Engedély nélkül közölte külföldi szerzők novelláit a Galaktika
2016. március 25. írta: Redakció

Engedély nélkül közölte külföldi szerzők novelláit a Galaktika

galaktika.jpg

Kisebb felzúdulást váltott ki március elején a Molyon a Galaktika magazin márciusi borítója. A borító immár sokadik alkalommal Star Wars-tematikájú volt, amit decemberig még talán indokolt a Star Wars-láz, a film után négy hónappal azonban már kissé nevetségesen hatott a rózsaszín fürdőköpenyben orrot fújó Darth Vader. A Galaktika 312. számával azonban van egy sokkal nagyobb probléma: az, hogy a megjelent írások egy részét egészen egyszerűen engedély nélkül közölték benne. Mint kiderült, nem egyszeri esetről van szó: a magazin tavalyi számaiban megjelent írások jelentős része a szerzők tudta nélkül, más szóval lopás útján került nyomtatásra.

Egy külföldi íróknak szóló online figyelmeztetés nyomán indultunk el, egy sor ellopott novelláig jutottunk: kutatásunk eredménye szerint a Galaktika rendszeresen közöl külföldi szerzőktől novellákat úgy, hogy erre nem kérnek engedélyt és honoráriumot sem fizetnek. A kiadóvezető szerint a jogdíjak ügye a világban egy nagyon bonyolult kérdés, Michael Jackson képviselője sem tudja, milyen rádió csatornája, mikor és hányszor játssza le egy konkrét alkotását.

Pintér Bence riportját Sci-fi.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr878524774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder1 2016.03.25. 09:32:54

@jose maria padilla: most kik? akik lopnak, vagy akik írnak róla, vagy akik elolvassák, vagy akik kommentelik?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.25. 09:41:55

A Mandiner libbant szárnya külföldi szerzők jogi képviseletét szolgálja? Helyes, addig sem nyavalyog a kerítés vagy más hazafias intézkedés miatt, nem szörnyülködik a "terrorveszélyen", nem áll ki közvetve sem Soros és ügynökei mellett, és nem nyal Tokfalvi-segget. (Emlékszünk még az "európai értelemben vett" konzervativizmusra? Nos, ugyanabba a szemétégetőbe való, mint a liberalizmus.)

Szóval jó cikk, csak így tovább!

megamedve 2016.03.25. 14:39:41

@Holger Hartland:
Gratulálok, ismét sikerült behozni a libsidolgot a megnyilvánulásodba. Javaslom a nicked elé tedd oda, hogy Nemz. (ez így olyan jó, és titokzatos)

Szóval szerinted, ha egy magyar lop egy egy külfölditől, akkor az amúgy rendben van, mert addig sem libsiskedik, ugye?

Igen, ez a szint tőletek.

emberkécske 2016.03.25. 22:30:27

Szemét tolvaj banda! Na megyek, megnézem van e valami új a torrenten.

annamanna 2016.03.26. 03:04:17

Nagypénteket, a kereszténység egyik legszentebb napját rózsaszín fürdőköpenyes Darth Vaderrel ünnepli a mandiner.
Csak Jézust végezték ki a kereszten, csak megváltotta az emberiséget. Más nem is történt, ez pedig említésre sem méltó. Jézusnál sokkal korszerűbb a rózsaszín fürdőköpenyes Darth Vader, és sokkal fontosabb, hogy a Galaktika újság honnan lopja a cikkeit.
Mellesleg meghalt Pozsgai Imre is, na de ki ő Johan Cruyff-hoz képest, mert Ő Az Ember, Aki Megteremtette A Modern Futballt.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.26. 18:16:17

@megamedve: Annyira nem állnak jól a dolgok (elvégre téged is itt esz a fene :)), de annak tényleg örülök, hogy Pintér Bence értelmes cikket írt. Szeretem a sci-fit, ez a poszt nekem hasznos volt: eszembe ne jusson Galaktikát venni.

