Huszadik századi híradós − Kertész Imre emlékére
2016. március 31. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Huszadik századi híradós − Kertész Imre emlékére

kertesz_imre_3.jpg

Elhunyt Kertész Imre.

Keresem a szavakat. Kopognak most a szavak.

Kopognak, mint a bürokratikus rendeletek szövegezései, amikkel a különböző totalitárius diktatúrák különböző okokból jogfosztottá tették polgártársainkat az előző században. Kopognak, mint a nácik meg a nyilasok bakancsai a régi pesti macskaköveken. Kopognak, mint a haláltáborba zártak csontjai, egy nappal az éhhalál előtt. Kopognak, mint a nagy fekete autóval érkező, bőrkabátos ávósok, éjszaka közepén az ajtódon. Kopognak, mint politikai foglyok ujjai a föld alatti cellák falain. Kopognak, egyre tompábban, mint hosszúra nyúló, hanyatló, posványosodó, elbutuló rendszerek proklamációi, miközben a színes-szagos valóság kicsúszik a görcsösen záródó markukból. Kopognak, mint a szikár mondatok a Sorstalanságban.

Kopognak, mint minden diktatórikus és háborús gépezet mindennemű alkatrészei, végig az egész nyomorult huszadik századon.

Kertész Imre hosszú élete végére túl volt mindenen. Bölccsé vált. És megkeseredetté. Lehetett volna bölcs és megbékélt, derűs is. De nem vált azzá. Nem engedte azzá válni a sorsa. Azok az átkozott körülmények. Kiesett a saját sorsából. „A második világháborúnak sem kellett volna megtörténnie” replikázott a Zeitnek, amikor a megkeseredettségéről faggatták.

Mi, Kertésszel szemben még nem vagyunk túl mindenen. Nem vagyunk még bölcsek. Igaz, megkeseredettek sem. Még. Az elmúlt néhány szűk évtized Európa innenső fertályán megkímélt minket mindattól, amin Kertész Imrének és nemzedékének (nagyapáinknak, nagyanyáinknak) át kellett mennie. Megúsztunk valamit? Igen. Még.

„Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja” − írja Kertész A végső kocsmában.

Kertész Imre a sorsával és sorstalanságával, életútjával és munkásságával figyelmeztet minket. Ne csesszük el a 21. századunkat. És semmit se vegyünk magától értetődőnek. Pláne nem az élet derűs pillanatait.

Neki is jutott azért belőlük, ahogy mindannyiunknak.

„Szerettem itt, Bécsben. Szerettem úri modorát, csendjét, szerettem, hogy − lényegében − működik. Szerettem mérsékelt eleganciáját, civilizációját, azt, hogy az életre, az élésre van berendezve. Azt hiszem, jobb minőségű életre születtem, mint amelyet élnem adatott. De ez gőgös kijelentés, a gőg pedig mindig ostobaság, lényegében. Megélni az életet, azt, ami jutott, s úgy megélni, hogy teljes jusson, ez az életfeladat, bárhol is éljünk.”

A derűs pillanatok, az élet néha megadatott élvezete mögött a veszélyek mindig és mindenhol ott leselkednek, hogy egy ember, egy közösség, egy nemzet vagy egy kontinens újra belesüllyedjen a jó sorsból kiszakító, lehúzó örvénybe.

„Csak arra törekedtem, hogy megtaláljam a nyelvet a totalitarizmus leírására. Egy olyan nyelvet, ami ki tudja fejezni, hogyan darálja be az embert egy gépezet és változtatja meg olyan mértékben, hogy aztán már a saját magát és az életét sem ismeri fel. A funkcionális, vagyis csakis a funkciójában létező ember elveszti önmagát.”

Ne hagyjátok magatokat bedarálni. És minden korban, minden helyzetben ismerjétek fel, ha ez a veszély fenyeget titeket.

Igen, ez lehet Kertész Imre egyik végső üzenete. Fogadjuk meg. Nyugodjon békében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr858548262

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Huszadik századi híradós − Kertész Imre emlékére 2016.03.31. 11:00:03

Ne hagyjátok magatokat bedarálni. És minden korban, minden helyzetben ismerjétek fel, ha ez a veszély fenyeget titeket. Igen, ez lehet Kertész Imre egyik végső üzenete. Fogadjuk meg. Nyugodjon békében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.31. 12:38:13

""„A második világháborúnak sem kellett volna megtörténnie” ""

a legelső lövés:

1933 márc. 24.

blog.kareldonk.com/wp-content/uploads/2015/03/judea-declares-war.jpg

en.wikipedia.org/wiki/Anti-Nazi_boycott_of_1933

a rácsok záródnak....

MACISAJT 2016.03.31. 12:55:21

Én azt figyeltem meg, hogy pl.ha történik a világban egy repülő szerencsétlenség, akkor utána rövid időn belül valósággal lezuhanási hullám indul el..

Remélem, Imre Kertesz halála is hasonló divatot teremt, egy rég levitézlett generációs maffiának lenne ideje végképp és örökre letenni a lantot.
Még mielőtt elhinnénk hogy "ezek" örökké élni fognak és mindent letarolnak/megszereznek/tönkretesznek.

