A sport eszköz, az iskola a kiút – interjú Maka Istvánnal, a monori romák fociedzőjével
2016. április 08. írta: Redakció

A sport eszköz, az iskola a kiút – interjú Maka Istvánnal, a monori romák fociedzőjével

maka_istvan.jpg

Focistának készült Maka István: játszott NB2-ben, NB1 B-ben és a Magyar Roma Válogatottban is, mégis feladta az élsportot, helyette szociális munkás lett. A monori cigánytelepen élő gyerekek megsegítésére tette fel az életét. Focicsapatot kovácsolt azokból a telepi fiatalokból, akiknek a mindennapjait korábban a csavargás töltötte ki. Maka István szerint a sport által a roma fiatalok nap mint nap olyan tevékenységet végeznek, amit a többségi társadalom elfogad és értékel. A foci célt és rendszert hoz az életükbe, az igazi áttörést viszont szerinte csak a tanulás hozhatja meg. Interjúnk.

„Mikor fordult a figyelme a romatelep felé?

Amikor megismertem a monori telepet, azt éreztem, bármit csinálok, az csak jobb lehet annál, mint amiben most élnek az itteniek. A telepben hatalmas lehetőséget láttam, hiszen a két utcában ötszázötven ember él. Ezt esélyként fogtam fel, hogy tömegeknek nyújthassak segítséget, sokan együtt teremthessek valamit.

Egyből tudta, hogy focicsapatot kovácsol belőlük?

Nem egészen. Két-három év gyermekfelügyelői munka után a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz kerültem, ahol a Tanoda vezetését kaptam feladatul. A telepi gyerekek közül sokan buknak, melynek oka, hogy az itteni diákok ritkán írnak házi feladatot, ráadásul eleve idegen nekik az iskolai közeg. A Tanoda megpróbálja hozzászoktatni a gyerekeket az iskolai élethez, a házi megírásához. A program ilyen szempontból hatalmas sikereket ért el. A diákok megszokták a leckeírást, napirendjük alakult ki azáltal, hogy minden nap a Tanodába jártak. A monoton tanulás mellett azonban egyre gyakrabban vetődött fel a szabadidős foglalkozások igénye. A futball mindenhol jelen van, főleg a szegényebb közegekben. Amikor a telepre érkeztem, hamar híre ment a gyerekek között a focista múltamnak, így felkértek, hogy segítsek nekik edzeni.

A gyerekek keresték meg, nem fordítva?

Ráadásul a nem is akármilyen gyerekek. A legdurvább közeg, a tizenhat-tizennyolc éves korosztály jött oda hozzám először. Ezt a korosztályt a csavargás,a céltalan létezés, a bűnözés, a különböző szerek használata jellemezte. Abban az időben a tizennégy-tizenöt fős csapat kilencven százaléka ezzel foglalkozott. A kisebbek pedig követték a példát. A minta nagyon egyszerű volt: ha sikerül meggyőzni az idősebb korosztályt, akkor a kicsik is az új példát fogják látni, focizni akarnak majd a csavargás helyett. Erre a viselkedési mintára csak később jöttem rá, de a rendszer működött. Mi pedig óvatosan növelni kezdtük az edzések számát, a csapatlétszámot, egyre több tornára jártunk, mindemellett pedig vittük tovább a tanodát. Két-három év után az vettük észre, hogy az edzésre járok gyerekek életében kialakult egy rendszer, amelyet az iskola és a sport határoz meg.”

Meszleny Zita interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr328578646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.04.08. 19:07:37

Na ugye, hogy csak nem funkcionális analfabéták, ha tudnak focizni, nem vész kárba a sok stadion.

(A propaganda agya egy srófra jár, mert a németeknek folyton focizó muszlimokat mutogatnak, de ettől még lesz apartheid a vonatokon.)

Ettől jobban érdekelne, honnan a sok, kamu iskolai bizonyítvány? Tudtommal a jogsihoz nyolc általános kell, kicsit följebb nem árt az érettségi, szobapincsinek a szalonba meg egy diploma-oklevél péhádével.