Harald Blåtand 2016.03.27. 00:06:37

@annamanna:
"Mellesleg meghalt Pozsgai Imre is, na de ki ő Johan Cruyff-hoz képest "

A hozzád hasonló döbbenetes létformák miatt érdemes néha a mandiner kommentszekciójába nézni, esküszöm. (Azon valamelyest értelmes emberekből álló halmaz számossága, akik Pozsgay nekrológot akarnak olvasni, nulla. Azon ostoba emberekből álló halmaz számossága, akik Cruyff nekrológja _helyett_ akarnák Pozsgayét olvasni, valószínűleg egy fő.)

maroz 2016.03.27. 10:25:12

@Harald Blåtand: Széles a paletta, kár lenne leragadni ha már benéztél. Egy Értelmes Ember - többek között - arról is megismerszik, hogy a sajátcsoportja (és azon belül természetesen a sajátját is) kiválóságát a más emberhalmazokhoz tartozó egyedek alantasabb voltának diverzifikált bemutatásával támogatja meg, külön odafigyelve az "ostoba", a "döbbenetes létforma" és az egyéb humanista meghatározások kellő, példákkal valamint analógiákkal színesített bemutatására. Az Értelmes Emberek ettől megnyugszanak, szépen visszatérnek az elefántcsonttornyukba, élvezni a Kiválóságuk miatt nekik természetesen kijáró előnyöket, de ez a nyugalom időleges, néha be kell nézni a fertőbe, kell az a kis önigazolás, anélkül hogyan is csúszna le a haboskávé a belvárosi puccosban, ugye.

A világ kerek, mindenki a helyén, a problémák számba véve. Remélem megnyugodtál.

maroz 2016.03.27. 10:27:12

@Holger Hartland: off: Iain Bankst te ajánlottad? Ha nem, akkor nagyon sűrűn kérem az elnézést, memória, egyebek.

Harald Blåtand 2016.03.27. 19:44:05

@maroz:
1. Perpill nincs pénzem haboskávéra.
2. Soha életemben nem laktam egy napot sem Pesten, nemhogy a belvárosban :-)
(Te tényleg olyan vagy, mint Pista bácsi a viccben, akinek a Rorschach-teszt minden képéről az ugrik be, hogy pina.)
3. Hadd ne menjünk bele, hogy öncélú trollkodás témájában te mennyire vagy hiteles erkölcsprédikátor, mert hülyére röhögöm magam.

maroz 2016.03.27. 20:24:45

@Harald Blåtand: Csak nem magadra vetted? Nahát!

A kettes ponthoz, mintegy érintőleg: az Értelmes Emberek úgy általában el szokták érteni az analógiákat, kivéve, ha ők kerülnének ez által a leszopott fasz boldogtalanabbik végére. Ilyenkor hozzálátnak és elkezdik magyarázni, hogy ők, mint Értelmes Egyén nem is laknak a belvárosban, tehát az állítás megcáfoltatott, Pista bácsi kiröhögtetésére a hang megadatott, jöhet a kórus.

Az öncélú trollkodás helyes, ha visszaolvasol, akkor a soraimban biztatást fogsz találni, nem ellenzést.

A perpillhez nem tudok mit szólni, van belőle vagy nyolcmillió az országban és azokhoz sem, így az első pontodat hagynám. Röhögd inkább izére magad. Mire is, na, mire is, megvan: hülyére! Szerintem menni fog.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.27. 22:33:49

Nagyon helyes, hogy a Galaktika ezt cselekedte. Azok a külföldi szerzők olyan országokból valók, amelyek gátlástalanul kiszivattyúzzák a létjavakat a magyarságból. Most legalább 1-2 novella erejéig törleszthetnek.

annamanna 2016.03.28. 04:20:45

@Harald Blåtand: "A hozzád hasonló döbbenetes létformák miatt érdemes néha a mandiner kommentszekciójába nézni, esküszöm."

Tehát döbbenetes vagyok. www.youtube.com/watch?v=v2AC41dglnM
És még csak nem is találkoztunk. Kissé hamar ítélsz felőlem, barátocskám.