És azt is remélem, hogy valamikor lesz valakinek bátorsága megírni a " Csacsifogat" és tsainak igaz történetét.Is.
Ahogy azt is, hogy hol járt valójában Imre Kertesz a II. Világháború alatt, ha már a Birkenaui közismerten slendrián nyilvántartásban nem szerepelt(összesen egy Kertész Imre szerepelt, aki gyári munkás volt és meghalt tífuszban).

high up! 2016.03.31. 13:05:40

Azért kurva nagy égésálló pofa kell hozzá, hogy azok írnak ódát a "rohadék zsidóhoz" akik 10-15 éve még haza- meg nemzetárulózták.

Meg hogy azok óvnak bedarálástól, akik 110%-ban bedarálódtak az Orbaneszku diktátor illib rendszerébe. Abba az illib rendszerbe, amelyik nemcsak hogy aktívan üzi a mindennapi aljasságokat, hanem a szavazó táborát pont a minden aljasságra kapható magyarokra építi.

Oszt nahát az lett a Kertészi "bölcssség", hogy ez a szerencsétlen öreg ember, aki élete végére szellemileg teljesen leépült azt nevezte kiegyezésnek, hogy kezet csókolt a diktátorának. Hogy mosolyogtak egykoron a Sztálinok, Kádárok, amikor térdre rogytak előttük az osztályellenségeik. Most Orbaneszku mosolyoghatott.

Kertész jól diagnosztizálta a magyarságot, miszerint ezek tényleg nem tudnak semmi mást, csak ragaszkodni a sehol be nem vált butaságaikhoz és ezzel rendre seggre ültek a történelemben, csak éppen Kertész is pont egy lett ezen IQ-ilag reménytelen magyarok milliói közül.

FOLYTASSUK!

Jean Sol Partre 2016.03.31. 13:19:38

@ergé, nem szégyelled magad?

­regress 2016.03.31. 13:27:29

@high up!:

Kertész azon kevesek közé tartozott, akik felismerték, hogy a holokausztiparnak dolgoztak sokáig.

Amikor a Times mindenképpen ki akarta húzni belőle azt, amit ti napi hatszázszor kötelezően leírtok mindenhol, nevezetesen hogy diktatúra van, akkor elkülde a ballib véleménydiktatúrának dolgozó újságírót a oda ahová való.

Kertész ember maradt, és magyar.

Isten nyugosztalja!

­regress 2016.03.31. 13:29:54

@­regress:

index.hu/belfold/2016/03/31/kertesz_imre_es_a_magyar_kozelet_politika/
...

Bár 2013 nyarán úgy volt, hogy a The Paris Review-nak adott interjú lesz az életében az utolsó, az év végén a Die Zeit-nak beszélt keserűen arról, hogyan élte meg a Nobel-díj utáni időszakot. A cikk "Egy holokausztbohóc voltam" címmel jelent meg.

...
2014 végén Kertész Imre azt sérelmezte, hogy a New York Times újságírója állítása szerint megpróbálta rávenni, mondja azt, hogy Magyarországon diktatúra van, és mivel ő erre nem volt hajlandó, a - még 2013-ben - felvett interjú végül nem jelent meg az amerikai lapban.

Conchobar 2016.03.31. 13:30:28

"Szerettem itt, Bécsben" - De jó lenne pár olyan mondatot találni (inkább), hogy azt mondja 'szerettem, itt Budapesten', vagy 'keserűséget okozott, de mégis jó élni itt Magyarországon', és akkor már másképp jönne le rg könnye záporozása. Így viszont fölmerül, hogy maga rg nem olvasta a saját mondatát ("Ne hagyjátok magatokat bedarálni")

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.31. 13:31:53

@rajcsányi.gellért (ergé):

1) Kertész sok minden volt, de bölcs bizonyosan nem; ha módjában állna, valószínűleg ő maga utasítaná vissza a "bölcsezést".

2) Mit jelent az, hogy "ne hagyjuk magunkat bedarálni"? Úgy értem, konkrétan.

Conchobar 2016.03.31. 13:33:16

@­regress: "Kertész ember maradt, és magyar" - Hát ember maradt, de emiatt vele kapcsolatban még nem kellene túlzásokba esni

­regress 2016.03.31. 13:35:32

@Conchobar:

"A kritikáimat mindig nemzetellenes megnyilatkozásoknak veszik, ami nem igaz. Nagyon örülnék, ha valóban a javára lehetnék Magyarországnak, a hazámnak."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.31. 13:49:13

@­regress:

"Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne minősítsen engem magyarnak"

www.origo.hu/itthon/20091109-kertesz-imre-interjuja-a-welt-ujsagban.html

Conchobar 2016.03.31. 14:01:29

@­regress: "A kritikáimat mindig nemzetellenes megnyilatkozásoknak veszik, ami nem igaz. Nagyon örülnék, ha valóban a javára lehetnék Magyarországnak, a hazámnak." - Ez csak mosakodás, magyarázkodás, és annak a jele, hogy ő maga is tudja, hogy nem igazán van javára. Mindenesetre ez azért több, mint a "Szerettem itt, Bécsben"

I_Isti 2016.03.31. 14:31:45

@bbjnick: Mondjuk egy Csurka "zsírtáltos" István magyarnak minősíthető író. Ebből az aspektusból szemlélve Kertész Imre tényleg nem az.

