Gallai: Csak a migrációval nem lehet választást nyerni
2016. március 29. írta: Redakció

Gallai: Csak a migrációval nem lehet választást nyerni

gallai_sandor.jpg

A migrációs válság az európai integráció jövőjéről vetett fel alapvető kérdéseket, miközben szorosabbra fűzte a közép-európai országok szövetségét – mondja Gallai Sándor politológus, a Migrációkutató Intézet kutatója a Mandinernek. Az intézet célja, hogy egymás mellé rakja a jogi-humanitárius és a biztonságpolitikai-rendpárti megközelítést migrációügyben, és ki is egészítse ezeket más szempontokkal. Interjúnk.

„Az Unió egyik kulcskérdése, hogy mi lesz a kelet-nyugat, a »régi« és »új« tagállam töréssel. Orbán Viktor nekiment egy tabunak: egy kis ország miniszterelnökeként beszélt országa szuverenitásról és uniós egyenjogúságáról. A lengyelek régiós nagyhatalomnak számítanak, s az előző kormányuk alatt elég jól beágyazódtak a Berlin-Párizs együttműködésbe. Most viszont a lengyelek is a szuverenitásukat próbálják erősíteni. A lengyel kormány hasonló helyzetben van, mint a Fidesz-kormány volt 2010-ben: vannak belpolitikai lépései, amelyek egy része arról szól, hogy saját mozgásterét bővítse, de ezért rájuk is éles nemzetközi kritika fog zúdulni. Érdekes kérdés lesz, hogy miként tudják védeni, erősíteni nemzeti szuverenitásukat. A PiS például, ellentétben a Fidesszel, nem az Európai Néppárthoz tartozik, így az Európai Parlamentben nincs olyan erős pozíciójuk; a Tanácsban viszont, úgy tűnik, számíthatnak a magyar kormány támogatására.

Érdemes ugyanakkor a csehekre is odafigyelni: az egyik szociáldemokrata cseh EP-képviselő nemrég arról írt cikket, hogy ha egy kelet-európai állam szeretne valamiféle különutas politikát folytatni, akkor egyből kioktatják európai értékekből és szankciókkal fenyegetik, míg ha ugyanezt a britek teszik, akkor mindenki azon töri magát, hogy miként segítsen a brit kormánynak pozíciója erősítésében. Látható tehát, hogy a másodrendűség elleni felszólalás nem jobb- és baloldal kérdése a régióban. A cseh szociáldemokrata képviselő, a lengyel és a magyar kormányfő egyaránt azt kérdezi: miért van az, hogy másoknak szabad, nekünk pedig nem szabad? Ennek a kérdésnek a felvetése új dolog, a »kelet-nyugat« megosztottság éleződésében a keletiek részben összefogtak, hogy egyenrangúvá váljanak, amire viszont egyes nyugatiak azt mondják: ha kellett a pénzünk, akkor most válassz: vagy elfogadod, amit mondunk, vagy lehet pénz nélküli egyenjogúságod. A keletiek politikájának egyik kulcsa a nemzeti szuverenitásuk erősítése; ez volt az üzenete a március 15-i hivatalos ünnepségnek is: a tagállami szuverenitás fontos és tisztelendő.”

Pintér Bence interjúját Mandiner.migráció oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr828534558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.03.29. 11:50:37

Migrációkutató Intézet = Századvég = lopott közpénzekből eltartott fideszes agitprop szemét

„Kinéz a miniszterelnöknek egy európai karrier?”

Ja, hát legfeljebb a szélsőjobbon vagy a radikális baloldalon... :D

Jean Sol Partre 2016.03.29. 11:55:48

"vannak belpolitikai lépései, amelyek egy része arról szól, hogy saját mozgásterét bővítse, "

a választókkal szemben. ez aztán a szuverenitás, wazze.

2016.03.29. 12:36:53

@GNDL:

>>... európai karrier?

hágában.

@poszter:

a britek mindenkit befogadnak/ellátnak aki brit földre érkezik, tavaly például több mint 600.000 érkező volt.
www.migrationwatchuk.org/statistics-net-migration-statistics

a brit lakosság 12%-a külföldön született meg. (migráns).
en.wikipedia.org/wiki/Foreign-born_population_of_the_United_Kingdom

a magyar és brit bevándorlási ügyekben mi az ami összeköt minket?
és milyen közös célunk lehet velük?