Megismétlem a kommentemet, mert valakit kifelejtettél belőle, kishaver:

Nagypénteket, a kereszténység egyik legszentebb napját rózsaszín fürdőköpenyes Darth Vaderrel ünnepli a mandiner.
Csak Jézust végezték ki a kereszten, csak megváltotta az emberiséget. Más nem is történt, ez pedig említésre sem méltó. Jézusnál sokkal korszerűbb a rózsaszín fürdőköpenyes Darth Vader, és sokkal fontosabb, hogy a Galaktika újság honnan lopja a cikkeit.
Mellesleg meghalt Pozsgai Imre is, na de ki ő Johan Cruyff-hoz képest, mert Ő Az Ember, Aki Megteremtette A Modern Futballt.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Hozzáteszem, Jézus nagypénteki halála után a feltámadását ünnepli a kereszténység húsvétkor. Ez a húsvét lényegi üzenete, de a mandiner egy szót sem vesztegetett rá.

Számodra ez nyilván semmit sem jelent, hozzád legfeljebb a kölni és a sonka jutott el, úgyhogy mindezekhez pálinkás jó reggelt kívánok.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.03.28. 23:21:37

@annamanna: Nem kéne. Nem kéne a keresztény hitvallású embereket olyan színben feltüntetni szakmányban, mintha ők volnának a világ marhái, márpedig kegyed valahányszor a keresztény hitvallást védelmezni kívánó hozzászólást tesz közzé, virtigli módon közönségessé és alvalóvá teszi azt, amit védelmezni kíván. Ha ezt szándékosan teszi, elnézését kérem, hiszen eszemben sincs kereseti lehetőségeit megrövidíteni. Azonban, ha véletlenül meggyőződésének tesz eleget, javaslom, hallgasson el, és magában imádkozzon - az istenünk meghallgatja nyilván.

annamanna 2016.03.29. 02:00:04

@Mihint: Szóval te is engem olvasol.

"kegyed valahányszor a keresztény hitvallást védelmezni kívánó hozzászólást tesz közzé"

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.29. 06:25:47

bezzeg a milliók-milliárdokért plagizált "tanulmányok" nem érdemesek egy posztra sem

Jean Sol Partre 2016.03.29. 09:59:05

@Herr Stacheldraht Leger: tényleg, a Galaktika nem közölt juhtenyésztésről semmit?

murcielago 2016.03.29. 10:11:26

"közönségessé és alvalóvá teszi azt,.. ha ezt szándékosan teszi, elnézését kérem,"

O tempora, o mores! Senatus haec intellegit, consul videt...!

(Bocsi, ezt nem lehetett kihagyni...:) )

annamanna 2016.03.29. 11:04:30

@murcielago: Majd egyszer összeírom, hány nicknek vagyok ennyire fontos. Lám csak, téged is jobban érdekellek, mint a Galaktika magazin.

murcielago 2016.03.29. 16:15:52

@annamanna:

én mindig elolvastalak, bár bevallom néha ugrottam pár sort. most pedig elcseszetten fogalmaztam, ...

hétvégén néztem a Jean Earth-t a köztévén és azon tűnődtem, hogy ez neked biztos nagyon tetszene...?

(A főhősnő elutasítja a boldogságot, mikor kiderül, törvényesen nem lehet a szerelméé, a szerető státusz neki kevés...
aztán mégis egymáséi lesznek, amikor a kastély leég, a férfi megvakul,
amolyan romantikus szüzsé)

Az irodalmi romantika a modernitás egyik korai előfutára, ez volt a másik, amin meditáltam.

Jean Sol Partre 2016.03.29. 16:32:20

@annamanna: szerintem időnként nagyon idegesítően hosszan írsz, viszont minden esetben őszintén és néha kimondottan érdekes meglátásaid vannak. Szerintem légy büszke arra, ha ennyien kritizálnak, azt jelenti, olvasnak, érdekes vagy nekik.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.30. 21:45:01

@Jean Sol Partre: nyertél. a kozmikus főnyeremény átvehető robert sheckley-nél.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.31. 21:11:21

@Jean Sol Partre: ugye-ugye. szegény robert sheckley megelőzte a galaxis útikalauzt, mégse ő lett a híres. amúgy a státuszcivilizáció c. regénye meg pompásan ráillik a rendszerváltás utáni abszurdisztánra, a nettó gengszterizmust és kontraproduktív szelekciót fő eszmévé emelő társadalmat.