Conchobar 2016.03.31. 15:45:12

@I_Isti: "Ebből az aspektusból szemlélve Kertész Imre tényleg nem az." - Mert te milyen aspektusból minősíted magyar írónak Kerteszt? Milyen aspektusból próbálnál vitába szállni ő magával ("Ne minősítsen engem magyarnak") ?

Veridicus76 2016.03.31. 17:39:31

Elhunyt egy középszerű, a magyarságot elutasító író. Nyugodjon békében!
De mire föl ez a lihegés?
Utánanéztem, amikor Csurka István, a XX. század második felének legnagyobb magyar írója elhunyt, a Mandineren mindössze egy MTI-anyagot tettek közzé.
Értékválasztás, ugyebár...

Bell & Sebastian 2016.03.31. 19:28:52

Atavisztikus félemeink egyike, poszttraumás állapotban leélni az életet. Ez a kóbor lélek sem tett mást. Ki minek látja e tájat, pokolnak vagy tisztítótűznek? Nem válaszolta meg - ő sem.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.03.31. 19:29:59

az egészben az a jópofa, hogy azok akik kertészeztek, citrombandiztak, nobeldíjaztak, holozseniztek, csorgó fasszal lövellték kertészimádatuk ejakulátumát a liberális égbe, origók, indexek és más szarházigyüjtőhelyek, mostan éppen hogy csak nem mínuszos hírben számolnak be a haláláról. csak amiért beállt orbánistának. istenükből, sorstalan igazodási pontjukból niemandot csináltak. vicces.

Bell & Sebastian 2016.03.31. 19:38:01

@Veridicus76: Szellemi hagyatékát a Fideszre testálta, ami az életén túlmutató, legnagyobb tévedése lett. De ne ezért szeressük!

Bell & Sebastian 2016.03.31. 19:39:46

@jose maria padilla: Hiába, minden út Orbán elkúriájára vezet.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.03.31. 19:41:29

@Bell & Sebastian:
nézze, az rra szellemileg érdemesek orbán lábához heverednek. a magaféle komcsicimbik meg elcsángálnak a muttihoz:)

Bell & Sebastian 2016.03.31. 19:41:32

@Bell & Sebastian: Ez a megjegyzés ugyan Csurka Istvánra vonatkozott, de másképpen is értelmes, legalábbis Padilla szerint.

Bell & Sebastian 2016.03.31. 19:42:59

@jose maria padilla: Meghát. Majd visszajárok magyarkodni, ha más régen leszokott róla.

Bell & Sebastian 2016.03.31. 20:08:16

@jose maria padilla: Tegyük ezt gyorsan helyre, mert meg vagyon írva: ne feküdj le haragoddal!

A pedigré mindenkit kötelez, senkitől sem várható el, hogy leköpje a felmenőit. Ezért semmiféle sorsközösséget nem érzek Sém egyik leszármazottjával sem. Ez magyarul csak annyit jelent, hogy sem vigéceket, sem lótolvajokat nem tudok felmutatni leszármazási soron.

Márpedig gyökeret terméséről ítélünk.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.31. 20:18:50

ööööeeeeaaah, izééé... írt volna kertész ilyen kop-kop cup-cup stílusban?

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.31. 21:04:03

@Bell & Sebastian:

kertész, azon túl és talán épp amiatt, hogy főállásban önmagát elemezte az események sodrában, egy richtige TROLL volt, leginkább márai sándor naplója boncolgatta hasonló higgadt cinikus stílusban a világ(a) dolgait.

Bell & Sebastian 2016.03.31. 22:08:57

@Herr Stacheldraht Leger: Utazás a koponyám körül..., ezt mintha már elsütötte volna valaki.

Hetedíziglen szívod meg! -ez egy nagyon komoly fenyegetés, illett volna komolyan venni, mert pontosan ezt jelenti.

Részvéttel ettől még lenni bírunk, mert ahogyan Padilla is tartja, a rossz karmára vegyen be pár szem dharmát (ami összetart).

Az adható, lehető leghibásabb válasz erre a holocaust. Ez a tanulság. Ezért vissza a karmába.

Szindbad 2016.03.31. 22:30:44

Szomorú, hogy csak súlyos demencia árán jutott el odáig, hogy egyet tudjon érteni a Fidesszel. RIP

Bell & Sebastian 2016.03.31. 22:49:44

@Szindbad: Ehhez képest _magyar_ túlélőként ismerik a világban, aki rangos díjat kapott önéletrajzi ihletésű regényéért. Holobohócozás például a német tévében nem volt, pedig azt köztudottan csak agyalágyultak nézik.

