a belügyi helyzetet, fel tudna tenni kínos kérdéseket, annak ma sem nyilatkozik: mno.hu/nagyinterju_magazinban/nick-thorpe-orban-a-foorvos-a-nagyviziten-1337683

„- ... Igaz például, hogy a miniszterelnök évek óta nem hajlandó interjút adni önnek?
- Ez sajnos így van, ami az egyik legnagyobb rejtély számomra. Régóta ebben az országban élek, jól beszélem a nyelvet, személyesen ismerem a miniszterelnököt, tulajdonképpen jó viszonyban vagyunk, és mégsem.
- Másokkal ez könnyebb?
– Persze. A régióból rengeteg politikussal beszéltem Basescutól Havelig, Václav Klaustól Borisz Jelcinig, Meciartól Stipe Mesicig. Néha várni kellett egy-két hetet vagy hónapot, de a végén mindenkivel összejött az interjú, csak Orbánnal nem.
- Miközben azért különböző külföldi médiumokban meg-megszólal a miniszterelnök.
- Ezen már én is elgondolkoztam. Talán csak akkor szeret nyilatkozni, ha nem tesznek fel neki keresztkérdéseket, ha nem kérdőjelezik meg azt, amit mond. ...”

Attila Princz 2016.04.21. 13:49:57

-Amerikának bem érdeke egy erős Európa,sőt ha lehet alátesz.pl.az Ukrán helyzet fenntartása terjedése.
-Gyakorlatilag kimondta ez a ...... Nem baj ha szét esi az EU.
Csak a támaszpontjaik,meg a kerskedelmi egyezmény legyen meg.Nekem nem kellene ilyen barát...

Laikus Érdeklődő 2016.04.21. 14:54:01

@GNDL: Még ha létezne is olyan, hogy jó oldal, meg rossz oldal, Közép-Európaiként akkor is nagy hülyeség lenne bármelyik oldalra odaállni.

PS. Amíg nem tudsz Szechenyihez hasonló bölcsességgel vagy Ignotushoz hasonló gúnymentes iróniával írni a Kelet Népéről, addig jobb ha befogod a szádat ... te hazátlan kutya :)

Bicepsz Elek77 2016.04.22. 11:34:31

@GNDL:
A magadfajta felmuvelt hulyek persze elhiszik a maszlagot, hogy mi elunk az eu bol meg anyugatbol es nem forditva9vagyis vagyunk a felgyarmatai)!!
Olvasd el ez, mert ez kimondja az igazsagot:

mek.niif.hu/06800/06897/html/0909.htm

reszletek:

"Adósságcsapdában Magyarország

Mennyibe kerül Magyarországnak az EU tagság?

Független gazdasági elemzők (pl. Varga István, Bogár László, Lóránt Károly, Z. Kárpát Dániel, Zágrábi László, Tellér Gyula, és mások) az igazságot keresve kísérletet tettek annak számszerűsítésére, hogy Magyarország mennyit fizet az Európai Uniónak, és ténylegesen mennyit kap onnan? A budapesti kormány 1994-ben kötött megállapodást az EU-val, amely az 1994. évi I. törvény formájában került be a magyar törvények közé. Ennek értelmében Magyarország a fejlődő országokhoz hasonló elbírálásban részesült, azaz ipari termékeinek jelentős része vámmentesen juthatott az EU piacaira. Ugyanakkor az EU-ból hazánkba importált ipari termékek vámkötelesek voltak. Ezt követően azonban olyan ütemű és mértékű vámleépítést kényszerített Magyarországra az EU, hogy következményeként a normális - évi két milliárd dollár - cserearány-veszteségen felül további irreális cserearány-veszteséget kellett a magyar államnak és gazdaságnak elszenvednie. Az EU-ból érkező import mennyisége 1994-től 2003-ig a 2,7-szeresére nőtt. Ennek ellenére a vámbevételek bruttó összege az egytizedére csökkent.

A vámleépítés következtében a magyar gazdaságot óriási veszteség érte, mivel a vámbevételek összege rohamosan csökkent. 2003-ra már 1364 milliárd forint összegű kiesés jelentkezett. Ennek következtében nőtt a magyar adófizetők terhe, másrészt kevesebb pénz jutott az egészségügyre, a nyugdíjra, valamint az infrastruktúra fejlesztésére.

Magyarország érthetetlen módon engedett az EU követelésének és hozzájárult az útadó formájában bevezetett úthasználati díj elengedéséhez. Az EU előírta, hogy a Magyarországon áthaladó kamionok után 3 Ft / tonnakilométer díjat kell fizetni. Ezt a díjat a forint és az (akkor még EU elszámolási egységet képező) ECU árfolyamváltozásával arányosan emelik. Az EU illetékesei elérték, hogy a Magyarország által nyújtott útszolgáltatásért ténylegesen ne fizessenek. Az úthasználati díj egyoldalú elengedése miatt Magyarország cserearány vesztesége tovább nőtt. Ez nemcsak környezeti károkat okozott, de a több baleset miatt bekövetkezett emberi áldozatok száma is nagymértékben növekedett. A közúti áruszállítás ugyanis harmincháromszor balesetveszélyesebb, mint a vasúti."

Az abszolut szegenyseg csokkent, viszont a relativ az hatalmas mertekben nott 1989 ota!!! mikozben a Nyugat a sajat szegenyeit azert (tul jo is) ellatja!!

www.elelmiszer.hu/fmcg_szakmai_hirek/cikk/aldi_es_lidl__trojai_falovak_nemetorszag_szolgalataban

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/bevasarlas_teszt_ausztria_magyarorszag

Összesítés
Van, amit itthon, van amit kint éri meg jobban. Azonban, ha már úgy döntünk, hogy a tankolás miatt Ausztria felé vesszük az irányt, akkor érdemes betérni egy-egy kinti boltba, és ott bevásárolni. A választék szélesebb (még mindig) és sokszor szebb, mint nálunk, és ha már kint járunk, és spórolunk a tankolással, akkor egy kicsit még hozzá is tehetünk azzal, hogy az Ausztriában jobb áron lévő termékeket is a kosarunkba pottyantunk.

Amíg a magyarországi bolthálózatok nem tesznek ténylegesen többet a vásárolókért (nem kell sokra gondolni, de azért az jól esik az embernek, hogy kint mindig ráköszönnek), addig kihasználhatjuk a határ közelségét, és a spórolási praktikák közé felírhatjuk az ausztriai bevásárlást.

lehetne meg sorolni!!

Ezt a bunko demokracia vs diktatura felosztast el kellene felejteni!!

Az USA nem demokracia, hanem Republicanizmus!!! (pl. Az okori Athen vs a Romai Koztarsasag). Jogallam ugyan, de valojaban oligarchikus erdekcsoportok dontenek. Persze van PAnem en circenses a sajat proletarjaiknak, de a kulfoldi nepeket kegyetlenul kizsigerelik es fogyasztasi konzumidiotava teszik!!
süti beállítások módosítása