Conchobar 2016.03.29. 14:04:06

@Jean Sol Partre: "a választókkal szemben. ez aztán a szuverenitás, wazze" - Dehát nem a rivális pártok a választók. Merthogy amiatt van a ricsaj, hogy itt a diktatúra, meg oda a sajtószabadság, mert a rivális politikai erőket szorították ki a hatalomból (a választók ugyanúgy csak statiszták, mint voltak azelőtt)

Jean Sol Partre 2016.03.29. 14:44:22

@Conchobar: ha minden állampolgárt aki nem ért egyet a hatalommal "rivális párt"-nak minősítesz, akkor igazad lehet.

Conchobar 2016.03.29. 15:11:58

@Jean Sol Partre: "ha minden állampolgárt aki nem ért egyet a hatalommal 'rivális párt'-nak minősítesz, akkor igazad lehet" - Az előbbi kommented egy konkrét, aktuális belpolitikai dolgot fogalmazott meg, most meg nekiálltál kormozni, holmi általános, hatalom kontra kisember képet sugározni. El kellene már döntened, hogy te csak a jelenlegi kormánypártot akarod opponálni, vagy úgy általában mindegyiket, és mindegyikkel szemben távolságot akarsz tartani

Jean Sol Partre 2016.03.29. 15:16:18

@Conchobar: konkrétan a mostani kormány intézkedéseiről beszélek. Azt állítod, csak a rivális politikai erőket szorítják ki, én meg állítom, hogy ez csak akkor igaz, ha mindenkit aki nem ért egyet velük rivális politikai erőnek minősítünk.

Conchobar 2016.03.29. 15:30:58

@Jean Sol Partre: "csak a rivális politikai erőket szorítják ki, én meg állítom, hogy ez csak akkor igaz, ha mindenkit aki nem ért egyet velük rivális politikai erőnek minősítünk" - Hát sem a sajátjait, sem a szövetségeseit nem szorítja ki/nem akarja kiszorítani, a rajtuk kívül meg már csak a rivális politikai erők vannak. Ebben a kiszorítósdiban a választók nem érdekeltek, neki nem lesz jobb akkor se, ha a haramiák megegyeznek és megosztoznak a zsiványokkal. Ettől függetlenül, te belefolyhatsz ezekbe a politikai huzakodásokba, és ilyen módon tolhatod egyik vagy másik politikai csoportosulás szekerét, akarva-akaratlan

Jean Sol Partre 2016.03.29. 16:10:25

@Conchobar: szóval szerinted a választó egy ostoba birka, aki csak valakinek a szekerét tudja tolni (akarva-akaratlan)?

És szerinted egy választó, aki nem ért egyet azzal amit a kormány csinál, automatikusan rivális politikai erővé avanzsál?

És szerinted az egy legitim cél, hogy a kormány a hatalmi eszközeivel kiszorítja a rivális politikai erőket?

Bell & Sebastian 2016.03.29. 17:25:08

Töhötöm tele van az összes sémitával és az ő hajrakenhető elképzeléseikkel. Itt van például az erős központi hatalomról szőtt rémálom, sok rendőrrel és kommandóssal, csúcsra járatott adószedéssel. Eddig csak az sült ki belőle, hogy fenn habzsi-dőzsi, aranyeső a családjukra, lent pedig morgás: Gázsi, kevés a della!

Nem azt mondom, hogy lovak közé a gyeplőt, mint azt emeletes baromék tették egykoron (Idegráncigált Feri és Tikkelő Gyuri, aki Gordonra zsidult).

A faszé' nem bírnak egyszer egyenesen ülni a lovon, mit kell mindig akrobatikázni?

Más kultúra - azé'! Na, ezé' van tele a migráncsokkal, nem sírnék nagyon, ha emigrálnának ezekből is, ne csak mindig a normálisabbja.

Mert ez így, ebben a formában nagyon abnormális. Sőt, tudok jobbat, kezd szürreálissá válni ez a Nagy Magyar Despotizmus. Kanászból meg hiányok vannak, akkor minek ide ennyi jogászok, ha mind hülye?