Szindbad 2016.03.31. 23:00:36

@Bell & Sebastian: A németek legalább tiszteletben tartották egy súlyosan beteg ember méltóságát. Orbán Viktort szokás szerint nem érdekelte az ilyesmi.

annamanna 2016.04.01. 00:52:13

@MACISAJT: @Herr Stacheldraht Leger: olvastam egy könyvet moly.hu/konyvek/viktor-e-frankl-megis-mondj-igent-az-eletre
ami után azt mondtam, huhh, ez eléggé hasonlít a Sorstalanságra. Ez egy valós személyes beszámoló, nem sokkal a háború után jelent meg. Eléggé elképzelhetően tartom, hogy a könyvecske nem kerülte el Kertész Imre figyelmét, és azt is, hogy esetleg megihlette.
Ha így is volt, tulajdonképpen a legjobb forráshoz nyúlt. Hogy a Sorstalanság mindenki személyes felelősségéről beszél, az valóban figyelemreméltó.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.01. 04:07:16

@Bell & Sebastian: nem kell aggódni, majd valaki ír a kerítés körüli utazásról is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.01. 06:47:58

@I_Isti:

Hogy jön ide Csurka? Kertész saját szavait idéztem, aki így határozta meg (saját) magát: "Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne minősítsen engem magyarnak".

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.01. 06:57:02

@Szindbad:

demenciának ehhez semmi köze, finesszhez se.

ha már politikai felhangokat keresünk: ahogy kevesen ekézték anno az "úri" magyarországot olyan csípősen, mint a konzinak elkönyvelt márai, kevesen szóltak be manapság olyan töményen az "ajrólibnek", mint a balosnak besorolt kertész.

pechükre régi vágású polgári értelmiségiek voltak, akik egyszerűen nem hagyták magukat és véleményüket skatulyázni, nem simultak be egy csordába se, mindez megfejelve egy aggódó-rezignált tárgyilagossággal az újkori történelem sodrását figyelve-elemezgetve.

nem passzoltak a képbe.

I_Isti 2016.04.01. 08:28:14

@Szindbad: Elképesztő, hogy egy haláltábort túlélő, sokat látott ember szerint ami most következik ajrópában, az rosszabb lesz, mint amit ő túlélt.

I_Isti 2016.04.01. 08:46:13

@Bell & Sebastian: "Ezért semmiféle sorsközösséget nem érzek Sém egyik leszármazottjával sem."

Csak az a lényeg, hogy Sém egyik leszármazottja, bizonyos Jehóshua bén Joszéf érezzen sorsközösséget magával! Ellenkező esetben marad a külső sötétség, meg az örökké égő kénköves tó, meg ilyesmi, amit azért elég jó lenne elkerülni, ha lehetne.
(Bár igaz, hogy nem lehet, csak megfelelő kapcsolati tőke felhasználásával, ahol a fent nevezett személlyel kell elég jóban lenni hozzá...)

I_Isti 2016.04.01. 08:51:57

@bbjnick: "Hogy jön ide Csurka?"

Csurka 100%-os magyar író. Nem több, nem kevesebb. Ezzel szemben Kertész nem _csak_ magyar, hanem európai (is).

Jean Sol Partre 2016.04.01. 10:08:54

@jose maria padilla: és akik a Nobel idején fikázták, holobizniszről kiabáltak, azok most fennhangon dicsőítik, ugyanezen okból. Megérett ez a világ a pusztulásra.

Bell & Sebastian 2016.04.01. 10:47:21

@Szindbad: A bezzegnémet média manipulációi mellett OV összes cicavíziója elbújhat.

@I_Isti: Csak annyit mondtam, a vér kötelez, nagyjából annyira lehet kilépni belőle, mint a zsidó identitásból.

Mi (katolikusok) a megtérésükért imádkozunk és még véletlenül sem a vérükre szomjazunk.

A cigó- vagy zsidó mentalitáshoz semmi közöm, a "nagy hal megeszi a kishalat" pedig (szerintem) üldözendő, mert bűncselekmény. Az erővel, ésszel vagy betöltött hivatallal visszaélés emberiesség-ellenes.

Nagyjából ennyi.

Mindemellett hiszek a jó diktatúrában, csak még nem láttam, mindemellett hiszek abban is, hogy a katonai- vagy politikai vezetőknek _sokkal_ többet kell, hogy megengedjünk, mint például egy mezei állampolgárnak, de ezzel rendszerint vissza is élnek.

Bell & Sebastian 2016.04.01. 10:52:16

@bbjnick: Úgy jön ide, hogy Pistit is kötelezi a vér szava, ezért élből utasítja el Csurkát, azt viszont elvárja, boruljunk le az Örök Zsidó előtt. Miközben az egyikből gyököt vonunk, a másikat négyzetre emeljük. Világos.

I_Isti 2016.04.01. 11:36:42

@Bell & Sebastian:
" Csak annyit mondtam, a vér kötelez, nagyjából annyira lehet kilépni belőle, mint a zsidó identitásból."

Naja, a _mi_ Urunk Jézus Krisztus sem lépett ki soha a zsidó identitásából, pedig akár meg is tehette volna.

MACISAJT 2016.04.01. 13:04:50

@MACISAJT: "Én azt figyeltem meg, hogy pl.ha történik a világban egy repülő szerencsétlenség, akkor utána rövid időn belül valósággal lezuhanási hullám indul el..

