Célkeresztben a migránscsónak: segítenek a románok a Frontexnek
2016. április 03. írta: Zsigmond és Péterfy

Célkeresztben a migránscsónak: segítenek a románok a Frontexnek

roman_hatarorseg_frontex_nyito.jpg

Nehéz eldönteni, hogy véletlen vagy szándékos trollkodás-e az a fotó, ami pár napja került fel a román határrendőrség honlapjára. A március 30-án kelt közleményben arról számolnak be, hogy a román határőrök hogyan segítenek a Frontexnek a földközi-tengeri Triton műveletben. Az egyik illusztráló képen pedig a migránsok gumicsónakjának az orra van a célkeresztben, a képernyő jobb felső részén jól látszik a target position felirat. 

target_position.jpg

Eközben a joystickot irányító férfi (már amennyire a képről látszik) elmélyülten koncentrál.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr458553980

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsigmond és Péterfy: Célkeresztben a migránscsónak: segítenek a románok a Frontexnek 2016.04.03. 11:39:01

Nehéz eldönteni, hogy véletlen vagy szándékos trollkodás-e az a fotó, ami pár napja került fel a román határrendőrség honlapjára.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proletair · http://lemil.blog.hu 2016.04.03. 09:49:42

Ezt most nem egészen értem. Ha jól veszem ki a honlap cikkét, akkor ott kutató-mentő akcióként is említik a műveletet. A képen pedig vélelmezhetően egy felderítő drón kezelője látszik, a képsorozatból pedig úgy jön le, hogy egy ilyen eszköz felderíti, megtalálja a migránsok gumicsónakját, meghatározza a helyét, a hatóságok pedig odahajóznak és intézkednek.

A "célkereszt" és a "target position" pedig nem feltétlenül katonai szakszavak.

maroz 2016.04.03. 10:20:43

@proletair: Nem felderítő, taktikai puliszkavető drón. A szlovákok is rendeltek belőle egy szériát, feltéve, ha át tudják alakítani, hogy sztrapacskát is lőjön.

Öröm látni, ahogyan a mandiner, a hazai miegymás palotapincsi szekciója azonosítja és körbekrétázza a migránskérdést (kurzív). Őrzőink teszik a dolgukat, lehet megnyugodni.

TothJanJ 2016.04.03. 11:43:39

Gyerekkorom egyik kedvenc játéka volt a Pokemon Snap nintendóra. Egy pokevadásszal vagy mivel kellett mászkálni különböző pályákon és fényképezőgéppel pokemonokat fotózni. A fejlesztés korai szakaszában szóba került, hogy egy klasszikus lövöldözös játékot csinálnak, ahol a szokásos FPS fegyverek széles választékával trancsírozzák fel a cuki kis pokemonokat, de a Nintendo hamar elvetette, branding okokból. Ők ugyanis szerethető pokemonokat akartak mindenhova, nem "ellenségeket", mert rengeteg kapcsolt termékük volt hozzá, és a cuki pokemonok képe -gondolták, nem alaptalanul, a marketingeseik- jobban segít eladni a gyerekeknek a sok kártyát, tollat, füzetet, táskát & egyéb biszbaszokat. Szóval pokemonvadászat sztornó, maradt a minél előnyösebben pozicionált, a pokemonokat minél különlegesebb helyzetben megörökítő fotók készítése, amiket aztán Oak professzor pontokkal jutalmazott.

2016.04.03. 12:35:24

katonák játszanak vagy migránson gyakorlatoznak, de legvalószínűbb hogy drón operációs központ.

a drönkezelő lézercsóvával "megfesti" a csónakot, aztán az automata kamerák meg a további drónok már tudják követni, készen áll az elfogásra.
Ha élesbe menne a lézervezérlésű bombák-rakéták aztán ennek a lézernyalábnak a keresésével és követésével automatikusan érnének célba.
A célkereszt jelen esetben lehet a lézerény irányzéka mielőtt átadja a kezelő a szoftvernek a követést. esetleg a kamera keresője ugyanez okból.

jó reggelt a későn ébredőknek:
www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2014/04/idf-remote-guner.jpg

kapcsolódik a másik poszton felemlített programhoz.

maroz 2016.04.03. 13:12:55

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ez a Ștefan cel Mare hajó, amin a román partiőrség bohóckodott a Földközi tengeren, kifogtak ők is egy hajórakomány menekültet, mert ez jól mutat a hírekben:

www.hotnews.ro/stiri-esential-20757927-nava-romaneasca-stefan-cel-mare-salvat-119-migranti-mediterana-toti-erau-sex-masculin-34-dintre-sunt-minori.htm

A mandiner képe, egy tágabb és értelmezőbb kontextusban:

twitter.com/Frontex/status/714811765389975554

Azt, hogy a "target position" mennyire jól látszik talán az is alátámasztja, hogy a mandineres jókonzervatív szerző azért biztos, ami biztos odatette kinagyítva is. Ha a hüjekonzervatív nem értené, hogy JÓL LÁTSZIK!!!, bazdmeg. Illetve nembazdmeg, mert a jókonzervatív nem bazdmegel, olyant a jóliberális csinál.