Pelso.. 2016.03.29. 19:14:42

@Bell & Sebastian: Miféle despotizmus. Felettébb csodálkoznék, ha maga egy percre is elhitte volna, hogy csupán azért, mert valamelyik önfelkent azt mondta 90' óta, hogy itt nálunk despotizmus van/lesz. Még az se, ugyebár.
Inkább alapítsuk meg a Migráncskutató2.-t., megoldjuk féláron, fenti írásokhoz hasonlóra simán futja, mindenki jól jár.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.29. 19:20:20

Én nem is értem, miért nem megértőbbek a nyugati államok akkor, amikor egy kelet-európai újdemokrata politikus felfedezi, hogy dehát hiszen milyen jól lehet szavazatokat nyerni ordas nacionalizmussal és rasszizmussal, hogy a kormánypárt helyzetét mennyire megszilárdítja az, ha pénzügyileg lehetetlenné teszi az összes ellenfelét vagy hogy a liberális demokrácia helyett mennyivel kényelmesebb egy olyan demokrácia, ami csak úgy néz ki, de valójában minden le van zsírozva egy szűk kör által.

Nem értem, miért lesznek idegesek a nyugati államok, amikor a nevezett kelet-európai térségből két világháború indult el ugyanezen politikai csodafegyverek miatt.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.29. 20:07:37

kopasz szavazatszámlálókkal lehet nyerni, ez a divat

aki kopasz, az se nem szőke, se nem barna, főképp se nem vörös

tehát független szakértő

prutty!

Bell & Sebastian 2016.03.30. 19:38:36

@Pelso..: És járjanak egyenruhában a kutatók. Segítségül lefestem, milyen a feka-migráncs népviselet?

Mackónadrág, mackófelső, kötött sapka, sportzokni és strandpapucs. Természetesen minden márkás, kisebb helyesírási hibáktól eltekintve.

Szívesen tervezek despotáéknak is valamit, Barkas Glórián -mintájú talpramagyart. Két kacagány is lesz hozzá, egy érkezéshez, a másik pedig távozáskor viselt ruha-kiegészítő.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.30. 20:58:11

Kelet-európai migránsbűnözők lakásbetörnek Németországban. Hol van már az a határzár, ami megakadályozza őket ebben?

www.thelocal.de/20160330/crime-stats-show-big-jump-in-break-ins

Németország legyen a német lakásbetörőké!

annamanna 2016.03.31. 01:18:48

@Herr Stacheldraht Leger: ezeket a képeket nem árt észben tartani: ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/07/06/erotikus_arab_fotok_1900_korul

Az egyik kommentelő szerint: "Ezek a nők valójában rabszolgák voltak. Szaúd-Arábiában a XX. század közepéig volt rabszolgaság, és a rabszolgaság egyik fő mozgatója a férfiak szexuális vágyának kielégítése volt. Az arábiai araboknak pedig két fő exportforrásuk volt: a néger csajokból elsősorban az etiópok, a fehérekből pedig a szőke hajú, kék szemű cserkesz lányok."

Bell & Sebastian 2016.03.31. 08:55:24

@Herr Stacheldraht Leger: Ez a német hivatalnok egy igazi, összefosott demokrata, amikor ráköti a politikailag korrekt farkat a disznóságra avval, hogy más, hasonló esetről nincsen tudomása.

Ami csak annyit jelent, más afgán férfi versus négyéves kisfiú momentán nincsen aktába kötve, de ettől még minden egyéb lehetséges.

Pelso.. 2016.03.31. 09:31:22

@Bell & Sebastian: A kutatónak egyenruha, nagyon jó. Ugyanakkor, mit ér a legszebb egyenruha fegyver nélkül....?

Bell & Sebastian 2016.03.31. 22:22:43

@Pelso..: Egyik zsebében egy szál csabai, másikban egy dürüm. Csak erősen koncentrál, valamelyik elsül.

@Herr Stacheldraht Leger: Bírják itt is a vitézkötés tudományát nyisszantás helyett, de legalább ingyen és hajbókolási kötezettség nélkül. Ez is valami. És legalább elintézik, ami fontos különbség.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.01. 20:44:03

@Bell & Sebastian: no igen, megjárják a nem magolásra kihegyezett verwaltungsakademie-t, próbaidő után szép summáért gyün a beamtung, oszt utána se nem akarják a funkciójukat, sem a hivatalukat újraálmodni 2 évenként, pláne nem hüjjerokon és baromnyalonc alá helyezni.
süti beállítások módosítása