Jean Sol Partre 2016.04.01. 09:58:54

@Herr Stacheldraht Leger: azért elég ismert ő is, szerencsére, és a legnagyobbak között van a helye a scifi írók panteonjában.
A státuszcivilizációt nem olvastam, de pótolom.

savanyúaszőlő (törölt) 2016.04.04. 15:47:23

Hogy mi ebben a meglepő...

Dagda 2016.04.17. 00:41:14

@annamanna: Tehát ön szerint Nagypénteken KIZÁRÓLAG Nagypéntekről szóló cikkek jelenhetnek meg a médiában? Ön miről olvasna a Magyar Méhészben vagy a Homoszexuális Szexpartner Kereső Magazinban Nagypénteken? Azoknak is legalább annyi köze van ehhez, mint a Galaktikának.

Egyébként ha esetleg egy nagyon picit ismerné a Bibliát vagy a kereszténységet, rájönne, hogy Jézus nem az emberiséget váltotta meg, csupán azt a (kisebbségben maradó) részét, akik az ő dogmáit követik. Mert ez egy ilyen megértő és elfogadó vallás. Pont, mint Ön.

Dagda 2016.04.17. 00:49:03

@annamanna: Látókörét tovább szélesítendő: húsvétkor pont annyira ünnapeljük Jézus feltámadását, mint a csokitojást tojó nyuszit. Kétféle módon szemlélheti ezt: vagy úgy, hogy mit jelent a ma élő társadalom számára a húsvét, vagy úgy, hogy eredetileg mit jelentett. Jézus egyiknek sem része, mivel a kelta Ostara (tavaszünnep), azaz a tavaszi napéjegyenlőség és az azt követő megújuló, feltámadó természet ünnepe volt a húsvét (milyen érdekes, tőlünk nyugatra most is Oster, Easter néven emlegetik). A legitimációját kereső világi ingyenélők csapata, akik pont olyanok voltak, mint egy tetszőleges mai hataloméhes korrupt párt, csak akkoriban Rómának hívták őket, megkereste a módját, milyen eseményt lehetne ráhúzni erre és a többi természeti ünnepre (mint pl. a téli napforduló dec 21, a télkezdet november 1, csak pár példa) hogy könynebben megtérítsék a parasztot, ha annak nem kell feladnia a szokásait.

Tehát ne legyen annyira büszke a húsvétra, mert sem eredeti, sem mai formájában semmi köze Jézushoz, az csak egy meglepően sokáig működő reklámszlogen volt.

annamanna 2016.04.17. 01:23:46

@Dagda: Téged érdekel a Galaktikáról szóló cikk? Ha igen, miért nem ahhoz írsz kommentet? Ha nem, akkor miért pont azt találod érdekesnek, három hét után, amit én írtam? Miért éreztél belső kényszert arra, hogy ennyi mindent közölj velem?

Aranyi Gábor 2016.04.17. 07:39:38

@annamanna: Már elsőre is értettük, csak a közlés oka nem jatt át azonnal... Igaz, később se nem... "Ne lopj!" - mintha benne VONA a Tűzparancsban, az meg min. 3x a Bübliában. Jézust egyébként a kufárok végeztették ki. Az egyik legkiválóbb embert, aki valaha is élt. Szó nincs megváltásról - ennyi bűnt nem is lehet -, és Isten sincs. Attól persze még jöhetne egy jó kis büntetés: a plágium miatt a Galaktikának, és sok-sok bibliaóra a Galaktika esetleges olvasóinak. Ja, a keresztények/tyének miért is a zsidó naptár szerint nézik a Nyúlvétot? Valami Kaszám (Niszán) 15-én történt. Ez Gergely szerint - mondjuk - árp. 15. Ha a születését önkényesen december 25-re tették, a halála napját miért is kell mindig önkénytelenül máskor ünnepelni? Mert a vallásosok egytől egyik másig síkhülyék.

annamanna 2016.04.18. 00:50:33

@Aranyi Gábor: "Szó nincs megváltásról - ennyi bűnt nem is lehet -, és Isten sincs."

