„Akit egyszer a gyapjú illata megcsap…” – Mihalkó Gyula kalaposmester portréja
2016. április 07. írta: Redakció

„Akit egyszer a gyapjú illata megcsap…” – Mihalkó Gyula kalaposmester portréja

kalapok.jpg

Mihalkó Gyula és családja az utolsó, aki kézi erővel, felmenőktől örökölt régi kézi szerszámok segítségével merinói báránygyapjúból készít kalapot az országban. Mihalkó úr kínálata 25-30-féle kalapból áll, s ha mindegyikből minden méretből van egy-egy a raktáron, akkor 250-300 kalap közül válogathat az érdeklődő. A balmazújvárosi mesterember persze leginkább a hortobágyi pásztorkalapokat szereti, amelyek világos hierarchiát tükröznek. Ő készítette a kalapokat a Sobri-filmhez is. A Mandiner balmazújvárosi otthonában látogatta meg Mihalkó Gyulát, a népművészet mesterét.

Illik-e kalaposhoz kalapban menni, vagy hagyjuk inkább otthon? – ezen morfondírozunk, mielőtt kocsiba szállunk és Pestről Balmazújvárosnak vesszük az irányt. Végül kerül kalap a kalaptartóra, ha másért nem, hát hogy a mester vessen rá egy pillantást és értékelje szakmailag: igazán kalapok-e a kalapjaink? Mihalkó Gyulához, az utolsó olyan kalaposhoz igyekszünk, aki merinói báránygyapjúból készít kalapot és a kalap anyagát, a tompot is maga állítja elő.

A fővárosból indulunk, ahol aki keres, az azért talál magának kalapost. Az utóbbi években a pesti éjszakában egyre többeket látni 1500 forintos, kiskarimájú, ócska kínai kalapban, amely pocsék anyagból készül és kényelmetlen viselet. Ha hagyományosabb, kalapabb kalapot hord valaki, akkor három eset lehetséges: vagy eltévedt műparasztnak nézik (esetleg igazinak), vagy zsidónak, vagy magát a húszas évekbe képzelő angol gentlemannek.

Az országban nyolc-tíz olyan kalapos mester van, akik nemezelő technikával készítenek filckalapokat, de teljesen hagyományos, paraszti technológiával valóban csak Mihalkó Gyula csinál kalapot. Őt látogattuk meg Balmazújvárosban.

Szilvay Gergely portréinterjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr328575604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.04.07. 10:04:50

micsoda szöveg. vértessy sándor is megirigyelhetné. ki hord ilyen tahó kalapokat. ennél jobb ízlése van egy gábor cigánynak is.

Bell & Sebastian 2016.04.07. 11:33:02

@jose maria padilla: Inkább mondja azt: hord kalapot, csak ezekhez nem elég népi-. Pedig be is állhatna az eresz alá, Pöstön. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.04.07. 11:51:41

Láttam a minap Szilvayt, nem volt rajta kalap.
Akkor micsoda álszenteskedő cikk ez, csak nem valami reklám?
süti beállítások módosítása