Remélem, Imre Kertesz halála is hasonló divatot teremt, egy rég levitézlett generációs maffiának lenne ideje végképp és örökre letenni a lantot.
Még mielőtt elhinnénk hogy "ezek" örökké élni fognak és mindent letarolnak/megszereznek/tönkretesznek."

Tegnap írtam...
Ma meg:
Meghalt Biszku Béla

hacsaturján 2016.04.01. 13:12:26

jó, április elseje van. de ennyire?

2016.04.01. 15:58:13

Nem volt valami jó író, de a holokausztiparban hozta az elvártat, ezért a balosok imádták, a jobbosok fújtak rá. Aztán szembefordult a holokausztiparral és bár nem igazán tartotta magát magyarnak, nem volt hajlandó azt mondani, hogy diktatúra van az orbáni Magyarországon és emellett a kulturális öngyilkos szélsőliberális Európáját ostorozta. Ezért a ballibek kezdték terjeszteni, hogy szellemileg leépült, a jobberek meg csettintettek és kicsit szimpatikusabb lett nekik. Nem íróként fognak rá emlékezni, hanem holokauszt Nobel-díjasként, meg az állásfoglalásai miatt, meg amit rápakol majd az emlékére a rendszer. Ugyanígy a Saul fia alkotói is a rájuk rakódó megmondóemberi státuszuk miatt lesznek valakik, nem azért, mert a filmjük annyira jó. Kurzusművek megmondóember alkotói.

Bell & Sebastian 2016.04.01. 17:29:21

@I_Isti: Jaja, tömegesen követték a tanítását.

annamanna 2016.04.11. 05:59:21

@Jean Sol Partre: ez teljesen off, talán innen nem lóg ki totálisan, mivel a sorskonyvnelkul.blog.hu szerzőjéről van szó: indavideo.hu/video/A_halal_az_elet_resze
Pár évvel ezelőtt egyszer beszélgettem vele.

"A korábbi éveiben jelentős vallási kérdések mellett az utóbbi időkben nagy szerepet játszik gondolkodásában az erőszakmentes kommunikáció (EMK)"
"Halállal lakoljanak? – A homoszexuális ember és a kereszténység[12] című könyve 1997-ben jelent meg."
"Válaszd az életet!” Szempontok a homoszexualitás keresztyén megítéléséhez címmel adta közre 2004-ben a Halállal lakoljanak? rövidített, protestáns szempontból átdolgozott változatát."
"2006 óta foglalkozik a Marshall B. Rosenberg-féle erőszakmentes kommunikációval (EMK), amelyet a terápiás munkában is alkalmaz."
"2009 tavaszán érkezett el életének arra a pontjára, ahol már nem nevezi magát kereszténynek,[6] és a saját életére vonatkozó örömhírt is e vallástól függetlenül határozza meg."
"Hivatalosan 2010 óta foglalkozik terápiával.[27] Főbb módszerei, eszközei közé tartoznak az alábbiak:[28]
EMK (erőszakmentes kommunikáció) – az önismeret fejlesztése, az empátia növelése, konfliktusok kezelése, magunk és mások érzéseinek és szükségleteinek felismerése révén" (wikipédia)

A fenti linken szereplő videóból az első pár percet néztem meg. Ott elmondja, hogy vastagbéldaganattal műtötték, és úgy kommunikálta a helyzetét, hogy rákos volt, de köszöni szépen, a tumort otthagyta a kórházban, kiszedték belőle, tehát már nem rákos.
Azt gondolom, ez általános hozzáállás lehet részéről. Eldönti, hogy mi igaz (amit igaznak akar tudni), és ehhez ragaszkodik, anélkül, hogy tényleg tudni akarná, mi a valódi igazság.
Például eldöntötte magáról, hogy ő keresztény.
Aztán eldöntötte, hogy ő nem keresztény.
Aztán eldöntötte, hogy ő erőszakmentesen kommunikál. Namost erről inkább nem mondok semmit, de sose felejtem el. Semmi másra nem fogok emlékezni belőle, csak az erőszakmentes kommunikációjára...
Sajnálom, mert már alig él. De pont miatta is gondolom azt, hogy a homoszexualitás nem pusztán annyi, hogy az egyik embernek kék a szeme, a másiknak meg barna, és pont.
Sajnálom, hogy itt tart. De ezzel a videóval kapcsolatban is azt látom, hogy úgy gondolkozik: a halál is az élet része, mert én úgy akarom, hogy az legyen.
Csakhogy az igazság nem az, amit a szubjektum szubjektíven igazságnak gondol. Az igazság mindentől függetlenül van. Jézus azt mondta: Ego sum via, veritas et vita. Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csakis én általam. (Ján. 14:6)

A videó alatt az első kommentelő rögtön leírta azt, ami szerintem is a lényeg: "DarthPlagueis Döbbenet, hogy Isten egy szóra sem került elő az egyórás beszélgetés folyamán! Biztos jó volt elmesélni a kezelés összes viszontagságát, jobbító célú kritikát gyakorolni az egészségügy felé, beszélgetni, hogy milyen az élet a hospice-ban, de hogy a halál torkában Isten egyáltalán nem kerül elő? Balázs, még mindig nem késő, gyónj meg, áldozz meg és üdvözülsz! Ne utasítsd el Istent halálodig!"