Na látod, ez még a Bibliában is benne van:
Zsolt 53,2 Ezt mondta a balgatag az ő szívében: Nincs Isten. Megromlottak és útálatos hamisságot cselekedtek, nincs a ki jót cselekedjék.
Zsolt 14,1 Az éneklőmesternek; Dávidé. Azt mondja a balgatag az ő szívében: Nincs Isten. Megromlottak, útálatosságot cselekedtek; nincs, a ki jót cselekedjék.

Látod, még a Biblia is téged idéz. Nyilván Dávid ellopta a brilliáns gondolatodat, és még csak nem is fizetett érte.

Mellesleg zseniális minden mondatod, csak azt nem értem, miért pazarlod rám a tehetségedet.

Dagda 2016.04.18. 22:24:18

@annamanna: Azt feltételezném, minimális logikai készség is elegendő ahhoz, hogy az általad feltett kérdésekre tudd a választ, de ha tudnád, nyilván nem tetted volna fel.

Most kerültem ide a cikkhez.

A cikkben leírtakhoz nincs mit hozzáfűznöm, mintegy 35 éve vagyok Galaktika olvasó, de elég jól ismerem személyesen azt a társaságot is, akik a kilencvenes évek közepén csinálták ugyanezt (Valhalla páholy), így nem lepődtem meg.

A te hozzászólásaidon azonban meglepődtem, ugyanis tökéletesen irrelevánsak itt, ráadásul arról tanúskodnak, hogy ismereteid igencsak felszínesek azon témában, amelyről prédikálsz, így igyekeztem segíteni neked a bölcsesség felé vezető úton azzal, hogy rámutattam a tények és a véleményed közötti ellentmondásra, amely az ismereteid hiányából fakadnak.

Remélem, ezzel tökéletesen képbe kerültél.

Én is képbe kerültem, hiszen hozzászólásomat magázódva indítottam, a tisztelet jeleként, úgy tűnik azonban, erre nem tartasz igényt. Én itt le is zárnám ezt a diskurzust, kérdésem nincs feléd, azt gondolom, ami a világból engem érdekel (nagyjából minden, beleértve az emberi lélek működését, a felsőbb hatalom manifesztációját és a hatalom érdekében buta embereket manipuláló egyházak kommunikációs modelljeit), arra te nem tudod megadni a választ.

annamanna 2016.04.19. 03:18:34

@Dagda: Nagypénteket, a kereszténység egyik legszentebb napját rózsaszín fürdőköpenyes Darth Vaderrel ünnepli a mandiner.
Csak Jézust végezték ki a kereszten, csak megváltotta az emberiséget. Más nem is történt, ez pedig említésre sem méltó. Jézusnál sokkal korszerűbb a rózsaszín fürdőköpenyes Darth Vader, és sokkal fontosabb, hogy a Galaktika újság honnan lopja a cikkeit.

Ezt írtam, ehhez képest "tökéletesen irreleváns" az, hogy te 35 éve Galaktika olvasó vagy. Az hogy jön ide és kit érdekel?
Te vagy a Mandiner főszerkesztője? Te határozod meg, hogy mi legyen a Mandiner húsvéti cikke?
Mert ha nem, akkor minek közlöd velem, hogy a kilencvenes évek közepén a Valhalla páholy ugyanezt csinálta (nem tudom, mit, "minimális logikai készség"-gel azt feltételezem, hogy azok is cikkeket loptak). Na és akkor mi van? Ez engem miért is érdekeljen?
Az érdekelt (volna), hogy a konzervatív Mandinertől miért nem telt egy húsvéti cikk. Ha nem erről akarsz csevegni, akkor ne nekem címezd a kommentedet.
süti beállítások módosítása