„Nincs olyan, hogy osztrák nemzet” – Ripoff Raskolnikov a Mandinernek
2016. április 13. írta: Redakció

„Nincs olyan, hogy osztrák nemzet” – Ripoff Raskolnikov a Mandinernek

ripoff_raskolnikov.jpg

Werner Faymann osztrák kancellár nagyon buta ember, a szélsőjobb előretörése Európában pedig riasztó jelenség a tiszteletbeli magyarnak számító Ripoff Raskolnikov osztrák bluesman szerint. Az Odds And Ends című új albumával most áprilisban jelentkező zenész finoman már énekel a migránsválságról ezen a lemezen is. Az idén hatvanegy éves blues-zenésze a Mandinernek a Quimbyhez és Dosztojevszkijhez főződő kapcsolatáról is beszélt, miközben saját, Vas megyei almapálinkájával is megkínálta stábunkat. Interjúnk.

„Az a zenei világ, amelyben én mozgok, nem olyan, mint a klasszikus zenék, ahol el kell végezned az egyetemet, s ha benne vagy a legjobb ötben a százból, akkor talán lesz belőled szólista... A blues-t szerintem csak autodidakta módon lehet magadévá tenni. Hallgassuk meg John Lee Hookert vagy Keith Richards-ot. Imádom őket. Azt nem lehet tanítani, iskolában tanulni, amit ők sugároznak. Tizenöt éves voltam Woodstock idején. Én is akkor felejtettem el a focit és fogtam helyette gitárt. A kisvárosban viszont csak klasszikus gitárt tanítottak, egy évembe telt, mire leesett, hogy nekem nem ez kell. Azóta csak hallgatok és ellesek másoktól dolgokat. Jó lett volna, ha Blind Willie Johsson lett volna mondjuk a nagyapám és megmutatta volna, hogy is játsszuk a bluest, de ekkora szerencsém nem volt.”

Stumpf András interjúját Fesztivál.mandiner oldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr438601996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TG69 2016.04.13. 12:40:14

Mi lenne itt, ha mondjuk Kiss Tibi mondaná azt, hogy nincs magyar nemzet :).

Bell & Sebastian 2016.04.13. 13:42:31

El se olvasom, de osztrák nemzet sose nem volt, magyar meg talán még egy darabig lesz. Kár, hogy mostanában nem tükröződik a kormány összetételében a történelmi Magyarország.

annamanna 2016.04.13. 13:58:00

@Bell & Sebastian: Raskolnikovot nem is olvasni kell, inkább hallgatni: www.youtube.com/watch?v=HgwypQ_9_DE

Jean Sol Partre 2016.04.13. 14:45:44

a nemzet egy elképzelt közösség, bárki képzelhet magának osztrákot is, ha akar.

annamanna 2016.04.14. 04:28:48

Most látom, a Muzsikás-dal be lett linkelve a cikkben is.
Úgyhogy inkább ehhez: "Faymann nagyon buta ember. (...) A tömegtársadalmakban nem az lesz sikeres politikus, akinek igaza van, hanem aki ügyesen vált ki hatást, aki magával húzza az embereket. Ettől még a céljai lehetnek elképesztően rosszak."
Egy dal egy Faymann-nál ügyesebb osztrák miniszterelnökről, Eduard Taaffe grófról: www.youtube.com/watch?v=lwI8sa9lhTo
(A wiki szerint nem volt olyan rafkós, mint a dalban, sőt Ausztria első bukott miniszterelnöke lett: "Fő célja, a nemzetiségek kibékítése kudarcba fulladt, a pártok gyűlölködése egyre fokozódott. A cseh, lengyel és német klerikálisokból toborzott többségnek esetről-esetre az állam egységének rovására fontos engedményekkel kellett kedveskednie, az államfenntartó német alkotmányhű pártot pedig az ellenzék padjaira szorította. Minden ügyessége dacára mégis elérkezett az a pillanat, amikor a többség (a vasgyűrű) követeléseit nem bírta többé kielégíteni, a radikális elemek (ifjú csehek, német nemzetiségi párt) elhatalmasodását nem tudta megakadályozni.").
süti beállítások módosítása