De hogyan ismerné el, hogy tévedett és hibázott, ha meg van győződve arról, hogy amit ő gondol a világról, az az igazság.
Pál ezt írta egyszer: "És találtassam Ő benne, mint a kinek nincsen saját igazságom a törvényből, hanem van igazságom a Krisztusban való hit által, Istentől való igazságom a hit alapján" (Fil 3,9)
Máshol pedig ezt: "Izráel ellenben, mely az igazság törvényét követte, nem jutott el az igazság törvényére. Miért? Azért, mert nem hitből keresték, hanem mintha a törvény cselekedeteiből volna. Mert beleütköztek a beleütközés kövébe, A mint meg van írva: Ímé beleütközés kövét és megbotránkozás szikláját teszem Sionba; és a ki hisz benne, nem szégyenül meg." (Róma 9:31-33)

Nem is tudom... szomorú ezt látni. Sajnálom.

Jean Sol Partre 2016.04.11. 13:40:54

@annamanna: "Csakhogy az igazság nem az, amit a szubjektum szubjektíven igazságnak gondol. Az igazság mindentől függetlenül van."

Nincs igazság. Azaz nincs abszolut igazság. Mindenféle inerciarendszerekben létező igazságocskák vannak csak.

annamanna 2016.04.13. 02:17:45

@Jean Sol Partre: Az igazság nem valami, hanem valaki. Az igazság egy személy - Jézus.
Ettől persze bonyolult is, hiszen egy személy mindig bonyolult.
De Jézus nem "Mindenféle inerciarendszerekben létező igazságocskák" összessége, hanem nagyon is összefüggő, ép egész.
B. B. azzal, hogy saját magának tulajdonítja az igazságot, igazságtalanná teszi Jézust. Pedig Jézus nemhogy igazságos, hanem maga az igazság.

Sajnálom, mert rossz így látni, és nagyon megdöbbentem azon, hogy haldoklik. De a szánalom nem változtat azon a helyzeten, hogy amíg nem ismeri el, hogy Isten az igazság forrása, addig semmi sincs, ami megmenthetné.

Ez a mondat sajnos kicsit erős lesz a végére, nem vádképpen írom le, hanem azért, mert a daganatokat egyébként is lelki okokkal szokták magyarázni:
Péld 8,36 De a ki vétkezik ellenem, erőszakot cselekszik az ő lelkén; minden, valaki engem gyűlöl, szereti a halált!

"Manapság már közismert tény, hogy a daganatos betegségek nem csupán egészségügyi problémák, vagy helytelen életmód miatt alakulhatnak ki, hanem nagy részben lelki tényezők miatt is."
"A pszichoszomatika szerint az effajta megbetegedések hátterében szinte mindig valamilyen régóta feldolgozatlan lelki probléma áll."
"A feldolgozatlan sérelmek megbetegíthetik az embert."
"A rák kialakulásában szinte minden esetben felfedezhetők a lelki tényezők. A teljes felépüléshez elengedhetetlen a lelki okok megszüntetése."
ovdmagad.blog.hu/2016/04/10/a_daganatos_megbetegedesek_kialakulasanak_lelki_hattere

Jean Sol Partre 2016.04.13. 10:25:20

@annamanna: "Az igazság nem valami, hanem valaki. Az igazság egy személy - Jézus.
Ettől persze bonyolult is, hiszen egy személy mindig bonyolult.
De Jézus nem "Mindenféle inerciarendszerekben létező igazságocskák" összessége, hanem nagyon is összefüggő, ép egész."

ez a _te_ igazszágod :)

murcielago 2016.04.13. 12:44:57

Szerintem nem rossz regény a Sorstalanság, bár nyilván van egy-két nála nagyobb, magyar nyelven író élő alkotó, de az eddigi irodalmi nobelesek között elég erős. Az érdekes az, hogy az Aczél-i kultúrpolitika sem fedezte fel/értékelte. Valószínűleg volt benne valami intaktság/kompromisszum-képtelenség.

Megírta a holokausztot saját szempontjából, ez pont menő témának számított mostanában (is), annak vallotta magát, aki, és nem volt hajlandó köpni Mo-ra, amikor szinte kényszeríteni akarták erre. Ez egy pozitív mérleg mindenképpen, szvsz…

annamanna 2016.04.13. 13:59:48

@Jean Sol Partre: nem én mondtam ezt a mondatot:
Ego sum via, veritas et vita. Én vagyok az út, az igazság és az élet.

murcielago 2016.04.13. 16:43:18

@murcielago:

Kertész 1960-73között írta regényét, a Finkensteni-i értelemben vett holo-ipar pedig az 1967-es arab-izraeli háborútól értelmezhető (vagyis nem egy régi , világháború óta tartó jelenség). Nyilvánvaló, amikor elkezdte írni, még teljesen más volt a szituáció.

Én a regényt egy „fordított” fejlődés-regénynek értelmeztem, amely arról szól, hogyan hat egy fiatal emberre az, hogy szembesül azzal, hogy származása miatt meg akarják ölni.