Legalább írnák ezen papírokra, hogy gyépés kiadás, hadd ne keverjük már azokkal, amelyekért meg is dolgozott a kedves ményezett.

gyalog.galopp 2016.04.08. 19:53:50

@Bell & Sebastian:
ne röhögtessé má te is, nem bírom lenyelni a vacsorát

Bell & Sebastian 2016.04.08. 19:59:42

@gyalog.galopp: Vásárolt jogosítvánnyal nyolctengelyes darut vezetni - az a kihívás! A szembejövőnek.

gyalog.galopp 2016.04.08. 20:59:30

@Bell & Sebastian:

Hofi: Mi szeretnél lenni fiam?

foocíístaa...

2016.04.08. 21:33:42

@Bell & Sebastian:

a cigók nagyon jól teljesítenek ha kikerülnek :
- a visszahúzó közegből,
- az elnyomó közegből.

most hogy nem vagy itthon ennyivel is könnyebb nekik.

Bell & Sebastian 2016.04.08. 21:53:22

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ezt most miért tetszik mondani, ha alapvetően nem igaz, legfeljebb a sokadik generációra. Milyen csoda történt az elmúlt héten, hogy megszakadt a fél évezredes hagyomány az úgynevezett integráció terén?

Unatkozik?

2016.04.08. 22:20:11

@Bell & Sebastian:

mihez kihez miért integrálódjon?

hamis identitás a "magyar"

Bell & Sebastian 2016.04.08. 22:52:03

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Bevallottan monarchista vagyok: kard, kereszt és korona. Nagyjából ezt gondolom magyar identitásnak, aposztróf nélkül.

Ebbe belekeverni a kasztrendszert nagy kár lenne, pedig igyekeznek rajta.

2016.04.09. 12:25:07

@Bell & Sebastian:
akkor meg milyen integrációról beszélsz?
a monarchiában még voltak népek, a kereszt sem avatkozott bele, a kardot is közösen hordták.

milyen kaszt? teljes a társadalmi mobilitás putriból a felső elitig,
az vagy amit elérsz, úgy kezelnek ahogy érdemled. a számazás csak előny, de nem garancia a sikerre.

Bell & Sebastian 2016.04.09. 12:44:39

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Én nem beszéltem semmilyen integrációról, mert egyrészt úgy hülyeség, ahogyan van, másrészt nincs, harmadszor ha lenne, az káros hatásokkal bírna miránk, europoidákra.

Ha nem tetszik tudni, hogy a kasztrendszer cigó sajátosság és velünk él, akkor nem teccik ehhez érteni és fogalmam sincsen, minek tetszik hozzászólni, mint tyúk az ábécéhez?

Nyilván az Éjjel-nappal Budapest -mértéktelen nézésének mellékhatása lehet.

2016.04.09. 13:03:25

@Bell & Sebastian:

>>Én nem beszéltem semmilyen integrációról,

khmm....idézlek zsivány:

>>>>hogy megszakadt a fél évezredes hagyomány az úgynevezett integráció terén?

utána meg kasztrendszert emlegetsz.

>>>>Ebbe belekeverni a kasztrendszert nagy kár lenne, ...

Bell & Sebastian 2016.04.09. 17:21:50

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Az úgynevezett nálam azt jelenti (nem tudhatom, hogy másnál mit?): olyan áltudományos fogalom, aminek tartalma nincsen.

Az integrálás (de nevezhetjük antideriváltnak is) az x -tengely által a függvényből kimetszett területek összegzése - szemléletesen.

Az integráció tehát azt jelenti, összeadódnak a különféle negatív és pozitív értékek.

Szemléletesebben
- Ha összeeresztjük a német- és magyar közlekedési kultúrát, az fog történni, hogy a német- lezüllik a magyar- szintjére.

Amire gondolni tetszenek a kedvetlen ballibsik, az asszimiláció. Vagyis beolvadás, önfeladás, csoporthalál. De így már nem is kóser annyira, ugye?

2016.04.09. 18:06:04

@Bell & Sebastian:

ne gagyogj. mellé.

a társadalmi integráció az beilleszkedés, ebből a magyarok megtették a magukét mert elcigányosodtak, örülnek is neki odatették a többi lopott identitás mellé.
- de miért kellene a cigánynak elmagyarosodni? mi az előnye egy hamis identitás felvételének?
- mi van a kasztrendszerrel? azért rasszulsz mert úgy érzed hogy beskatulyáztak, nem fogadnak be se a cigók se a zsidók?

Bell & Sebastian 2016.04.09. 18:42:20

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Öregem, kezdesz becsavarodni. Tarts szünetet, vagy add ezt inkább más szájába.
süti beállítások módosítása