2016.04.03. 16:33:57

@maroz:

A monitor képe nem biztos hogy az adott hajó kamerája, hajók és repülők százai vannak a földközi tengeren, a kamera képeket, poziciókat, feladatokat egymásnak adják.

pedig lehet hogy a mandi jól trollkodik, mert a tengeri törvények szerint a csempészhajót el kell süllyeszteni, a személyzetet őrizetbe venni, a csempészárut megsemmisíteni.

attól még nem mondom hogy lelövik a menekülteket, mert hát hozzák őket tízezrével, de az elmúlt években volt már több, az európai partoknál elsüllyedt hajó sokszáz hullával.

szóval biztosan nem tudom, de nagyon nem kerek a dolog, mégha most csak egy ostoba tréfának látszik is.

sztrelnyikov 2016.04.04. 12:34:28

Vát ár jú szinking ebáut?

annamanna 2016.04.07. 02:55:53

"POZSONY | A pluska.sk portál információi szerint csúcstechnológiás gátrendszerrel zárnák le a szlovák-magyar határ bizonyos szakaszait. Ezt Robert Kaliňák belügyminiszter állítólag rögtön a menekültkvóták elfogadása után, Brüsszelből hazafelé repülve jelentette ki, hozzátéve: "Nem jön ide egyetlen menekült sem, ezt garantálhatom önöknek!"

"olyan haditechnológiát készül felhasználni, amelyet az amerikai hadsereg is alkalmazott katonai bázisai védelmére Irakban és Afganisztánban."

"a "Hesco bastion" elnevezésű technológia sokkal hatékonyabb és olcsóbb is, mint a kerítésépítés. A határzár ezzel a módszerrel nagyon gyorsan felépíthető, és nem kell hozzá alapokat sem ásni, sőt illeszkedik az adott terepviszonyokhoz is.

Ahogy az alábbi videón látható, a gátat egy konténerből "szórják ki", melyet egy teherautó húz maga után. Egy konténer 330 méter hosszú fal felépítésére elég. A gátat aztán homokkal vagy földdel töltik fel. A gát egyébként árvíz és robbanófegyverek ellen is védelmet nyújt."

" a technológiát csak rövidebb szakaszokon lehet alkalmazni, ott, ahol a legnagyobb menekülthullám várható. A módszerrel a menekülteket egy adott helyre lehet irányítani, ahol aztán regisztrálhatják őket"
ujszo.com/online/kozelet/2015/09/23/fallal-zarjak-le-a-szlovak-magyar-hatart

annamanna 2016.05.05. 05:12:33

A huszonkettes csapdája várja a bevándorlókat Szlovákiában

POZSONY | Nehéz megszerezni a hivatalos letelepedési engedélyt, de nagyon könnyű elveszíteni, derül ki az évek óta nálunk élő bevándorlók beszámolóiból. A törvények is szigorúak, de a hivatalok általában a kedvezőtlenebb törvénymagyarázatot alkalmazzák.

Korábban egy bankkivonat hiánya miatt kiutasíthattak letelepedési engedéllyel rendelkező bevándorlót a szlovák hatóságok, ma már elfogadják, ha készpénzzel igazolja: fedezni tudja itt-tartózkodási költségeit. A törvény nem változott, csak az értelmezése és az ennek megfelelő végrehajtási rendelet.

A bevándorlás buktatói

Vannak azonban egyéb buktatók is a bevándorlók számára. A letelepedési engedélyt általában egy bizonyos célból adják ki, aki például munkát vállal, az a munkavállalás idejére kap letelepedési engedélyt. Ha azonban korábban elveszti munkáját, akkor nagy valószínűséggel kiutasítják az országból.
„A legrosszabb az, amikor a bevándorló elveszti munkáját, és nem talál azonnal új munkát. A munkaadónak 30 munkanapig kell hirdetnie egy állást, mielőtt egy külföldi is betöltheti, a munkavállalónak viszont 30 nap alatt munkát kell találnia, ha nem talál, akkor kiutasítják, vagyis lehetetlent követelnek tőle – magyarázta Erika Pohánková, aki a thaiföldi bevándorlókat segíti tolmácsként. – Ha vissza akar térni, akkor otthonról kell újra elkezdenie a többhónapos ügyintézést.” A thaiföldi bevándorlók elsősorban kozmetikai és masszázsszalonokban helyezkednek el.

Az előléptetés hátránya

Ha a letelepedési engedély jár le – amit legfeljebb másfél évre adnak meg –, akkor a bevándorlónak már a lejárta előtt három hónappal új munkaszerződés kell az új engedélyhez, hogy ne kelljen megszakítania az ittlétet. A rendelkezés azért is szigorú, mert a letelepedést egy konkrét pozícióhoz kötik, ha tehát a külföldi ugyanazon vállalatnál magasabb pozícióba vagy más munkakörbe kerül, akkor újra kell kérnie a letelepedési engedélyt. „A munkaadók is sürgetik a szabályok enyhítését, mert ezek számukra is szinte teljesíthetetlenek” – mondta Zuzana Vatráľová, az IOM szlovákiai irodájának igazgatója. Információi szerint egy indiai vendéglőnek azért kellett bezárnia, mert nem tudott indiai szakácsot alkalmazni a szigorú bevándorlási szabályok miatt.
ujszo.com/online/kozelet/2016/05/04/a-huszonkettes-csapdaja-varja-a-bevandorlokat-szlovakiaban
süti beállítások módosítása