A Sorstalanság kiadását a Magvető 1973-ban utasította el, olyasmikre hivatkozva, hogy az olvasók számára visszatetsző, hogy a főhős megpróbálja normális kontextusban értelmezni a gyanús előjeleket, jóllehet „tudja, hogy megsemmisítő táborban van”. ( Pedig pszichológiai értelemben a közeli halál tudata első fázisban a tagadást váltja ki, mint tudjuk.)

librarius.hu/2015/04/14/igy-utasitotta-el-kertesz-sorstalansag-cimu-regenyet-a-kiado/

annamanna 2016.04.14. 03:41:42

@Jean Sol Partre: Azért hiszem el, mert amióta elkezdtem olvasni a Bibliát, személyes tapasztalatokat gyűjtöttem arról, hogy igaz. Ha nem lennének tapasztalati úton szerzett meggyőződéseim, csak bemondásra nem hinnék el belőle semmit sem.
B. B. leépülése - már megbocsáss - de nem mond ellent a tapasztalataimnak. 2009-ben megtagadta a kereszténységet, 2013-ban rákos lett és 2016-ban haldoklik. Reménytelenül.
Nagyon sajnálom, hogy ilyen állapotba került, de az ő sorsa nem dönti romba a paradigmáimat.

Ha B. B. azért tagadta meg Istent, mert őt minden keresztény bántotta - arra azt tudom mondani, hogy nekem is volt olyan dolog a kereszténységgel kapcsolatban, amire azt mondtam, hogy ha Isten meg az Ő népe ilyen, akkor köszönöm szépen, de én ebből inkább nem kérek, hanem elindulok a másik irányba. Ezzel a bandával én nem tartok.
Na és akkor az történt, hogy fokozatosan rádöbbentem (az én felfogásom szerint Isten meggyőzött róla), hogy nem Ő a gonosz, hanem gonoszságokat tanítanak róla. Egy egész konkrét egyházi tanításról van szó, amit inkább nem írok le, mert nem ide tartozik. A lényeg, hogy noha ez egy egyházilag általánosan elfogadott hamis tanítás, ami miatt én teljesen elvesztettem a bizalmamat és megundorodtam a vallástól, de mégis meggyőződtem róla (a Bibliából és máshonnan is), hogy csak az egyházi tanítás a hamis, gonosz, hazug, romlott, álnok, és nem az eredeti Biblia és nem az Isten.

Namost - ha B. B.-nem tényleg csak az volna a baja, hogy a keresztények gonoszak vele, és hamisan vádolják, bántják, vegzálják, akkor is lenne (lett volna) lehetősége idáig arra, hogy rádöbbenjen, a hamis egyházi vádaskodás mögött ott van az igazságos és szerető Isten.
De B. B. erre nem döbbent rá, hanem Istent tagadta meg és a hitet dobta el.
Jurisich Miklós Jézusban hitt és legyőzte Szulejmánt. B. B. megtagadta Jézust, megbetegedett és haldoklik. Azért ezt nem mondanám személyes kis szubjektív babonának. Inkább egy olyan "erőnek", ami mindenkire hat, aki valamilyen módon hozzáér. És B. B. kétségkívül hozzáért, különben nem járt volna számára megbetegítő traumával a kereszténységgel való szakítás. Ha ez csupán egyéni babona lenne, abba nem lehetne belehalni. Egy szerelmi csalódásba például bele lehet; és B. B. fizikai összeomlása inkább olybá tűnik, mintha egy szerelmi bánattól elsorvadó ember lenne, mintsem olyan valaki, aki hirtelen ráébred, hogy a fekete macska meg a kéményseprő nem jelent semmit.

Jean Sol Partre 2016.04.14. 11:46:07

@annamanna: "Azért hiszem el, mert... "

mindegy, miért hiszed el, akkor is csak a te igazságod, nem másé.

annamanna 2016.04.15. 05:33:17

@Jean Sol Partre: Ennek alapján egy tudományos eredmény annak a személyes igazsága, aki arra rájött. És aki azt nem érti, nem fogadja el stb, annak számára a dolog nem igaz. Például Einstein soha nem fogadta el a kvantumelméletet, ebből az következik, hogy Einstein olyan világban élt, amiben nem voltak kvantumok.
Ez nyilvánvalóan nem igaz. Van egy objektívan létező világ, ami független mind Einstein, mind más tudósok, mind az én, mind a te elmédtől. A tudósok, vagy épp a vallásos emberek stb csupán értelmezhetik az objektívan létező külvilágot, de attól a külvilág még nem az ő fejükben fog létezni, hanem tőlük függetlenül.

Mindazok az emberek a világon, akik hisznek Jézusban, az én elmémtől független létezők, nem az én elmém teremtette meg őket.
Ha az Istenben hívő embereket nem az én elmém teremtette meg, akkor Istent miért az teremtette volna?

Jean Sol Partre 2016.04.16. 00:22:03

@annamanna: félremagyarázod. Az, hogy a világ kvantumokból áll vagy sem, igazából nem tudjuk. Régen nem is ismerték a fogalmat, Einstein nem hitt benne, most azt gondoljuk, vannak, de nem tudjuk, 50 év múlva mit mond erről a tudomány. A tudomány ugyanis (legalábbis az a része ami a létező világ megismerésére irányul) modelleket gyárt, amikkel minél jobban le tudjuk írni a jelenségeket. A kvantum is egy modell eleme, jelen pillanatban nagyon alkalmasnak látszik bizonyos dolgok magyarázatára. Más dolgokra meg nem, tehát lehet, hogy tényleg nincs is, hanem kiderül, hogy helyette valami más nevű, akár több dirib-darab valami lesz, ami további dolgokat is megmagyaráz.

Ha valamit nem az elméd teremtett, akkor semmit nem teremtett az elméd? Milyen magyarázat már ez? Akkro Mikulás is van, meg Freddy Krueger?

annamanna 2016.04.16. 03:07:14

@Jean Sol Partre: Amikor gyerek volt, valószínűleg ő is hitt a mikulásban. Aztán rájött, hogy nincs, és ez részéről semmilyen negatív egészségügyi hatással nem járt.
Aztán felnőtt, elkezdett hinni Jézusban, 21 évvel később megtagadta (21 év! az nagyon hosszú idő!); és 4 évvel később rákkal műtötték, most pedig haldoklik.

Amúgy egy növényi hatóanyag sem látszik. Mondhatod például azt is, hogy nem kell azt olyan komolyan venni, és rágcsálhatod a gyöngyvirág leveleit, de nem biztos, hogy túl sokáig fogod rágcsálni.... Attól, hogy nem látszik, mi van a gyöngyvirág leveleiben, az még ott van, és hat is.

Ha még emlékszel, veled beszéltünk arról, hogy ha valaki teljesen hitetlen háttérből megtér, az nagyon ritka. A wiki szerint B. B. 20 éves korában tért meg, napra pontosan meg van adva a dátum. Ebből arra következtetek, hogy nem éppen keresztény családból származik, bár az apja ezt írta: "Hiszem: itt jár közöttünk az Igazságos, mert másként nem lehet. Mi adna erőt, ha nem a Jónak a Gonosz fölötti győzelemhite" www.birtalan.hu/ferenc/irasok/onvallomas.htm
De ez elég homályos, bizonytalan szöveg, nem jelez komoly keresztény elkötelezettséget.

Itt egy másik példa: hvg.hu/itthon/20160415_orban_gaspar_felhaz
Ha valaki hitetlen háttérből tér meg és lesz keresztény, annak nagyon komoly oka van, és nagyon komoly következménye is. Azt végképp nem lehet csak úgy elhajítani. Nyilván sokan vannak olyanok, akiket vallásosan neveltek, aztán felnőve kiábrándulnak, és vígan élik az életüket, bármiféle komoly törés nélkül.

De B. B. ebbe belehal.

annamanna 2016.04.16. 06:52:14

@Jean Sol Partre: Hogy én ezen miért nem lepődtem meg... "Olyan arcokat is maguk mellett tudhatnak, mint az X-Faktorból megismert Andelic Jonathan vagy a dalszerző Johnny K. Palmer." borsonline.hu/20160416_beszeltunk_egy_taggal_orban_gaspar_gyulekezetebol
Tehát a példamutató díszkeresztény, Conchita Wurst élettársa - Orbán Gáspár gyülekezete körül sündörög. És ezek mutatják az utat Kánaán felé. Világítanak, mint a töklámpás.

Jean Sol Partre 2016.05.17. 10:39:04

@annamanna: "pünkösd vasárnap"

jelent ez valamit, hogy pont akkor?

annamanna 2016.05.18. 01:00:20

@Jean Sol Partre: Persze. Akárhogy is, Birtalan Balázs eléggé "belemerült" a kereszténységbe, teológiát is végzett. Pünkösd pedig (húsvét mellett) a legfontosabb keresztény ünnep (a karácsonynak valóban pogány gyökere van, az összes többi meg ilyen-olyan szentek napja, amiket csak a katolikus egyház tart számon).

Itt egy pünkösdi vers (sajnos még illik is ide):

DSIDA JENŐ: PÜNKÖSDI VÁRAKOZÁS

Kész a világ,
Feszült, ünnepi várás
Tereng felette.
Halotti csend. Csak néha néha
Sóhajt az Isten lelke.

Kimérve minden pálya
Megtöltve minden lélek-lámpa,
Ahol csak úr a lét…
De jaj, sötét van,
Mélységes iszonyú sötét!

A zordon tömeg-árnyék
Némán zokogva kering utjain,
S csak egyet tud és egyet érez…
…Most váratlanul vágyon megvonaglik
és felzug Istenéhez:
Betelt az idő!
Sugarat, fényt, szint adj nekünk,
Mert epedünk!

Fényesség nélkül oly sivár az élet!
Nagy Alkotónk, oh mondd ki szent igédet
Legyen világosság!…

És ismétlik mindig erősebben
A felviharzott étheren keresztül
És felharsan az egek harsonája
S a végtelennek zsolozsmája zendül
Zsibongva, zsongva…

És nagy szavát az Ur – kimondja!

1924
süti beállítások módosítása